Kā pagatavot Suši mājas apstākļos

Sakarā ar servera maiņu es nenopublicēju pāris rakstiņus, kas bija iekrājušies pa pēdējām dienām. Tā nu tagad es šo kļūdu labošu.

Es esmu liels ķīniešu virtuves cienītājs. Ar vārdu “liels” es biju domājis nevis tieši pārzinējs, bet drīzāk tā ir liela interese un šo virtuvi esmu visvairāk izmēģinājis, ja salīdzinam ar citām austrumu virtuvēm, piemēram, sienāžu brokastīm. Savulaik (kaut kur ap 1995. gadu) pie Strēlniekiem bija kāds ķīniešu restorāniņš, kur mēs ar darba kolēģi mēdzām ieskriet ik pa reizei, lai izbaudītu šo virtuvi. Kopš tiem laikiem man ir paradums dažādās valstīs iegriezties ķīniešu restorānos, lai salīdzinātu konkrētās valsts specifiku un izpratni par to kāds ir ķīniešu ēdiens. Laikam aizrāvos, jo stāsts patiesībā bija domāts par japāņu virtuvi.

Pamanīju, ka kāds labs cilvēks ir nopublicējis detalizētu aprakstu par to kā pagatavot Suši mājas apstākļos. Varu kļūdīties, bet šķiet, ka Suši pat neesmu ēdis, lai gan šķiet, ka vienreiz pagaršoju. Jebkurā gadījumā šķiet, ka šī pamācība būs labs iemesls, lai to nogaršotu vēlreiz.

Vismaz visas sastāvdaļas izskatās ēdamas.

Papildināts

Te būs vēl viens apraksts ar ilustrācijām par suši pagatavošanu.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

22 komentāri par “Kā pagatavot Suši mājas apstākļos

  1. vimba

    Ja sagribas suši mājas apstākļos tad es iepērku tuvākajā Rimi SPK (Suši pagatavošanas komplektu :D) ~5-6Ls. Tur ietilpst: Rīsi (divas paciņas ja nemaldos), rīsu etiķis, wasabi, irbuļi, lapas, mazliet sojas mērces un paklājiņi kur to visu rullēt. Papildus tiek iepirkts marinētais (laikam) rozā ingvers (~0,8Ls, vienreizējais). Lasis, avokādo, kausētie sieri utt pēc savas izvēles bet arī uz 2-3Ls. Kopā 10Ls un divi cilvēki ir pārrijušies un laimīgi.
    A pati pagatavošanas recepte jā ir diegan normāli apstāstīta tavā pieminētajā linkā.

    Atbildēt
  2. karuuzo

    Es ar vairākas reizes esmu taisījis suši, bet vienmēr ir sagādājusi problēma rīsu vārīšana (izņemot pirmajā, tad sanāca ideāli :D). Šajā pamācībā ļoti labi bija aprakstīts, kā to dara, vajadzēs pamēģināt.

    A par komplektu iepirkšanu, pirmajā reizē var, bet pēc tam nav jēgas, wasabi es vēl neesmu apēdis, etiķis arī viena pudelīte četrām reizēm. Lapas iziet ātri, it sevišķi, ja taisa maziņus (man tādi labāk patīk :).

    m

    Atbildēt
  3. jk

    Un vēl ir interesenti tas ka suši tiek pasniegts kā kaut kas eksluzīvs un dārgs (pie mums vēl šur-tur cenas ir ok). Kaut gan suši savā vēsturiskajā izcelsmē ir nabagēdiens :).

    Otto – suši ir vistiešākais sakars ar ķīniešiem. Jā, tas suši ko mēs pazīstam tagad nāk no Japānas, tomēr paraža likt kopā sālītu zivi ar rīsiem, kas bija svarīgs proteīnu avots, nāca tieši no Ķīnas un ar laiku “pārmetās” uz Japānu.

    Atbildēt
  4. jozhix

    Ja kaadam pirmajaa reizee izdodas to sushi-mushi normaali sarulleet, tad lai piesakaas par pavaaru! :). Kursh zin kur var Tom Yum pastu nopirkt?

    Atbildēt
  5. Argh

    Vakar ēdu… ja rkas aug no pareizās vietas, nemaz nav grūti tos taisīt.
    Uzskatu, ka Sushi ir veselīgākais ēdiens visā pasaulē – dārzeņi, zivis, rīsi, siers, jūraszāles.
    Grēks neēst Sushi vismaz vienreiz nedēļā 😉

    Atbildēt
  6. Stefuks

    Hehe, nu beidzot viens rakstiņš man sirdij tuvs 😛 Suši sarullēt var elementāri, ja rokas no pakaļas neaug. Arī rīsus izvārīt tieši tas pats stāsts 🙂

    Komplektus pirkt nav izdevīgi. Labāk tad jau Stockmanītī pie “īpašā” plaukta patusēt un salasīt visas specifiskās sastāvdaļas pašam. Iedvesmai var pasmelties arī no šejienes (zinu, ka šis resurs poda vīriem liksies smieklīgs, bet ir labs):
    Who is who 😉 un arī laba vizuāla pamācība Suši lameriem

    Coolynx, ja Dreef no sušiem nebītos kā velns no krusta, tad būtu cerība kādreiz pie mums ciemos braucot jamos arī dabūt. Tā ka, ja tiksi ar Dreefu galā, tad nākošajā pasidelkinā varam iegrauzt sušus.

    Atbildēt
  7. Stefuks

    Ups, pašai rokas no pakaļas aug – suši sarullēt māku, bet komentārā birkai kā vienmēr kaut ko kreisi sarakstīju 😀 Nu bet blondīnei piedodami, vai ne? 🙂

    Atbildēt
  8. vimba_zlobnaja

    Komplekti būs un ir izdevīgākais variants ja suši taisa neregulāri un ne biežāk par 1x teiksim 2mēnešos. Jo glabāt visas sastāvdaļas x laiku, un nekad nezināt vai nākamajā reizē pietiks teiksim lapas… Nē. Labāk prognozējams iznākums. Protams, risinājumi pastāv, bet tas ir tikai viens – iepirkt palielu kaudzīti ar visiem iespējamajiem ingredientiem. Kas savukārt saskaitās palielā investīciju ciparā. Un pavisam nobeigumam. Regulārie suši meistari sastāvdaļas iepērk nevis Stockmanā, bet specializētajos veikalos 😉

    Atbildēt
  9. Stefuks

    A es ir nemaz nepretendēju uz suši guru titulu, lai bizenētu pa specializētajiem veičiem – Stockmanītis vienkārši ir pa rokai un izvēle tur ir lielāka kā RIMI.

    Nu beidz – tās lapas nemaz nemaksā tik daudz un var noprognozēt vai nākamajai reizei pietiks, ja tu viņas pirms nākamās reizes izskaitīsi 😛 Ko tad tev vēl vajag tik īpašos daudzumos? Rīsi – nekas viņiem nenotiks arī, ja pastāvēs. Wasabi pasta – pērc tūbiņā, jamai derīguma termiņš ir apmēram gads un var nopirkt samērā nelielā tūbiņā. Pulverī var stāvēt vēl ilgāk, bet man personīgi pret pulveriem ir aizspriedumi. Sojas mērce? Es tāpat pērku lielo burku, jo izmantoju to arī pie citas paikas. Ingveru tāpat labāk nopirkt atsevišķi burciņā, jo ir purni, kam viņš garšo lielos daudzumos un bez maizes (lasi suši). Paklājiņš rullēšanai ir nopērkams vienreiz un ir lēts, arī irbuļu komplekts nebija baigais cipars. Rīsu etiķi var izmantot lieliski arī salātiem, tādēļ man jamais tāpat lielā burkā pa māju tusē. Pārējās “ietinamās” piedevas un dažādas mērces komplektos nemaz neietilpst, turklāt no komplekta tev tāpat nesanāks suši tādā daudzumā, lai bars izbadējušos suši cienītāju varētu pierīties tā, lai kādu mēnesi vairs ap viņiem rullēties nevajadzētu.

    Atbildēt
  10. modric

    ir tikai viena nelaime & tas ir wasabi 🙁

    Lai jums top zināms, ka ārpus Japānas to nopirkt NAV iespējams – tas, ko te tirgo, ir erzacs, taisīts no parastajiem mārrutkiem ar piedevām (tai skaitā tā bālizaļā krāsviela). Riktīgais wasabi mārrutkiņš ir ~ īkšķa lieluma saknīte, kas aug mazā daudzumā dažās JP upīšu palieņu pļavās, un nevienam nav lāga izdevies to audzēt kautkur citur + vēl masveidā. Un tas maita neglabājas ilgi, kad izrauc no savas dubļu gultiņas. Punkc uz i – jārīvē jamais ir tieši pirms lietošanas uz mazas no haizivs ādas taisītas rīvītes, bleķa/plastmasas un nedod dievs blenderis pilnīgi samaitājot īsto garšu:)

    Bet mēs jau neesam japāņi – mums saies tāpat…

    Atbildēt
  11. Aigars

    modric vasabi netaisa ar haizivs spuras riviti un neaudze nekadas pljavas mazos bumbuljos, vasabi ir kaukadu kukainju kakas. Pamegjini noskaidrot precizaak. 🙂

    Atbildēt
  12. N.R.

    atvainojos par nekropostēšanu, bet tās Aigara muļķības nevarēju nekomentēt 🙂

    http://en.wikipedia.org/wiki/Wasabi

    Wasabi ir japāņu mārrutku pasta, un tik tiešām tūbiņās visbiežāk pārdod parastu mārrutku pastu, jo japāņu mārrutkam ir īss derīguma termiņš. Esmu latvijā gan redzējis arī wasabi pulveri, tai pašā Rimi un arī Sky, tas gan laikam ir īstais.

    Atbildēt
  13. Atbalss: Suši etiķete | Pods.lv

  14. Atbalss: Sushezi – palīgs suši gatavošanā | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta.