Linux komandrinda iekš Windows 10

Ir noticis brīnums – Windows vidē varēs palaist Linux komandrindas programmas caur ierasto Bash. Un to visu varēs izdarīt bez jebkādām virtuālām mašīnām vai citiem papildus brīnumiem. Windows 10 kernelis ir pārrakstīts un tam pa virsu griezīsies Linux ar Ubuntu komandrindu.

Ubuntu uz Windows 10

Laikam baigi priecāties vēl nevajadzētu, jo tas ir tikai sākums.

Šobrīd vēl nav pārāk daudz informācijas. Ir tikai skaidrs, ka šī ziņa ir bumba. Kaut vai spriežot pēc komentāriem iekš Hacker News.

Lai labāk izprastu, kas tas ir un kā tas ir realizēts, var apskatīties šo video no Microsoft Channel 9 lapas.

Kaut kur ap 17 minūti viņi runā par to, kur īsti ir paslēpts tas Linux un kā tikt klāt.

Lai arī šajā video visu laiku uzsver, ka tā nav nekāda virtuālā mašīna, tomēr pēc būtības tas ir kaut kāds hibrīds. Pats Windows 10 ir kļuvis par virtuālo mašīnu vai emulatoru vai citu līdzīgu programmu. Windows kernelis ir iemācījies saprasties ar Linux kerneli.

Kā jau komentāros kāds ieminējās, tad tā ir Microsoft stratēģija pēdējos 25 gadus. Sākumā rada ilūziju, ka programma pilnībā nodrošina konkurenta produkta funkcionalitāti, kad lietotājs ir pieradis, tad pārtrauc savietojamību, lai lietotājs būtu lamatās un vairs nevarētu nekur sprukt.

Linux tiek atbalstīts lietotāja profila ietvaros, lai konkrētam lietotājam nodrošinātu Linux komandrindas iespējas. Tā kā Ubuntu ir populārākais Linux distributīvs, tad paņēma to par pamatu. Ubuntu grafiskā vide netiek nodrošināta un visticamāk, ka arī netiks. Uzsvars ir uz Linux komandrindas iespējām, kas ir nepieciešamas izstrādātājiem.

Jebkurā gadījumā tas ir milzīgs solis pareizā virzienā. Tagad lietotāji uz Windows varēs normāli strādāt Bash konsolē. Primāri šī ir lieliska ziņa izstrādātājiem, kuru darbstacija ir Windows, bet primārā darbošanās ir ar Linux/Unix serveru risinājumiem.

Domāju, ka Microsoft vīri ietekmējās no sava iepriekšējā mēģinājuma uzlabot Windows komandrindu ar savu pakotņu menedžeri. Tas bija pirmais nopietnais mēģinājums piedāvāt Windows izstrādātājiem līdzīgus instrumentus kādi ir pieejami Linux vidē. Lai arī šis mēģinājums bija Microsoft stilā – neveikla tizlošanās. Tajā pašā laikā šis brīnums guva lielu rezonansi un lika aizdomāties par to kā dot lietpratējiem tās iespējas, kuras viņiem tiešām vajag. Tā kā pašu veidotais divritenis īsti nebija tas, kas ir vajadzīgs, tad loģisks solis bija iestrādāt Linux komandrindu Windows kernelī. Pagaidām gan tikai kā iebūvētu virtuālo mašīnu, lai gan viņiem šis nosaukums nepatīk, bet neko vietā nepiedāvā.

Ja es būtu Windows lietotājs, tad es tagad būtu reāli starā. Es saprotu, ka Linux integrācija pagaidām ir visai minimāla. Microsoft vīrī ir gājuši to smagāko ceļu un sāk būvēt pilnīgu integrāciju ar Linux komandrindu. Tas nozīmē, ka ar laiku Windows iegūs lielas priekšrocības un attālinās lietotāju migrāciju uz OS X vai Linux distributīviem.

 

15 thoughts on “Linux komandrinda iekš Windows 10

    1. coolynx Raksta autors

      Nē. Tā ir uz Linux kerneļa bāzēta mobilā platforma.

      Te varētu būt skaidrojums http://www.howtogeek.com/189036/android-is-based-on-linux-but-what-does-that-mean/

      Atbildēt
  1. Mr. Serge

    IMHO jau gadus desmit Microsoft ir stipri pie vienas vietas OS X. Kur nu vēl Linux distributīvi. Bash lietotāji ir maza, specifiska saujiņa cilvēku, kas rada haipu tīklā, bet in general nav nekādi tirgus noteicēji.

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Ir jāskatās uz lietām nedaudz globālāk. Ja skatās globālāk, tad gan Microsoftam nav vienalga, ko dara Apple. Pretējā gadījumā viņi netērētu miljardus, lai iegādatos Nokia, nebūtu Windows telefonu, planšetveidīgo ierīču utt. Bet par to jau esmu rakstījis Windows 10 beigas. 🙂

      Atbildēt
  2. Andron Mc

    Nu bet tajā bash parodijā ko varēs izdarīt?
    ifconfig un route tur būs? IMHO nē.
    Nu tad nahren man vajadzētu tādu komandrindu?
    Ja nu man vajag ifconfig ethx 192.168.1.21 && scp firmware.bin ubnt@192.168.1.20/tmp ?
    Nekāda jēga…

    Atbildēt
      1. Andron Mc

        Tevi pret izlietni atsita kad pa vēlu izmeties?
        Es skaidri uzrakstiju KUR ir bēda, a tu žvanksti kaukādu huiņu, kroplis neiznēsātais.

        Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *