Mozilla atbalsta IPv6 standartu

Jau diezgan daudz esmu rakstījis par neizbēgamo pāreju uz jauno interneta adrešu standartu IPv6, kas visticamāk, ka varētu notikt tuvāko gadu laikā, jo ap 2005. gadu jau būs problēmas tā kā vecā standarta adreses IPv4, kas šobrīd tiek izmantotas būs beigušās.

Apzinoties šo situāciju jau pilnā sparā aug IPv6 tīkla lietotāju skaits. Tāpat arī dažādu programmu izstrādātāji turpina pilnveidot savas programmas, lai tās atbalstītu IPv6. Beidzot arī pārlūkā Mozilla ir IPv6 atbalsts. Mozilla Firebird nightly builds ar IPv6 atbalstu.

Latvijā cik es zinu par IPv6 adresēm atbildīgs ir Lanet, kas pēc nostāstiem vai nu negrib vai nevēlas piešķirt adreses šajā tīklā. Cik nu taisnības es nezinu. Lai vai kā, bet jau šobrīd joka pēc tika palaista eksperimentālā Pods.lv versija, kas ir pieejama IPv6 tīkla lietotājiem – ipv6.pods.lv. Šī ir testa versija un nekas vairāk, kas netika testēta no mana puses un pagaidām arī netiks atbalstīta, ja gadījumā tur kaut kas nestrādā. Visam savs laiks.

Teorētiski tas ir Latvijas serveris, lai gan adrese ir no publiskā IPv6 adrešu lauka, jo Latvijas IPv6 adresi neizdevās dabūt.

ipv6.pods.lv pagaidām ir pierakstīts uz IP adresi 3ffe:b80:13b6:666:666:666:666:666

Ar traceroute IPv6/IPv4 tīklos paspēlēties var šeit.

21 thoughts on “Mozilla atbalsta IPv6 standartu

  1. Pesimists

    Mjaa, bet tas IPv6 noziimee, katraa paketee varees iekljaut par 2 baitiem noderiigas/spam/warez/utjpr informaacijas, kas buus vajadziiga tiem papildus diviem oktetiem.
    Bet gan jau kautkaa paardziivoshu 😛

    Atbildēt
  2. Pow

    Pesimists, nesaprotu par kaadiem 2 baitiem tu runaa. Aizej apskaties struct ip6_hdr un struct ip_hdr. sizeof(struct ip_hdr) = 20, sizeof(struct ip6_hdr) = 40. Starpiiba ir 20 baiti.

    Atbildēt
  3. Pow

    es arii latnetam uzrakstiiju mailu, jautaajot kaa dabuut ipv6 adresi. vinji neuzskatiija par svariigu man atbildeet.
    coolynx, nu re, uzraksti labaak howto kaa uzskjilt ipv6, dazjiem vareetu buut interesanti.

    Atbildēt
  4. NAV taisniba

    Ja papeta to lietu tuvak, tad tas lietinjas nav tik vienkarsas ka tas izskatas. Patreiz cik man zinams Latvija neviens nav dabujis savi IPv6 “adresu lauku” vairak vai mazak oficiali. LANET sarunaja ar Swedish Institute of Computer Science, ka tiks izdalits neliels Agregējamo globālo (unicast) adresu lauks testiem. Patiesiba to savu adresi jau var katrs izdomat savu un tad pemesties pie kada no lielajiem OPiem. Kamer Universitate veic testus un nedoma palikt ar sim TLA, tikmer nav lielas jegas tas izdalat ari citiem ponta pec.
    Fakts gan ir tads, ka ne viss vel ir kartiba ar IPv6 un blausana par adresu izbeigsanos ar ir mazliet parspileta ( lidzigi ka ar 2000 gada problemu). Apdomigi lietojot un pardalot ipv4 adreses vel domajams kadus 4-5 gadinjus izvilks ka nemetas.
    P.S
    Iesacejiem laba un saprotama valoda ka par brinumu labu rakstu par IPv6 ir uzrakstijis musu miljais MicroSoft
    http://www.microsoft.com/windows2000/techinfo/howitworks/communications/nameadrmgmt/introipv6.asp

    Atbildēt
  5. Pow

    NAV taisniba,
    ko noziimee sarunaajis? tad jau visi shitie ir sarunaajushi. Latnetam ir 3ffe:200:7a::/48. Liidz ar to neredzu probleemu kaapeec no shii lauka vinji nevareetu dot adreses klientiem.
    Par adreses izdomaashanu pasham, tu domaa ipv6 enkapsulaaciju ieksh ipv4 (tunneling)? bet tas nerullee, jo liidz tam lielajam OPam trafiks taapat ies pa ipv4. man liktos tikai normaali, ja mans provaideris (latnet) piedaavaatu man ipv6 lauku un ruuteetu to pa tiesho uz SICS (pienjemu ka pa to linku viss notiek bez tunelinga).
    cik tad ilgi vinji testees? laiks saakt rulleet.

    Atbildēt
  6. ZBH

    e, narod, a billijs kuriem lodziniem ta pillveertiig IPv6 atbalst ielics iraid? es cho to zinaaj tikai to, ka nevienam neir. mozj kaad servispak to piefiicho?

    Atbildēt
  7. NAV taisniba

    To pow
    ipv6 priekus pilniba var izbaudit Japanaa. Parejie panjemas un tas pasas tunelesanas del pagaidam liekas miera.
    Nu iedos tev to adresi ipv6. Nu busi laimigs. Nu neredzes tevi 80% lietotaju, kas izmantos ipv4 ( ja tu neizmantosi abus). A labums ta tev no ta ka gala lietotajam nebus nekads.

    Atbildēt
  8. e

    ZBH: paskaties te Ipv6 Protocol Stacks for Windows
    imho win2000 un XP var pieshkjilt to lietu, lai gan man uz win2000 noraava podaa iespeeju piesleegties pie DHCP un liidz ar to mdsl nebija, kaa rezultaataa naacaas downgreidoties uz zemaaku servispaku lai dabuutu tiikla karti straadaat, un tad atkal likt servispaku atpakalj 😉

    Atbildēt
  9. Neonz

    Vispār pēdējā e-pasaulē ir diezgan sakarīgs rakstiņš par IPv6, tieši par to piešķilšanas tēmu
    attiecībā uz win+ipv6 – win 2003 server toč ir, xp laikam ar kaut kādiem bija

    Atbildēt
  10. endrju

    Nezinu kur ir kādas problēmas ar Windows XP vai Linux/FreeBSD ipv6 supportu?
    Neviens nav dabūjis savu adrešu lauku officiāli? Smieklīgi. Man jau kādu pus gadu oficiāli pieder aptuveni 65536^5 (^ = pakāpe) ipv6 adreses. Varētu būt arī daudz vairāk.
    Sveiciens, ievz ;-))) ipv6 guru ;>
    Starp citu ļoti vienkārši izmantot ipv6 uz FreeBSD var izmantojot /usr/ports/net/freenet6.
    Precīzāk sakot ejiet uz http://www.freenet6.net …

    Atbildēt
  11. ui

    neredzu nekada pamata partraukt lietot ipv4. ir vairaki veidi, ka iegut tik deficiitaas 4baitu adreses:
    1) ja vairuma iekshejo tiklu, kur darbstacijam nepamatoti saliktas realas IP adreses, ieviestu maskaraadi, tad imho paris gadiem vel pietiktu. da i droshiba uzlabotos!
    2) webserveriem (parsvara IISiem) pariet no IP-based uz NAME-baazeetiem vhostiem
    3) visur kur vien iespejams lietot iekshejas 192… un 10… adreses. taisot traceroute, jau tagad nereti paradas shadas adreses pa vidam
    galu galaa, ari tad, kad neizbegami bus jasak lietot ipv6, neredzu ipashu vajadzibu upgradeet parastaas darbstacijas (diezvai M$ izgatavos pachu manai miljakajai OS – Win95, a mozh Trumpet kadu jaunu winsock uzceps!? sen nau redzets…)
    ideja sekojosha: iekshejos tiklos paliek ipv4 ar 192… vai 10…, savukart, uz rutera griezhas kads linux/bsd kur SQUIDs un citi prokshi smuki visus pieprasijumus padod uz arpusi ipv6 formaa. ja darbstacijai nevajag tiesho izeju uz netu, bet tikai www/smtp, tad parlukiem viens piipis – jamos tika URLas interesees… ne?! kadas domas shaja sakara?

    Atbildēt
  12. ui

    manuprat, nav vel tie laiki pienakushi, ka katrai iericei, lai tas butu mobilais, veljas mashina vai vibrators izplatijuma butu nepiecieshama unikala adrese, jo, ja taa gribam savlaicigi padomat par nakotni, tad diez vai ar ipv6 pietiks, lai adresetu visus routerus tuvejo galaktiku ietvaros. naksies izgudrot ko vel advancetaku.
    nezinu, vai vispar kadreiz vares pilniba pariet uz ipv6. cik saprotu, tad tas var darboties paraleli ar ipv4. tad sanak, ka tie, kas mil ar adresem skhjiesties pa labi pa kreisi bus dabujushi jaunu plashu lauku, a vecais ipv4 ta nekur nepazudiis…

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *