Apollo beta testi

Tagad par testu, ko piedāvāju pagājušajā nedēļā.

Kā jau varējāt izlasīt dažādos blogos, runa ir par jauno Apollo portāla seju. Tieši tā – es piedāvāju iespēju pirmajiem ievērtēt gaidāmās izmaiņas. Šoreiz es gāju citu ceļu un neatlasīju, manuprāt, populārākos blogus, bet gan piedāvāju visiem šo iespēju, kas izrādīs interesi, jo iespējams, ka populārākajiem blogeriem nemaz neinteresē šādas lietas.

Ir vairākas atziņas, kuras guvu pateicoties šim testam.

Zemāk ir lasāmi viedokļi par jauno Apollo betu, kā arī nedaudz no aizkulisēm.

Visi šie ieraksti ir publicēti arī Apollo rakstā par jauno betu. Kā burkānu par apsolīju visiem blogeriem, kuri uzrakstīs atsauksmes par šo versiju, nopublicēt saites gan Apollo portālā, gan šeit. Apollo rakstā jau ir ieliktas saites, tad nu atliek tikai mans blogs. Te nu tie ir.

Nombre.lv: Apollo.lv gatavo palaist jaunu portāla versiju

WhiteRabbbit: Jaunais Apollo – fēnikss vai dabas kļūda?

Uldis Bērziņš: Apollo.lv jaunā beta – smukāk ir, bet info mazāk

Rectab: Apollo.lv jauna seja!

Web.hc.lv: Par apollo.lv beta sākumlapu

Jēkabs Kārkliņš: Apollo new portal quick review

Fotogrāfa piezīmes: Jaunais Apollo portāls

Caurums: Dažos vārdos par apollo.lv tagadējo un betas versiju

Pāris vārdos par to kāpēc šādas pārmaiņas.

Būtiskākās problēmas vecajā Apollo dizainā

Viena no būtiskākajām lietām bija tā, ka es pats ilgu laiku nelasīju Apollo portālu, jo nespēju sagremot ziņu pasniegšanas veidu tīri vizuāli.

Tas, ko Apollo apmeklētāji redzēja un piefiksēja bija divi informācijas bloki – 3 galvenās ziņas ar lielām bildēm un labās puses dzeltenā sleja. Nav grūti iedomāties kāpēc tā.

Ar rozā krāsu iezīmēju šos abus blokus. Atlikusī daļa, kurā tika slēptas ziņas, manās acīs bija “pelēkā zona”, ko es arī šajā bildē esmu apvilcis ar pelēku līniju. Sadrumstaloti bloki ar mikroskopiskiem tekstiem.

Jau daudzus gadus neapgrūtinu sevi ar mikroskopisku tekstu lasīšanu, lai tas paliek tiem māksliniekiem, kas šos burtus ir iezīmējuši savās skicēs, lai tas darbotos kā fons jeb dizaina elements, bet man lūdzu normāla lieluma burtus, kurus bez brilles var arī izlasīt, jo es vēl vismaz desmit gadus gribētu izmantot datoru un nelietot brilles.

Kā man stāstīja, tad šis izkārtojums tika veidots mērķtiecīgi, lai pēc iespējas vairāk informācijas satilptu pēc iespējas mazākā laukumā un pavilktu uz augšu dzelteno sleju, lai dotu portālam zināmu ievirzi. Manuprāt tas bija izdevies, jo daudziem lietotājiem, kuri nelasa šo portālu, kā reizi Apollo asociējas ar dzeltenumu. Lai gan uzticīgie lasītāji, kas portālu apmeklē ikdienā, ļoti labi zināja, ka šajā portālā ir labākās ziņas un jaunumi, kas nav atrodami citos portālos un dzeltenās ziņas patiesībā nemaz nav dominējošas.

Vēl viena lieta, ko vajadzēta atrisināt bija tas, ka ziņas un rakstu ir daudz un tie tika ļoti labi slēpti, lai nepieredzējis apmeklētājs tos uzreiz nevarētu atrast. Dažādi projekti un vērtīga informācija paliek nepamanīta kaut kur apakšsadaļu dzīlēs.

Iedvesmas objekti

Tā kā man bija tas gods veidot pirmo spēcīgāko biznesa portālu Latvijā www.db.lv, tad ļoti daudz ko iemācījos, veidojot to. Tāpēc zināma skandināvu ietekme ir jūtama.

Noteikti, ka radīsies loģisks jautājums – kāpēc tieši skandināvi, bet ne, piemēram, krievi vai angļi? Ļoti vienkārši, tāpēc ka ir būtiskas atšķirības naudas plūsmā un trafikā. Piemēram, daži minēja angļu ziņu lapu BBC, kurā var skaisti sakārtot pēc tā, ko tu gribi lasīt, kas it kā esot labais paraugs pēc kura kaut ko vajadzētu darīt vai arī Lenta.ru, kas ir skaists un tīrs, praktiski bez reklāmām.

Mēs tā noteikti varētu darīt, ja būtu lielā māte, kas portālu uzturētu un nebūtu uzdevums pašiem pelnīt naudu. Tāpēc tika ņemti talkā labākie pasaules piemēri, kas ar salīdzinoši nelielām auditorijām ceļ ārā salīdzinoši lielas naudas.

Lielākais skandināvu monstrs, kas pacēlās un izlīda no mīnusiem bija Aftonbladet.se. Diezgan šausmīga un nepārskatāma lapa. Ko konservatīvie zviedri tur atrod, es nezinu, bet viņi katru gadu ceļ ārā miljonus eiro. Kas gan var būt labāks par skanošo? Pareizi – vairāk skanošā.

Nākamais ietekmes objekts bija Dagbladet.no. Ļoti lielas bildes un arī līdzīgs bardaks kā pie zviedriem.

Man bija dziļa pārliecība, ka izveidojot kaut ko līdzīgu iepriekš redzētajām lapām, mūsu lietotāji mūs apēstu bez sāls, jo kaut ko tādu mūsu konservatīvie lasītāji nespēs uztvert, lai gan es agrāk domāju, ka zviedri ir konservatīvi.

Mēs atradām zelta vidus ceļu un palikām pie trijām slejām, kas nav sadrumstalotas un principā ir vecais izkārtojums, kurā pirmajā slejā bija pamata ziņas, otrā sleja nedaudz izklaidējoša, bet trešā sleja ar dažādiem apakšservisiem un papildus informāciju.

Tas, kas no tā visa ir sanācis ir redzams www.apollo.lv/beta/.

Pirms pāris dienām ielīdu šajā zviedru lapā Dagens Nyheter un apstulbu. Pieļauju domu, ka esmu rādījis mūsu māksliniekam arī šo, lai gan tā nevienā mirklī nebija kā mūsu kopēšanas objekts. Labā ziņa ir tāda, ka vismaz būs no kurienes smelties idejas par turpmāko izstrādi. 🙂

Vēl varbūt kāds pajautās par to kāpēc mēs palaidām tikai pirmo lapu un nepārtaisījām pilnīgi visu portālu.

Tas ir milzīgs apjoms un mums ļooooti grūti gāja arī ar pirmo lapu. Bet tā kā es esmu piekritējs tam, lai spertu mazus solīšus un ar katru nākamo tie kļūtu lielāki un pārliecinošāki, tad mēs sākām ar to, ko varēja izdarīt ar esošajiem resursiem noteiktos termiņos. Tā kā līdz šim bija ļoti slikta pieredze ar Apollo izstrādi un termiņiem, tad mana vadība neticēja, ka to var izdarīt laikā. Bet mēs to paveicām laikā un es derībās vinnēju konjaku. Par ko man dubults prieks. Tāds nieks, bet patīkami. 🙂

Daudzas lietas, ko minēja pirmie testētāji, mēs izvērtējām un ieviesām dzīvē jau šobrīd, citas mēs ieviesīsim, kad būs palaista dzīvā beta. Uz atsevišķiem jautājumiem es neatbildēšu, jo varbūt vienkārši esmu saguris stāstīt un rakstīt, vai vienkārši nevaru to darīt. Tāpēc šobrīd, ja kaut kas šķiet nepareizi, tad pieņemiet, ka tas ir mans untums vai mākslinieka iegriba. Vai arī paanalizējiet, kas un kā, lai taptu apgaismība. 🙂

Paldies visiem, kas izteica savu viedokli un palīdzēja tikt uz priekšu!

40 thoughts on “Apollo beta testi

  1. Delfins

    Vienalga bardaks… pārāk raibs un acis nezin kur piesiet. izmantoti ļoti daudz elementi, kas padara smagu uztveri (tabi, dažāda vieda bloku “cepures” un t.t.)

    Atbildēt
  2. Flip

    Mans viedoklis par apollo ir tāds, ka diemžēl šajā portālā izlasu tikai 3 ziņas, kas atrodas pirmajā rozā klucī, pārējais ir galīgi nelasāms. Otrajā rozā klucī 2 nedēļas stāv tikai atgremojumi par Kiviču, kas labāk iederētos kādā apakšsadaļā.

    Atbildēt
  3. CooLynX Raksta autors

    aksels, tas ir laika jautājums – gan pieradīsi, ja būs vajadzība.

    Banerītis tapa spontāni un sākumā kā joks, tad sanāca šāds rezultāts. Mārketings ļoti pretojās, bet tā kā bija atvaļinājumā, tad nespēlēja lomu. Kliklreits bija lielākais visā Apollo vēsturē – 5.6%, ja nemaldos.

    Atbildēt
  4. karuuzo

    Ja tas, ko es ieraudzīju, ir jaunais apollo, tad varbūt būs vērts viņā kādreiz ar iegriezties 🙂 Tā kā ziņu portālus apmeklēju ne biežāk kā pāris reizes mēnesī un arī tikai dēļ konkrētas ziņas, man svarīgi bija ātri atrast to, ko gribu. Apollo jau izslēdzu by default, jo tur kaut ko atrast bija vienkārši murgs 🙂

    m

    Atbildēt
  5. asdf

    Vecā lapa tomēr patīk labāk (ja salīdzina ar jauno). Tur tomēr 3x parullējot rullīti varu izlasīt +/- visu interesējošo ziņu virsrakstus. Jaunajā parullēju, bet līdz ziņām tā arī netieku..
    Derētu tā jaunā dizaina “mākslinieka” vārds, lai zinātu no kā izvairīties.. 🙂

    Pievienojos pyro, turpināšu lasīt apollo rss caur gogole reader 😉

    Atbildēt
  6. Didulis

    He! Kad parādījās apollo ziņa par Betu, es kaut kā galvā savilku paralēles ar tavu piedāvājumu uz testiem, taču no paša piedāvājuma es biju sapratis, ka tu te podā kaut ko jaunu veidu un nekur nepieteicos.
    Varbūt es esmu oldschool`īgs, jo mācos no galvas tiešos linkus apollo.lv/portal/news/ (tagad apollo.lv/zinas/), sirius.ldz.lv/sari/ un citus. Tādēļ sākumlapām es reti, kad pievēršu uzmanību. Pilnībā piekrītu, ka Apollo.lv vecā sākumlapa bija galīgi garām, taču iekšlapas bija (ir) ērti lietojamas un problēmas nesagādāja. Pašreizējā sākumlapas betā kā plusu es saskatu izceltos video, jo tos skatoties (klausoties) paralēli var darīt arī kaut ko citu (tik tajā sarakstā ir pilns ar junk). Dotajā brīdī fonā ieplūst jaunākās ziņas, toties lec acīs Korporatīvie blogi. Speciāli izvairos no RSS lietošanas, taču šķiet, ka vajadzēs uztaisīt savu RSS lasītāju, jo brīvi pieejamie ir pārbāzti ar tik daudz interesantiem feed sampliem, ka pēkšņi pazūd kaudze laika (pašdiciplinēšanās nolūkos dienā apskatu 5-6 saitus un ar to ir pietiekoši).
    Lielās bildes ir nedaudz kaitinošas, jo atsauc atmiņā drukātās avīzes jeb apēd saturu (žagatām tas varbūt patīk, taču man praktiķim traucē). Cerams, ka uz nākamām vēlēšanām Apollo sākumlapā nebūs liela bilde (500x700px) ar Šķēles ģīmetni.
    Taču tas viss ir filozofiskas dabas jautājums. Katram patīk kas cits. Ja nu cilvēkiem nepatiks, tad šis būs bijis labs sociālais eksperiments. 😉

    Atbildēt
  7. Dis

    Ļoti labi, ka jaunākās ziņas padarītas redzamākas. Tās un 3 galvenās ziņas ir pirmais, ko lasu. Patīk arī augšējās izvēlnes joslas, ērtas. Patīk, ka dzeltenās ziņas ir pastumtas zemāk, ja kādam viņas vajag, lai lasa vakara ziņas un privāto dzīvi, vai nelasa vispār. Un, visbeidzot, patīk arī betas reklāma, tāda mīlīga 🙂

    Atbildēt
  8. Didulis

    Pirmajā rindkopā jau kļūda “veidu” vietā bija domāts “veidosi”. Pēdējā laikā daudz ko daru steidzoties un pārlasu tikai 1 reizi rakstīšanas laikā.

    Atbildēt
  9. stepe

    Kas tagad apollo.lv ar diena.lv apvienojas..? 🙂 Ar laiku portāliem tiks ieviests viens standarts…

    Bet ja konstruktīvi, tad pārāk daudz “bold” izmantots, kas arī raibina visu. Fonta izmēra proporcija starp virsrakstu un tekstu par lielu. Bildēm vēlams rāmītis kaut vienu pikseli, kas norāda ka uz viņām var spiest.

    Centrēt lapu mūsdienās arī nav gluži labi, jo ekrāna izmērs tikai palielinās ar katru gadu. Vēl jo vairāk pie tāda informācijas apjoma, kā portāls. Tā pati lenta.ru ļoti labi staipās līdzi ekrānam, bet tad palielinās atstarpes starp blokiem, kas rada nepabeigtības sajūtu. Es ieteiktu staipīgas taisīt “head” un “foot” daļas. Centrālo daļu atstāt fiksētu, bet atrast liekus 10px starp slejām, lai nesabrauc viss vienā kaudzē. Piemēram tā, kā jau minētajā BBC.

    Atbildēt
  10. budzis

    Bezsakarigs tas viss izkartojums…
    Delfi ari raibs pec vella, bet tur vismaz visas zinjas viena kolonna un atri ar riteni var izbraukt visai lapai cauri – gandriz ka RSS

    Atbildēt
  11. kgb

    Izkārtojums ir tiešām neveiksmīgs. Pirmajā ekrānā ietilpst tikai pusotra ziņa un 10 headlaini, bet lielāko daļu iznieko kautkādi linki uz video vai LTK pašreklāma (kas lepni saukta par “korporatīviem blogiem”). Kas tad tas par ziņu portālu?

    “Tas ir laika jautājums – gan pieradīsi, ja būs vajadzība” – tā domā liela daļa Latvijas piznesmeņu. Kāds varbūt arī pieradīs, bet citi pāries pie konkurentiem vai sāks lietot RSS.

    Atbildēt
  12. Dis

    #13
    Letiņu čīkstēšana nav tā vērta, lai tajā klausītos. Ja visiem mēģinātu izpatikt, tad vispār nekas nesanāktu. Redz, kad būs nākamā jaunā versija, tad atkal nebūs labi, un aiznākamā ar nebūs laba, un vispār viss ir slikti, un nekam nav jēgas 🙂 Tā tas ir bijis un būs kā āmen baznīcā.

    Atbildēt
  13. Grabber

    Smaga pirmaa lapa. ajax + javascript ne vienmer nozime “user in love”. Butu veidojis savadak, efektivak, labak, bet nav jau mans klients, lidz ar to apsveicu ar veiksmigi nobeigtu projektu.

    Atbildēt
  14. Delfins

    #14

    atver jebkuru avīzi.. lūk tā ir pieradis lasīt lietotājs.. ja ne visu rakstu, tad daļu no tā. Izdrukāt headlainus nav lielā māksla – kīseļa veidošana.

    Atbildēt
  15. SpaghettiCode

    vispār tās skandināvu bardaka lapas ir viegli saprast – ieejam, ātri iečekojam mega lielos burtus un dabūjam, kas mūs interesē. laika taupīšanai tas ir paredzēts.
    tikai ļoti maz ziņu satilpst pirmajā lapā, bet tas laikam ir tas, kas vajadzīgs.

    Atbildēt
  16. Dis

    16#

    Vienīgais, pie kā lietotājs varētu būt pieradis, ir lasīt no augšas uz leju un no kreisās uz labo, pārējais ir stipri nosacīti 🙂 Es, piemēram, avīzes vispār nelasu, jo man pietiek ar interneta medijiem.

    Atbildēt
  17. heh

    pārāk izkaisīti, vecā lapā bija kompaktāk un neskrulējot lapu varēja uzreiz redzēt jaunākās ziņas. tagad vairāk darba, lai apskatītu lapu…

    Atbildēt
  18. budzis

    Dis, nedo die’s tevi laist darbam ar klientiem – nepaliks neviena 🙂
    Es esmu “klients” – mani neapmierina portala dizains un ergonomika, es eju uz citiem, jo apollo nav vienigais un unikalais.

    Atbildēt
  19. jurgis

    uzkrītoši sarkanā krāsa ir vienkārši traumējoša. vecā versija labāk patika, bet ikdienā jebkurā gadījumā nelietoju.

    Atbildēt
  20. Dis

    24#
    Ja man ir taisnība, tad nebaidos to klientam paskaidrot – un, tici vai nē, viņš parasti saprot, galvenais ir, cik saprotami paskaidro. Katrā ziņā izpatikt katra trakajām iecerēm atļauties nevaru, jo nedrīkst bojāt firmas reputāciju 🙂

    Atbildēt
  21. Jānis

    Ja tā turpinās bremzēt tā mājas lapa, tad es vars viņa neiešu sedēshu tikai tvnetaaa.
    Jo sakuma ta nebija nekas nebremzeja un ar ruliiti vareja parulet normali bez aizkerem.

    Atbildēt
  22. Rolis

    Ble sita beta galiigi nerullee, veca versija bija tiri salasama un laba dodiet veco versiju atpakla, vai izdariet taa lai veca un jauna versija buutu……..

    Atbildēt
  23. Agris

    Ļoti, ļoti nepatīk jaunā apollo.lv seja. Varbūt arī vecajā bija kaut kāda dzeltenā lapa vienā stūrī, toties tagad ir pārbāzts visur ar bildēm, un īsti orientēties tajā garajā palagā ir apnicīgi!

    Atbildēt
  24. Avellano

    Klau, tā plikā Beta vēl joprojām mētājas portālā. Nebūtu laiks izvākt, ņemot vērā to, ka uz sākumlapu vien tie baneri aizved?

    Atbildēt
  25. CooLynX Raksta autors

    Avellano, ir tāda lieta, ka daudzi lietotāji nemaz nenonāk pirmajā lapā, jo uz raksta līmeni nonāk caur citiem avotiem. Šī iemesla pēc tā tur grozās un bojā cilvēkiem redzi. 🙂

    Es jau gribēju, lai to baneri rāda tikai tiem, kas nav bijuši pirmajā lapā, bet puiši nevarēja to realizēt.

    Atbildēt
  26. Atbalss: TvNet jaunā versija | Pods.lv

  27. Atbalss: Db.lv jaunā versija | Pods.lv

  28. Atbalss: Jaunā TVNET tapšanas aizkulises | Pods.lv

  29. Reinis

    ir amati, kur jābūt atbilstošai kom[cenzēts]cei un atbilstošam atalgojumam

    Vai nebūtu laiks izlabot šo problēmu ar komentāriem Apollo?

    Atbildēt
  30. hvz

    apollo ir vēl tā foršā fīča, kad komentos ieliekot linku uz citu apollo rakstu, tas tiek aizstāts ar [links uz ārēju resursu] 🙂

    Atbildēt
  31. angelz

    Hmm, apollo dizains tīri ok sanācis.. vismaz tagad lasu arī apollo, TVnet kaut kā tomēr vecais labāk patika.

    Nez agrā kvismaz tvnet likās vispārskatāmākais un lietošanai ērtākais, apollo atsita arī jau minētais par dzeltenumu, man agrāk arī tā likās, tāds iespaids gan radās, kad lasiju ziņas no rītiem vilcienā braucot caur wap.. Bij kaut kāda adrese, kur varēja pie visiem portāliem tikt, un tur nu apollo galīgi dzeltens bija.

    A delfi, nez delfi nekad nav patikuši.. itkā es lasu virsrakstus tikai vispirms un tad ko sīkāk, ja interesē, bet nez, delfi nekad nav dizainiski patikuši….

    Atbildēt
  32. Atbalss: Delfi palaiž savu blogu servisu | Pods.lv

  33. Atbalss: Diena.lv nomaina dizainu | Pods.lv

  34. Atbalss: Otrais jauno mediju projektu konkurss | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *