Cilvēku stulbuma pamatlikumi

Pirms kaut kāda laika pamanīju šo ierakstu iekš mosties.org par Cilvēku stulbuma pamatlikumiem. Viņi ir ņēmuši un iztulkojuši itāliešu ekonomikas vēsturnieka Karlo Čipollas darbu.

Piedāvājam pirmo reizi latviešu valodā iepazīties ar itāliešu ekonomikas vēsturnieka Karlo Čipollas 1976. gadā sarakstīto klasisko darbu Cilvēku stulbuma pamatlikumi.

Ir nācies dzirdēt sakāmvārdu par to, ka viens idiots var uzdot tik daudz jautājumus, ka simts gudrie nespēs atbildēt. Vai līdzīgi.

Te ir viens sadalījums, kas līdzīgs dažādām teoriju grāmatām. Tikai šoreiz šeit ir sadalījums pa stulbuma pakāpēm. (H – the helpless, I – the intelligent, B – the bandit un S – the stupid)

Pieļauju domu, ka jūs pirmajā brīdī neuztvērāt šī stulbuma pamatlikuma nozīmīgumu. Tāpēc atļāvos izvilkt pāris citātus, lai uzkurinātu interesi.

Ne-stulbi cilvēki vienmēr pārlieku zemu novērtē stulbu indivīdu postošo potenciālu. It sevišķi, ne-stulbi cilvēki pastāvīgi aizmirst, ka biedrošanās un saistīšanās ar stulbiem cilvēkiem visos laikos un vietās, un visos apstākļos izrādās kļūda, par kuru jāmaksā dārgi.

Šis likums it īpaši ir svarīgs šobrīd, kad valstī ir liels bardaks un (pēc šī iedalījuma) tik daudz stulbu cilvēku, kas valda pār to. Pāris piemēri iz dzīves. Nasing special 2, Nasing special, Zemeņu tortes mīļotāja, demagoģijas ministre. Ir arī bandīti, bet tos es neminēšu. 🙂

Vienalga, vai aplūkojam Klasisko laikmetu, Viduslaikus, Jaunos laikus vai mūsdienas, iespaidīgi, ka ikvienā valstī, kas attīstās, dzīvo neizbēgama stulbu cilvēku daļa — σ. Tomēr valstī, kura attīstās, ir arī neparasti augsts prātīgo cilvēku īpatsvars, kas spēj turēt stulbeņu daļu pie vietas, vienlaikus radīt tik daudz labumu sev pašiem un citiem sabiedrības locekļiem, tādējādi nodrošinot progresu.

Valstī, kas nīkuļo, stulbo cilvēku skaits ir tāds pats σ, tomēr no pārējās sabiedrības daļas pie varas ir ticis bīstami pieaugošs skaits bandītu ar stulbuma pazīmēm (apakšlaukums B1 B kvadrantā 3. attēlā) un starp tiem, kas nav pie varas, tikpat bīstami pieaug bezpalīdzīgo skaits (H laukums pamata attēlā, 1. zīmējums). Šādas salikuma izmaiņas ne-stulbo skaitā nenovēršami stiprina σ daļas postošo varu un veicina nīkulību. Un valsts iet uz elli.

Ieliku grāmatzīmēs.

Bet, ja nopietni, tad īsti vēl nezinu kā rīkoties, kad esmu kādu stulbu radījumu klasificējis, bet saprotu, ka diemžēl ir ar viņu kaut kādā veidā jāsadarbojas.

41 thoughts on “Cilvēku stulbuma pamatlikumi

  1. Vaards

    Ar to klasificēšanu ir jābūt ļoti uzmanīgam. Jo vairāk dzīvē es uzzinu, jo skaudrāk bieži vien redzu, ka daudzi dažādus jautājumus klasificē pēc savām nepietiekošajām zināšanām un dažus gudros un prātīgos ieskaita muļķu kategorijā – jo vienkārši nespēj uztvert to gudro patieso gudrumu.

    Ir tāds viltīgs žīdu sakāmais: Muļķim tikai liekas, ka viņš ir gudrs. Bet gudraiz zin ka viņš tāds ir.

    Atbildēt
  2. Kafkins

    Atgādinu, ka Parkinsona darbi arī ir vērtē:

    Tukšdarbības koeficients, Parkinsona likums jeb augošā piramīda, Organizācijas paralīze: Imponenenovīts
    http://parkinsona-likums.jottit.com/

    Atbildēt
  3. Andron Mc

    Ble nu… laikam ilgi nau trakā hakeru Anna plosijusies. Jāaiznes vecajai pensiķei kāds cepums lai bik kauko uzar, ne? A to te tādus sūdus Coolynx postē, ka gribas iepirkt anālo dildu.

    Atbildēt
  4. Andron Mc

    Izrādās vislabākais un efektīvākais pret visādiem “hakeriem” ir CMS tjipo “huipoimjoš” vai arī DB struktūru tjipo “kurtaslauksbļedir?”

    Atbildēt
  5. miers

    Andron, doršākā web lapa ķipa no sērījas: www.enii_sever.lv/brouken_link.html?noargument=augshminēto_rakstu_norauj_podā

    Atbildēt
  6. Andron Mc

    Te nu mēs redzam pamuļķu risinājumu – POLICIJA!
    Nevis paprasīt specialistiem savest kārtībā serverus, nevis iztaisnot rokas, nevis normainīt paroles, bet gan vainot to kas norādijis uz kļūdām. Debīlākus izdzimteņus protams var atrast, bet tie nestrādā IT jomā. Tāda sajūta ka LV IT jomā strādā tādi paši loši ka kapitālistu valstīs.

    Atbildēt
  7. Andron Mc

    Tā trakā hackeru Anna ir plosijusies ne pa knapu.
    http://www.baltstor.lv/public/default/main/durvis_verusi_jauni_mego_un_vesko_veikali.html
    http://www.baltstor.lv/public/default/main/Vakances.html

    Atbildēt
  8. Andron Mc

    Bet krīze tak ir kulminācijā, taču stulbums nemazinās. Kad beidzot sāks šitos lamerus izskaust? Nejēgas un pamuļķi nodarbojas ar to ko neprot, un, pats bēdīgākais, viņu “pakalpojumus” PĒRK!
    KAPĒC??? Kad cilvēki sāks saprast???

    Atbildēt
  9. Vaards

    > Bet krīze tak ir kulminācijā, taču stulbums nemazinās. Kad beidzot sāks šitos lamerus izskaust?

    Jo krīze vairāk kulminēsies, jo vairāk visi centīsies iekonomēt, jo lamerīgākus risinājumus pirks. Tādejādi no lamerīgajiem pirks, lamerīgajiem nāks nauda un viņi tāpat – citās jomās lamerīgos risinājums pirks!

    Lamerīgumam vienmēr ir patiess spēks.

    Dreefam ir īstais laiks sākt atdzīvināt savu blogu. Ir lameru laikmeta pats sākums!

    Atbildēt
  10. Andron Mc

    Tur jau tas joks ka tie lameru risinājumi NAV lēti! Algot lameri arī nav lēti, pat dārgāk sanāk!
    Ir tak normāli weblapu taisītāji un normāli hostingi, kas ir pat lētāk par lameriem! Bet nu kā var cilvēks-priekšnieks, nesaprast ka cena NAV rādītājs? Cenā tikai daļa ir īstā preces/pakalpojuma vērtība, otru daļu sastāda mantkārība.

    P.S. Pelmeņi ledusskapī beigušies un kartupeļi beigsies pēc pāris dienām. Kautkur nevajag labu datorspecu? Protu arī iela slaucīt…

    Atbildēt
  11. shimano

    Betons sāk sakarīgas domas rakstīt, laikam etanola krājumi piebeigušies un parādījusies konekcija ar realitāti.
    Tur jau tā lieta, ka visi apzināti cenšas tirgot “lamerīgus” risinājumus, kurus var veiksmīgi supportēt un cīnīties ar pašu radītām problēmām. Tas saucas ilgtspējīgs bizness… Un tas no vienas puses ir labi – šāds bizness baro daudz vairāk cilvēku nekā situācija, kad kāds ūbermensh ar rociņām uztaisa superstrādājošu un tikai viņam pašam saprotamu sistēmu. Tāda jau mums (un arī visur citur) ir tā realitāte – vismaz puse no tirgū esošajām precēm un pakalpojumiem reāli nevienam nafig nav vajadzīga, bet tiek radīts mākslīgs pieprasījums un piedāvājums.
    Vai Andron Mc ir gatavs šo realitāti pieņemt un ar smaidu sejā bez sulīgu epitetu pieminēšanas gruzīt lamerīgus risinājumus klientiem, lietotājiem utt.?
    Varētu pat tev darbu piedāvāt, bet kaut kā bailīgi – ja nu kaut kas “ņesrasķotsa” tad pēc tam pa visu netu klausīties lamas…

    Atbildēt
  12. Andron Mc

    Interesanti ka e-pasts nerādās, kādreiz bij uz kaukādu mouse-over vai ko tādu, cik atceros.
    Mans mails ir macbeton@inbox.lv jau tik gadus cik inbox.lv eksistē un hotmails ar yahoo palikuši par kaku bedri.
    Shimano, es jau nesaku ka vajag nesaprotamu sistēmu. Vienkārši nevajag nodarboties ar to ko absolūti nejēdz. Kapēc es neprogrammēju? Tapēc ka mani tas nesaista. Redzot pieprasijumu pēc programmētājiem varētu sākt programmēt, BET, ar ko gan es atšķirtos no tiem tupajiem programmistiem? Es uzskatu ka jānodarbojas ir ar to kas interesē,savādāk nav, tā saucamās, atdeves.
    Sakarīgas domas esmu rakstijis daud, tikai ne1 neklausās kamēr nav klāt epiteti.

    Atbildēt
  13. usver

    .. situācija, kad kāds ūbermensh ar rociņām uztaisa superstrādājošu un tikai viņam pašam saprotamu sistēmu
    Ja izveidojas tāda situācija un cits nezina, no kura gala ķerties klāt, tad pirmajam ausis ir jāatrauj vadītājam. Vadītājam, jo viņš nav praprasījis aprakstīt sistēmu sīkumos, lai cits var brīvi sākt darboties stundas laikā. Un firmā vadītājs parasti algu saņem nevis sēdēšanu krēslā un visa laišanu pašplūsmā “tu tur izdari, ko klients prasa”, bet gan par dīkstāvju novēršanu. Jo sevišķi aktuāli tas ir programmēšanā.

    Atbildēt
  14. Andron Mc

    Nu šajos “hostinga” gadijumos sanāk ka atbildīgais par datoriem (nesvarīgi vai ārštata darbineks vai apkalpojoša firma vai sazinkas) vienkārši pohujā saņem naudu par neko nedarīšanu/nezināšanu. Pat nav runa par dokumentācijām vai ko tādu.
    Ja man būtu kādas firmas lapai un mailiem jāatrod hostings tad pirms līguma parakstīšanas gribētu to serveri nostestēt (+apskatīt), jo kā tad savādāk lai es garantēju, ka firma maksās par pakalpojumu nevis parodiju?
    Daudziem, līku serveru hostētajiem, kantoriem nosūtiju mailus. Reakcijas nekādas. Vai nu priekšnieks dārzenis vai sekretārei totalitāra vara – click delete, nex, click delete, next…
    Galveno firmas mailu IMHO vispār nedrīkst taisīt kā mailbox, bet gan tikai kā aliasi, kura aiziet gan sekretārei gan arī vel kādam darbiniekam.

    Atbildēt
  15. jan09

    skatos, ka McAndrons aka Betons palicis stipri sakarīgāks – kāds labums no krīzes tomēr ir.
    t.s. sīkums, bet patīkams 😉

    Atbildēt
  16. hmm

    Hehe, laikam alus daargaaks, un Betons ir diezgan sakariigs, ja ir aci pret aci, tikko paraadaas treshais, taa psec – programma nojuuk – paraadaas betons-gljuks. Dodiet jamam darbu, varbuut notureesies vairaak kaa 3 dienas, nesaejot ragos ar apkarteejiem. 😀

    Atbildēt
  17. Vaards

    Betons ir sakarīgs pacans. Darbā var droši ņemt un uz interviju aicināt – tikai nenobīstieties – jo viņs reālajā dzīvē ir nenormāli kautrīgs un vārdiņi jāvelk ārā ar knīpstangu. Viņš tikai tīklā esot ieslēdz savu otro pusi. Vienreiz nācās Betonu mēģināt pieņemt darbā, iespaids vis tas labākais, bet kaut kā toreiz vienkārši salikās tās kārtis neveiksmīgi un nesuģba sanāca, ka cits kandidāts tapa no vadības puses izraudzīts – un šis ir svarīgākais – Betons bija gana sabēdājies un kreņķu mailus sūtīja, bet nekur nemanīju, ka viņš pēcāk būtu neganti ārdījies: “Bļa, suki, bļa”.

    Tātad, Shimano – tici man, par betonu nav jābaidās. Betons prātīgs pīplis patiesībā. 🙂

    Atbildēt
  18. Grrr

    Interesanti sanāk. Tātad coolynxa nosauktie, kas principā dzīvo vairāk vai mazāk cepuri kuldami, ir stulbi. Turpretī pats coolynx, kurš ikdienā pašī, sanāk ir gudrs. Man jau šķiet, ka ir otrādi.

    Tas nekādi nenozīmē, ka nasing spešal, zemeņkūkas ēdāja un pārējie būtu kaut kādā ziņā LABI. Bet nosaukt viņus par stulbiem manuprāt ir ivena no stulbākajām lietām ko izdarīt. Nebiedrošos ka es labāk ar kūlinksu, nu jau galīgi viņam otrādi sanāk, ka neaplipinos. 😉

    Atbildēt
  19. Andron Mc

    Neko tu ņurdētāj (Grrr) nesaprati.
    Kautkad pienāks laiks kad tie appisēji (gudrie) vairs nevarēs atrast ko appist. Pārāk lēni tupā tauta mācās, bet tomēr, bik progress ir.

    Atbildēt
  20. Vaards

    Beton, oj, sen bija tas laiks. Lai jautrāk es vēl iedomājos pieaicināt intervētājos Stefuku :)))

    Bet toreiz izraudzītais sisādminis ar vērienu visādus dzelžus sev draudzīgā firmā sapirka, pēc gada viņam motivācija pazuda, un vēl pēc pusgada viņš jau bija pavisam atradinājies no nākšanas uz darbu, tādejādi vēl pēc pusgada tapa aizvietots ar citu censoni. Bet tas arī tika aizvietots ar pavisam jaunu, zaļu krieviņu. Bet cik sapratu, tad krieviņam tā štelle padevās un jautājumi sakārtojās (es pats tur vairs kādus 5.gadus nestrādāju).

    Atbildēt
  21. Andron Mc

    Ā, tu domā Sidrabi? Nē bet… nu skaidrs karoč kuru kantori tu domā.
    Nu ka tas ir lameru kantoris man jau bija zināms, vienkārši cerība bij, ka moš grib pareizi srādāt.
    Bet uz darbu jau nau jāiet ja (!) tur viss strādā. Kāda jēga sēdēt darbā un gaiņāt spēles vai kačāt pornu?

    Atbildēt
  22. Vaards

    Darbā visiem bij jālūdzās lai pans-datorspecs izrāda laipnību un atbrauc, jo ik pa laikam kaut kas čakarējās. Bet, nu, saproti… Darba samaksa tur bija diezgan tāda pieticīga. Bet no otras puses daudziem jauniem kadriem tā bija laba vieta kur iegūt gan pieredzi kā tas ir strādāt palielā normālā uzņēmumā ar normālu bardaciņu, struktūrām, dažādām intrigām, niansēm un visu pārējo. Bet agri vai vēlu visi censoņi no turienes tapa pārpirkti (tas es vispārīgi – IT ir tikai viens mazs gadījums no speciālistu kopuma, kam tur gadījies pastrādāt un aizrotēt citur). Jā, Sidrabe tā nav. Sidrabē varētu būt līdzīgs gadījums un arī neatrodas tālu.

    Atbildēt
  23. Andron Mc

    Nu iestāde karoč sūdubedre ar galvenajiem sūdeļiem vadībā. sk.
    Algai nav jābūt lielai, algai jābūt adekvātai. Un ja datospec neprot sataisīt tā ka neplīst OS katru dienu tad datorspeca spējas nav adekvātas.
    Bet nu galvenais lai ir sapratuši ka ierāva auzās neizvēloties mani.

    Atbildēt
  24. Vaards

    > Bet nu galvenais lai ir sapratuši ka ierāva auzās neizvēloties mani.

    :)))))

    Šeit mēs atgriežamies pie lohu nemirstības teorijas. Kad situācija pasliktinās, tad vienmēr civilizācija pakāpjas uz zemākiem līmeņiem un visa izdzīvošana balstās uz lohiem. Pat ja notiek pavisam lieli sūdi, tad evolūcija pagriež atpakaļ to riteni tik tālu, cik tālu vien vajag. Iespējams pat līdz vienšūnaino dalīšanās pasākumam kādā izolētā peļķē (ja visu virszemi noslauka un okeānu sačakarē).

    Un arī kara laikos labāk izdzīvojot tieši parastie indivīdi. Šiem gan veslība labāka, gan pierasta lieta paiku kā sameklēt visa veida mežā, miskastē un citur. Kaut vai kā atņemt tam pašam aristokrātam, kas var būt kaut ko sev pietaupījis.

    Atbildēt
  25. Atbalss: Parex banku valdība izglāba sava stulbuma pēc | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *