Kā ar krīzi cīnās Ņujorkā

Interesantu saiti atradu Dubultversijas lapā. Runa ir par Ņujorkas 2009.gada budžeta projektu, kura ietvaros ir plānots ieviest 88 jaunus nodokļus un maksājumus.

Uzmanību piesaistīja nodoklis uz iPod lietotājiem, kas lejupielādē mūziku no interneta. Atgādināšu, ka jau pirms kāda brīža līdzīgs nodoklis no parazītorganizāciju puses neizgāja cauri, jo no Apple puses izskanēja draudi, ka pie šādiem nosacījumiem bizness tiks slēgts. Loģiski, ka tas nozīmētu šīm organizācijām 0 ienākumus un tas noteikti nebija vēlamais rezultāts.

Latvijā kaut ko līdzīgu gribēja izbīdīt AKKA/LAA, bet šķiet, ka pagaidām bez rezultātiem, jo tauta reāli sacepās par to. Pieļauju domu, ka, ja tas notiktu valstiskā līmenī un nodokļa argumentācija būtu cita, tad šo nodokli arī izlaistu cauri.

Pārējie nodokļi izklausās gana sakarīgi, ja ņem vērā esošo situāciju pasaulē.

Štats tāpat plāno ieviest nodokļus par limuzīnu un taksometru nomu, biļešu iegādi uz sporta un izklaides pasākumiem, kā arī pieslēgšanos pie kabeļtelevīzijas un satelītu radio. Ņujorkas budžetā tagad tāpat tiks ieskaitīts pa 50 centiem no katra cigāra, kas ir pārdots štata teritorijā. Atcelti tiek arī nodokļu atvieglojumi uz apģērbu un apaviem, kas maksā mazāk nekā 110 dolārus. Tagad šo preču cenā, izņemot divas nedēļas gadā, tiks iekļauti nodokļi par labu štatam. Tāpat tiks ieviests piecu procentu papildnodoklis uz automobiļiem, kas dārgāki par 50 tūkstošiem dolāru, par 20 tūkstošiem dolāru dārgākām kažokādām un jahtām, kuru vērtība pārsniedz 200 tūkstošus dolāru. Bez tam, štata varas iestādes plāno ievērojami palielināt maksājumus par automašīnu reģistrāciju, automobiļa numura saņemšanu un auto apdrošināšanu.

Es nemaz nezināju, ka viņiem ir tādi atvieglojumi uz apaviem un apģērbu, kas maksā mazāk nekā 110 dolārus. Ja pareizi saprotu, tad tas ir tāds kā iztikas minimums tikai attiecībā uz apģērbu. Jā, un atvieglojums par divām nedēļām gadā, arī man patīk. Būtu normāla motivācija iet šajā laikā un ķemmēt veikalus, kur būtu reālas atlaides, nevis mārketinga triki.

9 thoughts on “Kā ar krīzi cīnās Ņujorkā

  1. MO

    Smuki izdalīja sekundārās vai vēl zemākas prioritātes lietām. Žēl tikai, ka mūsējie gudrie tāpat šo gadījumu izmantos, lai teiktu “visā pasaulē ceļ nodokļus, paskatieties kaut vai uz Ņujorku, visu daram pareizi, ka paceļam PVN pilnīgi visam”.

    Atbildēt
  2. KakTusssss

    Šitajā ir zināma konsekvence – tiek minimāli aiztiktas pamatlietas, bet maksimāli- luksusa preces. Es par. Kad tas saprāts atnāks līdz mūsu mājām???

    Atbildēt
  3. andza

    Nu kā man ziņo cilvēki no Kalfornijas, tad ASV uz doto brīdi viss ir daudz lētāks nekā LV un EU. Pēc šo nodokļu ieviešanas nekas īpaši nemainīsies, bet kādi viņiem ir ienākumi. 😉

    Atbildēt
  4. Artis

    Es laikam ne reizi netrāpījos USA tajās divās nedēļās, bet jebkurā gadījumā apgērbs ir jūtami lētāks kā pie mums. Ok ir visādi Calvein Clein Dolce Gabana, DKNY, utt veikali, kur džinsas lētāk pa 150 USD gabalā nav, bet tad viņiem ir MILZĪGI veikali kur tirgo visu brandu vecās kolekcijas un tur D&G, vai dajebkurus džinsus, kuri skaitās vecā kolekcija, bet Latvijā parādīsies tikai nākamajā sezonā pa 20-40$ gabalā mierīgi var dabūt, un tas pats attiecas uz visa cita veida apģērbiem. Piemēram ļoti kvalitatīvs uzvalks no 1200$ nocenots uz 300$, kas jau ir cena par kuru Latvijā sākas tikai parasti uzvalki.
    Latvijā kaut kā šādas atlaides es vēl nekad mūžā neesmu redzējis.

    Nu un protams autiņi viņiem ir lētāki, degviela lētāka, bet pārtika pa lielam dārgāka, izklaides dārgākas. Dzīvokļi NY sakarīgā vietā maksā vājprātīgas naudiņas.
    Bet tie ņujorkieši tādi nedzērāji laikam, jo krogā paņēmām viskiju ar kolu un bija tāds riktīgs traukūdens, pēc tam paprasījām dubulto visīti ar kolu un tas pēc kaut kā vismaz garšoja – maksāja laikam kādus 12$ un viesmīle nāca un pārjautāja vai mēs tiešām gribām dubultu viskiju utt…

    Atbildēt
  5. Jonis

    tak visā pasaulē idioti dzīvo, tikai mūsu 100 viedie ir tie gudrākie, un tas ka visa pasaule uz mums ar pirkstiem rāda un izsmej, tas taču viņiem vienkārši skauž.

    Atbildēt
  6. Atbalss: Cilvēki grib pārdot Latviju Abramovičam | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *