Latvijas kultūras profesionāļu atklātā vēstule LTV atbalstam

Sakarā ar notikumiem ap Oligarhu sarunām un to, ka LTV un LR pārtrauc sadarbību ar Ventspili izklaides raidījumu veidošanā, seko reakcija no publikas. Vēl par tēmu var paklausīties arī šodienas diskusiju par notikušo LR1.

Šeit ir atklātā vēstule. Iespējams, ka mans blogs nav īstā vieta, kur to publicēt, bet kāpēc gan ne. Vēl jo vairāk, ka es atbalstu šādu aicinājumu.

Izsakām atbalstu LTV vadības lēmumam pārskatīt sadarbības ar pašvaldībām principus un jau tagad pārtraukt reklāmas līgumu ar Ventspils domi par vienu no projektiem – ”Dziesmu sirdij rodi Ventspilī”. Šis ir nozīmīgs solis sabiedrisko mediju reputācijas atjaunošanai pēc t.s. “oligarhu sarunu” publiskošanas žurnāla “Ir” šī gada 29.jūnija numurā. Publikācija, kurā bija lasāms par mediju vides kropļošanas procesiem, kuru īstenošanu apspriež Ainārs Šlesers un LTV ekrānos komplimentārā formā redzamais smagos noziegumos apsūdzētais Aivars Lembergs, kā arī Andris Ameriks un Nils Ušakovs, apstiprināja acīmredzamo, ka ar raidījumu reklāmas līgumu palīdzību dažu pašvaldību politiskie spēki, izmanto sabiedrisko mediju savtīgām interesēm.

Sabiedriska medija pakļaušana atsevišķu politiķu privātajām interesēm nozīmē ne tikai augstāk minēto likuma normu pārkāpumu, bet arī būtisku pilsoņu tiesību ierobežošanu, kā arī sabiedrības uzticības graušanu sabiedriskajam medijam un medijiem kā tādiem. Sabiedriskās domas ietekmēšana, izmantojot no valsts budžeta (nodokļu maksātāju) finansētu mediju, ir viens no valsts nozagšanas instrumentiem.

Tieši tāpēc ārkārtīgi svarīgs ir LTV kultūras, izklaides un bērnu satura redaktores Guntas Slogas publiskais paziņojums par viņas aicinājumu LTV vadībai pārtraukt sadarbību ar Aivaru Lembergu, LTV valdes lēmums pārtraukt vienu no līgumiem ar Ventspils domi un uzsākt izstrādāt jaunus principus sadarbībai ar pašvaldībām.

Šajā situācijā aicinām līdz jauno principu izstrādei:

  • pilnībā pārtraukt sadarbību ar Aivaru Lembergu, jo viņa teiktais kompromitē un rosina aizdomas par sabiedriskā medija ietekmējamību;
  • pilnībā pārtraukt līgumattiecības ar Ventspils domi un Rīgas domi, lai izvairītos no to vadītāju tieša politiska mārketinga, proti, “politiķa kā produkta” reklamēšanas;
  • kopumā izvērtēt politiķu ietekmi uz raidījumu saturu un veikt nepieciešamos pasākumus, lai nepieļautu slēptu sabiedriskās televīzijas satura ietekmēšanu caur LTV raidījumu un reklāmu finansējumu. Pašvaldības finansējums sabiedriskajam medijam – tikai reklāmas laika pirkšanai, ne satura sponsorēšanai.

Krista Burāne, režisore
Gundega Grīnberga
Una Rozenbauma
Ieva Brante, juriste
Inese Voika, labas pārvaldības eksperte
Linda Ģībiete, videomāksliniece
Dita Balčus,režisore
Žanete Eglīte
Mārcis Lācis /aktieris,režisors
Uģis Rotbergs, LR pilsonis
Līga Gaisa, producente
Verners Timoško, dizainers
Marta Martinsone, režisore
Katrīna Neiburga, māksliniece
Rita Eva Našeniece, žurnāliste
Juris Zalāns, kultūras darbinieks
Ineta Zēna
Jānis Ziemelis
Inga Vilcane, Latvijas Okupācijas muzeja darbiniece
Ginta Ernštreite, skolotāja
Gundega Laiviņa, producente
Evija Dambekalne, saimniece
Ervīns Krauklis, arhitekts.
Simona Veilande
Andris Bērziņš, Students un uzņēmējs.
Anna Rudzīte, tulkotāja
Alise Nīgale
Henrieta Verhoustinska, kultūras žurnāliste
Edgars Raginskis, komponists
Ugis Gruntmanis, ārsts
Alise Avota, mārketinga speciāliste
Gundega Jēruma
Sniedze Prauliņa, mūziķe
Katrīna Albuže, horeogrāfe
Aija Strazdiņa
Elizabete Lāce, mākslas pētniece
Olga Sergejeva informācijas sistēmu kvalitātes inžinieris
Iveta Šimkus
Zane Kreicberga
Ūna Laukmane
Anna Andersone
Ineta Upeniece
Juris Petraškēvics
Imants Breidaks, ManaBalss.lv vadītājs

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *