Piedalies diskusijā “Atkod nodokli”

Šodien pārskatīju e-pastus un pamanīju vienu uzaicinājumu uz pasākumu par nodokļu vizualizāciju. Sākumā neiebraucu tēmā, bet, kad iebraucu, tad sapratu, ka tas ir mans pienākums – kaut ko par šo tēmu uzrakstīt.

Nu un pati informācija.

Šomēnes norisinās Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) organizēta kampaņa „Darba ņēmējs par līdzsvarotu nodokļu politiku: Atkod nodokli! Iedod viedokli!”, kuras ietvaros norisinās nodokļu vizualizācijas konkurss. 16. martā plkst. 18:00 visi interesenti, kas plāno piedalīties vizualizācijas konkursā, aicināti uz diskusiju „Kā atkost nodokli: datu vizualizācija”.

Diskusijas laikā visi interesenti ir aicināti pārrunāt to, vai šobrīd pieejamie valsts budžeta dati ir iedzīvotājiem saprotami, vai iedzīvotāji orientējas nodokļu sistēmā Latvijā, un kāda ir dizaina un vizualizāciju loma, skaidrojot sarežģītas un „sausas” datu kopas. Pasākuma laikā tiks aplūkoti ārzemju un latviešu labākie piemēri valsts budžeta un nodokļu vizualizācijām, kā arī tiks diskutēts par līdzīgām iespējām Latvijā. Pasākuma laikā bloga Ciparu nieze autors Jurģis Bērziņš dalīsies savā pieredzē, veidojot Latvijas valsts budžeta vizualizācijas.

Diskusijā piedalīsies LBAS tautsaimniecības eksperts Jānis Kajaks, bloga Ciparu nieze (ciparunieze.wordpress.com) autors Jurģis Bērziņš un galerijas Latviešu sapnis valdes loceklis Aigars Kauliņš.

Tātad, šodien tiek rīkota diskusija par to kā labāk vizualizēt nodokļus. Lai labāk saprastu, ko nozīmē vizualizēt nodokļus un to sadalījumu, būtu vērts iegriezties ciparunieze.wordpress.com, kur tas ir ļoti labi ilustrēts. Piemēram, 2010.gada budžets kā uz delnas.

Kad būtiska informācija ir saprotami izskaidrota, tad ar to jau var strādāt un izteikt savu viedokli par to, kas patīk vai nepatīk, ko vajag maksāt un kāpēc negribu maksāt.

Kur tas notiek?

Diskusija norisināsies Galerijā Latviešu Sapnis, Baznīcas ielā 20/22, 1. stāvā.

6 thoughts on “Piedalies diskusijā “Atkod nodokli”

  1. KakTusss

    Šī ir lieta, kur vajadzētu iesaistīties arī valstij (manuprāt). Ja valsts grib pildīt savas funkcijas, redzēt pretī (iekšā) informētu pilsoni, kas var izteikt viedokli, lemt, diskutēt, utt. tad šis ir labākais veids kā to darīt.

    Es domāju, ka šādai, vizuālai informācijai sen jau bija jābūt visās nozaru ministrijās: attiecībā uz to budžetiem, kā arī uz pārraugāmo nozari. Ko tas dod, ja es zinu, ka Inčukalnā ir gudrona dīķi, kas ir ļoti piesārņoti. Es toties nezinu nevienu piesārņotu vietu ap savām mājām, bet domāju, ka tādu ir ne mazums. Kur es pašlaik varu iegūt grafisku informāciju par to? Rakties cauri Vides aģentūras datu bāzēm? Paldies, esmu mēģinājis,
    ļoti atsit uz EDS 🙂

    Atbildēt
  2. Gints

    Ir vērts arī atcerēties, ka mums, piemēram, ir arī elektrības nodoklis, kuru gan precīzi tā nesauc, bet iegūtais efekts mūsu makā un valsts budžetā ir tieši tāds pats kā vārdā nosauktajiem nodokļiem 🙂

    Atbildēt
  3. Atbalss: Otrais jauno mediju projektu konkurss | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *