Atšķirība starp Latvijas un Amerikas ieņēmumu dienestiem

Uzskrēju ziņai par to kā viens no lielākajiem kriptovalūtu uzglabāšanas servisiem Coinbase tiesājas ar Amerikas ieņēmumu dienestu.

Nearly one year ago, the IRS initiated proceedings to obtain copies of essentially all our U.S. customers’ records for the three-year period 2013–2015.

Tā kā Amerika ir iespēju zeme, tad Amerikas ieņēmumu dienestam ir jāseko līdzi, lai no šīm jaunajām iespējām varētu paņemt nodokļus. Un gluži loģiski, ka rodas nepieciešamība iegūt informāciju no dažādiem servisiem, kuros notiek aktivitātes. Tā kā kriptovalūtu statuss vēl joprojām ir nenoteikts un legalizācijas process notiek visās frontēs, tad arī likumdošanā nav noteiktas normas, kas un kam būtu jānodrošina. Galvenokārt, tāpēc, ka kriptovalūtas pagaidām netiek uzskatītas kā finanšu instrumenti un šī iemesla dēļ uz tām neattiecas attiecīgā likumdošana, bet citas pagaidām nav.

Tas  gan netraucē ieņēmumu dienestam pieprasīt visu informāciju no attiecīgā servisa, izmantojot spēka pozīcijas. Līdzīgi kā tas notika Latvijā, kad Valsts ieņēmumu dienests pieprasīja datus par trešajām personām no sludinājuma servisa SS.lv. Tā kā prasība bija nesamērīga, skāra informāciju, kas attiecīgajam servisam nav jānodrošina un pārkāpa personu datu drošību, tad SS.lv atteicās sniegt visu pieprasīto informāciju un iesniedza tiesā prasību par attiecīgām nelikumīgām darbībām no VID puses. Līdz šim punktam situācijas ir līdzīgas. Vismaz tādā ziņā, ka viena puse kaut ko pieprasa un otra puse to atsaka. Tālāk strīdu izskata tiesiskā veidā.

Demokrātiskā valstī Amerikā notiek tiesas process. Šī procesa laikā jau samazinājās Amerikas ieņēmumu dienesta prasības un vairs nav nepieciešami dati par 97%.

In fact, Coinbase has already earned a big win. The government initially sought private financial records of approximately 500,000 account holders. In response to Coinbase’s continuing fight, the IRS significantly reduced the scope of the summons to approximately 14,000 customers. Although this 97% reduction in impacted customers is a big win for our customers, the IRS still took Coinbase to court to obtain a sweeping set of customer records. Today we argued, even as narrowed, the summons is still unjustified and invasive to our customers.

Latvijā VID ignorēja prasību tiesā un izmantoja spēka paņēmienu – piemēroja cita likuma normās dotās tiesības un vienkārši slēdza sludinājumu servisu. Amerikā turpina tiesāties un meklēt risinājumu tiesas ceļā.

3 thoughts on “Atšķirība starp Latvijas un Amerikas ieņēmumu dienestiem

  1. kautrīgais

    Kādreiz rakstīji, ka veicot kaut kādas investīcijas. Vari uzrakstīt aktuālo situāciju, kur ieguldi un cik veiksmīgi? Temats ieinteresēja.

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Šobrīd es ticu, ka jebkurā laikā ir ļoti daudz dažādu iespēju, jo naudas pasaulē ir ļoti, jo ļoti daudz – pietiks pilnīgi visiem. Atšķirība ir tikai tajā vai redzi šīs iespējas, cik daudz esi gatavs investēt un kādus riskus uzņemties. Es joprojām vēl tikai mācos.

      Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *