LMT 4G jeb Lattelecom DSL grāvējs

Šis stāsts būs par jauno tehnoloģiju sasniegumu – mobilo interneta pieslēgumu 4G, ko šobrīd piedāvā Latvijas Mobilais Telefons (LMT). Es to dēvēju par Lattelecom pakalpojuma DSL grāvēju, jo 4G tehnoloģija piedāvā vairākas priekšrocības attiecībā pret DSL un būtiskākā no tām ir ātrums.

LMT 4G

Principā Lattelecom DSL klienti ir gardais kumoss LMT 4G pakalpojumam, jo darbojas līdzīgos ātrumos un nodrošina platjoslas internetu tur, kur to nespēj nodrošināt citi. LMT 4G lielākā priekšrocība ir tā, ka tīri teorētiski ir iespējams nodrošināt internetu arī tajās vietās, kur šobrīd Lattelecom nenodrošina savu DSL, jo 4G gadījumā ir nepieciešamas investīcijas bāzes stacijās, kas nosedz attiecīgo apdzīvoto rajonu, bet Lattelecomā ir jāvelk vadi. Un galvenais – 4G tīkls tīri teorētiski spēj nodrošināt daudz lielākus ātrumus nekā šobrīd nodrošina Lattelecom DSL. Pie tam tie ātrumi ir daudz lielāki abos virzienos – gan augšupielāde, gan lejupielāde. Ja šobrīd vidējais Lattelecom DSL klients priecājas par 500Kbps agušupielādes ātrumu, tad ar LMT 4G var dabūt pat virs 20Mbps.

Es esmu viens no tiem, kas labprāt pieņem jaunus izaicinājumus un testē jaunas tehnoloģijas, bet savos lēmumos esmu pietiekami konservatīvs. Tikko noformulēju šādu teikumu. 😉

Šobrīd LMT zvanu centrs zvanās apkārt un aģenti vazājās pa mājām, piedāvājot notestēt jauno pakalpojumu Internets datorā 4G.

Mac izstrādājumu lietotāji rušinās pa forumiem un spriedelē vai šis pakalpojums strādā ar viņu iPadiem un iPhoniem. Boot.lv forumā jautā par to, kas notiek pie sliktākiem laikapstākļiem. Laacz nedaudz piemin atbalstu mobilajos telefonos un frekvences kādās darbojas 4G tīkls. Te ir viens tests ar Nexus 4. Bildi aizņēmos no Krizdabz ieraksta.

No Endija ieraksta es sapratu, ka piedāvātais 4G tests patiesībā nav nekāds tests, bet gan ilgtermiņa līgums uz 24 mēnešiem ar iespēju 14 dienu laikā to lauzt. Visticamāk, ka to paredz patērētāju tiesību aizsardzības likums. Man gan neizdevās atrast, kur tas ir rakstīts pašā likumā, jo zem atteikuma tiesībā bija minēts tikai apakšpunkts par kreditēšanas līgumu 12.panta 1.daļa.

12.1 pants. Atteikuma tiesības attiecībā uz patērētāja kreditēšanas līgumu

(1) Patērētājs 14 dienu laikā drīkst izmantot atteikuma tiesības un atkāpties no patērētāja kreditēšanas līguma, nesniedzot nekādu pamatojumu. Atteikuma termiņu skaita no patērētāja kreditēšanas līguma noslēgšanas dienas vai no dienas, kad patērētājs saņem normatīvajos aktos par patērētāja kreditēšanas līgumu noteikto informāciju, līguma noteikumus un nosacījumus, ja tie saņemti pēc kreditēšanas līguma noslēgšanas dienas.

14 kalendārās dienas ir minētas PTAC lapā, pašā likumā ir rakstīts 7 dienu laikā ir jāatgriež prece. Kā tur ir patiesībā, nav skaidrs, bet parakstot līgumu ar LMT ir 14 dienas.

Ilgtermiņa līgums un tā nosacījumi

Principā apkopojot visu šo informāciju un nedaudz palasot par 4G, lai gan nē – es neko nelasīju par 4G. Atturēju sevi no šīs izklaides, bet ļāvos piedzīvojumam. Piekritu puišu izteiktajam piedāvājumam notestēt. Bet pateicoties Endija ierakstam, man radās vēlme noskaidrot, kas ir tie nosacījumi uz kādiem LMT piedāvā savu pakalpojumu, kuru pasniedz kā bezmaksas testu uz 14 dienām.

Puiši man apsolīja atnest līgumu nākamajā dienā un tad arī man būtu iespēja to izlasīt. Paralēli es aizsūtīju e-pastu uz info no lmt.lv, lai atsūta līguma paraugus, kas būs jāparaksta. Internetā man izdevās atrast tikai tā saucamā testa atteikuma līguma paraugu. No info e-pasta man atbildēja nākamajā dienā. Diemžēl ar to informāciju es netiku gudrāks.

Sagaidīju puišus un izprašņāju par draudiem, kas notiek, ja pirmajās 14 dienās mani apmierina viņu pakalpojums, bet sākot ar 15 un tālāk notiek kaut kas kā dēļ es gribu atteikties – cik daudz naudas man būs jāmaksā par līguma laušanu ar LMT.

Tātad, līgums tiek slēgts uz 24 mēnešiem un iekārta, kas tiek piedāvāta, lai nodrošinātu internetu datorā ir 4G modems – Huawei E5172. Pērkot uzreiz ir jāmaksā 105 lati, bet slēdzot uz nomaksu soda nauda mēnesī būtu Ls 4.38.

Attiecīgi pilnā summa būtu 24 x 4.38 = 105.12 lati. Ja līgumu sagribētos lauzt pēc 12 mēnešiem, tad soda nauda būtu uz pusi mazāka. Šajā ziņā paldies ir jāsaka Eiropas Savienības regulām, kas pirms kāda laika stājās spēkā un nosaka šādu kārtību. Pirms šīs regulas mūs – klientus visi operatori varēja ņemt priekšā pēc pilnas programmas. 😉

Ejam tālāk. Tātad, ja ar naudām mēs esam tikuši skaidrībā. Kādus līgumus vajadzēs parakstīt, lai “patestētu” šo 4G pakalpojumu?

Slīpsvītrā ir neliela liriska atkāpe tiem, kas vēlas uzlabot komunikāciju ar klientiem.

Ja nu gadījumā manu rakstu izlasa kāds LMT darbinieks vai arī citas kompānijas darbinieks, kas sniedz jebkādu pakalpojumu ar vairākiem līgumiem, tad turpinājumā būs neliels apkopojums un skaidrojums, kuru var likt aiz auss, lai uzlabotu komunikāciju ar klientiem.

Es praktiski izdarīju visu melno darbu un apkopoju visus 3 dokumentus, kuri būs jāparaksta, lai varētu noslēgt līgumu ar LMT dīleri. Līgumi ir publicēti LMT mājaslapā, bet tā kā es nezināju kuri tie ir, tad attiecīgi es tos varēju atrast pēc nosaukumiem caur meklētāju jau pēc fakta, kad biju parakstījis cietās kopijas.

Manuprāt, klienti šobrīd ir sabaidīti ar agresīvo pārdošanu un dažādiem juridiski korektiem izgājieniem, bet visādi citādi mazāk godīgām rīcībām ar kuras palīdzību klienti tiek pielaulāti pie viena vai otra pakalpojuma sniedzēja. Tas neattiecās tikai uz mobilajiem operatoriem, bet jebkura veida pakalpojumu, kurš paredz ikmēneša maksājumu un līgumsodu.

Šī iemesla dēļ ir saprātīgā klientu daļa, kas grib uzzināt sīkāk par līgumiem, kurus būs nepieciešams parakstīt. Lai apmierinātu šādu lietotāju daļu, ir vērtīgi izlikt informāciju redzamā vietā ar vienkāršu skaidrojumu – tev būs jāparaksta 3 dokumenti (uzskaitījums) un maksimālais, kas draudēs būs tik un tik lati mēnesī par iekārtu, kuru mēs tev iedodam, ja gribēsi no mums tikt vaļā.

Varbūt tev šobrīd ir plats smaids sejā un tā nav tava uzņēmuma pieeja, bet man ir tāda pārliecība, ka ar laiku tas būs vienīgais veids kā varēs ar klientu strādāt – godīga attieksme.

Principā te būs tie 3 līgumi:

  1. LMT pakalpojuma līgums (atsevišķi saite uz PDF pa taisno)
  2. Līgums par LMT pakalpojumu “Mans komplekts” (saite uz PDF failu)
  3. Un speciāli testam sagatavotais dokuments ar nosaukumu – Informācija par atteikuma tiesībām (saite uz PDF failu)

Un viss. Tagad vari izstudēt šos 3 dokumentus un apdomāt vai gribi tos parakstīt.

Neliels izrāvums no LMT lapas – internets datorā par to, kas notiek, ja vēlies atteikties no līguma.

Pievērs uzmanību!

  • Izbeidzot LMT pakalpojumu līgumu un atdodot modemu izmēģinājuma periodā, netiks aprēķināta maksa par interneta lietošanu Latvijā. Par citiem LMT pakalpojumiem (t.sk. par īsziņām un pakalpojumiem ārvalstīs) būs jānorēķinās pilnā apjomā.
  • Lūdzu, saudzē modemu un tā iepakojumu. Tas jāatdod pilnā komplektācijā, bez bojājumiem, skrāpējumiem vai citiem defektiem.
  • Modemu jāatnes 14 kalendāro dienu laikā, ja 14. diena ir brīvdiena – pēdējā darba dienā.
  • Modems jāatnes tam cilvēkam, kurš parakstīja izmēģinājuma perioda noteikumus. Būs jāaizpilda pieņemšanas-nodošanas akts, jāiesniedz čeks un pircēja karte un/vai garantijas apliecība.
  • Lūdzu, iepazīsties ar LMT pakalpojumu izmēģinājuma noteikumiem un pakalpojumu izmēģinājuma pārtraukšanas iesniegumu.

Te būs nākamais risks, kas arī ir jāizvertē. Izrāvums no tās pašas internets datorā lapas.

SVARĪGI ZINĀT

  • LMT interneta pakalpojumi nav paredzēti reālā laika pakalpojumu izmantošanai, piemēram, IP telefonijai (balss un video zvanu veikšana internetā) un Peer to peer izmantošanai (programmas dažādu mūzikas, filmu un tml. failu apmaiņai). Ja LMT pakalpojumi tiek izmantoti tam neparedzētā veidā, sistēmas automātiski var ierobežot vai pat pārtraukt noteikta pakalpojuma sniegšanu.
  • Šeit Tu atradīsi dažādus jautājumus un izsmeļošas atbildes par datu pārraides tehnoloģijām un īpatnībām.
  • Lūdzu, aplūko arī LMT pārklājuma karti.
  • Internets datorā 5, Internets datorā 7 un Internets datorā 12 norādīto ātrumu vari baudīt, ja internetu datorā esi pieslēdzis vai ieguvis pieslēguma veida maiņas rezultātā pēc 2012. gada 15. maija. Norādītais interneta ātrums nodrošina pilnvērtīgu interneta lapu pārlūkošanu, e-pastu un citu interneta iespēju izmantošanu.
  • Aicinām iepazīties ar mobilo tehnoloģiju specifiku un garantēto lejupielādes un augšupielādes ātrumu.

Izcēlums ir mans. Cilvēku valodā šis izcēlums nozīmē to, ka ar LMT piedāvāto 4G pakalpojumu nedrīkst lietot, piemēram, Skype vai citu līdzīgu programmu, vai jebkuru Torrent programmu, lai vilktu failus. Ko ar to internetu citu, lai dara? Es nezinu, bet šis punkts visticamāk, ka tiks likts lietā tajā brīdī, kad pakalpojumu izmantos ļoti daudzi lietotāji un LMT nespēs nodrošināt attiecīgu kvalitāti.

Raksta sākumā es minēju, ka potenciālā mērķa auditorija šim pakalpojumam būs šobrīd izlutinātie Lattelecom DSL klienti, kas var priecāties par stabiliem 10Mbps vai atsevišķi indivīdi pat vēl augstākiem ātrumiem un viņu truba var būt aizsista līdz malām visu diennakti, nekas par to nebūs. Tad ar LMT piedāvāto 4G ir vēl daudz jautājumu.

Neliela liriska atkāpe no vēstures. Tā kā es biju pirmais privātais klients brīdī, kad Lattelecom to sāka piedāvāt privātpersonām (formāli otrais, jo 30 minūtes pirms manis kāds laimīgais Lattelecom darbinieks tika pie sava DSL), tad attiecīgi arī esmu izgājis ar šo pakalpojumus visus uguņus un ūdeņus, pat pabiju TV ekrānā, kad gāja pavisam slikti. Tie bija šī pakalpojuma paši pirmssākumi, kad uzņēmums netika galā ar straujo lietotāju skaitu, kas konkrēti atvēzējās un sāka piedzīt Lattelecom interneta trubas. Kopš tā laika ir pagājuši daudzi gadi, Lattelecom trubas ir vairākkārtīgi palielinātas, lietotāju skaits ir strauji pieaudzis un Latvijas trafika bilance ir palielinājusies par labu Lattelecom. Ja pirms daudziem gadiem gandrīz visi Lattelecom klienti vilka “filmas” no citiem tīkliem Latvijā, tad šobrīd visi Latvijas lietotāji velk no Lattelecom klientiem. Šeit gan laurus plūc DSL lielākais brālis – Lattelecom Optika. Protams, šajā stadijā LMT 4G pakalpojumam līdz Lattelecom Optikai ir kā no Rīgas līdz Maskavai, bet ar laiku viss var mainīties.

Uz ko es tēmēju? Tīri teorētiski, ja LMT mērķis ir nosmelt Lattelecom DSL klientus, tad viņi to var izdarīt – jautājums ir tikai cik ilgā laikā un ko tas maksās. Ja LMT mērķis ir pastaipīt gurķi ar augstāk bildē redzamajiem teorētiskiem cipariem, tad šo pakalpojumu labāk neņemt, jo agri vai vēlu tiks piegriezta truba un noderēs tā daļa, kas ir zem “Svarīgi zināt”.

Praktiskie testi

Pienācis laiks nedaudz par to, kāda, tad bija mana pieredze.

Diemžēl mana pieredze šobrīd ir nekāda. Izpildās mana minējuma otrā daļa, kad pakalpojums lieliski izskatās tikai reklāmas bukletos, bet dabā izpildās labi, ja 10% no reklāmas saukļiem.

Pirmajā dienā, kad man atnesa Huawei kastīti un pieslēdza to, puiši izmēģināja bez ārējās antenas. Melnā kastīte rādīja no 1-3 svītriņām un ātruma testos deva ārā raustītu ātrumu no 1-7Mbps lejupielādē un 1Mbps augšupielādē. Ja salīdzina maksimālos rezultātus, tad pakalpojums teorētiski ir salīdzināms ar manu esošo DSL 8Mbps pieslēgumu. Būtiskākā atšķirība, ka man ar Lattelecom DSL pieslēgumu ir stabili 7.5Mbps, bet LMT 4G dod ārā raustītus 1-7Mbps. Reāli praksē tie ir labākajā gadījumā 2Mbps. Ātrums mūsdienās gaužām bēdīgs. Es paspēlējos ar savu jauno HTC One un vienīgais, ko ļoti lēnām atvilku bija ziņu portālu mobilās versijas. Video no Youtube tā arī neatnāca, bet tā vietā varēja paklausīties audio celiņu uz iPad.

Ja es dzīvotu meža vidū, tad tas būtu vismaz kaut kāds ātrums, bet izlutinātu Lattelecom DSL lietotāju ar šādu ātrumu var tik ļoti nobaidīt, ka nākotnē LMT zvanu centra numuri tiks ierakstīti melnajā sarakstā, bet aģentiem nāksies apdrošināt savu dzīvību.

Nākamajā dienā, t.i., šodien, puiši atnesa antenu. Piespraudām – ātrums pieauga līdz 11-13Mbps lejupielādei un 11Mbps augšupielādei. Diemžēl tik zemi ātrumi mani nespēja iedvesmot. Pat pie nosacījuma, ka ir ilgi kārotais 11Mbps augšupielādes ātrums. Es biju cerējis minimums uz 20Mbps lejupielādē un pietiktu ar 10Mbps augšupielādē, bet pēc tam, kad viņi sākumā salielījās, ka kvartālu tālāk ejot pat 28Mbps, mana latiņa arī pieauga. Bez 28Mbps es nemaz neskatos uz šo pakalpojumu. 😉

Ciparus nelikšu studijā, jo tas nebūtu korekti – uzskatu, ka pakalpojums nav īsti vēl palaists, jo man radās pārāk daudz jautājumu uz kuriem nesaņēmu atbildes.

Daži pieņēmumi. Ja ir kāds gudrāks, tad apgaismojiet un izskaidrojiet lūdzu manas aizdomas.

Aizdoma Nr.1

Traceroute ar un bez antenas uzvedas ļoti aizdomīgi. Paketes pazūd. Skatieties paši.

Te ir lmt.lv

LMT 4G lmt.lv

Te būs Delfi.

LMT 4G Delfi

Te būs Tvnet.

LMT 4G TVNET

Un kā pēdējo paņēmu Apollo.

LMT 4G Apollo

Iespējams, ka LMT 4G tīkls ir tā nokonfigurēts, ka nelaiž cauri pingu, bet līdzīgas situācijas es esmu redzējis citās situācijās – kad pakalpojuma sniedzējam kaut kas ir vai nu saliecies, vai arī līki nokonfigurēts. Mana aizdoma saka, ka šāds joks varētu būt iemesls zemajam ātrumam.

Aizdoma Nr.2

Kad man pieslēdza Lattelecom DSL vai laboja kaut ko – vairs neatceros, tad saskāros ar līdzīgu situāciju, ka ātrums ir nežēlīgi zems. Pēc ilgām cīņām vai varbūt mazām cīņām ar palīdzības dienestu caur saviem kanāliem uzzināju, ka patiesībā kāds ir nedaudz kļūdījies un manam DSL numuram piešķīris citu DSL profilu, kad bija lēnāks nekā tas par kuru maksāju. Attiecīgi no šīs pieredzes arī secinu, ka varbūt LMT 4G ir līdzīgi profili, kuros ir kāda kļūme un ātrums tiek ierobežots.

Aizdoma Nr.3

Mana apdzīvotā vieta atrodas ieplakā, aizsedz koki vai ēkas, kas pie pilnām Huawei 5 strīpiņām, tomēr liedz signālam normāli pārvietoties.

Šobrīd man stresa nav, jo gaidu līdz nākamai nedēļai, kad puiši atnāks ar risinājumu. Pakalpojums tāds kāds tas ir šobrīd, protams, ka mani neapmierina un neinteresē.

Ja šī ir pakalpojuma patiesā seja – Rīgas nomalē ar āra antenu uz juma un 5 svītriņām Huawei modemā var iegūt raustītu pieslēgumu no 5-13Mbps, tad tas NAV Lattelecom DSL grāvējs. Lai nebūtu jautājumu. 😉

100 thoughts on “LMT 4G jeb Lattelecom DSL grāvējs

  1. Normunds

    lai būtu skaidrs – tu pirmajā teikumā saki, ka tu pats 4G nodēvē par DSL grāvēju. pēc tam tu velti pāris stundas sava laika lai sagrautu šo apgalvojumu.

    drīkst jautāt kāpēc?

    Atbildēt
  2. Knaģis

    Mjā, es arī ļoti ar cerībām skatījos šī 4G virzienā, cerībā, ka tas tik tiešām būs pārāks par DSL, uz ko man kā ļoti izlutinātam LTC optikas lietotājam, tūdaļ nāksies pāriet. Žēl, bet nu variants paliek, droši vien tuvāko mēnešu laikā būs progress, kas liek plānot kā atstāt sev iespējas kādā dienā pāriet (t.i., neslēgt 24 mēnešu līgumu šobrīd).

    @Normunds – viss taču ir skaidrs, pirmais teikums saka, ka teorijā (un reklāmās) 4G ir reālākais DSL grāvējs, bet tālāk secinājums, ka praksē tā vēl nav.

    Atbildēt
  3. piraats, episkais

    Jā… paldies par rakstu. Man ir 10Mbit ltk dīzelis un nekas vairāk nespīd.

    Arī skatījos LMT 4G virzienā, bet nu diezvai ņemšu, jo baida pārāk daudz nezināmo faktoru un tieši iespējamā nestabilitāte un mistiskie punkti par p2p.

    Ar DSL ir pierasts, ka ātrums vienmēr ir max un HD filma atnāk pēc tik un tik ilga laika. Besīgākais DSL faktors ir smieklīgais uploads.

    Interneta kvalitātes raksturojums man ir tāds, ka ātrumam ir jābūt max no solītā visu laiku, t.i. 24/7/365 velkot failus ar sftp ar 1 konekciju no .EU serveriem. DSL gadījumā tas 99% no 24/7/365 perioda arī izpildās. Ja neizpildās, tad vienmēr var palaist 2,3,4,5,6 vai cik vaig strīmus 🙂

    Esmu heavy useris ar vidējo download trafiku ap 1TB mēnesī. Gribētos jau otrā virzienā to 1TB (jo ar to var pelnīt naudu), bet nu ar DSL tas nespīd… un ar LMT, nezinu… baidos ka pēc pirmajiem pārdesmit uzmestajiem GB uz ārzemēm ātrums tiktu piegriezts.

    Lūgums Coolynxam, vai vari iebildēt to mistisko āra antenu, kā viņa reāli izskatās uz tava jumta? Liela/maza, kā stiprināt? Nav ne jausmas kā tādas antenas izskatās.

    Atbildēt
  4. Ang Elzo

    Hmm.. Es cerēju, ka beizot varēšu pateikt ardievas LTC, kad LMT atnāks līdz manam mežam, bet šis liek aizdomāties. Lai gan tai pašā laikā kaimiņš kura mežā nav pieejams LTC izlīzās ar LMT 3G netu un galīgi nesūdzās. Varbūt tev mājai svina sienas?

    Atbildēt
  5. Normunds

    viss taču ir skaidrs, pirmais teikums saka, ka teorijā (un reklāmās) 4G ir reālākais DSL grāvējs

    kurā teorijā un kurā reklāmā tas ir teikts? kāpēc neviens neizdomā salīdzināt 4G teorētiskos 150Mbit/s ar optikas 100Mbit/s? tur starpība sanāktu vēl graujošāka.

    Atbildēt
  6. mm

    visa zona un ātrums ir ĻOTI atkarīgs no atrašanās vietas.
    man pašam mājās ir Bite,Tele2 un LMT puļķi.
    LMT tornis man ir nepilna km attālumā, bet arī atrodos ieplakā un man pat 3G ir knapi 1-2 strīpas ar ātrumu lielākoties <1MBit/s..

    Tele2 man ir priekš paspēlēšanās un "tjipa backup", ātrums kādi 2-3mbit/0.3-1mbit/s lielākoties. darbadienas rītā plkst. 4 (kad visi citi guļ) var dabūt ap 6-7mbit/s. bet kā esmu novērojis – kolidz kaimiņi ir augšā, tā arī ātrums tele2 ir vnk nekāds…

    Bite izmantoju primāri
    http://www.speedtest.net/my-result/2815929603
    ātrums man ir stabili 6-9mbits/1-2up. kad citi guļ, var dabūt ap 10-11.
    Bite man darbojas uz Mikrotik + USB Huawei K4505 (Bitē nopērkamais puļķis pa 35Ls). Netu šārēju uz 6 PC mājās.
    Izlietoju mēnesī kādus 35-40GB, man gan ir pro pieslēgums, bet nekadu aizradijumu par apjomu/torrentiem/skype jau gadus 3-4 kopš lietoju nav bijis. viss strādā ideāli un ir palicis tikai labāk un ātrāk 🙂

    par to, ka LMT neatļauj vilkt torrentus un lietot skype – kad skatās tīkla monitoringā, tad skype parādās kā torrenti un vienīgā atšķirība ir datu apjoms, kas tiek sūtīts. tāpēc arī ir ierakstīts, ka nevar lietot skype un torrentus, jo savādāk grūti to piegriezt.

    Atbildēt
  7. piraats, episkais

    p.s. Manuprāt, virsraksts labāk izskatītos ar jautājuma zīmi galā: “LMT 4G jeb Lattelecom DSL grāvējs?”

    Atbildēt
  8. coolynx Raksta autors

    Normunds, to lielo bildi deguna galā nepamanīji? 😉 Nevajag jau uzreiz mainīt tēmu, ja nav ko teikt, tad taču var paklusēt.

    Atbildēt
  9. coolynx Raksta autors

    piraats, episkais, te būs antenas bilde – lmt antena.
    Tā ir ap 58cm gara un 10m garš vads. Pieliku modemu un kožlenes blakām, lai redzētu attiecību. 😉

    Stāsts par to kā testēja antenu bija gana amizants. Kad jautāju kurā virzienā tā būs jāliek, tad atbildēja, ka nav būtiski un sāka skatīties tuvākos torņus mobilajā kartē. Tālāk uz jumta patusēja, bet tā kā nekas daudz nemainījās, tad pielika pie skursteņa un atstāja tā. Teica, lai papriecājos par upload ātrumu un aizgāja.
    Smieklīgākais tas, ka antenas vads bija par īsu, lai to normāli varētu kaut kur aizvilkt un piestiprināt. Tā arī tas stāvēja – nostiepts līdz galam pa logu ārā uz jumtu modems karājās kā veļa uz striķa – vienā galā elektrības vads, otrā galā kabelis uz antenu.

    Piecas minūtes papriecājos un kāpu uz jumta, lai nestu lejā. Neatstāšu tak vaļēju logu līdz nākamai nedēļai. Tagad stāv tepat istabā. 😀

    Atbildēt
  10. coolynx Raksta autors

    Neko nezinu par to kā šī antena būtu jāstiprina, bet pēc stiprinājuma, kurš bildē ir slikti saprotams, tā ir jāstiprina kā jebkura televīzijas antena – paralēli zemei, guļus jeb horizontāli.

    Tā antena ir stiprināma pie stieņa ar divām skrūvēm pievelk divas skavas @[||stienis]=skrūves.

    Atbildēt
  11. coolynx Raksta autors

    Paldies! Man tas aprāts lēnām sāk patikt. Vismaz ir interesanti kaut ko jaunu iemācīties. Domāju, ka arī šoreiz iekšējā balss būs pareizi palīdzējusi pieņemt lēmumu. 😉

    Atbildēt
  12. vdl

    pirms kaada meenesha paargaaju no DSL uz 4G. Neesmu iipashi nozheelojis. Ar aareejo antenu pareizi novietojot signaala stiprums ir kaadi -93-96 3 striipas. aatrums turaas ap 20-26 gan augshaa gan lejaa. pagaidaam ir neliels miinuss – nav reaalaa ip adrese. bet to atrisinaaju ar vpnu.

    Atbildēt
  13. piraats, episkais

    hmm, nav reāla IP, tas gan slikti !! Tas nozīmē, ka uzstellējot pie sevis lokāli jebkādu servisu tam nevarēs tikt klāt no ārpuses??

    Pašreiz man @home, piemēram, griežas (lielākoties idlējas) episks NAS draivs – Debian kaste, kas nav slēgta ārā jau tuvu 3 gadus 🙂 Mega noderīgi… pieslēdzos ar viedtālruni NAS draivam caur ssh un uzlieku downloadus 🙂

    p.s. Vislabākā ssh klienta programma Androidām ir manā skatījumā JuiceSSH ! Citas ne tuvu nestāv klāt. Tas tā, maybe Coolynxam noder tas ssh klients 🙂

    Atbildēt
  14. SNOW

    berndars nav sapratis ka internet saturs ir palicis maktens magāks , un granted 6mbps ir daudz stabilāka vertība nekā shared 100. Bet ko no koderiem var gribēt 😀

    Atbildēt
  15. Klients

    Jā, nav reāla IP adrese, bet upload ātrums ir labāks par veco DSL zeķi – http://www.speedtest.net/my-result/2816442250 Tiesa, šis ātrums samazinās “pīķa stundās”, bet nenokrīt zem 10Mbps (vidēji 15 Mbps). Tornis Trīsciemā, pēc konsultācijām šis pagaidām ir max torņa ātrums, sola ar laiku uzlabot. Tā jau velk labi, tik tā kopējā IP adrese man nepatīk.

    Atbildēt
  16. piraats, episkais

    Reālas IP neesamība manā skatījumā ir būtisks mīnuss šī pakalpojuma izmantošanai par primāro neta pieslēgumu.

    Nez tas vispār kautkur ir pirms līguma slēgšanas ir pateikts? (slinkums lasīt tos rakstā minētos dokumentus).

    Atbildēt
  17. vdl

    par reaalo ip adresi – teorijaa lmt soliija ka paaris meeneshu laikaa vareetu paraadiities shaads pakalpojums – nu redzees kaa buus.

    Atbildēt
  18. Džabars

    LMT ar savu 4G var iet ieskrieties. Būtu nodrošinājuši labāk stabilu pārklājumu ar 3G, kaitina 75% pierīgā un citur latvijā lietot EDGE…

    Atbildēt
  19. coolynx Raksta autors

    piraats, episkais, tādas lietas apraksta pakalpojuma aprakstā, ko izliek webā http://www.lmt.lv/lv/internets-datora (nekur to neatradu), līgumus ar tādām “mainīgām” lietām neapgrūtina, lai izvairītos no problēmām, kas būs, kad ātri vajadzēs izmainīt kādu lietu.

    Atbildēt
  20. coolynx Raksta autors

    Ezis, es sāku ļoti skeptiski skatīties uz šitiem bezvadniekiem. Pēc bēdīgā LMT 4G testa vairs nav ticības, ka kāds cits spēs paveikt kaut ko labāk.

    Pie tam Triatel ātrums ir LĪDZ 14Mbit/s nevis NO. 😉

    BEZLIMITA
    Maksimāls ātrums līdz 14,7 Mbit/s,
    neierobežots datu apjoms.
    * akcija līdz 15.07.2013., iegādājoties modemu.
    Standarta cena Ls 18,90.

    Atbildēt
  21. Edijs

    Arī es esmu kļuvis par LMT 4G lietotāju. Jāsaka – gana apmierinātu.

    Dzīvoju ārpus Rīgas, Ādažu pusē, principā mežā. Līdz šim vienīgais nets, kāds bija pieejams, bija DSL’s. Dažus gadus atpakaļ, kad tas tika slēgts klāt, sākotnēji solīja 10 Mbps un arī interaktīvo televīzoju. Izrādījās gan, ka vecie vadi laiž cauri maksimums kādus 6 Mbps, tātad interaktīvajai televīzijai nepietiek. Tā kā tāds 6 Mbps tarifu plāns neeksistēja, tika pieslēgts 4 Mbps – neredzēju jēgu maksāt par 10, lai lietotu 6. Pēc kāda gada ciematā laikam vēl daži kaimiņi pieslēdzās pie LTC un nets sāka gļukot. Tika pārslēgts uz 2 Mbps un nostabilizējās. Tā nu arī nācās lietot… ja vēl lejā kaut ko novilkt sakožot zobus varēja, tad augšupielādes ātrums (ap 300 kbps) galināja nost. Ja vajadzēja kaut ko ātrāk novilkt vai ārī, piemēram, ielādēt kādu video iekš Youtube, tad slēdzu telefonā teterēšanu un darīju to caur LMT 3G – tur savi 3-4 Mbps uz leju un 1.5-2 Mbps bija.

    Ārpus mājas caur 3G ir bijis arī 5 Mbps, kas man jau labu laiku lika domāt par 3G modemu ar antenu uz jumta. Un es jau sen tā būtu izdarījis, štrunts, ka nedaudz dārgāk par DSL’u, BET – pings ar 3G ir gaužām draņķīgs, savas 100 ms turās, reizēm arī vairāk. Man sanāk gana daudz attālinātu darbu konsolē caur ssh, tāpat arī caur rdp kaut kur jāpieslēdzas reizēm, kodējot ik pa brīdim jāsūta svaigākās izmaiņas uz vcs, utt. – ar tādu pingu tas ir čakarīgi.

    Liriska atkāpe beidzās, tagad par 4G. Pieteicos “testam” – sak’, sliktāk jau nebūs no tā, ka atbrauks notestēt. Skatījos uz to visai skeptiski, ņemot vērā savu ģeolokācijas vietu. Ar LMT vēl ir ok, bet, teiksim ar Biti un Tele2, te jākāpj uz jumta, lai normāli zvanītu, Bitei nets vispār nestrādā – un tas ir kādus 5km taisnā stiepienā līdz Ādažu centram. Atbrauca montieris, pieslēdza sākumā modemu bez antenas – diezgan bēdīgi, downloads ap 10-12, pings nožēlojams, uploads praktiski nav. Ok, skrūvēs klāt antenu. Uzkāpām otrā stāvā, montieris vicināja antenu pa visu istabu logiem uz visām debespusēm, taču situācija joprojām bēdīga. Tika secināts, ka dīvainā kārtā vislabākā uztveramība ir pie tā paša loga pirmā stāvā, kur sākumā tika testēts bez antenas. Pabāzām tur ārā antenu, pagrozijām šurpu turpu – o, kaut necik ir, kaut kādi 16 Mbps uz leju, 2-3 uz augšu. Ja to salīdzina ar esošajiem DSL rādītājiem, tad nav variantu, jāņem. Smaidīgs parakstīju papīrus.

    Vēlāk vakarā rāpos uz jumta, lai štellētu klāt antenu pie masta. Montieris teica – ja dabūšu zem 119 decibeliem, tad būs plus mīnus ok. Grozīju šurpu turpu un cēlu augstāk zemāk stundas garumā. Uz vienu pusi vispār klusums, savukārt, Ādažu virzienā, hops un 116 decibeli! Vēl pēc brīža jau 113, līdz beigās atradu pozīciju, kurā ir 106. Ievērības cienīgas kritums tik vien kā no antenas noregulēšanas. Tur vēl ir otrs parametrs, arī decibelos – tas sākumā bija ap 10, tagad 6. Tie hujvej stabiņi arī parādījās divi, sākumā tik viens bija. Aa, un interesanti – nebūt nav tā, ka, jo augstāk uzkrāmē antenu, jo labāks signāls. Mums tas antenu masts tāds pagarš, es jau biju gatavs rāpties riktīgi augstu, bet nē, vislabāk ķer aptuveni jumta augstumā.

    Pieslēdzu vidējo tarifu plānu, 10 Mbps pa 15 latiem mēnesī. Kamēr pie manis vēl bija montieris, maksimums, ko varēja izspiest, bija 16 Mbps. Tad nu tobrīd nospriedu, ka maksāt par 20+ īsti nav jēgas, jo ar 10 Mbps plānu reālais ātrums tiek limitēts uz aptuveni 12.8 Mbps. Tātad, par +3 Mbps katru mēnesi piemaksāt gandrīz piečuku? Nu nē, nav vērts. Tagad, pēc antenas pieregulēšanas, sāku domāt, ka varbūt varēja arī ņemt dārgo variantu, jo downloads virs 20 Mbps visdrīzāk uzkāptu. Būtu interesanti, ja LMT man uz vienu dienu ieslēgtu patestēt maksimālo – tīri interesei, cik tad spiež. Uz doto brīdi tātad man uz leju ir stabili 12+, būtībā līdz ierobežotājam, uz augšu ir 5-6 (max laikam tika izspiests 6.7). Un pings – neticami, bet fakts – turās aptuveni 25 ms robežās (ar LTC bija tuvāk 40). Es pat īsti nejūtu, ka lietotu mobilo internetu!

    DLS modēmu kā atslēdzu dienā, kad uzlika 4G modēmu, tā atpakaļ slēdzis neesmu, nav bijusi vajadzība. Noiets etaps. Un neticu, ka kāds uz šo miestu vilks jaunu telefonlīniju tuvākos n gadus. Tās pašas dienas vakarā arī bija skaidrs, ka 4G tests ir bijis veiksmīgs un pēc 14 dienām es modemu atpakaļ nenesīšu.

    Uz doto brīdi man nav ne mazāko sūdzību par 4G, viss ir vienkārši lieliski. Tagad tik jācer, ka pakalpojuma kvalitāte tāda arī saglabāsies. Kaimiņiem labāk nestāstīšu, lai šie lieto vien tālāk DSL’u. 🙂

    Atbildēt
  22. Juris

    Bija izmēģinājumā LMT 4G Internets 19, Jelgavā RAF rajons. Lejā 10-30 Mbps atkarībā no dienas laika, augšā kautkādi 10Mbps.

    Atbildēt
  23. Andris

    DSL jau arī attīstās. LTC savus ADSL pamazām pārslēdz uz VDSL. Man DSL tagad strādā ar 20Mbps down un 5Mbps(!)upload.
    Starp citu – ja lietojiet ADSL Internets3, pārbaudiet vai Jums nav jau pieejams Internets4 – maksā tikpat, bet ātrums 20/5.

    Atbildēt
  24. InsekC

    Nu par LTC “attīstīšanos” varētu daudz stāstīt. Zolitūdē 300 m no centrāles vairāk par DSL 2 (6 MBit) nevar izspiest un tas dēļ veciem vadiem pa ielu. Savukārt LTC lepni paziņo, ka vadus neplāno ne remontēt ne mainīt!!! Jāgaida kāda LMT superakcija…

    Atbildēt
  25. Kaspars

    Kad 4g parādīsies laukos.. padomāšu par pieslēgšanu.. pagaidām, lai gan smieklīgs ātrums.. bet vismaz stabils un nekādu ierobežojumu..

    Atbildēt
  26. pp

    lattelekoma dsl? parunāsim par 4G vs Optika.
    turklāt štruns ar ātrumiem. kāda jēga no 150 mbps, ja 1 Gb maksā pāris latus.

    Atbildēt
  27. Cockpit

    Uz LMT 3G pusi vispār nav vērts skatīties.

    Pings 300-500ms
    Lejupielāde: 3 Mbps
    Uploads ierobežots: 40 KB/s
    Fiksētā IP: 5Ls/ mēnesī.
    Dimaniskā IP: 1Ls/ mēnesī

    Atbildēt
  28. Indulis

    “..bet līdzīgas situācijas es esmu redzējis citās situācijās – kad pakalpojuma sniedzējam kaut kas ir vai nu saliecies, vai arī līki nokonfigurēts..”
    Un viņi to zina, bet turpina dot testēt iekārtas (Huawei E5172As).
    Programatūras atjauninājums būs pēc divām nedēļām. LMT cer, ka tas novērsīs esošās problēmas:3G režīms uzrāda – signāla nav, savienojums tiek izveidots! Pieslēdzot āra antenu indikātors uzrāda divas iedaļas, bet savienojumu izveidot nav iespējams. 4G nav vispār – runa ir par Rīgu, Brīvības gatvi.

    Atbildēt
  29. Cop

    Induli, skaties, ko rāda rutera diagnostikas izvēlne, nevis stripinas uz rutera korpusa. Kā tu zini, ka Brīvības gatvē ir pieejams 4G? Vai esi zvanījis LMT?

    Atbildēt
  30. mpls

    Lietoju 4g jau dažus mēnešus Pierīgā. Testa laikā sajūtas bija awesome, ltc dsl ar saviem 5mbps max likās kā stone age, 4g ātrums abos virzienos ap 30 mbps dažreiz vairāk, aizture ap 20-25 ms uz lmt.lv. P2p, jutubs gāja grizedamies, bet nu pēdējā laikā, vairs ne , ipaši vakaros, ātrums stipri zem 20mit. Vai nu šeipo vai vai jau trubas pilnas , fig zin ko viņi dara. Dažreiz p2p ir beigts pa galam, citreiz iet ok.

    Savienojums ļoti nestabils, pie visām 5 strīpām arī labā laikā, zūd paketes paceljam kautkur vinju tiiklaa.. Nekādu vpn un nedomā darbināt, krīt nost ik pēc 5-10 min. Arī pašlaik. public / fikseeto ip savam savam huavei mudēmam arī nevarot dabūt, līdz ar to pieslēgties saviem ieksējiem resursiem (port forwarding neiet) no ārpuses nevar, kad būs taada iespeja lmt nesaka..

    Turpinu izmantot ltc dsl darbam un 4g prieks izklaides. Vdsl nespiid, atrodos taalaak nekaa 1km no dslama. Kautkaa taa…

    Atbildēt
  31. Indulis

    Cop, komentārā uzrakstīju tieši to ko teica LMT palīdzības serviss t.i. par huawei ražotāja firmware brāķi, neatspoguļojot patieso signālu. Strīpiņas nav ne uz rūtera, ne pārvaldības programmā.
    Kā es zinu, ka Brīvības gatvē ir G4 – viņi paši arī nezina, tāpēc dod testēt. Tāpat apgalvo, ka droši ir G3, bet šim rūterim “nav”, bet Huawei B260a ir (HSUPA).

    Atbildēt
  32. Storms

    Pa bezvadu jebkurā gadījumā savienojumam ir jābūt nestabilākam nekā pa vadiem. Notbukā ir 3G pieslēgums, kuru palietoju šad-tad ārpus mājām/kantora. Rajonos, kur daudz mobilo lietotāju ātrums ir draņķīgs. Kautkur kur lietotāju sevišķi maz (mežā piem.) ātrums ir absolūti pietiekošs.
    Nedomāju ka 4G ir drāšu nogalinātājs. To labākajā gadījumā var izskatīt kā mobilitātes iespēju vai izmisuma salmiņu.
    Jo vairāk lietotāju būs 4G, jo draņķīgāks tas kļūs. Vai LMT šobrīd ir gatavs investēt 4G ne tikai ieviešanā, bet arī jaudas palielināšanā – šaubos. Protams, tas nenozīmē ka LTC būtu jāguļ uz lauriem. LTC būtu tomēr jāsaspringst uz veco drāšu nomaiņu, vismaz tiem kuri lieto DSL un nevar dabūt vairāk dēļ vecajām drātīm.

    Atbildēt
  33. Sewer

    Man Ikšķilē arī ir DSL. Ekonomiskais. Par lielāku maksāt nav jēgas, jo arī veci vadi. Telecom teica, ka vadus varu mainīt uz sava rēķina. Tas ir 300 metri jārokas pa grants seguma ielu. Downloads 5,5 Mbit, Uploads 2,7 Mbit. Pings 5.

    Atbildēt
  34. Tenas

    Mana pieredze ar LMT 4G ir bijusi pārsteidzoši laba. Galvenā atziņa – ātrums ir atkarīgs galvenokārt no distances līdz 4G bāzes stacijai un šķēršļiem distancē. Tā kā, lai saprastu vai normāli darbosies, ieteiktu ņemt testēt. Un par DSL runājot – manuprāt galvenais arguments pret ir super zemais upload ātrums, tā ir aizvēsture.

    Lietoju Internets datorā 19 ar modemu (teorētiski ātrumam ir jābūt švakākam, jo miniatūra antena, taču izrādās, ka tā nav!). LMT mājas lapā raksta, ka ar šo tarifu plānu vidējais ātrums būs 20 mbps un jāsaka, ka es dzīvē to mierīgi esmu sasniedzis. Esmu testējis šādās vietās un ātrumi ir bijuši apmēram šādi (mbps down/up):
    Ventspils 60/40 – redzēju bāzes staciju
    Grobiņa 60/40 – redzēju bāzes staciju
    Salaspils 80/70 – es biju pilnīgā šokā, taču atrados pie pašas bāzes stacijas.
    Saulkrasti 30/20 – atrados dziļi mežā un pāris km no stacijas, nebija tiešā redzamība
    Ādaži 30/20 – atrados pāris km no stacijas, nebija tiešā redzamība

    Atbildēt
  35. Toms

    Pats lietoju LTC ekonomisko internetu, kad manā miestā parādīsies LMT 4G plānoju notestēt un lietot 10Mb/s par 15Ls/mēn tarifu.
    Varētu kāds, lūdzu, ieteikt 3G 900MHz antenu Huawei E353 USB modemam.

    Onkulim laukos ir Okartes internets ar Huawei E353 modemu, kurš iekštelpās neatrod LMT tīklu un tai pat laikā ar Samsung Ace ir stabilas 2-3 “svītriņas” un var pieslēgties 3G, USB modemu var lietot tikai izkarinot ārā pa logu, lai vispār pieslēgtos tīklam.

    Atbildēt
  36. AG

    Es par šiem te 3/4 g vispār joprojām ņirgājos… Vācijā pirms 3 gadiem man 3G gāja uz reāliem 7mbit/s. Latvijā LMT 3G lielākoties vispār velkas, starp bāzes stacijām ir pāslogoti cores linki. Rīgā vēl +/- ok, bēt ārpusē 3G joprojām nefunkcionē normāli, kur nu vēl 4G!!!

    Atbildēt
  37. buu

    Principā šis ir “mārketinga 4G”, jeb LTE (Long Term Evolution). Pēc standarta 4G būtu jābūt min 100Mbit starp jebkurām ierīcēm tīklā ar max 1Gbit.
    Galvenā atšķirība starp LTE un 3G (nerunājot par savādāku un uz ilgu nostandartizētu arhitektūru “serveru telpā”) ir šaurāku frekcenču izmantošana vienam sakaru kanālam un iespēja lietot vairāk sakaru kanālu paralēli. (Paredzēts ka 1Gb tiks nodoršināts tieši uz vēl šaurāku diapazonu izmanošanas rēķina). Tā kā šie sakaru kanāli tik un tā ir stipri ierobežoti skaita ziņā, tad nu tā ir bāzes staciju (eNodeB) ražotāju izvēle – nodrošināt noteiktu lietotāju skaitu ar labu kvalitāti vai daudz lietotājus ar ne tik labu kvalitāti (Piemēram vēl pirms pāris gadiem Ericsson eNodeB nodrošināja tikai 30 lietotājus un pārējos sūtīja izbaudīt 3G priekus, kamēr Huawei ņēma pretī visas ierīces un dalīja savus ierobežotos resursus kā nu mācēja).
    Izskatās, ka LMT gadījumā viņu eNodeB ņem pretī visus – visi var baudīt “4G” priekus (kas ir ne tikai lielāks ātrums), bet jārēķinās ar stipri svārstīgu kvalitāti (Kam nelietojot, atbilsotši noteikumiem, P2P un VOIP nevajadzētu būt būtiskai starpībai)

    Atbildēt
  38. Toms

    LMT 4G jau arī vismaz pēc mājas lapā rakstītā standarta 4G(3.75G) ar 100Mb/s pacēlis uz 150Mb/s, nākamais solis ir LTE-A 8 revīzija – 300Mb/s lejuplāde un 75Mb/s augšuplāde.

    Atbildēt
  39. coolynx Raksta autors

    Toms, man šķiet, ka LMT nevajadzētu kautrēties un droši rakstīt uzreiz 1Gbps, jo tas izskatīsies daudz labāk nekā kaut kādi 300Mbps vai 150Mbps, kas ir šobrīd.

    Atbildēt
  40. Krotow

    AG ir taisnība. Tas, ka bāzes stacija var nodrošināt 3G/4G/… utt. neko nelīdz, ja savienojums starp bāzes stacijām un centrāli ir lēns. Normāli būtu jābūt ātrai optikai, taču kas tev kaut kādos Pampāļos tādu vilks. Būs tādi paši izdevumi, kā Lattelecom un beigās nekāda profita. Otrs – visi [n+1]G labumi pazūd, ja bāzes stacijai pieslēdzas vairāk klientu, kas kaut ko pumpē (torenti, DC, citas lejupielādes) vai skatās interneta TV vai YouTube klipus. Tāpēc pat Rīgā ir vietas, kur 3G rāda, taču konekts te ir te nav un saturs tikko velkas. varētu nobanot visus pumpētājus, taču tad priekš kam vairs ir vajadzīgs ātrs internets. Tos pašus e-pastus var aizsūtīt ar veco lēno.

    Atbildēt
  41. Toms

    Krotow, piekrītu par to BS pārslodzi un lielajiem lejupielādētājiem, bet tajos pašos Pampāļos pienāk optika un citur, kur tā nav “pēdējās jūdzes” ietvaros būs, jo Eiropas Savienība ir izvirzījusi mērķi līdz 2020. gadam katram ES iedzīvotājam nodrošināt vismaz 30Mbit/s interneta piekļuvi, kur pusei jābūt piekļuvei 100Mbit/s.

    Atbildēt
  42. Krotow

    Bet es par ko teicu 🙂 Ja savilks optiku, tad protams, ka caurmērā būs ātrāk. Pieļauju, ka vēl ātrāk, jo tagad jaunajās optiskajās līnijās caur vienu kabeli spīdina visā varavīksnes spektrā – attiecīgi var dabūt cauri daudz vairāk kanālu un vairāk trafika. Vienīgi paies laika, kamēr savilks optiku arī tur, kur autobuss vairs nebrauc.

    Atbildēt
  43. vobla

    Sveiki!

    Drīz jau būs mēnesis, kopš pieslēzu 4G Mārupē. Līdz šim ātrākais no mobilajiem bija Bite, ko litoju kādus 4 gadus. LMT 4G ir krietni ātrāks. Meistars, kad testēja, dabūja ap 23Mbit lejā un ap 10 up.
    Pašam ir ierobežotais pieslēgums ap 10-4 Mbit vidēji turās. Tas ir ar antenu uz palodzes, horiznāli un pavērstu pret tuvāko torni (ap 2km).
    Nevaru sūdzēties, pagadām esmu ap 100GB novilcis, ātrums max novērots 1,4MB/s, upload max bija 460KB/s.
    Bites 3G pirms tam ātruma rekords bija lejup 650KB/s.
    Jācer, ka nepiesiesies par lielo trafiku, manuprāt, salīdzinot ar citiem mobilā interneta piedāvājumiem, tieši trafika neierobežotība ir ļoti būtsiks faktors par labu šim…

    Atbildēt
  44. garsh

    4G lietoju jau mēnesi, pagaidām nedūdzos, vismaz man bija svarīgs ping ātrums un neierobežotais datu apjoms.
    Ping turas no 14-25 ms, max download ko esmu dabūjis ar torrentiem ir 6 Mb/s, jā tieši tā seši megabaiti sekundē.

    Atbildēt
  45. AG

    Problēma tajā, ka mūsu operātori grib mega peļņu un negulda naudu cores infras savienojumos. To optiku starp torņiem var ievilkt, var noīrēt, bet tas ir dārgi. Tā vietā dzen tuftu, stāsta par bāzes stacijām, bet jēga nekāda ja starp tām lēnie linki. Kā Krotow rakstīja, ir bāzes stacijas kur papagaiļus rāda, bet nekas nenotiek. Un vel tie ierobežojumi par tipa Skype un Torrent. Tas vispār ir nonsensss, tad nafig lēnu inetu par lielu naudu…? Neredzu, ka pseido 4G varētu izdatīr ko pāri LTC… DSL nav ideāls, toties strādā! Negribas, bet nu jāslavē ir, man Mārupē ir LTC 500Mbit/s optiskais pieslēgums un neko labāku es redzējis nēesmu!

    Atbildēt
  46. LM

    Nesen paņēmu testēšanai TELE2 un LMT puļķus. TELE2 likās sakarīgāks. Bija nepieciešams paņemt no ftp servera palielus failus un tele2 vņus novilka ar ~2Mb/s, lmt tos pašus novilka ar ~1.3Mb/s un ātrums lēkāja. Dažus vakarus lmt mēdz, diezgan ilgi, iesprūst uz EDGE ātrumu, kas ir absolūtā vilšanās, jo tieši tajā dienā bija nepieciešamība izmantot RDP. Rdp sesija bija nelietojama. Ar TELE2 čipu uzspēlēju arī EVE-online spēli, bija ok, pings līdz serverim 80ms, ar optiku 35ms. Vēl vienu lietu nesapratu, kamdēļ lmt ilgi slēdzas klāt tīklam, ar tele2 viss ātri notiek, izlec čipa programmaturas logs un connect. Testēts Rīgā Lāčplēša-Avotu stūris.

    Atbildēt
  47. Krotow

    LM, Pļavniekos pie Nīcgales un Sesku ielu krustojuma pavisam cita aina. Tur LMT iet ātrāk un Tele 2 lago, pie kam bezdievīgi. Tā ka vislabāk ir paņemt visu 3 operatoru puļķus un pārbaudīt vietās, kurās pats biežāk uzturies – tad būs skaidrs, kurš labāk der.

    Atbildēt
  48. Vaards

    Pateicoties LMT un 4G, man pagājušās nedēļas beigās atskanēja zvans klausulē no Lattelekoma:
    – Labdien, vai jūs ziniet, ka Jūsu dzīvesvietā ir pieejams arī optiskais internets!?
    – Jā, zinu. Kādus divus gadus tas šeit pieejams.
    – Vai Jums neinteresē izveidot optisko pieslēgumu un…
    – pagaidiet! Mani pilnībā apmierina Jūsu ekonomiskais 2Mb/s pieslēgums. Turklāt izvēloties optiku, Jūs atkal mēģināsiet mani piekrāpt ar 24 mēnešu līgumu, modēma īres peripetijām un soda naudām par līguma laušanu. Bet es šeit dzīvoju īrētā dzīvoklī un iespējams varu izdomāt pārvākties uz citurieni…
    – Lūk tamdēļ mēs Jums šobrīd zvanām! Lattelekom rīko akciju patstāvīgajiem klientiem un piedāvā pieslēgt optisko internetu bez ilgtermiņa nosacījumiem un par samzinātu ikmēneša maksu ~8LVL plus PVN/mēnesī, dāvanā wi-fi ie…
    …BRAUCIET ĀTRĀK ŠURP, esmu ar mieru!

    7/9/2013 10:25 AM GMT 52.34 Mb/s 47.52 Mb/s 6 ms Riga < 50 mi
    7/8/2013 10:05 PM GMT 4.70 Mb/s 0.45 Mb/s 25 ms Riga < 50 mi
    6/1/2013 9:46 PM GMT 1.93 Mb/s 0.46 Mb/s 29 ms Riga < 50 mi

    Kas interesanti, mans ekonomiskais DSL pats bija "uzlabojies" kaut kad gada vidū. Laikam telekoms apžēlojās par tādu skopuli, kas visu lieko 2Mb/s trafiku caur e-mūli laiž nepārtrauktā režīmā. 😉

    Secinājums – paldies, tev LMT, ka tu tāds esi!

    Atbildēt
  49. coolynx Raksta autors

    Apsveicu!

    Es pilnīgi piekrītu – paldies visiem konkurentiem, ka viņi katrs mēģina tikt pie sava tirgus daļas pīrāga kumosa, jo no tā mums – lietotājiem tikai labāk!

    Atbildēt
  50. Vaards

    Paldies! 🙂

    Tomēr domāju, ka Lattlelekoms šobrīd preventīvi un paniski konkurē ar nākotnes konkurentiem – resurss ir, komunikācijas ir, mezgli ir, cilvēki ir, mašīnas ir… Ja tagad neievilks stikla vadiņu visos iespējamos blīvi apdzīvotajos punktos, tad pēc tam būs par vēlu, kad attīstīsies bezvada tehnoloģijas līdz ievērojamākam pārklājumam un atrumiem.

    Kas attiecas uz 4G, tad iespējams neesi pieminējis vienu priekšrocību: LMT variantā var paņemt kādu spaini ar savu internetu līdzi: http://www.lmt.lv/lv/lmt-parklajums, Un iespējas arvien paplašināsies.

    Atbildēt
  51. Stendec

    Labdien!

    Es mēnesi jau lietoju 4g dsl vietā, esmu Jelgavā, un mana pieredze ir diametrāli pretēja, pagaidām! Pirms pieslēgt pakalpojumu es zvanījos uz informācijas dienestu LMT, un man vis tika izskaidrots. Līgumu izlasīju kad puisis izdrukāja, un tur problēmas man neradās. Man nepatīk visi šie xx mēnešu līgumi, tāpēc parasti es iekārtas pērku uz reiz, bet šai gadījumā, modema cena ir līguma sumā un laužot līgumu es samaksāju atlikušo iekārtas vērtību!. Manas domas par Izcelto skype p2p utt tekstu! Man liekas tas ir attiecināms uz 3g, jo tai pašā LMT lapā var atrast saukļus ka šis 4G pieslēgums kā reiz ir online spēlēm skype utt.

    Manā gadījumā ātrums ir stabils, un līdz šim zemāk par 10mbit/s (15ls pieslēgums) nav novērots. Skatos jūtubi, skaipi, failu lejupielādēšana un otrādi, p2p reti… Esmu modemu ņēmis uz Rīgu (Dārziņiem). Patiesībā es ārkārtīgi lielas izmaiņas nejūtu sa;līdzinājumā ar dsl izņemot uploudu, kas bija viens no galvenajiem iemesliem kapēs atteicos no dsl.

    P.S.
    LTK pēcāk man piedāvāja 7mbit/s pieslēgumu pa 7 ls 😉
    p.s.s.
    Ja atcerēšos ielikšu statistiku par interneta lietošanu no modema logiem…

    Atbildēt
  52. Toms

    Stendec, Tev patiešām piedāvāja šādu tarifu:”LTK pēcāk man piedāvāja 7mbit/s pieslēgumu pa 7 ls”, LTC to noliedz, ja tā tad labs variants, gribu tādu.

    Atbildēt
  53. Knaģis

    Kalngale, melnais rūteris, bez ārējas antenas. 3G rāda 2/5 svītras, 4G 4/5 svītras.

    Piektdienas vakars. 3G (sim karte nepareizā, 4G neatbalsta). 8mbps/2mbps
    Pirmdienas vakars. 4G. 7mbps/3mbps
    Otrdienas rīts. 4G. 66mbps/29mbps

    Tagad es tik vēlos saprast, vai tas pirmdienas vakara ātrums bija kāds gļuks kaut kur vai arī tā vienmēr būs.

    Atbildēt
  54. coolynx Raksta autors

    Domāju, ka tā vienmēr būs, jo ātrums ir atkarīgs no lietotāju skaita, kas online kaut ko velk. Vismaz tādi ir mani novērojumi. LMT 4G != LTC DSL ātruma stabilitātes ziņā 😉

    Atbildēt
  55. Taka

    Drusku paskaidrošu par DSL zemo upload. Tas nav “vēsturiski”, tas ir “fiziski”. Tas ko LTC piedāvā klientiem patreiz (par VDSL2 bik zemāk) saucas ADSL2+ (trešā paaudze, pirms tam bija ADSL un ADSL2). Ērtības labad saka DSL vai ADSL. A burts ir no vārda “asimetrisks”. Tur tā sāls 🙂
    90-to sākumā, kad tika izstrādāts ADSL uploads nevienu neinteresēja, tāpēc DSL frekvenču joslas ir pārdalītas par labu lielam download. Var piebilst, ka DSL ir dažādi frekvenču plāni (Annexi), kur ir iespējami bik lielāki upload ātrumi. Ir arī simetriski DSL standarti bet tie nav savietojami ar parasto telefonu (aizņem tā frekvenču joslu), tāpēc tiek piedāvāti tikai biznesa klientiem (piem SHDSL).
    ADSL2+ maksimālais teorētiskais ātrums ir līdz 24Mbps down un līdz 4Mbps up (ja izmanto ADSL2+ AnnexM), ja lieto AnnexA maksimālais upload ir līdz 1Mbps. Maksimālo iespējamo ātrumu nosaka līnijas kvalitāte un tās garums.
    Man neizprotamu iemeslu dēļ LTC jau gadiem spītīgi nevēlas dot AnnexM mājas klientiem, tāpēc neko vairāk par 0.8Mbps up diez vai sagaidīsim.

    VDSL2:
    xDSL standarts, kurš izmanto augstākas frekvences un tuvos attālumos (līdz 500m) var izbliezt pat 100/100Mbps. Virs 1km ātrums sāk strauji kristies, pie 2km jau nokrītoties līdz ADSL līmenim (10/1). VDSL2, atšķirībā no ADSL, nav tik asimetrisks – atkarībā no izvēlētā frekvenču plāna. LTC VDSL2 dod 20/5Mbps.
    VDSL2 ir iespēja saņemt tikai tiem, kuriem līnijas garums nepārsniedz 1km un pati līnija ir atbilstošas kvalitātes. Piedevām, ja no visiem pie viena aparatūras skapīša tikai vienam būs līnija īsāka par kilometru, arī tad uz VDSL2 var necerēt.
    VDSL2 vajadzīgs arī cits

    LMT 4G piedāvājums ir neslikts potenciālais LTC DSL grāvējs, taču tas vēl jāatīsta. Tā galvenie klienti manā skatījumā ir privātmāju īpašnieki, kuriem LTC optika nespīd, kā arī tie, kuriem DSLs nav bijis pieejams, vai arī vajag internetu “staipīt sev līdzi”.
    No otras puses – šis LMT gājiens var likt LTC sakustēties, redzot DSL klientu aizplūšanu un sākt domāt par optiku (bez tā sasodītā n-k ls līdzfinansējuma un iespēju veikt LTC pārdošanas menedžera darbu viņa vietā, apbizojot visus kaimiņus, lai tie arī pievienojas) kaut vai tām privātmājām, kuras ir ciematos ar izbūvētām LTC kabeļu šahtām.

    Atbildēt
  56. Taka

    Vaards
    LTC vēlas atbrīvoties no vara tīkla tajās vietās, kur ir optika. Uzturēt divus paralēlus tīklus nav prāta darbs un arī maksā. Tāpēc viņi cenšas pierunāt visus pārslēgties.
    Minēšu, ka viens no iemesliem cilvēku pretestībai ir tas, ka nav tāda “ekonomiskā optiskā interneta” ir uzreiz “mersedess” pa 12ls un 50Mbps. Ja būtu kāds 10/10…20/20 optikas pieslēgums zem 10ls mēnesī, uz optiku pārietu vairāk cilvēku.
    2Mbps Ekonomisko DSL jūnijā pacēla uz 5Mbps.
    Piekritīšu, ka tas daļēji noteikti ir LMT nopelns 🙂

    Atbildēt
  57. Atbalss: LMT 4G jeb Lattelecom DSL grāvējs #2 - Pods.lv | Pods.lv

  58. piraats, episkais

    Njaa… ja ir pieejama optika, izmantot DSL ir izcils marasms. Protams, gan jau ir tādi, kuri no neta neko nesaprot un viņiem ir vienalga, optika vai dsl… (piemēram, mans priekšnieks iepriekšējā darbā, kuram vārds “Internets” asiociējas ar e-pasta nosūtīšanu no Outlook un ar informācijas meklēšanu www.bing.com (kas ir google viņš pat nezin manuprāt vēl joprojām)).

    Atbildēt
  59. Taka

    piraats, episkais
    Nesaprati domu. Cilvēki negrib pāriet uz optiku jo viņi negrib maksāt vairāk.
    Lētākā optika (50Mbit) maksā 10.47, lētākais DSL (5Mbit) – 7.66
    Tas ir LTC mārketinga lidojums – nepiedāvāt kaut kādu ekonomisko optisko pieslēgumu. Visiem ISP ir ekonomiskais pieslēgums knauzeriem.

    Atbildēt
  60. Goodman

    Lietoju 4G Mārupes nov. Tīrainē…
    maksimāli uz Huawei modema ir trīs svītras, ātrums nekrīt zem 20 mbps ja lietoju vienu wi-fi ierīci, kas ir interesanti, ka dienā ir reizes kad tiešām ātrums ir iespaidīgs arī visi piesauktie 100 mpbs… (no Steam dati lejupielādējās ar ātrumu 15-20 MB/s), tomēr jāatdzīst ka tas ir rets novērojums un ir doma ka LMT ierobežo katra lietotāja maksimālos ātrumus neatkarīgi no lietotāju skaita konkrētajā mirklī. Bet laiks rādīs kas notiks klientu skaitam pieaugot.
    Skaidrs ie viens ka Lattelecom DSL nevar konkurēt…., iepriekš to lietoju vairākus gadus un atšķirība ir ļoti jūtama.. īpaši augšupielādes ātrums kurš DSL tehnoloģijai ir nepārvarāms šķērslis….

    Atbildēt
  61. Jānis

    Es noteikti nelietošu 4G no LMT un vispār esmu pret 4G ieviešanu un interneta pa gaisu kā tadu neesmu īpaši sajūsmā. Lattelecom mani ļoti apmierina un DLS līnijas ir pietiekami ātras, nav nepieciešamība pēc lielāka ātruma jau sen. Tā ir tikai dzīšanās pēc skaitļiem un “krāna staipīšana”. Nesaprotu, ko visi ar tām lielajām trubām dara?

    Varbut vajag padomāt kādu iespaidu uz dzīvo organismu atstāj 4G tīkls, tādēļ es pilnīgi noteikti esmu pret 4G ieviešanu kā tādu. Ir valstis, kurās tas vēl tiek pētīts un tādēļ ieviešana ir atcelta.

    Atbildēt
  62. Toms

    To Jānis: Nav starpība vai Tev pa gaisu iet mobilais internets vai balss sakari, jo MHz joslas, piemēram, 4G 1800MHz tiek pārraidīti gan balss sakari, gan internets, jā ir tā, ka 4G izmanto plašāku MHz joslu kā GSM/3G, bet elektromagnētiskā radiācija ir atkarīga no signāla izstarojuma stipruma nevis no tā, cik daudz Mb/s tiek pārraidīti konkrētajā frekvencē.

    Jā, piekrītu DSL ir pietiekami ātrs, BET tā augšupielādes ātrums (max. 800Kb/s) gan ir smieklīgi mazs.

    Atbildēt
  63. zodik

    4g ir ok
    labaks un letaks par radiolinku, uz speed testa videeji raaada ap 15 mb pa vakariem, bet no riita un nakti rada ap 25 mb , ar tarifu 19

    videeji kacaa ar 3700 kB/s

    Atbildēt
  64. LMT lietotajs

    Esmu LMT internets 19 lietotajs atrodos laukos pagaidam gan tik HSPA+ bet kaut kad jau teica plānots ari uzstadit 4G raiditaju, nesudzos, kačaju filmas utt. no torentiem bez problēmām

    Atbildēt
  65. Kaspars

    Nesen paņēmu uz testu 4g, dzīvoju pilsētas centrā, ātrums stabīls – 45mbps uz leju un ap 20mbps uz augšu, pings 14! Bet ir viena cita problēma, kuru mēģinu saprast! Visulaiku ļoti ilgs konekts līdz serverim (resolving host), nevaru saprast, kāpēc, jo pirmajā dienā kad pieslēdza, lapas vērās momentāli, ar nekādu aizturi! 🙁

    Atbildēt
  66. Rupucis

    Veidojas pieredze ar LMT 4G 🙂 Pilsoņiem pierīgā atrodas viena kaste pie kuras nepieciešams piekļūt caur remūto desktopu. Pagaidām ir pieslēgts LTC ar DSL kurš brīžiem strādā ar 10 mbps dažreiz ar 0,5 mbps a dažreiz vispār pazūd kautkur LTC drāšu mudžekļos un nav izvilināms laukā. Nu tā kā jaunās technoloģijas ir zo tad izdomājām pamēģināt LMT 4G, jā pilsonis atbrauca ar priekā spīdošām acīm pielika kasti lejā nāk ~ 29 mbps uz augšu ~10 mbps vis zo, mietpilsoņi pārlaimīgi – rakstam papīrus. Uz jautājumu vai es tikšu klāt no Zanzibāras pie sava servera ar remūto desktopu džeks ar spīdošajām acīm atbild ka noteikti tik sakonfigurēt vajag a bet to viņš ne visai māk, tāpēc rīt vajagot džekiem uzzvanīt tie visu pateiks. Rīt bija sestdiena, neskatoties uz to LMT palīdzības dienests uzdevumu augstumos – visi strādā melnām mutēm! Izstāstu savu vajadzību, dāmīte fonā sāk kaut ko drudžaini klabināt pa klavieri un beigās izdveš sakrālu frāzi “A Jums tāds pakalpojums nav pieejams!!!”. Gandrīz izlauzās vārdiņš krievu valodā kas sākas ar burtu b un beidzas ar mīkstinājuma zīmi. Sāku pacietīgi dāmītei stāstīt ko vot tur džeks un solīja un teica ka būs un tā ……. Uz šo dabonu atbildi ka “Nuuuuuu tad jau Jums vajag “Fiksēto Ip addressi” Jo bez šitās lietas Jūsu rūterim ir vairākas !!!??? ip adreses un tāpēc pasākums nestrādā!” Nu pēc tāda paziņojuma gandrīz paliku bez valodas. Nu neko paņēmām “Fiksēto IP Adresi” kura maksā + 5Ls mēnesī, sakonfigurēju APN un atkal iestājas stabīlais stāvoklis “Mārrutku Jums” Kļūda 283, nevar atrast APN …….. Pēc indīgas vēstules uzrakstīšanas no LMT atzvanīja a vot tur ipadresi vajag ierakstīt, nu tur tajā vietā – a tādas vietas kur viņu ierakstīt nemaz nav. Man ir cieša aizdoma ka pāršujot E5172 firmwāri LMT_šņiki kautko nav jaunajā versijā dalikuši jo puisis pats sabrīnījās par šo apstākli. Nu tagad gaidu manuāli pdf_ā ar ko da kā 🙂

    Atbildēt
  67. Bembis.

    Dzīvoju laukos, kur nav ne DSL ne kāds cits internets, ir tikai 3G un tagad 4G, kas rāda uz rūteri 1 vai 2 svītriņas, bet ar tām pilnībā pietiek, lai nets ietu bez “lagiem”, un lejupielādes ātrums arī ir ~1500kb/s ar internets mājai 15 komplektu. (10mbps), tātad nevaru sūdzēties, salīdzinājumā ar 3G iet rēķiniet – 5x ātrāk, jo lejupielāde bija max 300kb/s

    Atbildēt
  68. Goodman

    Nu tad tā… sākās problēmas….
    augustā ātrums jau nepārsniedza vidēji 10Mbit/s, pēc mēneša kļuva vel sliktāk un nu līdz pagājušai nedēļai sēdēju ar stabiliem 4-5 Mbit/s, jeb tā teikt caur STEAM lejupielāde turējās ap 0,5-0,7 MB/s… radās jautājums par ko es maksāju 19 LS mēnesī. Atļāvos uzrakstīt beidzot LMT jautājumu kas notiek. Man laipni atbildēja lai nosūtu dažus rūtera parametrus, ko arī izdarīju. ‘Sovakar laipna meitene pazvanīja lai painteresētos kas notiek ar ātrumu, un tiešām kā uz burvju mājienu tas dienu iepriekš bija sasniedzis vidējos 10-11 Mbit/s. Mazliet parunājam un atļāvos skarbi norādīt ka LMT mājas lapā joprojām stāv rakstīts par vidējo ātrumu 20 Mbit/s uz ko dāmīte mani sāka audzināt par to ka ja es velos varu pārslēgt zemāku tarifu un vispār priekš kam man tos 10 Mbit/s, jo citiem arī vajagot izmantot internetu un vispār ko es ar tādu ātrumu darot vai tikai es failu apmaiņas programmas nelietoju un tml… nepajokam aizsvilos un biju skaļš un skarbs par ko gan nelepojos, bet šitāda attieksme mani piebeidza. Es maksāju naudu par pakalpojumu, kura man tika solīts vidējais ātrums 20 Mbit/s, tagad ta vieta lai man pastāstītu par tehniskām grūtībām vai citiem cēliem mērķiem ka pie strauji augoša klientu loka nodrošināt atkal šos 20 Mbit/s, man vienkārši pasaka “priecājies ka tev vispār ir 10 Mb/s”. Katrā ziņā radās priekšstats ka LMT monitorē datu saturu un ierobežo tos lietotajus kuti apgroza lielus datu apjomus mēnesī, žēl, bet es aizgāju no Lattelecom tikai tāpēc ka 4G ir potenciāli modernāka un ātrāka tehnoloģija, un tagad LMT mani čakarē.. žēl…

    Atbildēt
  69. Jonelis

    Es it kā testēju otro nedēļu. Vispār pagaidām apmierina. Vienīgi upload’s reizēm nokrīt līdz 2-3 MB/s. Download’s zem 20 MB/s nav bijis. Zona man neskaitās pati labākā.

    Atbildēt
  70. Goodman

    —➡ Jonelis
    man arī pirmos mēnešus vidējais ātrums bija lielisks, tomēr pagaidi kad LMT vairs nepatiks tavs lejupielādes apjoms, tad apgriezīs uz 10 MB/s un teiks ka tev par to jāpriecājas :).
    🙂
    diemžēl tāda šobrīd ir realitāte. Tomēr ātrums mēdz būt virs DSL līdz ar to atgriezties pie Lattelecom ar nav jēgas, jo 4G tomēr ir lielāks potenciāls, jācer ka nākotnē LMT uzlabos pakalpojumu un nebūs vairs jāliek visādi ierobežojumi.

    Atbildēt
  71. citizen

    Ir viena lieta ko gribēju teikt par antenu. Kā man izskaidroja meistars ir jānovieto perpendikulāri zemei t.i. ar zariem uz augšu ne tā kā TV antena. Bet katrā ziņā man pie Valmierā strādā labi un lai cik skumji būtu pat nav pieejama LTC optika. 0,5 km noValmieras

    Atbildēt
  72. internetboy

    Cik esmu praksē testējis LMT internetu dažādās Latvijas vietās, nav bijis problēmu, ar Bite mobilo internetu gan tā daudz čābīgāk (varbūt pēdējā laikā arī ir kas būtiski uzlabots). Mājas lietoju Lattelecom optisko internetu – labākas interneta pieslēgums ever 😉

    Atbildēt
  73. ļoša

    Sveiki! Gribēju pajautāt , vai vispār ir jēga no lmt 4G vislētākā tarifu plāna, vai ir tā, ka vakaros , galīgi neietl;.?

    Atbildēt
  74. coolynx Raksta autors

    Par lētāko tarifu plānu nemāku teikt, bet, ja pilsētā trāpa, kur pilns ar lietotājiem, tad arī dārgākais tarifu plāns knapi 3-5mbit/s izspiež.

    Atbildēt
  75. Tontoons

    patika rakstā teikums par izlepušajiem DSL lietotājiem 😀
    ha ha, man pierīgā download speed 3.76 mbps
    upload 0.76 Mbps ping 27ms
    diži jau nu izlepsi 🙂
    bet nu jā, arī tagad prātoju par to 4G bet tik jāsagaida LTC līguma beigas. Vairāk uztrauca doma par lielo failu stumdīšanu par cik man ikdienas darbs ir tāds ka jāsūta šurpu turpu lielapmēra faili un ar DSL to varu darīt tikai atstājot upload uz nakti, savādāk ja pa dienu gribas brouzēt netu un paralēli kautko lādēt, tad viss paliek ārpratā lēns un nelietojams.
    Gribētos vairāk pieredzes no 4G lietotājiem, padomā ir pieslēgt to Mājai 19

    Atbildēt
  76. coolynx Raksta autors

    Tontoons, patiesībā augšupielādes (upload) ātrums ir vienīgais iemesls kāpēc LMT 4G ir labāks par DSL, gandrīz visās situācijās. Lejupielādes ātrums ir ļoti relatīvs lielums, jo ir atkarīgs no signāla kvalitātes un tīkla noslodzes. Pilsētās ar biezu apdzīvotību lejupielādes ātrums ir švaks – ap 6mbps. Rajonos, kur ir maz lietotāju, var dabūt labus abus ātrumus – virs 10mbps. Augšupielādes ātrums gandrīz vienmēr ir lielāks par 6mbps, pat tad, kad lejupielāde nokrīt līdz/zem 2mbps.

    Atbildēt
  77. Tontoons

    vēl tik interesē no lietotāju pieredzes, kā ar to lielfailu dzenašanu turpu šurpu, jo piem. izmantoju gan ftp softus, Skype un torrent. šitiem nepiegriež skābekli?
    Kā arī, šamiem nav uzmetiens, piem. testa laikā tev nets burtiski lido, bet iejūdzoties saistībās uz 2 gadi, tev šams paliek lēnīgs…

    Atbildēt
  78. coolynx Raksta autors

    Man ir aizdomas, ka speciāli negriež skābekli kādam konkrētam lietotājam, bet ierobežo gan, ja tīklā ir daudz lietotāju, kas noslogo attiecīgā rajona raidītāju – visi lietotāji dala to jaudu, kas ir pieejama attiecīgajā raidītājā.

    Mani secinājumi balstīti uz testa rezultātiem dažādos laikos. Brīvdienās un darba dienu vakaros ir ļoti švaks tīkls, bet laikos, kad cilvēki strādā vai guļ, interneta ātrums uzlabojas. Torenti, skaipi, ftp iet griezdamies.

    Savu serveri gan nevarēsi turēt, jo viss iet caur viņu iekšējo tīklu un nav reālas ārējās IP adreses.

    Atbildēt
  79. Banda

    Nezinu, kas tur par fignu bet caur tiem ruteriem chota nedarbojas ne attalinati kases aparati ne videonoverosana. Kaut gan shie apgalvo, ka viss stradaa tikai pareizi jasokonfigure, kad es saku nu tad, lai jusu speci sakonfigure , tad izradas, ka atbrauc speci, konfigure, konfigure un chiks vien sanak!: ) Par kases aparatu vispar mistika, shie apgalvo, ka visi porti atverti un t.t., bet no citiem provaideriem caur attiecigo draiveri tieku uz kases aparatu, bet caur vinu ruteri – nekaa! Videonoverosanai neiet cauri 80 ports pat, izmeginajos visados veidos, iesledzu DMZ tad tieko lidz piem., savam otram ruterim caur 80 portu varu konfiguret tikai ruteri, kad forvardeju portu uz iekshejo adresi, lai skrien uz videonoveroshanas kasti, tad lapa neatbild 🙁 KAd shiem prasu, lai pasaka, kursh tad ir attalinati piesledzis videonoveroshanu, tad shie ne ko konkretu nesaka, tikai norada, ka viena tante teica…….. Butu liela interese, ja kadam ir izdevies pieslegt videonoveroshanas ierkastu kasti caur LMT !

    Atbildēt
  80. Santa

    Es vēlos zināt kā es varu no LMT 3G modēma(fleša) pāriet uz WI-FI, ja nevēlos pāriet uz LMT 4G un varētu turpināt izmantot arī modēmu ārpus mājas..Vai tiek apreiķināta arī papildu maksa par abiem izmantotajiem pakalpojumiem? Vai es varu izmantot abus gan wi-fi, gan pārnēsājamo modemu par vienu cenu?
    Ļoti vēlos uzzināt jautājumu atbildi

    Atbildēt
  81. coolynx Raksta autors

    Santa, tad uz šejieni jāiet http://www.lmt.lv/lv/uzraksti-mums

    Vienīgi LMT nepiedāvā Wi-Fi, tas pie Lattelecom.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *