Cakebrew – OS X aplikācija Homebrew pakotņu menedžerim

Es ar katru dienu arvien vairāk priecājos par to, ka esmu nonācis OS X vidē. Ik reizi, kad atrodu kaut ko jaunu, priecājos, ka kustība notiek un arvien vairāk gudru prātu pievienojas OS X lietotāju saimei. Mani vairāk sajūsmina tā praktiskā puse, kad līdz ar jauniem lietotājiem arī tiek izstrādāta jauna programmatūra. Tas ir tas, kas man visvairāk pietrūka, migrējot no programmām pārbagātās Windows vides. Fanboji, protams, teiks, ka ar kājām staigāt ir veselīgāk nekā pārvietoties ar smalku auto, bet katram savs. Es esmu izlepis un man patīk, ka viss ir pa glauno – caur pakaļu risinājumi un apkārtceļi, lai paliek citiem.

Šoreiz par jaunu atklājumu, kam nejauši uzskrēju virsū – Cakebrew.

Cakebrew

Tā ir OS X aplikācija, kas nodrošina grafisko saskarni (GUI) un strādā ar komandrindas pakotņu menedžeri Homebrew.

Homebrew ir viens no alternatīvajiem pakotņu menedžeriem, kas ir pieejams OS X vidē. Tādi ir vairāki. Katram ir savi plusi un mīnusi. Homebrew ir viens no populārākajiem, jo tas ir ērts un tam ir liela pakotņu jeb programmu bāze.

Pakotnes ir nepieciešamas prasīgiem lietotājiem (izstrādātājiem, programmētājiem un citiem lietpratējiem), kuri grib papildināt esošo OS X programmu klāstu ar citām (parasti) komandrindas programmām. Principā tās ir tās pašas programmas, kas ir pieejamas, piemēram, Linux vidē vai arī jau nāk iebūvētas OS X programmu klāstā. Atšķirība ir tikai tajā, ka ar to pašu Homebrew var tikt pie svaigākām versijām. Piemēram, ja tu esi izstrādātājs un lieto versiju kontroles programmatūru Git, tad gribēsi lietot jaunāko versiju ar tām iespējam. Apple jaunāko versiju piedāvās pēc kāda gada, bet tu jau vari to uzlikt šodien.

git

Abas šīs programmas var draudzīgi sadzīvot uz viena datora. Tikai tu savā vidē esi uzlicis kā primāro to versiju, ko uzliki no alternatīvā pakotņu menedžera Homebrew. Tādā ziņā Homebrew nelien Apple dārziņā ar savām programmām, bet gan piedāvā iespējas uzlikt savu versiju, ja baigi spiež.

Microsoft arī savā pēdējā Windows 10 versijā ieviesa pakotņu menedžeri. Viņi gan pēc tam saprata, ka īstiem vīriem ar to ir par maz un vajag kaut ko reālāku, piemēram, savu iebūvēto Linux distributīvu.

Lai nu Microsoft puiši spēlējas savā smilšu kastē, mēs spēlēsimies savā. Un tieši tā var nosaukt šīs darbības, ko es te aprakstu. Mēģināšu paskaidrot kāpēc tā.

Šī ir beta versija un es teiktu, ka lieliska beta, jo strādā kā pulkstenis. Vismaz ar tām darbībām, kuras es veicu. Es biju ļoti prātīgs un spiedu tikai tās pogas par kurām jutos daudz maz drošs. 😉

Cilvēkiem, kas nav daudz strādājuši ar komandrindu, varētu būt nesaprotama tāda lieta, ka ir jāatjauno veselas 3 lietas. Pirmā ir pati aplikācija – Cakebrew, tālāk pakotņu menedžeris Homebrew un jau tikai pēc tam pašas pakotnes, ko piedāvā šis menedžeris. Sarežģīti? Es teiktu, ka jā.

Šis ir pirmais logs, kur atjauno pašu pakotņu menedžeri Homebrew.

cakebrew update homebrewLai gan no otras puses, šo programmu visticamāk, ka nelietos vienkāršie mirstīgie, vismaz pagaidām.

Ja reiz pieminēju Git, tad te būs ekrāns, kur redzams tas kā var atjaunot šo konkrēto programmu jeb pakotni. Iekš Homebrew gan to sauc par Formula. Formula pēc būtības ir instrukcijas kurā ir aprakstīts process kā atjaunot pakotnes uz jaunākām versijām, sadzīt rokā visas nepieciešamās saistītās bibliotēkas vai programmas, pārbaudīt vai nav kādi konflikti ar citām programmām un pēc tam korekti nonest veco versiju.

cakebrew gitMan pietrūka liela poga Update All Formulae, kas varētu atrasties blakus Update Homebrew. Ideālā variantā būtu vispār – Update. Zem tās jau varētu notikt viss atjaunošanas process pēc kārtas. Bet domāju, ka tas tā ar laiku arī notiks, kad pieslīpēs visas nianses.

Pagaidām pēc klasiskā principa – iezīmējam ar CMD+A un spiežam Update Selected.

cakebrew update allUn tālāk Homebrew brūvē pakotnes.

cakebrew brewingŠajā posmā es teiktu, ka tā ir spēlēšanās. Lieta tāda, ka Homebrew brūvēšanas procesā ik pa laikam izmet pa kādam svarīgam paziņojumam. Tas attiecas uz programmām, kuras jau eksistē sistēmā, tām ir kādas specifiskas konfigurēšanas nianses vai arī tās var konfliktēt savā starpā. Attiecīgi, lai kaut ko labotu, tāpat nāksies ķerties pie komandrindas. Vienīgi šādā veidā tas process it kā ir estētiskāks. 😉

Tā kā atjaunošanas process notiek gana ilgi. It īpaši, ja sen nekas nav atjaunots. Tad ir patīkami saņemt arī paziņojumu, ka viss ir veiksmīgi pabeigts.

cakebrew notify

Ja šo programmu vēl pieslīpētu, papildinātu ar pāris lietām, tad ar laiku to varētu lietot jebkura mājsaimniece. Tā vismaz agrāk pozicionēja ābolu datorus.

Es noteikti lietošu šo jauko grafisku ietvaru komandrindas pakotņu menedžera Homebrew savaldīšanai. 😉

8 thoughts on “Cakebrew – OS X aplikācija Homebrew pakotņu menedžerim

  1. koko

    Nū, ja esi spējis uzlikt homebrew konsolē, tad cakebrew tikai traucē. GUI vienmēr ir ierobežojumi, kad terminālī tu vari visu pakārtot sev… Sliņķis tāds 😀
    Jāatzīst, ka pirms kāda pusgada pamēģināju pats arī cakebrew, bet to ir grūtāk atcerēties palaist, kā ikdienišķo brew update && brew upgrade

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Es uz cakebrew skatos vairāk kā uz evolūcijas sastāvdaļu. Un no šī skatu punkta man vienkārši ir interesanti vērot kā attīstās OS X vide. Un cakebrew ir uzskatāms piemērs, lai redzētu kā no nekā top kaut kas lielāks. Šeit ir satikušās divas pasaules – estētiskā ar lietotāju, kuram patīk viss skaistais un spēku, kas ir askētiskās komandrindas programmās, kur viss strādā ideāli – nav nedz, ko pielikt, nedz noņemt.

      Atbildēt
  2. Neticis

    Manuprāt, OSX (un iOS) lietotāji ir bagāti idioti. Un prieks par (vēl vienu no) pakotņu pārvaldnieku šķiet tāds bērnišķīgs.

    Atbildēt
    1. rob

      Izklausās, ka sākas kārtējā reliģiskā cīņa, mac OS X / Linux / Win lietotāju vidū, katrs lieto to ko vēlas, bet saukt par iedotiem tikai tādēļ ka lieto vienu vai otru OS šķiet bērnišķīgi.

      Atbildēt
  3. Zibenszellis

    Tas ir ļoti dīvaini, ka tāda lieta eksistē citās OS jau gadiem, bet kad parādās OSX, tā pēkšņi tas ir kāds jaunizgudrojums un cool lieta, rakstam rakstus un slavinam OSX.
    Meh…

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *