Firefox 48 beta

Es nezinu, kas ar mani notiek, bet esmu sajūsmā par to, ka beidzot ir pienākusi tā diena (rīt), kad būs pieejama Firefox 48 beta versija ar kodēto nosaukumu Elektrolīze jeb vairākprocesu atbalstu. Tā ir mega kruta fīča par kuru es rakstīju pērn, kad pārgāju uz Firefox Developer Edition 44 kura to atbalstīja.

Iepriekš laikam rakstīju par to, ka teorētiski mega krutā lieta ir tā, ka, ja noklājas viena cilne vai logs ar kādu mājaslapu, tad pati programma jeb Firefox ietvars paliek dzīvs. Ja tā kārtīgi padomā, tad patiesībā jau laikam pat grūti atcerēties to reizi, kad Firefox būtu nokāries. Tas varētu būt arguments Chrome lietotājiem. Vismaz man ar šo pārlūku ir visai saspringta pieredze, jo tas laikam netur slodzi un noklājas gandrīz katru reizi, kad es nolemju to aktīvi sākt lietot. Bet ideja no tā nemainās. Un otrais arguments ir atmiņas pārvaldīšana, kas ir mana sāpe. Un man ir apnicis katru dienu likt jaunāko versiju uz Firefox Developer Edition. Tāpēc arī gaidu Firefox 48 Beta versiju. 😉

Jaunajā versijā būs būtiskas izmaiņas, kas skar papildinājumus. Var gadīties, ka kāds no tiem nestrādās.

Tāpat es iesaku pamēģināt divus papildinājumus, kas strādā arī jaunākajās versijas – Tree Style Tab un īpaši jaunākai versijai domātais Panorama aizvietotājs Simplified Tab Groups.

Labā ziņa ir tā, ka ir atgriezies Asa Dotzler, kas raksta par jaunā Firefox 48 Elektrolīzes versijas izmaiņām. Es viņa blogu lasīju un citēju Firefox primssākumos (pirms 13 gadiem), kad šo pārlūku sauca par Phoneix un pēc tam Firebird. Domāju, ka pateicoties viņa aktivitātēm arī Firefox atbalstītāju pulciņš auga.

Here’s what that looks like. When we launch Firefox 48, approximately 1% of eligible Firefox users will get updated to E10S immediately. The 1% of release users should get us up to a population similar to what we have in Beta so we’ll be able compare the two. About ten days after launch, we’ll get another round of feedback and analysis related to the release users with and without E10S. Assuming all is well, we’ll turn the knobs so that the rest of the eligible Firefox users get updated to E10S over the following weeks. If we run into issues, we can slow the roll-out, pause it, or even disable E10sS for those who got it. We have all the knobs.

Kaut vai šī rindkopa. No vienas puses it kā nekas īpašs. Tajā pašā laikā šis ir uzskatāms mācību materiāls visiem tiem, kas grib kādreiz sasniegt savu auditoriju jeb veids kā būtu jāstrādā tā saucamajiem Piaršikiem.

Papildināts

Lai uzliktu jauno vairākprocesu atbalstu, nāksies nedaudz pasvīst. Tas ir gadījumā, ja izmantosi savu veco profilu, kurš jau tika izmantots ar elektrolīzes versijām. Manā gadījumā tā bija Firefox Developer Edition. Turpinājumā darbības, kas jāveic, lai pieslēgtu elektrolīzi.

Ja iepriekšējās beta versijās tika dota iespēja ielikt ķeksi, ka gribi ielsēgt vairākprocesu iespēju, tad tagad šādas iespējas nav. Tas notiek daļēji automatizēti. Pieņemu, ka tiek notestēti pārlūka profili uz iespējamiem konfliktiem un, ja tādu nav, tad tiek dota zaļā gaisma. Principā konflikti pilnīgi noteikti būs, ja tiek izmantots kāds paplašinājums, kurš pagaidām vēl netiek atbalstīts jaunajā versijā. Attiecīgi, uzliekot šo problemātisko paplašinājumu, vairāku procesu iespēja automātiski tiks atslēgta. Tas tāpēc, lai pēc tam nebļautu, ka nekas nestrādā. 😉

Vēlreiz papildināts

Patiesība izrādījās vēl skarbāka.

[1] qualifying users: users that do not use addons and have not activated accessibility support over 30 days.

Tā kā, ja gribi lietot Firefox 48 betu ar vairāku procesu atbalstu, tad aizmirsti par paplašinājumiem.

Sākumā pārbaudīsim vai mums vispār vajag saspringt. Varbūt, ka viss ir štokos un mums ir pieslēgta iespēja “Vairāku procesu logs”. Tā tas tiek saukts. Lai to pārbaudītu, adreses lauciņā ir jāieraksta about:support un jānospiež Enter.

about:support

Kā redzam, tad šeit ir rakstīts 0/1 (Deaktivēts). Kāda neraža. Šo sāpi varot atrisināt ar vienu veiklu darbību.

Jāatver about:config kurā jānomaina parametra browser.tabs.remote.autostart vērtība uz true.

about-config-browser-tabs

Dubultklikšķis tajā vērtības lauciņā mums nomainīs to no false uz true. Pēc šīs darbības ir jāpārstartē pārlūks un atkal atveram about:support cilni, lai pārliecinātos, ka tur viss ir štokos.

Ja nu gadījumā tā nav, tad var palīdzēt tāda veikla darbība kā profila maiņa. Profilu var uzģenerēt about:profiles loga. Tukšā profilā šī vērtība būs aktivizēta automātiski. Vismaz man tā bija.

about-support-active

Un tagad varam baudīt optimizētāku un arī ar kļūdām bagātāku Firefox versiju. 😉

firefox-deactivate

Papildināts

Ja ir vēlme riskēt un lietot Firefox 48 ar ieslēgtu vairāku procesu režīmu, kā arī izbaudīt visas kļūdas, kas tam nāk līdzi, tad var darīt sekojošo.

Jāatver about:config kurā jāizveido jauns Būla ieraksts ar nosaukumu browser.tabs.remote.force-enable un tā vērtība jāizvēlas true.

Izskatīsies tas šādi.

Pēc šīm izmaiņām vairākprocesu režīms tiks ieslēgts piespiedu kārtā. Ja rodas problēmas, tad šo vērtību var nomainīt uz false.

19 thoughts on “Firefox 48 beta

    1. coolynx Raksta autors

      Nu, ir kaut vai ļoti liela lietotāju bāze, kurus uztrauc privātums. Firefox šobrīd ir vienīgais, kas to joprojām daudz maz nodrošina.

      Atbildēt
    2. Neticis

      Protams.
      Chrome lieto “jūzeri”, kam pietiek ar standarta iespējām (t.i. strādā You Tube un Face Book).
      Bet es lietoju FireFox, jo tas ir par kārtu pārāks spraudņu jomā, piemēram: Ad Block Plus, Fire Bug, No Squint, Blacken, Its All Text, I Don’t Care About Cookies, Selenium IDE, Proxy Selector, Flash Got (un apnika rakstīt).
      Uz Chrome no tiem var, labākajā gadījumā, izmantot katru trešo, tāpēc es par Chrome (Chromium) saku, ka man vienalga, cik ātri tas dara to, ko man nevajag.

      Atbildēt
    3. coolynx Raksta autors

      Ir konceptuālas atšķirības šo pārlūku izstrādē – Firefox tika veidots kā drošs, stabils, ātrs un standartus atbalstošs pārlūks, pretstatā Internet Explorerim. Firefox pierādīja, ka standarti un pārlūka attīstība ir svarīga visai industrijai un, ka ar šīm lietām ir iespējams nogalināt tirgus līderi Internet Exploreri, kam savulaik bija 97% pārklājums. Šobrīd ir palikuši vairs 3%?

      Firefox bija cita problēma – kāds tur vadībā kļuva lepns un iebrauca auzās. Šo laiku izmantoja Google, kam apnika maksāt miljonus par sava meklētāja reklāmu un viņi izdomāja, ka labāk ir uztaisīt savu pārlūku ar kuru var turpināt pelnīt naudu un nevienam par to nemaksāt.

      Šīs konceptuālās atšķirības dēļ arī Chrome “izskatās” ātrāks, jo šī pārlūka būtība ir apkalpot klientus, kas skatās Youtube un klikšķina uz baneriem. Viss. Un šīs lietas Chrome nodrošina izcili.

      Atbildēt
  1. Imants

    Lietoju FF, bet ir viena lieta, kas ne visai patīk. Ar katru versiju tiek bāzts vairāk un vairāk fīču, kas paredzēts izstrādātājiem. Tīri no lietotāja puses man gribētos vieglu un ātru pārlūku, bez jebkādām man nevajadzīgām fīčām.

    Atbildēt
  2. Romāns

    47’tajam pie release notes pamanīju interesantu ziņu:
    Latgalu [ltg] locale added. Wikipedia tells us there are 164,500 daily speakers.
    via:
    https://www.mozilla.org/en-US/firefox/47.0/releasenotes/

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Oho, tas nozīmē, ka latgaļi ir centīgi tulkojuši. Diezgan ilgu laiku latviešu valodas nebija iekš Firefox, jo tur ir ļoti daudz, ko tulkot. Malači!

      Atbildēt
  3. BlackHalt

    Reku –
    Kā lietot Google Chrome paplašinājumus pārlūkiem Firefox un Opera?
    http://www.notepad.lv/zinas/19308/ka-lietot-google-chrome-paplasinajumus-parlukiem-firefox-un-opera/

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Firefox virzās uz Webextensions pusi un drīz paplašinājumi būs visiem vieni un tie paši. Tāpēc arī Firefox 48 beta un 49 labāk atbalsta Chromes paplašinājumus. https://blog.mozilla.org/addons/2015/08/21/the-future-of-developing-firefox-add-ons/

      Atbildēt
  4. GuntOn

    Nu, jau gadus 4 lietoju Chrome, iepriekš gan biju uzticīgs FF lietotājs, bet smagi piebesīja RAM aizkārnīšana un krešošana. Tas sevišķi bija jūtams, ja klausies rādžiņu webiskajā vidē. Piemēram SWH. FF spēja apēst visu RAM un vēl beigās nokārties. Kā ir tagad, nemāku teikt.

    Atbildēt
    1. Vaards

      TIko atmetu FF ar roku un pat izravēju no datora. Ir/bija vēl sūdīgāk – visādos feisbuka komentāros nestrādāja taustiņi, kārās, lēns bija… Ilgi cietu un mocījos, bet šis tik paliek lēnāks un smagāks ar katru inkarnāciju.

      Atbildēt
  5. krist2ps.lv

    Es jau šo no viņiem kādu 7-to gadu klausos. Bija pirms kāda laika “nakts brūvējumā” palaiduši. Diezgan gļukaini ar tiem n-tajiem kodoliem. Vai laiks nav beidzot kā “stable” palaist tautās?

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *