Tele2 testē 5G iekārtas ar jauno Nokia programmatūru

Droši vien, ka ir dzirdēts par to, ka arī Latvijā mobilie operatori gatavojas jaunākajām 5G mobilajām sakaru tehnoloģijām. Pirms kāda laika Tele2 pārstāvji informēja, ka viņi ir tikuši galā ar dzelžiem un tagad nevar vien sagaidīt programmatūru, kas ļautu notestēt 5G uz tiem. Šodien ienāca preses relīze, ka ir ienākusi jaunākā programmatūra no Nokia.

Šonedēļ “Tele2” veic pirmos mobilā sakaru tīkla un interneta ātruma testus, izmantojot operatora tīklā jau uzstādīto 5G Ready Nokia AirScale aparatūru un decembrī izlaisto oficiālo “Nokia” programmatūru. Vadošajam mobilo sakaru operatoram “Tele2” izdodas ar tirgū pieejamajām iekārtām uzrādīt tīklā vēl nebijušu ātrumu – 575 megabitus sekundē (Mbps).

Redz kā, oktobrī sāka stutēt dzelžus un decembrī jau tika pie programmatūras.

“Tagad “Tele2” infrastruktūrā ir viss praktiski nepieciešamais, lai uzsāktu 5G mobilo sakaru tehnoloģiju darbu. Mūsu rīcībā ir sākotnēji nepieciešamā radiofrekvenču spektra josla. Oktobrī sākām aprīkot bāzes stacijas ar 5G Ready aparatūru un tagad ieguvām arī pēdējo svarīgo komponenti – īpašo “Nokia” programmatūru, kas palīdzēs 5G Ready aparatūrai parādīt uz ko tā spējīga. Jau pirmie testi uzrāda iepriekš neredzētus ātrumus, taču mēs turpināsim slīpēt tehnoloģijas, lai sasniegtu 1 gigabitu sekundē (Gbps),” stāsta “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

“Nokia” piedāvātā programmatūra ļaus ne vien sasniegt mobilā sakaru tīkla un interneta ātrumu līdz pat 1 Gbps, bet arī būtiski palielinās bāzes staciju kapacitāti, staciju caurlaides spējai sasniedzot līdz pat 28 Gbps. Ar 5G Ready aparatūru jau ir aprīkotas “Tele2” bāzes stacijas Rīgas mikrorajonā Ziepniekkalnā un Talsos, kā arī jau šogad plānota aparatūras uzstādīšana bāzes stacijā Valmierā.

Katrā medus mucā ir arī sava darvas karote. Tā kā 5G ir atšķirīga tehnoloģija no iepriekšējās paaudzes 4G, tad arī jārēķinās ar to, ka būs nepieciešami gan jauni dzelži, gan arī programmatūru arī lietotāju pusē.

“Būtiski gan ir atcerēties, ka 5G tīkla priekšrocības varēs izbaudīt vien tie lietotāji, kuru ierīces atbalstīs 5G tehnoloģiju. Lietotāja iekārtai ir jāspēj uztvert 5G frekvences un tās apstrādāt. Šādas tehnoloģijas vēl tikai sāk savu ceļu uz tirgu un prognozējam, ka paies divi trīs gadi, līdz vairumam lietotāju būs brīvi pieejamas šādas viedierīces,” piebilst Valdis Vancovičs.

Tas nozīmē, ka, ja tikai šobrīd operatori testē dzelžus un programmatūru savā galā, tad būs nepieciešams laiks, lai arī mobilo telefonu un 5G modemu ražotāji paspētu paveikt savu darbu. Tā kā droši noslauki siekalu un turpini pacietīgi gaidīt kā minimums vismaz aiznākamos Ziemassvētkus. Un neaizmirsti sākt krāt naudu jaunai tehnikai. 😂

Atradu internetos interesantu uzskaitījum vai definējumu tam, kas ir jāizpilda operatoram, lai tas sevi varētu saukt par 5G.

In a report, the ITU outlined 13 specs that networks will need to meet to call themselves 5G, including:

  • 20Gbps peak download rate
  • 10Gbps peak upload rate
  • 30bps/Hz peak spectral efficiency downlink
  • 15bps/Hz peak spectral efficiency uplink
  • 100Mbps user experienced download rate
  • 50Mbps user experienced upload rate

Huawei definē 5G.

1. Number of connections. Although a 4G network provides thousands of connections for each cell, a 4G network cannot meet the connection needs of Everything on Mobile. A 5G network provides up to a million connections per square kilometer. This will bring an exponential increase in the number of connections.

2. Latency. The latency on a 4G network, 50 ms, is half of that of a 3G network, . However, applications such as self-driving cars still require much lower latency than a 4G network.

3. Throughput. A higher throughput will better meet consumer needs. The throughput of a 4G network is 10 times higher than that of a 3G network, but once 4K video services become popular, the 4G network cannot meet the new throughput demands.

To meet the preceding requirements, 5G should have the following performance advantages over existing mobile communication technologies:

  • 100 billion connections
  • 1 ms latency
  • 10 Gbps throughput

Visi jau saprata, ka ātrums būs lielāks, jo pie tā jau ir pieraduši, ka ar katru nākamo paaudzi ātrums palielinās. Bet patīkamā ziņa ir tas, ko mēs latviski saucam par lagu (latency) jeb atbildes aizturi, kas 5G gadījumā solās būs neticami zema 1ms.

12 thoughts on “Tele2 testē 5G iekārtas ar jauno Nokia programmatūru

  1. KKTK

    Ceri, ka tavā rajončikā ir vairāk kā 1000 pieslēgumu pie viena torņa un tāpēc tev bremzē jūtūbs un 5G visu uzreiz salabos? Tas ir tāpat kā uzcelt ziemeļu pārvadu ar 6 joslām un cerēt ka vairs nebūs sastrēgumu 😀

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Es zinu, ka būs labāk. 🙏😀

      Jo ar katru gadu paliek labāk. Tagad ir 3 operatori, kas savā starpā daudz maz ir sadalījuši tirgu un vienojušies vairs netraucēt otra klientus. Tagad vienīgais veids kā iegūt konkurenta klientus ir ar pakalpojuma kvalitātes palīdzību. 4G spārda pakaļu. Pat uzliekot visus filtrus, kas ietekmē tīkla noslodzi, es teiktu, ka minimālais uzlabojums būs vismaz x2 un tas būs jūtams arī tiem, kam jūtūbs bremzē.

      Atbildēt
    2. Andron Mc

      Tas drīzāk būtu salīdzināms ar 1joslas apli, ar 5 3joslu pievadceļiem 😀
      Ko līdz tā 17G bāzesstacija, ja viņa ir savienota “ar Rīgu” caur 2Mbps releju, caur vel 3 torņiem.
      BTW, LMT fani, uztaisiet traceroute turpat Rīgā no sava 4Gā! Paskaitiet hopus uz to pašu lmt.lv
      Mārupē sanāca padzīvot vagoniņā ar celtniekiem. Brigadieris saka – nets tāds lēns. Es jau strjomīgs, kas ta nu, pirms laiciņa takš kompi viņam pārinstalēju. Skatos – zona OK, drazas nav. Paprovējam modēmu ārpus vagoniņa, vienalga lēns. Uztaisu traceroute – enkurs un 100Pē dirsā! 7hopi, ar iekšējām IP, un jau simti milisekundes. Jā, torrentiem un FTP tāds tīkls derētu, bet ne jau webam.

      Atbildēt
  2. Andron Mc

    Blyad, vot tā ir maucība! Visu to 17G cirku apmaksās tie kas to sūdu nelieto!
    Nahuj man vajag kaukādu 5G, ar DHCP līzi 2min,pie tam pilsētās, kur ir pieejams normāls internets?!?!?!
    Varētu labāk uztaisīt kautkādu lēto tarifu. Dēļ 5G neviens no LMT/Bite uz Tele2 nepāries! NEVIENS! Bet ar lētāku tarifu varētu pārvilināt kaudzi Bites un pat nelielu daļu LMT klientu (tos kuri nav nozombēti). Tikai babuļu kantoris to nespēj savās mazajās bauzītēs saprast.

    P.S. Esmu tele2 klients, dirsa Oļa pārvilināja, toč pirms pacēla tarifus. Būtu palicis ar BITE, būtu maksājis 4,5€ veljoprojām (tur līgumā tas gļuks), bet BITEi nebija pat 10Mb interneta iekļauti pamattarifā, a man tobrīd vaidzēja skaipam un slackai. Joprst…

    Atbildēt
  3. Krist2ps

    Hmm, zinot pieredzi, kāda bija man, dzīvojot 9-stāvu mājas otrajā stāvā, Imantā, 4G LMT tīkls knapi cauri visām sienām/grīdām sniedzās. Gribētu redzēt, kādas būs atsauksmes 5G variantā. Protams, pirms pārgāju uz 4G, bija 3G viedierīce, kurai zona vispār reāli pazuda. Ja jaudas ziņā šis tīkls būs tik prasīgs, domāju, tautās tad pāris gadu laikā aizies.

    Atbildēt
    1. Andron Mc

      Ja tu lieto 17Gā 9stāvenē kur pieejami vismaz 2 normāli interneta pieslēgumi, man ir aizdomas ka tu arī iespundēts lielveikalā nomirtu badā.
      Es esu pārliecināts ka tu nosaltu mežā, jūlija vidū.
      Tu nomirtu badā Jakutijas upē.
      https://youtu.be/NAQQcDuvZ3I

      Atbildēt
  4. Vaards

    Andronam Betonētājam taisnība.
    5G lielā datu caurlaidība būs augstajās frekvencēs. Tās darbojas nelielā distancē un nevieš loga stiklu, lietu, koku zarus u.c.

    Lai 5G būtu ar solīto ātrumu, pilsētās bāzu stacijas izvietos uz māju stūriem. Aptuveni divas stacijas uz vienu daudzstāvu ēku.

    Tagad padomājam kā šos raidītājus savienot un datu plūsmu sagremot ar serveriem.

    Un nomierinamies drusciņ. 😉

    Atbildēt
    1. Bum

      Betonam raudiens nāk, ka vairs nedabūs celtnieku aukas un nevienam nevajadzēs viņa liktos linkus.
      Tu jau ar, kaut ko pareizi buldurē daļu pilnīgi garām :>
      Tehnoloģijas attīstās un attīstīsies visās jomās.

      Atbildēt
  5. Andron Mc

    Velviens jaunums!
    Uzminiet kuras frekvences tiks piešķirtas tam fekālijGĀ?!
    Nē tiešām – miniet!

    COOLYNX! PACEL RAKSTU AUGSTĀK!

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *