Kas ir koučings?

Šodien raidījums Nekā Personīga pieskārās tēmai – kas ir koučings. Piekrītu Palkavnieka viedoklim, ka viņi koučingu parādīja kā kaut kādu sektu.

Nu jau par traku- NekāPersonīga koučingu parāda kā kaut kādu sektu 🙂

Kad pirmo reizi saskāros ar šo terminu un mēģināju izprast tā nozīmi, arī liku to vienā plauktiņā ar šarlatāniem, “līderisma skolām” un citiem zvēriem. Šobrīd uztveru to kā kārtējo moderno profesiju, kas patiesībā nav nekas slikts, jo mūsu dinamiskajā pasaulē, brīžiem, nepietiek laika, lai apstātos un padomātu par to, kas tu esi, ko tu gribi, ko tu dari un kurp tu dodies, kā arī daudziem citiem, patiesībā, ļoti būtiskiem jautājumiem.

Nepretendēju uz to, ka pārzinu šo sfēru ļoti labi, bet savs viedoklis par to ir izveidojies. Kaut kad twiterī pamanīju saiti uz koučinga seriālu, kuru noskatījos vienā elpas vilcienā.

Piedāvāju noskatīties vienu no sērijām, kurā vienkāršā valodā stāsta par to, kas ir koučs.

Patiesībā jau laikam vajadzētu noskatīties visu no sākuma.

47 thoughts on “Kas ir koučings?

  1. Delfins

    Ja nespēj pats izdomāts kas Tu esi un ko Tu vēlies, tad nekāds koučings nepalīdzēs. Vistīrākā naudas slaukšana, no sērijas “samaksā man piecīti un es tev pastāstīšu, kā nopelnīt miljonu”

    Atbildēt
  2. andza

    Man pirmā asociācija bija ar cilvēkiem kas ceļo apkārt pa pasauli un pārnakšņo pie internetā atrastiem cilvēkiem uz viesistabu dīvāniem. 😀
    Bet noskatoties video, secināju, ka tā ir tufta. 🙂

    Atbildēt
  3. Es

    “koučingu” ir domāts tādiem patērētājiem kā tu ‘coolynx’

    ir pavisam advancētas metodes mērķa sasniegšanai un sociuma kontrolei.

    Atbildēt
  4. coolynx Raksta autors

    Es, vari lūdzu vēlreiz un latviski ierakstīt, jo izskatās, ka kaut kur kaut kas pa ceļam ir pazudis – doma galīgi nenolasās.

    Atbildēt
  5. khe

    NU km nesanak naudu nopelnit liderisma akademija smadzenju skaloshana ta tie parmetas uz ;sitadiem koačigiem hvz principa pilniga tufta 🙂

    Atbildēt
  6. Q

    Manas intuitīvās izjūtas, izdzirdot “kouč”, ir noraidošas.

    Sajūtu sevī “noliegumu” un kāda cita kārtējo vēlmi iedzīvoties uz par sevi nepārliecinātu ļautiņu problēmām.

    Ko nozīmē “Es pats pieņemšu lēmumu?”.
    Kam tad “kouč” ir vajadzīgs?
    Lai pateiktu man: “Klau, vecīt, tas ko tu domā darīt ir pareizi! Tā vien turpini!”.
    Te būs rēķins – 30ls/h.

    Grozi ka gribi, bet tomēr ļoti velk uz “Life spring” aka “Līderisma akadēmija”, bet ar nedaudz mazāku agresijas pieskaņu.

    Atbildēt
  7. Es

    coolynx tu esi 100% reklāmas vadīts patērētājs.

    Šis “koučing’s” patiešām ir naudas kāāāāāāāāšanas veids.

    Vairāk vajag domāt ar savu galvu.

    Atbildēt
  8. Black Napalm

    Ja jau var atļauties un grib, tad lai arī dara to, ko grib un dod naudu, kam grib 🙂
    Es piemēram uzskatu, ka baznīca ir pilnīga tufta un naudas kāšana, taču tajā pašā laikā arī atzīstu, ka n cilvēkiem tā ir palīdzējusi izkļūt no depresijas, atbrīvoties no dažādām atkarībām utt. un tas nu nemaz nav slikti. Cilvēks izdara kaut ko, tādā veidā palīdzot otram (vai liekot otram palīdzēt pašam sev) un par to arī no otra saņem naudu. Vienīgais, kas man nepatīk, ka netiek maksāti nodokļi, taču tiem, kas nebāž batonus ausīs, ir jāmaksā nodokļi. Līdzīgi noteikti arī ar visiem koučingiem, līderiem un tamlīdzīgajiem.

    P.S. video nenoskatījos – nesaprotu to valodu.

    Atbildēt
  9. Anonīms

    baznīca ir pilnīga tufta un naudas kāšana

    Kad tev, pēdējo reizi, mācītājs piegāja klāt uz ielas un atņēma maciņu? 😛

    Atbildēt
  10. Hlams

    Da viss ir vienkārši – pamatā uz koučingu uzņēmumi dzen vadītājus-neveiksminiekus ja augstāk stāvošam vadītājam ir pieriebies, ka darbi netiek veikti kā vajaga, un tajā pašā laikā tajā cilvēkā nauda un laiks ir ieguldīti pārāk daudz lai tā vienkārši izpidžinātu pa durvīm ārā. Normāli tas ir tas, ar ko ikdienā augstākstāvošiem vadītājiem būtu jānodarbojas – novirzot padoto domas viņam vēlamā produktīvā virzienā. Tur no sektas nav ne smakas, tas ir kuņģi bojājošs pasākums, kuru kočs piecieš, jo par to viņam maksā naudu.

    Atbildēt
  11. Fonds

    Domāju, ka daudziem, kuri dzīvo citos apstākļos un aktīvi strādā, nevis tikai komentē, tas ir tikpat noderīgs, kā psihoterapeits ( maksas pasākums ). Bet citiem- psihiatrs, piespiedu kārtā.

    Atbildēt
  12. Es

    #20
    Ir labi , tā tik turpināt. Nākamais par ko noteikti vajag uzrakstīt cik veselīgi un gardi ir ēst mc-donaldā un hersburgerā.

    Atbildēt
  13. eS

    lielākā daļa no tiem, kuri te iekomentēja par koučingu ir tikpat gudri kā latvietis, kurš nekad nav redzējis vai garšojis bengālijas riekstus, bet viņam ir savs viedoklis par to! Jo vārdu bengālijas ir dzirdējis un kaut kādus riekstus arī dzīvē ir baudījis. Nu ko, nav tādu bengālijas riekstu un pirms runāt par kaut ko tik pārliecinoši, vajadzētu tā kā pamēģināt, ne?

    Atbildēt
  14. coolynx Raksta autors

    eS, hohohoo. Kā mēs esam sacepušies. 🙂

    Lielākai daļai no šiem komentētājiem visticamāk, ka būtu nepieciešama palīdzība, bet viņi to paši nezin, nesaprot un pat, ja saprot, tad baidās, jo nespēj pieņemt. Tas ir normāli – tā ir cilvēka daba.

    Vai tas ir iemesls, lai pārmestu kādam, ka viņš kaut ko nesaprot vai nesaredz?
    Es pats maz vēl zinu par šo moderno kustību – koučingu, kas visticamāk, ka arī ir laba naudas mašīna, bet es to saprotu un spēju to pieņemt, jo mēs dzīvojam mežonīgajā kapitālismā.

    Man patīk – http://pods.lv/2007/01/19/muzu-dzivo-muzu-macies/
    Un mani sazombēja Peeps Vain. Toreiz tas man bija labs palīgs, kas atbildēja uz daudziem jautājumiem.
    http://pods.lv/2007/04/26/ka_gut_panakumus/

    Un es no tā nekautrējos, kā arī nepārmetu tiem, kas to nav pārdzīvojuši vai vienkārši viņiem to nevajag, jo viņiem ir http://bit.ly/djFyWQ 🙂

    Atbildēt
  15. dundurs

    jaa protams…tagad izdomaa nezin kadus bullshitus lai tikai nokastu naudu. labi ja 1% no visiem taa saucamajiem ”koučingistiem” vispār ir spējas ”ķoučingismā” (kur var izdomat tik tupu latviskojumu). tas jau no serijas,ka cilveks vairs par pa*irst nevar jo redz vinjam vajag kkadu shitteri un tad vinjs bus shitteristos.

    Atbildēt
  16. frukc

    #27 salīdzinājums jau Tev sanāca jauks, bet ne vienmēr ir jāpagaršo sū, lai pārliecinātos, ka tas ir sū. pietiek, ka viņš vancī pēc sū. 😉

    Atbildēt
  17. bzz

    Ar iesaistiishanu nodarbojamies ko? Good luck with that!
    Gramatas palasiit ir okey, ir vairakas kur lidzigu filozofiju trenne. Aicinat cilvekus uz vidi kur virziiti manupule (lasiit izvaro) personality nav okey.

    Atbildēt
  18. coolynx Raksta autors

    Vecis, kas liek domāt, ka es to jaucu?

    Smieklīgākais ir tas, ka es neko nepārdodu, nekur neaicinu iesaistīties, kā arī nevienā mirklī neesmu teicis, ka kādu mudinu izmantot kouču pakalpojumus vai, ka tas ir tas, ko vajadzētu darīt. Bet reakcija ir tieši tāda.

    Pamēģiniet abstrahēties no visa apkārtējā un tā, ka kāds kaut ko grib iesmērēt un noskatieties šo seriālu kaut vai no tā viedokļa, lai zinātu savu “ienaidnieku” sejā un saprastu kā viņi strādā. Caur datoru taču neko sliktu tas vīriņš neizdarīs?
    Toties tas liks pakustināt pelēkās šūnas, ja tajās ir vairāk par vienu rievu un tā pati nav muguras lejasdaļā. 😉

    Atbildēt
  19. sdfsdf

    Tas ka tu kāri uzsūc sevī visādu huiņu, tam nav nekāda sakara ar sevis pilnveidošanu.
    Runājot par to ka “paši neko nejēdz, bet nodirš”

    Edz.. ir cilvēki kuri neies apkārt sūdam, bet no sākuma tanī iekāps un tikai nākamreiz MOŠ.. ies tam sūdam apkārt. Bet ir arī tādi “sevis pilnveidotāji” kuri katru reizi cer ka šoreiz tas nav sūds bet šokolādes konfekte! Un kāpj tai sūdā no jauna..
    Kūļļinks ir tieši no šīs sugas.

    Bet nu.. ir arī veselīgi domājoši cilvēki kuri normāli sevi pilnveido bez regulāras kāpelēšanas pa sūdiem.

    Atbildēt
  20. Hlams

    Droši vien jebkuru pasākumu ir iespējams pasniegt tādā formātā, ka tas rada riebumu. Tu vari puslīdz individuāli parunāties ar cilvēku, un tu vari piespiedu kārtā piedzīt pilnu zāli ar cilvēkiem un pavēstīt, ka līdz šim viņi nav pratuši dzīvot un tu tagad dosi viņu dzīvei jēgu un prieku.

    Viss atkarīgs no tā, vai ar tevi runā profesionālis, vai arī tāds, kas profesionālu spēju trūkumu kompensē ar masīvu smadzeņu betonēšanu

    Ja interesē dziļāk, palasiet http://en.wikipedia.org/wiki/Coaching

    Atbildēt
  21. coolynx Raksta autors

    sdfsdf, vai no šī komentāra bija jāsaprot, ka principā koučings ir laba lieta, bet slikti ir tas, ka es par to rakstu? 🙂

    Atbildēt
  22. ss

    Kouchings ir veca lieta jaunā noformējumā, moderni – jaunā formātā. 20. gadsimtā to sauca par šefību. Visiem vājiniekiem priekšniecība – partija vai izpildvara nozīmēja šefus. Sliktam skolniekam skolas direktors kā šefu “piestiprināja” teicamnieku, savukārt, partijas komitejas šefus, piemēram, augstāko mācības iestāžu studentus nozīmēja vājiem kolhoziem. Utt.
    To varētu nosaukt arī par palīdzību uz citu rēķina.

    Atbildēt
  23. Dingo™

    Bet vai šis pats koučings nav sava vājuma atzinums? Nu nespēju es pieņemt _neko_ ko man kāds mēgina pasniegt kā LIELO atklāsmi un pareizā dzīvesveida atainojumu.
    Manuprāt, katram pašam tomēr ir jātiek ar sevi galā… Un ja netiek, tad laikam “dabīgā atlase” tomēr notiek.
    Esmu sastapis _ļoti_ daudzus tēlus, kuri to vien dara kā pīkst un īd par grūtībām un problēmām bet galu galā izrādās ka visam fonā slinkums un merkantīlas intereses 🙁

    Atbildēt
  24. usver

    Nesaprotu, kādēļ gan būtu jākomercializē dabiska lieta? http://www.lm.gov.lv/text/168

    Cilvēki, kuriem ir aktuāla piemērotas profesijas un tai atbilstoša darba izvēle, kā arī karjeras plānošana, Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) var saņemt bezmaksas karjeras konsultācijas.

    Konsultācijas izglītības un profesijas izvēlē, karjeras plānošanā un darba meklējumos var saņemt:

    * NVA reģistrētie bezdarbnieki;
    * darba meklētāji;
    * cilvēki, kuriem ir aktuāla karjeras plānošana – strādājošie, skolnieki, studenti un citi.

    NVA piedāvā:

    * konsultācijas, t.sk. individuālās un grupas konsultācijas, psihologa konsultācijas, savu spēju un īpašību izpēti, seminārus darba meklētājiem, karjeras plānošanas seminārus jauniešiem, konsultācijas CV un motivācijas vēstules sagatavošanai;
    * izbraukuma konsultācijas uz Latvijas tālākajiem rajoniem. To laikā interesenti var izmantot pašizpētes programmu, saņemt informāciju karjeras izvēles jautājumos un izglītības iegūšanas ceļiem;
    * sarunas;
    * aptaujas.
    ..
    Papildu informācija par karjeras konsultācijām pieejama NVA mājas lapas sadaļā Karjeras pakalpojumi.

    Tiem, kas nezina, ko darīt pēc vidusskolas, NVA ir īstais piedāvājums. Turklāt – ja cilvēks nav savas nozares specs, tad sakarīgas lietas neieteiks, lai kādu rēķinu piestādītu.
    Piemēram – atnāk 15gadīgs vidusskolnieciņš, saka ” es nezinu, ko gribu – ekonomiku, jurisprudenci , datorus vai teoloģiju “. Blonda koučiste pastāstīs par katras nozares ēnas pusēm, pastāstīs, ka vot Java koderi baisi noderīgi, bet to labāk studēt tajā-un-tajā augstskolā un jārēķinās ar dažām negulētām naktīm sesijās? Nu nez :> Tad jau labāk NVA, kurš to pašu sauso atlikumu iedos bez maksas :> Bez smaida varbūt, toties tieši tikpat informātīvi.

    Atbildēt
  25. Atbalss: LIAA 75 000 latu tērēs koučingam | Pods.lv

  26. Atbalss: Šodien ir mana diena jeb kā beigt raizēties | Pods.lv

  27. Atbalss: Ar ko atšķiras mentorings un koučings (coaching)? | IT sviestapika

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *