Aplikāciju ugunsmūris Linux videi – Douane

Esmu piefiksējis pirmās domas par to, ka esmu beidzot nobriedis sākt skatīties uz Linux pusi. Šīs domas un sajūtas ir citādākas nekā pirms daudziem gadiem, kad es ar cerībām skatījos kā uz Linux, tā uz OS X pusi. Tagad, kad esmu pārvarējis pirmos gadus, lietojot Macu, varu teikt, ka esmu palicis pieticīgāks savās prasībās pret operētājsistēmu. Iespējams, ka pie vainas ir arī tas, ka lielākā daļa aktivitāšu teikt veiktas programmās, kuras jau strādā visās vidēs.

Protams, jaunā macOS kurā sēdēs Siri, kam varēs uzbļaut, pavērs lieliskas iespējas. Vienīgi man šis virziens kaut kā vairāk liek aizdomāties par to, ka tas velk uz Dauņu pusi. Visticamāk, ka es jau palieku vecs un līdz galam neizprotu šīs iespējas priekšrocības. Lai arī kā tur būtu ar manu spriestspēju, es nejauši pamanīju pirmo aplikāciju ugunsmūri Linux videi – Douane. Varbūt, ka eksistē vēl kāds šāda tipa aplikāciju ugunsmūris, bet šis ir pirmais, kuru es pamanīju un galvenais – tā izstrādātāji rok pareizā virzienā. Viena bilde izsaka vairāk par 100 vārdiem.

douane app firewall

Tas izskatās ļoti primitīvs, bet dara tieši to, ko ārsts tam izrakstījis. Tā kā neesmu Linux darbstacijas lietotājs, tad arī nevaru notestēt. Pirmos gadus uz OS X es arī lietoju dīvainus aplikāciju ugunsmūrus, kas diemžēl šobrīd jau vairs neeksistē. Tagad lietoju maksas produktu, bet tas jau saknē strādā līdzīgi kā visi Apple produkti – ierobežo lietotāju. Tas mani neapmierina.

Jo vairāk šādas un līdzīgas lietas es pamanīšu Linux videi, jo drošāk skatīšos uz migrācijas iespējām. Starp citu, Douane ir arī Github lapa. Tiesa gan tur ir tikai kļūdu pieteikumi. Domāju, ka ar laiku tas mainīsies. Jā, Microsoft produkti mani vispār vairs neuzrunā, Apple produkti arvien vairāk sāk kaitināt. Atliek Linux. Domāju, ka vizuālā ziņā Linux piedzīt daudz maz sakarīgu var jau šobrīd, atliek tikai noskaidrot kā ir ar tādām lietām kā Mac piedāvāto dzelžu atbalsts Linuxā. Jā, man ļoti patīk MagicMouse. 🙂

Starp citu, te būs kāds bloga apskats, kurā ir detalizētāk aprakstītas šīs programmas iespējas.

18 thoughts on “Aplikāciju ugunsmūris Linux videi – Douane

  1. SpiegS

    Kām tāds vispār vajadzīgs? Vienkārši nevajag lietot šaubīgas programmas.
    Un tāpat – tāds mūris dod tikai falšu drošības sajūtu.

    Atbildēt
    1. coolynx Raksta autors

      Patiesībā atbilde ir redzama šajā bildē. Viss iet uz priekšu un attīstās. Laikam līdzi mainās arī lietas, kas notiek ar aplikācijām. 🙂

      Atbildēt
  2. Nezinu

    Baidījos, ka būsi konvertējies par ābolistu. Prieks, ka, par spīti vecumam :), esi progresīvs un atvērts ievērtēt arī ko citu, salīdzināt, ne tikai spītīgi pieturēties pie ierastā.

    Atbildēt
  3. Edza

    Lietoju Linux jau 9. gadu. Sāku ar gnome klasisko, tad pārgāju uz kde, kad iznāca Unity. Tā nu jau vairākus gadus esmu laimīgs kde lietotājs. Ugunsmūri nelietoju, bet dēļ šādas intuitīvas programmas varētu sākt lietot, ha ne pats, tad vismaz uzstādīt kādai mājsaimniecei, kurai win aizstāts ar Linux.

    Atbildēt
  4. Mārtiņš

    Pirms 3 gadiem starp Mac un Linux izvēlējos Mac darba vajadzībām.
    Kaut arī uzņēmuma vērtības ir “OSS first” – viss tiek darbināts uz Linux, izmantota pārsvarā OSS, daudz arī OSS projekti no uzņēmuma puses – nekad Mac nav bijis šķērslis, lai produktīvi strādātu.
    Daži kolēģi ir izvēlējušies Linux. Tad nu arī kompilē kerneli, lai austiņas strādātu… nopnopnopnopnop…

    Atbildēt
    1. Zibenszellis

      Kompilē, lai austiņas strādātu – šitas izklausās pēc BS. Dod austiņu modeli, kurš Linux (distro) un versiju, lai nebūtu tikai vecvectēva makšķernieku runas…

      Atbildēt
  5. ramm

    Man gan diezgan pretēja pieredze. Esmu sisadmins, jau 5 gadus lietoju Ubuntu, un man tur nav kur piesieties. Pirms tam gan reizes 3-4 mēģināju migrēt uz linux un neveiksmīgi, bet Ubuntu parādija klasi. Faktiski jau UI/UX ziņā ļoti tuvu tam pašam ābolam tikai nav debīli, un mani neuzskata par idiotu. Strādā ātri un stabili, nekas nav jākompilē viss strādā pats no sevis. Tagad jau 2 nedēļas citā darbā esmu “uzsēdināts” atpakaļ uz windas. Kompīts faktiski tāds pats, kāds bija iepriekšējais (pat labāks mazliet) taču viss strādā lēni. Aktīvā direktorija krīt uz nerviem ar savu grupu politku un citām bezjēdzīgām lietām. Un trūkst ļoti daudz foršu tūļu, kas diemžēl ir tikai uz unixiem. Nmap, ssh no komandrindas, iptraf, utt.
    Faktiski vienīgais dēl kā es uz Ubuntu turēji Virtalbox ar WinXP instalāciju bija VmWares klients. Šie jau hvz cik gadus sola, ka uztaisīs klientu priekš linux, a solīts makā nekrīt.

    Morāle vienkārša – ja strādā IT sfērā linux ir must-have.
    Winda – vīrusi, visa tā stulbā Microsoft ideoloģija (piemēram tas, ka serverim ir vajadzīga grafiskā vide) utt,
    Āboli – tevi uzskata par idiotu, viss ir par maksu, un vēl tā nenormālā alkatība “enter you creditcard number to proceed”
    Ubuntu – ļoti, ļoti audzis un attīstījies pēdējos gados, esmu uzlicis gan meitai uz laptopa, gan citiem, visi laimīgi.

    Mūsdienās cilvēki meklē Chrome ikoniņu, un tas ir ceļs uz internetu, kamēr to var atrast uz Dekstopa, neviens pat neiedziļinās, kas tas pr kompi vai kas par OS.

    ..jāatzīst man pašam ir mājas arī windas kompis, ko izmantoju videomontāžai (tomēr uz linux nav tādu tūļu), kā arī protams, lai spēļukus pagraizītu.

    Atbildēt
    1. asdf

      Kā lai tev to saka, nu jau windows ir pieejams bash shell kur vari darbināt ko gribi. Un arī nākošais serveris būs pieejams bez grafiskās vides 😉

      Atbildēt
  6. Aukstais Lūsis Rulzz

    Sen jau kaut ko tādu gaidīju – uz Win98 lietoju ZoneAlarm, tas varēja smuki kontrolēt kāda programma kur savienojās, bet uz Linux nekā tāda lietotāja pusē nebija, likās pat nedrošāk kā uz WIn. Daudz gan laika pagāja kamēr kāds kaut ko uztaisīja.

    Atbildēt
    1. BlackHalt

      Linuxā vienmēr bija, ir un būs komandrindas programmas.
      Jebkura brīdī vari paņemt lsof, netstat utml. un kādā pitonā locīt savu GUI, kādu gribi.

      Atbildēt
    2. Kaspars

      Es vienu (1) reizi pamēģināju aplikāciju ugunsmūri(zonealaram vai kādu tam līdzīgo), tas bija iespējams uz w2k pro. Tad kad tas aprija visu manas necilās kastes cpu jaudu, mēģinot kontrolēt to ko man nevajag, jo interneta pieslēgums man tad bija sagadījies visai pieklājīgs ~100Mbit tiem laikiem(patiesībā man laikam to tikko pieslēdza un es uz ātro uzliku kaut ko, lai tārpu armija nesalien), es ātri sadabūju vēl necilāku pc un uzcepu uz tā iptables ruļļus. Taču rakstā pieminētais visādā ziņā priecē.

      Atbildēt
  7. Kaspars

    Tagad tev sāk kaitināt Apple produkti, pēc tam būs Linux, tad arī vispār datori, tad internets, skaties turpat arī elektrība, ar ko tas beigsies negribas pat domāt 😀

    Atbildēt
  8. mynegation

    Pēdējais windous kuru lietoju bija XP, nu jau 10 gadus lietoju linux. Sāku krāmēties ar visādiem Slackware un Gentoo, kas prasa vairāk nervu, pacietības un rokdarbu kā pašas sistēmas lietošana. Tad bija kādu brīdi Ubuntu un tie pārējie kloni, kurus tehnoloģiski advancētiem cilvēkiem labāk neiesaku. Tagad jau gadus 5 ir Arch Linux – eleganta, vienkārša un moderna OS ar vislabāko dokumentāciju netā. Uzinstalējot pirmās 2 dienas varbūt būs grūtāk, bet pēc tam atvieglojums uz visu dzīvi 😀
    Un par ugunsmūri – man pietiek ar iptables, kuram var uzlikt arī nez cik GUI ģīmjus.
    Tas tā, lai būtu vieglāka iespējamā izvēle.. 🙂

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *