Latvijas labākie blogi

Šodien izdomāju pacelt mūžseno tēmu – labākie blogi. Lai gan piezemētāk būtu teikt – kas lasāms Latvijas blogos.

Tas bija aktuāli gan pirms 12 gadiem (ha, tagad atkal varu ielikt saiti uz senākiem rakstiem, jo esmu arhīvu atlicis atpakaļ), gan arī šobrīd. Kā arī esmu pārliecināts, ka pēc 10 gadiem būs joprojām aktuāli. Iespējams, ka jau citādā veidolā, jo visi blogi būs izvietoti sociālajos tīklos un lasītāji tos lasīs tikai un vienīgi kā caur dažādiem agregatoriem savās ziņu un blogu aplikācijās. Par to liecina Gemius statistika, kas arvien pārliecinošāk apstiprina ekspertu prognozes par mobilo ierīču dominanci.

Gemius online ierīces

Šobrīd Latvijā kopš 2007. gada vēl joprojām eksistē viens RSS ziņu agregators nekur.lv. Nu, un ir arī 10 minūtes, kas ir tāds kā publiskais lasīklis, bet pārējie ir nomiruši dabīgā nāvē. Tad, ko šobrīd vēl var lasīt?

Kad man ir vēlme palasīt kaut ko, tad es eju nekur.lv un lasu to, kas tur ir. Nezinu, kas ir noticis pēdējos gados ar Latvijas blogu vidi, bet nekur.lv bija diezgan grūti atrast kaut ko interesantu. Iespējams, ka vasara ir pie vainas, jo cilvēki vairāk gozējas saulītē un mazāk dirn pie savu datoru monitoriem.

Zināmu skaidrību ieviesa tas, ko izlasīju Baltā runča iknedēļas blogu apskatā. Rakstu nespēju izlasīt līdz galam, tik vien kā pārskrēju ar acīm pāri pa diagonāli. Ļoti daudz informācijas un ļoti maz jēgas. Lai gan patiesībā jau laikam mani tās tēmas nav interesantas. Šobrīd tas ir tikai mans subjektīvais viedoklis, jo nav jau objektīvu veidu kā noteikt to, ko Latvijā lasa.

Piemēram, Krievijā cenzūra sit augstu vilni un tur lielie servisi klapē ciet blogu topus un arī pašus blogu servisus, jo nevar vai negrib cīnīties ar Kremļa politiku. Tas bija saistīts ar to, ka Krievijā no 1.augusta visiem blogiem, kuriem ir noteikts lasītāju skaits, būtu jāreģistrējas attiecīgā reģistrā, ja šim reģistram radīsies interese par attiecīgo autoru. Faktiski blogi kalpoja kā alternatīvie mediji. Tas, ko māca skolās par medijiem, Krievijā bija reāls piemērs. Yandex jau 2009.gadā saskārās ar cenzūru, kā rezultātā zaudēja lielisku instrumentu, jo pēc blogu reitingu slēgšanas, lasītāji vairs nevarēja ātri atrast to, kas ir populārs blogos un ko vajadzētu izlasīt, lai būtu lietas kursā par patiesiem notikumiem. Populārs Krievijā ir tas, ko nevar redzēt Kremļa televīzijā un citos medijos, kas tiek slēgti vai, kuros nomaina vadītājus.

Pie mums ir demokrātija – raksti ko gribi un varbūt tāpēc neviens neko negrib rakstīt. Par to liecina šī bēdīgā statistika.

Gemius blogu top 2013 novembris

Lai vai kā. Baltā runča blogā ir dzīvo blogu saraksts, kurus viņš ir nosaucis par labākajiem Latvijas blogiem. Par to cik populārs ir tas vai cits blogs var redzēt Blogtop.lv topā.

Sociālajiem tīkliem man pagaidām nav ticības, jo uzskatu tur ir tikai spams un citas informācijas atgremošana. Saturs ir tikai blogos.

14 thoughts on “Latvijas labākie blogi

  1. Vaards

    Dīvains pārsteigums – pods pēkšņi atdzīvojies!
    Viss būtu labi, bet IE lietotājiem Google reklāmas izskatās nebaudāmi:
    https://copy.com/I3JSwJgjkL1U

    Atbildēt
  2. Uldis

    ”Ļoti daudz informācijas un ļoti maz jēgas” Man te prasījās kāds papildinājums, kas paskaidrotu to mazo jēgu (gribu kritiku ņemt vērā, lai uzlabotu apskatus, bet te nav pateikts, kas nav jēgā).
    No >100 blogiem izvilkt info un ielikt mazā rakstā nav iespējams.

    Un vēl- Blogtop.lv, cik noprotu ir ar vairāk kā 4 gadus vecu info (laikam jāsaka- miris?).

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Izlasīju līdz galam, lai saprastu kāpēc man ar pirmo reizi tas neizdevās. Rakstam nav ne vainas, ja mērķis bija visu blogu rakstus pieminēt.

      Laikam no blogu apskata es gaidīju nedaudz vairāk kā tikai pieminēt divus vārdus no raksta tēmas. Jebkuru rakstu vēlams sākt ar āķi – kaut ko, kas ieintriģētu lasītāju lasīt tālāk. Ja apskatu sāc ar tekstu, ka esi nomocījis jau 10 apskatu un īsti neesi pārliecināts par to vai bija jēga, tad varbūt pieliec punktu un neturpini. Kāda jēga mocīties, ja pats no tā negūsti nekādu gandarījumu.

      Lai būtu kritika vai viedoklis, izsaki savējo. Kas tev vienā vai otrā rakstā patika, aizķēra, uzzināji vai atklāji ko jaunu. Par jebkuru rakstu var atrast kaut 1 lietu, kas tur ir īpašs. Uzspēlē spēli ar sevi – sameklē 1 lietu, kas šim rakstam ir īpašs. Piemēram, tur ir kādas 30 bildes – sagursi skatīties vai arī piecas grāmatas – tik īss apskats, ka neko nesapratu no tā, bet ir saite uz goodreads apskatiem. Kaut kā tā.

      Nav jau jēgas darīt kaut ko, kas pašam nepatīk. 🙂

      Atbildēt
      1. Uldis

        Mēģināšu visu pēc kārtas- Žēl, ka Tev radies maldīgs priekšstats par to, ka man nepatīk veidot blogāres apskatus. Tik nezinu kāpēc. Varbūt tāpēc, ka neesmu izvēlējies piemērotus epitetus vai arī Tu esi izlasījis tikai vienu apskatu (pēdējo) un nemaz nezini kā un kāpēc tas sākās. Vai arī vienkārši tā no malas izskatās. Ok, nākamreiz būšu pozitīvāks 🙂

        Par to jēgu- rakstīt un vai turpināt, tika pieminēts pirmajos un (laikam arī) piektajā apskatā. Iemesls vienkāršs- vai kādam būs interese tos lasīt? Varbūt nevienam tas neinteresē un pēc 5 vai 10 apskatiem jātaisa tā bode ciet?

        Ja man sarakstā ir vairāk kā 100 (tagad jau 200) blogi un katru rakstu es intriģēšu ar ievads-iztirzājums-nobeigums, tad kurš to žāvājošo apjomu lasīs? Nē, vispirms jau jājautā- kā es tādu apjomu uzrakstīšu?

        Mērķis ir vienkārši apkopot pēc iespējas visus blogāres rakstus konkrētajā nedēļā. Varbūt kādu izlaižu, kādu nepamanu, kādam neredzu vietu rakstā. Bet cenšos iekļaut visus.

        Atbildēt
        1. coolynx Raksta autors

          Es esmu izlasījis tikai 10 jeb pēdējo apskatu un tiešām nezinu kā tas radās. Un arī, kā redzams no raksta, tad ar pirmo piegājienu netiku līdz galam – palika garlaicīgi un nelasīju tālāk. Iespējams, ka neesmu mērķa auditorija, jo ikdienā blogus nelasu. Tikai, kad rodas izsalkums un iekāre apmierināt to, tad sameklēju ko palasīt.

          Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *