Kā atmest smēķēšanu?

Gandrīz pirms gada pie Temas (Tjoma – tas kurš Ļebeģevs) blogā izlasīju par to kā viņš atmeta smēķēšanu. Virsraksts ir viņa stilā – Минздрав идет наxуй. Toreiz nenopublicēju savu ierakstu un labi vien ir ka tā.

Я курил всю сознательную жизнь, с 16 лет. Первые осознанно заработанные деньги я потратил на пачку Кемела. Было это в 1991 году в Польше, в городе Ченстохова, на бензоколонке. За пару дней до путча.

Ik pa laikam parādās kāds paziņa vai kolēģis, kurš grib atmest smēķēšanu. Tad nu dodu viņiem norādes uz maģisko grāmatiņu, kura ir palīdzējusi daudziem citiem smēķētājiem atmest. Šodien gribēju iedot saiti uz Tjomas ierakstu un jau radās nelielas grūtības ar tās saites atrašanu.

Gandrīz visos gadījumos runa ir par vienu un to pašu grāmatiņu.

Pats neesmu lasījis, bet tie, kuri ir izlasījuši šo grāmatu, ir atmetuši smēķēšanu.

Мне не хочется выступать сектантом и советовать курильщикам срочно пойти в магазин, потратить 150 рублей и прочитать книгу. Хотя мне очень хочется это сделать – ничего более эффективного придумать невозможно. Сраные 150 рублей. Цена пяти пачек Житана. Неделя очень хуево переведенного текста. Текст, написанный в худших НЛП-традициях. Эта книга мерзка, как бывает мерзким лекарство, девясил какой-нибудь. Но эта книга работает. Я оттуда узнал, это то, что я сам всю жизнь советую людям – возьми и сделай.

Kāpēc es iesāku šo ierakstu ar Tjomas citēšanu? Laikam tāpēc, ka es pirms daudziem gadiem, kad tikai sāku lietot internetu, sekoju līdzi viņa aktivitātēm un lasīju viņa blogu. Bija pat brīdis, kad pieļāvu domu pie viņa strādāt. Brīdis gan bija īss, bet tomēr. 🙂

Šokēja mani tas, ka viņš vienā no saviem ierakstiem bija aprakstījis to kāds viņiem ir ofiss un darba apstākļi. Uzsvēra smēķēšanu kā vienu no radošā procesa neatņemamām sastāvdaļām.

Kad es vizualizēju kā viņu ofisā karājas cirvji, tad sapratu, ka mums nav pa ceļam. Ieguvu bērnības traumu. 😀

Izlasīju viņa rakstu un sapratu, ka kaut kas viņā ir mainījies.

Когда-то я был на экскурсии на заводе “Ява”. Там в лаборатории стоит аппарат для анализа смол и никотина. Это такая карусель, куда вставляются сигареты и поджигаются. Аппарат их выкуривает, а осадок измеряется. На 16 году курения я ощущал себя именно таким аппаратом. Я заряжал в себя сигареты и выкуривал их.

Я курил больше, чем любой из моих знакомых. Я курил по три пачки в день. Это примерно два блока в неделю. С бухлом уходило по четыре-пять пачек в день. Иногда я ложился спать только для того, чтобы сделать перерыв в курении (раньше я легко работал сутки без остановок).

Diemžēl grāmatnīcām nav vēl savas affiliate programmas, tāpēc dodu saites uz grāmatu tāpat – bez maksas. 🙂

No angļu valodas tulkojusi Inga Bertholde. Jāņa Ogas vāka dizains. “Ja sekosiet maniem norādījumiem, visu atlikušo mūžu būsiet laimīgs nesmēķētājs.” (Alens Karrs) Viņa metode ir unikāla; bez iebaidīšanas taktikas; nekādas pieņemšanās svarā; psiholoģiskā vajadzība smēķēt tiek likvidēta, kamēr jūs vēl smēķējat; atmešana nenozīmē trūkuma sajūtu; jūtaties priecīgs, ka esat nesmēķētājs. “Viņš prot likvidēt psiholoģisko atkarību.” (Sunday Times) “Citāda pieeja. Satriecoši panākumi.” (Sun) “Ļaujiet Alenam Karram palīdzēt jums nesāpīgi izbēgt jau šodien.” (Observer) “Mani pacilāja nebijusi brīvības sajūta.” (Independent)

Atradu divus izdevumus – viens ir nopērkams Jāņa Rozes grāmatnīcā (bilde no turienes) otrs ir Avots PR.

JR grāmata maksā Ls 8.90, bet jaunākais izdevums no Avots PR Ls 6.80.

Ja nav naudas grāmatai, tad var palasīt šo apkopojumu internetā par smēķēšanu.

Nobeigumā vēl par manu bērnības traumu.

Год назад я бросил курить. Прошло два дня – и ничего. Я не умер, не начал лезть на стену. Тогда я отправил курьера в магазин за книгами Карра. По одной книге на каждый стол в студии, где стояла пепельница. И разложил эти книги, заодно написав, что после майских праздников в студии курить уже будет нельзя.

Ja pirms daudziem gadiem viņa studijā bija tikai smēķētāji, tad tagad viņš pats ir mainījis reliģiju.

Pats es smēķēju tikai cigārus (reizi gadā vai divos) un ūdens pīpes, bet arī tikai kādā pasākumā. 😉

75 thoughts on “Kā atmest smēķēšanu?

  1. mariic

    pirms gada izlasiju 1 diena laikaa, un vel joprojaam pipeeju :D, ikdiena krenki vnk paarnem, gramatuvar arii dabuut torrentos.

    Atbildēt
  2. piu

    Cik esmu no paziņām dzirdējis, tad tiešām efektīva grāmata un smēķēšana patiešām atmesta.
    Pats smēķēju tikai, kad iedzeru un pat tad pāris cigaretes kompānijai, lai gan kādreiz pa paciņai dienā izgāja vēsā mierā, dzerot visas divas.
    Vienkārši vienā dienā beidzu smēķēt un sāku pasūtīt sievu divas mājas tālāk, kad sauca iziet uz terases. Nu jau būs kāds gads, un neko neesmu lasījis. Pāris cigaretes mēnesī pagaidām mani nespēj uztraukt dikti. Un tās pašas ir kādas no Krievijas atvestas Bogatiri vai kas cits interesants.

    Atbildēt
  3. Dveesele

    Pirms 5. meeneshiem shii graamata izmainiija arii manu dziivi 🙂
    Varbuut skan banaali, laigan uzskatu sevi par igliitotu cilveeku (nepatiik translits nelasi 🙂 ), bet nekad nebiju speejis paskatiities uz sevi – smeekeeaaju no taada skata punkta, kaadu sniedz graamata.

    Atbildēt
  4. karuuzo

    Nezinu kas tajā grāmatā, bet daži postulāti, ko varbūt smēķētāji nezina, nenojauš vai negrib zināt (mana interpretācija):
    – smēķētāji smird
    – ja smēķētājs nejūt, ka viņš smird, tad viņš jau ir rūdīts smēķētājs
    – ja smēķētājam pie kājas, ka viņš smird, viņš ir nožēlojams
    – ja smēķētājam pie kājas, ka citiem jāpacieš viņa smaka, viņš ir nožēlojams kretīns
    – arī sievietes-smēķētājas smird
    – bučoties ar smēķētāju ir tas pats, kas sūkāt automašīnas izpūtēju
    – smēķētājus nemīl, viņus pacieš
    – viens smēķētājs var sabojāt atmosfēru visā telpā
    – nav nekas pretīgāks, kā vakarā atvērt logu un pa to sāk plūst iekšā smēķu smaka
    – vai es jau teicu, ka smēķētājus neviens nemīl? Ir momenti, kad viņus nīst
    – viņus ir gatavi nogalināt, kad viņš sāk runāt par savām tiesībām bojāt citiem gaisu, noskaņojumu, dienu, prieku
    – utt, utjp

    Tā kā, man nav nekas pret, pret smēķētājiem, ja tik nav ar viņiem jāsatiekas, jārunā vai jāuzturas vienā telpā. Bet vispār smēķētāji ir tādi paši cilvēki, kā visi, tāpēc es joprojām nesaprotu, kurā brīdī parādās tas mazohisms, lai sevi nostādītu tik pretīgā situācijā.

    m

    Atbildēt
  5. Glupais

    Pirms gada sāku lasīt to grāmatu, bet neizlasījis līdz galam, pārtraucu. Baidījos, ka patiešām izdosies. 🙂

    Iespējams šogad mēģināšu vēlreiz. 🙂

    Atbildēt
  6. budzis

    Pats atmetu bez visadam lasisanam. Sakrita ar kadu slimosanu, kad sedeju majas un nepipeju (vienkarshi kad kakls sap cigaretes raisa tikai riebumu:)). Pec tam nesaku un viss.
    Uzskatu, ka visas tas gramatas ir tikai naudas grabshana no pajolinjiem. Ja cilveks gribes, tad partrauks bez visam gudrajam pamacibam. Un ja nebus nobriedis – vares izlasit kaut 10 tadas gramatas un turpinas vel vairak dumot 🙂

    Atbildēt
  7. veciic

    jā, un tiem, kam šis jautājums interesē dziļāk (kāpēc vispār pīpējam?), palasiet šeitan: http://timeklis.blogspot.com/2009/09/atmet-pipesanu-5-min-laika.html

    Atbildēt
  8. Atoms

    Izlasīju un nu jau gandrīz divus mēnešus nesmēķēju, un pagaidām neizskatās ka atsākšu lai gan kāja var paslīdēt vēl kādu laiku….

    Atbildēt
  9. eerms

    nekas nav vieglak ka atmest smēķēšanu. nav vajadzīgas ne filmas, ne grāmatas, ne hipnotiskie diski! Vienkārši ņem un nesmēķē.
    Tas ir tieši tik vienkarši. Protams, pirmās pāris dienas ļoti gribas,. bet ja tā padomā, tad kaut ko sākt regulāri nedarīt ir daudz vieglāk, nekā kaut ko sākt darīt (piemēram skriet pa vakariem).
    Pats pirms apmēram gada atmetu. Un līdz tam biju smēķējis aptuveni 13 gadus. Beigās jau pa 2 paciņam dienā.

    Atbildēt
  10. Smilgs

    Es atmetu pēc šīs grāmatiņas izlasīšanas (~4 gadus atpakal). Nav ne mazākās jausmas kāpēc (un principā arī vienalga), bet pēc izlasīšanas bija viegli to izdarīt (pirms tam vairākas reizes mēģināju bet nekad nesanāca).

    Atbildēt
  11. krizdabz

    Nu, re, jau kurā vietā lasu (arī Tjomas rakstu biju lasījis), ka grāmata ir brīnumlīdzeklis, bet vai kāds var paskaidrot pāris teikumos kas tieši tur tiek skaidrots? Un ar ko šī grāmata ir labāka par gaziljons citām, kas ne vella nepalīdz. Man ir slinkums zagt/pirkt grāmatu tikai lai pārbaudītu vai tā darbojas, vai nē.

    Ik pa laikam smēķēju, ik pa laikam nesmēķēju. Jo patīk process. Uzskatu, ka viss ir galvā un (vairums smēķētāju) netikumu var atmest bez jelkādām ripām, grāmatām vai babajoškām.

    Atbildēt
  12. deni2s

    “Pats neesmu lasījis, bet tie, kuri ir izlasījuši šo grāmatu, ir atmetuši smēķēšanu.” – posta pērle. Lasījis nav, bet viedoklis gan ir 😀

    Atbildēt
  13. Dveesele

    Grāmata ir par to kādēļ sākām smēķēt, kādēļ to darām un cik slikti mēs jūtamies smēķējot (un vēl sliktāk, kad nav cigarete zobos).
    Patiesībā tā neko daudz nepasaka kā atmest, un tā arī nerada riebumu pret cigaretēm kā tādām, tā rada riebumu pret sevi kā smēķētāju, un paskaidro cik mūsu dzīve varētu būt normāla (nevis laba, bet normāla) ja mēs nesmēķētu.
    Ļoti viegli lasāma, un salīdzinoši īsa.

    un karuuzo tu esi bērns, vismaz prātā.

    Atbildēt
  14. 2lvl

    Pēc 15 gadu intensīvas smēķēšanas pirms diviem gadiem atmetu. Noteicu datumu (savu dz.d.) un pus gadu jau iepriekš visiem sākus stāstīt, ka savā dzimšanas dienā pīpēšu pēdējo reizi. Sākumā bija grūti, nepagāja ne 15min, lai atkal neiedomātos par pīpēšanu, tagad vēlēšanās uznāk vienreiz dienā, bet ik pa laikam uznāk tāda vēlēšanās, ka grūti noturēties. Bet viss ok, tā arī neesmu pīpējis vairs. Un patiesībā tagad sāku novērtēt to, ka vispārīgi jūtos daudz labāk 🙂

    Atbildēt
  15. justme

    Smēķēju 8 gadus – pēdējos 4 ~paciņu dienā. Nespēju iedomāties, ka jebkad dzīvē varētu nesmēķēt. Izlasīju Allena grāmatu – un nesmēķēju jau > 4 gadus. Bez sāpēm.

    Atbildēt
  16. Enzo

    Karuuzo tu nu gan slimi sarakstiji 😀 Paranoja ? Iespējams pie vainas ka kāds smēķētājs aizvilinājis tavu draudzenīti prom? Nevari pārdzīvot ka tik slimi uzvedies 😀 HAHAHA

    Atbildēt
  17. frukc

    nav jēgas kaut kādas tur grāmatas pirkt par 10 reizi augstāku cenu, kā patiesībā, atrodien un novelciet tāda paša nosakuma video filmiņu, paši zinat kur. tiem, kuri atmetuši, vai domā ka atmetuši savādāk – iesaku noskatīties šo vienalga. 🙂

    Atbildēt
  18. kart0ns

    Šī grāmata var palidzēt tikai tāda gadījumā, ja to lasa un mēģina saprast autora domu graudu, tie kas nesaprot vai nevēlas saprast ir diezgan aprobezoti cilveki. Ta īpašība ir ļoti pretīga, pretīgi ir smirdīgi cilveki u.t.t. Cieni sevi un nepīpē.

    Es ļoti piekritu autoram, man arī bieži, pirms sīs grāmatas izlasīšanas, bija lidzīgi domugraudi, tacu sis cilvēks salasīja visu vienā gramatā un – tā ir unikala un lietderīga grāmata, interesanta unn viena no labakajām, ko es esmu lasījis.

    P.S. Atmetu pīpešanu no paciņas dienā, pateicoties šim domugraudu un loģisku secinajumu krajumiņam, līdz nullei un nepīpēju vairs kops ta brīža.
    Ja cilvekam ir smadzenes pēdejās galvā – ir verts palasīt, kaut vai pareizas psihologijas labad, tiem kuriem nav – turpiniet vien smirdet sava nodaba 😀

    Atbildēt
  19. normunds

    Grāmata nevar palīdzēt atmest smēķēšanu, tieši tāpat kā smēķēšanu nepalīdzēs atmest brīdinoši uzraksti uz cigarešu paciņām.

    Es grāmatu neesmu lasījis, bet viedoklis man ir 😀

    Šai grāmatai atmešanas procesā ir tieši tikpat liela nozīme kā adatu terapijai, nicorete plāksterim, konfektēm, seksam vai apziņai ka smirdi. Tobiš – nekāda. Ja cilvēks pats negribēs atmest viņš nekad neatmetīs. ja nu vienīgi viņu iespundēs tukšā telpā.

    Es atļaušos izvirzīt vienu hipotēzi, ka cilvēki, kas teic, ka ir atmetuši pateicoties tikai un vienīgi tam, ka izlasījuši grāmatu, ir viegli iespaidojami un nevēlas tajā atzīties. Un tūlīt viņi te sanāks un sāks man oponēt 😉

    Me, stāžs 25 gadi, nepīpēju jau otro nedēļu. Bez grāmatas lasīšanas.

    Atbildēt
  20. Sybase

    Diemžēl jāpiekrīt Normundam , ir zināmi cilvēciņi kuri ir atmetuši grāmatas iespaidā.
    Tā nu sagadījies ka tie ir kolēģi , un var diezgan droši apgalvot ka šie cilvēciņi ir bez sava viedokļa, viņi ņem svešu un pasniedz kā savu -netik burtiski protams.
    Bez īpašām pūlēm varu uzspiest savu viedokli/skatījumu uz kādu situāciju, pēc kāda neilga laika tas jau būs viņu viedoklis.
    Galvenais šos zombijus ir ievirzīt tev vajadzīgā virzienā – atmest smēķēt vai veikt jebkuru citu darbu.

    P.S. tie kuri nepiekrīt marš lasīt grāmatu – ietaupīsiet un cigām :0

    Atbildēt
  21. Shadowbird

    Principā homeopātija (tikai bez tiem ūdens pekstiņiem). Iedarbīgas zāles teju jebkurām vientiesīgu cilvēku garīgajām kaitēm. Bet ne vienmēr.

    Atbildēt
  22. zults

    Starcitu šī klīnika ir atvērusies arī Latvijā.
    http://www.allencarr.lv
    Lai atmestu smēķēšanu nevajag nemaz tik daudz vajag tikai iemeslu. Grāmata ir visnotaļ labs iemesls lai aizdomātos un iespējams pat atmestu smēķēšanu, viss ir ļoti labi apskaidrots ar salīdzinājumiem kas un kā ja cilvēks domā līdz nevis meklē kādu vienkāršu veidu ir visnotaļ liela iespēja.
    Nevajadzētu salīdzināt šo veidu ar minētajiem muļķošanas veidiem.
    Adatu terapijai, Nicorete plāksterim (Jēga atmest smēķešanu ja tik un tā paliekam pie fiziskās atkarības pie tam daudz lielākos apjomos).Konfektēm un citām ēdamām lietām – kaut kāds veids kā aizņemt prātu. (Intresanti kāpēc cilvēki atmetot smēķēšanu tā pieņemās svarā)
    seksam (dažiem pēc šīs padarīšanas dubultā velk kādu dūmu uzvilkt) apziņai ka smirdi (kompleks vajaš raksturs)
    Smēķēt jebkurā gadijumā ir kaitīgi tas nogalina lēnītēm pakāpeniski bet tomēr. Vienkārši ir jāpārvar sava tieksme uz pašiznīcināšanos.

    Atbildēt
  23. pipmans

    Viens neliels sīkums ja patiešām ir vēlēšanās lai tas palīdz tā ir jāizlasa, jānoklausās no sākuma līdz galam. Iedziļinoties. Lai arī cik tas nebūtu dīvaini tas daudziem nav nemaz tik viegli izdarāms. Daudzus pārņem nelāga sajūta ka tas tik tiešām var izdoties, atrunas sevi ir daudz un dažādas, nav laika tagad ir svarīgāki jautājumi risināmi.

    Uzraksti uz paciņām tā pat kā tie zīmējumi kā arī tā mājas lapa ko sponsorē EU ir visnotāļ ne noderīga smēķētājiem pieļauju ka tas var palīdzēt nesāk.

    Atbildēt
  24. KakTusss

    Neesmu lasījis, jāsaka, ka nekad neesmu arī pīpojis. Bet par diskusiju viedoklis man ir tāds:
    Ne pa velti man kāds cilvēks senos laikos teica: “Ja kāds saka, ka smēķēt ir slikti, bet pats smēķē, viņš īstenībā nemaz nezin, ka smēķēt ir slikti”.
    Lasot šo diskusiju šķiet, ka šim viedoklim jāpiekrīt. BTW, pilnībā nepiekrītu normundam par viegli iespaidojamiem cilvēkiem – ļoooti virspusējs viedoklis. Es drīzāk teiktu, ka cilvēks, kas ir SĀCIS (jelkad) sistemātiski smēķēt ir viegli ietekmējams. Bez tam, ja paskatās plašāk, tad visa saskarsme starp cilvēkiem ir savstarpēja ietekmēšana, “ciets” Tu esi tikai vienā dzīves jomā, citā – pilnīgs vasks.

    Par grāmatu – Acīm redzot šajā grāmatā ir definētas vienkāršas patiesības daudziem saprotamā veidā. Ļoti bieži cilvēkam ar to pietiek, īpaši ja viņš redz, ka īpašus iebildumus izvirzīt viņš nevar. Ļoti bieži cilvēks itkā apzinās realitāti, bet nav to sev skaidri definējis – konkrētā rīcība nav “nonākusi fokusā”. Ja kāds to izdara Tavā vietā, tad rezultātā var sanākt kāds kardināls un pat pozitīvs lēmums, ne tā?

    Atbildēt
  25. dundurs

    Dīvaini ka cilveki ir gatavi maksaat par to ka tiks sabojata veseliba. nekad neesmu sapratis kas tajaa smekesana ir taaads.nu jaa-siikaakiem tas ir baigais krutisms un velme but lielam vecim/vecenei, bet atkariba tacu ir psihologiska nevis fiziska. paliekot vecakam un gudrakam (iespejams) vajadzetu so struntu mest pie malas. tas ir lidzigi kaa ar alko-kad esi tinis dzer visadu zhlurku kas pagadas-ka tik dabutu sevi paali, bet ar vecumu naak arii gudriba-buudams galiigaakajaa keemaa tu veceni gultaa nedabusi-nu ja dabusi tad atrubisies vai nekaa neatceresies…vai vel sliktak. 😀 tas taads mans-nevienam neinteresejosais viedoklis. 😀

    Atbildēt
  26. Dveesele

    dundurs atkarība ir arī fiziska, jo cilvēka organisms izstrādā nikotīnu, kad sāc smēķēt tu to uzņem ar cigaretēm, tāpēc organisms pārtrauc to “ražot”, un kad tu jūti ka vajag nikotīnu atliek tikai uzpīpēt.

    Atkarība sākās tieši ar domu, ka tu nevari kļūt atkarīgs 🙂

    Atbildēt
  27. budzis

    dundurs, cilveki vispar ar baigu patiku maksa par lietam, kas boja to veselibas. Alkahols, cigaretes, narkotikas, sniegadeli, kalnu slepes, motocikli utt. …

    Pipet sak kompanijas del (var teikt ari “krutuma”). Bara instinkts. Toties velak tai pipesanai var but dazadi iemesli. Man savulaik tas bija kaa rituals, kad pipetava savacas visdazadakie cilvecinji, kas ta redzetos 1x paris menesos, un parsprieda visu ko – sakot no atseviskiem projektiem un beidzot ar politiku, berniem utt. Ta ka pipesanai ir ari socials aspekts. Bet tas katram var but savadak

    Atbildēt
  28. asiic

    pēdējie dzirdētie teksti bija : gribu ātrāk izlasīt grāmatu, lai var atmest 🙂
    pats atmetu pirms 5iem gadiem bez grāmatas

    Atbildēt
  29. termilv

    Es tikai vienu nesaprotu, kāpēc nepīpētāji tā uztraucās par pīpētājiem?
    Man kaut kā neērti, kad vieni lien pie otriem ar saviem negatīviem argumentiem. Un mēģina pārliecināt par savu “pareizo” viedokli.
    Lai vieglāk būtu saprast manu viedokli, tad salīdzinām Mac VS Win, veģetārietis VS gaļēdājs, lauķis VS pilsētnieks, ārpustelpu strādnieks VS ofisa žurka.
    Patīk, kad argumentē savu viedokli – nepīpēju, pa gadu iekrāju 500ls; lietoju Mac, jo ir smuks; neēdu gaļu, jo mīlu dzīvniekus; dzīvoju laukos, jo svaigs gaiss; strādāju ārpustelpu darbu un vairāk redzu apkārtni.
    Un ļoti nepatīk, kad saka – pīpēt ir neveselīgi; Win lietotāji ir āmuri; gaļēdāji ēd beigtu gaļu; pilsētnieki sēž korķos un beidz savus nervus; ofisa žurkas neko neredz izņemot savu monitoru.
    Runājot par grāmatu, tad tādā stilā var nolikt jebko – win lietotājus, gaļēdājus, pilsētniekus, ofisa žurkas.
    Labi, domāju pietiks, savādāk jau sanāk līdzīgs scenārijs

    Atbildēt
  30. dundurs

    termilv manupraat lielais vairums nepipetaju necensas parliecinaat pipetajus nepipet, bet vnk man kaa nepipetajam pipetaji (ne jau visi protams) traucee ikdienaa. nu pasaki man-nahren man butu jabojaa sava veseliba tikai tapec ka vien uroods iedomajas ka vinjam baigi vajag pieturaa uzpiipeet tiesi tad kad list lietus. nu a ko man darit?liist aaraa zem lietus. vai tomer nebutu normali ja paciestos un aizbrauktu majas un atejaa pipeetu cik grib?saproti,ja pastav kaut 0.0000001% iespeja ka man no taa urooda cigas var but kkads sliktums man ar to pietiek. ja es velos sev bojaat veselibu tad es pats izvelos kaa nevis palaujos uz visadiem uroodiem. un dieva deel-neasocieejiet uroodu ar sevi. 🙂 a tas ka tur kaads pieturaa kaali grauz mani galigi nekrata, jo diezin vai kaalis man var kaitet veselibai…aa…nu jaa…iespejams gazes var,bet tas nu ir cits stasts. 😀

    Atbildēt
  31. Delfins

    raymotive, maldies.
    Sports bojā veselību. Veselīgs dzīvesveids gan nē 🙂

    Bet nu kā nu kuram + ņemsim vērā izņēmumus (vesels rutks var pēkšņi mirt, ja kāda sirds kaite uznāk).

    Lielākā daļa pīpētāju nemaz nezin kāpēc pīpē. Daļa ir aprobežota (pohujisms uz visu “daru ko gribu ar sevi!”), cita daļa tēlo krutos (99% urlas pīpē), lai tik būtu “piederīgam”.

    Neesmu pret reto smēķēšanu (tusiņš un tjp), kad nav konkrēta grafika (arī viena cīga dienā)

    Atbildēt
  32. Test

    Nu KARUUZO riktīgs īblis. Arī nesmēķētāji mēdz smirdēt un atbilst tādam aprakstam. Pats sevi esi paostījis ar cita degunu?

    Atbildēt
  33. Runcio.....

    Kādreiz arī biju kaislīgs smēķētājs!

    Noskatījos šo filmu un tā mani pamudināja atmest šo nelāgo ieradumu! 😉

    http://www.imdb.com/title/tt0412080/

    Atbildēt
  34. @janisbrieditis

    Es atmetu pirms gada.

    Ir jāievēro daži punkti.
    1. Ir jāgrib atmest un jāsaprot ka pīpēt nav nekas foršs un kruts.
    2. Grāmatu vajadzētu izlasīt max nedēļas laikā – lai neaizmirstas izlasītais.
    3. Jāseko norādēm grāmatā

    Atbildēt
  35. viesic

    Tā grāmata vienkārši atver smēķētājam acis, ka smēķēšana IR fiziska narkotiska atkarība. Nu nav smēķēšana tikai psiholoģiska vajadzība, tikai “kaut kas galvā”, vai vēl trakāk – baudāms process, vai kā savādāk katrs smēķētājs to mēģina sev (un arī citiem) iestāstīt. Tā IR tāda pati atkarība, kā no heroīna, vai citām narkotiskām vielām, tikai “bauda” no nikotīna nav nekāda un “lomkas” iestājas daudz ātrāk – stundas, 2 stundu, dienu laikā, kā kuram pīpmanim, kad roka pati sniedzas pēc nākamās nikotīna devas 🙂

    Atbildēt
  36. pipmans

    Vispār jau smēķēšana ir vieno no retajām psihofiziskajām atkarībām, kad pieradis ir gan prāts gan ķermenis vairāk prāts nekā ķermenis. Nejaukt ar atkarību no alkohola, heroīna tajā gadijumā galvenokārt pieradums vairāk ir fizisks nekā garīgs. Organisms neražo nikotīns bet gan ļoti pēc sava satura līdzīgu vielu kas asimilējas un smadzenēm dod signālu sākumā samazināt pēc tam neražot. Lielākā daļa smēķētāju ļoti labi zin ar ko viņi riskē.
    Piekrītu ka ir ļoti slikti rīkojas tie kas piemēram pieturās smēķē tādiem cilvēkien pašiem būtu jāstāv zem lietus un jāzīš savs ļuļkis un jādarbinās.
    Starpcitu pāris fakti smēķēšanai lai arī cik tas būtu īpatnēji ir savas pozitīvās iezīmes piemēram dienu sākot trīs dūmi stimulē ļoti daudzas organisma daļas galvenokārt smadzenes aktīvai darbībai, Asinsriti.
    Slimības?!! Pēc vācu zinātnieku pētijumiem katra cilvēka organisms satur sevī vēža šūnu tas vai tā aktivizēsies ir ļoti grūti paredzams. Sirds mazspēja tas jau atkarīgs no katra indivīda.

    Es vienkārši samērā daudz zinu par smēķēšanu un tās kaitīgajiem aspektiem. Jā es smēķēju un atmest nēsmu plānojis tuvākajā laikā.

    Atbildēt
  37. 8th Prophet

    Un tā tie ļautiņi kļūst par miljonāriem…
    Man sanāk kaut kā tā, ja es nekad un ne pa kam negribētu atmest smēķēšanu, tad nevērtu vaļā šādu grāmatu. Fakts, ka esi atvēris liecina, ka vēlies atmest, grāmata (plāksteri un ko tur vēl uzskaitīja Normunds) ir tikai artikulēts paskaidrojums kāpēc to nedarīt. Interesantākais šajā gadījumā ir tas, ka ar paša personīgo motivāciju (paša skaidrojumu sev). Līdzīgi kā tad, kad kāds publikai nezināms personāžs izsakās par mākslu – viņu neviens neuztvers nopietni, bet kad saka persona X – ō jāāā, tas ir pareizi, tak 4 grāmatas jau sarakstījis, tādad obligāti vajag klausīties un piekrītoši māt ar galvu.
    Domāt vajag un būt pašiem sev autoritātes, nevis lasīt kaut kādus smērējumus un citiem smērēt.
    Nosmēķēju 5 gadus intensīvi, ik pa brīdim > paciņa dienā. Pēc tam apnika. Smēķēju pa svētkiem – reizi 2-3 mēnešos. Kad vīru pasākums kāds, tā teikt.

    Atbildēt
  38. 8th Prophet

    papildinājums:
    teikumam kas sākas ar “Interesantākais šajā gadījumā ir tas,”, ir jābūt papildinātam šādi: “Interesantākais šajā gadījumā ir tas, ka ar paša personīgo motivāciju (paša skaidrojumu sev) nepietiek

    Atbildēt
  39. 8)

    Kā es atmetu smēķēt pēc 8 gadu smagas smēķēšanas? Vienu rītu piecēlos un vairs nesmēķēju. Pirms tam mēģināju vairākas reizes, bet nezinu, kāpēc tieši tā diena bija tā.

    Atbildēt
  40. frukc

    pipmans tu negribi atmest, jo tu esi atkarīgs, tu neko nezini par smēķēšanu tieši tāpēc esi atkarīgs. Ja tu gribētu tik “uzlabot” savu asinsriti no rītiem, tad tu arī uzsmēķētu tikai trīs dūmus no rīta, bet tu to dari cauru dienu un tas teikums par asinsriti ir tikai attaisnojums, pašam sev…

    Atbildēt
  41. Evis

    Super, paldies autoram par linku uz grāmatas tirgotāju saitiem.. Nekur veikalos šīs grāmatas vairs nav, vismaz neesmu redzējusi! Paldies, jau iegādājos, šodien atvedīs, tad arī sākšu lasīt! :))

    Atbildēt
  42. Droom

    Pirms diviem gadiem izlasiju dienas laika – vairs nepipeju. .. nu reizem pec labas tikshanas ar alu un draugiem var kadu dumu ievilkt, bet otra diena to nozeloju 😀 Brinumi jau nenotiek un ja kads pipetajs to megina ka eksperimentu, tad lai tik pipe un netere energiju. Parejiem,kas velas atmest iesaku. Zinu vel divus cilvekus, kas tieshi pec shis gramatas atmeta pipeshan un viens no tiem bij ar 25 gadu staazu.

    nodomaju, ka mans varstijums kadu var pastumt uz sho virzienu 😉

    Atbildēt
  43. Droom

    Normund -> paldies, ka parasti sasmidinaji 🙂 Gramata nav nekads glabshanas rinkis un nepalidz ne ka plaksteris ne savadak. Izlasi intereses pec. Tas kas man palidzeja faktiski ietilptu uz vienas A4 lapas. Izskaidrojums par procesu ka taadu. Nekad nebiju iedziljinajies reklamas pasaule, nedz to kapec vispar cilveki pipe. Gramata to smuki izskaidroja un saprotot procesus, man vienakrshi nav vairs vajadzibas pipet. Anyway, laikam nav jega diskutet ar cilveku, kuram ir VIEDOKLIS un tas ir viens un vienigais 🙂

    Atbildēt
  44. KBI

    Sākumā man darbā kolēģis, ar ko pirms tam 4 gadus RTK kopā mācījāmies un pīpējām, izlasīja un atmeta, un tad arī es – ja jau, tad jau. 30.12 ap pieciem vakarā dabūju, 31.12 ap četriem atdevu viņam, izlasījis – un kopš 2010. gada pirmajām minūtēm vairs nesmēķēju. 🙂 Pirms tam – no 13 gadu vecuma (tagad ir 22), godīgi visu laiku kūpināju. Tagad… šo mēnešu laikā ir bijušas, hm, reizes 2, kad točno, točno ir sakārojies – vienreiz, kad padraudzējos ar alkoholu, un vienreiz pēc UE pastaigas, kindof stressful apstākļos. Abas reizes sapratu, ka neko labu man tas smēķis nedotu, nu i neuzpīpēju. 🙂

    Biju gatavs atmest jau pirms lasīju – ne grāmatas dēļ, bet tāpēc, ka draugs vairs pīpēt neiet, tad ko es… 🙂 Un grāmata tikai uzlika tādu “jumtu” manai idejai. 😀 Bet, ja ideja ir, bet neskaidra – kā gan nesmēķēt? – tad grāmata ir laba.

    Atbildēt
  45. normunds

    Droom, tu man arī izsauc smaidu. No sākuma tu piekrīti (laikam jau neapzināti), ka grāmata nav nekāda brīnumnūjiņa, bet pēc tam iesaki izlasīt un pašā noslēgumā tu izvēlies nediskutēt ar cilvēku kam ir viedoklis. Nuja, vieglāk ir diskutēt ar cilvēkiem, kam viedokļa nav 🙂

    Bet speciāli tev: neredzu jēgu lasīt. Es neatmetīšu pīpēšanu tikai tapēc, ka fucking Philip Morris paliek bagāti. Man tiešām neskauž, ka viņu bizness iet labi.

    Atbildēt
  46. japets

    Normund, “Grāmata nevar palīdzēt atmest smēķēšanu”. Skaties, cik daudziem IR palīdzējusi. Un kā daudzi norāda, grāmata tiešām palīdz, nevis ir iemesls atmešanai. Kā arī neredzu nevienu, kurš būtu apgalvojis (vispārinot), ka bez grāmatas nav iespējams atmest smēķēšanu.
    Un apsveicu, izprovocēji mani pabarot trolli, ko darīt, ja man nepatīk, ja cilvēki vispārina savus spriedumus. 😉

    A es neesmu pīpējis un nepīpēju. Un vispār problēma uz mani neattiecas, kā tik cik nepatika pret apkārtējo smēķētāju radītajām neērtībām. 🙂

    Atbildēt
  47. Atbalss: Atoms blog » Blog Archive » pļurkt

  48. normunds

    Japets, es tikai atzīmēšu vienu lietu, kas man personīgi liekas bezgala interesanta.

    Tu nesmēķē, tātad tev nav ne mazākās nojausmas kas ir atkarība no smēķēšanas un ko jūt cilvēks smēķējot. Izlasot 5 vai 10 cilvēku atsauksmes diskusijā internetā par vienu grāmatu tu gandrīz sāc evaņģelizēt un pārliecināt vienu tikpat anonīmu cilvēku kā tie 5 vai 10, ka grāmata kaut kam der un palīdz. Tas tiešām ir amizanti, ja vēlies varam par to parunāt 🙂

    Atbildēt
  49. japets

    Par ko tur runāt? Kāds tam sakars ar manu personīgo smēķēšanu/nesmēķēšanu (neskaitot demagoģiju)? 😀
    Tu uzrakstīji apgalvojumu X. 5-10 cilvēki uzrakstīja pretpiemēru. Es secinu, ka apgalvojums X ir aplams un uz to norādu. Un es neko necenšos pārliecināt, tikai norādu uz matemātiskām kļūdām aplamā aksiomātiskā sistēmā. 😛
    Un par grāmatu man pašam nav un nevar būt nekāda viedokļa, jo, kā jau norādīji, ne es smēķētājs un neesmu arī to grāmatu lasījis.

    Bet vispār interesanti, vai Tu, Normund, netici arī mācību grāmatām? Tās jau arī zināšanas nedos, ja cilvēks pats nevēlēsies izglītoties. Savukārt izglītoties var arī bez mācību grāmatām.

    Atbildēt
  50. Normunds

    japets, kā lai tev pasaka… nu un kurš no viņiem apgāza manu pieņēmumu, ka tikai grāmatas izlasīšana, bez subjekta patiesas vēlmes atmest, nekādi nepalīdz atmest smēķēšanu?

    tava nesmēkēšanas pieredze liedz tev saprast to, ka atmest smēķēšanu nav gluži divus pirkstus apmīzt vai izlasīt grāmatu. it īpaši ja smēkētāja stāžs ir lielāks nekā vidējais komentētāja vecums šajā diskusijā.

    Par pārējo uzrakstīšu kaut kad vēlāk (ja nenoslinkošu vai neaizmirsīšu), ticība grāmatām man patika. neapzināti tu iedevi labu tematu ko nedaudz iztirzāt tieši no ticības un zināšanu viedokļa.

    Atbildēt
  51. japets

    Citēšu Tevi vēlreiz “Grāmata nevar palīdzēt atmest smēķēšanu”. Šis apgalvojums nav saprotams kā “tikai grāmatas izlasīšana, bez subjekta patiesas vēlmes atmest, nekādi nepalīdz atmest smēķēšanu”. Ja maini nostāju, vai sākotnēji neprecīzi izteicies, tad tā arī pasaki. 🙂

    Atbildēt
  52. normunds

    Japets, es tev iesaku izlasīt to ko es rakstīju:

    Šai grāmatai atmešanas procesā ir tieši tikpat liela nozīme kā adatu terapijai, nicorete plāksterim, konfektēm, seksam vai apziņai ka smirdi. Tobiš – nekāda. Ja cilvēks pats negribēs atmest viņš nekad neatmetīs.

    Varbūt tu pamēģini izlasīt ne tikai diskusijas sākuma pirmo, bet arī trešo diskusijas teikumu? Ja tu joprojām domā, ka tas nav neizsaka to pašu domu kā “tikai grāmatas izlasīšana, bez subjekta patiesas vēlmes atmest, nekādi nepalīdz atmest smēķēšanu”, tad uzskatām, ka es esmu neprecīzi izteicies un es atvainojos, ka tev vajadzēja tērēt savu laiku lai saprastu ko es rakstīju.

    Atbildēt
  53. es

    normund tu esi to frāmatu vispār izlasījis? Tu vari negribēt atmest pirms izlasīšanas, bet izlasot jau gribēsi un tas būs grāmatas nopelns…

    Atbildēt
  54. Aigars

    Grāmata palīdz skatīties uz atmešanu kā uz nepīpēšanu, kas ir nevis ierobežojums, bet ieguvums.

    Grāmatu izlasīju un tā palīdzēja. Lieta, kas aizķēra un kas nostrādāja bija atgādinājums atcerēties laiku pirms smēķēšanas. Un tagad to smaku neostu jau gandrīz 8 mēnešus.

    Par grāmatu un smadzeņu skalošanu runājot – ir reklāmas, filmas un daudz citi smadzeņu skalošanas rīki, kas jau strādā. Piemeram: “.. atmest smēķēšanu nav gluži divus pirkstus apmīzt vai izlasīt grāmatu. it īpaši ja smēkētāja stāžs ir lielāks nekā vidējais komentētāja vecums šajā diskusijā.”

    Atbildēt
  55. karuuzo

    Kas man patīk, ka diskusija par smēķēšanu aiziet tik tālu. Bembistus atliek tikai pieminēt, ka atraujies pēc pilnas programmas, bet smēķēšana tiek uzskatīta kā dzīves nepieciešamība, kā čuršāna, tikai nez kāpēc atklāti uz ielas čurā tikai retais 🙂

    Smieklīgi, ka mazāk intelektuāli smēķētāji, kas saprot, ka viņiem ir uzkakājuši uz galvas, bet pretargumentu nav, cenšas tevi nodirst no galvas līdz kājām, da pofig par ko, ka tik izskatītos, ka viņš ir uzvarētājs 😀

    m

    Atbildēt
  56. aha

    Marks Tvens apgalvoja: “Atmest smēķēšanu ir visvienkāršākā lieta pasaulē – es to esmu darījis vismaz 300 reizes!”

    Atbildēt
  57. Ģirts

    Smēķēju no 14 gadu vecuma. Pašlaik man ir 40 gadi un nesmēķēju jau piecus gadus. Biju mēģinājis atmest smēķēšanu, bet nekad tas nebija veiksmīgi. Nespēju pat vienu dienu nodzīvot bez smēķēšanas. Gadiem ejot palielinājās izpīpēto cigarešu daudzums. Mēģināju ierobežot cigarešu daudzumu, pīpējot stiprākas cigaretes, centos uzņemt mazāk nikotīna, pīpējot vājākas cigaretes, bet nekā.

    Strādāju par taksometra vadītāju un darbs bija maiņās, jāstrādā katra otrā diennakts. Diennaktī, kad strādāju, izpīpēju 3 paciņas, bet, kad atpūtos, tikai paciņu – vidēji sanāca 40 cigaretes dienā. Tā pagāja gadi. Bija slims kuņģis, sāpes plaušās, bojāti zobi, patstāvīgas galvas sāpes, ļoti slikta veselība un fiziskā forma, bet tas man nepalīdzēja atmest smēķēšanu. Ar prātu sapratu, ka būtu jābeidz, bet nespēju. Izmēģināju pīpēt pīpi, cigārus, mēģināju cigaretes nomainīt ar zelējamo tabaku, bet nekā. Labākais panākums tika sasniegts, izmantojot atlikšanas metodi. Tiklīdz vēlējos uzpīpēt, tā pīpēšanu nedaudz atliku uz vēlāku laiku. Kad pienāca atliktais laiks, tad atkal atliku, līdz vairs nespēju atlikt un tad uzpīpēju. Tā sasniedzu tam laikam, milzīgu rekordu – tikai 7 cigaretes dienā. Toties, kad tiku pie pīpēšanas, tad smēķēju tā, it kā no bezgaisa telpas būtu izvests svaigā gaisā, to varētu salīdzināt ar putekļsūcēju. Cigareti nosmēķēju dažos elpas vilcienos. Sapratis, ka nespēju pārvarēt atkarību saviem spēkiem, neticēdams nekādai palīdzībai, atmetu cerības beigt smēķēt. Pēc kāda laika grāmatnīcā ieraudzīju grāmatu „Kā viegli atmest smēķēšanu”. Skatījos uz grāmatu un domāju, ko gan man vēl var iestāstīt? Esmu izmēģināji visu. Nepaņēmis grāmatu rokās aizgāju pie cita plaukta, bet izstaigājis grāmatnīcu atgriezos un atvēru grāmatu, lai apskatītos, ko tad tādu kāds gudrinieks grib man iestāstīt. Pašķirstīju, secināju, ka kārtējais ārzemju teorētiķis grib izspiest naudu, jo grāmata maksāja nedaudz vairāk kā četri lati, un gāju prom. Tomēr kaut kur bija dzirkstelīte – cerība, kas mani urdīja: „Ja nu tomēr izdodas?”, „Grāmata maksā tieši tik, cik tiek nopīpēts divās dienās”. Veidojās iekšējais dialogs, kur sarunājās mana bēdīgā pieredze, neticība un citi tumšie spēki ar cerību. Jau gāju ārā no grāmatnīcas, kad izlēmu, ka tomēr nopirkšu grāmatu un izlasīšu. Tikai nevienam par to neteikšu, lai mani, naivo un lētticīgo, kolēģi neizsmej.

    Darbā sāku lasīt un visu vakaru nepīpēju. Pašam kļuva dīvaini, ka mazinājās vēlme smēķēt. Atbraucis mājās uzpīpēju un jutos vīlies, dusmīgs, īgns un neapmierināts ar sevi, bet tas mani netraucēja tajā vakarā turpināt smēķēt.

    No rīta piecēlos, uzvārīju kafiju un brokastu vietā grasījos aizsmēķēt cigareti. Atcerējos par grāmatu un izlasīto. Paņēmu grāmatu un dzerot kafiju sāku to lasīt. Līdz vēlai pēcpusdienai biju izlasījis. Kāds man bija prieks!!! To nevar aprakstīt! Es nebiju pīpējis vairāk kā pusi dienas un man nemaz negribējās! Ja kādreiz, kad mēģināju atmest smēķēšanu, mani vajāja bailes, pat panika, tad tagad bija sajūsma, cerība, ticība, pat pārliecība, ka esmu ticis vaļā no milzu nelaimes. Kopš tā laika vairs neesmu pīpējis.

    Grāmatā nebija rakstīts nekas tāds, ko es jau nezinātu, vai kam es nevarētu piekrist. Vienīgais, kam es nepiekritu, bija „pēdējā cigarete”. Grāmatā liek koncentrēties uz to, bet man likās, ka „Pēdējā cigarete” var būt tikai pagātnē. Nākotnē tā nevar būt, arī ne tagadnē , tikai pagātnē, jo nākotnē būs nākamā cigarete, un nevar būt vienlaicīgi nākotne un pagātne.

    Nevarētu teikt, ka turpmākajā nedēļā nevajātu domas par smēķēšanu. Taču tās nebija traucējošas, jo neradīja bailes vai paniku. Pirmās nedēļas laikā vairakkārt nonācu stresa situācijās, kad radās iedoma, ka varētu uzpīpēt, bet grāmatā iegūtā informācija palīdzēja saprast, ka tas ir nikotīns, kas cenšas darīt visu, lai es atsāktu pīpēt. Šīs iedomas bija īslaicīgas, jo prieks un apmierinājums bija ievērojami lielāks.
    Kļuvis par nesmēķētāju, centos nest vēsti tiem, kas vēl joprojām sevi indē un nezina kā šo procesu pārtraukt. Parasti mani ar interesi uzklausīja, daži pat palūdz, vai varu iedot izlasīt grāmatu. Diemžēl maz bija to, kas pēc mana ieteikuma atmestu smēķēšanu. Grāmatas lasīšanu viņi atlika, vai lasīja ļoti ilgi un lēnām. Es sapratu, ka viņiem trūkst ticība, cerība, gluži kā man, kad ieraudzīju grāmatu. Es varu tikai pats savā vietā atmest smēķēšanu, es nevaru to izdarīt cita vietā.

    Gāja laiks, darbā sāka ievērot, ka vairs nesmēķēju, ja kāds interesējās, ar prieku pastāstīju par metodi. Ja iniciatīva nāca no kolēģa vai paziņas, tad lielākā daļa no viņiem arī atmeta smēķēšanu.
    Galvenais, ko varu apliecināt, ka metode tiešām darbojas un to nevar salīdzināt ar nikotīna aizstājējiem vai citām dārgām muļķībām.

    Atbildēt
  58. Kā atmetu

    Grāmatu izlasīju, uz laiku atmetu un tad atkal atsāku. Tagad nolēmu ka veikšu savus virtuālos pierakstus saistībā ar smēķēšanas atmešanas tēmu, tādējādi kāds varēs palasīt manu pieredzi atmešanā un blogs mani pašu disciplinēs vairāk http://es-atmetu.blogspot.com/

    Atbildēt
  59. PELE

    Es atmetu bez grāmatas.Grāmatu pamēģināju,bet smēķēt gribējās vēl vairāk.Man palīdzēja akupunktūra(adatu terapija).Viens apmeklējums un cigaretēm stingrs NĒ.Es apmeklēju Gunti Zariņu-labs speciālists visās jomās.Iesaku,nenožēlosiet,ja patiesi gribat atmest.

    Atbildēt
  60. anguss

    Pats itkā uzsmēķēju pa reizei kompānijas pēc, bet tas tā, tātad viens vienīgs punkts kā kontrolēt velmi pēc smēķēšanas, kā es darīju lai atmestu – galvenais ir kopš brīža kad esi no rīta pamodies, kādas 4 – 5 stundas(vai vairāk) iztikt bez cigaretēm, tad arī visu dienu negribēsies, bet ir jāizvairās no smēķētājiem(savādak pašam sagribas), jādara kādas blakusdarbības kas pašam šķiet interesantas(lasīt žurnālus, mācīties, kaut ko veidot, taisīt, utt.), lai novērstos domas ”uzsmēķēt”. Iesaku pamēģināt, jo man palīdzēja.

    Atbildēt
  61. Viktors

    Sveiki ! Kāds var ieteikt ,kā labāk atmest smēķēšanu? Pašam drīz būs 16. Cik esmu mēģinājis nav sanācis. Skolā arī iet grūti . Draugi smēķē un pats arī nevaru noturēties. Ir kādi padomi. Mainīt vidi ? (Draugus)

    Atbildēt
  62. Stasiks

    Es atmetu, bet pēc tam atsāku un otrreiz grāmata nepalīdz. Tā kā izdomājiet, kad vēlaties atmest un tikai tad lasiet :))

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *