Kādas algas ir Latvijas speciālistiem 2015.gadā?

Vakar ziņās skatījos, ka tur stāstīja par algu pētījumu. Visos laikos cilvēkus ir interesējis tas kādas ir algas citiem. Noderīga lieta tīri no praktiskā viedokļa, lai kaut vai zinātu cik “prasīt” darba intervijā un nepaprasītu par maz. 😉

Man ir bijusi iespēja pabūt darba intervijās abās pusēs – gan kā darba ņēmējs, gan darba devējs. No savas pieredzes varu teikt, ka prasīt vairāk var. Pārsvarā gan tajos gadījumos, kad esi labs speciālists un darba devējs tevi grib redzēt savā komandā. Ja tevi tiešām gribēs ņemt, bet prasītais atalgojums būs virs darba devēja budžeta, tad normālā gadījumā tev pateiks, ko reāli var piedāvāt. Tālāk jau domā pats vai gribi sevi pārdot par tādu summu.

Ja paprasīsi par daudz, tavā CV nebūs atbilstošu ierakstu par pieredzi un sasniegumiem, intervijas laikā nespēsi atvērties un pierādīt, ka esi tā cipara vērts, tad ir ļoti liela varbūtība, ka darba devējs tevi uztvers kā klaunu. Un šādos gadījumos pilnīgi noteikti nepateiks, ko tev varētu piedāvāt, jo vienkārši neko negribēs piedāvāt. Man ir radies priekšstats, ka klaunus pieņem darbā augstos amatos tikai valsts iestādēs un to dara tikai caur pazīšanos. Bet tas jau ir cits stāsts.

Atgriežoties pie algu pētījuma. Savulaik kādā pētījumā tika secināts, ka cilvēkam pilnai laimei pietiek ar €5800 eiro mēnesī.

Par algām ārzemēs esmu ik pa laikam rakstījis – Google, Yahoo, Microsoft 2008.gadā, Eiropā un Nīderlandē 2010.gadā, pirms gada atkal lielie spēlētāji Google, Yahoo, Facebook.

Un te ir salīdzinājumam tas CV-Online raksts par 2015.gada algām Latvijā. Atļāvos izkopēt divas tabuliņas ar lielākajām algu pozīcijām – IT speciālisti un vadošie darbinieki. Papildus paņēmu iepriekšējā gada pētījumu, lai redzētu kā ir mainījušās algas šajās pozīcijās.

IT nozares speciālistu algas 2014.gadā

IT speciālisti 2014.gadā

IT nozares speciālistu algas 2015.gadā

IT speciālisti 2015.gadā

Augstākās vadības algas 2014.gadā

Augstākā vadība 2014.gadā

Augstākās vadības algas 2015.gadā

Augstākā vadība 2015.gadā

Protams, viss ir relatīvs un tajā pašā laikā arī šie dati dod ieskatu par notiekošo valstī.

Visvairāk man iepatikās tas, ka sistēmu arhitektus un pieredzējušus programmētājus IT jomā sākuši novērtēt. Reāli lika pasmaidīt.

7 thoughts on “Kādas algas ir Latvijas speciālistiem 2015.gadā?

  1. gerard

    Pāris lietas – vispirms prasās tekstā atzīmēt, ka iet runa par cipariem “uz rokas”. Aizskrēju skatīties oriģinālos rakstus lai to saprastu – jo visai negaidīti rezultāti. Var jau būt, ka raksta mērķis ir virspusēji ierakstot panākt, lai lasītāji skrien pa saitēm, tad mērķis sasniegts 😉
    Otrais – par IT jomu runājot – visai interesanti cipari. Jāatzīst, ļoti grūti noticēt, ka algas ir tik ļoti zemas, jo praksē komunicējot ar dažādiem IT speciālistiem un šajā sfērā strādājot padsmit gadus ir ļoti pamatots viedoklis, ka cipari ir ļoti lielāki. Pieņemu, ka cilvēki nemuld par saviem cipariem, bet nu ja tomēr pārkāp tabu un runā par cipariem, tad jau parasti runā godīgi. Jāatzīst, ka raksts rosina pētīt tālāk, lai saprastu, kuri uzņēmumi ir piedalījušies pētījumā jeb tas nekavējoties raisa reakciju šos uzņēmumus, kā potenciālos darba devējus IT jomā neskatīt jo tā būs abpusēja laika tērēšana – skopuļi…
    Trešais – tā kā man darba ietvaros ir iespēja strādāt ar starptautiskajiem algu pētījumiem – kuros algas tiek visai strikti kategorizētas noteiktā gradācijā (Mercer, Towers Watson u.tml. pētījumi) – šie raksti izskatās pēc visai vienkāršas pūļa kaitināšanas – sak, citur ir forši, mums ir slikti. Praksē ir tā, ka ja esi lielisks speciālists, tad algu mediāna virknē valstu ir daudz plašāka un ja esi tiešām sevi parādi kā fantastisku speciālistu, tad Tu vienkārši paliec par izņēmuma gadījumu un Tev arī var piedāvāt maksāt vairāk. Nu, vai arī vienkārši budžetu tērē ar aprēķinu, ka pašlaik maksā mazāk, bet Tu augsi un ar laiku dosi lielāku vērtību uzņēmumam. Latvijā pēc novērojumiem vienkārši cenšās maksāt mazāk un brīnās par IT darbinieku staigāšanu un nepastāvību…

    Atbildēt
  2. Mārtiņš

    “Pētījums ir balstīts galvenokārt uz Algas.lv datiem”, tajā pašā laikā pašā http://www.algas.lv/salaryinfo/informacijas-tehnologijas ne tuvu cipari nav tādi, kā augstāk redzamajās bildītēs.
    Kam lai tic?

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Domāju, ka nav vērts tik ļoti saspringt. Skaidrs, ka jebkuri “pētījumi”, kas ir balstīti uz brīvprātīgi un anonīmi ievadītiem datiem ir tikai un vienīgi pieņēmumi. Šādus pētījumus var uztvert vienīgi kā rādītājus noteiktām tendencēm. Tā kā CV-Online ir savi dati, tad visticamāk, ka viņi ir “pielāgojuši” šos datus savējiem un izrēķinājuši vidējo temperatūru slimnīcā.

      Atbildēt
  3. AK

    Ja paskatās uz šiem skaitļiem no ASV algu viedokļa, sanāk, ka programmētājs Latvijā neizmaksā stipri lētāk kā Amerikā.

    Atbildēt
  4. e-remit

    Apskatot šos algu līmeņus, ir jāskatās, kas tie par uzņēmumiem, kuros ir tās lielās algas. Dažādi Oracle/.Net programmētāji, kas strādā valsts pasūtījuma projektos, lielās algas nesaņem, bet šādās aptaujās bieži nepiedalās. Lielās algas parādās projektos un uzņēmos, kas strādā uz rietumu pasūtījumiem.

    Atbildēt
  5. ga4a

    Nez pie kuras kategorijas pieskaitīja Digitālā Mārketinga speciālistus? It kā IT joma, bet tomēr ir un paliek mārketings.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *