Firefox 3.5 Preview

Šodien nejauši ar peli aizvēru Firefox un pie startēšanas skatos, ka šis kaut ko instalē. Palaižu, bet tur informācija par jauno Firefox 3.5 Preview jeb Firefox 3.5b99. Maita bija pa kluso uzlicies. 😉

Jaunajā Firefox ir kaudze ar labumiem, kas patiks gan izstrādātājiem, gan lietotājiem, piemēram, ātrdarbība (Firefox 3.5 beta 4 testi). Atgādināšu, ka lielo izmaiņu dēļ Firefox 3.1 tā arī neieraudzīs dienas gaismu, jo tika pieņemts lēmums laist klajā Firefox 3.5.

Mani senākie lasītāji atceras prognozes, kad paredzēju Firefox dominanci. Jau kādu brīdi tas ir noticis.

Šajā grafikā ir redzams Latvijas interneta lietotāju pārlūku statistika, kur līderis ir Firefox 3.x, pēc tam seko Internet Explorer 7.x, tad mirstošais IE 6.x un pārējie, kas jauc gaisu, bet tajā pašā laikā rada veselīgu konkurenci un apmierina mūžīgās opozīcijas intereses.

Jaunajā Firefox 3.5 versija ir iestrādāta VIDEO birka.

Zemāk ir video klips, kuru redz tikai jaunāko pārlūku lietotāji.

WordPressa wysiwygs to rauj podā. 😉

45 thoughts on “Firefox 3.5 Preview

  1. CooLynX Raksta autors

    Kad Chromē integrēs Firefox paplašinājumus, tad to varēs ņemt vērā. Pagaidām Chrome 1.x ir tikai 1.4%. Tie ir izstrādātāji un tehniskie. Līdz parastiem lietotājiem vēl tālu.

    Atbildēt
  2. cyberprodigy

    Firefox lietoju tikai web izstrādes laikā, jo Firebug, Webdeveloper un tidy html ir neaizstājami palīgi. Pārējā laikā tikai chrome. Kas man nav saprotams ir – kāpēc parastie mirstīgie lieto Firefox. Salīdzinot ar chrome viņš ir nāvīgi lēns (;

    Atbildēt
  3. CooLynX Raksta autors

    Komūna un tās atbalsts. Chrome šobrīd ir gīku rotaļu draugs. Es pats nelietoju, jo tas ir bērnu autiņos, kā kādreiz bija ar Phoenix. Šobrīd ir jau viss sakonfigurēts utt. un nav jēgas ķēpāties ar tām Chromes betām.

    Atbildēt
  4. prusux

    Uzraksti par Android. Aparātu pieejamība LV. + / – pret iphone os, nujau, 3.0.

    komentāru var dzēst. sorry par offtopic.

    Atbildēt
  5. Grrr

    Hmm, a tas Gemius, kas šito vāc, viņš tākā ir pietiekoši reprezentatīvām .lv lapām piekabināts? delfi, apollo utt tie visi viņu ir ielikuši?

    Atbildēt
  6. JX

    Nu nez nez. galīgi nepiekrītu par to ka FF rulz a Chrome pagaidām ne.
    Man kaa parastam lietotājam Chrome rullē. Viss iet, neko papildus nevajag. Arī tas klips ko redz tik jaunaako pārlūku lietotāji redzams uz urrā. Aizgāja uzreiz bez kautkā papildinstalēšanas.

    Drīzāk jau FF ar visu čakaru ar spraudņiem ir “gīku rotaļu draugs”. Man patīk āboliskā pieeja 🙂 Izņēmi no kastes un lieto, nevis vēl konfigurē, papildini utt.

    Un ātrums ātrums….

    Atbildēt
  7. bonkajs

    ff ir mēsls. ātrdarbīgs un kvalitatīvs gan, bet bez adoniem absolūti neērta gīku rotaļlieta.

    opera 10 beta un chrome 2… beta pilnībā apmierina 🙂

    Atbildēt
  8. CooLynX Raksta autors

    Grrr, jā tie ir reprezentatīvi dati, jo Gemiusā ir pilnīgi visi lielie Latvijas portāli, kas nosedz 100% visu Latvijā dzīvojošo auditoriju.

    Atbildēt
  9. budzis

    Operai ta ari nav autocomplete formas – tapec nelietojams.
    3.hromam (betai) ir extension pieejami. Nav pagaidam izveles un viss vel pazals, bet ir 😉

    Atbildēt
  10. Arnolds

    Kā izmēģināju alfazaļo chrome ubuntu versiju – tā paliku. FF – tikai tad, kad vajag flašus vai ko tādu. Starp citu Firebug funkcionalitāte hromē ir iekļauta pat linuka versijā.

    Atbildēt
  11. Vaards

    Ō, nebiju kādu gadus divus sekojis līdzi brouzeru kaujām, tagad skatos, Coolynx slepeni baigo uzrāvienu sasniedzis! :))) Droši vien vajadzētu uzrīkot kādu festu (piem, Albertā) par godu Firefox uzvarai. Ja to smuki noformētu un ieliktu attiecīgus banerīšus, ka, piem, 1.jūlijā Firefox victory festiņš in Latvia, tad droši vien klikšķinājumu apjomi būtu grandiozi. 😉

    Atbildēt
  12. Vaards

    Ja firefox lietotāju skaits paliks vēl lielāks, tad: “ff ir mēsls. ātrdarbīgs un kvalitatīvs gan, bet bez adoniem absolūti neērta gīku rotaļlieta.” psiholoģiski tas vairs neatšķirsies no IE pirms diviem gadiem – tam būs gan vīrusi, gan caurumi, gan citas ģēlas. Turklāt visādi tārpi būs nevis prastie IE lameru un paroļu ķērāji, bet advancētākam līmenim domāti pārsteigumi.

    Atbildēt
  13. stripe4

    Mani savukārt priecē līknē redzamais – cik čakli visi ir atjauninājuši savu FF no 2 uz 3, ko nu nekādi nevar teikt par IE 6 un 7.

    Atbildēt
  14. CooLynX Raksta autors

    stripe4, es arī to piefiksēju un padomāju, ka labi nostrādājusi tā jauninājumu sistēma, ko viņi savulaik ieviesa, kas automātiski visu izdara lietotāja vietā.

    Atbildēt
  15. ivanZ

    osļiks IE 8 jau ir pie auto-update, drīzumā var sagaidīt diezgan spēcīgu uzplaukumu. Bet nu es protams no sava FF skuju kur iešu :))

    Atbildēt
  16. normunds

    es tomēr gribu apšaubīt datu korektumu. Ja paņem Safari 3 un 4, tad šo pārlūku daļa ir 0.8%, kas, manuprāt, gluži neatbilst reālajai situācijai. Kaut vai tāpēc, ka Mac OS kopējā daļa ir tie paši 0.8%, bet es labi zinu, ka samērā daudz Mac OS lietotāji izmanto Firefox un safari daļa nevar būt vienāda ar Mac OS lietotāju daļu.

    Atbildēt
  17. ZBH

    afigenno mirstosais IE6. a windu taarpstacijai kaa klasei ar 128MB RAM ko cit veel atliek tureet kaa W2K ar maksimaalo tam pieejamo IE? paproveej XP – ar IE7 veel liidz ar nagiem, bet kaa IE8, taa RAM paar pa 150MB izrij. un tas bez megadraiveriem un antiviiriem un office drazs, tikai plik OS+browser.

    Atbildēt
  18. normunds

    ugga, safari uz win ir tomēr ļoti liela eksotika.

    pārskatot wiki ierakstu par browseru statistiku, tapa skaidrs, ka katrs skaitītājs dod ļoti atšķirīgus datus: http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers

    Atbildēt
  19. CooLynX Raksta autors

    normunds, tā vietā, lai spriedelētu par tēmu un meklētu veidus kā izveidot jaunas teorijas, būtu vienkārši noskaidrojis, kas ir ranking.lv, tālāk noskaidrotu, kas ir Gemius un kas to izmanto un taptu skaidrāka bilde.
    http://www.ranking.lv/index.php?page=Content:ContentPage&zone=4

    Atbildēt
  20. normunds

    coolynx, paskati wiki, IE lietotāju procents svārstās no 50 līdz 80, atkarībā no skaitītāja. šie dati līdz ar to nav gana reprezentatīvi lai varētu izdarīt secinājumus who is da winner – visi šie skaitītāji, ieskaitot gemius, plusmīnus melo 🙂

    Atbildēt
  21. atis

    Mans gan apdeitojās paprasot kopā ar sistēmas apdeitiem, kā jau ubuntu versijai pienākas 🙂

    Chrome alfa ar tīri laba, pēdējā laikā pingvīniem daudzi labumi, bezmazvai nezinu ko lai izvēlās. Ieraduma pēc palieku pie ugunslapsas 🙂

    Atbildēt
  22. usver

    Ātrums labs, bet zaļš vēl, logi gļuko. Pabrouzējot pusi dienas, ik pa laikam mistiski pazūd kāds logs, pie startupa nomirgo vairāki lodziņi un atveras (labi ja) pēdējais vai vispār neviens. Atverot atkal vecāko FF versiju, uzrodas visi ~10 pazudušie logi.
    cik tad ilgi vēl gaidāma fināla versija?

    Atbildēt
  23. usver

    ar veco gan – vēl nopriecājos, ka pusi addon`u un ;izkārtojumu saglabāja. 🙂 paldies, darbā izmēģināšu visu svaigu.

    Atbildēt
  24. atis

    Danaki: inbox nav no tiem objektīvākajiem resursiem, lai arī tur liels apmeklētāju skaits.

    Tiem kas prot apieties ar gmailu inbox šķiet morāli novecojis un nelietojams – attiecīgi tiek izlaista auditorijas daļa, pieļauju ka firefox pārsvars gmail lietotāju vidū varētu būt lielāks kā inboxam.

    Atbildēt
  25. Atbalss: Zemesgramata.lv jauns izskats | Pods.lv

  26. Maiklz

    Coolynx, es šoreiz gribētu nedaudz oponēt. Varbūt piesienos pie frāzes, bet tomēr.
    Ranking.lv neparāda to, cik mājsaimniecībās vai datoros uz uzgrūsts virsū IE un cik FF. Tur tiek rādīts, ka lielākais skaits lapu pieprasījumu nāk no FF pārlūkiem, jo FF lieto aktīvākā interneta lietotāju daļa. Lietošanas līderis līdz ar to ir FF un Gemius datus apšaubīt netaisos.
    Wiki ir starptautiskais mērījums. Cik tas ir precīzs – neņemos spriest. Bet pieprasījumi uz Latvijas lapām no pasaules rāda to, ka pasaulē FF līderpozīcijas nav tik izteiktas, ka pašmāju lietošanas ziņā. Arī latvijā ir lietotāju saimes, kurās izteikts līderis joprojām ir IE, piemēram valsts institūcijas. Dažādās lapās, par ko pieejama Google stati FF un IE attiecības svārstās no 30/61 (IE labā) līdz 62/25 (FF labā)…
    Šodien FF uzlika savu update un uzkāra Greasemonkey :((

    Atbildēt
  27. Atbalss: Pirātu līcis piesaka savu YouTube analogu - VideoBay | Pods.lv

  28. Atbalss: Šie vīri ieviesa VIDEO birku iekš Firefox 3.5 | Pods.lv

  29. Atbalss: Ranking.lv - jaunā versija Gemius statistikas lapai | Pods.lv

  30. Atbalss: Firefox 3.6 Beta 1 | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *