Mailbox aplikācijas beta versija Mac lietotājiem

Vakar izlasīju, ka ir iznākusi Mailbox aplikācijas beta versija Mac lietotājiem un padomāju, ka gribu to notestēt. Domāts – darīts.

Mailbox Mac beta

Kas ir interesanti, ka viņi ir izmantojuši mārketinga triku – radījuši mākslīgu deficītu.

Atgādināšu, ka Google pirms desmit gadiem, kad palaida savu Gmail servisu publiski, arī spēlējās ar mākslīgi radītiem ierobežojumiem, lai radītu interesi par savu produktu. Un viņiem tas izdevās, jo pat mana bloga komentāros cilvēki meklēja šos ielūgumus.

No savas pieredzes arī varu apliecināt, ka sistēma strādā, jo pats savulaik izmantoju šādu lietu, lai testētu Lattelecom.tv pakalpojumu. Tā kā man pašam nebija daudz laika, lai darbotos ar ielūgumu sūtīšanu, tad šo “melno” darbiņu lieliski paveica Krizdabz (paldies viņam par to!), jo viņa komentārus gāza riņķī ar lūgumiem pēc ielūgumiem. Tā kā varat iedomāties, kas notiek plašākā mērogā, kad ir simtiem un tūkstošiem šādu populāru blogu, kas aktīvi izplata ielūgumus.

Tā kā esmu pārliecināts, ka šī sistēma joprojām strādā. Tik daudz par āķiem. 😉

Atgādināšu, ka no datoru versijām, šī Mailbox aplikācija ir pieejama tikai uz OS X. Šoreiz Mailbox aplikāciju saucu par aplikāciju, nevis programmiņu tā iemesla dēļ, ka tā ir izstrādāta kā klasiskā OS X programmiņa, lai lietotājiem radītu ierastās vides komforta sajūtu.

Uz OS X programmas klasiskajā izpratnē instalē šādi. Uzmontē arhīvu un ar peli ievelk programmiņu Applications mapē. Tā ir viena no fīčām par kurām ābolu cienītāji sajūsmināti čurā biksēs.

Mailbox application

Kad esam pabeiguši šo sarežģīto operāciju, ķeramies pie testiem. Šajā brīdī sāk parādīties aplikācijas pazīmes. Principā tas ir tikai ietvars, kas automātiski pēc palaišanas slēdzas klāt pie interneta, lai komunicētu ar ārējiem serveriem. Iespējams, lai atpazītu lietotāju.

Mailbox introJā, tik tiešām šai aplikācijai būs nepieciešams Dropbox lietotājvārds.

Mailbox Dropbox

Iespējams, ka liela daļa lietotāju šajā brīdī būs apjukuši, jo ieraudzīs šo piedāvājumu autorizēties ar Dropbox kontu. Kāds varētu izspļaut pāris asus vārdus svešā mēlē – vecāka gājuma cilvēki piesauks cilvēka labākā drauga sieviešu dzimtes pārstāves nosaukumu krievu valodā, jaunākā paaudze visticamāk, ka izteiksies ar īsākiem vārdiem angļu mēlē – F vai W vārdiņus, bet doma no tā nemainīsies.

Mailbox Betacoin

Ja kaut kādu apsvērumu dēļ esam bijuši tik aizmāršīgi, ka nepamanījām to mazo zelta monētiņu ar tekstu par betacoin pieprasījumu, tad šajā brīdī būs nākamais sāpīgais aplauziens. Var teikt arī citādāk – dabūsim āķi lūpā un sāksim skriet pa iepriekš izplānoto un veiksmīgi izstrādāto riteni jeb mārketinga plānu, šīs aplikācijas popularizēšanā. Vai arī nolamāsimies vēlreiz un jau ar citiem vārdiņiem – visticamāk, ka daudz sulīgākiem. 😉

Jebkurā gadījumā, ja esi aplauzies vai arī neesi pārliecināts vai gribi turpināt, tad vari apskatīties, kas tas ir par zvēru, šajā Dropbox video. Pēc 20:30 minūtes uz skatuves uzkāpa dāma, kas pastāstīja un parādīja kā strādā šī aplikācija. Principā šajā video prezentācijā tiks pastāstīts kas un kāpēc izstrādā šo aplikāciju.

Tā kā, ja vēlme pārgāja, tad vari neturpināt.

Nākamais aplauziens var būt tiem, kas būtu gribējuši lietot šo aplikāciju kā savu e-pasta klientu, jo arī šeit ir savi aplikācijas ierobežojumi.

Iespējams, ka jau apnika tas, ka es visu laiku izmantoju vārdu aplikācija, nevis programma. Tas nav tāpēc, ka es būtu baigais patriots un tagad visur cenšos izmantot dažādus sarežģītus latviskotos terminus. Vienkārši savā prātā esmu pieņēmis, ka programma ir pilnvērtīgs risinājums šī vārda klasiskajā izpratnē – ka tas strādā uz Windows, Linux vai OS X. Aplikācija, manā izpratnē, ir specifiskāks risinājums jeb mazāka programmiņa, kas darbojas kādā no vidēm un kurai ir papildus ierobežojumi un mazāka funkcionalitāte. Līdzīgi kā tas ir mobilajās aplikācijās. Šī iemesla dēļ Mailbox es atļautos nosaukt par OS X darbstacijas aplikāciju.

Iespējams, ka tas nav pats veiksmīgākais skaidrojums, bet tas ir tas kā es šīs lietas uztveru un saprotu. Jebkurā gadījumā, turpinājumā es norādīšu uz nākamajiem ierobežojumiem, kas ir tipiski aplikācijām.

Mailbox beta aplikācija pagaidām darbojas tikai ar diviem servisiem – Google un, protams, iCloud. Kāpēc tikai ar šiem un kāpēc “protams”? Google ir populārākais, bet iCloud ir oficiālais ābolu cienītāju pakalpojumu sniedzējs.

Mailbox accounts

Tūlīt redzēsim vēl vienu pazīmi, ka tā ir aplikācija. Nospiežot pogu Google, tiek atvērts ietvars, kas pieslēdzas pie ārējā pakalpojuma sniedzēja – Google API.

Mailbox Google API

Visa autorizācija notiek jau Google servisā, kas ir atvērts Mailbox aplikācijas ietvarā.

Piemēram, es izmantoju divu soļu autentifikācijas procesu, kad papildus parolei ir nepieciešams kods no mobilās ierīces.

Mailbox Google 2 step

Un kā parasti šādos gadījumos notiek, kad autorizējam kādu trešo pusi, izmantot mūsu datus caur API, mēs piešķiram šim servisam pieejas tiesības. Šajā gadījumā Mailbox aplikācijai.

Mailbox Google Access

Ja tavi privātie video, foto, dokumenti un citi faili jau ir pieejami Dropboxā, tad ko tur vairs kautrēties – Google jau zina, ka tu skaties bērnu foto, tagad arī Dropbox ir pienācis laiks par to uzzināt.

Un un visbeidzot esam nonākuši līdz galvenajam logam. Spied uz bildes, lai redzētu to pilnā izmērā.

Mailbox windowMan patīk. Ņemot vērā, ka liela daļa lietotāju e-pastu lasa savās mobilajās ierīcēs un modē nāk minimālisms. Draudzīga un līdzīga vide gan mobilajā, gan datorā, būs ļoti liela motivācija sākt lietot šo aplikāciju.

Un vēl pēdējā lieta, kas norāda uz to, ka šī ir aplikācija. Veidojot jaunu e-pastu, caur logu pārslēgu es nevaru pārslēgties uz tikko atvērto e-pasta rakstīšanas logu, kas (aplami) tika samazināts, jo šis logs nekur neparādās.

Tas var būt mulsinoši vai pat kaitinoši, tādam lietotājam kā es, kas vēl nav pieradis pie OS X haotiskajām logu jūrām un dažreiz izmanto pēdējo glābiņu, lai caur izvēlnēm aktivizētu vajadzīgo lodziņu. Iespējams, ka tas ir betas trūkums vai mana specifiskā īpatnība – uzrauties uz visām nepilnībām jau ar pirmajiem klikšķiem. 🙂

Šādi izskatās e-pastu rakstīšanas logs + šī loga neparādīšanās logu izvēlnē + betacoin e-pasts, kurā ir ielūguma atslēdziņa jeb monētiņa.

Mailbox send

Uzreiz pēc Mailbox aplikācijas veiksmīgas palaišanas un konta pieslēgšanas, tiek atsūtītas 3 betacoin monētiņas, kuras var nosūtīt 3 draugiem.

Man gan neizdevās nosūtīt šo ielūgumu caur Mailbox aplikāciju. Divas reizes mēģināju un nekā. Tad nospļāvos un izdarīju to normāli caur pašu Gmail.

Kad tika nosūtīts pirmais betacoin ielūgums, tad atsūta vēl 2 vietā. Tā kā šobrīd man ir pieejami vēl 4 ielūgumi. Ja gribi tikt pie viena, tad komentāros pasaki, ka gribi ielūgumu un e-pasta lodziņā ieraksti Gmail vai iCloud derīgu e-pastu. Der arī Google Apps e-pasts ar savu domēnu.

Papildināts

Nosūtot visus ielūgums, tiek atsūtīti jauni vietā. Tā kā šis cikls ir nebeidzams.

Tajā brīdī, kad gribi nosūtīt jau kādu “nederīgu” betacoin, tiek ielādēta “mirusi” ikoniņa.

Mailbox betacoin dead

16 thoughts on “Mailbox aplikācijas beta versija Mac lietotājiem

    1. coolynx Raksta autors

      Nosūtīju ielūgumu, bet man nepatika, ka Mailbox aplikācijā parādījās dīvains kļūdas paziņojums. Izskatās, ka tā nemāk normāli paņemt pievienotos failus, lai tos pārsūtītu.
      Ja kaut kas nestrādā, tad padod ziņu – nosūtīšu “normāli”.

      Atbildēt
  1. coolynx Raksta autors

    Laikam sapratu. Tas serveris, kur atrodas tās betacoins, visticamāk, ka ir noslogots. Atkārtoti atverot to nosūtīto e-pastu, viss bija ok.

    Atbildēt
  2. ezisxl

    btw uz mobilā esmu pārgājis uz šo klientu, ļoti patīk, ka var ‘pārskedulēt’ kādu konkrētu mailu, lai tas nepazustu kā izlasītais.
    kad tikko uzliku mbox, tad no ~2500 mailiem tiku līdz ~5 inboxā; šobrīd turās ~20-30 maili (kas ir ‘procesā’) iz 4 aktīvām kastītēm.

    Atbildēt
  3. coolynx Raksta autors

    Abiem nosūtīju.

    Un man arī iepatikās tā fīča, ka var vienkārši pavilkt pa labi, lai iemestu arhīvā, nedaudz pa kreisi un atlikt uz laiku, pavisam pa kreisi vēl neesmu sapratis līdz galam.

    Atbildēt
  4. Kefīrs

    Arī priecātos par iespēju tikt pie 1 betacoin centa 🙂
    Jau sen, sen izmantoju defaulto Mail app, bet ar lielāko prieku ietestēšu šo nezvēru.

    Starpcitu, varbūt kaut kur ir kāds info vai mailbox būs iespēja sinhronizēties ar Microsoft Exchange, kā tas ir mail app gadījumā?

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Nosūtīju.
      Tīri idejiski, domāju, ka to nevarēs pēc būtības. Jo šobrīd Mailbox strādā kā tipiska aplikācija. Ko es arī rakstā mēģināju aprakstīt. Un tas nozīmē, ka šī aplikācija varēs strādāt tikai ar tiem e-pastu servisiem, kuriem ir savs API caur kuru komunicēt.
      Iespējams, ka jau eksistē vai vēlāk tiks izveidots speciāls serviss, kas nodarbosies ar to, ka slēgsies klāt pie dažāda tipa e-pasta serveriem un vāks datus no tiem, lai šos datus padotu tālāk caur API uz šādām Mailbox tipa aplikācijām. Izklausās perversi, bet tas ir tas uz ko šobrīd pasaule iet. 😉

      Atbildēt
  5. ezisxl

    jānu tas ir kkāds “-“, ka nevar citus imapi pielikt.
    šobrīd uz mac galvenais email klients man piem ir Sparrow.. bija/ir maksas, bet viņus google nopirka – sazin ko taisa 🙂 .. atbalsta standarta imapi. un jāsaka, ka esmu diezgan apmierināts ar to. redzēs kā attīstīsies mailbox

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *