Hanzanet jaunā versija

Māris savā blogā nombre.lv ir nopublicējis informāciju par to, ka kuru katru brīdi Hansabankas internetbanka var palaist tautās savu jauno versiju. Patiesībā jau jaunā versija ir pieejama ar citu adresi www.jaunais.hanzanet.lv.

Pirmais iespaids ir tīri ok. Bet nu par visu pēc kārtas.

Drošības sertifikāti

Uzreiz pēc dizaina pirmais, ko piefiksēju bija drošības sertifikāts.

Firefox 3 visās kriptētajās lapās ikoniņu un adreses lauku iekrāso savā krāsā. Jaunajā Hanzanet lapu rotā AS Hansapank (EE) uzraksts. Uzklikšķinot uz tā mēs redzam drošības sertifikāta detaļas.

Vecajā versijā sertifikāts nebija visai korekts. Kāds paranoiķis tādā lapā neietu.

Tas ir ļoti liels plusiņš. Protams, ka tas neko nemaina lietošanas ziņā, bet vismaz ir apziņa, ka viņi tajā galā ir visu korekti sareģistrējuši, jo iepriekš mēs visi draudzīgi slēdzāmies klāt pie kāda (unknown)…

Lapas dizains

Man šķiet, ka igauņi ir centušies melnās miesās, lai uztaisītu jauno dizainu, kas atbilstu pēdējām modes tendencēm. Spiežot pēc tā, ka pašiem igauņiem Hansapank lapa jau rotājās jaunajās krāsās, var secināt, ka internetbankas dizains tika pielāgots pamatlapas dizainam. Tiesa gan pašiem igauņiem vēl stāv adrese uz veco Hanzanet.

Vēl viena lieta, ko es gribēju pieminēt, no tā kas man patika, bija pirmā lapa un ielogošanās logs. Bez liekas ironijas, tā tiešām bija patīkama. Sākumā gan diezgan ilgi vērās vaļā, bet pieļauju, ka tas bija tāpēc, ka tika lādēta grafika.

Nu un tagad par to, kas man šķiet ne visai izdevies un, kur pēc manām domām tika nolaists greizi.

Lapas ātrdarbība

Sāksim ar to, ka tā ir internetbanka, kurā cilvēki darbosies ar savu naudu. Šajā lapā, izņemot sākuma lapu, nebūs nekādu baneru vai citas grafikas, kas varētu novērst uzmanību no galvenā procesa. Tā kā lapa lādējas pa kriptēto kanālu, tad visi dati (arī bildes) arī tiek kriptēti. Serverim lielāka slodze, tas strādā lēnāk utt. Līdz ar to lapai ir jābūt ļoti optimizētai, lai nebūtu lieku pieprasījumu pēc failiem.

Internetbankas specifikas dēļ lapas netiek kešotas, attiecīgi pie katras ielādes bildes tiek lādētas pa jaunu. Man ir aizdomas, ka arī JavaScript faili un CSS arī. Tas nozīmē, ka katru reizi, kad mēs pārvietosimies pa lapu, visi faili tiks ielādēti no jauna. Iespējams, ka tas arī izskaidro to kāpēc tā lapa nedaudz bremzē.

Tagad iedomāsimies, kas notiks, kad lapu palaidīs publiskajā testēšanā un tur cilvēki ies pārskaitīt naudu. Pirmkārt, tas notiks lēni, otrkārt, serverim būs liela slodze un tas var kādu brīdi arī neizturēt.

Izmantotās tehnoloģijas

Nākamā lieta ir izmantotās tehnoloģijas. Lapā ir sakrāmētas dažādas JavaScript bibliotēkas. Ja tā ir nekriptētā lapa un ir atļauts glabāt kešā jeb atmiņā šāda tipa failus, tad šādas ārējās bibliotēkas uzlabo ātrdarbību, jo pārlūks tās glabā atmiņā. Šajā gadījumā šķiet, ka tās rada liekas problēmas. Es nepamanīju nevienu vietu, kur būtu lietderīgi izmantotas šīs bibliotēkas.

Gan iepriekšējā, gan arī jaunā lapa pamatā ir veidota uz JavaScript bāzes. Praktiski neko nevar izdarīt, ja nav JavaScript atbalsts. Ar to var samierināties, bet šī tehnoloģija nav pilnvērtīgi izmantota. Lai nevajadzētu pārlādēt katru lapu atsevišķi, varēja izmantot to pašu AJAX, kas nodrošinātu datu apmaiņu, nepārlādējot visu lapu.

Smieklīgi šķita tas, ka lapas kods ir tik pat semantisks cik lapas dizains moderns.

Es piekrītu, ka šādā lapā semantisks kods nav nepieciešams un vairāk būtu jāpieiet lietai no praktiskā viedokļa. Tāpēc šajā gadījumā viss ir kārtībā. Rezultātā iegūstam tipisko situāciju – nomaina tabulas pret div’iem un esam laimīgi pārgājuši uz jauno dizainu. 🙂

Lietojamība

Nav vērts par šo lietu vispār runāt, jo jaunais dizains ir tapis tikai tāpēc, lai tas iederētos jaunajā korporatīvajā dizainā.

Tāpēc ir grūti piekrist Māra teiktajam.

Hanzanets kā zināms, ir atzīta par visērtāk lietojamo interneta banku Latvijā, un nav brīnums, ka to arī ļoti daudzi lieto – tai skaitā arī es. Šķiet ka šitā jau ir kāda piektā Hansabankas interneta bankas versija.

Visērtākais Hanzanets tiešām ir, tikai ērtums nav vis lietojamības ziņā, bet gan bankas funkcionalitātes ziņā – norēķinu ātrums, pakalpojumu klāsts utt.

Man jau paspēja izbesīt tas, ka Firefox vairs neatceras manu lietotāja konta ID. Tāds nieks, bet besī ārā. Tagad man būs jāiemācās savs konta numurs no galvas. 🙂

Krāsas un burti

Diemžēl arī šeit ir nolaists greizi. Par krāsu nozīmi web dizainā ir sarakstītas neskaitāmas grāmatas un tīklā var atrast pamācības, bet diemžēl Hanzanet “mākslinieki” nav izlasījuši nevienu no tām. Vai arī otrs variants, kas ir ticamāks – korporatīvā stila bīdītāji ar savu neprofesionālo viedokli ir ņēmuši virsroku un ar varu piespieduši nabaga izstrādātājiem veidot sliktu dizainu.

Lapas virsraksti ir lieli un labi salasāmi – tas ir labi, bet visi pārējie teksti ir palikuši vecie – maziņi un pelēki. Parullējam nedaudz augstāk un mēģinam atcerēties, kur mēs esam atnākuši? Pareizi, mēs atnācām uz internetbanku, lai tur darbotos ar savu naudu. Tīri teorētiski var pieņemt, ka mēs gribam arī saskatīt tos ciparus savā kontā.

Nu labi, sūds par tekstiem, bet fonti arī ir ieturēti korporatīvajā stilā, kā rezultātā tie ir kļuvuši nelasāmi. Lai grūtāk būtu orientēties pa izvēlnēm, tās ir ar trekniem burtiem. Ķeblīti no askētiskā dizaina piekritēju kāju apakšas izsit arī korporatīvā dizaina fona bildes.

Korporatīvā stila koši oranžā krāsa un treknie burti ir apsveicama lieta, ja mēs runājam par prezentāciju lapām, bet šeit mēs esam iegājuši darba telpā, kur bija ieplānots darboties ar naudu. Košs un pārāk raibs dizains nogurdina acis un oranžā krāsa it īpaši rada trauksmes sajūtu. Bites, kamenes un tās pašas lapsenes ir iekrāsotas koši dzeltenā vai oranžā un melnā krāsā, lai potenciālais ienaidnieks sabītos. Alarm!

Vai ieejot bankas lapā tu gribi sabīties? Es nē. Tieši tāpēc ir ieteicams izmantot nomierinošos toņus, lai tas neradītu zināma diskomforta sajūtu. Vecajā versijā ir kā reizi šādi toņi izmantoti. Varbūt tie ir pārāk drūmi, toties nav pārāk koši.

Kā kompromisu varēja izvēlēties košās izvēlnes augšdaļā un funkcionālo daļu nomierinošos toņos, bez liekiem foniem un izpušķojumiem, jo tā nav prezentāciju lapa, bet gan darba vide.

Tas ir tikai mans viedoklis, kas ir balstīts uz manu pasaules redzējumu. Varbūt, ka tam visam ir savs loģisks izskaidrojums un arī es pēc kāda laika mainīšu savu viedokli.

39 thoughts on “Hanzanet jaunā versija

  1. Klaids

    Manuprāt, vajadzētu uztaisīt salīdzinājumu ar SEB bankas internetbanku. Saprotiet pareizi, man vienkārši “kremt”, ka tāds “dizaina un funkcionalitātes šedevrs” kā iBanka ir tik ilgdzīvojošs…

    Atbildēt
  2. peech

    Liekas no septembra (precizi neatceros) Hansabanka pāriet Swedbankas vārdā. Saistībā ar to arī notiek jaunu lapu un netbanku veidošana cik esmu dzirdējis 🙂

    Atbildēt
  3. Ojārs

    Nu vismaz šobrīd pa nakti (0:45) tā lapa bremzē ļoti stipri. Manuprāt vecā versija tomēr kešoja datus, jo varēja samērā brīvi lietot back pogu. Tagad vairs nesanāk – tātad papildus bremze. Krāsu toņi tiešām atbaida un raibs arī pagaidām gar acīm. Bet izskatās, ka nāksies pierast vai varbūt vienkārši pāriet uz citu banku? 🙂 Jo hanzabankas ērtā internetbanka bija iemesls kādēļ šo banku izvēlējos.

    Atbildēt
  4. kas

    Par inboxu man k-kā vienmēr ir likusies jocīga tā vēlme pabāzt visu zem viena domēna. Bet varbūt tas tikai man. Tas pats zip.lv liekas kaut kā pieņemamāks par zip.draugiem.lv. Un nez ko dara parastais lietotājs, kurš visticamāk vispār apjūk, ja k-kas nesākas ar www. 🙂

    Tavs fails man lejuplādējas (bilde attēlojas).

    Atbildēt
  5. jam

    Man liekas, ka jaunā versija ir pārāk raiba. Pārāk daudz krāsainības un bildes. Vairāk vajadzētu izdalīt tieši darbības, nevis virsrakstus. Būtiskais pagaidām pazūd raibajos virsrakstos. Ieejot jaunajā hanznetā, pieejamais atlikums ir pārāk maziem burtiem.

    Atbildēt
  6. Taustiņklabeklis

    Oranžās krāsas tagad tak ir modē, ko Tu tur par trauksmēm stāsti, Coolynx 😉

    Visam garajam tekstam (ko bija interesanti lasīt) varu likt pretī to, ka tā tiešām ir darba vide un tur Tev nav jāiet priecāties par krāsiņām, bet gan tikai veikt darījumus ar naudu. Un viss.

    Atbildēt
  7. D-G

    Coolynx, labaak nomaini stilu podam, a to nefiga te saprast vairs nevar kur ir zinja, kur ir kas – kraasas sapluust kopaa. Riktiigs PODS.

    Atbildēt
  8. Dreef

    Kaut kā baigi kantaini un vienkārši izskatās. Atgādina bez maz vai Ļebeģeva darba stilu un ab.lv koncepciju. Tāpat nav ievēroti daudzi Web dizaina pamatprincipi, kurus CooLynX dažus jau pieminēja.

    Atbildēt
  9. pyro

    sertifikāti – piekrītu, liels pluss
    dizians – katrā ziņā ir patīkami atsvaidzināts
    lapas ātrdarbība – nezinu kas viņiem tur otrā galā ir, mums darbā ir līdzīgi – logins vienā no sistēmām ir vislēnākais, jo tiek otrā galā par jaunu sarušināts (java), pēc tam ātrdarbība ir super. dzelži, ja ir forša serveru ferma (mūsējā spēj nodrošināt >30k vienlaicīgas sesijas ar max 1.5s aizturi), spēs nodrošināt visu ko vajag – galvenais lai truba pavelk pietiekami ātri. ajax neizmanto šādiem risinājumiem tāpēc ka ir daudzi fona pieprasījumi – labāk visu lapu pārlādēt, bet retāk – apjoms daudz nemainās.
    lietojamība – tieši tāpēc arī neļauj autocomplete taisīt – katru reizi maina formas id, lai tu iedzītu galvā to nr un kāds nevarētu nošpikot.

    dizains varbūt nav pēc krutākajiem standartiem tāpēc ka svarīgi ir lai strādātu un strādātu uz 99.9% pārlūku.

    Atbildēt
  10. noisex

    Krasas: debilas, griezz acis…ljoto ljoti lendarbiga…tas ir pirmais iespaids. Varbut varetu tad vinji uztaisit plaintext versiju shai ibankai, vai vismaz iespeju customizet skinu…jo man maz uztraic dizains internet bankaa…es tur nevelos redzet neko lieku. Pa atrdarbinu – tur vel daudz jastradaa, kods briesmigs…ja vien taa lapa patreiz nestav testa versijaa uz i386 ar 100mhz cpu un pie 1Mb DSL piesleguma, tad nu viss notiek shausmigi leeni 😀

    Atbildēt
  11. Viestarts

    Tā īsti nevaru saprast – ir ātrāka, vai lēnāka par iepriekšējo, bet tas iespējams dēļ darba prokša. Būs jāsalīdzina mājās un tad varēšu pateikt.
    Pirmā patīkamā lieta, kas uzreiz iekrita acīs ir krāsu lietojums konta izrakstā (sarkanā aizceļojušajai naudiņai, bet zaļā – ienākušajai), bet tas fonts gan varējā būt lielāks.
    Vēl būs jāpierod pie nedaudz savādākā izvēlņu izkārtojuma, bet kopumā man šī versija pat patīk nedaudz labāk par iepriekšējo…
    P.S.
    Opera gan atcerās lietotāja nummuru un paroli arī jaunajai versijai…

    Atbildēt
  12. Horninc

    Kodā ir vairākas ļoti rupjas kļūdas no CSS un JSBook pielietojuma viedokļa. Nav īsti skaidrs ko programmētājs ir vēlējies pateikt ar šādu izklāstu. Runājot par krāsām – šausmīgi, bet ātrdarbības zudumus es ar Opera 9.25 pilnībā neizjutu.

    Atbildēt
  13. cepums

    man jaunā lapa vienkārši lido.. dizains gan baigi acīs griež, bet man vispār ir problēmas ar krāsām tāpēc mans viedoklis ir ļoti subjektīvs…

    Atbildēt
  14. spd

    tīri no lietotāja viedokļa, autora komentāri ir ok.
    tā kā diemžēl/par laimi dzīvojam patērētāju kultūrā, kurā valda lielas korporācijas. šitādi teksti jāaizmirst:”Parullējam nedaudz augstāk un mēģinam atcerēties, kur mēs esam atnākuši? Pareizi, mēs atnācām uz internetbanku, lai tur darbotos ar savu naudu.”

    “mēs” kā reizi esam atnākuši ciemos pie pakalpojumu sniedzēja, kurš par visām varēm grib notirgot vēl visu ko! 🙂

    man vecais dizains patika labāk – kompaktāks, reklāmas neuzbāzīgās. Tagad pa visu ekrānu velnsviņzinkas un kādu brīdi jāmeklē, kur vispār jāievada savi cipari un burti…

    Atbildēt
  15. japets

    Es, kā lietotājs, arī šausminos par kodu. Tādas kļūdas, tāds mudžeklis. Nu kam tas der? Vai tiešām neviens nedomā par mums – pārlūkotājiem ar telnet?!
    /ironija off/ 😉

    Atbildēt
  16. Dunduks

    par Shausmaam (1.,2. koments) –

    lietoju gadus 5us un nesuudzos, naudinju pietiekoshi eerti paarskatiit&paarskaitiit var, man ar to pietiek 🙂
    protams, man labaak patika (ljoti) vecaa sisteema, kad lai autorizeetos bija nepiecieshams lietotaaja kods, bankas dotaa parole, pasha parole, nevis kodu karte, bet paareejais – varbuut man pietruukst veelmju/fantaazijas, bet nu hvz ko vairaak gribeet.

    Atbildēt
  17. agn1010

    lens, neko jaunu neredzu, tikai daudz vairak vietas daudz vairak reklamam, lai izokskeretu, cik mana maka naudas un ka es to varetu vel vairak bankai pateret vinu lieliskajos fondos un pensijas ar minus 6% pelnu

    Atbildēt
  18. Atbalss: Hanzanet jaunā versija bija domāta lietotāju ērtībām | Pods.lv

  19. mxz

    Nu gan sacepies, taču jāpiekrīt vien ir. Kas darbojas, to labot nevajag. Par fontiem neko sliktu teikt nevaru, taču lielās korporatīvās bildes un oranžie lielie logo patiešām ļoti traucē un bāžas acīs.

    Atbildēt
  20. Taka

    Vispār jau Java koda ielādes ātrums ir atkarīgs arī no tā, kāda Java versija ir datorā… tieši pēdējā Java versijā 1.6.0_06 ir būtiski ielādes ātruma uzlabojumi, citādi biļešuparadīzes sēdvietas lādējās iekšā ļoti ilgi, hanzanets ir bērna šļupsti salīdzinot…

    Atbildēt
  21. Atbalss: Par jaunā nepieņemšanu | Ģirts blogo

  22. Atbalss: Vecais Hanzanet joprojām ir pieejams | Pods.lv

  23. Atbalss: krizdabz blogs :: Rudens - redizainu gadalaiks

  24. sandy

    Vecaa Hanzene bija daudz labaaka, tagad ir horizontala un vertikala navigaacija, milziigs lerums ar melniem menju, viss ir taads web 2.0 stilaa, piebazts ar zvaarguljime un zhirguljiem; nu gluzhi kaa draugiem vai facebook; bet kaa jau teica podmasters – tur iet naudu skatiit nevis priecaties par dizainu; saks;

    Atbildēt
  25. Atbalss: Ass.lv maina dizainu | Pods.lv

  26. Atbalss: Latvijas internetbanku vērtējums 2008 | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *