Pēdējais Forbes Latvija žurnāls

Šodien kārtējā vai pēdējā Forbes Latvija žurnāla vietā saņēmu daudzsološu e-pastu ar informāciju, ka žurnāls būs, bet gandrīz pēc mēneša.

Forbes bija viens no tiem žurnāliem, kuru man ļoti patika lasīt un es ik pa laikam priecājos par dažādiem jaunumiem, kurus viņi ieviesa – sākumā tā bija Forbes elektroniskā versija, kas man negāja pie sirds, tad pielikums Forbes Life. Tas nekas, ka kaut kas no jaunumiem man nepatīk, jo varbūt, ka tas patīk kādam citam. Svarīgāk ir, lai pats produkts attīstās un augtu tā auditorija.

Ja 2014.gadā, kad parādījās informācija par atsevišķu izdevumu slēgšanu, es aizdomājos par to, kas notiek drukātās preses tirgū, tad man nebija ne mazāko aizdomu par to, ka kaut kas varētu notikt ar žurnālu Forbes.

Forbes bija lielisks žurnāls līdz zināmam laikam. Pēdējos divos gados to piemeklēja ķibeles un žurnāla numuri sāka nākt ar kavēšanos. Kavēšanās sākās 2015.gadā, lai gan visi numuri atnāca. Pērn septembrī, kad bija jāpieņem lēmums par šī gada žurnāla abonēšanu es noraustījos. Uz to brīdi bija atnākuši tikai 6 no 9 žurnāla numuriem.

Aizsūtīju jautājumu abonēšanas daļai par to vai ir gaidāmas kādas pārmaiņas un līdz gada beigām atnāks visi iztrūkstošie žurnāla numuri. Es dažreiz esmu nejauks un uzdodu tiešus un nepatīkamus jautājumus. Atbildēja man ar saldiem meliem, ka viss būs kārtībā un līdz gada beigām atnāks iztrūkstošie numuri. Agha, protams. Šajā brīdī es pieliku punktu un pieņēmu lēmumu, ka neriskēšu un neabonēšu šo izdevumu. Ja reiz darbinieki tik saldi melo, tad tas nozīmē, ka uzņēmumā kaut kas nav kārtībā.

Abonēšanas atlaižu periodā neatnāca lieliskais piedāvājums, līdz gada beigām tā arī neatnāca visi numuri, bet tā vietā atnāca solījums, ka abonēšanas periods tiek pagarināts līdz šī gada aprīlim un tuvāko divu nedēļu laikā tiks atsūtīts īpašais abonēšanas piedāvājums. Protams, īpašais piedāvājums tā arī neatnāca, nedz divu nedēļu, nedz divu mēnešu laikā. Paldies Dievam, ka vismaz žurnāli atnāca. Nu lūk, ir 10. maijs un saņēmu šo jauko ziņu.

Jāsaka godīgi, ka šodien es jau esmu pieņēmis to, ka manā pastkastītē šis būs pēdējais žurnāla Forbes Latvija numurs. Žurnāla kvalitāte ir kritusies. Es neesmu speciāli skaitījis, bet sajūtu līmenī šķiet, ka lielākā daļa no rakstiem ir apmaksāta reklāma, bet otra daļa ir tulkojumi no citu valstu Forbes izdevumiem. Un varbūt ir kāds unikāls pētījums vai raksts. Un viss. Ja pirms pieciem gadiem es ar baudu izlasīju reklāmrakstus, tad tagad tie ir tik jēli, ka pat virsraksti izraisa riebumu. Skumji būtu, ja es žurnālu būtu abonējis arī uz šo gadu, bet tā kā tie ir parādi no iepriekšējā gada, tad es teiktu – paldies Forbes Latvija redakcijai, ka jūs darījāt visu, lai izraisītu riebumu pret šo izdevumu un es varētu vieglāk pieņemt šo zaudējumu.

Katru reizi, kad man ir jāpieņem sāpīgs lēmums un jāatsakās no kaut kā, vienmēr tiek atrasta vēl lieliskāka alternatīva. No vienas puses – jā, man šobrīd vēl ir skumji, jo es jau esmu pazaudējis iecienītu garīgo barību un vēl neesmu atradis kā šo vietu aizpildīt. No otras – es skaidri zinu, ka atradīšu kādu citu veidu kā aizpildīt šo iztrūkumu. Vienīgais es vēl pagaidām nezinu kas tas būs.

Pirms dažiem gadiem biju nopircis žurnālu IR Nauda, kas bija šausmīgi vārgs no redakcionālās puses un atgādināja attālu Forbes pakaļdarinājumu. Ja šis izdevums vēl nav izputējis, tad varbūt, ka viņi ir izauguši līdz kaut kam sakarīgam un ir laiks pamēģināt to.

Bija vēl viens žurnāls Kapitāls. Šausmīgi garlaicīgs un depresīvs izdevums. Domāju, ka tur būtu jānomaina visa komanda, lai to atdzīvinātu un es to gribētu lasīt.

Esmu atvērts piedāvājumiem.

5 thoughts on “Pēdējais Forbes Latvija žurnāls

    1. coolynx Raksta autors

      Es kādu laiku lasīju izdevumus angļu mēlē, bet kaut kā nesaistīja. Mentalitāte, “viņu” problēmas vai valodas uztvere – nezinu patieso iemeslu, bet nesaista.

      Atbildēt
  1. Merkato

    ilgi izturēji, es pārtraucu iegādāties jau pirms 2+ gadiem – raksti par naudas atmazgāšanu, pārpublicējumi no RU māsas izdevuma, galvenais finanšu eksperts no Miesnieku ielas iestādes, redaktoru maiņas

    patika nedaudzie analītiskie pētījumu raksti par vietējo biznesu un tā darboņiem

    nepatika pārliekais komplementārisms pret visu vietējo, kas tiešām vienmēr balansēja uz pasūtījuma rakstu robežas

    alternatīvas varētu būt pasaules prese – Economist u.c. pēc intereses vektora virziena

    Atbildēt
  2. Vilx-

    Es viņus neapskaužu. Vispār, nevienu mēdiju neapskaužu – šobrīd situācija ir ļoti čābīga visiem, un nav skaidrs, kā vispār varētu notikt atkopšanās. Ļoti daudz informācijas var dabūt bez maksas internetā, tāpēc arvien mazāk paliek cilvēku, kas par to būtu gatavi izdot naudu – vienalga, vai pretī saņemot makulatūru vai mirgojošu monitoru. Izdevējiem tā rezultātā arvien grūtāk paliek savilkt galus, un nākas ķerties pie pēdējiem salmiņiem – clickbaita, reklāmrakstiem, utml. Tas nekas, ka lielākā daļa bezmaksas rakstu ir draņķīgas kvalitātes – lielākā daļa cilvēku to nespēj novērtēt. Un kopējais līmenis krītas… 🙁

    Atbildēt
  3. Kristaps K.

    No latviešu izdevumiem es šogad kā reiz pārmetos no “Forbes” uz “Ir Nauda”. Ne tāpēc, ka viņi pirmie saprata, ka Kristaps Kaupe ir gudrs un skaists un jāliek žurnālā viņa bilde. 🙂 Latviešu “Forbes” daudz kas no interesantā satura pēdējā laikā ir tulkojumi no krievu “Forbes”, ko Internetā krieviski tāpat var izlasīt par brīvu.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *