Apslēptā vieta uz cietajiem diskiem

bush iemeta saiti uz TheInquirer rakstu ar pamācību kā no sava cietā diska izdabūt apslēpto brīvo vietu.

Interesting results to date:
Western Digital 200GB SATA
Yield after recovery: 510GB of space

IBM Deskstar 80GB EIDE
Yield after recovery: 150GB of space

Ieraugot šos datus man acis iemirdzējās un es palasīju turpinājumu, kur viņi bija nopublicējuši kāda speciālista vēstuli kurā tiek izskaidrota šīs apslēptās vietas maģija.

Lielākā daļa zina, ka nopērkot procesoru ar jaudu 2Ghz, tā patiesā jauda var būt pat 3Ghz, bet šī starpība tiek rezervēta, lai nodrošinātu lietotājam kvalitatīvu produktu, kas garantēti strādātu ar doto jaudu, kas ir rakstīta uz čipa. Kā izrādās, tad arī cieto disku ražotāji, tieši tāpat kā procesoru ražotāji ar gigaherciem, rezervē kaut kādu apjomu no cietā diska. Šī brīvā vieta varbūt vienkārši nav izturējusi kvalitātes pārbaudi vai arī ir rezervēta bojātiem sektoriem. Te ir izrāvums no vēstules.

First, users are usually amused to learn that the capacity of modern hard drives is _unknown_, until it goes through the factory’s qualification tests. The 120GB hard drive you purchased may have been physically identical to a 250GB hard drive, but simply it only passed qualification at 120GB.

Intel does the same thing with processors. A 3.0Ghz processor may be sold as 2.4Ghz, simply because it didn’t pass qualification at 3.0Ghz but did at a lower clock speed.

Second, in the ATA standard there is a feature known as the “host protected area”. This area is accessible from any OS — but it requires special ATA commands in order to make this area available to the OS.

Third, all hard drives reserve a certain amount of free space to use for reallocation of bad sectors. These “spare sectors” are free space on your drive… completely unused until your hard drive starts finding problems on the physical media.

Tā kā varam mierīgi atslābt, jo šāda cietā diska vietas palielināšna, manuprāt, varētu būt kaitīga mūsu datiem.

39 thoughts on “Apslēptā vieta uz cietajiem diskiem

  1. meenestinnsh

    nuu tas nav gadiijumaa liidziigi kaa ar CD-R kur ar overburningu var dabuut daudz lielaaku capacity ..nuu katraa gadiijumaa nebuutu slikti no 80 GB tikt pie 150 njemot veeraa ka HDD ir normaals un BAD sectori tik driiz neparaadaas un nesabojaa datus…tas ir ja pareizi saprotu domu ka taa briivaa vieta ir buutiibaa kur HDD nosleepj Bad sektorus kad vinji paraadaas…?!

    Atbildēt
  2. wx

    nee, tā ir tāda lieta, ka var speciāli sadirst partition table, ka ir vairākas overlapping partīcijas, kas īstenībā norāda uz vieniem un tiem pašiem sektoriem uz diska. sekojoši no malas redz ka ir daudz lielāks disks, bet īstenībā, tikai saac tur kaut ko rakstīt…

    Atbildēt
  3. noisex

    Nu ar shadam lietam neesmu saskaries, bet gan ar locked partitions gan – kur parasti uz brendneima PC tiek turets recovery softs un backups visiem taviem datiem – kopsuma apjums ir ap 5Gb 🙂 – nearvienu softu sho particiju nevar redzet…bet gan biosaa var atslegt sho recovery fichu un tad tiek atlokota shi particija 😛

    Atbildēt
  4. Lupus

    šis pasākums ir fuflo jo balstās uz gļukainas partīciju tabulas izveidi. To var arī ar rociņām uztaisīt, bez problēmām…
    Cita lieta ir tā ka ir diski kuriem ir teiksim 4as virsmas, bet izmanto tikai divas – bet to vēl neviens nav izdomājis kā izmantot.
    Un attiecībā uz rezervētajiem sektoriem – tie ir kopumā max 1-5% no diska apjoma un līdz ar to – pointa nav.

    Atbildēt
  5. sviitrains

    Driizaak jau izskataas, ka to lieko vietu var dabuut ar fdisk. Vienreiz sadaliiju savu disku partiicijaas, kur viena bija Windows un tad paraadiijaas taads briinums, kaa unpartioned space, kas aiznjeema tieshi tikpat daudz, cik diska ietilpiiba… jau nopriecaajos, bet cilindri(vai kaadi tur veel parametri) sakrita ar pirmaa saakumu, bet beigas vieniigi bija garaakas.
    Labums no visa ir taads, ka nesaaku no priekiem pievienot jaunu partiiciju klaat, jo uz dazhaam glabaajaas dati vairaaku GB apjomaa, kuri ir vajadziigi – nu kas gan labs var sanaakt, kad taisa jaunu partiiciju uz vecaas adreses – shaitaa ir varena piile, kas radusies dazhu paarpratumu rezultaataa un kaads pasteidzies nopubliceet savu “atklaajumu”. Nav ticams, ka kaada kompaanija tik daudz vietas izskjiezh sliktajiem blokiem, un ja kaada kompaanija buus uztaisiijusi 1TB disku, tad pasteigsies un nopublicees sho zinju, lai celtu PR un tur buus varbuut pat mazaak nekaa 1TB, nevis 2 vai 1,5TB! Un, jaa – nesodiet bargi manu komentu – varbuut kaada jau uztaisiijusi – esmu atpalicis un par jaunumiem tik biezhi neintereseejos, kopsh cietnis.lv mazaak saaka rakstiit… :/

    Atbildēt
  6. Val

    nekaads lielais tolks no taa visa nemaz nav. nu labi cilvis dabuus to %-us klaat cietnja izmeeram bet peec laicinja ar to pashu jauno vieto buus cauri (buusi pieraxtiijis) un ko tad? var jau gadiities ka kaukas nenostraadaa un tad buus di*saa mati un vareesi mekleet $$ jaunam hdd…

    Atbildēt
  7. Norkjis

    /. shito ideju saknee noraka jau vispaar. Ja nemaldos, komentaaros kautko ieposteeja arii viens no Norton Ghost developeriem ar nepaarprotamu tekstu – Ghost sapurgaa partition table un viss. Peveerisiet veel uzmaniibu ar kaadiem cherez zhee ir jaanjemas lai pie taadas tiktu 🙂 Citaadi jau 250GB draivu par 500+ paartaisiit bez probleemaam, vajag tikai pareizo zaali smeekjeet.

    Atbildēt
  8. FaLcoN

    dzirdēti joki, ka vajag tikai kaut kādu aerosoliņu uz cietā uzpūst, lai dabūtu līdz pat 50% HDD ietilpības klāt. Ja cietie diski būtu dzīvības forma, tad laba augsne palīdzētu tiem “uzlaboties”, ārstēties un palielināt atmiņas lielumu, taču ko tu mehāniskam zvēram izdarīsi? 🙂

    Atbildēt
  9. MacDemon

    Vai varētu palūgt feedback no kāda, kurš reāli to ir pamēģinājis? Gudri spriedelēt jau var visi, bet reāla prakse ir tas ko vēlētos cilvēki redzēt komentos.

    Atbildēt
  10. smejmoon

    Atkal lupusam daļa taisnības.
    Dažiem diskiem ir 2 plates un 3 virsmas, dažiem 2 plates un 4 virsmas. to vienu virsmu dažreiz sašvīkā un dažreiz atstāj. bet vēl vajag galvu, kas to lasīs.
    un principā atlauzīsi vaļā cieto, visdrīzākais varēsi izmest. mehānika ta tur smalkāka kā procī.

    Atbildēt
  11. Kirils

    meeeeeheeh :=]
    laps. nu jaa.
    un monitoraaa iisteniibaa ir iekljaauc +20% ” un es saveejo 15″ uzboostoju uz 18″
    ar cirvi, ar cirvi.
    damn. bad sector recovery vietas ira diskos, tas jau sen zinaams, bet vinjas nav daudz. no kurienes rodas tie palpildus megi – taa arii nesapratu – load of bull imo

    Atbildēt
  12. root-ax

    nu kursh ta ies tagad to testeet?
    es jau vareetu buut garaa vaajsh un panjemt 2 ex-Quantum, tipa maxtor, 40GB HDD un nodarboties ar hernju tikai liekas ka ar to arii abi HDD buus jaanoraxta… 😛
    un piemeeram IBM T40 ir 6GB Access IBM Hidden Partition uz HDD kuram uzbruukot ar partitionmagic peec tam jaasuuta uz somiju maniiit HDD. nedriikst brand kompjiem uzbrukt ar uubercoolo softu jo vinji paredzeeti lameuuseriem…

    Atbildēt
  13. Mis

    Nebuutu jau slikti, bet tikai tas risks…Patiikamaak ir izmest HDD aaraa pa logu un veerot kaa tas dailji sashkjiist pret asfaltu 🙂

    Atbildēt
  14. Pink

    A ko tur brīnīties? Es savulaik no 20 gig cietņa recoverēju 38 gigus, pašam bij brīnumi, ka tie dati bij reali un lasāmi. Ne vienmēr viss ir prātam aptverams :)))

    Atbildēt
  15. Lupus

    Ar tām galvām un virsmām ir sekojoši – tā ka iekš cietā tur jau iet principā mehānika tādā līmenī kāds nekur citur reāli nav (ķip nasa un space age ;D) ražotājam ir krietni vienkāršāk nooptomizēt vienu diska uzbuvi (piemēram, trīs virsmas, sešas galvas) un ja vaig arī ko lētāk pārdot daļu virsmas vienkārši neizmantot. Galvas nost neņem un švīkā arī ļoti reti – jo nu tomēr gaisa plūsmas ir rēķinātas, termoizplešanās koeficienti ir rēķināti un no sašvīkātas virsmas, dies pasarg, vēl putekļi sāks celties.
    Cik nu man ir zināms šādos gadijumos biežāk pielodē uz nulli galvas izvadus.
    Būtu bagāts, varētu paspēlēties ;D

    Atbildēt
  16. Lupus

    un tā pašizmaksas izmaiņa ir ļoti minimāla un pēc būtības – nesvarīga. Maksājam jau vairāk pamatā kaut kādu noteikto izejas summu (raw materiāli + rūpnīcas laiks) + apmaksājam izstrādi (veikto un nākotnes).

    Atbildēt
  17. Kirurgs

    Pag pag, es it ka neesmu baigais specs ieksh cietajiem, bet vai tad siem iekspuse nav vakuums a?
    Kaadreiz veicu experimentu, attaisiju cieto valja un tad spraudu pie kompja (cietais bij sudigs ar BAD sectoriem), galvinja vienreiz aizkapa liidz pus plates un cha, vairs ne ciku ne grabu 🙂
    Bet griezas baigi smuki :))))))

    Atbildēt
  18. Kirils

    nu nez, man ar visi vnmr ir staastijushi, ka cietnjos vakums.. pagaidaam, gan neesmu gana bagaac lai notesteetu uz muusdienu cietnjiem, bet `86 gada cietni (12MB) es darbinu bez vaaka… un pagaidaam veel nav badu [protams, kad nedarbinu vaaku uzlieku]

    Atbildēt
  19. SpiegS

    vakuuma tur toč nav … un inertu gāzu arī ne :))
    vienreiz izjaucu vienu – viņam tas korpuss tik mīksts
    ka atmosfēras spiedienu neizturētu un gāzi iekšā
    kačāt ir neracionāli 😛

    Atbildēt
  20. alien

    to:Lupus
    Katru dienu speeleejos, jau sapnos tie hdd raadaas 🙂
    Vakuma nav ,bet gaiss ieksaa tiraaks nekaa Mees elpojam!
    1 puteklis uz 1 kubikmetru.

    Atbildēt
  21. drformat

    Vaakums tur tochno nav. Ar ir skruuveeti valjaa veci cietnji un meegjinaats darbinaat. Dazhreiz darbojas – bet ljoti neilgi 🙂 Kaa jau teica Kirils 12.03.2004 / 14:21 – pavisam veci cietnji darbojas ilgaak (tur mehaanika rupja).

    Atbildēt
  22. JurCHiX

    Nu man shulee maacija ka tur iekshaa esot kautkaada tur gaaze, kas neljauj cietnim paarkarst.. Laikam atkal buus man ausis piebaazushi.. :

    Atbildēt
  23. Vilx

    Kirils: A padomā par parasto spuldzīti – tur tač arī ir iekšā gāze taisni tāpēc, lai tā nepārkarstu! Un, kad rodas caurumiņš spuldzītē (vai tā, piemēram, saplīst), tad kvēldiegs ātri vien pārkūst (tautā saka – pārdeg). Maģija tur ir ar siltumvadītspēju vai kauko, konkrēti nezinu. Cietnī varētu būt līdzīgi. Kaut arī droši jau nezinu. Tomēr mūsdienu HDD jau mēdz labi uzkarst, dažus pat rokā pēcāk nevar turēt.

    Atbildēt
  24. oxygen

    Vilx- laikam skola slikti maacija.Spuldze ir inerta, ne siltumvadosha gaaze. Reala gaaze, kas vareetu siltumu vadiit ir helijs, bet diez vai to izmantos-izlien pa mazaako shkirbu

    Atbildēt
  25. Ivchikx

    Es par saakuma teemu… Kaut kur nevar dabuut progu, kas dabuu man to rezerveeto vietu valaa? Man ir 10GB cietnis un buutu baigi forshi, ja es vinu vareetu pataisiit lielaaku… Kaut par 1GB…

    Atbildēt
  26. Kanibaals

    Dažiem cietņiem ir fīča, ka tie datus glabā ar rezerves kopijām tipa “drošie hdd”. Neatceros kā tieši, bet dati viltīgā veidā tika dublēti un kaisīti, pa partīcijām vai tml, t.i, kāda 1/3 datu vienmēr bija dublēti. Var būt, ka šis ir tas gadījums, bet liekas, ka tie hdd bij domāti serveriem.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *