Stokholmas sindroms: Padomju laiks vai Padomju okupācija

Iekš Apollo izlasīju gana interesantus izrāvumus no intervijas ar kādu holandieti, kurš izsakās par Latviju. Viņa vārdi mani aizskāra līdz sirds dziļumiem. Es patiesībā nekad tā īsti nebiju par šīm lietām domājis un skatījies uz tām no šādas puses.

Sākumā tiek izstāstīts par Stokholmas sindromu ar ko mēs visi sirgstam.

Latvijas draugs no Nīderlandes Rolands Reuderinks intervijā «Latvijas Avīzei» uzsver, ka Latvijas situācija un vēsture pasaulē jāstāsta intensīvāk. «Mēs, holandieši, esam ļoti tieši, ne tik diplomātiski, un es šajā ziņā esmu ļoti holandisks. Latvieši ir pārāk kautrīgi, kolektīva Stokholmas sindroma skarti. Kas ir Stokholmas sindroms? Tas rodas, kad teroristi nolaupa noteiktus, parasti ietekmīgus cilvēkus. Kā atklāj pētījumi, šie cilvēki gūstā cenšas izdzīvot, pieņemot savu nolaupītāju, teroristu, idejas. Tas ir īpašs psiholoģisks fenomens; turklāt šīs idejas pieņem patiesi un tās viņos paliek visas turpmākās dzīves laikā. Diemžēl man jāsaka, ka, raugoties uz Baltiju, tieši Latvijā cilvēki ir visvairāk ideoloģiski apstrādāti. Viņi par pagātni izvairās runāt tieši, atklāti,» stāstījis viņš.

Tad seko belziens tieši acī un tu esi uz pakaļas.

«Jums ir iedvests, ka bijis «padomju laiks», nevis padomju okupācija. Mēs Nīderlandē nekad, es uzsveru, nekad nerunājam par vācu okupāciju kā par «vācu laiku». Redziet, te nu ir tā jūsu kolektīvā Stokholmas sindroma izpausme. Rietumu pasaulē atšķirība starp jēdzieniem «padomju okupācija» un «padomju laiks» ir ļoti būtiska. Padomju okupācija nozīmē, ka valsts bija okupēta, ka nebija brīvas Latvijas valsts ar tās pilsoņiem, un tad vēlāk jūs atjaunojāt Latvijas valsts neatkarību. Līdz ar to Latvijas pilsonību atguva vēsturiskie Latvijas pilsoņi un viņu pēcnācēji. Tiem cilvēkiem, kuri bija ieradušies okupācijas laikā, tātad nelegāli, valsts jāpamet. Bet, ja jūs runājat un rakstāt par «padomju laiku», tad Nīderlandē un citur Rietumos saprot, ka Latvija ir vienkārši atdalījusies no Padomju Savienības, izveidota jauna valsts. Bet tad ikvienam šīs valsts iedzīvotājam, kurš te bija valsts dibināšanas brīdī, ir tiesības uz šīs valsts pilsonību. Šie jēdzieni Rietumos ir ļoti skaidri. Viena no manām problēmām Nīderlandē ir panākt, lai, runājot par Baltiju, nelietotu jēdzienu «padomju laiki».»

Un tiešām – gan es, gan apkārtējie runā par vācu laikiem un krievu laikiem. Terminu “padomju laiki” lieto, kad tiek runāts sabiedrībā.

Ar lielu interesi izlasīju visu interviju Latvijas Avīzē.

Holandiešu vēsturnieks, kurš jau vairākus desmitus gadus aizstāv Latvijas intereses Rietumeiropā iesaka mums:

– Nīderlandē vēsturnieki vienmēr lieto jēdzienu “okupācija” un – runājot par visiem pieciem okupācijas gadiem. Tomēr Nīderlandē piecu okupācijas gadu laikā proporcionāli bija mazāk zaudējumu nekā Latvijā viena padomju okupācijas gada laikā. Jums stingri jāturas pie jēdziena “padomju okupācija”, jo citādi Latvijas vēsturi Rietumos uztvers sagrozītā veidā.

Ir par ko padomāt, vai ne? 🙂

30 thoughts on “Stokholmas sindroms: Padomju laiks vai Padomju okupācija

  1. gam

    Sviests tas viss. Cik var runāt par pagātni? Tas spēs ko mainīs? Tā bija cita paaudze, citi cilvēki. Nejau Putins ir vainigs pie “tēva” kļūdām. Šādi spriedelēt var tikai dienas zagļi, kuriem nav ko darīt. Labāk runātu kā palielināt sadarbību ar Krieviju, nevis meklētu kurš vainīgs pie okupācijas. Krievijas fed. ir lielākā valsts pasaulē, tur ir potenciāls, kuru izmantot ekon. sadarbībai. Šie gudrie rietumu spriedelētāji var iet D. jo nejau viņš šeit dzīvo. Lai tak paliek tās lietas iekš history channel.

    Atbildēt
  2. frukc

    galējie nacionālisti…
    “Tiem cilvēkiem, kuri bija ieradušies okupācijas laikā, tātad nelegāli, valsts jāpamet.” WTF?! cik tam prātvēderam no holandes ir gadu? 16 ?

    Atbildēt
  3. gam

    kāds tev stokholmas sindroms. domā reāli, ko tev, taviem vecvecākiem mainis tas, ja kāds no krievijas atvainosies? varbūt sakt pieprasit lai baznica atvainojas par ikviziciju?

    Atbildēt
  4. es gam'am

    Tad jau var pateikt arī ēbrejiem, ka ko jūs tur ņematies ar savu holokaustu, lai tas paliek priekš history channel….

    Atbildēt
  5. BigUgga

    lai-ki sarunvalodā tomēr ir vienkāršāk izrunāt nekā o-ku-pā-ci-ja, rietumnieku dauņi tāpat nesapratīs, kas tad tie īsti bija par tie lai-kiem te.

    Atbildēt
  6. Modus Operandi

    gam, iestāsti to krieviem. Latvieši jau sen liek pagātni mierā. Krievu nacionālisti ir tie, kas nevar beigt stāstīt, kā viņu valsts/priekšteči te atnākuši, no slikatjiem vāciešiem visus atbrīvojuši, sabrukušā miskastē industriju ne no kā uzcēluši, visai valstij laimi atnesuši un tāpēc ir pelnījuši pilsonību un savas valodas atzīšanu par oficiālo. Pagātne paliks pagātnē tajā brīdī, kad krievisti beigs to cilāt, mēģinot apzeltīt sūdu un prasīt privilēģijas par savu vecvectēvu noziegumiem.

    Atbildēt
  7. heh

    Baidos, ka pie mums cilveeku inteligjences un kultuuras liimenis nav tik augsts, lai vareetu konstruktiivi diskuteet par sho teemu, varbuut labaak to atstaat laika zinjaa, kas saliks visu pa plauktinjiem.

    Atbildēt
  8. mp4

    Piekrītu holandietim.
    Ir viennozīmīgi:
    * ja mēs runājam par Latvijas valsts atjaunošanu, par ko liecina kaut vai 1918. gadā dibinātās valsts Satversmes pārņemšana, tad padomju varas gadi ir okupācija, nevis laiks – kā Latvijas statuss tajā laikā. Tas pats arī par vācu “laiku” gan kara laikā, gan pirms tam. Tāpat arī zviedru “laiks”, un kādi tik vēl “laiki” mums te nav bijuši.

    #1: nav jārakņājas pagātnē vai kur. vnk faktu konstatācija.

    Atbildēt
  9. Edijs

    Mjā.. Ja tu šeit, Latvijā, lieto terminu “okupācija”, es tev bieži vien skatās ar šķību aci, tā teikt “ko tu, stulbais nacionālist, tur muldi”. Lai gan pašam terminam nav ne vainas, tas apzīmē precīzi to, kas ar mūsu valsti tika izdarīts.

    Atbildēt
  10. gam

    ekonomisko okupaciju neviens neredz, tas nekas, ka ta nak no tas pasas puses, no kuras ir gudras domas paudejs. turpiniet blaut, ka krievija ir okupanti (es nerunaj upar tiem ,kas katru gadu pulcejas pie betona daikta, es runaju par valstu attiecibam) +putins nevareja but vdk darbinieks pasa okupacijas sakuma, jo vins vel bija ti mazs, ka enmaceja pateikt -bled +vdk pasa pirmsakuma nebija. ka ari, vins sen jau ir izteicis domu, ka vajad dzivot tagad un atstat pagatni laikam. labi, peace. ne man jus macit dzivot.

    Atbildēt
  11. cik īsa atmiņa

    vel ne 30 gadu nav pagājis un utaiņu propaganda par ”atbrīvotājiem” jau iesēdusies smadzenēs šai paaudzei.. cilvēki kļūst arvien trulāki, domā tikai par savu labumu un nemācās no vēstures neko, kas vel bēdīgāk, ka jau izaudzināta paaudze, kas apliek citus, kuri tomēr ir ar savu domāšanu un spēj spriest par notikumiem, nevis klausās ”pareizās versijas” grūdējus

    Atbildēt
  12. Arnolds

    Būtu vācieši 50 gadus Holandi lecinājuši, kamēr nomainās 2 paaudzes, tad arī šis Rolands no Holandes pļūtītu nedaudz brūnākas krāsas jāņogas.

    Mani daudzi uzskata par nacistu utt, bet okupācija ar BMW un Mercedes-Benz man liekas labāka, nekā okupācija ar žiguļiem. Kaut gan – kas būtu, ja būtu.

    Atbildēt
  13. CooLynX Raksta autors

    gam, stāsts jau ir par to, ka lietas IR jāsauc to īstajos vārdos. Jā, bija vācu okupācija, bija krievu okupācija, tagad mūs okupē ekonomiski. Runa nav par krieviem, vāciešiem, zviedriem vai amerikāņiem, runa ir par principiem kā tādiem.

    Atbildēt
  14. 2G

    Varbūt mēs runājam par “padomju laikiem”, nevis “padomju okupāciju”, jo pārsvarā bijām ļoti labi samierinājušies un apraduši ar šo režīmu, tb, pārsvarā bijām kolaboracionisti.

    Atbildēt
  15. zebra

    man jau ir apnicis, ka cilvēki nelasa un putro visu ko var
    bet ļoti reti tas tomēr vēl aizskar
    piemēram, gam: 2010.08.06 @ 09:39:44 “… nevis meklētu kurš vainīgs …”
    ne šajā ierakstā minētos intervijas fragmentos, ne pašā ierakstā netiek runāts par vainīgā meklēšana
    tiek norādīts uz ļoti būtisku un svarīgu momentu
    piemēram, frukc: 2010.08.06 @ 09:43:44
    “”kuri bija ieradušies okupācijas laikā, tātad nelegāli, valsts jāpamet” WTF?! cik tam prātvēderam”
    tā ir elementāra aksioma, tā tam ir jābūt, par to ir tieši tā, skaidri un precīzi jārunā,
    bez jebkādiem wtf, bet! turpat ir jārunā par to kā praktiski paveikt, un tas var būt ļoooti dažādi
    piemēram, gam: 2010.08.06 @ 12:10:27
    “ekonomisko okupaciju neviens neredz, tas nekas, ka ta nak no tas pasas puses,”
    redz un daudzi redz, bet! tā ir cita tēma – kādēļ mainam tēmu un palielinam putru?
    nu es nesaprotu kā var saputroties pat tikai tajā kas rakstīts melns uz balta

    Atbildēt
  16. frukc

    #20 nesapratu, ko Tu tur domāji ar aksiomām utt… bet nu ko tur… 🙂 šķiet, te visai padaudz ļaužu ar nacionāli radikālu noskaņojumu. skumīgi, ka vecāki nav ieaudzinājuši dažas svarīgas lietas.

    Atbildēt
  17. Vaards

    Piekrītu Coolynxam par raksta pamatdomu – notikumi IR jāsauc īstajosvārdos.

    Bet tālāk sākas nekorekts balagāns, kam īsti nevaru piekrist:

    “kuri bija ieradušies okupācijas laikā, tātad nelegāli, valsts jāpamet” WTF?! cik tam prātvēderam”
    tā ir elementāra aksioma, tā tam ir jābūt, par to ir tieši tā, skaidri un precīzi jārunā,
    bez jebkādiem wtf, bet! turpat ir jārunā par to kā praktiski paveikt, un tas var būt ļoooti dažādi”

    Šeit ir divi bēdīgi momenti:

    1. Neeksistē vainīgais. Okupants vienkārši pārstāja eksistēt. Sabruka. Jā, un okupanta rīcības dēļ visvairāk cieta tieši Krievija. Tik ļoti cieta, ka viņu Stokholmas sindromu visi tā arī uztver: Krievija=PSRS. Un lai izteikti sekliem nacionālistiem iespļautu dvēselē, atgādināšu, ka mēs, Latvieši, to okupantu paši arī radījām. Un vēl tagad ar to lepojamies! Paskat, tur pie RTU galvenās ēkas sarkani trīs granīta vīri stāv. Tak vajadzētu palasīt kā šiem vīriem izdevās visādas kazaku sādžas par komunismam draudzīgām padarīt.
    2. “Padomju laiks” mūsu okupētajā zemē bija tik ilgs, ka utopiskais projekts ar okupantu izsūtīšanu nav iespējams. Viens, ka (p.1.), otrs, ka tie cilvēki ir dzimuši šeit, pārsvarā jauktās ģimēnēs. Negriezīs taču šos gabalos 25% pilsoņa asinis šim okupantam – davaj, kāju griežam nost.

    Jā, par šo Holandietim nav zināšanu.

    Bet par to, ka lietas jāsauc īstajos vārdos – piekrītu. Bet neīstos risinājumus gan nevajadzētu pieņemt. Tas ir, uzkraut vainu Krievijai un iedomāties, ka okupantus un okupācijas sekas var kaut kur aizsūtīt.

    Atbildēt
  18. smb

    Vaards –

    1. Mēs, latvieši, varam būt vainīgi, ka Krievijas impērija pārtapa par PSRS, bet mums tā bija labāk, jo LR liktenis visvairāk izšķīrās pie Perekopa un līdz ar to, ja ir kāds piemineklis, kam jāstāv Rīgā, tad tas ir ar tiem trīs vīriem.
    2. Ideālā pasaulē nebūtu bijis slikti, ja visi tie, kam nevarēja būt šeit tiesības atrasties (resp., esi precējies vai bērns kādam, kas ir šeit legās – esi arī pats legāls, pretējā gadījumā čemodan-vokzal-rossija) dotos atpakaļ, no kurienes nākuši, bet ja arī to varbūt vēl varēja iedomāties 92.-95. gadā, tad šobrīd tas nezinātniskās fantastikas līmenis.
    3. Okupants nepārstēja eksistēt, bet tikai mainīja nosaukumu un Krievija visu vainu ir uzņēmusies, kaut vai paņemot to pašu iesildīto sēdekli ANO.

    Atbildēt
  19. Vaards

    1. “Mums tā bija labāk”. Un tādejādi mēs pārdesmit reizes vairāk tautu un teritorijas palīdzējām sarkanizēt, uz šo līķu un nolemto rēķina dibinot savu brīvību. Itkā jau okej. Piekrītu. 🙂 Bet dīvainais ir tas, ka Krievu inteliģence šo nav aizmirsusi. 🙂

    1a. Vispār, kad biju Birmā, tur inteliģence, augstkolu pasniedzēji, cilvēki ar augstāko izglītību dzīvo klosteros un ir atgājuši nost no laicīgās dzīves. Zini kāpēc? Tamdēļ, ka pārsimts gadus atpakaļ Birma bija reģiona lielvalsts un laupīja Taizemes, Laosas, Indijas u.c. kaimiņu svētnīcas. Tagad šī resursiem ahūni bagātā valsts (tāpat kā Afganistāna, Kongo u.c.) ir ļoti trūcīga – valstij esot lāsts par tās padarītajiem darbiem. Domā latviešiem spīd iespēja izveidot savu tīru un baltu valsti? Šaubos – mēs tak nevarēsim ievēlēt tīru valdību, jo esam netīri. Attiecīgi iekams neiesim sēdēt klosterī, lai attīrītu valstij auru (tas ir, mēs, izglītotie, nepaliksim labāki kā cilvēki) nekas nebūs.

    2. Ok.

    3. Vēlreiz atkārtoju – Krievijas situācija ir bēdīgāka par mūsu. Pie mums shēmas ietvaros uzdrukāja uzreiz repšikus, oligarhi par repšikiem iegūtos rubļus aizveda uz krieviju un tur turpināja hiperinflāciju, par svaigi iegūtajiem rubļiem aplaupot krievu tautu. Par cik tur vēl ir RESURSI un no vagonu naudām saprihvatizētā shēma, rūpnīcas, karjeri, nafta nonāca oligarhu rokās, tad arī šie paši viltnieki (loģiski, ka) paturēja ANO sēdekļus, atomieročus un citas fīčas – viņi jau nav krievu tauta. Un vēl trakāk – paturēja arī propogandas mašīnu, 9.maiju, sliktos fašistus-letiņus , kā Gardas partiju un Šiškina tipa nacionālistus, kas smuki pie iespējas ļauj savējiem parādīt – reku, sliktie fašisti tur mudž! Un tad jau uz šīs politiskās nots var grozīt ekonomiku kā grib.

    Atbildēt
  20. Kŗemilek

    Kāds nu tur sindroms…
    Kas citiem okupācija, tas mums ir normālais lietu stāvoklis. Cik tad ilgi Latvija bez šādiem vai tādiem okupantiem pēdējo ~800 gadu laikā ir dzīvojusi? Tāpēc arī kalpu mentaltāte dziļi kaulos sēž.
    Un par deokupāciju varam ir nesapņot. Cilvēki darbaspējīgā vecumā masveidā ir pamukuši uz Īriju, Angliju u.c., un katrs palikušais vietējai ekonomikai ir zelta vērtē. Drīzāk varam sagaidīt nākamo imigrantu vilni no bijušās PSRS.
    Šādi turpinot, Latviešiem (tautai, ne valstspiederīgajiem) izredzes rādās dikti bēdīgas…

    Atbildēt
  21. Vidvuds

    Vesturiski fakti ir ka PSSR un Hitleriska Vacija okupeja Latviju. Latvija atjaunoja savu neatkaribu kad Padomju Savieniba sabruka. Vairums kas iebrauca Latvija no PSSR teritoriju nevelejas atgriezties uz Krieviju. Tiem ir dota iespeja iegut Latvijas pilsonibu. Liela dala no siem cilvekiem izmanto so iespeju. Dazi noliedz ka Latvija ir bijusi okupeta un pieprasa automatisku pilsonibu. Vairakums no Latvijas pilsoniem noliedz automatisko pilsonibu.

    Latviju uzludza klut par ES dalibvalsti. Varbut vajadzetu uzlugt ari Krieviju lai ta klutu par ES dalibvalsti. Tad tie kas velas but ES pilsoni un ari butu pilsoni valsti kur Krievu valoda ir officiala valsts valoda varetu but Krievijas pilsoni ar tiesibam balsot ES velesanas un ari Krievijas velesanas. Latvijas kultura un valoda ir bagatinajusi visus kas Latvija dzivo. Tas ir tas galvenais kas cel dzives limeni Latvija. Pat tiem kam ir Krieviska pagatne butu velams skatities uz nakotni kur latviesu valoda un kultura bagatina visus kas Latvija dzivo.

    Atbildēt
  22. Mārcis

    Jāpalīdz Karalaučiem (kaļīņingradai) atdalīties no krievijas, tad ES būs valsts kur pamata valoda ir krievu, attiecīgi visi kuriem tas būs svarīgi varēs pārcelties uz šo ”Honkongu” lai dzīvotu ”krieviskajā” vidē.

    Atbildēt
  23. dzershana

    To jūs pasakiet fruktiem, kas wikipēdijā vislaik labo “padomju okupācija” uz “padomju laiki” tb. “soviet occupation” uz “soviet era”

    Atbildēt
  24. to vaards

    pāris piebildes

    Vāciešiem jau to „grēku” ir pulka vairāk, bet tas tomēr netraucē būt par vieno no top pasaules valstīm visās jomās.

    Kādi ir Afganistānas rezursi?

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *