Opera pārdota ķīniešiem

Šodien meklēju informāciju par citu tēmu un uzskrēju saistītajam rakstam, kurā teikts, ka Opera ir pārdota ķīniešiem. Ja reiz raksts tik kliedzoši man ielēca acīs, tad nolēmu, ka par to ir vērts uzrakstīt.

Opera sold

Ar uzsvaru, ka tieši pārdota un nevis nopirkta. Spēks ir niansē. Kad kāds ļoti grib kompāniju, tad to par jebkādu naudu pērk. Grimstošos kuģus parasti ar visu varu cenšas pārdot kādam.

Operas kaptenis jau paspēja savākt komandu, notīties un izveidot savu pārlūku – Vivaldi, kas man nez kāpēc iepatikās. Te ir skarbie vārdi, ko viņš velta esošiem Operas vadītājiem.

Нынешний директор Opera Software Ларс Бойлесен считает, что благодаря соглашению о продаже, Opera получает хорошие перспективы для дальнейшего освоения рынка развивающихся стран и, как следствие, роста компании, а бывший директор и со-основатель Opera Йон фон Тэчнер уверен, что данный шаг является логическим результатом ошибочной стратегии нового руководства компании, который приведёт к исчезновению с рынка основного продукта компании — хорошо известного всем российским пользователям браузера Opera, как десктопного, так и мобильного, включая Opera Mini. Йон также отметил, что поиски покупателя начались в Opera ещё четыре года назад, после его ухода из компании, и сегодня можно констатировать, что Opera не была куплена — Opera была продана, а это разные вещи. Собственно, постепенное уничтожение браузера Opera и привело Йона к решению создавать новый браузер — Vivaldi, который, по планам разработчиков, должен вобрать в себя всё лучшее, что было в «дохромовой» Опере.

Starp citu, uzliku pēdējo testa versiju Vivaldi 1.0.390.3 un jāsaka, ka man tā patīk. Ne tik ļoti, lai tagad pārietu no Firefox jaunākās versijas uz Vivaldi, bet pietiekoši, lai to uzreiz neizdzēstu no sava datora.

Sīkāk par darījuma detaļām var atrast oficiālajā paziņojumā. Te būs neliels izrāvums no PDF faila.

Recommended cash offer to acquire 100% of the shares of Opera Software ASA:

  • Voluntary offer for all outstanding shares at NOK 71.00 per share
  • The offer price represents a premium of approximately 56 per cent to the volume weighted average share price for the last 30 trading days
  • The Offer values the total share capital of Opera at approximately NOK 10.5 billion (USD 1.2 billion) on a fully diluted basis
  • The Offer is a result of the strategic review process announced on 7 August 2015
  • The Board of Directors of Opera has unanimously decided to recommend the Company’s shareholders to accept the Offer
  • Larger shareholders representing approximately 33 per cent of the shares, the members of the executive team and the Board holding shares have undertaken to accept the Offer

Oslo and Beijing, 10 February 2016 – Opera Software ASA (“Opera” or the “Company”), the leading consumer Internet and mobile advertising company, has reached an agreement with Golden Brick Silk Road (Shenzhen) Equity Investment Fund II LLP (“Golden Brick”), the general partner of which is Golden Brick Silk Road Fund Management (Shenzhen) LLP and the limited partners of which are Beijing Kunlun Tech Co. Ltd. (“Kunlun”), Qihoo 360 Software (Beijing) Co. Ltd. (“Qihoo”), and Yonglian (Yinchuan) Investment Co., Ltd. (“Yonglian”) (collectively the “Consortium”), whereby Golden Brick will launch, through a directly or indirectly wholly owned special purpose vehicle (the “Offeror”), a recommended voluntary cash offer (the “Offer”) for 100% of the shares of Opera.

A cash consideration of NOK 71.00 will be offered per share, valuing the total outstanding share capital of Opera at approximately NOK 10.5 billion (USD 1.2 billion) on a fully diluted basis. The Offer represents a premium of approximately 53 per cent to the closing price on 4 February 2016, one day prior to speculations appearing in the local market concerning a potential offer for the Company, and a premium of approximately 56 per cent and approximately 46 per cent, respectively, to the 30 trading days and 90 trading days volume weighted average share price ending on 4 February 2016.

Jāatzīst, ka es vēl neesmu izaudzis līdz tam, lai saprastu šādu darījumu jēgu. Kāpēc lieli investīciju fondi pērk grimstošus kuģus.  Es esmu vairākās grāmatās lasījis par to kā startupi tūlīt tūlīt aiziet pa burbuli, bet, tad attapīgais vadītājs atrod kādu bagātu onkuli (korporāciju), kam to nopārdod par bargu naudu. Un šo joku nosauc “krutā” vārdā, kas visiem patīk, uzraksta par to grāmatu un visi ir laimīgi – rullē tālāk. 😉

Lai gan no otras puses, ja pieņem, ka Operu lieto ap 350 miljoni lietotāju, tad tie ir $4 par katru lietotāju. Ja tur apakšā ir baigais aprēķins par to kā no viņiem dabūt naudu, tad, protams, ir jēga tērēties. Vismaz tik ilgi, kamēr lietotāji neaizmuks, varēs rādīt reklāmas un ko tik tur vēl ne ar šiem lietotājiem.

16 thoughts on “Opera pārdota ķīniešiem

  1. Senteevs

    Kurš vispār vēl lieto Opera ? Tam pārlūkam nav nekādu priekšrocību salīdzinot ar firefox vai chrome. Pēdējo gan neizmantoju, jo google produkts.

    Atbildēt
      1. m

        Pēc man pieejamās statistikas vienai populārai lapai, no Krievijas operu lieto 8.7%
        Tas protams ir vairāk, kā kopējā statistikā (2%), bet nav arī tā, ka viņa tur baigi dominētu.

        Atbildēt
    1. Vilx-

      Sensenos laikos Opera arī man bija mīļākais browseris. Viņi nepārspīlēja sakot “Fastest browser on earth” – tiešām jūtami ātrāka salīdzinot ar visiem citiem konkurentiem. Plus, viņiem pirmajiem bija visādas ērtības fīčas, kas mūsdienās kļuvušas par standarta lietām (tabi, šortkatkeyi, ērti lietojami bookmarki, sinhronizācija starp datoriem, utml). Pēc tam, kad Opera nomainīja iekšas no Presto uz WebKit, tas pavisam vairs nebija tas. Vēl kādu laiku izturēju, tad pārvācos uz Chrome un atpakaļ neesmu skatījies. Jāskatās, kas būs ar Vivaldi. Turu īkšķus. 🙂

      Atbildēt
      1. e-remit

        Tas “Fastest browser” bieži tika panākts ar dažādiem “čītiem”, t.i. dažkārt viņi šī mērķa dēļ mānīja lietotājus. Piemēram, reiz pieķēru, ka tiek izmantots kešs, pat ja iestatījumos esmu ielicis kešu nelietot. Vispār jau bieži šī “ātrā ielāde” bija uz tā rēķina, ka parāda kešoto lapu, fonā atvelk aktuālo un tad pēkšņi nomaina uz ielādēto. To varēja ziņu lapās labi pamanīt.

        Atbildēt
  2. as

    Kāpēc man Firefox vairs nespēlē Delfi video? saka, ka pārlūks neatbalsta, izmantojiet citu. Agrāk tā nebija, notika pēc jaunā Firefox 44. uzlādes!

    Atbildēt
  3. StarRider

    Nebrīnīšos, ja, turpinot iesākto tematiku, šeit nākamā ziņa parādīsies ar virrakstu “Pods.lv tiek klapēts ciet. Man apnika”, vai tamlīdzīgu.

    Atbildēt
  4. Tom

    Opera ir ne tikai pārlūks. Opera diezgan sekmīgi darbojas interneta reklāmas tirgū no kurienes nāk arī viņu lielākie ieņēmumi.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *