Kā izmantot torrentus korporatīvajā tīklā?

Kaut kad ap 1997.gadu, kad Dreef mani ievilka Latvijas Universitātes datorklasē un parādīja, kas ir IRC, kā arī parādīja kā lietot mIRC klientu, tad arī sāku iemīt pirmās taciņas interneta šaurumos, es sapratu, ka internets ir spēks un savu turpmāko karjeru gribu saistīt ar šo sfēru. Jāatzīst, ka tieši pateicoties LU datorklasei un cilvēkiem, kas tur apgrozās, es apguvu dažādas vērtīgas lietas.

Šobrīd turpinu studēt neklātienē un viens kurss mani pārsteidza. Reti, kas spēj pārsteigt, bet dažreiz notiek arī patīkami izņēmumi.

Ir tāds priekšmets Tīklu tehnoloģijas, kurā mēs instalējam visas iespējamās operētājsistēmas (OS). Pēc brīvprātības principiem un piespiedu kārtā ir jāinstalē dažādi linux distributīvi, Mac OS X, Windows Server utt. Darbs nav grūts, bet atbildīgs.

Viss notiek kā pie cilvēkiem – novelkam attiecīgās OS instalācijas diska bildi (.iso formātā) uzmontējam uz Daemon Tools kā virtuālo disku un instalējam vai nu uz VMwares, vai īpašos gadījumos uz tā paša datora. Tā bija ar Mac OS X.

Instalācijas diski ir milzīgi. Daži aizņem pat pāris GiB. Nu un tagad iedomājamies, ka visa datorklase uzklups virsū vienam mazam FTP serverītim un sāks vilkt tos lielos klučus. Skarbi.

Cik patīkams bija pārsteigums, ka papildus visām šīm operācijām klāt nāca arī uTorrent instalācija un visu .iso vilkšana tika veikta no vietēja torrent servera. Rezultātā visi draudzīgi velk failus viens no otra un process notiek, ja ne zibenīgi, tad vismaz ciešamā ātrumā un visas puses ir apmierinātas.

Ja šobrīd šāda failu izplatīšana notiek speciālistu vidū, tad domāju, ka kaut kad šo shēmu varētu realizēt arī korporatīvo tīklu admini. Es zinu, ka viņi ir slinki un negrib savas pakaļas pakustināt, bet tā varētu būt laba sistēma. Varbūt, ka tā jau notiek?
Uz šīm pārdomām mani pamudināja vovas pamestais rakstiņš par jauninājumu izplatīšanu savā datortīklā – Dropping 22TB of patches on 6,500 PCs in 4 hours: BitTorrent.

A Dutch university has some 6,500 desktop PCs in ten locations, which on occasion need to download 3.5GB worth of different types of updates. That’s a handsome 22.2TB in total. In a traditional client-server world, that’s some modest lifting.

Lielā tīklā tas ir tāds spļāviens.

The peer-to-peer protocol allows PCs to download most of the updates from each other—the remaining servers are mostly needed to send out the first few copies and then coordinate the up- and downloading. One of the advantages of the BitTorrent protocol is that it uses bandwidth where it can find it: faster links are automatically used more.

Using this technology, updating all 6,500 PCs can be done in less than four hours. Previously, this took four days. Four days down to four hours for the same needs!

Galvenais ir saprast vienu būtisku niansi – tas ir domāts tieši lokālajam tīklam.

Initially, the university’s management team was a bit reluctant to use the popular filesharing protocol as a desktop management solution, simply because it is often linked to copyright infringement. However, after they had seen it in action, they were totally convinced that they had made the right decision. Apart from that, the BitTorrent clients have no connection to the Internet, and students and employees don’t have access to it since the modified version of uTorrent runs on a special user account.

Vienkārši ugunsmūros nogriež pieeju internetam un lietojam vēsā mierā.

Latvijas Universitātē pēc šādas sistēmas studenti jau veiksmīgi strādā. Varbūt arī jauninājumus liek tā pat, nezinu. Būs jānoprecizē. Interesanti būtu zināt vai ir vēl kāds liels uzņēmums, kas izmanto jaunākās tehnoloģijas un tieši torrent iespējas savā labā?

12 thoughts on “Kā izmantot torrentus korporatīvajā tīklā?

  1. Edgars

    10 balles par rakstu! Tev varētu šo rakstu ieskaitīt kā kādu praktisko darbu! Patīkami un prieks lasīt šādus rakstus, kas atklāj tiešām ko jaunu, piemēram, jaunu perspektīvu, skatījumu uz lietām. Tāda sāta sajūta, apgūstot ko jaunu 🙂

    Atbildēt
  2. John

    Jauninaajumus Win gadiijumaa liek no SUS servera, kas ir lokaalajaa tiiklaa. Pieredze ar SUS pagaidaam nav bet ir lasiits ka taa dara….

    Atbildēt
  3. Jānis Kepulis

    LU ir spēks. Un lielākais spēks ir iekš tā, ka ieteikumi netiek atlikti, bet operatīvi tiek izmantoti ikdienas problēmu risināšanā. 🙂

    Atbildēt
  4. Paksis

    Jā, WSUS ir izeja windoža updatu pieskatīšanai lielā saimniecībā. Augstāk aprakstītais risinājums ar torrentiem ir ideāls dažādu lielu datu apjomu tiražēšanai tīklā. Vinīgais mīnuss varētu būt tas, ka daudzās teritoriāli izmētātās saimniecībās ilgstoša sēdēšana bez ineta varētu būt traucējoša. Ja pieņem, ka tas jādara pa nakti, tad kā noorganizēt lai klienta galā būtu kāda dzīva dvēsele kas to torrenta klientu palaiž? Ak, jā ja nu vienīgi nošedulēt.

    Atbildēt
  5. MO

    Turklāt, ņemot vērā, ka jau pastāv risinājumi, kas ļauj izmantot BT tīklu transparently, self-contained programmu veidā, pat nebūtu vajadzīgas nekādas pamācības un kursi BT klientu instalēšanā, konfigurēšanā un lietošanā. Skat. kaut vai to pašu WoW ielādes klientu – novelc .exe, palaid, norādi mapi un tad atliek vien sēdēt un intensīvi vērot progress bar (jo visi taču zina, ka tā fails atnāk ātrāk :P). Tas, ka klucis tiek sūkāts nevis no viena nabaga servera, bet no neskaitāmajiem citiem tādiem pašiem kačatājiem, lietotājam nemaz nav jāzina, ja viņu tas neinteresē. p2p iz teh futūre.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *