Google saprot latviešu valodu

Ik pa laikam, kad uznāk luste, palasu dažādus SEO blogus, kuros apraksta to kā meklētāji apstrādā informāciju. Ja līdz šim ar latviešu valodu bija zināmas grūtības, tad šobrīd jau var redzēt manāmus uzlabojumus. Neatceros, kad es to piefiksēju, bet šodien nolēmu par to uzrakstīt, jo saskāros ar visai interesantu gadījumu.

Google - latviešu vārdu locījumi

Google atpazīst arī latviešu vārdu locījumus. Šajā piemērā es noķēru uzreiz divus būtiskus momentus ap kuriem dažādi SEO eksperti lauzīja galvas. Pirmais bija sāpīgais jautājums par to, kas meklētājiem labāk patīk mājaslapu adrešu nosaukumos jeb URL tukšumu vietās – apakšsvītras “_” (underscore) vai domu zīmes “-” (hypens). Pirms dažiem gadiem tā viennozīmīgi bija domu zīme. Bet Google jau labu laiku saprot arī apakšsvītras. Otra lieta ir dažādu vārdu locījumi. Kas šajā gadījumā man bija patīkams pārsteigums. Domāju, ka šajā gadījumā vienkārši tiek uzkrāta atslēgas vārdu datubāze pēc kuras, tad arī sasaista tos visus kopā, lai atrastu vajadzīgo rezultātu.

Lai neviens neraudātu, pateikšu, ka es izrāvu pirmo rezultātu un pacēlu savu lapu par vienu vienību uz augšu, lai bildē varētu redzēt tikai mani interesējošās detaļas. Pirmais rezultātā bija kaut kāds Apollo.lv. Laikam kāds jauns blogeris. 😉

23 thoughts on “Google saprot latviešu valodu

  1. Incubus

    Interesanti ka šī fīča stradā tikai google.lv, bet google.com atgriež “Your search – kaklasaisu siesana – did not match any documents.”.

    Atbildēt
  2. kristaps

    shitaa fiicha nu jau kaa labu laiku straadaa. mekleejot googlee, esmu gandriz jau pasaacis rakstiit visu nominatiivaa 🙂 lai google loca manaa vietaa 🙂

    Atbildēt
  3. Desa

    Eh – Artiņ, Artiņ. Jaunais blogerīts Apollo. Pasties rūpīgāk jaunos gemius datus, kurā vietā atrodas Apollo city. 🙂

    Atbildēt
  4. CooLynX Raksta autors

    Desa, starp citu, šodien kā reizi to apskatījos un padomāju – nafig Apollo nerāda savus datus gemius lapā? Mīkstie? Delfi parādīja. 😉

    Apollo City satur kopējo informāciju, kas ir gan par apollo.lv, gan par 1188.lv un tur ir atšķirīgas auditorijas. Bez 1188 izskatās vārgi…

    Atbildēt
  5. Desa

    Tāpēc jau ir Apollo city, lai tev neizskatītos vārgi. Galvenais, ka reklāmdevējiem ir iespēja pirkt reklāmu citijā. Līdz ar to nav būtiskas katras sadaļas apmeklējums bet gan kopējais. Turklāt paliek iespēja pirkt kādu specifisku auditoriju.

    Atbildēt
  6. versatile

    kas interesanti, google.lv var vadit ari bez garumzimem – un abas shis fiichas darbojas jau krienti sen 🙂 ljoti paitkami, aktivi izmantoju.

    Atbildēt
  7. karuuzo

    Dažreiz šitā locīšana arī traucē. Man jau ir bijuši vairāki gadījumi, ka vajag meklēt kaut kādu retāku vārdu, kas līdzinās kādam latviešu valodas vārdam (nepateikšu uzreiz piemēru). Nu tad nezini, kā tik vaļā no tiem locījumiem 🙂

    m

    Atbildēt
  8. e-remit

    Man ir iekšēja aizdoma, ka to latviešu valodas locīšanu googlei ir notirgojuši siets.lv izstrādātāji, pēc tam, kad viņi sastrīdējās ar Lursoft.

    karuuzo, pārslēdz valodu un tad varēsi izvēlēties analogu “meklēt tikai latviešu valodā”.

    Atbildēt
  9. e-remit

    CooLynX, tikai čujs. Vienkārši drīz pēc tā notikuma Lursoftā runājos ar zl.lv puišiem un šamie tieši taisījās pirkt no siets.lv izstrādātājiem meklētāju savām vajadzībām. Ap to pašu laiku arī googlei parādījās latviešu vārdu meklētājs – to visu saliekot kopā, var izdarīt pieņēmumu. Man pašam nav gali, lai to pārbaudītu.

    Atbildēt
  10. CooLynX Raksta autors

    It kā man ir viņu kontakti un varētu sīkāk noskaidrot, kas un kā, bet pēc šitā joka viņi publiski neko neafišēs tāpat.
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/article.php?id=17775986

    Atbildēt
  11. kintu

    Latviešu valodas locītāju, manuprāt, satur pieejamais atvērtā koda pareizrakstības pārbaudītājs, kas pieejams arī Mozillai utt. Tāpēc domāju, ka, google strādā pietiekami zinoši speči, kas būtu pratuši paši to izskatīt un ieviest savā meklētājā. Pirkt būt jēga, ja tur būtu kaut kas vairāk, bet siets.lv jau nebija nekas ekskluzīvs.

    Atbildēt
  12. Māris

    Arti, protams, ka saprot 🙂
    Nesen lasīju rakstu, kur googles pārstāvis tieši pieminējā Igauniju (un pārējās valstis – Latviju), ka ir veikts liels progress šo valodu sapratnē. Izstrādāti mega algoritmi 🙂

    Atbildēt
  13. deni2s

    Gandrīz pirms gada par to visu jau rakstīju:
    http://web.hc.lv/seo/raksti/atslegvardi-un-ka-tos-loka-google/
    http://web.hc.lv/seo/zinas/7-seo-padomi/ (par domuzīmēm)

    Atbildēt
  14. black

    Bet man savukārt, ir aizdomas, ka šajā gadījumā Google neko neloka – viņa vienkārši meklē arī linkos, kas ved uz to lapu. (Skat. vairāk info, gūglējot pēc “Google bomb”)

    Atbildēt
  15. Oskars

    -> black, loka gan, ievēro, ka rezultātos vārdi locījumā ir bold? Tas nozīmē, ka atrod tieši tos vārdus…

    P.S. Kintu, vari, lūdzu, paskaidrot, kāda ir atšķirība starp īso domu zīmi un garo?

    Atbildēt
  16. deni2s

    Domāju, ka tur ir nevis locīšana, bet gan Google stemming tehnology:
    http://www.cre8asiteforums.com/forums/index.php?showtopic=4829

    Oskars: http://mrserge.lv/2007/08/09/pareizrakstibas-nodarbibas-1-par-tam-%C2%ABstripinam%C2%BB/

    Atbildēt
  17. kintu

    Oskars: Nav tādas īsās domu zīmes – ir tikai pusgarā. Angliski n-dash un m-dash, kas norāda uz to, ka pirmā ir burta N platumā un otrā burta M platumā, lai gan ne visos fontos tas tā ir. Sīkāk vari palasīt http://en.wikipedia.org/wiki/Dash.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *