Ceļojumu apdrošināšana internetā

Pirms gada es nopublicēju nelielu apskatu par Latvijas apdrošināšanas kompānijām, kas piedāvā OCTA apdrošināšanu. Šis raksts guva nereālu popularitāti (uz šo brīdi jau vairāk kā 18 000 lasījumu) un šogad es turpināju iesākto tēmu, piedāvājot salīdzinājumu, kurā noskaidrojās, ka gada laikā OCTA apdrošināšanas maksa ir palielinājusies uz pusi.

Izdomāju, ka varētu paturpināt tēmu par apdrošināšanu – šoreiz gan par ceļojumu apdrošināšanu internetā. Pēdējo divu gadu laikā esmu ļoti daudz ceļojis, ja salīdzina ar iepriekšējiem gadiem. Atzīšos godīgi, ka tikai reizi vai divas biju apdrošinājies. Patiesībā tur bija obligāta prasība apdrošināties un tāpēc arī darba vieta mani apdrošināja. Šoreiz mani ir pierunājuši apdrošināties arī braucienam uz Kijevu. Jāsaka, ka ceļojumu apdrošināšanas izmaksas ir visai simboliskas, bet problēmu gadījumā tās var atmaksāties ar uzviju.

Kur pasūtīt ceļojumu apdrošināšanas polisi? Protams, ka internetā. Un tam noteikti ir jābūt vienkāršam un saprotamam procesam, kā arī apmaksai ir jābūt vai nu ar kredītkarti vai arī caur interneta banku. Tā kā kritēriji ir skaidri, tad devos apdrošinātāja meklējumos.

Patiesībā jau par apdrošināšanu ieminējās, kā arī ieteica to veikt viņa jaunatvērtajā TravelTalisman lapā Edgars. Es atvēru lapu un pēc nelielas meklēšanas atradu, kur var pasūtīt ceļojumu apdrošināšanas polisi. Manā priekšā atvērās skaista BTA sadarbības partnera lapa, bet diemžēl tā nebija funkcionāla – praktiski neviena poga nestrādāja. Vēlāk pamanīju jau labu laiku vēsturē aizgājušo uzrakstu par to, ka dotās lapas aplūkošanai ir nepieciešams Internet Explorer. Līdz ar šī uzraksta izlasīšanu es sapratu, ka es neesmu viņu klients un aizvēru lapu.

Nekas cits neatlika kā meklēt alternatīvas internetā.

No Googles rezultātiem izfiltrēju kādas pirmās 4-5 lapas ar potenciāliem piedāvājumiem. Sarakstu veidoju tikai ar tiem piedāvājumiem, kur uzreiz arī varēja pasūtīt šīs polises elektroniskā veidā, samaksājot vai nu ar kredītkarti, vai ar internetbanku.

ERGO ceļojumu apdrošināšana

Neatminos kādā secībā es tās atvēru, bet rakstīšu pēc kārtas kā man ir atvērtas cilnes. Pirmā būs ERGO ceļojumu apdrošināšanas forma.

Šajā lapā man patika tas, ka visi iespējamie riski ir vizuāli apzīmēti ar ikoniņām, kā arī ir neliels paskaidrojošais teksts un summa par kādu var veikt apdrošināšanu. Tiek piedāvāti arī trīs dažādi apdrošināšanas līmeņi – bāzes, ideālais un optimālais. Atšķirās tie visi ar summām. Citi apdrošinātāji šos līmeņus sauc citādāk, bet ideja no tā nemainās.

Vēl viens pluss ir tas, ka man neuzbāžās ar jau sakomplektētiem piedāvājumiem jeb pakām un es varu izvēlēties atsevišķi katru no riskiem.

Bija arī viena lieta, kas kaitināja. Šajā formā nācās divreiz ievadīt vienus un tos pašus datus – apdrošinājamo personu un personu, kas maksās. Gudrās formās parasti piedāvā lietotājam ielikt vienu ķeksīti, lai šo lauku aizpildītu automātiski. Tāds nieks, bet kaitina. 😉

BALTA ceļojumu apdrošināšana

Tā ir sanācis, ka es BALTĀ esmu bijis klients ilgus gadus un apdrošinājis savu auto, kā arī saņēmis kompensācijas, kas man sedza ne tikai zaudējumus, bet bija tāda sajūta, ka esmu tā kā plusos, tad nu nevaru teikt, ka es būšu pārāk objektīs attiecībā pret šo kompāniju.

Tajā pašā laikā jāsaka, ka BALTA ceļojumu apdrošināšanas forma man neviesa uzticību. Lieta tāda, ka es pa savu mūžu vēl neesmu redzējis nevienu profesionāli izstrādātu lapu, kas būtu kustināta ar Microsoft tehnoloģijām. Pieļauju, ka tādas lapas tīri teorētiski eksistē, vienkārši man nav paveicies vēl tādas redzēt. Bet tās ir manas problēmas un tie visticamāk, ka ir tikai aizspriedumi, jo tehnoloģijām kā tādām noteikti nav problēmu. Veselais saprāts saka, ka šajās lapās tiek izmantotas Microsoft tehnoloģijas, jo lielajām apdrošināšanas kompānijām veiksmīgi ir iesmērēti šie produkti un aiz necilajām mājas lapām slēpjas milzīgas sistēmas, kas darbina apdrošinātāju datubāzes. Attiecīgi arī, pārdodot šo sistēmu, klientam tika pastāstīts, ka nodrošināt apdrošināšanas polišu pasūtīšanu internetā būs tīrais nieks.

Kas no tā visa ir sanācis.

Atšķirībā no ERGO formas BALTA piedāvā soļu principu, kad katrā no soļiem jeb posmiem izdara izvēli.

Ja pirmajā solī mēs izvēlējāmies uz kurieni, kad, cik un ar ko dosimies, tad otrajā solī tiek piedāvātas jau gatavas pakas, kur nevar izvēlēties atsevišķu risku veidus, kā arī šeit netiek piedāvāti apdrošināšanas līmeņi. No vienas puses it kā mazāk jādomā, no otras nevar īpaši izvērsies.

Patīkami ir tas, ka viss uzreiz ir redzams un skaidri var redzēt cik kura no pakām maksā.

Lai arī pirmais iespaids nebija visai pozitīvs, tomēr brīnumainā kārtā lapā viss strādā. Šeit ir arī padomāt par lietotāju. Ja ERGO lapā bija divreiz jāraksta personas dati, tad šeit tas ir realizēts ar JavaScript palīdzību. Ieliekot ķeksīti attiecīgajā vietā šie lauki automātiski tiek aizpildīti.

Nedaudz kaitināja AJAX skripti, kas nepārtraukti kaut ko sūtīja uz serveri un raustīja lapu un kursoru. Pieļauju domu, ka ievadītie dati tika nosūtīti uz serveri, lai nekas no ievadītās informācijas nepazustu. Atkal lien ārā subjektīvais vērtējums par universālām Microsoft formu veidošanas iespējām, kas šajā lapā tiek izmantotas.

IF ceļojumu apdrošināšana

Vēl viena populāra apdrošinātāja IF ceļojumu apdrošināšanas forma, kas veidota, izmantojot Microsoft tehnoloģijas. Ja BALTA forma bija piedzīta, lai tā daudz maz korekti rādītos arī uz normālu cilvēku pārlūkiem, tad IF formai dizains pieklibo.

Lai arī dizains smagi pieklibo, tomēr man patika tas, ka viņi ir mēģinājuši pataisīt dinamisku šo formu un viss notiek vienā logā. Šis mēģinājums ir izdevies, bet līdz ar to arī ir parādījusies problēma – lapai ir horizontālais skrollbars jeb slīdnis vai kā viņu tur pareizi sauc.

Pasūtīt formu gandrīz nevar, jo pasūtīšanas poga atrodas uz ievadlaukiem. Bet tā visādi citādi darbojas līdzīgi kā BALTA forma.

BTA ceļojumu apdrošināšana

Lai arī sākumā aprakstītā diskriminācija automātiski izsvītroja jebkādus turpmākus BTA ceļojumu apdrošināšanas formas testus, tomēr atradu vienā no lapām strādājošu lapu.

Dizainiski forma nav diez ko atraktīva. Pozitīvais ir tas, ka lapu mēģinājuši uztaisīt dinamisku. Kā nu tas ir sanācis, tas ir cits jautājums.

Lai arī šai formai nav īpaši paveicies ar dizainu, toties tai ir pāris funkcionāli uzlabojumi, jo BTA pēc idejas piedāvā līdzīgas pakas kā BALTA un IF.

BTA formā ir iespējams izvēlēties medicīnisko izdevumu un ceļojuma anulācijas summas. Tas ir tāds kā kompromiss starp ERGO konstruktoru un BALTA vai IF pakām.

Ja iepriekšējās tiešsaites ceļojumu apdrošināšanas formās polises tiek piegādātas elektroniski, tad BTA variantā parādās piegāde uz ofisu. Jāiet pakaļ? Ja apmaksu var veikt tiešsaitē, tad fiziskā piegāde šķiet pilnīgs apsurds digitālā laikmetā.

Vēlme pasūtīt jau atkrita.

Baltijas Apdrošināšanas Nama ceļojumu apdrošināšana

Manuprāt viens no modernākajiem dizainiem ir BNA ceļojumu apdrošināšanas formai.

Arī BAN piedāvā jau gatavas ceļojumu apdrošināšanas pakas. Atšķirībā no visiem iepriekšējiem apdrošinātājiem BAN piedāvā 30% atlaides, ja pasūta internetā.

Šī forma varētu būt vispārdomātākā, jo te it kā ir apvienots tas vienkāršums un lietošanas ērtums ar funkcionalitāti. Piemēram, ja lietotājs vienkārši vēlas pasūtīt apdrošināšanu, tad te ir skaidri redzamas pakas ar to cenām. Ja ir interese noskaidrot ar ko šīs pakas atšķirās, tad atliek noklikšķināt uz pogas un paverās salīdzinājums. Mīnuss laikam ir tas, ka šeit nevar izvēlēties apdrošināties uz atsevišķiem riskiem kā tas ir ERGO lapā.

Šis te progresīvais dizains arī ir nedaudz pārspīlēts, jo ir pārāk daudz nevajadzīgu tukšumu, kas aizņem vietu un lapas saturs nesalien vienā ekrānā.

iPolises.lv

Vēl laikam būtu jāpiemin vienīgais ceļojumu apdrošināšanas polišu salīdzinātājs iPolises.lv, kuru man izdevās atrast. Es neteiktu, ka īpaši meklēju, bet pirmajās lapās neko neatradu un vairāk arī nemeklēju.

Dizainiski lapa izskatās diezgan primitīvi. Bet tas laikam šobrīd nav galvenais. Šīs lapas būtiskākais uzdevums ir piedāvāt dažādu apdrošinātāju polises. Diemžēl šeit neparādās visi augstāk minētie apdrošinātāji. Patiesībā sarakstā ir tikai BAN piedāvājums un 3 kompānijas kuras nepiedāvā iegādāties ceļojumu apdrošināšanas polises internetā – RSK, SEESAM un BALTIKUMS. Vai arī uz šī raksta tapšanas brīdi šādas iespēja nebija. Ja izrādīsies, ka šāda iespēja bija, tad droši variet nosūtīt izstrādātājiem sveicienu, jo potenciālais klients šo iespēju neatrada. Tātad nauda ir veiksmīgi izmesta vējā. 😉

Cenu salīdzinājumu, kā arī labāko piedāvājumu neveikšu, jo kā jau sākumā minēju, tad cenas ir diezgan simboliskas un tāpēc savu naudu var ieguldīt tā apdrošinātāja lapā, kurš kaut kādu subjektīvu iemeslu dēļ tev vairāk patīk. Vai arī, ja esi kāda apdrošinātāja uzticams klients, tad izvēli nebūs grūti izdarīt.

Es šajā momentā vēl nezinu, kuru izvēlēties, bet izvēli izdarīšu tuvākajās desmit minūtēs.

17 thoughts on “Ceļojumu apdrošināšana internetā

  1. Edgars

    Baltijas Apdrošināšanas Namam price/performance ir labāks 😀 (Pēc LETA datiem). Bet ja nopietni – cilvēki nudien neņem vērā, ka arī izbraucot uz EE un LT ceļojumu apdrošināšanu var paņemt, bet ja ir skāde, tad glābiņš neizmērāms. Piemēram reāls storijs – meitēns šļūc pa nogāzi austrijā un salauž kāju. helikopters/slimnīca/atliktais ceļš mājup – viss kopā izmaksāja pie 6000kEUR. Parasti cilvēki domā “ai, nekas nenotiks”. Bet, bļin, notiek gan! Civilizētā Eiropā vizīte pie daktera vien maksā ap 50EUR. No otras puses – dažiem apdrošinātājiem ir tie sauktie pašriski – kad tu ar savu 200EUR rēķinu vienkārši vari ieskrieties.
    Tapēc varbūt vienkārši iegādāt to online polisi un miers – бережёного Бог бережёт.

    Atbildēt
  2. murmulis

    piekriitu edgaram
    un ar apdroshinaashanu arii darbojas meerfija likums: liidz shim vienmeer esmu njeemis apdroshinaashanu un viss ir bijis kedaas.
    neriskeeshu nenjemt, jo summas tieshaam ir simboliskas
    tpu, tpu, tpu (paar kreiso plecu), tuk, tuk, tuk (pa koka galdu)

    Atbildēt
  3. Antuanete

    Man patīk Ergo piedāvājums, jo viņi ļoti diferencē aktīvās atpūtas veidus (kas man parasti ir būtiski, braucot uz ārzemēm), nevis kā citi – tikai aktīvā atpūta/slēpošana un aktīvā atpūta/ieskaitot snovbordu. Ja nemaldos, pie līdzīgiem nosacījumiem viņiem arī bija mazāka prēmija nekā If vai Baltai.

    Atbildēt
  4. Andris

    Pats uzskatu ka polise.ban.lv ir daudz vienkāršāk noformēt polisi neka citiem. Man personīgi tas aizņema 1 minūti un cik salīdzināju, viņiem arī cenas ir viszēmākas. Pērcu tikai BAN ceļojumu apdrošināšanu katru reizi kad braucu uz ārzemēm, un esmu apmierināts. Labs serviss ir labs serviss, nav ko teikt.

    Atbildēt
  5. Dunduks

    Vēl jau jāņem vērā, ka kredīkartēm mēdz būt piesaistīta arī ceļojumu apdrošināšana, un ja pietiekoši daudz sanāk braukāt, tad var pamanīties kredītkartes gada maksu ietaupīt uz apdrošināšanas rēķina 🙂

    Un nekādas nepieciešamības atcerēties un pēc tam meklēt, kur no apdrošināšanu nopirkt.

    Atbildēt
  6. eermaniitis

    nezinu gan kādu kolinks brauzeri izmanto, bet man IF apdrošināšanas polisi sanāca gan aizpildīt gan pasūtīt bez pasūtīšanas pogas uzbraukšanas uz laukiem

    izmantoju šogad! viss bija čikeniekā! atnāca uz E-pastu gan rēķins, gan instrukcijas, gan pati polise

    IESTĀJĀS APDROŠINĀŠANAS GADĪJUMS!

    apkalpoja laipni, izskatīja 3 dienu laikā un nedēļas laikā jau piķis bija kontā

    VISIEM INFO – UZMANĪBAI
    šīs apdrošināšanas polises ir tā saucamās “vecās” tobiš kaut kādas tur EXX
    Eiropas savienība tagad ir anauncējusi tā saucamo EURO polisi, kam principā būtu jāaizstāj šīs vecās polises
    Tomēr, ja nav rakstīts EURO polise, un tādu uzrakstu kā parasti nav, tad slimnīcas un citas medicīnas iestādes gan gribēs pa priekšu kešu
    IFā šo kešu materializēt atpakaļ pret čeku nesagādāja problēmas, tomēr ceļojuma beigās piedzīvot zināmus izdevumos var sanākt zināms pārsteiguma moments!

    Atbildēt
  7. Edgars

    eermanīti! Nekā nebija! ja ir če.pe. tad jāzvana uz Coris (BAN gadījumā, citiem apdrošinātājiem ir arī citi sabiedrotie). Tie nokārtos uz vietas, lai cilvēkam pašam nekas nav jāmaksā. tik vien kā beigās čekus nodot.

    Atbildēt
  8. hiLman

    Autors, protams, ir labi pastrādājis veicot šo analīzi, vienīgi nav minēts, kādu pārlūkprogrammu viņš ir izmantojis. Rezultātā sanāk, ka visi autora ieteikumi un darbs ir vējā…

    🙂

    Atbildēt
  9. Atbalss: BlogCamp CEE 2008 Kijevā | Pods.lv

  10. Kate

    Dumji ir tas, ka noskaidrojot cenu man prasa personas kodu. Nav jau grūti norādīt, bet tik un tā – nepatīkami (laiku aizņem, nav pieklājīgi, utt.). Nē, nu es saprotu, ka mazs bērns un vecs pensionārs ir traumatiskāks par parastu cilvēku, bet tik un tā. Beigās nācās paņemt to polise.ban.lv (ko te viens jaunietis cītīgi raksta kā savu mājaslapu 😀 ). vismaz viņiem mans vecums interesēja tikai pēc tam, kad biju izspēlējusies ar kalkulatoru.

    Atbildēt
  11. Atbalss: Statistika par 2008.gadu (ithink.lv)

  12. Zane

    Izmantoju pārbaudītas vērtības – Seesam ceļojumu apdrošināšanu. Agrāk pirku ceļojumu agentūrā tagad online, manuprāt ļoti ērti.

    Atbildēt
  13. Ireen

    Izmantoju šito, lai uzreiz salīdzinātu ceļojumu apdrošināšanas polises cenas – https://www.gudriem.lv/celojuma-apdrosinasana?lng=lv

    Atbildēt
  14. Ceļotāja

    Es esmu atklājusi Iizi.lv tur var ierakstīt visu informāciju par ceļojumu (cikbraucēju, kad un uz kurieni, etc.), un viņi paši atsūta savu piedāvājumu 🙂 un pašai nekas nav jāmeklē. 🙂

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *