HTML 5 specifikācijas uzmetums

laacz ir iemetis ziņu par to, ka W3C ir publicējis HTML 5 specifikācijas uzmetumu. Tiem, kas nav lietas kursā par HTML 5 standartu var palasīt nelielo skaidrojumu par būtiskākajām atšķirībām starp HTML un XHTML, ko publicēju pirms gada. No W3C preses relīzes.

Some of the most interesting new features for authors are APIs for drawing two-dimensional graphics, embedding and controlling audio and video content, maintaining persistent client-side data storage, and for enabling users to edit documents and parts of documents interactively. Other features make it easier to represent familiar page elements, including <section> <footer>; <nav> (for navigation), and <figure> (for assigning a caption to a photo or other embedded content). Authors write HTML 5 using either a “classic” HTML syntax or an XML syntax, according to application demands. See a list of changes from HTML 4.

The HTML 5 specification helps to improve interoperability and reduce software costs by giving precise rules not only about how to handle all correct HTML documents but also how to recover from errors. This is the first version of HTML developed under W3C’s Royalty-Free Patent Policy.

Man jau patīk šāda praktiska pieeja lietām, kas ir HTML 5 specifikācijas pamatā. Šeit no reliģijas vai fanātisma nav ne smakas. Šī standarta specifikāciju izstrādā pēc tirgus pieprasījuma un nevis otrādāk – kad tika izstrādāts standarts un pēc tam, lai tirgus mēģina piemēroties kā nu māk un var.

19 thoughts on “HTML 5 specifikācijas uzmetums

  1. Knaģis

    1. maintaining persistent client-side data storage
    2. embedding and controlling audio and video content
    3. enabling users to edit documents and parts of documents interactively

    Uz IE5 – Marts, 1999
    1. userdata behaviour
    2. HTML+Time
    3. contentEditable

    Un tagad, 9(!) gadus vēlāk citi ļaudis ir izdomājuši, ka būtu laiks šīs lietas standartizēt un ieviest citos pārlūkos. Uz tā paša IE5 tika ieviests XMLRequest, kas pavēra ceļu AJAX-am…

    Ja web dizaineri/zealoti piespiedīs MS taisīt IE, kas uztur tikai standartus, galu galā visi būs zaudētāji.

    Atbildēt
  2. CooLynX Raksta autors

    Standarti ir vajadzīgi, lai nebūtu tādi kropļojumi kā ir sanācis kaut vai ar šo tevis pieminēto Microsoftisko XMLRequest ieviešanu.
    http://blogs.msdn.com/ie/archive/2006/01/23/516393.aspx
    http://www.w3schools.com/dom/dom_http.asp

    // If IE7, Mozilla, Safari, etc: Use native object
    // …otherwise, use the ActiveX control for IE5.x and IE6

    Visādi citādi respekts Microsoftam, ka bija pirmais, kas to ieviesa. Ja viņi ieviestu lietas, kas ir atvērtas un visiem pieejamas, tad problēmu nebūtu.

    Atbildēt
  3. deni2s

    … un Microsoftam nebūtu peļņas, pateicoties kurai viņi ievieš (vai piespiež citus ieviest) pirmie daudzas citas labas lietas. Kaut vai to pašu “datoru katrā ģimenē”, “interneta pieslēgumu katrai mājai”.

    Atbildēt
  4. Vilx-

    Palasīju mazliet to changelistu. Interesanti vispār. No vienas puses reizēm gribas brēkt – “Hei, kāpēc tā?! Es taču šito visu laiku lietoju!”, no otras puses atkal varu ļoti labi saprast, kāpēc tā ir, un redzēt labumu tajā.

    He, mani tikai interesē viena lieta – ja viņi atsakās no valign atribūta tabulas cellēm utml – kā tad viņi to nodrošinās? Jo CSS to nespēj (vismaz nevienā mūsdienu implementācijā…)

    Atbildēt
  5. N.R.

    nepiekrītu tavam viedoklim par html un xhtml – manuprāt kodā visam _ir_ jābūt aizvērtam, sakārtotam, lowerkeisotam, ne tikai idejas dēļ, bet arīdzan no praktiskās puses pēc tam vieglāk atrast kļūdas un orientēties kodā. protams to obligāti nav jāsauc par xhtml bet kamēr šādas prasības neieviesīs HTML tikmēr es visu rakstīšu xhtml kaut arī neizmantojot visas tās papildus fīčas kas tur ir – tikai stila un sakārtotības pēc.

    Atbildēt
  6. CooLynX Raksta autors

    N.R., nezinu, kur tu rāvi, ka es aizstāvu nekorektu kodu. Nevajag jaukt divas dažādas lietas – aizvērt tagus, rakstīt lowercase, sakārtots var būt arī HTML. Tās nav XHTML priekšrocības. Runa ir par standartu atšķirību, kas bojā vidi. Varbūt vēlreiz izlasi un, tad mēģini kaut kam nepiekrist.

    Šobrīd izklausās – grāmatu neesmu lasījis, bet ir savs viedoklis.

    Atbildēt
  7. noisex

    ari palasiju par tam izmanjam un taa. dazas lietas ir poztivas, citas negativas.

    hvz manuprat uzraxtit celle valign=”bottom” ir atrak nekaa style=”vertical-align:bottom;” ..bet nu nekas tragjisks jau nav…vienigi ja lidz shim tu vareji izlidzeties tikai ar HTML, tad nu taagd vajaga kombinet kopaa ar CSS

    Atbildēt
  8. Krotow

    Nav tik svarīgi, vai weblapas raksta HTML vai XHTML. Svarīgāk, lai tās būtu uzrakstītas atbilstoši tam standartam, kurā skaitās rakstītas un būtu bez kļūdām un arhaismiem. Un no pārlūku izstrādātājiem šai ziņā ir pareizi pieprasīt, lai viņu produkti mestu ārā kļūdas. MS šai ziņā pamatīgi grēko, atļaujot IE attēlot pilnīgi kļūdainas lapas (pamatā ar nenoslēgtiem tagiem). Tāpēc savā ziņā XHTML ir labāks, jo tur jau standartā tiek pieprasīts nelaist cauri lapas ar struktūras kļūdām.

    Mazliet palasīju tos W3C papīrus. No HTML5 beidzot izmesti laukā un . Ilgi gan bija jāgaida :)))

    2 deni2s: Jā, viņi ievieš un piespiež citus ieviest. Un padomā, kāpēc un kāpēc tieši tā. Atgādinajumam – MS nākotne tieši ir atkarīga no tā, cik daudz _savu_ programmu viņi pēc iespējas vairāk _spēs pārdot_. Secinājumus atstāju tev mājasdarbam.

    2 noisex: Uzrakstīt ir ātrāk, tikai vai tas visur strādās. “valign” pēc W3C jau labi sen skaitās “deprecated” un var vien minēt, kad pārlūkprogrammas to pārstās uzturēt. Otrkārt tas konfliktē ar CSS būtību, ka satura atēlošanas stilu var noteikt atsevišķi no paša satura. Jā, varbūt sākumā liekas dīvaini, taču labums no tā ir daudz lielāks 😉 Tāpēc tieši norādīt stilu HTML elementiem un rakstīt “style: vertical-align…” arī nav īsti pareizi. Tas jānorāda blokā vai vislabāk atsevišķi CSS failā un HTML elementam japiejūdz caur klasi. Ok, piekrītu, ka dzīve ievieš korekcijas un reizēm “vajag” pierakstīt tieši, tomer tad darīt to pēc standarta, nevis ar arhaiskām metodēm.

    Atbildēt
  9. Krotow

    Pie no HTML5 izmestajiem bija domāti “center” un “font” tagi. Pods nokoda slīpās iekavas. Aljo, Coolynx, mož uzliec, lai iekavas te parāda tekstā kā simbolus?

    Atbildēt
  10. Atbalss: Šie vīri ieviesa VIDEO birku iekš Firefox 3.5 | Pods.lv

  11. Atbalss: Input multiple - vairāku failu augšupielāde | Pods.lv

  12. Atbalss: Db.lv jaunā versija | Pods.lv

  13. Atbalss: HTML5 logo | Pods.lv

  14. Atbalss: Adobe pārtrauks izstrādāt Flash uz mobilajām ierīcēm | Pods.lv

  15. Atbalss: Mightyfingers spēļu dzinēja publiskā versija - Pods.lv | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *