Latvijā šovasar plosīsies 4G+ mobilais internets (papildināts)

Šovasar būs karsti Latvijas mobilā interneta tirgū, jo visi trīs mobilie operatori piedāvās 4G interneta pieslēgumu. Pagājušā gada beigās LMT paziņoja, ka ir palaiduši 4G+ jeb 4G LTE Advanced, kas ir šobrīd ātrākais mobilais internets ar teorētiskiem 300Mbps pretstatā 150Mpbs, ko teorētiski nodrošina parastais 4G. Bite ziņoja, ka aprīlī būs 4G+, tagad ir zināms, ka būs maijā, Tele2 it kā jau šobrīd piedāvā.

Ja pirms 2 gadiem, kad LMT palaida savu 4G pakalpojumu, man ātrums varēja sasniegt pat 30Mbps, tad šobrīd labākais, ko var sasniegt ir ap 10Mbps. Ikdienā, protams, ātrums ir uz pusi mazāks. Tajos brīžos, kad mēs visi gribam lietot internetu, tad tas ir gaužām nožēlojams – 1 līdz 2Mbps. Nē, tur nav nullīte pazudusi. LMT 4G tik tiešām ir gaužām nožēlojams.

Zibenīgi ātrs un stabils. Stabils, jā, bet par ātrumu varam padiskutēt. Vai to maz var saukt par ātru internetu, ja tas ir zem 10Mbps?

Pie malas liriku. Šorīt pēc fakta ātrums diviem nopietnākajiem konkurentiem bija šāds.

LMT 4G

Bite

Protams, salīdzinājums nav visai korekts, jo ir zināmas atšķirības.

LMT 4G iet caur rūteri, kam ir ārējā antena un internets caur wifi tālāk uz mobilo. Bite gadījumā pa taisno no mobilā, bez rūtera un ārējās antenas. Pie tam es pat nezinu īsti vai tas maz ir 4G. Man ir pārliecība, ka tas ir 3G, jo es neesmu Bites 4G testētāju sarakstā, kā arī nemaz nezinu vai manā rajonā ir palaista kāda 4G bāzes stacija. Tāpēc salīdzinājums nav īsti korekts – uz ceļiem nolikts LMT 4G, kas knapi velk dzīvību ar Bite 3G, kam nav lielas slodzes. 😉

Ja apskata tikai sausus ātrumus, tad LMT stabili der tikai tam, lai kaut ko augšupielādētu. Principā arī tas bija viņu lielākais trumpis, salīdzinājumā ar Lattelecom DSL, kam lejupielāde augšupielāde ir stabili ap 10Mbps jebkurā diennakts laikā, bet augšupielāde ir tik pat stabili zem 500Kbps. 😉

Starp citu, pēc tam, kad nopublicēju rakstiņu par to kā var notestēt LMT 4G ātrumu no komandrindas, šī iespēja ik pa brīdim pārstāja strādāt. Es uzrakstīju nelielu skriptiņu, kas testē vairākus pieslēgumus pēc kārtas, lai dabūtu daudz maz objektīvu bildi.

speedtestCaur pārlūku vai aplikācijām viss strādā korekti. Pēc stundas atkal viss normāli.

speedLaikam tā ir tā pakalpojuma stabilitāte LMT izpratnē, nu un te var redzēt arī to zibenīgo ātrumu.

Bite pirms gada solīja, ka aprīlī palaidīs reālo 4G+ ar normālu ātrumu. Jau šobrīd ir atsevišķi laimīgie, kas ir ietestējuši jaunos ātrumus. Principā nav lielas atšķirības no tiem ātrumiem, kuri bija redzami internetos, kad LMT palaida savu pakalpojumu.

Pirms nedēļas Bite palaida Lietuvā 4G+ pakalpojumu vairākās lielpilsētās.  Caur Google translate man izdevās izvilkt šādu bildi.

Bite Lietuva

Cenas līdzīgas tām, kas šobrīd ir pie mums, ar to atšķirību, ka pie mums pagaidām ir ātruma ierobežojums, kad pārsniedz noteiktu GB skaitu.

Bite Latvija tarifi

 

No tās pašas lietuviešu lapas ar tulkotāju.

BITE + 4G tīkls ir otrās paaudzes 4G tehnoloģija, maksimālo teorētisko ātrumu 300 Mbps. Mūsu mērījumi liecina, ka praksē lietotāji piedzīvoja vidējais ātrums 4G + pakalpojumu jomā ir apmēram 80 Mbps, un 4G – aptuveni 30 Mbps.

LMT solīja 20Mbps, bet praktiski ir 2Mpbs. Ja pēc šāda aprēķina salīdzina, tad teorētiski ar Bite 4G+ varētu izvilkt 8Mbps. Protams, tā ir zīlēšana kafijas biezumos – pieņēmumi uz pieņēmumiem.

Leišu medijos Bite pārstāvji uzsver, ka viņi izmanto citu stratēģiju nekā konkurenti. Bite spiež uz lielajām pilsētām un kvalitāti, uzskatot, ka nav vērts nosegt visu Lietuvas teritoriju, ja tur nav lietotāju.

Kāda ir mana interese? Kā jau pirmajos rakstos par LMT 4G es rakstīju – uzskatu 4G tehnoloģiju par ļoti progresīvu. Stabilitāte un ātrumi ir iespaidīgi. Diemžēl praksē LMT nespēja nodrošināt atbilstošu kvalitāti. Labā ziņa ir tā, ka LMT bija vienīgais, kas piedāvāja 4G pakalpojumu. Mums līdz šim nebija iespējas salīdzināt ar citu operatoru sniegumu. Šobrīd jau redzam, kas ir noticis mobilo sakaru tirgū. Tieši tas pats būs arī mobilā interneta tirgū. Zemais starts ir šī gada vasara.

Tagad ir pagājuši jau 2 gadi un lielai daļai LMT 4G lietotāju beigsies līguma termiņš – viņi varēs brīvi migrēt prom pie cita operatora. Forumos var lasīt, ka tauta vairs nevar ciest lēno LMT 4G internetu. Es saprotu, ka no 1.jūlija oficiāli būs pieejama arī 800Mhz frekvence. No kāda senāka raksta par to, ko nozīmē šīs frekvences.

Jau ziņots, ka Latvijā 4G mobilā datu pārraide tiks organizēta divos diapazonos – 800 MHz un 2600 MHz -, no kuriem katram ir savas priekšrocības un trūkumi, ko diktē radiopārraides fizikas likumi. 800 Mhz standarts salīdzinājumā ar 2600 MHz spektru piedāvā zemāku datu caurlaidību, bet lielāka viļņa garuma dēļ ar to ir vieglāk apraidīt lielas teritorijas. Reālo apraides attālumu nosaka mobilā torņa jauda un citi dabas faktori, tomēr katrs standarts operatoram sniegs attiecīgas priekšrocības.

Līdz šim Latvijā ir notikušas divas izsoles 4G apraides tiesībām 2600 MHz diapazonā, kur LMT ir iegādājies divas apraides joslas, bet «Tele2», «Bite» un «Baltcom» – katrs pa vienai apraides joslai. Tā kā šim pārraides diapazonam ir samērā liela datu caurlaidība, bet ierobežots pārklājums, to, visdrīzāk, nodrošinās korporatīvajiem klientiem.

Domāju, ka tirgū mobilā interneta lietotāji vienkārši sadalīsies pa operatoriem. Ja līdz šim cilvēks lietoja vienu operatoru zvaniem, citu operatoru mobilajam internetam, tad tagad visi operatori varēs piedāvāt visus pakalpojumus par saprātīgām cenām. Sāksies cenas un kvalitātes sacensības. Būs interesanti. 😉

Ja Bite arī Latvijā piekops tādu pašu stratēģiju kā LIetuvā, kas man šķiet gluži loģiski, tad lielākā cīņa būs par lielāko pilsētu klientiem. Slikta ziņa lauku rajonu iedzīvotājiem, jo viņiem nebūs lielas izvēles. Lai gan, ja ir tā, ka lauku rajonu bāzes stacijas nav noslogotas, tad satraukumam nav pamata – var mierīgi turpināt baudīt lielisko LMT 4G sniegumu. Ja ātrumi nav diez, ko labi, tad visticamāk, ka nāksies pagaidīt labākus laikus.

Mani visvairāk interesē vai Bite piedāvās arī normālu “mājas pieslēgumu”. Tele2 es vispār kaut kā nemaz neizskatu kā nopietnu spēlētāju. Nejautājiet kāpēc – vienkārši tādas sajūtas.

Papildināts

Nu ko, nebija tik ilgi nemaz jāgaida līdz Bite oficiāli paziņoja, kad palaidīs savu 4G+ pakalpojumu.

Bites klientiem no 5. maija būs pieejams tiešām ātrs, jaunākās paaudzes 4G un 4G+ (LTE Advanced) internets. Sākotnēji Bites 4G būs pieejams Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā, Ikšķilē, Ogrē un Carnikavā, kā arī Saldū un Siguldā; tas aptvers 900 000 Latvijas iedzīvotāju lielu teritoriju.

Pagaidām gan izskatās, ka netaisās atvēzēties uz LMT “mājas” klientiem, jo piedāvā tikai “mobilo” internetu ar ierobežojumiem. Tā ir laba ziņa mobilā interneta lietotājiem, jo Bites tīkls būs mazāk noslogots.

38 thoughts on “Latvijā šovasar plosīsies 4G+ mobilais internets (papildināts)

  1. Kristaps K.

    Runājot par DSL, Lattelecom tagad ieviesīšot VDSL Vectoring, ar ko vietām sola līdz pat 60 Mbps. http://lattelecom.lv/par-lattelecom/jaunumi/lattelecom-uzsak-verienigu-interneta-tikla-modernizaciju-lai-palielinatu-atrumu

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Šitais varētu būt labs arguments pāriet atpakaļ pie kabeļiem. Skaidrs, ka mobilie nespēs nodrošināt to, ko pa kabeļiem varētu. Jautājums tikai, kad viņi to reāli varēs piedāvāt un kādi ierobežojumi. Jau agrāk bija pieejams VDSL, bet tikai ierobežotam lokam un 1km no centrāles.

      Atbildēt
      1. Kristaps K.

        Tas vektorings ir pa virsu VDSL un vel uzlabo. Interesanti gan, ka Vikipēdija saka, ka nav savietojams ar Local-loop unbundling, kas ļauj vairākiem pakalpojumu sniedzējiem šārēt vienu vadu un esot ES obligāta prasība konkurences veicināšanai. Tiesa, neesmu dzirdējis, ka LV kāds cits kaut ko laistu līdz pat klienta dzīvoklim pa Lattelecom vadiem, varbūt nevienu nekrata, jo mājas telefonos nav naudas, a pie firmām visi tāpat velk savu optiku un telefonu nodrošina pa to.

        Atbildēt
        1. coolynx Raksta autors

          Varbūt, ka ar laiku būs tāpat kā ar Latvenergo, kur fiziskie vadi pieder meitas uzņēmumam, lai formāli nodrošinātu atbilstību konkurences noteikumiem. 😀

          Katrā gadījumā, paldies par saiti. Es vismaz tagad zinu, ka ir vēl viena potenciāli laba tehnoloģija, kas var radīt veselīgu konkurenci. Būs jāpaseko līdzi un varbūt jāaiziet pie bijušajiem kolēģiem, lai pastāsta kāds ir faktiskais stāvoklis un kad būs plašāk pieejams šis pakalpojums. Man pagaidām tas vēl nav pieejams.

          Atbildēt
    2. Platais

      Jā, Lattelecom reklamējas, bet kad painteresējos, kad man šis pakalpojums būs pieejams Liepājā netālu no Liepājas Olimpiskā centra, tad atbilde bija “vismaz gada laikā nav paredzēts” 🙁

      Atbildēt
  2. Arnolds

    Lietoju LMT 4G lauku rajonā un nesūdzos. Skatos lattelecom.tv, jūtūbu HD utt. Ja parādīsies arī citi 4G provaideri – tikai priecāšos.

    Atbildēt
  3. krizdabz

    Cik korekti ir spriest par mobilā interneta pakalpojumu kopējo kvalitāti tikai pēc mērījuma vienā vietā? Jāņem skripts padusē un jāpamērās x punktos.

    P.S. Man šobrīd (Purvciemā) LMT rāda šādu bildi: ping 13ms, Download 47.06 Mbps un Upload 31.05 Mbps.
    P.P.S. No otras puses, mājās man vispār ir Edge līmeņa sakari 🙂

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Es to skriptu testēju vairākas vietas tikai, lai aptuveni saprastu “savas” iespējas. Par objektivitāti vispār nevar būt ne runas. Stāsts ir par to, ka interneta kvalitāte ir tik švaka, ka nevelk skriptu līmenī – vai arī piegriež kaut ko, lai ar skriptiem netestētu. 😉

      Atbildēt
      1. krizdabz

        Vari kaut kā padalīties ar to skriptu? Kaut kā no komandrindas var tikt klāt Speedtest? Es gaidu, kad visi operatori tiks līdz 4G un vismaz pa Rīgu gribēšu izbraukties un izmērīt. Atceros, ka pirms vairākiem gadiem kaut kādos ap 100 punktos pa Rīgu testēju 3G tīklu. Interesanti kāda situācija būtu tagad.

        Atbildēt
        1. coolynx Raksta autors

          Tas ir šis te Python skripts http://pods.lv/2015/03/09/ka_notestet_interneta_atrumu_ar_speedtestnet_no_komandrindas/
          + ietērpts iekš bash (pašā apakšā ir piemērs) http://binarynature.blogspot.com/2013/03/measure-internet-connection-speed-from-linux-command-line.html

          Atbildēt
        2. coolynx Raksta autors

          Ja nolemsi vēlreiz paveikt to milzīgo darbu, tad droši vien, ka būtu vērtīgi pieķert klāt vēl arī šo skriptu, kas no komandrindas nosaka atrašanās vietu https://github.com/victor/whereami

          Tālāk jau izdomā formātu kādā gribēsi šos datus atrādīt, saglabāt un piemēro skriptu, lai tas ielasa visu informāciju. Būs superkruts tests!

          Dievinu unixus (šajā gadījumā OS X):

          brew install whereami

          Atbildēt
  4. KKTK

    Jūs taču saproti, ka juridiski vienīgais, kas viņiem ir jānodrošina ir regulatora noteiktie “kas nav zemāks par 9.6 kilobitiem sekundē”. Pārējais ir PR uzpūsta debesmanna.

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Tajā brīdī, kad tirgū parādās vēl 2 aktīvi spēlētāji, spēles noteikumi mainās. Tev ir iespēja mainīt pakalpojuma sniedzēju un izvēlēties to kurš var nodrošināt reālu kvalitāti. Galvenais, lai būtu brīvas rokas – beztermiņa līgums.

      Šeit vajadzētu atrisināt jautājumu ar rūteriem, kuri nav piesaistīti pie operatora. Šķiet, ka LMT rūteri ir piesaistīti un tos nevar lietot Bites tīklā. Vajadzēs firmwari pāršūt.

      Atbildēt
        1. coolynx Raksta autors

          Kruta! Cenas ziņā tas pats, kas 4G rūteris. Pieņemu, ka runa ir par šādu risinājumu http://router.lv/lv/13/howto?read=3

          Atbildēt
  5. Vai vērts

    LMT interneta pakalpojumi piedāvā plašas izmantošanas iespējas, tomēr, lai visiem klientiem nodrošinātu iespēju baudīt kvalitatīvus pakalpojumus, tie nav paredzēti reālā laika pakalpojumu izmatošanai, peer to peer izmantošanai (programmas dažādu mūzikas, filmu u.tml. failu apmaiņai) un tālākai pakalpojumu sniegšanai trešajām personām vai datu plūsmas novirzei vai pārdalei vienai vai vairākām iekārtām (piem., WiFi portatīvā tīklāja (hotspot) veidošana). Ja LMT pakalpojumi tiek izmantoti tam neparedzētā veidā vai iekārtā, sistēmas automātiski var ierobežot vai pat pārtraukt noteikta pakalpojuma sniegšanu.

    Atbildēt
  6. Jautājums lattelecom

    Ja šo izlasa kāds no lattelecom.

    JAUTĀJUMS vai Tīrainē, Viskalnu ielā paredzēts kaut vai parastais VDSL ??? Konkrēti izbesījis jau tas “mūžīgais” 10Mbit DSL ar nekādu uploadu.

    ltk kabeļi pa ielu savā laikā tika ierakti jauni, centrāle cik saprotams, arī ir saprātīgā attālumā, uz šo pašu jautājumu šķiet ka laacz lapā pavīudēja atbilde, ka te esot problēma nevis attālumus, ka visi resursi līdz centrālēi/centrālei jau ir “aizsisti” un tāpēc nevar piedāvāt ātrāku netu.

    Tas protams, man liekas smieklīgi, jo reāli Tīrainē ir optika visriņķū un apkārt, kautvai Pakalniņu ielā 4a (spriežot pēc ltk mājas lapas datiem), Viršu ielā daudzstāvenēs.

    Žēl, ka kādam ir grūti aizvilkt “resnāku” vadu līdz tai nolāpītai centrālei lai būtu vismaz 20Mbit VDSL 🙁

    Pret 4g kā tādu esmu skeptisks – nepatīk ļoti ticamā nestabilitāte un arī tas, ka būs papildus elektromagnētiskais starojums.

    Nets pa vadiem tomēr ir cita “aršana”.

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      LTC ir palaiduši akciju uz tiem, kam jau ir pieejams http://lattelecom.lv/majai/akcijas/atraks-internets
      Bet pārējiem atliek ltc forumā uzjautāt vai ir plānots VDSL http://forums.lattelecom.lv/kur-bus-vdsl-t3596.html
      vai arī aizsūtīt e-pastu, kā ieteikts akcijas lapā. Lai būtu drošs, ka nekur nekas nepazudīs, var arī viņu kontaktu formā ierakstīt http://lattelecom.lv/majai/kontakti/sazinies-ar-mums

      No savas puses varu teikt, ka viņiem KATRU e-pastu izskata operators, kuram to uzskaita un no tā ir atkarīga alga. Attiecīgi arī varbūtība, ka kāds varētu negribēt atbildēt vai neatbildēs tuvojas 0. Met skepsi pie malas un uzdod jautājumu.

      Atbildēt
  7. Pēteris

    🙂 Man gan LMT nekad manos pierigas laukos nav krities zem 50 Mbps un riga biroja pie mola ir 80 – 105. Un tas python skrits ir liks un neobjektivs.

    Atbildēt
  8. Edmunds

    It kā labs raksts, bet… Visā rakstā nav nevienā vietā minēts, ka…LMT 4G, pirms vēl tikai gada, lietoja pavisam maz cilvēku, līdz ar to ātrums bija tāds kā viņi solīja, tagad- tagad ir jau tik daudz pieslēguši, ka, saprotams, torņi nespēj uzturēt šo normālo ātrumu, ja vēl pa dienu ir OK, tad vakarā, kad visi sēž mājās tas reāli krītas.
    Jūs cerat, ka BITEI būs savādāk? Protams, ka nē! Sākumā, kamēr pieslēgsies tikai daļa, būs OK, bet tad, pēc pusgada, gada, būs tāpat kā LMT. Pie tam BITE netaisās ar šo tīklu aptvert visu Latviju, toties LMT 4g ir ļoti liels pārklājums .
    Bet jūs runājat tikai par ātrumu, ātrumu, ātrumu.
    Vai es nerakstu loģiski?

    Atbildēt
    1. budzis

      1) Kam man pārklājums visā Latvijā, ja mob.internetu lietoju tikai Rīgā?
      2) Ko dod reklamēšana par 4g ātrumu, ja reāli nomainot 3g uz 4g starpību nejūt? Vai mani kā lietotāju interesē operātoru problēmas? Viņi tam domāti, lai tās risinātu un apmierinātu mani!

      Atbildēt
  9. Anonīms

    Nomainot datu plānu mans.lmt.lv, rūterī 4G nokrīt uz 3G. Nepalīdz pat rūtera restarts caur web interfeisu. Nākas raut ārā no elektrības un tad tik tiek atpakaļ uz 4G.
    21. gadsimts, ibio rio.

    Atbildēt
    1. budzis

      Ja nemaldos, ir interneta tarifi, kuros tiek uzlikti ātruma griesti. Un tad vispar jajauta, kam man tas 4g vajadzigs, ja atrums ierobezots pat zem 3g robezas?

      Atbildēt
  10. Bitīt Matos

    Es ceru, ka cilvēks sagaidīs 22.gadsimtu ar matiem uz galvas. Cik tad ilgi var dzīvot mikroviļņu krāsnī? Tādā ziņā laukos ir drošāk.

    Atbildēt
  11. Kaspars

    Tieši pirms nedēļas paņēmu izmēģināšanai LMT un Bites 4G modemus “mājas internetam”. Katram pie pirmā LAN porta pieliku pa Raspberry Pi, kas ik pēc 30 minūtēm mēra lejuplādes, augšuplādes un pinga laikus, kas tiek publicēti twitter kontā @4Ginternets.

    Šeit ir visi skripti https://github.com/kasparsd/4g-speed-log ar saitēm uz iegūtajiem datiem JSON un CSV formātā, kā arī grafikiem. Tā kā arī man uzreiz radās problēmas ar Speedtest CLI pitona klientu (jo tas veic “tuvākā” servera meklēšanu arī tad, ja norādīts konkrēts LMT vai Bites serveris), tad uzrakstīju savu, kas izmanto CURL un Speedtest serverus.

    Testu sākumā ir dati no Rīgas centra, bet kopš trešdienas pieslēgums atrodas Ogresgalā. Kopumā LMT izskatās žiperīgāks, bet Bites arī ir lietojamības robežās.

    Atbildēt
  12. Storms

    3G, 4G, VDSL… utopija. Utopija tepat pierīgā. Dzīvoju ~200m no Rīgas robežas. Visu operatoru zonas ir tādas, ka ne vienmēr iespējami balss sakari, kur nu vēl dati! Lattelecom ir vienīgā iespēja – DSL ar max 6Mbit, jo drātis kaut-kur pie Brīvdabas muzeja esmot vēl no padomju laikiem un vairāk pavilkt nespēj.
    Nu, kā jums teorētiskie 300Mbit? 😀

    Atbildēt
  13. ese

    Ir tā, ka man patiesībā ārkārtīgi kaitina viena lieta – visās iekārtās ir kaut kāda ražotāja pielāgotā sistēmprogrammatūra (ar nodomu neļaut to izmantot citu operatoru tīklos), kas netiek vispār atjaunota gadiem, kura mēdz nokārties un reizēm nestrādāt.
    Dzīvoju ārkārtīgi laimīgā mazpilsētā, kur ir pieejama gan Lattelecom optika, visi trīs 4G operatori. Pašlaik izmantoju LMT pakalpojumus – Caurmērā internets ir ap 30Mbit/s-40Mbit/s kā sola (Pats dārgākais no viņu pakalpojumiem), taču kaitina, ka regulāri viņu pašu rūteris uzkaras un jārestartē (ir mainīti vairākas reizes rūteri) – izgāju no situācijas, nopirku okartes 4G modemu, pārrakstīju sistēmprogrammatūru uz tīro oriģinālo ražotāja (Huawei bez pielāgojumiem), spraužu iekšā vienā MR3240 maršrutētājā (pats nopirku) un tagad viss strādā ideāli! Neesmu jutis arī interneta “piegriešanu”, kā to saka tautā. Par LMT rūteri – stāv skapī jo “nav mans īpašums” un krāj putekļus.
    Tele2 ir 20-30Mbit/s (pārbaudīts ar ZZ), par biti nezinu, neesmu interesējies, lai gan vajadzētu būt. Pieejama arī Lattelecom optika, kas pati par sevi strādā ideāli.
    Ir tā, ka minētās ātruma problēmas visvairāk skar tieši lielo pilsētu iedzīvotājus, jo regulāri ir bāzes staciju pārslodzes. Ir tomēr atšķirība vai uz torņa sēž 10 “zvirbuļi” kā tas ir manā gadījumā, vai daži simti, kā lielākajās Latvijas pilsētās. Un tā ātrumu mērīšana vispār manās acīs ir ārkārtīgi subjektīva, jo katrā pilsētā tā atšķiras – citā labi strādā Tele2, citā atkal LMT, citur varbūt BITE ir ideāla (bet ne laukos).
    Protams, situācija nav ideāla arī lauku teritorijās, kur Lattelecom neko vairāk par 6Mbit/s nevar nodrošināt, un mobilie operatori var knapi 3G, bet ar speciālām antenām un sazin vēl ko.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *