AdaptableGIMP jeb jauna pieeja darbam ar grafisko redaktoru GIMP

Apskatījos poda arhīvu un uzraku divus rakstiņu par tēmu grafiskais redaktors GIMP. Raksts gan ir par jaunāko brāli AdaptableGIMP, bet tas nemaina lietas būtību, jo pamats abiem ir viens un tas pats.

Tā kā visiem nav pieejams arhīvs, tad atļaušos nocitēt savu 2002.gada ierakstu par toreiz jauno GIMP 1.2.3 versiju. Pieļauju domu, ka dažs labs varētu arī nezināt, kas tas par zvēru, bet ielikt saiti uz šo rakstu pagaidām nevaru.

Kaut kad pirms pāris gadiem, kad es par linuxu biju lasījis tikai internetā un dzirdējis tā pa ausu galam, biju tik naivs un meklēju kādu alternatīvu OS, jo windows bija pieriebies un visapkārt dzirdēju bļaustamies, ka linux r00lz un tā. Toreiz es apjautājos vai ir kāds grafiskais redaktors līdzīgs Adobe Photoshop arī Linux vidē. Man teica, ka pat labāks esot GIMP. Pie tam vēl apgalvoja, ka sākumā bija GIMP un tikai uz tā bāzes tapa Photoshops (ko tik kaislīgā mīlestībā pret linux neizdomāsi). 🙂

Tā jau protams nav, jo pirmā oficiālā [GIMP v0.54] publiskā versija iznāca 1996. gada janvārī, bet [Adobe Photoshop v1.0] iznāca 1990. gada februārī. Tātad Photoshop ir par 6 gadiem vecāks, bet tas nu tā. Jāatzīmē, ka neviena no šīm programmām sākotnēji nebija paredzēta Windows sistēmai – GIMP bija tikai Linux un Photoshop tikai MAC videi. Pēc tam jau šīs programmas tika piemērotas arī Windows videi.

Vienīgi atšķirība starp GIMP un Photoshop ir tāda, ka pirmais ir bezmaksas produkts, bet otrais ir komercprodukts. Lai gan profesionāļi nezin kāpēc lieto to, kas ir par maksu – Adobe Photoshop un par tādu lietu kā GIMP Windows portu ir maz dzirdējuši.

Atzīšos godīgi, ka man šī programmiņa neiet pie sirds, jo tā atgādina Linux vidi, jo pēc manām domām tur viss ir samērā sarežģīts un neērts lietotājam strādājot grafiskajā vidē.

Kaut gan iespējams, ka pamēģinot šo programmu jums radīsies pavisam cits viedoklis. Šeit apakšā var redzēt bildīti kuru es saglabāju ar GIMP 1.2.3 Windows versiju. Nu ļoti neērts… pat no bufera nemāk ievietot bildi. Uztaisīju ekrāna uzņēmumu un gribēju ievietot GIMPā – skuju. Ja tu nekad neesi strādājis Linux vidē ar X-logiem, tad šī programma radīs nelielu priekšstatu par to.

Pa šiem gadiem nekas būtiski nav mainījies. Vienīgi ir nostiprinājusies mana pārliecība un pieradums darbam ar Adobe Photoshop. GIMP joprojām ir dīvains grafiskais redaktors ar savdabīgu saskarni, kas man nav visai intuitīvi uztverama.

Tā kā liela daļa lietotāju domā līdzīgi, tad cilvēki, kuriem patīk šis grafiskais redaktors un rūp tā nākotne, ir izdomājuši darīt kaut ko lietas labā un mainīt pieeju.

Bija kaut kad mēģinājums aizņemties no Adobe Photoshop saskarni un izveidot gandrīz 1:1 kopiju, bet toreiz to visu pasākumu saknē izcirta. Pieļauju domu, ka lielie naudas maisi sabijās no tā, ka bezmaksas GIMP izrādīsies populārāks nekā tā maksas oriģināls un tāpēc PhotoshopGIMP salīdzinoši ātri nozuda no interneta plašumiem.

Lai arī kā tur būtu, vīri ir pamainījuši pieeju. Ja reiz nevar vai nemāk izveidot intuitīvu saskarni, tad var izdomāt citu pieeju kā strādāt. Nodefinē uzdevumu, kuru gribi paveikt un atlasi instrumentus ar kuriem to var paveikt.

Zemāk video rullītis.

Nezinu gan vai tas kaut ko būtiski mainīs, bet ideja nav peļama.

6 thoughts on “AdaptableGIMP jeb jauna pieeja darbam ar grafisko redaktoru GIMP

  1. BlackHalt

    Lai izkadrētu vai samazinātu bildi vajag Fotošop?

    http://docs.gimp.org/en/gimp-tool-crop.html
    http://docs.gimp.org/en/gimp-image-scale.html

    Pietrūkst Fotošopa standarta ēniņas zem burtiem? 🙂
    Tam visam nav nepieciešams Fotošops.

    Pie saskarnes var pierast.
    Domā, ka kāds no Adobe (r)(tm)(hvz) Photoshop (r)(utml), ļautu izmantot viņu dubultklikšķi?

    Atbildēt
  2. Didulis

    Līdz šim esmu saskāries tikai ar vienu problēmu GIMP`ā – ir pagrūti darboties ar vairāku layer (jo īpaši grupētu layer) .psd failiem. Viss pārējais GIMP ir pietiekoši ērts un lietojams.

    Atbildēt
  3. budzis

    Nu FotoZopam i viena alternativa Paint.Net 🙂
    Bet nu Gimps tomer i jaudigas riks un daudzas operacijas sanak krietni kvalitativakas…

    Atbildēt
  4. jozhix

    izskataas garaam, tik daudz lieko darbiibu jaaveic.
    shopaa pierasts pie taustinju kombinaacijaam un vnk liekas pierastaaks un eertaaks.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *