Amerikas lielākais IPS bloķē 25 portu

Pēteris raksta:

Lielākais Amīšu spameru IPS sācis bloķēt 25 portu, pakāpeniski. Pirmie soļi esot par 20% samazinājuši spamu. Forši, ka beidzot IPS saprot, ka kopējā INTERNET saglabāšanās vārdā ir jākaro ar spam.
p.s. tiem, kuriem legāli vajag mailserveri, tiem tiek atļauts.

Interesanti, vai mūsu provaideri varētu novienoties kopēji par līdzīgu lietu? Katrā ziņā tas dotu spēcīgu sakārtotību un spam tiešām varētu būt mazāka iespēja izplatīties.

Jāatzīst, ka doma nav slikta, bet man kaut kā nāk prātā Mājas DSL ne tik veiksmīgie jaunievedumi, kas it kā sākotnēji varbūt bija paredzēti labiem mērķiem, tomēr nemākulīga un nepārdomāta attiecīgo servisu ieviešana noveda pie visai negatīvas atbildes reakcija no lietotāju puses.

Bet visādi citādi, aizvērt 25 portu būtu apsveicami, lai nedaudz mazinātu spameru skaitu.

29 thoughts on “Amerikas lielākais IPS bloķē 25 portu

  1. uk

    nezinu, cik daudz ir jāpasakās adminam un cik pašam sev, bet man spams uz mailu nenāk. pašiem vajag vairāk pasekot, kur likt ķeksīšus aizpildot kaut kādas formas un kur nē. par 3x lapām nemaz nerunājot.

    Atbildēt
  2. she`ka

    jup, man arī spams nenāk, ja neskaita tos reklāmas mēsklus ko pats ISP atsūta kā labu piedāvājumu no sava e-veikala… :/

    Atbildēt
  3. Muudzis

    uk, tu nu gan gudrītis "pašiem vajag vairāk pasekot, kur likt ķeksīšus aizpildot kaut kādas formas". Sen jau formas nav galvenais veids kā spameri iegūst emailus. Pie tam ne vienmēr ir iespējka nerādīt emailu. Pamēģini, kaut vai, DNS piereģistrēt. Tas emails vienmēr būs visiem redzams.

    Atbildēt
  4. bljaaviens

    imho, vajadzeja precizet, ka runa ir par 25. porta blokjeshanu posmaa no provaidera uz internetu (clientu paketeem), nevis no clienta uz provaideru

    Atbildēt
  5. avene

    Man arī spams nenāk, nevajag visur mētāt savu e-mail un ja kaut kur dikti prasa, tad var jau iedot rezerves, kuru nelieto :)! Pārsvarā par spamu sūdzās tie, kas savu e-mail atstāj visādās 3x un tām radniecīgās lapās un tad sūdzās, ka nevar atkauties.

    Atbildēt
  6. Peecis

    Vajadzetu visu latvijas trafiku uzsedinat uz ORF kas sliktais nelaižam iekša bet redirektejam uz urli Nee SPAMAM vo ku butu jauki manu prat

    Atbildēt
  7. uk

    Mūdzis, domāju gan, ka formu zipidlīšana, kaut kādās 3x un citu free draņķu lapās, ir galvenais epastu avots, jo paskanējot forumus labākajā gadījumā dabūsi webmaster@domain vai admin@… nav noslēpums, ka lielākā daļa lietotāji ir nekompetenti tīklu lietās, tādējādi savu epastu bāžot visur pa labi, pa kreisi kur vajag un galvenais, kur nevajag.

    Atbildēt
  8. Rukicc

    IR jau vēl vesela kaudze gudrīšu, kas mēdz izsūtīt visiem savā adresbokā atrodamajiem cilvēciņiem kādu prikolu….., tā tā adreses aiziet tautās….. + vēl vīrusi kad pie kāda ieperinās arī izsūtās uz visām malām…… uN tad tik saāc brīnīeties kādas H**** saak tavā pasta kastē gazties iekšā:(

    Atbildēt
  9. CannibalSmith

    Man visvairāk besī šitādi:
    "Jūsu draugs TādsUnTāds ir pieteicies TurUnTur, un aicina tevi arī. Mēs tev tagad sūtīsim spamu."
    Ar naglainu dēli!!

    Atbildēt
  10. coolynx

    Skatos, ka cilvēki ir diezgan neizglītoti šajā jomā. Te būs pāris veidi kā iegūt e-pasta adreses:
    1. Izmantojot dažādus vīrusus, trojānus un citu drazu, kas automātiski paņem visas adreses no Internet Explorer cache, Outlook adrešu grāmatiņas utt.
    2. Caur dažādām akcijām, ko kāds *draugs* it kā iesaka
    3. No masveida e-pasta spamu, kad kāds iesācējs sāk iepazīties ar interneta iespējām un To: lauciņā saliek visu savu paziņu e-pasta adreses
    4. Ar nedraugu palīdzību, kad ļaunprātīgi tavas e-pasta adreses tiek pievienotas dažādām spamu listēm
    5. Ziņu dēļu servisi, kur ir atrodamas e-pasta adreses – izmanto gan paši servisu sniedzēji, gan arī spameri, kas to noskanē
    6. Nu un, proams, arī populārākais veids ir spamboti, kas ložņā pa tīklu

    Atbildēt
  11. Yoda

    Ir vēl viens veids, kā Latvijā to var droši dabūt gatavu :)) Jābūt labam draugam kādā valsts iestādē. Gandrīz visu valsts iestāžu darbiniekiem e-pasta adreses ir pieejamas iestādes mājas lapā (protams, spamneaizsargātas). Un tiklīdz viš noraujās kādu vīrusiņu ar spamu, tā Tev ieklindzina pastkastē jauks meiliņš, jo tur visiem ir autluki.

    Atbildēt
  12. Kirils

    kas tad nu? interneta deliberizācija? es tač maxāju par inetu pilnu maxu. man ir tiesības izmantot inetu pilnā apmērā. kāpēc kāds man tagad kaut ko bloķēs? tas ir pret.. ē.. patērētāju tiesībām. vajag filtrus, kas bloķē tikai gadijumā, ja notiek, kas pretlikumīgs. un nē – es nezinu, kā tādus uztaisīt gana efektīvus. bet tikmēr imo nevajg purgāties svešā dārziņā.
    ša vēl 139 izdomās nogriezt. 😛
    btw, man provs ik pa brīdim kaut ko nogriež, bet katru saņemot niknu meilu ar referencēm uz līgumu porti atkal atbrīvojas no iesnām. kheh. par brīvu internetu! gan ar spameriem tiksim galā vēlāk
    imo cīņa pret spamu var būt globāla, tad ja taj nav negatīvu blakusefektu. tikmēr sēdēsim lokāli. piemēram es savā sms senderī esu implementējis dažus pašdomātus *primitīvus* algoritmus, kas automātiski tiek galā ar spamu. pret drazu gan algoritmi vēl nav uzraxtiiti (e.g. bezjēdzīgi burtu virknējumi), bet imo arī nevajag. neiesaku gan mēģināt, jo bani ir permanentie un man ir slinkums ņemt nost 😉
    ==

    LongT, dokumentos *pareizi* ir IPS.

    endrju, dokumenti sūkā, tāpāt kā visa terminoloģijas komisija :(((

    Atbildēt
  13. Kaklz

    Kirils, pasaki man, priekš kam visiem ir vajadzīgs atvērts 25. ports? Nu nav viņš vajadzīgs parastam lietotājam/sekretārei vai vēl kaut kam. Kā jau rakstā minēts, tad tiem, kam viņu tiešām vajag, nost negriež.
    BTW, nevaig jaukt divas dažādas lietas – patērētāju tiesības un visatļautību.

    Atbildēt
  14. bljaaviens

    cik sapratu, pec pirma *rakstiska* pieprasijuma 25 ports clientam tiek atgriezts valjaa. domaju, ka ja pekshnji no tevis saks gazties spams, provaiders tik pat atri to aizgrieziis ciet 😉

    Atbildēt
  15. Pecis

    Amerikā lielākie ISP jau sen verot 25. portu, un ja ir pieprasīts, to atver. Nu nav cilvēkiem šis ports jāizmanto, ir jāizmanto ISP piedāvātais mail serveris – kuram tad ir spamassasin/antivīrus, utt. ieskaitot ip adrešu bloķēšanu spama detektācijas gadījumā. Imho tā es to saredzu…

    Atbildēt
  16. Velko

    Ja tā padomā – 25 ports uz kautko citu, kā vien provaidera serveri tiešām nav vajadzīgs. Normāls cilvēks tāpat maila klientam uzliks provaidera SMTP, bet pārējos mailserverus ar’ var pārkonfigurēt lai pārsūta tāpat. Principā maila sūtīšana "pa tiešo" no sūtītāja uz saņēmēja SMTP serveriem ir lieka greznība. Nu bet visi open-relay tiešām paliek spameriem.
    Nu bet par 139 portu – ceru, ka tas bija jox. Speciāli turēt valjā "File and Printer sharing" var tikai mazohists.

    Atbildēt
  17. Kirils

    1) uz 25 porta staav ne tikai meils.
    2) laizhot caur prova smtp, vinjiem logfailos uzraadaas cik daudz un ar ko es sarakstos, ko [logfailus] vinji var PILNIIGI LEGAALI lasiit.
    3) 139 tur valjaa tie, kam tas ir vajadziigs. ja vajag shaaringu, vinju arii lieto, ne taa?
    kaapeec visatljautiibu? jaa, es veelos, lai man internetaa ir atljauts viss, kas nav nelegaals. man tracina paarkonfigureet routes tikai deelj _provaideru_ visatljautiibas.

    Atbildēt
  18. Kleofass

    Piemeram Telia vienmer skatas trafiku. Tiklidz kads saker kadu virusinu un tas laudzas citu datora, tad tiek visiem atslegts attiecigais ports uz neilgu laiku. Tiek pierakstitas ip adreses, kuri ir apslimusi, tiem atstaj aizslegtos portus, bet parejiem atsledz. Aizslegtie porti tiek tureti ciet tik ilgi, cik viruss/trojans ir aktivs.

    Atbildēt
  19. Kirils

    vot tas buutu normaali – kas vainiigs, tam nogriezham.
    nevis nogriezham visiem un tad gaidam , lai nevainiigie pacelj [atsviezh] kjepas

    Atbildēt
  20. bljaaviens

    imho, Kirils parak dramatize situaciju. tie, kurus uztrauc maila logfaili, sen jau sev ir uzlikushi pashi savu smtp serveri un firewallaa aizgriezushi izeju vismaz uz 25. portu visiem iekshejiem hostiem (iznjemot smtp ip). teoretiski provaiders var vairak, neka log failus uzglabat – jamais var snifot klienta trafiku un saglabat visu pasta pluusmu, ak shausmas! (tapec jau tas saucas SMTP, iet caur 25 portu un nav enkriptets) bet vai shada paranoja katrreiz ir attaisnojama?

    Atbildēt
  21. bljaaviens

    ja paskatas, ko dara klasisks e-mail taarps: atrod datoraa visas @adreses, noskaidro jamo MX un sledzas klat pie jamajiem. ja nevar pieslegties (atkarigs no versijas) megina nosutit caur iereguleto pasta progzas SMTP. bet tas, ja ir apgadats ar sakarigiem spama/virusu filtriem, var daudz sekmigak ierobezhot taarpa izplatiibu (atrododoties pie provaidera, vai citur, kur tiek regulari uzraudzits)
    manuprat, shada portu piegrieshana ir pashu klientu interesees (atceramies trojanu, kas datoraa atrastu*.doc,*.xls sev attachoja?)
    pie tam, ja paraugas uz labaa onkulja Bila ierosinato krasi radikalako risinajumu – veidot/uztureet uzticamo SMTP serveru adresu listi, tad subj. man patik daudz labaak
    un kads svarigs serviss tipiskam ISP klientam vel izmanto 25. portu?

    Atbildēt
  22. Kirils

    jamais var snifot klienta trafiku

    o, nee. luuk tas jau ir aizliegc ar likumu. un atljauts tikai likuma paredzeetajos gadijumos.
    tad jau SPF ir labaaks, viirusinjus nokjers, ka nemetaas imho. ( http://spf.pobox.com/ )
    man arii meegjinaaja ieboreet saakumaa, ka 13x portu nogrieshana ir manaas interesees, es atshuvu, ka manas interses ir manaa zinjaa un man 139 ir vajadziix. kaa provs var zinaat, vai klienc grib shaarot stafu, vai dara to netiishaam?

    un kads svarigs serviss tipiskam ISP klientam vel izmanto 25. portu?

    tipiskam – neviens. tikai mana extraordinaaraa konfiguraacija 😉

    Atbildēt
  23. bljaaviens

    SPF izskatas intrsants, tachu laikam vel ilgi jagaida, kamer tiks plashi supportets. btw, SPF faq ir shads teikums:
    "…Broadband providers will have to either force port 25 to go through their servers where they can keep an eye on traffic, or suffer the reputation costs of having their "forged" domain name in the envelope sender line…."

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *