Ko varētu ieviest elektroniskajās grāmatās

Pirms trijiem gadiem aprakstīju elektronisko grāmatu iLiad Read. Dalījos ar saviem iespaidiem par to, kas tajā patīk un, kas varbūt nē.

Vakar vakarā tviterī pamanīju ierakstu par to, kādus ieteikumus Kevin Rose (Digg veidotājs) izsaka attiecībā uz elektroniskajām grāmatām. Viņš gan rokās ņurcīja iPad, bet idejiski tas attiecās uz jebkuru elektronisko grāmatu. Ieviešot šīs fīčas arī parādīsies jauni online servisi, kuros būs jāreģistrējās, lai varētu šīs iespējas izmantot.

17 thoughts on “Ko varētu ieviest elektroniskajās grāmatās

  1. Kristaps Ķēdis

    Nu jā. Vienu domu uzķēru, kas būtu nepieciešams – ja elektronisks, tad bez interneta neiztikt. Interesanta lieta būtu iezīmēt tekstu un meklēt atsauces Wikipēdijā un citos avotos. Galu galā – 21. gadsimta produkts. Varbūt kādreiz apsveru domu iegādāties tādu lietu kā e-book, kad būs vairāk iespējas tikt arī pie latviešu literatūras šādā “devaisā” 🙂

    Atbildēt
  2. karuuzo

    Nu info par personāžu un vārdnīca būtu OK, bet skatoties kopumā, izskatās ka sociālizācijas (sauksim to tā 🙂 mērķis ir maksimāli attālināt vienu no otra. Nu kaut vai daži piemēri no viņa teksta, par grāmatas aizdošanu: “man nevajag iet pie “drauga”, prasīt viņam, lai atdod grāmatu, tikai uzklikoju un viss”, vai atkal, “man nav jāprasa draugiem, cik tālu viņi ir izlasījuši grāmatu”. Nu ko lai pasaka, Matrix tuvojas 🙂

    m

    PS. “draugu” speciāli lieku pēdiņās, jo tas termins jau sen ir nodrāzts līdz nepazīšanai. Tagad katrs dažu sekunžu laikā var kļūt par manu “draugu”. Jā, es neesmu draugos punkts ēlvē 🙂

    Atbildēt
  3. bubu

    Toms: var, var. Es ar sākumā neticēju. Bet kad pats sāku lasīt no e-lasītāja, sāka ļoti patikt. Tas ir vieglāks, lapas neburzās, var vienlaicīgi līdzi paņem vairākas grāmatas, utt. Lietoju Sony PRS-505.

    Atbildēt
  4. frukc

    neviena no tām idejām man nešķita ko vērta, viņš, izskatās, ir apsēsts ar sociālo tīklošanu, nevis grāmatu lasīšanu. 🙂

    Atbildēt
  5. japets

    http://www.popsci.com/gadgets/article/2010-04/exclusive-making-elements-one-ipads-most-magical-apps
    Bet vispār ko tur daudz runāt, patīk – lieto. Redzi iespējas izpausties ar jaunām idejām/realizācijām – izpaudies.

    Atbildēt
  6. Kristaps

    Idejas jau OK. Tiem, kuri ir gatavi lasīt uz ekrāna, lai iet pa pilnu programmu. Savādāk tie ebuki tiešām pusceļā, ne cepti ne vārīti. Jautājums vai šāda pieredze kopumā ir derīga, vajadzīga un patīkama jau ir cits smags jautājums, kurš jāatstāj gaumes un pieredzes ziņā.

    Bet tomēr – foršāk ir skatīties kā šitais Kevins piedzerās un vemstās iekš http://revision3/diggnation

    Atbildēt
  7. kintu

    Video minētās funkcijas šķiet pieņemamas. Bet tas nav par e-grāmatām, bet par e-lasītājiem un šīs abas lietas nevajadzētu jaukt. Nevis terminoloģiski, bet tieši nespējā izprast konceptuālu atšķirību starp saturu un tā pasniegšanas veidiem.

    Pašreizējie e-lasītāji funkciju ziņā vēl ir diezgan primitīvi, bet tā nav problēma. Pieaugot popularitātei un konkurencei, tie paliks labāki. Bet, kas ir liela nejēdzība, ir tas, ka katrs e-lasītājs ir piesaistīts savam veikalam.

    Amazon -> Kindle
    Borders -> Nook
    Apple -> iPad
    utt.

    Tas ir stulbi, jo ierobežo konkurenci un bremzē e-grāmatu ieviešanos. Es nevaru atļauties nopirkt trīs dažādus e-lasītājus. Piemēram, man ir vietējā tirgū pieejamais PocketBook, kas var lasīt ZvaigznesABC epub grāmatas, bet nevaru pirkt no Amazon, utt. Tas nav DRM ierobežojums, bet lielo izdevēju vienošanās.

    Ir vēl cits aspekts. Papīra grāmatām daudzās ES valstīs ir samazināta PVN likme. Šķiet, ka arī Latvijā daudzām grāmatām (oriģinālliteratūrai un mācību grāmatām) tā ir 10%. Bet ES likumi aizliedz piemērot samazināto PVN likmi e-grāmatām, kas nozīmē, ka e-grāmatas pircējam var izmaksāt dārgāk nekā papīra izdevumi.

    Absurdi, bet tāpat kā mūzikas industrijā, ir sajūtama veco buku pretestība progresam. Domāju, ka tie, kas ir iegādājušies e-lasītājus (iPad neskaitās), jau ir novērtējuši, cik revolucionāras ir šīs ierīces.

    Atbildēt
  8. bubu

    kintu: par DRM’u – es saviem pirktajiem ebookiem ņemu nost drm’u un konvertēju uz nekriptētu epub. Nejūtu sirdsapziņas pārmetumus par to, ka ar savu nopirkto produktu daru ko gribu, nevis ko man liek (kā piemēram i’stuffs 🙂

    Atbildēt
  9. j

    kāda jēga lasīt grāmatu, ja netiek dota vaļa iztēlei. tipa pat tēla ievainojumi un atrašanās vieta būs parādīta uz kartes zīmējumā. tupas idejas.

    Atbildēt
  10. Mr4ix

    Man ar ir sony readers … neatceros kaads tieši sony modelis .. laikam 600 tais .. biju lasījis ka krievijā saprātīgi džeki šim modelim bij pievienojuši wfi (caur usb ligzdu lodējot klāt) un pie nelielas programmatūras piestrādes varējuši pieslēgties netam, un to grāmatu varēja izmantot arī sērfošanai netā .. pat kaut kādas bildes bij kā to izdarīt….. uz šp brīdi neatceros saiti, bet caur yandex var atrast, ja kam interesanti.. galvenā problēma man šķiet bij batereja … ilgi viņa neturēja to wi fi.

    Atbildēt
  11. A.

    Ikdienā lietoju sony e-lasītājus (505 vai 600).
    No nosauktajām lietām nevienu man nevajag. Nu vienīgi vārdnīcu, kas sony prs600 jau ir (forši!), bet nekādu sociālo, nekādu internetu man nevajag. Tā iztrūkums ir tieši pats labums – nav papildus distraktori un bezgalīgu linku taciņas.

    par grāmatu veikaliem – pārsvarā jau amazonē un sony veikalā, pieņemu, ka arī nook veikalā, ir vienas un tās pašas grāmatas.
    bet ar sony mierīgi var iepirkties arī zvaigznē (bet tur pagaidām nav ko pirkt), tāpat sony veikalām var iepirkties jebkurš – vajag tikai adobe programmu, kas atbalsta DRM. sony izmanto to pašu epub ar adobes DRM, ko zvaigzne.
    bet vēl jau tagad ir tas grāmatu pirātu projekts, kas ieskenē grāmatas latviešu valodā, palaiž OCR, un e-grāmata gatava.

    nook-am starp citu bija kaut kāda aizdošanas fīča, kas bija dažādu faktoru ierobežota (vai izdevējs atļauj utt.), bet aizdošana kā tāda bija.

    Tagad nezinu, kā lai lasa papīra grāmatu, jo tai uzsitot uz vārda ar dubultklikšķi vārdnīcas skaidrojumus neparādās.. Tas tiem, kas saka, ka nekas nespēs aizstāt papīra grāmatu. Spēs.. un jau ir aizstājis – vajag dzīvē paskatīties uz e-Ink.

    bubu, varbūt vari pastāstīt, kā noņem DRM?

    Atbildēt
  12. Mr4ix

    to A:
    nezinu prieks kam tev nemt nost drm, es velku grāmatas no krievu saitiem, un lasu absolūti par velti. nekad nēsmu pircis nevienu grāmatu. Vienīgais vajag pavadīt pie datora apmēram 15 min kamēr uztaisi konvertāciju un iedabū lasītājā.. Jā, nu tas atkarīgs ko lasi .. man vairāk patīk fantastika un detektīvi .. krievu valodā … Kaut kur http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=55894 šajā rajonā var šot to uzzināt papildus… + [protams google un yandex dot ru 🙂 ]

    Atbildēt
  13. A.

    Mr4ix, redz, es krieviski nelasu, bet šad tad arī kādu grāmatu nopērku. Nav žēl.
    Noņemot DRM, netaisos to palaist pa visu pasauli, liekas stulbi, ka tie drm ierobežo mani pašu vairāk nekā nopērkot papīra grāmatu :]
    Bet par DRM noņemšanu adobes epubam jau šo to arī sameklēju, vnk pirms tam Sony izmantoja *.LRF, kuriem ar DRM noņemšanu neviens nečakarējās, tāpēc domu biju pagalam atmetis&aizmirsis.

    Atbildēt
  14. kintu

    bubu: Morāli apsvērumi mani neuztrauc, bet man personīgi nav daudz laika čakarēties un meklēt nelegālas programmas DRM novākšanai. Tas, ka ar to daži nodarbojas, tirgu īpaši neietekmē, tāpēc problēma ar lasītāju piesaisti noteiktam tirgotājam paliek aktuāli. Sen jau bija laiks šādas lietas pasludināt par nelikumīgām, jo tās ierobežo godīgu konkurenci. Es nevaru salīdzināt cenas vienai un tai pašai e-grāmatai dažādos veikalos un izvēlēties sev piemērotāko. Man nākas pirkt no tāda veikala, kas uztur manu e-lasītāju.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *