Latvijai būs savs satelīts kosmosā – mākslīgais pavadonis Venta-1

x-f informēja, ka Latvija izies kosmosā ar savu pirmo mākslīgo pavadoni Venta-1.

Nākamgad Latvija varētu iesoļot to kosmosa nāciju lokā, kuras tuvējā kosmosā ir novietojušas savu mākslīgo pavadoni. Latvijas satelīts Venta-1 startēs 2009. gada nogalē no Indijas kosmodroma.

Satelītu iecerēts izmantot kuģu satiksmes uzraudzībā un navigācijā.

Venta-1 prototips izskatās šādi.

Es biju neaudz pārsteigts par salīdzinoši zemajām izmaksām.

Man bija pārliecība, ka palaist kosmosā kuģi maksā sākot ar pāris miljoniem. Bet izrādās nekā.

Ambiciozās ieceres izmaksas ir nelielas, kaut arī runa ir par dārgām kosmosa tehnoloģijām. Satelīta uzbūvēšana, programmēšana un palaišana kosmosā izmaksās 250 tūkstošus eiro. Plānots, ka vienlaikus ar Latvijassatelītu orbītā tiks nogādāti arī Vācijas un Itālijas nanosatelīti. Mūsējais tātad iekļausies vairāku satelītu sistēmā.

Līdz šim biju dzirdējis diezgan daudz par Rīgas Tehniskās universitātes aktivitātēm saistībā ar nano tehnoloģijām, bet te ventiņi ņem un ieliek visiem kloķi un uzcep satelītu.

Venta-1 tapšanā kopumā iesaistīti četri partneri – Ventspils Augstskolas un Ventspils Augsto tehnoloģiju parka speciālisti sadarbībā ar Brēmenes universitātes un kompānijas OHB-System AG inženieriem. Pieredzi Latvijas zinātnei jaunajā darbības laukā varēs smelties arī Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvji.

Latvijas pirmais satelīts būs neliels – aptuveni portatīvā datora izmēros. Gan tādēļ, ka katra kilograma nogādāšana kosmosā maksā bargu naudu, gan tādēļ, ka vērienīgākiem plāniem vēl uzkrājama pieredze.

Veiksmi pirmā Latvijas mākslīgā pavadoņa izstrādātājiem!

13 thoughts on “Latvijai būs savs satelīts kosmosā – mākslīgais pavadonis Venta-1

  1. ak69

    Interesanti būtu vairāk tehniskās nianses uzzināt, kāds populārzinātnisks izskaidrojums
    Varēja jau PR uztaisīt ar mājas lapas palīdzību

    Atbildēt
  2. ENIMA

    🙂 PAR TO MEKSIKU – Tā Sauth Park sērija bija reāli laba 😀 joprojām atmiņa kā viena no seriāla DA BEST epizodēm 🙂

    Atbildēt
  3. kosmikjis

    Starp citu, autora zinaashanai: Nanosateliits nav tas pats, kas nanotehnoligijas. Nanosateliits ir vienkaarshi mazinjsh sateliits.

    Atbildēt
  4. CooLynX Raksta autors

    Kosmikjis, tas arī nebija domāts par nanosatelītu, jo šķiet, ka RTU ar satelītiem nenodarbojas, toties ar nanotehnoloģijām gan.

    Atbildēt
  5. CooLynX Raksta autors

    Šajā gadījumā tas bija tikai kā salīdzinājums, jo manā izpratnē kā viena tā otra zinātne/tehnoloģija ir ievērības cienīga. Vienkārši RTU sasniegumi nanotehnoloģiju zinātnē tiek visu laiku cildināti, ka tie ir pasaules līmeņa sasniegumi, bet tajā pašā laikā klusie un maz populārie ventiņi vēsā mierā palaiž kosmosā satelītu.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *