Kādu datoru un monitoru pirkt?

Šodien pamanīju, ka Maksims ir uzrakstījis par sava jaunā ofisa izkārtojumu.

Два монитора! Кто работает с двумя мониторами, наверно уже оценил удобство. С Mac’ами сразу кидается в глаза разница, особенно если Ваш второй монитор бьюджетный. 24” стоит своих денег, но я остановился на Dell 2009W. Выбор Dell мониторов не велик в Латвии и цена чуть дороже среднего предложения. Второй наш монитор LG W2252TE тоже ничего, но не имеет опции движения вниз/вверх и не крутится по часовой, как Dell . Благо мы не купили 24” или 26” уж слишком они большие для второго монитора в паре с notebook’ом. Пока не увенчались успехом поиски элегантной подставки под notebook, надеюсь это временно.

Izskatās tas viss diezgan eleganti, bet kaut kā neasociējas ar darba vidi.

Tā kā pēdējos 4 gadus esmu portatīvā datora lietotājs, jo nestrādāju vairs cehā, tad nav aktuāla problēma ar diviem monitoriem – uz viena strādā, bet uz otra skaties, kas no sastrādātā ir sanācis. Pilnīgi piekrītu, ka tas ir ērti. Bet man ir aktuāla cita lieta – gribu atjaunot savu tehniku.

Gribu salauzt pāris stereotipus, kas dažam labam ir izveidojušies attiecībā uz mani. 🙂

Esmu pilnīgi vienaldzīgs attiecībā uz dažādiem gadžetiem, kas šobrīd ir modē. Tāpēc atļaujos atklāti ironizēt par tiem, kam tā nav. Man nav un visticamāk, ka nekad arī nebūs iPhone, bet ir praktisks un salīdzinoši lēts biznesa klases Nokia E51.

Tajā pašā laikā dzīvoju pēc principa, ka neesmu tik bagāts, lai pirktu lētas lietas. Tāpēc dažkārt varbūt iegādājos relatīvi spēcīgu tehniku un pilnībā ignorēju “širpotrebu”, kas tiek piedāvāts lielveikalos.

Maksims savā ierakstā ir pieminējis arī dārgos Aeron krēslus, kas man ļoti iepatikās, bet diemžēl Latvijā tie ir pārāk dārgi. Skatos, ka šī iemesla pēc gan Maksims, gan laacz ir izvēlējušies lētākus krēslus, ko deldēt pie datora. Piekrītu, ka vienā gadījumā tas ir darba, bet otrā tas ir mājas apstākļiem, bet būsim reāli, ja Aeron krēsli nebūtu tik dārgi, tad varu derēt, ka tie stāvētu Maksima ofisā un viņš to celtu debesīs, bet laacz savā ierakstā to būtu īpaši izcēlis.

Piekrītu Maksimam par to, ka atvērtā tipa ofisi nav tas labākais variants un izvēle, lai izveidotu patīkamu un ērtu vidi darbam.  Pieļauju domu, ka bija mode uz šāda tipa ofisiem un tagad cilvēki arvien vairāk saprot, ka tā bija kļūda, jo bieži vien šādos apstākļos cilvēki nevar normāli koncentrēties un strādāt. Šī iemesla dēļ ir novērojama parādība, ka gandrīz katram darbiniekam uz ausīm ir uzliktas austiņas, lai apkārtējais troksnis netraucētu strādāt.

Bet, ja mēs atgriežamies pie sarunas par tehniku, tad man patīk monitori ar šādu iespēju.

Tas ir tas pats Maksima ofiss tikai jau no cita redzes punkta.

Esmu sapratis, ka pēc būtības man nav nepieciešams stacionārais dators, jo neesmu no tiem, kas spēlē spēles un katru pusgadu maina savu video karti, vai uzlabo procesoru. Savu P4 1.6Ghz biju pircis pirms daudziem gadiem un nav nekas tāds, ko es nevarētu izdarīt uz tā. Ja nu vienīgi HD video apstrāde un atskaņošana. Tā kā šogad, tomēr iegādājos jaunu video kameru ar HD atbalstu – Canon Legria HV40 (Amerikas tirgū tā iet zem nosaukuma Canon Vixia HV40), tad šis jautājums aktualizējās. Attiecīgi arī ir nepieciešams jaudīgāks dators ar jaudīgāku video karti un lielāks monitors.

Pieļauju domu par šādu darbu ar video apstrādi.

Par cenu datoram vēl neesmu izlēmis. Sapratu, ka mega kruts stacionārais dators man izmaksās tos pašus 800 latus, ko līdzīgi salīdzinoši kruts portatīvais.

Ja liels monitors man ir nepieciešams jebkurā gadījumā, tad par stacionāro datoru vēl ir liels jautājums, jo principā ar portatīvo līdz šim esmu varējis visu izdarīt. Vēl neesmu mēģinājis strādāt ar video HD izšķirtspējā, bet to arī kaut kādā brīdī notestēšu.

Cieto disku problēmu (ka tie ar laiku piepildās) esmu atrisinājis ar ārējiem diskiem – USB vai tīkla disks. Video karte spēlēm nav nepieciešama. Ir vajadzīga Fireware ligzda video pārdzīšanai.

Ko tauta iesaka ņemt no monitoriem ar izmēriem no 20″ līdz 22″ cena līdz Ls 250, ja augstāka cena, tad ko konkrēti vairāk es iegūšu par dubulto cenu? Lielāku man nevajag.

Vai ir kādi argumenti kāpēc vajadzētu ņemt stacionāro datoru un kādi tie ir? Kāds ir labākais portatīvais dators – cenas un kvalitātes attiecība. Līdz šim esmu strādājis ar biznesa klases portatīvajiem, kas maksā ap Ls1000 un apmierina manas vajadzības (ekrāns 14″-15″, jaudīgs, viegls, baterija ap 5h), tāpēc neesmu pārāk objektīvs.

Tā kā katram no mums ir atšķirīgas vajadzības un skats uz dzīvi, tad piedāvājot savu variantu lūdzu minēt arī argumentus, ko konkrētā lieta dod vairāk vai nodrošina labāk.

Ar šo ierakstu es gribu uzsākt diskusiju, lai saprastu, ko man īsti vajag. 🙂

76 thoughts on “Kādu datoru un monitoru pirkt?

  1. k.

    Noteikti kāds mani tūlīt sitīs, bet ieteiktu Macbook vai Macbook Pro, atkarībā no budžeta 🙂 Ļoti labs variants, ja gribi papildus arī montēt video.

    Atbildēt
  2. Reinis I.

    Es jau n-tos gadus sēžu pie diviem ekrāniem, un tas ir ērti. Svarīgi, lai tie abi būtu vienādi, nevis viens portatīvā un otrs parastais, jo tad var ātrāk pārslēgties. Divi ekrāni, atšķirībā no viena liela, ļauj arī sakarīgāk atvērt logus blakus. Ja tev horizontālā izšķirtspēja ir 1920 pikseļi, tas tāpat būs mazāk par divreiz pa 1280, un tur daudz kam nepietiks vietas, lai to liktu sānu pie sāna. Atkarībā no ekrāna, arī fiziskais punkta izmērs ar vairākiem ekrāniem biežāk sanāks lielāks, kas palīdz lasīšanai.

    Ekrāniem, ko var pagriezt vertikāli, ir tāds trūkums, ka vertikālajā stāvoklī nedarbojas subpixel rendering. Es zinu, ka ir cilvēki, kam par to ir vienalga, bet tā drīzāk ir atpalicības vaina.

    Par atvērtajiem birojiem ir pilnīga taisnība. Tas traucē koncentrēties, ka apkārt ir jezga, un kopumā rada diskomfortu, ka tu visu laiku esi citu redzes laukā.

    Atbildēt
  3. Arnolds

    Es jau 3 gadus sēžu pie 4 monitoriem. Tiesa gan virtuālajiem, nevis fiziskajiem, kuri man tiek zibenīgi pārslēgti ar vienkāršu taustiņu kombināciju Alt + 1,2,3,4.

    Atbildēt
  4. Sewer

    Man ir Aple Home Cinema 20” monitors. Labāka, manā izpratne, nav, ir tikai lielāki. Nav nekādu miljons pogu ar ko visu saregulēt, krāsas, kontrastus utt. Viss jau ir saregulēts, un nav nekur jālien un viss jāsačakarē. Apskates leņķis- nu… cik slīpi no malas vai augšas/apakšas var redzēt, tik nekas nemainās. Cenā gan gluži līdz 250.- nav, bet neviens mani nepārliecinās, ka ir labāki monitori.
    P.S.Kompis nav MAC bet P-IV

    Atbildēt
  5. CooLynX Raksta autors

    Sewer, tas ir tas stāsts – M9177ZM/A Apple Cinema Display (20″ flat panel) Ls 459. Par ko maksāt 2x vairāk?

    Es zinu, ka atbilde būs izcila bilde, bet jautājums ir vai tiešām šī bilde būs divreiz labāka, lai par to maksātu 2x vairāk.

    Atbildēt
  6. normunds

    Coolynx, ir jāskatās matricas tips. Apple Cinema vecajiem displejiem un Dell vienais sērijai bija identiskas matrica un ļauži zināja teikt, ka labāku monitoru par to naudu ir grūti atrast. Pirmkārt jau ir labs skata leņķis, krāsas nemainās kolīdz tu uz monitoru paskaties nelielā leņķī, nemaz nerunājot par to, ka praktiski nekas nemainās paskatoties stipri ekstrēmā leņķī. Ja darbs ir prasīgs pret krāsām, tad nevar ņemt lētu monitoru.

    Atbildēt
  7. CooLynX Raksta autors

    Cone, skaidrs. Es šajā ziņā labāk skatos uz portatīvo līdz max 15″, ideālā variantā 14″, bet ar dzīvotspējīgu akumulatoru, kas velk virs 5h un labu monitoru. Varbūt, ka to pašu 20″ Apple Cinema.

    Atbildēt
  8. Jānis

    Es kādu laiku strādāju ar 2×17′ ekrāniem un atklāju, ka viens 1680×1050 ir pārāks. Manā situācijā nepieciešams visu laiku aktīvi bakstīt trīs logus (nevis tikai monitorēt) – uzklikšķināt uz maliņas sanāk ātrāk kā visu laiku redzēt divus logus + uz trešo pārslēgties ar tray/dock/alt+tab.

    Stacionārajam datoram ir priekšrocība, ka to var par lētām naudām uzlabot – pašreizējais aparāts jau divas reizes ticis pie papildu hdd, procesora (netīšām, radās tāda iespēja). Gan jau tiks arī pie bišku atmiņas. Kalpo jau 5 gadus un nejūtu vajadzību pēc jauna. Arī ērtāk pieslēgt perifēriju – potabļiem regulāri ir tikai 2 usb borti, kas ir daudz par īsu.

    Atbildēt
  9. fest

    Es savam mājas ofisam problēmu ar krēslu atrisināju vienkārši- uz lēta ķīnieša kājām piemetinot mašīnas krēslu. Vienīgā problēma, ka nav roku atzveltņu, bet izņemot to- uz ērtāka krēsla neesmu sēdējis (es patiešām nekad neesmu sēdējis uz Aeron’a).

    Atbildēt
  10. kas

    Tas, ka pa 600Ls nopirki video kameru nevis krēslu liecina par to, ka tas krēsls Tev nav vajadzīgs, jo nesēdi visu laiku mājās. Tādi krēsli kā laacz bildē maksā 80ls (ok ar tādiem pašiem plastmasas rokturiem, kam nozīme ir tīri estētiska, nevis praktiska) – tādu krēslu vispār nav jēgas pieminēt runājot par k-ko advancētu, ko lietot ikdienā sēžot 14 stundas…

    Par stacionāro varu piekrist – daudz vieglāk upgreidojams, un nekad neticu, ka uz portātīvā par tādu pat cenu dabūsi tādu pat jaudu, kā uz stacionārā. Es arī lietoju 2004 gada P4 2.8 – HD video tas vispār nav spējīgs spēlēt – bilde raustās un bremzē, precesors 100% noslodze …

    Es vienreiz iegrābos ar sony 12″ datoru, kas bija skaļš un karsts (saistītas problēmas), tāpēc vairs uz sony datoriem gan neuzķertos. Nemaz nerunājot, ka LV viņiem remonts ir Beļģijā vai Francijā. Yak. Vienīgi elkors savus pārdotos sony laikam pats kaut ko remontē, bet nu veiksmi ar to.

    Atbildēt
  11. Info

    Lenovo (jeb IBM)
    http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/na/LenovoPortal/en_US/special-offers.workflow:ShowPromo?LandingPage=/All/US/Landing_pages/Promos/Thinkpad-laptops-for-premium-performance&ipromoID=hpa00526&

    Spied Customize & buy! Saliec kādas lietas tev vajag un pasūti. Uz Latviju neved, jābūt galiem iekš USA.
    Apmēram par 750 Ls sanāk ļoti jaudīgs ThinkPads.

    Atbildēt
  12. Vilx-

    Nu, tā kā man datoru apkārt nav iemesla staipīt, tad es dodu priekšroku stacionārajam. Pirmkārt jau, protams, tas būs daudz lētāks nekā analogas jaudas laptops. Otrkārt tomēr tas ir daudz modulārāks nekā laptops. Ne tikai upgreida iespējas lielākas, bet arī, ja kaut kas nomirst, tad daudz vieglāk un lētāk nomainīt vainīgo detaļu.

    Starp citu – par cietajiem diskiem runājot – http://www.codinghorror.com/blog/archives/001304.html

    Atbildēt
  13. usver

    CooLynX: Lenovo T400 ar defaulto 5400rpm cietni? Portābļu jaudu var novērtēt tikai un vienīgi sākot ar 7200rpm cietņiem. Pēc tāda ielikšanas var spriest – nodrošina tāds vajadzīgo jaudu vai arī ne.

    Atbildēt
  14. Maksim Berjoza

    MacBookArti, cik es saprotu tev nebija pieredzes ar Maciem. Tagad mazais maksa 850ls, nav parak dargi. 13” loti viegls un mazs lai nesot lidzi.

    Apple histerijaSkatoties uz Apple produktiem parastajam pc lietotajam liekas ka tas ir PopsigsBuzz, bet ta tomer lieliska tehnika. Dzelz+Bildite+Softs(Unix based) = loti labi sakombinets! Neteikshu ka man shi aboluAddikcija patik, bet pagaidam nesamekleju neko labaku.

    StacionarsJa es tagad pirktu stacionaro datoru noteikti nemtu kaut ko no iMaciem.

    Video Mes taisijam daudz video uz PC (SonyVegas, Ulead), un tagad nedaudz uz Mac(iMovie). Bildite macam ka es teicu daudz labaka, bet softs loti simpls, ka rezultata process atraks un patikams.

    Ieteikums Pamekle bildes no darba vietam piemeram Pixtar animatoram, kadam profesionalam, kas tev ietekme un apskaties ko vinjsh lieto. Ta es atradu Dell monitoru. The Setup loti labs, Office Snapshots tu jau laikam apskatijas.

    Atbildēt
  15. Pipuks

    Pixar animatori neko citu bez Apple nelieto visdrīzāk viena iemesla dēļ – Pixar dibinātājs ir tas pats Stīvs Džobs, kurš šobrīd ir Apple izpilddirektors.

    Atbildēt
  16. Anonymous Coward

    Par monitoriem:

    1. matricas veids TN, principā paredzēts geimeriem, labs response laiks, sūdīgi skatu leņķi (jaunajiem LEDiem ir labāk) un sūdīgas krāsas. Jo lielāks ekrāns, jo labāk redzams skatu leņķa sliktums, pie 22″+ pagrozot galvu jau redzamas izmaiņas krāsu gammā pretējā ekrāna malā. Darbam ir ok, filmām noteikti nav labākais variants, ja ir kāds ar ko kopā skatīties un nesēžat viens otram klēpī.

    2. VA matricas veids (dažādas variācijas P-VA, M-VA) paredzēts pus-profesionāliem/profesionāliem dizaineriem, cilvēkiem, kam patīk kvalitāte, bet nepietiek naudas labākajam. Atkarīgs no modeļa, parasti nav labs spēlēm. Skatu leņķi ir ļoti labi un krāsas parasti arī ir patiesā 8bit daudzumā.

    3. IPS (S-IPS, H-IPS) paneļi ir labākie ko var dabūt. (visi) Apple un (top) DELL, NEC ir IPS paneļi, tāpēc arī profesionāļu pielietoti. Viņiem ir viss.

    Svarīga lieta pie 22″+ ir arī ekrāna backlightings. Domāju, šajos laikos, jāmēģina iet uz LED pusi, jo tiem nav problēmas ar backlight bleedingu. T.i. ka kāds stūris ir gaišāks skatoties uz tumšu bildi (eg filma) vai, sliktākajā gadījumā, ikdienas darbos redzams. Parastie CCFL apgaisojumi ar laiku paliek tumšāki, tāpēc, ja neņem LED gaišums ir svarīgs, jo to var vienmēr nogriezt zemu, bet ja nebūs ko pagriezt augstāk, tad neko nevar darīt.

    good luck.

    Atbildēt
  17. Taka

    Reku skaists ofiss:
    http://www.biscade.com/office/

    Es neesmu dizaineris, bet darbā un mājās man ir HP LP2065 20.1″ 1600×1200 4:3 displejs ar S-IPS matricu. Esmu apmierināts. Tiesa Latvijā viņi ir stipri padārgi – no 280ls.

    Atbildēt
  18. zaibis

    nu ja gribi +/- monteet video tad iesaku kompi ar raidu jo diska operaacijas rada loti lielu slodzi un taadu ir maz un pietam veel par sakariigaam cenaam.

    Ja tikai taa savam priekam tad ar laptopu bez raida var iztikt, un patatiesiibaa man patiik aceri ar savu cenu/jaudas attieciibu – protams daudzi breeks acer meesls, utt tachu man ir viens acers otrs lenovo ar liidziigiem parametriem un starpiiba reaali ir tikai dizainaa un podzinju izkaartojumaa, kas ne vienam ne otram nav ideali.

    Es ieteiktu labaak pamekleet kaadu jaudiigo kompi kam naak nomainja un dabuut to par leetaam naudaam 300-500 Ls un paaris gadus ar to buus pietiekami, nevis ielikt 1000 Ls un peec tiem pashiem 2 gadiem abi buutu vienaadas rakstaammashiinas. Jau peec gada 1000 Ls veertais nekas iipash nebuutu – sheit atkal teiks cilveeki ka nau ko taupiit jaanem krutie modelji – bet kompji noveco tik aatri un cenas kriit tik leenu ka ekonomiski izdeviigi ir buut kaadu pus paaudzi iepakalj.

    Atbildēt
  19. Grrr

    #1 laptops vai box.

    Es tomēr uzskatu, ka tie ir dažādi pielietojumi. Laptopu es nēsāju apkārt, bet normāli ikdienā pie viņa strādāt man nav tik ērti — ekrāns maziņš, klaviatūra gribot negribot nebūs tik pilnvērtīga (patlaban lietoju Logitech G15) . Protams, var pielikt ārējo klavieri un ārējo moni, bet ja man ir fiksēta “datora vieta” mājās vai darbā, man ir ērti zināt, ka tas dators tur ir, un man nav jādomā, vai es esmu atcerējies šodien paņemt laptopu no mājām vai nē. Un otrādi. Lieks čakars atkrīt.

    Patlaban man darbā ir ofisa dators ar diviem parastiem 19″ widescreen — Exceļus un Wordus dzenāt un paralēli Outlookā skatīties; laptops, kas savulaik iegādāts dēļ viegluma: 1.5kg — sanāksmju pierakstiem un ņemšanai līdzi; un mājās shuttle tipa kompis, kas tika iegādāts mazo izmēru, pievilcīguma un klusuma dēļ (iekšā Pentium M).

    Man jau pašam neko citu neprasās, atskaitot vienīgi mājas kompi drusku uzupgreidot, lai ātrāk fotogrāfiju apstrāde skrien — nesen aizrāvos un sapratu, ka tomēr drusku jaudīgāks procis noderēs. Vienīgais, jāskatās tad, kas ir klusākais ko var dabūt un lai nav atkal milzīga bandura, kas zem galda vietu aizņem un kurai piekļuvei USB portiem jālieto hubs vai jālokās visu laiku.

    #2 piezīme par atvērto plānojumu.

    lasīju savulaik, ka atvērtais plānojums diemžēl darbadevējam izmaksā krietni lētāk par nošķirtajiem kabinetiņiem, līdz ar to atskaitot superkrutās vietas, kur domā par darbiniekiem nopietni, tas diez vai būs.

    Atbildēt
  20. Viedoklis

    Manas uzskats ir ka par cik es blenzhu monitoura 8h diena tad nu vinam jabut labam. Pats sezhu uz 22″ + 30″ + 24″ dell, ja naudu nav kur bazt tad protams 30″, bet ta 24″ moni manuprati ir ta sauktais saldais puntks cenas un lieluma zina.
    Manuprat kops SSD ir taka +/- pieejams uz laptopa principa laptops pielidzinas desktopam ja navajag gamet. Panemis laptopu ar SSD varesi ari HD editet nevajadzes ne raidus ne ko.

    Pats stradaju 2 desktopiem jo vajag jaudinu un vietu, laptops tikai celam.

    Runajot par kresliem, taupiju naudu kamer mugura saka teik – loti loti neforshi. Gandriiz raudadams skreju uz bodi lai man taisa kreslu, naudu izgrudu, bet nu efekts ir ari. Monitori un datori noveco, labak jau nu kreslu nopirkt pa to lielo naudu, jo lietosi daudz ilgak ka laptopu.

    Atbildēt
  21. binary

    Par monitoriem – pašam prasās pēc 24″ (ja vieta ļauj – blakus vēl var mazāku pielikt kā secondary monitory). Tad nu nesen (šomēnes) vienu tādu iepirku. Nesūzdos. Samsung T240HD (1920×1200), kaut kas ap 210 Ls. Ja ir vēlme, var izmantot arī kā televizoru (analogo, digitālo) vai kā displeju dažādām ierīcēm (ir kontakti VGA, DVI, HDMI (2), SCART, Component, antenai – http://tweakers.net/ext/i/productsurvey/9094/7875.jpg).

    Par bildes kvalitāti nesūdzos; tiesa, neesmu gan nekāds profesionālais grafiķis, geimeris vai filmu lūriķis, tāpēc varbūt nevaru pārāk labi novērtēt 🙂

    Ja gribas 22″, tad konkrētajam monitoram ir arī T220HD versija (1680×1050), ap 170 Ls.

    Atbildēt
  22. binary

    Par video spēlēšanu neprofesionāla piebilde (par to, ka PC nevelk) – savulaik nobrīnījos, ka vlc negrib normāli 8GB .mkv atskaņot. It kā sāk rādīt, bet tad kaut kādā brīdī (pēc minūtes vai tml) kaut kas sāk gļukot. Sākumā nodomāju, ka fails bojāts, iemēģināju citu .mkv – tas pats. Tad pamēģināju citu playeri, mpc (a.k.a. media player classic) – strādā perfekti.

    p.s. jokains smailiņš lapas apakšā, tas http://stats.wordpress.com/g.gif 🙂

    Atbildēt
  23. Raitis

    Naudu vajag nevis kreeslam teereet, bet gan normaalaam kedaam. Normaals netbooks ar VIA proci un pats leetaakais dualkores kompis ar normaalu videokarti pa 270ls + 200ls samsung monitoram. + taads ka katru meenesi vienu no shiim lietaam var nopirkt nekraajot/neaiznjemoties naudu un principaa nosedz visus iespeejamos scenaarijus.

    Atbildēt
  24. Sarky

    Mjā, tikai tam Samsungam T240HD (arī T220HD) ir TN matrica, kas nebūtu laba izvēle, ja reiz ar MuļķuMēdiju gribi nodarboties.

    Atbildēt
  25. Vaards

    Par monitoriem runājot un paturot prātā, ka uz tiem varētu arī kādu filmu palūrēt un, ka pieminēji – ņemti ar video un tomēr reizē pieticīgi pieiet jautājumam, reku, Polijā ražots LG (tamdēļ maksā tikpat cik USA):

    http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-lg-w2600hp.html

    http://www.expressshop.lv/lv/computers/pc_monitors/lg_w2600hp-bf_26_quot.htm

    šamam iekšā tieši tā pati LG Philips(?) IPS matrica, kas NECam LCD2690wuxi.

    Par to vai Laptops vs Stacionārais. Man nav viedokļu, bet es lēnām gaidu: Intel 32nm pročus tuvējā nākotnē, USB 3.0 un saprātīgu SSD, Blu ray u.c. niekus. Kamēr šādi “grabuļi” nav pasaules gaismu ieraudzījuši, tikmēr esmu atklājis, ka vēl varu mierīgi izdzīvot ar mēreni uzgreidotu 7.g.v kompi. Fotošops ir nedaudz lēnāks un krīt uz nerviem, bet varu pieciest. Bet esmu iedomājies, ka mājās nepieciešams attīecīgs datorstūrītis kur visu kaudzi ar visādiem liberiņiem, diskiem (ārējiem hdd, cd,dvd u.c.) samest. Tādejādi mega liels monitors reizē aizvieto teļļuku (man ir 30collīgs nec). Vēl pērkot monitoru svarīgākais ko būtu jāņem vērā ir izšķirtspēja. Pārējie visi skatu leņķi, krāsas ir pupu mizas un matu skaldīšana. Diemžēl pagaidām tikai 30 collīgie piedāvā zvērīgus 2600*1600.

    Atbildēt
  26. Delfins

    papildināšu binary,

    sākumā lietoju vlc… kamer nekačāju fullhd, viss bija okey.
    tad atklaju KMPlayer – viss saka rukat
    tagad saka nakt vel smagaki fullhd – ArcSoft tos gan rada, bet dazus .TS gan nerada.. vot i ir ta, ka nepitiek ar vienu kodeku/pleyeru.. baigi jakonfigure viss.

    piepildisu Vaards.. japagaida vel gads, kad atnaks jaunie proci, nomainisies soketi, USB un SSD.. bus pa pirmo. FullHD lidos ka vecais labais divx…

    Atbildēt
  27. hmm

    Ja domaa majaas straadaat ar grafiku un video – viennoziimigi neportatiivais, aizmirstam visaadus aabolus, daargas huinjas HP, ASUS delj garantijaam, un pareejos briinumus. Savaakt kasti var tepat Latvijaa pat ljoti labu. I7 un I5 prochi photoshop un parejos adobes softus kustina ljoti labi. Kompji tomeer pliist, kompi vajag pirmkaart darbam, nevis penis extender. Un peedeejaa laikaa portjiki pliist diezgan biezhi. Kljuust leetaaki, liidz ar to arii pliist vairaak. 😀

    Monitori, smejies bet iesaku mest aci uz kaadu Samsung. Lai nu ko, cena\kvalitaate\garantijas nodroshinajums vinjam ir labaakais Latvijaa. Lai nu ko, bet monjus jamiem kaut kaa padodaas razhot, tie pashi piesauktie brandi DELL , HP, Lenovo izmanto tieshi OEM Samsung monitoru produkciju. 20-22“ monitorus principaa vairs nav nopeerkami, aci met uz 23-24 collam. Un pivot tik lieliem monitoriem nav vajadziigs.

    Atbildēt
  28. normunds

    Ja domaa majaas straadaat ar grafiku un video – viennoziimigi neportatiivais, aizmirstam visaadus aabolus,

    Iesmaidīju 🙂

    Sanāk ka tie kas diendienā montē video vai strādā ar grafiku uz āboliem nekā nejēdz no pareizas tehnikas.

    Atbildēt
  29. Pipuks

    hmm:

    DELL ne tikai monitorus ņem no Samsung, bet lielu daļu savas produkcijas. DELL jau sen vairs nav IT kompānija, bet drīzāk gan mārketinga kompānija, kas līmē savu birku virsū citu ražotai produkcijai.

    Atbildēt
  30. zive

    skatos visādi komentāri te publicēti, bet maz to, kuri būtu uz reālas pieredzes bāzēti… =[
    …tad padalīšos ar savu pieredzi.

    kāpēc Mac? tāpēc, ka ja domā “aizņemties” kādu softu, pie nosacījuma, ka tev labi ārzemju “veikali” ir pieejami, tad Mac būs jebkurā gadījumā pārāks (FinalCut Studiju varēs palietot, + lielais vairums Linotype fontu JAU IR IEKŠĀ licencēti, + vēl šādi tādi sīkumi…). Adobe – ar visu pieredzi, lai kā arī tā patiktu – nu nav tas video apstrādes pasākums atstrādāts. no 5D MKII safilmētu footage var galvu izšaut uz mazāk jaudīga pīšļa editojot, jo NAV proxy editēšana (ērta, nečakarīga), nav Intermediate codec iespējas (iedzīto dirsto materiālu pārspiest uz kādu nekompresētāku un tad strādāt tajā – adobe visu native mēģina apstrādāt – good luck @ laptops) utt… < perspektīvē – jā, PC var video graizīt, nē – nevar to darīt profesionāli (ja vien Avida setups nav prātā, bet tas pavisam cits stāsts). Tā kā adobe ir arī uz mac, tad secinājums izdari pats par šo tēmu. kas attiecas uz amatieru līmeni – tad arī mazais asus EEE pīslis DV montāžu velk 😛 HDV – lētie aceri arī velk 😛 Ja plānots investēt konkrētu summu – tad pārdomā, vai tev TIEŠĀM ir nepieciešams kaut kāds ne šāds – ne tāds lapsis, jebšu k-cik normāls pīsls vai tomēr labāk pilno komplektu… vēl der atcerēties HDV/DV stunda aizņem ~15GB, Canon 5D MKII stunda=~15GB (pārspiežot editojamā formā: ~60GB?), ja plānots apstrādāt k-ko vairāk par DV/HDV, tad ierēķini lielos izmērus (nepieciešamos datu pārraides ātrumus x2…), tā sakot štrunts par tavu pašreizējo izvēli, DSLR video tagad NĀK modē, ja pēc gada – pusotra tiksi pie verķa – rēķinies ar šo info, savādāk ķēpa ar to sanāks pamatīga! PS: sistēmas disks – saprotams SSD, footage disks – WD 1TB RE3 / WD Caviar Black 1TB – parastajiem HDV vajadzētu pietikt 😉

    kas attiecās uz ekrāna izvēli IPS/VA + 22 DELL vai tamlīdzīgā līmenī. apple cinema display tiešām ir labi, bet cena arī ir laba…

    principā vajadzētu kļūt skaidrākam – vai video apstrāde vispār tevi interesē, jo ja interesē – ir vērts uzreiz piedomāt.

    Atbildēt
  31. hmm

    Normunds , es jau nesaku ka to nevar dariit uz aboliem, vienkaarshi liidz 800 latiem aabolu nenopirksi, kursh kustinaas grafiku i video, skaties reaali uz lietaam, pa to naudinju sanaak ljoti jeedziiga kaste, savaakta tepat latvijaa. Kura kustinaas adobes produktus ashaak, nekaa tas aabols liidz 800ls. Un kaa jau teicu, tehnika pliist, rekjinies, ka normaals serviss aabolam var izstieptiepties liidz menesim, ja nemaldos tuvaakaa darbniica ir somijaa.
    Pazistami cilveeki-dizaineri ir nopirkushi aabolu, principaa deelj e-penja, jo peec nedeeljas jau naaca lai uzliek shiem bootcampu. Un apjautaajoties par aabola lietderiigumu, lietoshanu atklaati atzina, esot pirkts vairaak deelj jociigiem klientiem, kuri ieraugot aabolu dizaineram uz galda saprot ka te seezh profesionaalji. Jociigi, bet taadu klientu esot daudz, kuriem intresee vairaak ar kaadu tehniku straadaa, nevis portfolio.
    Un veel Normunds, tas ka Capital biida aabolu latvijaa, nenoziimee ka vish ir jaapeerk, tikai taapeec ka tu tur straadaa! Cik izmaksaas aabols ar i7 proci un ddr3 atminju?

    Atbildēt
  32. hmm

    Zive, a kaapeec sisteemas disks obligaati SSD ? Es sliecos labaak uz WD VelociRaptor
    , SSD veel jaanogaida, nu nau veel price/perfomance draudziigs.

    Atbildēt
  33. hmm

    Binary, ieej veikalaa un apskaties ka tiek paarsvaraa piedaavaati 23 un 24 collu, 22 collu ir palikushi paarpalikumi, ko dazhaadu iemeslu deelj nepeerk.

    Atbildēt
  34. zive

    to hmm,
    iemesls vienkāršs – DROŠĪBA. price/performance būs pilnīgi vienalga, ja tekošā projekta laikā k-kas smagi noklāsies un nedod Dievs’ vēl reālu darba stuff paraus līdzi par ko ar klientu noslēgts līgums… tad būs [ezers uz vakara]^2 =] ssd šajā ziņā vieš ticību.
    priekš montāžas pašlaik izskatās sakarīgākais variants 4x1TB WD RE3 @ RAID10, ja vajag vairāk par 2TB diska vietu, tad palielinam šo masīvu proporcionāli =]

    “better safe than sorry” arguments, bet nu tas tikai mans viedoklis.

    Atbildēt
  35. Sarky

    Sistēmas disku var pa retam noklonēt. Tikai “drošības pēc” (nevis veiktspējas, klusumu vai citu iemeslu dēļ) jau nu nav nepieciešams pārmaksāt par SSD, lai uz tā turētu nesvarīgus (t.i ne-lietotāja) datus!

    Atbildēt
  36. hmm

    Zive, es runaaju par sisteemas disku un tu par ko? SSD tjipa ir drosh? Kursh kantoris Latvijaa no jamaa dabuus kaut ko araa ja noklaasies? Proline ar EET pasuutiis tevi vienu maaju taaalaak. Manupraat SSD tika piedaavaats tieshi kaa perfomances ceelaajs, bet ne mirkli kaa 100% safe produkts. Un sisteemas disks tapeec ir sisteemas disks, uz kura glabaajaas tikai sisteema ar pergaam, nevis klientu svariigi dati. A aatram vinjam ir jabuut, lai sisteem jauki grieztos. Tas ka tuvaakaa nakotnee peec pusgada-gada viss buus labaakaa kartiibaaa ir zinaams. I win7 smuki jamo atbalstiis, i dzelzis. Bet tagad?
    Artis ir noleemis kompiiti pirkt tagad, tuvaakaa menesha laikaa taa teikt. Maajas kompiiti, jautaajums tikai ko, tjapljapu vai stacionaaro briinumu. Pirkt SSD shobriid neredzu jeegu. Jaa tirguu saak paraadiities pieejami jaunaas paaudzes intel SSD diski, bet paarmaksaat, piedodiet tas ir idiotisms.
    Mans variants:

    1. Procis i7 vai i5 bazeets.
    2. DDR3 atminja 6gb
    3. WD Velociraptor 3,5 coll HDD
    4. Mates plate Gigabyte (konkrets modelis japeeta sikaak)
    5. Videokarte ATI (labaak apstraadaa video)
    6. Baroshanas bloks FSP ap 500w
    7. Case jeb korpuss – ne papirnieks
    8. parejais nav svariigi

    Atbildēt
  37. hmm

    Un veel runaajot par aaboljiem, tie cilveeki kas montee video izmanto aabolis pro, nevis aabolis mini. Cenas aabolim pro ir 1700 – 1800 ls. Taakaa nevajag te ar demagogjiju nodarboties. 😀

    Atbildēt
  38. Viedoklis

    hmm loti liel specs par SSD, mani jo sevishki parliecina ka
    3. WD Velociraptor 3,5 coll HDD
    Man ir divi velocityrapotri pedejie desktopa katru reizi kad uz viniem skatos toch nav 3.5 coll.

    Atbildēt
  39. binary

    “hmm”, es varu jebkurā brīdī piezvanīt un man uz nākamo (ja pat ne to pašu) dienu sagādās kaut vai 18.5″ monitoru. Un nē, es neesmu VIP, esmu standarta klients, resp. tāda iespēja ir arī Tev. Tas, ka veikals nav noliktava – tas ir tikai normāli, un tas nenozīmē, ka nopērkams ir tikai veikalā uz vietas esošs stuffs.

    Atbildēt
  40. zive

    to hmm par demagoģiju&ābols: izlasi VĒLREIZ manis rakstīto par video montāžas ATŠĶIRĪBĀM starp premiere un finalcut (par avidu aizmirstam, cits stāsts…), ar final cut arī uz mac veidīga laptopa varēs samontēt 35mm filmas 4K izšķirtspējā skenētu materiālu (svarīgs ir princips), jo varēs izvēlēties gan proxy editing ceļu, gan intermediate codec (pagaidu – mazāk kompresēta kodeka – prores/avid-dnxhd/utml) ceļu 😉 tā kā nevajag ābolu noniecināt – salāgots&pārdomāts pasākums, ārējo cietni klāt un var montēt… + abas sistēmas (Apple/Adobe) pieejamas.
    tāpēc, ja doma par video, kaut amatiera/entuziasta līmenī < vajadzētu uzreiz izšķirties, bet visādi citādi – ieteikums stacionārā komplektam – pareizajā virzienā, tik šī atšķirība izšķir – tā sakot lai autors domā tad, kas viņam nepieciešams =]

    Atbildēt
  41. CooLynX Raksta autors

    Patiesībā tas, ko jūs te piedāvājat jau gandrīz tika realizēts. Bija sakomplektēts stacionārais dators ar ātru, bet nelielu sistēmas disku un jaudīgu procesoru, operatīvo atmiņu, kas būtu klusā korpusā. Un iekļāvos tajos 800ls. Vienīgi vajadzība nebija tik liela, lai izdarītu pirkumu. Bija vairāki nosacījumi, kuriem bija jāizpildās, lai izdarītu pirkumu.

    Šobrīd tie ir izpildījušies un esmu atkārtoti nolēmis vēl pakonsultēties ar gudro auditoriju, lai nostiprinātu savu pārliecību. Tāpēc es arī cenšos izteikties neitrāli un neuzbāžos ar kaut ko savu. 🙂

    Bet paldies par izsmeļošajiem ieteikumiem – tie noteikti man noderēja un nostiprināja pārliecību, ka jāpērk stacionārais pc ne macs.

    Atbildēt
  42. Anonīms

    Varbuut jautaajums nevietaa, tachu tomeer:
    Kur shobriid Juus ieteiktu iegaadaaties IT tehniku (ir doma tuvaakajaa laikaa nopirkt jaunu piisli) ? Kaadreiz lietoju M79, tachu tagad peec komentaariem spriezzu, ka labaak tur neiegriezties.
    Jau ieprieksh saku paldies par ieteikumiem.

    Atbildēt
  43. Reinis I.

    Kas ir vainas M79? Es varu pateikt, kur nevajag iegriezties — Dateksā, jo tas ir garīgais mantinieks bankrotējušajam Metaleksam.

    Atbildēt
  44. kas

    Reinis ir idi*ts. Tāds M79 neeksistē, tas bankrotēja Jūlijā, oficiāli oktrobrī. Par ko tad Tu iedomājies ir runa…?! m79.lv pieder firmai EK Tehnika.

    Atbildēt
  45. binary

    “kas”, m79 eksistē 😉 Tiesa, ne kā SIA M79, bet kā zīmols, ja tā var teikt.
    http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/114483-kas-notiek-ar-m79/page__view__findpost__p__1237916

    Atbildēt
  46. ZBH

    Viedoklis: a ko, keisaa iebaazi 2.5″ Velociraptoru? nu un kaa dzeseesanaas?
    pazaveriis ka http://www.wdc.com/en/products/products.asp?DriveID=495 un http://www.wdc.com/en/products/products.asp?DriveID=459
    Vismaz pirmo Latvijaa var dabuut.

    Atbildēt
  47. CooLynX Raksta autors

    normunds, man kolēģi te ir paņēmuši darbā 24″ imacus – krāna garināšanai. 😀

    Man gan vajag datoru mājai un mērīšanos ar krāniem es atstāšu citiem. Gan jau, ka to pietiks arī bez manis. 😉

    Atbildēt
  48. normunds

    Nu nezinu ko tu uzskati par krāna garināšanu, es nedomāju ka 24″ vai 27″ imac mājās būtu kaut kāda garināšana. normāls dators, pienāk tikai elektrības kabelis, ekrāna lielums pietiekams HD kontenta skatīšanai, nekas nerūc.

    iespējams normāliem pacaniem ir vajadzīga kaste kuru var/vajag skrūvēt vaļā-ciet, mainīt videokartes, cietņus, atmiņu, ventilatorus un barokļus, nē, tā noteikti nav garināšana, tas saucās apgreids 🙂

    Atbildēt
  49. CooLynX Raksta autors

    normunds, krāna garināšana ir dēļ cenas. Par pusotru tūkstoti var salasīt jaudīgāku kasti un tādu pašu monitoru.

    Es drīzāk domāju paņemt Apple monitoru + normālu PC kasti. Var sanākt tas pats cipars.

    Atbildēt
  50. hmm

    Vispaar majas kompiitis http://www.shopping.hp.com/webapp/shopping/computer_can_series.do?storeName=computer_store&category=desktops&a1=Category&v1=All-in-One+PCs&series_name=IQ800t_series&jumpid=in_R329_prodexp/hhoslp/psg/desktops/All-in-One_PCs/IQ800t_series

    Atbildēt
  51. zive

    par to – kur pirkt -> visi vienlīdz slikti…
    bet pats turpinu tradīcijas dateks.lv – iemesls – arī metaleks garantijas 75% turpina strādāt (tādā vai savādākā veidā…), kantoris nekur nav pazudis – tajā pat mājā, cilvēki – tie paši – tik mazākā skaitā, attieksme pret klientu – tikai uzlabojusies 🙂

    …pretstatā m79, kuri pamatīgi aplauzās 😛

    Atbildēt
  52. Anonīms

    Es uzskatu, ka darbam ar krāsām derīgi ir tikai EIZO ColorEdge ar iebūvētu iekšējo krāsu kalibrāciju un NEC resnā gala monitori

    Atbildēt
  53. ZBH

    nu ko var izvirst ar uuberiigo kraas precizitaat? taapat drukai iraid savs profils ar sav neprecizitaat, nemaz nerunaajot par repro vech veiktajaam regulaacijaam ar rok.
    NEC iekseejaas kraas kalibraacijs princip zini vispaar? tas gadiijumaa neir LUT un viss? 🙂

    Atbildēt
  54. ragulops

    No LCD ieteiktu ViewSonic VP monitorus – nedaudz dārgāki, bet labāki par citu ražotāju parastajiem monitoriem:
    http://www.viewsoniceurope.com/uk/products/desktop-monitors/lcd/pro-series/

    Atbildēt
  55. Atbalss: Intel SSD disku firmware problēmas | Pods.lv

  56. Atbalss: Ergonomisks datorgalds | Pods.lv

  57. Ernests

    Man mājās ir tāds: http://www.rdveikals.lv/products/lv/150/52558/sort/1/filter/0_0_0_73052.73082.73021.73022/ProBook-450-G2-15.6-i5-4210U-4GB-1TB-EN-W7Pro-portat%C4%ABvais-dators.html – HP ProBook 450 G2 ar metāla korpusu, jaudīgu procesoru un lieli atmiņu, – esmu vairāk kā apmierināts

    Atbildēt
  58. Anonīms

    >> Esmu pilnīgi vienaldzīgs attiecībā uz dažādiem gadžetiem, kas šobrīd ir modē. Tāpēc atļaujos atklāti ironizēt par tiem, kam tā nav. Man nav un visticamāk, ka nekad arī nebūs iPhone…

    LOL.

    Atbildēt
  59. Mazliet par monitoriem

    Interesanti kā vidokļi par offisa datoru un monitoru izvēli laikam cauri ejot mainās.
    Tagad tadā pašā cenu diapozonā IPS in OLED dominē tirgu. Un Co-working offisi pirms Covida arī gāja uz urrā.

    Atbildēt
  60. Mārtiņš

    OLED monitori gan nav redzēti, vismaz ne 27″ vai 32″. Mazākais ir tikai 48″ TV, ko var izmantot kā monitoru, ja vien atbalsta pareizo subsampling režīmu. Un, protams, ja nav bail no iedegšanas.
    Gaidām microLED… pēc 10 gadiem varbūt?

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *