Kļūsti par Igaunijas e-rezidentu

Igauņi drīzumā plāno piedāvāt jebkuram interesentam Igaunijas e-rezidenta statusu.

E-estonia

Līdz ar šo izgājienu Igaunija plāno kļūt par pirmo valsti, kas piedāvās e-rezidentūru (elektroniskā rezidentūra).

The Republic of Estonia will be the first country to offer e-residency.

People from all over the world will have an opportunity to get a digital identity provided by the Estonian government – in order to get secure access to world-leading digital services from wherever you might be.

For details on what-why-how see right-side menu or a leaflet (.pdf).

With e-residency, you can become part of the digital society revolution taking place in our dynamic Northern European country. You can become an e-Estonian!

We will start issuing the e-resident digital identity by the end of 2014.

Varēsi saņemt savu Igaunijas e-rezidenta elektronisko eID karti. Tas ir kaut kas līdzīgs tam, ko pie mums nevar izmantot Saeimas vēlēšanās, bet ideja ir līdzīga – eID kartei. Igauņi savu elektronisko ID karti ieviesa ar mērķi, lai tā kalpotu par pamatu viņu tālākām aktivitātēm virzienā uz valsts elektronisko pārvaldi.

Un tagad turpina pilnveidoties, plānojot piedāvāt personas ID elektronisko versiju. Tā kā e-rezidentūra ir kaut kas jauns, tad loģiski, ka nav īsti skaidrs par ko ir runa.

An e-resident will be a physical person who has received the e-resident’s digital identity (smart ID-card) from the Republic of Estonia. This will not entail full legal residency or citizenship or right of entry to Estonia.

Instead, e-residency gives secure access to Estonia’s digital services and an opportunity to give digital signatures in an electronic environment. Such digital identification and signing is legally fully equal to face-to-face identification and handwritten signatures in the European Union.

The card is not a physical ID-card or even a travel document  because it has no photo on it, but it does have a microchip with security certificates. These enable the card to be used with a small piece of software installed and a reader attached via USB to a computer. It works on two-factor authentication. To get access to a service or sign digitally, you need to enter secure PINs which only you will know.

Pēdējā rindkopa mani samulsināja, jo teikuma sākuma daļā runa ir par to, ka tā nav fiziska ID-karte, bet teikuma nobeigumā ir runa par mikročipu. Izlasot pārējo informāciju, kļūst skaidrs, ka tā nav pilnīgi elektroniska padarīšana, bet gan tā būs fiziska ID karte, kurai būs nepieciešams lasītājs.

Bet pirms tam laikam vajadzētu noskaidrot – kāpēc man to vajadzētu?

As an e-resident you can use and enjoy the same great digital services that allow Estonians to do anything and everything digitally – sign all documents, launch and manage companies, do the banking, encrypt files, etc.

For a closer look on how the digital way of life goes in Estonia, look around at this site: http://e-estonia.com/.

It is especially useful for entrepreneurs and others who already have some relationship to Estonia: who do business, work, study or visit here but have not become a resident.

However, e-residency is also launched as a platform to offer digital services to a global audience with no prior Estonian affiliation – for anybody who wants to run their business and life in the most convenient aka digital way! We plan to keep adding new useful services from early 2015 onwards.

Lieki būtu piebilst, ka atšķirībā no mūsu bāleliņiem, kas shēmo mūsu e-projektos uz nebēdu un veido N-tās e-paraksta versijas, tad igauņi sit pušu rekordus un ceļ latiņu arvien augstāk un augstāk.

Piemēram, ja runā par vienu no iemesliem kāpēc vajadzētu kļūt par e-rezidentu Igaunijā, ir uzņēmuma reģistrēšana un turpmāka pārvaldība. Igauņiem pieder uzņēmuma reģistrēšanas rekords – 18:03 minūtes. Ar e-rezidenta ID karti var administrēt elektroniski savu uzņēmumu. Tas ir tas uz ko spiež Igaunija ar šo pasākumu.

Kad apniks mūsu teroristi no Valsts ieņēmumu dienesta, kas kārtējo reizi būs piesējušies par €0.05 nodokļu parādu un atsūtījuši draudu vēstuli, ka izrēķināsies ar tavu daudzmiljonu biznesu, tad varbūt aizdomāsies par citām iespējām.

Esmu lasījis un dzirdējis pozitīvas atsauksmes par to, ka Igaunijā tiešām uzņēmumu var vienkārši nodibināt elektroniski, neizejot no mājas. Komunikācija notiek civilizētāk, jo viņu ieņēmuma dienests ir orientēts uz palīdzības sniegšanu uzņēmējiem, atšķirībā no mūsējā, kas nodarbojas ar legālo reketu un uzņēmējdarbības iznīdēšanu.

Kā iegūt e-rezidenta ID karti Igaunijā?

  • We will start issuing the e-resident digital ID cards by the end of 2014.
  • To apply for one, you need to make visit a Police and Border Guard office in Estonia – there you need to submit an application and provide biometrical data (your facial image and fingerprints) for background check.
  • The decision will be made in max. 2 weeks and if all is OK, the card will be issued to the applicant in-person at the Police and Border Guard office.
  • The one-time state fee for the card is 50 euros, other fees will depend on service providers – public digital services will be offered mostly free-of-charge, just like to ‘real’ residents.
  • We are working to add capacity to our embassies to process e-residency applications and issue cards abroad by the end of 2015 – so that you would not necessarily need to travel to Estonia to join us as an e-resident.

Lai arī igauņi savulaik ļoti mīlēja Microsoft izstrādājumus, tomēr viņi, (atkal) atšķirībā no mūsējiem, ir pratuši realizēt visu populārāko operētājsistēmu atbalstu, ne tikai mazos mīkstos.

Arī uz OS X viņu ID-kartes programmatūra strādā.

E-ID software

Labā ziņa ir tā, ka mūsējiem shēmotājiem būs uz ko tiekties, ja paliks pāri nauda. 😉 Savukārt uzņēmējiem nebūs tālu jābrauc, ja gribēs nobalsot ar kājām.

Izvilkts no Hacker News dzīlēm.

12 thoughts on “Kļūsti par Igaunijas e-rezidentu

  1. xlt

    Izskatās pēc vēlmes notirgot savu e-parakstu (tiek izsniegts e-paraksta čips ar sertifikātiem) un savus pakalpojumus, slēpjot to aiz rezidentūras.
    Kaut gan – solis pareizs, cepuri nost. Arī valstīm jākonkurē un jādomā, kā notirgot savus pakalpojumus un piesaistīt klientus (uzņēmējus), kas maksā nodokļus.
    Par uzņēmumu dibināšanu – IMHO tas ir izdarāmas diezgan ātri un vienkārši arī Latvijā, arī elektroniski. Visas problēmas un jautrība sākas pēc tam. 😉

    Atbildēt
  2. karuuzo

    Ja nepamanīji, tad Igaunijas e-balsošanas sistēmu ES jau nobanoja, jo tā neatbilst un nekad arī neatbildīs diviem pamatnosacījumiem:
    1. aninīmai
    2. pārbaudāmai
    Un vēl, kaut kur pa vidu starp shēmotājiem un reketieriem ir arī cilvēki, kas kaut ko dara. Es nebūtu tik kategorisks un neliktu visus vienā mucā, jo tā nosit vēlmi strādāt tiem, kas tiešām to dara ar tīru sirdsapziņu.

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Un galvenais, ka ir arī cilvēki, kas sūri grūti strādā, lai tās visas izklaides apmaksātu. Tie, kuriem apnīk maksāt – nodzēš gaismu. To arī derētu tā kā ņemt vērā.

      Atbildēt
  3. Andron Mc

    Likā ka Igaunijā iet labāk nekā LV un birokrātiskais debīlisms tur ir krietni mazāks… BET tad viņi ņem un pārsteidz ar šitādu daunismu! 😀
    Man tā liekas ka viņus slikti ietekmē dienvidu kaimiņš.

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Man gan šķiet, ka šis ir ļoti labs gājiens ar zirdziņu – parādīt, ka viņi ir ļoti moderni, izmanto elektronisko vidi visur, kur vajag un nevajag un tādā veidā piesaistīt uzņēmējus, kuri gribētu tur uzsliet savus biznesus. Nav jau tik būtiski, ka viss nav tik spīdīgs kā reklāmā stāsta.

      Atbildēt
      1. Kaspars

        Saki ja man ir uzņēmums Igaunijā vai atrodoties latvija var aiznemties arī kaut ko tād piemēram telefonus naudu un tādā garā

        Atbildēt
  4. JJ

    Viss jau labi, bet: vispirms jāaizstaigā līdz viņu pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, kur šie sataisīs biometriju, tad jāiemaksā 50 €, un tad pēc pāris nedēļām jānāk pakaļ kartei.
    Mums un somiem vēl Ok, bet tālākiem ļaudīm gan tā ne visai.

    Atbildēt
    1. RameX

      Tā kā nu jau kādu laiku esmu Igaunijas rezidetns, tad varu pastāstīt ka tas ko sarasktiji nepavisam neatbilst patiesībai 🙂

      1) Biometriju rezidentam neviens neņem – viss ko no manis vajadzēja bija Paraksts un pase ka tas esmu es (man ir vecā pase bez RFID :P)
      2) Karte maksā 24 Eur
      3) Kartes izgatavošanas laiks ir LĪDZ 10 Darbadienām (reāli parasti 3-5, visticamāk ka Eestipoisi atstājuši rezervi ja gadās kāds čē-pē).

      Vēl interesantas lietas E-paraksts ir par brīvu nevis kā pie mums par katru parakstīšanas reizi jāmaksā. Un pateicoties tia ID Kartei vari miljons lietu izdarīt no mājām – visu dokumentu parasktīšana autorizācijas utt.

      Un visbeidzot ja runājam par E-rezidentūru, tad kas liedz uz tavu pasta adresi izsūtīt to e-rezidenta karti (un samaksāt, ja vajadzēs – gan jau Igauņi kādu paypalu iekurbules savā valsts iestādē)

      Atbildēt
      1. Kaspars

        Saki ja man ir uzņēmums Igaunijā vai atrodoties latvija var aiznemties arī kaut ko tād piemēram telefonus naudu un tādā garā

        Atbildēt
  5. budzis

    Nu nopietniem uznemejiem tas nebus ne silts ne auksts. Birokraturai ir domati juristi kantori. Uz Igauniju pamata draud parcelties tiesi shemotaji’ kuriem iznemot bankas kontu neka nav

    Atbildēt
    1. mt103

      0 sapratne, bet komentēt gribās. Nodokļu optimizācija nav shēmošana. Vai tavuprāt “nopietnie” uzņēmēji ir tie kas atļauj visādiem VID un citiem dzīvniekiem drāzt sevi visos caurumos? Igaunijā arī bez visādām e fiškām ir ļoti atvieglots viss process. Uz Igauniju jau sen ir pārcēlušies gudrākie uzņēmēji un pārcelsies vēl daudz ja VID turpinās “shēmot”.

      Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *