Kā notievēt vai nomest lieko svaru?

Kopš izgāju īso kursu panākumu gūšanā sāku pievērst uzmanību tam, ko es ēdu un cik daudz es ēdu, kā arī sāku aizdomāties par to kā vajadzētu pareizi ēst. Zaļās pusdienas mani neuzbudina un atteikties no gaļas ēdieniem pagaidām netaisos, bet ieturēt savdabīgu diētu gan cenšos.

Šajā sakarā pavisam nejauši (praktiski vienmēr tā sanāk) uzskrēju šai pašai tēmai, kur tiek runāts par mēness fāzēm, kurām ir jāseko līdzi un atbilstoši laikam arī jāskatās vai ir jēga ieturēt diētu, vai var raut uz pilnu klapi.Es nezinu cik nu tur ir patiesības, bet vismaz ideja man patīk. Par mēness fāzēm un to ietekmi uz cilvēku jau daudz esmu lasījis. Pieļauju domu, ka tas attiecas arī uz cilvēka organismu.

John Confidence blogā izlasīju sekojošu solījumu.

Esmu nolēmis papraktizēt “atslodzes dienu” – reizi nedēļā dzer tikai ūdeni un zaļo tēju. Galvenais atslodzes pamatprincips ir sekot līdzi Mēness fāzēm, tas ir, dienā, kad tas mainās, neko nedrīkst ēst. Laikā, kad mainās Mēness fāzes , organisms darbojas daudz izteiktāk, tāpēc reizē ar ūdeni no organisma izvadās šlakvielas, kā arī ātrāk sadeg tauki. Uztaisīju sev grafiku, rīt tieši ir tā diena, kad pacentīšos to izdarīt. Ja kādam vajag, tad re (pdf).

Pievienošos un arī ieturēšu atslodzes dienu rīt pa dienu līdz sestdienai. Tā kā šo piektdien, diemžēl, nedzeršu aliņu. 🙂

Te vēl neliels izrāvums no iepriekš minētā PDF failiņa.

Uzskata, ka ieteicams mazāk ēst vai vispār neēst (par to gan jākonsultējas ar ģimenes ārstu) 12 stundas pirms fāzes maiņas brīža un 12 stundas pēc tās.

Zinātniskais pamatojums:

8. jūnijs — 14:43 Dilstoša Mēness ceturtdaļfāze

4.dilstošais mēness – organisms ir labākajā formā:
• uzņemtās kalorijas īpaši ātri tiek patērētas,
• labs laiks, lai zaudētu liekos kilogramus, uzņemot mazu enerģijas daudzumu,
• tie, kas nevēlās vājēt, var šajā laikā neuztraukties par saldējuma, šokolādes vai picu kalorijām.

Sestdien jau varēs atvilkt pēc pilnas programmas, neuztraucoties par kalorijām. Saprāta robežās, protams, jo kāda jēga ieturēt diētu, ja pēc tam to vienā rāvienā ar uzviju atgūsti atpakaļ.

60 thoughts on “Kā notievēt vai nomest lieko svaru?

  1. John Confidence

    Vasara pie tam ir baigi pateicīgais laiks, jo īsti nemaz negribās neko treknu “stumt”… es ikdienā, principā, pārtieku no actimela, ūdens, dārzeņu salātiem un ik pa laikam aukstās zupas… vēlu tev rīt veiksmi 🙂

    Atbildēt
  2. CooLynX Raksta autors

    Paldies! Tev arī to pašu. 😉

    Starp citu, es arī eksperimenta pēc nopirku Actimel, bet īsti nesaprotu, ko tas dod un vai vispār ir jēga. Lai gan apskatījos viņu webā reklāmas rullīti, bet pagaidām nejūtu nekādu atšķirību.
    http://www.actimel.com/intl/actimelWork_animation.html

    Atbildēt
  3. Viesturs

    Diēta vai ne diēta, bet no aukstajām zupām nemaz nav iepējams atteikties :)) Vispār labs iemesls tieši tagad vispārējāku diētu pāris dienas ieturēt. 🙂 Pievienojos. 🙂

    Atbildēt
  4. John Confidence

    Es, godīgi sakot, nezinu ko viņš dod un ir aizdomas, ka nekad to nejutīšu, galvenais, ka ikdienā jūtos fiziski labi un, it kā, pēc novērojumiem pagājušajā gadā īsti nebiju saķēris nevienu zarazu – imūnsistēma palikusi spēcīgāka? Vienkārši kaut kā esmu jau vairākus mēnešus pieradis sākt rītu ar ūdens glāzi, karoti olīveļļas (bija problēmas ar kuņģi), actimelu un tēju… kaut kā, kopš atkal sāku smēķēt, nevaru neko uzreiz apēst no rīta – galīgi nelien.

    Atbildēt
  5. mmk

    Ne vella. “Atslodzes” dienas sačakarē vielmaiņu. Tomēr jau key faktors ir sabalansēts un vienmērīgs foods. Nevis ektremās galējības.

    Atbildēt
  6. Vilx-

    Nu, sakarā ar to, ka daži tuvi cilvēki pirms kāda laika apmeklēja Svara Vērotāju (Weight Watchers) kursus, es arī šo to uzzināju par pareizu uzturu. Jāsaka – lai arī sistēma noteikti nav perfekta, tā tomēr ir ļoti efektīva. Un tā arī liek aizdomāties par to, kā tad pareizi ir ēst ikdienā. Jo – lai arī šāda veida diētas droši vien ir ar savu pamatojumu, nekas nevar aizstāt pareizu ēšanu diendienā, ja gribas veselīgu organismu.

    Starp citu – vēl iz teorijas – nav taisnība tam, ka veselīgi ir ēst mazāk. Veselīgi ir ēst vairāk – bet arī vairāk kustēties. Tā sacīt – lai lielāks apgrozījums. Un, protams, pareizās proporcijās visu…

    “Pareizs ēdiens” ir atkarīgs no 101 faktora, tostarp viens no svarīgākajiem ir dzīvesveids.

    Atbildēt
  7. es

    Dies tees, ielidu palasit, kaut kads sievieshu murgs.
    Nav tadas lietas, ka dietas atslodzes dienas utt.
    Viss ir 100 vienkarshak un taja pasha laika 100 sarezghitak.

    Veseligs dzivesvieds katru dienu, nevis kautkadi slima suna murgi.

    Atbildēt
  8. CooLynX Raksta autors

    deni2s, tas sākās daudz agrāk. 🙂 Un pat vēl pirms tam, kad sāku lasīt un klausīties Stephen R. Covey grāmatu “Ļoti veiksmīgu cilvēku 7 paradumi”. Palasi šo ierakstu par to kā mācīties un padomā par to. A, ja nu pavelk.

    Kā teica Rainis: “Pastāvēs, kas mainīsies!”.

    Atbildēt
  9. ghmm

    Klausies Krutais luusi! Es jau divus gadus sekoju liidzi tavai lapai, esmu tev arii rakstijis, esi arii atbildeejis, likaas patieshaam nopietns un lokjisks cilveeks, bet shitaadu SVIESTU uzrakstiit tieshaam ir jaamaak. Jaasecina, ka meenes faazes tieshaam cilveeku ietekmee un shobriid ir taa faaze kad tev beeninjos kaut kas ir ieguvis nulles gravitaaciju! Es ceru ka liidz ar naakamo faazi tu apjeegsi kaads tas ir idiotisms ko tu esi uzrakstijis un ko tu taisies dariit! Es esmu vairaakus gadus treneejies un skatiijies un konsulteejis cilveekus ar ar dazhaadaam prasiibaam pret savu svaru un izskatu, klausijies svaru veerotaajus un lasijis neskaitaamus materiaalus par cilveeka organismu, noveerojis savu organismu un citu cilveeku panaakumus. Rezultaataa es tev varu pateikt vienu, cilveeka kjermenis ir radiits lai kusteetos un eestu, nevis, lai nekusteetos un badotos! Taa jau ir daljeeji pirmaa kljuuda, otraa ir izmantot kaut kaadus kosmiskus speekus un savaa dziivee ielaist taadu blefu kaa tos “panaakumu kursus”, panaakumiem bagaadi cilveeki veidojas savaadaak, ne caur oglju staigaashanu… es esmu tieshaam viilies, es arii daljeeji juutu izskaidrojumu bloga atdzimshanai un diivaino pieskanju rakstiem! veciit! tu paliec jociigs!

    Atbildēt
  10. CooLynX Raksta autors

    ghmm, es neesmu svara vērotājs un pagaidām nav tādas vajadzības, bet labprāt paeksperimentēju, jo tiešām esmu tādā “fāzē”, kad esmu gatavs uzņemt jaunu informāciju un mācīties. Protams, arī ielaist kļūdas. Iespējams, ka šī ir kļūda.

    Par čakrām, mēness fāzēm un atslodzes dienām, diemžēl neesmu tik kompetents, lai ielaistos diskusijās, bet es uzskatu, ka tas nav bez pamata. Pilnīgi piekrītu par to, ka IR jākustās un IR jāēd sabalansēts ēdiens. Bet tajā pašā laikā IR arī jāatbrīvojās no šlakām.

    Šajā gadījumā vairākām teorijām bija līdzīga nostāja un es nolēmu, ka tam ir kaut kas apakšā un to der pamēģināt.

    Bet man šķiet, ka mans eksperiments būs izdevies, jo diskusija jau ir izvērsusies. 😀

    Atbildēt
  11. CooLynX Raksta autors

    Tā ir sanācis, ka līdz šim veicu vienu eksperimentu, kas veiksmīgi iet uz beigām. Šis eksperiments apstiprināja viena cilvēka viedokli un tagad ir nepieciešams jauns eksperiments, lai ietu tālāk. Un tieši patrāpījās šitais sviests ar mēness fāzēm. Tas, protams, nav nejauši un tāpēc to tagad izmantoju.

    Šobrīd esmu ceļā uz sabalansētu barību, ievēroju zināmus noteikumus un bez liekas piepūles esmu atbrīvojies no 6kg, lai gan biju plānojis atbrīvoties no 10. Bet tā kā process ir jūtams, tad nav tik būtiski, ka neiet tik ātri, jo sačakarēt veselību ar krasām izmaiņām es negribu. Pie tam es neesmu atteicies nedz no “junk food” reizi nedēļā, nedz no gaļas ēdieniem.

    Es esmu viens no neticīgajiem un tāpēc ar piesardzību laižu cauri visu to, ko saka “šarlotāni”. Bet, ja sasniegtais rezultāts attaisno ieguldītos resursus, tad kāpēc gan ne?

    Atbildēt
  12. TrZ

    Ēd daudz dārzeņu, griķu, graudu, jogurtu, un mazāk saldumu, maizes, kartupeļu. Būs okei, neatkarīgi no mēnesfāzēm un atslodzes dienām, pārbaudīts praksē.

    Atbildēt
  13. ghmm

    Nu vienmeer jau meeraukla ir indiviida pashsajuuta, moraalais gandariiums un dziives klvalitaate. Lai veicaas ar iesaakto. Lai gan atljaushos veelreiz piebilst ka tas ir stipri jociigi.

    Atbildēt
  14. CooLynX Raksta autors

    ghmm, piekrītu, ka tas izskatās un izklausās jocīgi, lai neteiktu vairāk – dīvaini. Tas ir normāli. 😉

    Šī nav pēdējā “idiotiskā” iecere, ko taisos realizēt , ja neskaita iepriekšējo, kas šobrīd ir pastumta maliņā.

    Atbildēt
  15. budzis

    Par Aktimeljiem – naturaalaakaa cilveeku aplohoshaa 🙂 Panjem Dzeramo jogurtinju, atshkaidi ar pienu (var ari biki sulu vel pieshpriceet) un bus tev tikpat iedarbigs, veseliigs un garshiigs produkts. Maarketings rullee, jo cilveecinjiem skaisti iestaasta, ka aktimelis ir kautkas nebijis un iedarbigs (teju vai sit pushu visas zaales kunginiekiem un saindeshanaas gadijumiem :))

    Atbildēt
  16. Grrr

    > Zinātniskais pamatojums:

    Pardon, tas, ko tu citēji, var būt pamatojums,bet nekādi nu ne zinātniskais.

    Attiecībā uz atslodzes dienām un visādām citām lietām, iesaku uzmanīties. Piemēram, man ir draugs, kurš atslodzes nolūkos taisa sev vēdera skalošanu ar sālsūdeni, lai “atbrīvotos no šlakām”, “iztīrot visu vēdera saturu”.

    Zinātniski (proti atbilstošās medicīnas, bioloģijas un fizioloģijas) pamatotā realitāte savukārt ir tāda, ka nekādas kaudzes ar “šlakām” organismā neuzkrājas, bet savukārt darot kaut ko tādu kā nupat manis aprakstītais, cilvēks riskē sev iznīcināt vēdera mikrofloru un sabojāt zarnu sieniņas, sačakarējot vēdera sistēmas par 110%.

    Par šlakām runājot — ir tāda psiholoģiska sajūta, kas man šķiet rodas no domas, ka neizskatāmies tik fiziski labi kā reklāmās un ēdam visādus s** — ka tāpēc nu vēderā ir viss tūtē. Vēderā nav tūtē, tūtē ir galvā.
    Atkritumu izvade no organisma ir dabisks process, kas jau tāpat notiek intensīvi un visu laiku. Ja tas tā nebūtu, tev vis nebūtu sajūta, ka ir “šlakas”, bet gan tu nokristu gar zemi krampjos un aizietu viņsaulē pāris dienu laikā.

    Tāpat tauki nav organisma šlakas, bet zināmā daudzumā dzīvībai nepieciešamas lietas. Vienīgais saprātīgais veids kā to saturu organismā samazināt ir daudz kustēties un ēst samērīgi (ēšanas samērīgumu samērā saprātīgi piekopj svaru vērotāji).

    Var jau meklēt visādus “savus ceļus”, bet principā tas ir (gluži saprotams) cilvēcisks slinkums un nevēlēšanās mainīt savus ieradumus, jo jebkura veselīga svara nomešana ir ne tikai 1x pasākums, bet gan pamatā turpmākā dzīvesveida maiņa uz citu.

    Atbildēt
  17. Mario

    Es te dzirdēju ka pilnmēnes naktī skatoties uz mēnesi var nomest 1-5kg pa nakti.

    Piebilde pie tā ir tikai tāda ka tas iedarbojas tikai tad ja uz pilnmēnesi skatās sēžot laivā un visu nakti intensīvi airējot. Vislielākais efekts ir tad ja tiek airēc ar akadēmiskās airēšanas smailīti.

    Līdz 0,5kg katru dienu var nomest ja kārtīgi pakakā.

    Atbildēt
  18. Eddy

    Es priekš sevis biju atradis ideālu metodi, kā atbrīvoties no liekā svara! Metodes būtība – mazāk rīt un vairāk kustēties. Tas arī viss. 1,5 gadu laikā no pāri par 100 kg tiku līdz 78, bet tā kā diemžēl kustēties man ir baigais slinkums, toties rīt gan patīk, tad šobrīd atkal ir pāri 90. 🙁

    Atbildēt
  19. Fedja

    No zāles pīpēšanas un alus dzeršanas mājās jāpāriet uz extazīna rīšanu un lēkāšanu naktsklubos. Apvienojumā ar intensīvu cigarešu smēķēšanu lieliski atbrīvo no liekā svara.

    Atbildēt
  20. ghmm

    Grrrr uzlika labu uzsvaru uz to, ka nelaime biezhi vien ir galvaa – slinkums mainiit dziivesveidu, mainiit eeshanas paradumus, slinkums treneeties, nespeeja no kaut kaa ateikties, ilgstosha samierinaashanaas ar problemau vai taas ceeloni, beigaas pat to ignoreejot.

    Atbildēt
  21. ZBH

    hehe, -25kg gad laikaa – gribat zinaat, kaa? samaziniet porcijs 2x 🙂 nu un karpels ar galj kopaa nevaig eest, un peec 19:00 nevaig pieriities.
    par porcijaam – es vienmeer figel kojaas, kad skatiijos, kaa cit uz degun pann ar karpeliem taa ar kaudz piekraamee – nujaa, kameer augoss organisms, tikmeer var taa izvirst 🙂

    Atbildēt
  22. Shadowbird

    Nez, ko visi bļauj par kaut kādiem ekstrēmiem. Ekstrēms ir tad, kad 3 dienas dzīvo uz 4 krūzēm tējas un 6 desmaizēm (ir gadījies, tāpēc saku skaidri – tā nedariet, bērni – pirmajā dienā sajūta ir lieliska (“atslodzes” diena?), bet pēc tam viss aiziet tūtē). 4 reizes mēnesī padzīvot vienu diennakti tikai uz ūdens nav nekas īpašs. Vienīgi, protams, jāņem vērā, ka tajā diennaktī tad arī nevar aizrauties ar smagu darbu – ne fizisku, ne mentālu. Lai tad tiešām arī ir “atslodzes” diena, nevis “vergošanas badā” diena. 😉

    Un protams, ka tas nepalīdzēs tiem, kas pārējā nedēļā pierijas, kamēr plīst un/vai nekur neiet un neko nedara. Tā ir tāda pati veselīga profilaktiska lieta, kā rīta rosme vai basīša uzraušana reizi nedēļā – nekādus brīnumus tas nedarīs, bet piepalīdzēs ķermenim noturēties puslīdz veselīgā tonusā un nezaudēt formu.

    Atbildēt
  23. mans vaards :-)

    nu kautkaa jau taa panaakumu guushanas izmestaa naudinja ir jaakompensee :-))) paaris meeneshu mazaak eediisi un naudinja atpakalj.

    Atbildēt
  24. notievējis

    Var notievēt arī gaļu vien ēdod. Man kā tipiskam gaļēdājam tas izdevās ļoti ātri un rezultātu saglabāt nemaz nav grūti. Nevajag rīt miltu ēdienus un tādus, kas satur daudz ogļhidrātus un cieti.

    Atbildēt
  25. Atis

    nezinu kā šādas atslodzes dienas var palīdzēt. vienu dienu pabadojies, nākamajā – pierijies pa 2iem un dobon bonusā vēl svaru klāt.
    ja gribi nomest svaru – seko līdzi tam, ko ēd. un nekā savādāk. Sākumā, protams, ir grūti, bet ar laiku pierod un vairs nemana nekādus ierobežojumus ēšanā.
    turklāt – tev nevajag ne no kā atteikties, venkārši gaļu ēst mazāk, pēc iespējas liesāku un labāk vārītu ne ceptu, un vairāk ēst dārzeņus un citas veselīgas lietas. gaļas/dārzeņu proporcijas vari mainīt pamazām.

    Atbildēt
  26. notievējis

    he, he..Amerikā vajag padzīvot, tad var redzēt nekontrolētas čipsu un kolas rīšanas sekas. Un tā mērkaķošanās ar kaut kādu veselīgu uzturu vakariņās pēc vis fast food pusdienās ir tāda sirdsapziņas mierināšana un nekas vairāk. Patiesībā metabolismis ir drausmīgi elementārs – enerģijā ir ogļhidrāti un ja tos ēd nepietiekami – organismam nākas dedzināt taukus. Un arī tauku pārvēršana ogļhidrātos prasa daudz enerģijas. Bet, ja ogļhidrātus lieto par daudz – tie savukārt pārvēršas tauciņos. Un nevajag iedomāties, ka štopējot iekšā auglīšus var ļoti notievēt – tur ir vesels lērums cukuru. Un kartupelīši un makaroni patiesībā ir garantēta taciņa uz riepiņu.

    Atbildēt
  27. Mr.SergE

    Kaut kāds vājprāts te ar jums…
    Nu labi, man vakar arī širmis aizvērās – izdomāju, ka atkal nepīpēšu cigaretes. Uzsveru – nepīpēšu cigaretes. Vēl joprojām paliek kāši, ūdenspīpe. Tomēr no iepriekšējās 3 mēnešu atmešanas varu pateikt, ka tas ir labākais veids, kā iegūt lieko svaru, bet tai pat laikā arī labākais veids, kā tikt pie liekiem 30Ls/mēnesī.

    Atbildēt
  28. Grenadieris

    normaalz letinsh sakas no 1OO Kg,bet man 4 Kg pietrukst, ko nu? Un vel tas menes fazes visu chakare, buuz pirms guletieshans karbonades jasaeedaaz!

    Atbildēt
  29. ZBH

    ak jaa, pavisam aizmirs – iesaku neizmantot lifts, a kaapalaat pa trepeem ar kaajaam, vismaz 20 staavs (turp un apakal) sutkaa.

    Atbildēt
  30. ZBH

    CooLynX : vispaar tie 25kg/yr jeb aptuven 2kg/meenesii iraid drausmiig leen, kaukur 1:7.5 no bez stres sasniedzamaa.
    ieveerojot eeshans rezhiim un uztaisot katr otro dien taa nepaarforseejot neliel (uz stundin) fizo, puskilo dienaa nomest var mieriig. ties gan, izlienot no rezhiim, puskilo dienaa pieraut klaat ar iizii 🙂
    ja kaads grib zinaat, cik var nomest sastresojoties – taa, 1-1.5kg/dienaa, biij arri zinaatnisks pamatojums ar kaukaadaam bruunajaam shuunaam vai tipa tovo.

    Atbildēt
  31. cyxob

    Atslodzes dienas ir paredzētas tradicionālajās reliģijās. Nezinu, kā tur citiem, bet katoļiem 5dienās vajag atturēties no gaļas ēdieniem un tad vēl gavēņi, kas gan nenozīmē totālu neēšanu, bet atturēšanos no noteiktām produktu grupām. 2000 gadus jau viss veiksmīgi notiek.

    Atbildēt
  32. karlis

    Tie veiksmes kursi nav tādi ar stadijām? Nu tipa izej pirmo līmeni, tad otro līmeni un tad trešo līmeni? Protams, katrs līmenis par maksu.
    Man divi paziņas tādos gāja. Abi pilnīgā tūtē sagāja. Nekad neticētu, ka ir iespējams normālam pieaugušam cilvēkam TĀ izskalot smadzenes.

    Savukārt ar to uzturu un riepu audzēšanu ir vienkārši. Mazāk sūdus (cukurs, baltmaize) ēst vajaga. Vairāk ēst augļus, dārzeņus, produktus bagātus ar šķiedrvielām. Katru dienu vismaz 1/2h veltīt fiziskai aktivitātei — vienalga vai tas ir basketbols, braušana ar riteni uz darbu, skriešana vai peldēšana. Badošanās, mēness fāzes un striktās diētas ir mazohistiem, kuri iedomājas, ka notievēt var tikai tad, ja sevi moka.

    Atbildēt
  33. deni2s

    Man liekas, ka vai nu CooLynX pārbauda sava bloga ietekmi uz apkārtējiem (redzkur viens ietekmētais jau ir) vai arī viņš ir veicis dzimuma maiņu, tikai to vēl tur noslēpumā.

    CooLynx: tevis doto linku lasīju jau krietni sen. Varbūt tāpēc studēju un strādāju pedagoģijas jomā :D. Bet ne jau raksta iespaidā. Varbūt vnk dzīves aicinājums :D.

    Imho veselīgi ēdot ne jau no pārtikas vielām sajūties labāk, bet no pozitīvās pārliecības, ka tu rūpējies par sevi (un drošības sajūtas par nākotni, ka tev nenāksies pavadīt vakaru nodarbojoties ar poda pulverizāciju mazmājiņā).

    Atbildēt
  34. ogre chīftain

    “Tā kā šo piektdien, diemžēl, nedzeršu aliņu. :)”

    Zaimošana!

    Btw, es, rijot alu gandrīz katru dienu, 37 nometu…

    Atbildēt
  35. Velko

    Par to organisma tīrīšanu… Pirts ir baigi labā lieta. Pēc kārtīgas nopēršanās būsi i šlakas i stresu izdzinis. Pie viena arī kārtīgi no ārpuses notīrījies 😉

    Atbildēt
  36. Grenadieris

    Palasiiju velreiz un saaku domat, ka CooLynx laikam kaadus 125 KG sasniedzis jau, ja jasaak tievinaaties! Bet bij tak shtrengs puika. varbuut pedeejais laiks saakt arii muti mazgaat tikai agri no riita un rasaa!

    Atbildēt
  37. Zigis

    Es tagad vairaak spiezzu uz pastiprinaatu sskkirdruma uznnemssanu un kustiigu dziivesveidu, jo iipassi nedeellas nogalees, apcellojot Latviju!:)

    Atbildēt
  38. JX

    Dooh, no autiņa pārsēsties uz velosipēdu un lieta darīta- i sev i citiem labāk. Ne lieko kg, i visaadi mēsli izsvīst ārā. Un ierasties bik agrāk darbā lai ieiet dušā ar nav grūti

    Atbildēt
  39. icinja

    tach dzeriewt vairāk zaļās tējas un ūdeni,zāļu tējas no organisma izvada šlakvielas.kāda tur vēl badošanās… c’mon

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *