Секс, Ложь, Видео: СССР jeb autortiesību epopejas vēsture

Šodien taisīju kārtību un uzgāju filmu Секс, Ложь, Видео: СССР (sekss, meli, video: PSRS). Tā ir 2005.gada dokumentālā filma par to kā Padomju Savienībā ienāca video un kā ar šo parādību pēc tam cīnījās.

Es ik pa laikam atsaucos uz šo filmu, bet saiti uz pašu filmu ne reizi neesmu ielicis. Tad nu tagad to izdaru. Pēdējā reize, kad vilku paralēles ar šo filmu bija pie raksta par Lielbritānijas likumdošanu attiecībā uz autortiesībām un rakstā par jaunām Torrentu adresēm.

Padomju Savienībā cīnījās ar to, ka līdz ar video magnetofoniem tiek ievazāta pūstošā kapitālisma kultūra. Cilvēki kopēja video filmas un tādējādi izplatīja toreizējam režīmam nepatīkamu materiālu, kas mainīja cilvēku viedokļus par to kā dzīvo aiz dzelzs priekškara.

Šobrīd mēs dzīvojam pūstošajā kapitālismā un šeit pār visu valda nauda. Tāpēc notiek cīņa par naudas pārdali. Tie ir it kā divi dažādi režīmi, bet abos gadījumos tiek izmantota valsts vara, lai ar likumdošanas palīdzību ierobežotu un sodītu valsts iedzīvotājus, kas dara tieši to pašu, ko pirms pārdesmit gadiem darīja viņu senči.

Te ir arī pati dokumentālā filma iekš RuTube.ru.

Kaut kur ap 27:47 minūti būs stāsts par to kā varas iestādes cīnījās ar nelegālā video skatīšanos, pēc tam ir stāsts par to kā cilvēkus lika cietumā par pornogrāfisku vai pretpadomju filmu skatīšanos.

Ļoti smalks uzbrauciens ir 35 minūtē. Padomju stilā.

Iesaku noskatīties visiem, kas vēl nav redzējuši. Šī filma būs gan kā labs izglītojošs materiāls, gan dos iespēju iegrimt nostaļģijā par padomu laikiem. 😉

10 thoughts on “Секс, Ложь, Видео: СССР jeb autortiesību epopejas vēsture

  1. kt315b

    Bija interesanti – kaut vai paskatīties uz PAL bloka montāžu 3USCT televizorā… Samsung-Elektronika VMC-8220 arī tika aktīvi dzenāts…

    Atbildēt
  2. Atbalss: Kā lasīt Zvaigzne ABC e-grāmatas savā iPad, Android, Kindle vai citā elektroniskā ierīcē - Pods.lv | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *