Kā ar vienu foto nopelnīt $1000

Kā es biju iecerējis, tad raksts par pirmo Canon EOS-1Ds Mark III Latvijā ieguva nežēlīgi daudz komentārus. Ar tādu mērķi tas arī tika publicēts. Zināmā mērā, lai noslaucītu daudziem degunus, kā arī vienkārši interesanti paskatīties kā tauta cepās par to, kas lielākai daļai nekad nebūs. 😉

Woman

Šodien nejauši uzgāju vienu rakstiņu kurā ir aprakstīts tas kā var nopelnīt $1000 dolārus ar vienu fotogrāfiju.  Patiesībā tur nav aprakstīts viss tas process kā tas tiek panākts, bet vienkārši ar piemēriem un nelieliem skaidrojumiem ir apskatītas dažas veiksmīgas fotogrāfijas ar kurām kāds ir normāli nopelnījis. Tālāk jau vienkārša matemātika, ja mums ir vairākas veiksmīgas fotogrāfijas… Kā līmējās kopā tas dārgais aparāts ar šo naudas pelnīšanas veidu jeb foto biznesu?

Vienkārši Dreef savulaik sāka tieši ar fotobankām un savu necilo foto pārdošanu webā. Ar savu pieredzi dalījās arī savos aprakstos. Manuprāt nav slikti, sāka ar kaut kādu Olympus (bik sajuka) 5Mpix Panasonic Lumix FZ10 ziepīšveidīgo fotoaparātu un tagad jau ar savu hobiju ir nopelnījis pietiekami daudz naudas, ka var atļauties nopirkt vienu no dārgākajiem fotoaparātiem Latvijā.

Bēdīgi ir tas, ka viņš savu piedzīvojumu un novērojumu aprakstus vairāk nepublicē webā, jo mūsu bāliņi to nespēja novērtēt. Bet nu jebkurā gadījumā, domāju, ka daudziem viņa lasītājiem, kā arī citiem šī būs laba viela pārdomām. Es zinu, ka latviešiem ļoti nepatīk, ja kāds ir veiksmīgāks un ar savu darbu nopelna daudz naudas. Un patiesībā tas arī ir galvenais cepšanās iemesls, bet nu tāda ir dzīve. 🙂

28 thoughts on “Kā ar vienu foto nopelnīt $1000

  1. Latweets

    Nu 1000$ par foto nebūt nav galējā robeža un utopija. Protams, digigrafomānam būs pagrūti kaut ko nopārdot dārgāk par 100$, bet ja runa ir par papīra bildēm – štuka nav nekas, par labu bildi tu maksāsi vairāk.

    Atbildēt
  2. Bo

    he, man caur flickeri vienreiz VISA kartes webdeveloperi nopirka foto tiesiibas par 300 baksiem 🙂 vienkaarsh zemas kvalitaates country view sloveenijaa 🙂

    Atbildēt
  3. Dreef

    Būs jāizlasa ko tie krieviņi sarakstījuši, bet manuprāt tas nav skarbi. Man pašam labākā fotogrāfija ir nopelnījusi vairāk nekā 1000 USD ;-). Vienīgais, ja to ir izdarījusi tā fotogrāfija, kas paraugā, tad gan apsveicami. Pagaidām apbrīnoju vienu Dāni armijnieku par viņa PR, jo ar visu savu ieguldīto darbu viņš spējis sasaniegt neticamus rezultātus. Par to viņam Hasselblad reklāmas nolūkos pat piešķīris ekipējumu 80.000 USD vērtībā.
    Un nesāku es ne ar kādu Olympus ziepīti. Sāku ar filmiņām/spoguleni, bet tur ir liels čakars skenēt/apstrādāt utt., tādēļ ļoti labi aizgāja bildes no parasta 5Mpix Panasonic Lumix FZ10.

    Atbildēt
  4. Dreef

    Ā, vo turpat arī ir intervija ar to Dāni ;-):
    http://photodealer.ru/fotobanki/intervyu-s-yuri-arcurs
    Pats gan lasījis neesmu, bet nu ātri pārskriešu kas tur ir. Džeks sāka reizē ar mani, bet tā kā viņš tam veltīja visu savu laiku (nekur nestrādāja citur), tad lūk rezultāts ;-).

    Atbildēt
  5. kristaps

    es bishku piepelnos nevis ar fotobankaam, bet gan ar videobankaam. Pashlaik man ir video kursh jau paari 600$ ir nopelniijis, nakamais seko ar 500$. tas viss pus gada laikaa. kopaa ir ap 40 video ievietoti. saaku to visu apmeram pagajushaa gada maijaa, videji menesii pashlaik sanaak ap 400$. vienigi shtruntigi ka dolaara kurs ir dikti zemu nokrities.
    tas man tikai briivajaa laikaa kaa hobijs, pamatdarbs aiznjem parejo laiku.

    Atbildēt
  6. Juris

    Galvenais ir pieredze. Jo vairāk, jo labāk. Iesaku ceļot uz tālākām zemēm. Varat apskatīt trip sadaļā Ēģiptes & Jordānijas bildes.

    Atbildēt
  7. Dingo™

    Hmzzz… Man jau ar patīk skatīties, kā ‘cepas’ tauta… Bet ne mazāku baudījumu sagādā ‘cepšanās’ iemesla uzvedība 🙂 Brīžiem nobeigties var, iedomājoties kā izstaipītais ‘instruments’ dažiem gandrīz staigāt traucē… Ja to, kuriem ir tas kas nebūs daudziem, rakstos nebūtu tik daudz pafosa un nejustos ka viņi nolūkojas vismaz no preses nama 22 stāva – tauta ar neceptos 😉

    Atbildēt
  8. Dreef

    Tādu rezultātu kā no dotā parauga bildes es domāju, ka nesasniegs neviens vairs. Tas ir abu, kas ir ideāls dizaineris un līdz ar to, ka viņam ir perfekts portfolio, tad tiek pirktas arī pārējās bildes. Vēl šai konkrētai bildei bija “keyword spaming”, kas vairs nav atļauts un tādēļ tur tie keywordi ir under review – tātad nokoriģēti un pirkšanas process samazināsies. Dzīve paliek arvien grūtāka un tādēļ ar video vēl var daudz maz izsisties, jo tas tur ir samērā jauns pasākums.

    Atbildēt
  9. jozhix

    palasiijos http://lam.good.lv/foto_mark_iii.html – trokshnji pie iso200 jpegos, putekli uz matricas peec nedeeljas lietoshanas AR IESLEEGTU PUTEKLJU KRATIITAAJU, mjaa.. capops rulee, marks 1Ds ir viennoziimiigi labaaks par 350D 😛
    fixi jau arii dos tos 20MB, bet zoomi? no full frame zuums tikai kaadus 10MB spees atteelot.

    Atbildēt
  10. jozhix

    aizmirsu pajautaat – vai AF probza tika noveersta? Capops izceljas ar savaam akcijaam-atsaukumiem, sevishkji jau Markiem :).

    Atbildēt
  11. kashkjis

    Ievads ir satriecošs, degunu slaucītāji, pazīmēties ar Latvijā dārgāko fotoaparātu, un pēc tam apvainoties par to, ka visi nekrīt ceļos un neskatās ar teļa acīm uz zuper fotoaparāta īpašnieku…
    paaudzieties.

    Atbildēt
  12. Dreef

    jozhix: Neviens tev neliek pirkt divreiz dārgāku Marku, ja vari mierīgi pirkt Nikon D3, kas ir žurnālistu fotoaparāts. Es neesmu žurnālists un man tāds nav vajadzīgs (ne ātrums ne augstie ISO). Putekļi uz DSRL matricām pagaidām ir visu firmu aparātiem un par putekļu kratītāju es nemaz nebiju sajūsmā un dēļ tā jauns aparāts netika pirkts. Par zoomiem iesaku izlasīt tomēr tos rakstus līdz galam – tur ir salīdzinājumi un manas domas. AF problēmas pagaidām lielajam Markam nav novērotas. Strādā precīzi līdz pat mm. Uz tālākām distancēm gan biki kaut ko melo, bet vēl neesmu sapratis vai tas ir manu līko roku dēļ vai tomēr tehnika pieviļ.
    kashkjis: neviens neapvainojās par to ka kāds nekrīt ceļos, bet jau daudz agrāk (liekas 2005. gadā kad par fotobankām rakstīju) – mums visi gudri un apgāja reģistrēšanās sistēmu, tādēļ man labuma no šiem rakstiem gandrīz nekāda nav – man par to nemaksā ne reklāmdevēji ne arī kādi citi labdari un kādēļ lai man būtu vajadzīgi konkurenti vai tādi paši ņirgāties griboši tīņi kā jūs? Izdariet jūs kaut ko labu (nu kaut vai tādu labdarību kā es daru) un tad runāsim viens pret vienu līdzīgās pozīcijās. Bet ja vēl lietotāji ir ar tieši tādu pašu attieksmi kā jūs, tad rokas neceļas vispār kaut ko darīt. Tā ka es strādāju savā lauciņā un ar labdarību īsti vairs nenodarbojos. Priecē ka šajos gandrīz 3 gados tomēr ir arī godīgi un saprātīgi lietotāji, tādēļ ir vēl šāda tāda cerība no manas puses kaut ko labu sagaidīt ;-).

    Atbildēt
  13. jozhix

    Dreef izklausaas sakariigs, vieniigi nav skaidrs kaapeec info un noveerojumus nepubliceeji kaada LV fotosaitaa, tur tomeer cilveeki saprot kas un kaa un 5Kls cilveekiem kam ir savas studijas vai profesionaali bildee sportu vai dabu/putnus ir normaali. un palieliities ar jaunu mantu visiem patiik, tur naf nekaa nosodaama.
    puteklju kratiitaajs straadaa tikai Olympusam, paareejiem tas diemzheel ir tikai ‘specifikaacijaa’.

    Atbildēt
  14. Dreef

    jozix: man liekas es nekur īpaši nelielījos ar savu pirkumu. Tas, ka to izdarīja kāds cits manā vietā, nav manas problēmas ;-). Pats savā mājas lapā ierakstīju, ka man ir sagadījies tādu aparātu iepirkt un tādēļ pamatoju savu testu patiesumu – tas lai nebūtu kāda lietotāja maldināšana par manu testu (subjektīvo) patiesumu. Un kur ir kāds sakarīgs foto saists kur var publicēt savus novērojumus? Kur publicēt fotogrāfijas gan mums pietiek resursu ;-). Gan jau kas gribēs, tas izlasīs. Es jau nevienu lasīt nespiežu ;-).
    Par Olympus arī esmu skatījies testus un tik tiešām viņam ir viens no labākajiem kratītājiem, bet arī nelīdz pret putekļiem ;-).
    sandy: no sākuma vajaga safotografēt tās 10.000 kvalitatīvās fotogrāfijas ;-). Dažiem pa visu mūžu fotografējot tik daudz nesanāk.

    Atbildēt
  15. kashkjis

    Dreef, Pirmais, man neskauž tas aparāts, zinu tā vērtību, un tāpat neskauž, ja Tev izdodas nopelnīt ar darbu, nodarbi, kas pašam patīk, cepuri nost. Esmu pats pastrādājis ar EOS 5D, kuru mans ekskolēģis un draugs nopirka pirms gada, tā teikt, Latvijā viņš bija 3. cilvēks ar tādu aparātu. Turklāt viņš tajā laikā bija kāda fotožurnāla redaktors, kam bija iespēja pa visu LV nobļauties par savu krutumu. Nu nenobļāvās viņš. OK. Katram savs PR stils.
    Dreef, Otrais, nu un kur tad redzi pumpainu tīni? man tie gadi jau sen, sen aiz muguras. Vai par uzvedību spried pēc savas pieredzes?
    Dreef, Trešais, Tev nevajag konkurentus? Nu tad nebārsti cūkām pērles priekšā, tas ir fakc. Zinu Tavu lapu, un kā reiz vienmēr ar interesi izlasīju, šo to ņēmu vērā, bet nefotografēju laika trūkuma dēļ.
    Dreef, Ceturtais, neesmu manījis Tevi starp Latvijas dižajiem fotogrāfiem, nu piemēram, neesmu manījis Tavas personālizstādes kā Atim Ieviņam, vai vēl dažiem foto guru.
    Dreef, Piektais, nu ja skaties uz pasauli caur $ un € prizmu, nu ko lai saka, skumji.

    Var gadīties,ka par šo es no coolynx dabūšu banu 😀

    Atbildēt
  16. CooLynX Raksta autors

    kashkjis, pirmkārt, es neredzu iemeslu Tevi banot, otrkārt, skatos, ka esi par to parūpējies un slēpies aiz prokša un, treškārt, ja ir vēlme kašķēties, tad dari to vesels – man no tā ne silts, ne auksts. 😉

    Atbildēt
  17. Dreef

    kashkjis: Es nerakstīju, ka jums skauž mans pirkums (man tā vismaz likās, ka tādu domu pat neizmetu). Otrkārt 5D pirms gada noteikti nebija nekāds jaunums. Varbūt tas bija pirms divarpus gadiem? Un ja jūsu kolēģis nobļāvās, tad tā taču viņa problēma nevis mana ;-).
    Arī par pumpainiem tīņiem neko nerakstīju. Par tīņiem minēju, ka tā ir lielākā auditorija komentāros, kas ņirgājās līdzīgi kā jūs un paši neko nedara. Varbūt domu nepareizi izteicu, bet tā tas bija domāts. Par to uzvedību spriežu tādēļ, ka esmu interneta lietotājs jau kādus 10 gadus un esmu daudz ko redzējis/izanalizējis – vērtības nemainās ;-). Tagad gan tīņiem pievienojusies liela daļa gados vecāki cilvēki, bet uzvedas līdzīgi – pilnīgi kā bērni ;-).
    Par tām pērlēm piekrītu – tādēļ arī neko nerakstu vairāk, bet CooLynX redz visu saraksta ko es viņam pačukstu ;-).
    Par foto izstādēm man ir savs viedoklis: bildes gan ir šur tur bijušas un LTV ēkā manējās karājas izstādē jau vairākus gadus un ne par vienu izstādi es netērēju savu naudu, bet ne par to ir stāsts. Es īpaši nemīlu reklamēties un ja gribi parādīt savas bildes, tad rādi internetā – te ir daudz lielāka auditorija, daudz kritiskāk visam pieiet un pārsteigt ir daudz grūtāk. Uz izstādēm atnāk divi pensionāri un tas ir viss. Varbūt vēl lielveikalos tās izstādes kaut ko dod, bet nu nezinu. Izstāžu laiks jau sen ir pagājis un tā ir vēsture. Vēl es izstādi neuzskatu ne par ko īpašu. Katrs muļķis tagad tādas organizē, kas grib iztērēt biki naudu un biki “pazīmēties”. Tādas izstādes tagad Latvijā ir simtiem ja ne tūkstošiem un es pat vairs netērēju laiku lai uz tādām ietu. Pēdējais bija pat no valsts sponsorētais Arnis Balčus ar savu ziedu izstādi:
    http://www.riga-gallery.com/?lat/frames/white/exhibitions/izstades/111
    Un tas ir rādītājs? Ne viņam ne Ieviņam nav tas kas man un man nav tas kas viņiem ;-). Esmu bijis daudz foto izstādēs ārzemēs un tādas bildes tiešām pat internetā ir grūti atrast, tādēļ man šīs Latvijas izstādes liekas tāds kā izsmiekls par skatītāiem. Laikam jau katram savas vērtības/prasības. Un sevi ne par kādu foto guru arī neuzskatu. Arī jaunais aparāts mani par tādu nepadara. Tā, ka sorry – lai tak Ieviņam tiek tas foto guru tituls ;-).
    Par to skatīšanos caur noteiktu prizmu – tas ir visiem. Arī mākslinieki taisa izstādes un labu PR, lai varētu dārgāk savu darbu pārdot. Arī savu CV tu raksti, lai dabūtu lielāku $. Tikai to daudzi neapzinās. Es arī visu nedaru par $, jo tad jau mana Web lapa sen būtu palikusi komerciāla ar reklāmrakstiem utt. Tur pat vairāk ir antireklāmas nekā reklāmas, jo man nepatīk kad pūš miglu acīs un esmu taisnības cīnītājs ;-). Piemēram, atradu arī tādu informāciju, kas man tam 1Ds Markam III nepatīk, bet to jau žurnālā nerakstīs, jo viņiem par to maksā reklāmdevēji ;-). Kā jau teicu, tad nodarbojos daudz ar labdarību un nepateicība ir mana alga…

    Atbildēt
  18. Normunds

    Dreef, piedod, neliec sevi uz viena plauktiņa ar Balču vai Ieviņu. Es domāju, neliec arī sevi augstāk, tu neesi un nebūsi viņu līgā jo tu esi stoku fotogrāfs. Visādi cilvēki ir uz pasaules vajadzīgi.

    Atbildēt
  19. jozhix

    to Vaards – man ir divi Olympusi, nevienam nav naacies tiiriit matricu (jaa jaa, kad tikko nopirku 4ekoju test bildi uz F22 katru nedeelju (like Canon :)), nu to daru 2x gadaa). Objektiivus mainu biezhi un regulaari (peec iespeejas lietoju fixus). Pludmalee vai siena shkjuunii objektiivus nemainu :).
    Kaapeec nepaliidz no putekljiem? Kratiitaajs nokrata no matricas un puteklis nokriit uz lipiigaas lentas. Taa lenta, protams, ar gadiem paliek ne tik lipiiga un jaamaina. Bet nu izskataas ka taas muuzhs ir ilgaaks par dslr life-cycle.
    Neviens puteklju pratiitaajs nepaliidzees ja uz matricas buus kaut kas pielipis (ielido musha ielido un tiek iekshaa sashkjaidiita ar spoguli… :D).

    Atbildēt
  20. Dreef

    Normunds: es nemaz nelieku sevi vienā plauktā ar Balču vai Ieviņu. Es pat negribu būt īsti tādā plauktā, tādēļ arī rakstīju: lai tak Ieviņam tiek tas foto guru tituls ;-). Un par to kāds es esmu fotogrāfs, tev diemžēl nav ne jausmas. Par to jau esmu daudzkārt pārliecinājies pat no tuvi pazīstamajiem ;-). Tas, ka es neko nestāstu, tas nenozīmē, ka tu vai kāds cits par mani kaut ko zina ;-).

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *