Šodien tika prezentēts Mobilais ID

Diemžēl nesanāca aiziet uz Mobilā ID prezentāciju. Tāpēc nāksies vien iebraukt tajā pasākumā no aprakstiem un ziņām.

Pēc idejas tam būtu jāstrādā tandēmā ar e-parakstu, tad tam es redzētu jēgu. No aprakstiem es tā arī nesapratu, kam man tas būtu vajadzīgs.

Tikt pie šī Mobilā ID var vienkārši.

Lai sāktu izmantot «Mobilo ID», jāsaņem jauna SIM karte, kuru var iegūt jebkurā LMT klientu apkalpošanas centrā. Līdzi jāņem pase, un, ja telefons reģistrēts uz darba devēja vārda, nepieciešama arī darba devēja atļauja pieslēgt «Mobilo ID».

Kā preses konferencē norādīja projekta izstrādātāja «Lattelecom Technology» valdes priekšsēdētājs Rinalds Sproģis, jaunas SIM kartes izgatavošana aizņemot aptuveni 15 minūtes, kuru laikā tiek veikta arī vecās SIM kartes esošo datu pārkopēšana uz jauno. Tad jāizveido divi PIN kodi — piekļuves PIN kods no pieciem cipariem un paraksta PIN kods no sešiem cipariem. SIM kartes maiņa maksā 3,63 latus, savukārt pirmie 1000 lietotāji SIM karti var apmainīt bez maksas.

Viena Mobilā ID autorizācija izmaksās 5 santīmus.

Tā veikšanai tiek pārsūtītas 4 īsziņas, par 2 saņemtajām Tu nemaksā, bet katrai no divām nosūtītajām tiek piemērots pazemināts tarifs Ls 0,025. Tātad par katru Mobilā ID darījumu (4 īsziņas) Tu maksā tikai Ls 0,05.

No tiem partneriem es tā arī neatradu nevienu, kura lapā es gribētu autorizēties par 5 santīmiem.

Tehniski process norit šādi: jūs dodaties uz mājaslapu, kurā vēlaties autorizēties, tajā norādāt savu mobilā telefona numuru, pēc kā saņemat uz telefonu īsziņu ar pieprasījumu pēc piekļuves PIN koda. Kad esat ievadījis un nosūtījis kodu, jūs automātiski tiekat autorizēts attiecīgajā mājaslapā, kā arī saņemat apstiprinātu īsziņu, ka autorizācija noritējusi veiksmīgi.

Šitais verķis varētu būt noderīgs kā mana personas ID aizvietotājs reālajā pasaulē. Piemēram, lai uzrādītu policistam tiesību vietā – nosūtu sms, viņš ir apmierināts un es varu nestaipīt līdzi tiesības. Vai kaut kā tā. 😉

22 thoughts on “Šodien tika prezentēts Mobilais ID

  1. Rolands

    Ja es to varētu izmantot ar savu iPhone, lai tiktu pie swedbankas, tad arī pa retam to darītu, jo šobrīd lietoju papildus aplikāciju, kurā man ir visa kodu karte. Bet pārslēgšanās ir diezgan nejēdzīga starp šo aplikāciju un interneta pārlūku.

    Atbildēt
  2. ivanZ

    kā aktīvs igauņu mobile-id lietotājs – šī ir kolosāla štelle! Pieļauju iespēju, ka šis ir izveidots pēc līdzīga parauga, būs jāpatestē tuvākajā laikā.

    Atbildēt
  3. Vilx-

    Es gan uzskatu, ka tas būtu diezgan neizdevies autovadītāja apliecības (AVA) aizstāšanas līdzeklis. AVA ir standarta kartes izmērā, to var ērti nēsāt līdzi makā kopā ar citām kartēm, un pēc vajadzības izvilkt. Tas noteikti ir daudz ātrāk un ērtāk, nekā bakstīties mobilajā telefonā, un gaidīt, kamēr atnāk/aiziet 4 SMS. Pieņemot, ka viņas tā raiti atnāk/aiziet. Man ir arī bijis, ka SMS pienāk ar pusi dienas aizkavēšanos. Un nemaz nerunājot par to, ka mobilajam var beigties baterija, var nebūt zonas, u.t.t. Un galu galā – mobilo un to kodu var arī nospert. Tā kā foto tur nav, tad ar Tavām tiesībām tagad teorētiski var braukt jebkurš…

    Nē, visādos citādos pielietojumos – OK. Bet kā autovadītāja apliecības aizstājējs – to gan nē. Tā vietā es drīzāk patiesi gribētu kārtīgas, unificētas ID čipkartes, kuras ir gan kā pase, gan kā autovadītāja apliecība, gan kā jebkura cita valsts izdota apliecība. Bet, nu – tā jau laikam ir utopija. 🙂

    Atbildēt
  4. xlt

    Kā tu iedomājies to “tandēmā ar e-parakstu”? Ja e-dokuments uz kompja reti kuram vajadzīgs (un e-paraksta lielākā perspektīva, imho, ir tieši idetificēšanās/autorizēšanās), tad nafig viņš mobilajam? Tobiš – kādus dokumentus tu gatavojies sagatavot un parakstīt ar mobilo telefonu?

    Savukārt tiesību aizvietotājs reālajā vidē drīzāk varētu būt [e]ID karte (ar čipu/iem). Kaut gan tiesību esamību/neesamību menti var pārbaudīt arī tāpat. Īsziņu sūtīšana, lai apliecinātu autovadītāja tiesību esamību, manuprāt, ir diezgan čakarīga.

    Tiesa es līdz galam nesapratu, kā tas pasākums strāā. Vai teikums: “jūs dodaties uz mājaslapu, kurā vēlaties autorizēties, tajā norādāt savu mobilā telefona numuru, pēc kā saņemat uz telefonu īsziņu ar pieprasījumu pēc piekļuves PIN koda. Kad esat ievadījis un nosūtījis kodu, jūs automātiski tiekat autorizēts attiecīgajā mājaslapā, kā arī saņemat apstiprinātu īsziņu, ka autorizācija noritējusi veiksmīgi” nozīmē, ka SMS tiek lietots tā vietā, lai vadītu lietotājvārdu un paroli? Nez, nez. Man neliekas ērti. Tad jau drīzāk potenciālā eID karte ar čipu vai e-paraksts kā universāls autentifikācijas rīks.

    Atbildēt
  5. Arnolds

    Manuprāt FAIL jau pašā sākumā, ka produkts tiek mārketēts, ka e-paraksta aizstājējs, nevis pats par sevi. Tāpēc arī noniecinošie komentāri. Es nelietošu.

    Atbildēt
  6. BlackHalt

    Šito varētu ieviest kaut kāds pašnāvību kantoris.
    Tipa Tu, Es pasūti sava ID pašnāvību un tas kantoris izpilda.
    Atbrauc, izdara.
    Tas būtu vareni noforsēt CooLynX pašnāvību.

    Atbildēt
  7. spotonelv

    es labāk trenēju atmiņu nekā maksāju par katru hanzenes apskatu 0.05Ls.
    5 saņu man ir žēl ,bet ja tas maksātu 1 santīmu tad es vēl padomātu

    Atbildēt
  8. micro

    Kāpēc to pasākumu nevar finansēt tāpat kā norēķinu kartes, t.i., par transakciju maksā pārdevējs, pie kā es to karti novelku. Attiecīgi, ja kāda web lapa vēlēsies atbalstīt šādu servisu, tad lai met kopīgā katlā.

    Tad arī web lapas autori būs ieinteresēti bīdīt šo servisu. Citādi var sanākt kā ar e-parakstu – paraksts ir, bet kur tā īsti lietot nav!

    Es domāju, ka mūsējie regulāri kāpj uz vecām kļūdām, radīt produktu tukšā vietā, tik tāpēc ka citur tas aizgājis uz Urrā, un cerēt, ka tūlīt nauda no debesī sāks birt! Tjip, kāda jēga man no pēdējā Ferrari, ja es dzīvoju tundrā, kur asfaltēti ceļi tiek plānoti pēc 30 gadiem … o_O Protams ķeksīša pēc ne tik šito var izdarīt!

    Atbildēt
  9. trakais purva aazis

    web lapas tur nav galvenais. ertiiba ir tad kad braucot mashiinaa vai ejot kaajaam var piezvaniit valsts iestaadei vai firmai, autorizeeties un nokaartot legaali visas savas privaataas lietas neizmantojot datoru

    Atbildēt
  10. Vaards

    Tundrā ziemā uzsalst ledus. Un tad ar naglu riepām to Ferarrī tā kārtīgi atvilkt – lūk tas būtu kodiens!!! Tieši šādi Somijā tika izmēģināts sākotnējais Bugatti Veyron ražošanas eksemplārs – kur citur tādu zvēru lai kārtīgi notestē, ja ne liela sasaluma apstākļos.

    Arī šis produkts ir dikti labs! Šaubos vai pastāv iespēja, ka tādam produktam neesot tiktu sataisītas lapas, kas to varētu uzturēt un gaidītu, kad pēkšņi tāds parādīsies :)))

    Atbildēt
  11. 8)

    Kad varēšu ar šo id veikalā norēķināties izejot tam cauri, un pieradīt savu identitāti policista kungam .. pretēji lūdzu netraucēt manu ikdienu ar šādiem bezjēdzīgiem maksas pakalpojumiem. Micro labi pateica par maksu.

    Atbildēt
  12. JanisA

    Ideja šim pasākumam ir ļoti jauka – nestaipīt līdzi banku kodu kartes/kalkulatorus un spēt autorizēties sistēmās kur jāidentificē persona, piem., csdd datu bāzē. Man ko šādu jau sen gribējās, tik viņi vēl nav vienojušies ar swedbanku un parex banku, pagaidām pārbaudīju vai krājbankai strādā, viss itkā notikās 🙂 Bet tā kā pakalpojums sanāk varen dārgs, 5san par vienu autorizāciju, tad būs varen grūti panākt šīs mobilā id popularitāti. Varēja to ieviest kaut zem pašizmaksas, piem. 1san vai mazāk, izdomājot citu apmaksas shēmu, lai vien tas kļūtu populārs, citādi es to lietošu tikai ceļojumos un ja nu ļoti savajadzēsies ārpus biroja. Tāpat pagaidām ar nepacietību gaidu kā realizēs solīto iespēju parakstīt dokumentus. Jo ir dažas idejas kā tas varētu strādāt, bet pagaidām neko vairāk nezinu kā vienīgi to ka viens no pin kodiem kas man jāatceras ir piekļuves kods, otrs – paraksta kods. Bez tam pilnīgi garām ir šī produkta pozicionēšana kā autorizācijas aizvietotājs dažādos publiskajos portālos, e-pastos utt..

    Atbildēt
  13. JanisA

    P.S. ar Iphone tas strādā vienkārši lieliski, tik man nācās SIM kartes reģistrāciju veikt Nokia tālrunī, ko iedeva LMT centrā, jo Iphone nav izvēlnes, kur pārslēgt valodu un mainīt PIN kodus mobilajam ID. Bet Piem no iphone atverot krajbankas onlinebanku viss notikās, nācās spiest accept divreiz, tad pin paraksta un tad vēl divi accept un uzreiz atveras banka. (katrs no accept ir tā viena īsziņa, kopā četras)

    Atbildēt
  14. Jānis

    Šķiet, ka autorizācijas izmaksa 5 sant, šo pasākumu visu padarīs par neizdevušos, jo salīdzinot ar e-paraksta viedkarti es visas autorizācijas internetrbankās, whatever kur varēju veikt bez maksas, bet tikai par parakstīšanos vajadzēja maksāt. Jo sanāk, pārdesmit reizes mēnesī ielogojos savā internetbankā, vēl kaut kur, un skaties, pāris lati pie rēķina klāt.

    Atbildēt
  15. edc

    2 Jānis
    autorizācija ar E-parakstu jau sen nav bezmaksas. Lielākā daļa banku jau šo iespēju izņemuši, jo ceņņiks ir uzskrūvēts nevājš. 10K pieprasījumu pakā 1 pārbaudes cena 0.03Ls

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *