Kā var izsekot spama avotu

Es zinu, ka agrāk bija tādi cilvēki, kas apgalvoja, ka uz viņu e-pastu nenāk mēstules. Man arī bija tādas e-pasta adreses uz kurām vispār nenāca nekāda draza. Patiesībā tur arī normālas e-pasta vēstules nāca reti, jo par šīm adresēm praktiski neviens nezināja. 😉 Pēc tam sākās laiks, kad mēstuļotāji bombardēja serverus ar visām iespējamām lietotājvārdu kombinācijām kā rezultātā kaut kas tomēr izspraucās cauri arī filtriem. Tagad būtu grūti atrast kādu laimīgo, kas nesaņemtu pilnīgi nevienu mēstuli.

Bet tā nav šīs reizes tēma. Parunāsim par to kā var izsekot to servisu kurš ir pārdevis tavu e-pasta adresi mēstuļotājiem.

Pirms daudziem gadiem, kad es nopirku sev domēnu pods.lv man parādījās lieliska iespēja iegūt savā īpašumā neierobežotu skaitu ar e-pasta adresēm. Es varēju saģenerēt neskaitāmus aliasus jeb virtuālās e-pasta adreses, kas patiesībā tika nosūtītas uz vienu reālu e-pasta kontu. Patiesībā pat varēja iztikt bez aliasiem, ja vienkārši pāradresēja visus sūtījumus uz noteiktu kontu. Šo iespēju es arī lieliski izmantoju dažādos servisos.

Princips ir gaužām vienkāršs. Reģistrējoties kādā no bezmaksas pakalpojumu sistēmām mums ir jāievada sava e-pasta adrese. Ja šis serviss izskatās labs, tad var tajā ievadīt arī sakarīgu e-pasta adresi. Ņemot vērā to, ka man bija pieejams viss domēns, tad es arī taisīju adreses uz vella paraušanu.

Piemēram, reģistrējoties bezmaksas servisā www.servisanosaukums.lv es ievadīju servisanosaukums@pods.lv un mierīgi saņēmu visus sūtījumus uz šo adresi, kā arī varēju veidot savus filtrus pēc tās. Pēc šāda nosaukuma bija skaidrs no kura servisa nāk sūtījums. Ja pēkšņi sāk nākt mēstules, tad vismaz skaidrs no kurienes pūš vējš.

Ar laiku šis joks kļuva pārāk apgrūtinošs, jo mēstuļotāji blieza pa visām adresēm un saņemt pilnīgi visus sūtījumus, bija sāpīgi. Tāpēc pārgāju no iespējas saņemt visus sūtījumus uz vienu adresi uz iespēju manuāli veidot katram servisam savu aliasu jeb virtuālo adresi.

Protams, šis veids nav perfekts un nenodrošinās to, ka tava e-pasta adrese nenoklīdīs kaut kur tālēs zilajās. Pieredze rāda, ka tiklīdz tu sāc sarakstīties ar dažādiem cilvēkiem no kuriem lielākā daļa ir uz Jūs ar datoriem, tā var atvadīties no mierīgās dzīves. Lielākā daļa no viņiem par drošību, labākajā gadījumā, ir dzirdējuši no kāda IT atbalsta speciālista, kas, tīrot datoru no drazas, savā naivumā stāsta kaut ko par “eksploitiem” un mēstuļotājdraudzīgo programmatūru no Microsoft, kas palīdzēs izplatīt tavu adrešu grāmatu visiem, kam tā interesē. Parastam mirstīgam tas ir dziļi pie kājas. Viņš ir pieradis, ka uz e-pastu nāk visāda draza un citreiz pat nav nepieciešams vērt visu vaļā, ka varēja droši saukt palīdzību no IT daļas.

Ko darīt, ja nav pieejams savs domēns un izvirtības ar dažādām adresēm? Atbilde ir vienkārša – Google savā bezmaksas e-pasta servisā piedāvā tādu lietu kā Google e-pasta alias.

Can I receive messages at a different Gmail address?

Gmail doesn’t offer traditional aliases, but you can receive messages sent to your.username+any.alias@gmail.com. For example, messages sent to jane.doe+notes@gmail.com are delivered to jane.doe@gmail.com. You can set up filters to automatically direct these messages to Trash, apply a label or star, skip the inbox, or forward to another email account.

Ļoti glauni ģenerējam vards.uzvards+servisanosaukums.lv@gmail.com un sekojam līdzi tam kā ceļo mūsu e-pasta adrese. Šāda veida informācija vienmēr var noderēt.

15 thoughts on “Kā var izsekot spama avotu

  1. bubu

    o, gret, nezināju šitādu joku. Noderēs.
    Līdz šim zināju tikai, ka abc.def@gmail.com ir tas pats kas abcdef@gmail.com un tas pats kas a.b.c.d.e.f@gmail.com, utt

    Atbildēt
  2. dooh

    patiesībā jau nav īpašu problēmu ar skriptu vards+alias@gmail.com izvilkt vards@gmail.com. tikai ļaunajam spamerim vispirms jāuzzina, ka šitā cilvēki darās, vai ne?

    Atbildēt
  3. japets

    Pareizi, dooh. Un domāju, ka ļaunie spameri ir vieni no pirmajiem, kas ir informēti par šādām viltībām. Nav jau viņi zaļi gurķi savā ļaunajā nozarē.

    Atbildēt
  4. ciruliz

    man tas skiet kaut kaa lieki. nu jau kaadu gadu vai vairaak lietoju gmail adresi praktiski visur kur nepieciesams – rezultaataa protams uz mineeto adresi tiek suutiits loti daudz spama, tachu tas viss automatiski tiek nokerts gmail spama filtros. cauri ir izgaajushas ~3 spama veestules peedeejaa gada laikaa. liidz ar to taada probleema kaa meestules man skiet diezgan taala 😉

    Atbildēt
  5. CooLynX Raksta autors

    japets, tas nav tik viennozīmīgi, jo tik pat labi tu varbūt esi uztaisījis tā, ka viss pasts, kas nāk uz vards@gmail.com tiek gāzts pa taisno uz spama kasti, bet vards+alias@gmail.com jau tiek uzskatīts kā prioritāra adrese, kas tiek “izcelta” ārā pat no spama kastes. No kā izriet, ka spameriem kā reizi nebūtu izdevīgi raut no predefinētos aliasus, lai palielinātu varbūtību, ka tas pasts nonāks tavā pasta kastē.

    Atbildēt
  6. mak

    Lielākā daļa mājaslapu (vismaz tās kur es esmu šito mēģinājis) uzskata šādas e-pasta adreses par nederīgām dēļ plusa

    Atbildēt
  7. kristaps

    kādu gadu atpakaļ nāca diezgan daudz (2-3gab. dienā) spama. tākā man ir virtuālais serveris ar dari ko gribi, nolēmu uztaisīt augstāk minēto metodi ar aliasiem. Jo atcerējos no vienas lekcijas, kur pasniedzējs izteicās, ka ja ir aizdomas ka kāds tirgo adreses, lai uztaisa aliasus, un ja pienāk spams, tad lai sūdzot iekšā tiesā un pieprasa kompensāciju, tiesa tā lekcija bija Vācijā, kur tiesu sistēma strādā. cerēju ka kāds vietējais bāleliņš iekritīs, bet nekā. jau kā gadu uz aliasiem nav pienācis pilnīgi nekāda spama 🙂

    Atbildēt
  8. kas

    Es pēc savas pieredzes varu teikt, ka ir kļūdaini iedomāties, ka nu tik visi sūtīs spamu, ja k-kur izmantosi savu adresi, jo īpaši komerciālajos saitos. Nu nesūta viņi spamu un netirgo adreses un visa tā čikāšanās ar savu adresi katram servisa ir lieka.
    Problēma ir tieši tā kā beigās uzrakstīts – tikko sāc sarakstīties ar parastajiem mirstīgajiem, tā arī jebkura tava, un visticamāk galvenā adresi aiziet ‘pa kāju’ – tiek ierauta kāda trojanā, spambotā vai tamlīdzīgā zvērā, jo tavs sarunu biedrs ir saķēris uz sava kompja un pietiek kādam vienreiz saķert kādu draņķi, kas teiksim skanē nosūtītās/saņemtās vēstules, tā arī visas adreses ieiet spama sarakstos.

    Atbildēt
  9. Juris

    nu visprimitivakais ka spameri pieklust email adresem jau ir musu pasu stulbums … ieejiet DC++ un searcha ieliekiet atslegvardus datu baze, klienti, emaili, sarksts … 🙂 paskatieties cik daudzi no mums visu savu klientu, draugu, pazinu u.t.t. datubazes PASI nosare … a pec tam lamajas … 🙂

    Atbildēt
  10. Artis

    ir taada probleema, ka e-pasta adrese ir publiceeta saitaa, tad ir tie trakie spama crawleri un vinji to adresi dabuun rokaa. Tas pats ir ar ripe.net kur vienkaarshi vadam visus domeenus peec kaartas iekshaa un dabuunam principaa realaas e-pasta adreses. Domaaju ka visiem kam ir domeens ar noraadiitu e-pasta adresi sanjem daudz, daudz spama uz sho adresi. Man naak kaadi 50 spama meili dienaa… esmu apradis. Pat esmu ticis drogu, europatravel, e-darbs un veel visaadaas vieteeja meeroga spamlistees.

    Atbildēt
  11. Jurijs

    Nu nav nevienam spamerim nedz laiks nedz patikšana cakareties ar e-adresu pirkšanu. Ir metodes daudz lētākas un vienkāršākas kā piemēram adresu gramatu partversana ar botu tikliem. Tie pasi boti, kas izsuta spamu, tie ari savac e-adreses, tamdēļ rakstā minētā metodologija ir aplama un pat kaitiga – kļūdaini tiek apvainoti tie pakalpojumu sniedzeji, kuri ne pie kā nav vainīgi.

    Atbildēt
  12. Jurijs

    Nu nezinu kur autoram tadas problemas ar spamu. Varbūt ir aplami pirkt privatus domeinus un katram pasam majas kartiba censties uzturet pasta serveri. Es izmantoju vairākus komerciālus pasta servisus, saņemu līdz pat 50 vestulem katru dienu, bet neatceros kad spams butu nacis. Pat gljukanais un citadi bedigais inbox.lv taisa visadus “sharon” uc. brinumus, bet sapmu nofiltre precizi.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *