Western Digital piedāvās pirmo 10 000rpm desktop cieto disku

Western Digital 11.februārī uzsāks ražošanu pirmajam galda datoru cietajam diskam ar ātrumu 10 000rpm (apgriezieni minūtē). Tas būs cietais disks ar 8MiB bufera keš atmiņu un Serial ATA interfeisu. Līdz šim tirgū bija tikai SCSI tipa cietie diski ar 10 000rpm apgriezieniem, kas pārsvarā bija paredzēti serveriem.

Western Digital ir arī pirmā kompānija, kas tirgū ieviesa diskus ar 7200 rpm un 8MiB keš atmiņu. Par šo jauno cieto disku no Western Digital ar 10 000rpm sīkāk var palasīt xbitlabs.com lapā.

Vēl varētu būt neskaidrs jautājums par to, kas ir Serial ATA. Atbildes var meklēt tepat iekš cunthunters.lv raksta vai arī boot.lv, kur ir aprakstīts, kas ir Serial ATA un kādus labumus mēs no tā visa iegūsim.

22 thoughts on “Western Digital piedāvās pirmo 10 000rpm desktop cieto disku

  1. Vaards

    Agaaaa… !!!
    coolynx sakauneejaas par izgaajienu ar www.boot.lv paroleem un ielika kompensaacijas reklaamu Poda.lv “Offtopic” raksta ietvaros par www.boot.lv projektaa apskatiitajaam tehnologjiju zinjaam 😉

    Atbildēt
  2. coolynx

    Vaards: ne gluzhi, lai gan taas ir tavas tiesiibas taa domaat. 🙂
    vienkaarshi es taisos iepirkt jaunu cieto disku un tapeec par shiim lietaam intereseejos. Dundurs man paveestiija par to ka tagad ir labaak pirkt cietos ar Serial ATA un tapec es ieliku rakstu. nu ar boot.lv ir taa ka vinji kaut kaa ziimiigi paspeeja uzrakstiit sho rakstu taa nu es pieshuvu shos abus rakstus shai zinjai, lai neviens no abaam puseem nejustos apdaliits.
    es tak jau agraak esmu teicis, ka man nav zheel likt linkus uz citiem projektiem, ja tajos ir kaut kas veertiigs. shajaa gadiijumaa abos shajos projektos ir lasaamviela par doto teemu. luuk arii linki no manis 🙂 galu galaa es tachu esmu par slinku, lai atrefereetu shos rakstus, ja vieglaak ir ielikt linku.
    bet cieto disku, tomeer pirkshu bez Serial ATA 🙂

    Atbildēt
  3. Dreef

    Njaa. Es gan pirktu Serial ATA cieto disku, ja maates plate buutu attieciiga. Cunthunters vispaar izlasiit nevar ;-(. Interesanti kas tur bija, jo es kaut kad nesen skatiijos un tur peedeejais raksts bija no pagaajushaa gada. Par Serial ATA arii diezgan sakariigi Serial ATA.

    Atbildēt
  4. Dundurs

    Esmu pie vainas, ka “vaaveru mednieki” biki atliecaas, bet nu buus ok. Btw 10 000 rpm jau kaadu laiku taa nopietni arii prieksh SCSI nerazho un visi ir pargajushi uz 15 000 rpm (esmu dzirdeejis, ka arii shajaa jomaa attistas kaac jauns standarts). Lai nu vai kaa, bet es visiem rekomendeetu iegadaaties tieshi SATA HDD dazhaadu iemeslu deelj, par kuriem varat lasiit gan www.serialata.org, gan arii raxtaa mineetajaas lapaas. Veel varu piebilst, ka cenu politika ariidzan ir visumaa ljoti pienjemama, piem. Seagate Baracuda V SATA 80 GB LV maksaa tikai Ls 70,-.

    Atbildēt
  5. Krotow

    Ar tiem 10-15K RPM gadijumaa nebuus kaa ar >=32x CDROM? Tb saaks kaukt, pacelsies un aizlidos? Un no lidojos’aam stikla keramikas un metaala sk’embaam sekas ir biku smagaakas, nekaa no sapliis’us’u CD plastmasas 🙁

    Atbildēt
  6. Krotow

    Bet par S-ATA vispār intersanti. Pašam uz rokas ir kompis ar ASUS A7N8X/L māteni un tur virsū tie SATA caurumi ažh 2 ira. Dabuut tikai rokaa kādu atttiecīgo disku, tad varētu ietestēt 🙂

    Atbildēt
  7. Valts

    2 Krotow: nu shkembas nelidos…bet ir labas izredzes ka blakus tuseet tu taadai turbiinai negribeesi. Reali jau 15k rocks – labi seek time sanaak. Veel extra probleema buus taa ka taas mantas saaks silt veel vairaak (un 7200 arii jau nekaadi veesie nav…)

    Atbildēt
  8. Netinsh

    Dundurs: a kur tu LV SATA HDD maniiji? Padalies info, a to izskataas, ka es kaut ko garaam buushu palaidis :(. Deelji ar SATA interfeisu klejo jau sen, bet HDD neesmu maniijis.

    Atbildēt
  9. Dundurs

    Btw deelji ar nemaz nav senaak, kaa hdd, jo pirmspeedeejais bija Promise SATA kontrolieris, kas pagaidaam peec testiem atziistams par labaako, un tagad Intels taisaas izlaist naakamo chipu (codename protams aizmirsu), kuram tas buus integrated, a to veel nav deelja kuru es pirktu – tb AGP 8x + SATA.

    Atbildēt
  10. asdfs

    bush: -bi- aiz priedēkļa (vai kā nu viņu sauca) nozīmē, ka skaitlis ir divnieka pakāpe. Piemēram, viens mebibaits ir 1024baiti, bet viens megabaits ir 1000 baiti. Bet nav jau garantēts, ka šī sistēma arī ieiesies. Un te diezgan vienalga, vai tas ir IEEE standarts, vai nav – vai nu to lietos, vai nelietos. Skaidrojums šeit

    Atbildēt
  11. Delerium

    Kad tādus 10k vai 15k rpm diskus saliek normālā disku masīvā, tad nav ne vainas. Nav pārāk dzirdami, karstums ap tiem arī neizplatās. Kā tādi uzvestos mājas kompī, kur tāds fixais disks ir iespiests starp nevajadzīgu floppy un aizvēsturisku 2GB disku, atstājot spraugu ventilācijai 5mm – nu hvz 🙂

    Atbildēt
  12. Netinsh

    Dundurs: Chipsets taads (Intel E7205 – no parastajiem 845PE atskiras ar AGP 8x Dual channel DDR) ir jau kaadus paaris meeneshus, tikai gluki kaut kaadi jamajam esot atrasti, taapeec razhoshana notiek mazos apjomos. Vieniigais deelis ar sho chipsetu ko esmu LV maniijis ir ASUSP4G8X DELUXE – Cena ~ Ls 150,00 http://www.asus.com.tw/products/mb/socket478/p4g8x/overview.htm)

    Atbildēt
  13. Netinsh

    Krotow: Tev taisniiba NForce un VIA KT400 prieksh AMD shitaas fiichas nav nekas jauns, bet runa gaaja par Intel chipsetiem un prociem.

    Atbildēt
  14. Wulfs

    Nu par serial ata visiem jaaiet uz www.tomshardware.com
    Secinaajumi – ieguvums saliidzinoshi nav nekaads, iznjemot kompaktaaku shnjori. btw, ir paarejnieki, lai pie S-ATA kontroliera spraustu ATA disku.
    Un ir arii paarejnieki, lai pie SCSI kontroliera spraustu ATA 🙂

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *