Sultan kebabs ar svaiga sīpola garšu

Daudzas lietas mūsu dzīvē mainās, bet ir arī šis tas, kas nemainās. Viena no tādām lietām ir vēlme pamēģināt kādu našķi un dažādot uzturu. Jau iepriekš esmu rakstījis, ka man garšo kebabi, kas ir tā lietas, kas nav mainījusies. Man pat joprojām ir Kebab Fix klienta karte, kur gan neesmu licis lietā jau labu laiku. Tas nav saistīts ar to, ka viņi izmainīja cenas saviem kebabiem, bet gan ar to, ka viņi vairs nav īsti pa ceļam.

Starp citu, pa šo laiku esmu paspējis izmēģināt vairākas jaunas kebabotavas, gan to Turkebabu par kuru rakstīju, kad viņi tikai atvērās, gan citas, kuru nosaukumus nemaz nezinu. Gandrīz visas, kurās esmu bijis un mielojies ar kebabiem, man ir patikušas. Arī Turkebab man patīk. Viņiem ir ļoti interesants kebabs un atšķirīgs no tā, ko esmu agrāk ēdis, bet tas ir garšīgs. Varētu pat salīdzināt ar Kebab Fix, kas bija zaudējis savu kvalitātes līmeni manās acīs.

Vakar iemēģināju vēl vienu turku kebabotavu. To, kas atrodas uz Kr.Barona un Dzirnavu ielas stūra – Sultan kebabs. Tur kādreiz atradās kafijotava, kas nebija diez ko viesmīlīga. Iespējams, ka tāpēc arī izvācās. Starp citu, Ansis ir uzrakstījis savu pieredzi par šo Sultāna kebabotavu. Manējā ir līdzīga. Ļoti maza telpa ar 5 galdiņiem. Divi galdiņi ir 4 vietām, divi ir trijām vietām un viens galdiņš ir divvietīgs. Kaut kā tā. Ja paveicās, tad var dabūt vietu, ja nē, tad stāvi kājās un gaidi vai ņem kebabu zobos un tin makšķeres. Paņēmu pašu lielāko kebabu komplektu. Ļoti patika brīvie kartupeļi, kas bija daudz un garšīgi. Nepatika pats kebabs.

It kā es neesmu ļoti izvēlīgs un varu apēst daudz ko. No vienas puses jau arī sastāvdaļas kebabā ir tādas pašas visās ēstuvēs. Kāpēc gan, lai tas būtu garšīgāks vienā vietā, bet mazāk garšīgs vai vispār negaršīgs citā vietā? Nevar taču tik traki sačakarēt ēdienu, lai tas kļūtu negaršīgs, ja visas sastāvdaļas visur ir līdzīgas.

Vienā gudrā grāmatā izlasīju, ka viss šajā pasaulē ir relatīvs – arī garšas sajūtas. Kā tu vari pateikt, ka tas ir garšīgs vai nav garšīgs? Jā, tev patīk un garšas kārpiņām rada patīkamas sajūtas vai arī nepatīkamas sajūtas un līdz ar to arī nepatīk. Bet tas ir ļoti subjektīvi un attiecīgi arī diezgan relatīvs jēdziens. Nedaudz pafilozofēju par tēmu, bet nu par lietu.

Tad es sāku tīt atpakaļ filmu un mēģināju saprast, kas bija tās sajūtas, kas man nepatika. Secināju, ka nebija kaut kādas noteiktas garšas. Lai arī es paņēmu ar aso mērci, tomēr šo mērci tā arī gandrīz nekur nemanīju. Bija kaut kas rozīgs uzpilināts, bet pēc pirmā kumosa tā šķidrā masa pazuda un es īsti nesapratu, kas tas bija. Salāti bija no tomātu šķēlēm un svaigajiem gurķiem un sīpoliem. Te laikam bija mans aplauziens. Svaigi gurķi ar tādiem pašiem sīpoliem. Šis apvienojums manām garšas kārpiņām ļoti nepatīk. Turkebab kebabā arī ir sīpoli, bet tur ir kāposti un tomātu šķēle un mērce. Es biju kaut kā iedomājies, ka Turkebab kebabā ir marinēti sīpoli, bet kļūdījos – tur ir svaigi sīpoli. Pakasīju pakausi un notiesāju sīpola strēmeli un konstatēju, ka tas garšo pēc svaiga sīpola.

Atkal viena neliela liriska atkāpe. Salīdzinot Sultan kebabu ar Turkebabu es biju iedevis vairākus bonusiņus pēdējam un jau savā prātā biju sagatavojis aizstāvības runu un kaudzi ar argumentiem. Bet, kad pārbaudīju tos, tad sapratu, ka tiem nav īsti pamata. Abos kebabos tiek izmantoti svaigi sīpoli. Man ļoti garšo marinēti sīpoli, kurus parasti ēdu, kad tiek cepti etiķī marinēti šašliki un pāri paliek sīpoli, kas tiek apēsti tāpat. Un kaut kā pieņēmu, ka arī kebabos liek marinētus sīpolis, bet izrādās, ka nē.

Nācās vēl nedaudz sasprindzināt smadzenes, lai saprastu kāpēc Sultan kebabi man negaršoja. Nonācu pie tāda secinājuma, ka Turkebab kebabā tiek liktas pāris plānas svaiga sīpola strēmelītes un kebabam klāt ir arī asā mērce (vismaz es tādā komplektācijā tos ēdu) ar kāpostu salātiem un tomātu šķēlītēm, kā rezultātā gala produkts iznāk baudāms, jo šis maisījums ir daudz maz pareizās proporcijās. Savukārt Sultan kebabā nebija kāpostu, bet gan gurķu salāti ar sīpoliem, kas pie tam vēl bija no to bezgaršīgo sīpolu sērijas, kas laikam ir ievestie. Sīpols kā sīpols, bet garša tāda jokaina un nav tā īstā sīpola asuma. Un otra lieta, ka tur bija daudz sīpolu un vispār nebija mērces. Rezultātā sanāk, ka es ēdu svaigas gurķū strēmelītes ar dīvainiem sīpoliem un gaļu. Sīpolu un gurķu garša dominēja un tas radīja nepatīkamas sajūtas.

Ko es ar to visu gribēju teikt? Pirmkārt, es gribēju izkustināt pirkstiņus – sen nebiju neko rakstījis. Droši vien, ka mans dārgais lasītājs vairs īsti neatceras kā izskatās kāds garš penteris ar tekstu, ko esmu samurgojis. Ja tev pietika pacietības tik tālu izlasīt, tad pacieties vēl mazliet. Pati sāls ir uz beigām.

Otrkārt, es gribēju uzrakstīt par Sultan kebabotavu, lai būtu uz ko atsaukties, kad nākamreiz uz turieni aiziešu un gribēšu salīdzināt iespaidus.

Treškārt, es mēģināju izanalizēt sevi un to kā es izdaru spriedumus par kaut kādām tik triviālām lietām kā ēdiens. Varu derēt, ka tu, kas joprojām lasa šo murgu, bola acis un mēģina saprast būtību un jēgu visā šajā. Principā ir divas iespējas – vai nu rakt vēl dziļāk, vai arī likt mīksto. Kaut kur pa vidu nav nopietni. Tu taču domā, ka esi kaut kas svarīgs, nopietns un vērā ņemams – ar tevi rēķinās un tavā viedoklī ieklausās. Vai ne? Tad atliek rakt dziļāk. 🙂

No šī gadījuma es ieguvu atziņu, ka es jau biju norakstījis Sultan kebabu un glorificējis Turkebab, bet īsti nezināju kāpēc. Izpētot sīkāk nianses es noskaidroju patikas vai nepatikas iemeslus un balstoties uz šiem datiem jau varu izdarīt novērtējumu – kurš no kebabiem ir labāks un ar ko tieši labāks. Pat, ja sastāvdaļas ir daudz maz līdzīgas, tad to nepareiza miksēšana dod pilnīgi atšķirīgu rezultātu, kas man kā klientam dod tik pat atšķirīgu attieksmi un novērtējumu.

Katru reizi, kad nonāku pie šādiem vai līdzīgiem secinājumiem, es nostiprinu sevī šīs zināšanas un pilnveidojos. Tikai caur vienkāršām lietām var iemācīties pamatus, lai ar laiku tas notiktu automātā.

Stulbi jau ir, ka sāku ar kebabiem, bet pabeidzu kaut kā jokaini. Bet, kam tagad viegli. 😀

36 komentāri par “Sultan kebabs ar svaiga sīpola garšu

  1. Black Napalm

    turkebab man patīk.. kaut kas tur ir citādāks kā citās vietās. Sultan kebabā vienreiz biju, taču kaut kā īpaši neiepatikās.. neesmu gan pārdomājis kāpēc, bet zinu, ka vairāk neesmu gājis uz turieni (un šķiet, ka arī neiešu).

    vēl nesen pirmo reizi biju iegājis “Cyprus Kebab” (vai kaut kā līdzīgi), kas atrodas apmēram pa vidu starp pēterbaznīcu un rātslaukumu – patīkami pārsteidza..

    Atbildēt
  2. coolynx Raksta autors

    Black Napalm, patiesībā jau arī nevajag sevi nomocīt ar domām par to kāpēc patīk vai nepatīk – tas nav būtiski. Es vienkārši izmantoju šo vingrinājumu savām vajadzībām, lai pakustinātu pelēkās šūniņas un izveidotu sev nepieciešamu piemēru.

    Par Cyprus Kebab neesmu dzirdējis – būs jāaiziet. Mani vēl izbrīna tas, ka tik daudz šo turku kebabu ir saradušies Latvijā, bet to es nepētīšu sīkāk. 🙂

    Atbildēt
  3. karuuzo

    Ja runā par kebabiem, tad mani favorīti ir ielu treilerīši. Neatceros, kā viņi saucas, bet viens ir/bija (sen neesmu bijis tai galā) pie Pulkveža Brieža Rimi un viens, kuru biežāk apmeklēju, Imantā, pie Dammes ielas Rimi.
    Ko lai pasaka, gan cena, gan saturs viņiem ir ļoti labs. Par sīpoliem, ja kas, jautā, vai vēlies 😉 Man ne visai. Viņiem ir divi izmēri, bet neredzu jēgu ņemt mazo, ja nu vienīgi toč kuņģītis maziņš 🙂 Lielais duku virs 2Ls, mazais duku zem (kaut kad uz rudeni gan pacēla cenas, neatceros precīzi, cik).
    Vienīgais, ko varētu vēl piebilst, pēc šī kebaba pagaršošanas, aizmirsu par Kebab Fix.

    m

    Atbildēt
  4. k.

    Runājot par Schawarmu. Vācijā turki taisa kebabu, bet arābi taisa schawarmu… Abi garšo lieliski, bet katram ir savas nianses.
    Nezinu kā ir augstāk minētajās vietās, bet man negaršo kad kebabos liek sarkanos kāpostus, jo tiem ir diezgan asa un dominējoša garša, kas nomāc visu pārējo.
    Mans ideālais kebabs parasti sastāv no teļa gaļas, sīpoliem, tomātu-gurķu maisījuma, salātiem un garšvielu mērces sārtā krāsā (Kräutersoße – vāciski).

    Atbildēt
  5. krisha

    Es par Sultan, pagaidām vienīgais kurš kaut cik atgādina tos kebabus kas tiek ēsti kautkur eiropā pie melnīgnsējiem kungiem.
    Man gan ir arī gadījies, kad ir rinda & bariņs uz vietas, tad viņi tā paviršāk taisa un nesanāk TIK labi 😉

    Atbildēt
  6. joske

    Kaiprus kebabā esmu bijis vairākas reizes, bet ar katru nākamo man viņš kaut kā sliktāk patika, nesaku ka ēst nevar, bet pati gaļa paliek kaut kā taukaināka (ņēmu liellopu vai jaunlopu, kam treknam nav jābūt).

    Atbildēt
  7. Mr. Serge

    Ļoti bieži gāju uz Cyprus Kebab, bet īpašnieks to pārdeva pirms kāda mēneša un vairs tur neesmu bijis. Uz doto brīdi tie bija labākie kebabi, kādi vispār Latvijā ir bijuši. Turkebab ir uz pusi sliktāks.

    Atbildēt
  8. Māris

    Vienā vēlā vakarā sagribējām kebabu un zvanīju uz 1188 lai uzzinātu vai vēl ir kāda iestāde, kas strādā pēc deviņiem vakarā. Šie man norādīja uz Sultan kebabu, kurā ierados 5-10 minūtes pirms slēgšanas. Sakarā ar darba laika beigām, viņi nepažēloja labi apcepto gaļu, kā rezultātā tajā vakarā tikām pie neaprakstāmi garšīgiem kebabiem. Nākamās reizes aizbraucot dienas vidū pat uz pusi vairs nebija labs.

    Atbildēt
  9. piu

    Vienā reizē Sultanā dabūju kebabu ar nenormāli lieliem sīpolu gabaliem – nepavisam nepatika. Nākamajā paprasīju, lai sīpolus pažēlo un liek tikai biku, biku. Tad bija pat ļooti OK (:

    Atbildēt
  10. Vaards

    shaurma ir kaut kas, kas nāk no Krievijas.

    No Krievijas nāk Šašliks. Bet uz Krieviju tas atnācis no Kaukāza. Pēc būtības tas ir viens un tas pats barberkjū. Kad vēlējos īstu kebabu, izraēlas arābi man piedāvāja kaut kādu šoarmu, par cik cilvēki tomēr pasaules līmeņa, araugstākajām ASV izglītībībām, biznesu ASV un ķīnā, tad arī spēja sakarīgi to visu apskaidrot.

    Es, protams, vēsturiskās nianses jau esmu aizmirsis, bet jebkurā restorāniņā/ieskrietuvē prasot šoarmu, top atnests pankūkā ietīts gaļas mikslis (kā latvijas kebabs). Prasot Kebabu, dabūsi uz šķīvīša grilētus maltās gaļas/jēra gaļas u.c. gabaliņus ar tomātiņiem, sīpoliņiem u.t.t.

    Savukārt, blanodoties pa Jordāniju, tur uz ielu stūriem bija tādi būcenīši-kioski, tur es vēl nebiju sapratis, ka kebabs=nav kebabs, bet būcenīšos cita nekā nebij, attiecīgi prasot kebabu arī vienmēr varēja dabūt iedomāto.

    Savukārt Jordānijas restorāniņā (vairākos!) man bija vilšanās – skatījos kebabu piedāvājums, bet bildītēs visur šašliki ar kaut kādām piedevām (tad vēl nebīju ierubījis, ka kebabs nozīmē – grilētu gaļu).

    Pusotru gadu atpakaļ izbraukāju ar auto turcijas kalnus (Visu tālo pierobežu, Gruzijas, Armēnijas, Irānas, Irākas, Sīrijas pusē braucu pa vidu pāri uz Melno jūru). Pārsteridza tas, ka visā turcijā kebabi maksā aptuveni vienādi, un garšo fantastiski – gandrīz divas nedēļas to tik vien ar Ilzi ēdām un ne brīdi neapnika, gribējās vēl.

    Vietējos Turcijas kabakos kebabus servēja tā – tu parādi ar pirkstu uz dažādām sagatavotajām gaļām (uz kociņiem samīcīta tumšāka maltā gaļa, desīņās, bumbiņās, jēra gaļas gabaliņi u.t.t. daudz svaigas gaļas. Tu parādi ar pirkstu kurējos gribi (biju jau iemācījies kā kurš paveids garšo) un tad turks tev sagatavo. Kamēr sēdi un gaidi, tikmēr otrs turks atnes “čai” (melnā tēja mazos ķobīšos, baigi salda), tad atnes veselu bļodu ar lavašiem, tad visādas bļodiņas ar piedevām, tas viss izmaksā kādus 2.50-3.50 LVL (lielākās pilsētās dārgāk, kādi 5 LVL) diviem cilvēkiem pieēsties.

    Ēģiptes kebabi ir tādi paši, kā Jordānijas. Tāpatās Emirātos un Omānā – pārsvarā bez lavaša.

    Atbildēt
  11. Pipuks

    Vaards, tāpēc jau viņiem ir dažādi nosaukumi, ko pie mums gan ne pārāk plaši lieto – doner, durum (tas pats doner, tikai lavašā), šiš (šašliks), utt..

    Mums viss ir viens un tas pats, kas principā ir ļoti nepareizi. Tas ir tā pat kā IT nozarē strādājošos saukt par programmētājiem. 🙂

    Atbildēt
  12. vimba_zlobnaja

    Sultānam ir vēl viena Ļoti būtiska nianse – lēna apkalpošana. Pārāk daudz cilvēku, kas dara pāris lietas pārāk mazā virtuvītē. Nekad nevienā citā Kebabnīcā, arī ārzemēs, neesmu gaidījis tik ilgi kā Sultānā 🙁

    Atbildēt
  13. Aivars Tīrumnieks

    Mēdiji parasti izvairās no šādas informācijas palaišanas atklātībā, tādēļ tas ir izmisuma sauciens privātām un juridiskām personām – nekad par savu telekomunikāciju operatoru neizvēlaties TELE2, jo šī kompānija izkrāps no Jums naudu un centīsies to piedzīt, ja pat publiski pierādīsiet šo krāpšanas faktu.
    Situācija ir līdzīga kā ļoti daudziem abonentiem, saņemot paaugstinātās maksas SMS, kas arī manas sievas Ritmas Tīrumnieces gadījumā tika konstatēts pēc vairākiem mēnešiem, jo sākotnēji, pilnībā uzticoties savam operatoram, vainojām notikušajā gan sevi, gan savus bērnus. Kad visi varianti tika izsmelti, griezāmies pie TELE2 pēc paskaidrojumiem, kur arī sākās lielākais absurds. Izrādās, ka mana sieva, pati sev nezinot, esot noslēgusi abonēšanas līgumu ar kaut kādu trešo personu Ericsson IPX par pakalpojuma „Radars” piegādi. TELE2, neievērojot likuma prasības, atteicās gan mutiski, gan rakstiski sniegt šīs kompānijas adresi, kā rezultātā noskaidrojām, ka šī kompānija Latvijā nodarbojas ar nelicencētu uzņēmējdarbību, tādēļ tai ir pieejams tikai telefona numurs. Pieprasot informāciju no Patērētāju tiesību aizsardzības centra, izrādījās, ka TELE2 ir klaji melojuši par Ericsson IPX, un patiesie „pakalpojuma” sniedzēji ir kompānija „Vivazz Mobile”, kura ir reģistrēta Nīderlandē.
    Šā gada 19.augustā Zemgales tiesas apgabala prokuratūra ierosināja kriminālprocesu sakarā ar krāpšanu elektronisko datu pārraides līdzekļos. Sākotnēji TELE2 centās pierādīt, ka gadījumā, ja Tīrumniece pati pagājušā gada 15.decembrī nav pasūtījusi īsziņu abonēšanu, tad to ir izdarījis kāds cits, kam varētu būt pieeja viņas telefonam, teiksim bērni. Ņemot vērā to, ka abonēšana it kā tikusi pasūtīta ap 17-00 norādītajā datumā, tad, vairākkārtīgi sazinoties ar operatoru norādījām, ka šajā laikā viņa fiziski nevarēja būt mājās, jo būdama Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas direktora vietniece, viņa atrodas savā darba vietā vismaz līdz 18-00 – 19-00 katru darba dienu. Uzstājīgi pieprasījām, lai TELE2 dod rakstisku apliecinājumu tam, no kādas IP adreses ir izdarīts pasūtījums. Redzot, ka versija par bērniem neies cauri, viņi norādīja ģimnāzijas administratīvā tīkla IP adresi, kas arī izrādījās operatora lielākā kļūda, jo piekļuve šim tīklam ir tikai direktorei un viņas vietniekiem.
    Pakāpeniski TELE2 atkāpās no savām prasībām, sākumā anulējot 21 LVL no kopumā izkrāptiem 48 LVL, rakstiski norādot, ka Ericsson IPX abonentam ir nelikumīgi sniedzis savus pakalpojumus no 2009.gada 15.decembra līdz 2010.gada 8.februārim. Šā gada 13.oktobrī ap pl.10-00, mana sieva Ritma Tīrumniece, kārtējo reizi sazinoties ar jau septīto operatoru Larisu, vēlējās noskaidrot kā šā pakalpojuma sniegšana varēja kļūt likumīga sākot ar 8.februāri, bet operatore, pēc konsultēšanās ar savu vadību paziņoja, ka arī par pārējo periodu maksa tiekot anulēta, jo tomēr, pakalpojums kopumā bijis nelikumīgs.
    Tātad, TELE2 atzīst, ka viņu abonents ir bijis apkrāpts, pie visa klaji demonstrējot savu ieinteresētību krāpšanas procesā, prettiesiski neuzrādot likumā noteikto informāciju par pakalpojuma sniedzēju, kā arī operators pats ir pārkāpis standartlīgumu, ļaujot līgumattiecībās iejaukties ceturtajai personai „Vivazz Mobile”. Augstāk minētais netraucē TELE2 vēl joprojām uzturēt prasību par līgumsodu, kuru vēl cenšas piedzīt caur „Creditreform”, neskatoties uz to, ka patiesais līguma lauzējs ir pats operators.
    Sagatavoja: Aivars Tīrumnieks mob.t 26010865; e-pasts: [email protected]

    Atbildēt
  14. e

    Nu taadi kekabu eksperti… ja jums patiik kebab fix, tad nu es nezinu… 🙂
    Vispaar peec garshas vistuvaakie iistajam kebabam ir foodbox un cyprus, tad sultan 🙂
    a turk kebab un fix suuds vein ir 🙂

    Atbildēt
  15. andza

    Pēc regulārām tūrēm pa Eiropu un UK, var secināt, ka LV kebabu nav kā tādu. Jebkurā mazār turku/indiešu kebabu bode UK sit pāri Rīgas kebabnīcas. Žēl protams, bet ko darīt.

    Atbildēt
  16. aģents

    moš kāds zina, vai Rīgā arī ir kāds ROYAL KEBAB? Darba darīšanās biju Jelgavā, ieteica aiziet – vairs uz Rīgas centra ūķiem nevelk… un cenas ļoooti draudzīgas! jā, biju arī cyprus – apkalpošana vienkārši šausmīga, iekārtas un iekārtojums KATASTROFA. Kā PVD vēl nav piegriezis skābekli?!

    Atbildēt
  17. zhuzha

    smiekligi lasit….tadi eksperti seit raksta :)))….man ir draugs, kurs dzivo turcija…..sogad atbrauca riga ka turists – un ziniet ko vins teica??? – ka tadu kebabu, ka sultan kebaba vins pat needeja turcija – ka sultana biji loti garsigi….un cyprus kebab ari patika….mes latviesi pati nezinam realo kebabu garsu, t.k. ta nav musu ediens vispar, bet rakstit “labus” komentarus esam meistari :)))…lieciet visus kebabestuves miera-visi malaci, visi censas stradat labi, kadiem ir vairak naudas un viniem ir labaks remonts, citem parasta vieta, bet garsa labak…katrs izvelas ko sirds velas…

    Atbildēt
  18. šausmas

    Sultan kebab diemžēl nav pārāk laba ēstuve. Kebabos sīpoli. Kaut arī ne svaigie.. Atpakaļ rauj… Nepiedāvā opciju izvēlēties ar vai bez sīpoliem. Varbūt Turcijā ir pieņemts, ka kebabs bez sīpoliem nav pieļaujams, bet cik pēdējo reizi atceros, es dzīvoju Latvijā un arī attiecīgajai ēstuvei būtu jāzina, ka IR cilvēki, kuri neēd sīpolus.

    Atbildēt
  19. Laura

    Vai tiešām jūsu visu lielā problēma ir sīpoli? Sultan kebabā iegriežos visai bieži, un jau kopš pirmās reizes, kad saskāros ar sīpoliem sapratu, ka man tie traucē, tādēļ visas nākamās reizes palūdzu, lai sīpolus neliek un biju ļoti apmierināta ar apkalpošanu un ēdienu. + uz Barona ielas kebabs ir atjaunots un tur tagad ir 2 stāvi – vietas pietiks visiem 🙂

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta.