VISA testē kredītkartes ar vienreizējā pin koda ģenerētāju

Viena lieta ir, ja par dažādām kredītkaršu zādzībām stāsta pa televizoru, jo tas it kā tevi neskar un ir kaut kas tāls, bet pavisam, kas cits ir, kad tā jau ir tava vai paziņu pieredze. Kaut vai gadījums, kad maniem paziņām krāpnieki iztīrīja bankas kontu. Tik pat labi arī man tā varēja sanākt.

Ar internetbanku viss ir kārtībā, jo es izmantoju kodu kalkulatoru, kurā ievadot pin kodu man uzģenerē unikālu ciparu kombināciju, kas var tikt izmantota vienu reizi. Ar šo uzģenerēto kombināciju es katru reizi autorizēju darījumus savā internetbankā un guļu mierīgs. Daudz sliktāk ir ar norēķiniem veikalos un naudas izņemšanu.

Vasarā bija rakstīts par to, ka VISA ir izstrādājusi jauna tipa kredītkartes, kurās būs vienreizējas paroles jeb autorizācijas koda ģenerēšanas funkcija. Kartes ir tik pat lielas, biezas jeb plānas kā līdz šim izmantotās, vienīgi jaunajām kartēm ir nācis klāt 8 simbolu ekrāns un 12 pogu klaviatūra, lai ievadītu pin kodu. Kartē iestrādātā baterija ir spējīga kalpot līdz pat 4 gadiem.

Jaunā tipa kartes strādā pēc līdzīga principa kā internetbanku kodu kalkulatori – ievadot savu PIN kodu, karte uzģenerē vienreizējas lietošanas autorizācijas kodu.

Šobrīd VISA plāno notestēt šīs jaunās kartes vairākās Eiropas bankās.

MBNA, a Bank of America company in the UK, Corner Bank in Switzerland, Cal in Israel and IW Bank in Italy are to take part in limited trials of Visa’s new one-time code card.

Pašas kartes ir izstrādājusi kāda Austrālijas kompānija Emue.

Parakņājos pa YouTube un atradu šo te klipiņu, kas vislabāk izskaidros šīs kartes darbības principus.

Ja pirms daudziem gadiem es speciāli ņēmu tikai kartes ar čipu, tad pēc kāda laika tās jau kļuva par normu. Šobrīd gribētos šāda tipa karti, vienīgi Latvijā, kur pat parastās kartes nepieņem visās vietās, par šādām kartēm vēl ilgi nāksies sapņot.

25 thoughts on “VISA testē kredītkartes ar vienreizējā pin koda ģenerētāju

  1. Sarky

    Tad jau laikam ieviest biometrisko (piemēram, pirkstu nospiedumu) autorizāciju izmaksātu nesalīdzināmi dārgāk, ja reiz tiek ieguldīta nauda šādām.. hm.. muļķībām?

    Atbildēt
  2. bubu

    Es neiebraucu. Ko tieši šīs kartes padarīs drošāku? Ja karte tiek nosperta, tad ļaundaris vienalga var ģenerēt ar to valīdu kodu, ar kuru izlikties par kartes īpašnieku, ne?

    Atbildēt
  3. TokRa

    Par PIN kodiem runājot. Latvijā čipu kartes ir drošas tikai bankām, klientiem ir mierīgāk izmantot vecās labās ar magnetisko joslu. Iemesls: PTAL 31.¹ pants.

    Atbildēt
  4. bubu

    optron: kuru pin kodu? Tajā video filmiņā tante nosauca kodu, šis to ievadīja, un tad nosauca kartes ģenerēto kodu atpakaļ tantei. Kurš kods zaglim vēl ir jāzin?

    Atbildēt
  5. mocha

    Ja uz bankomaatiem pinkodu ievades taustinji nodilst vienmeeriigi, tad domaaju shaadaa variantaa (ja pareizi sapratu) buus taapat kaa ar dauzdziivoklju maaju durvju kodiem. Ir tiirie un netiirie cipari 🙂

    Atbildēt
  6. Klaids

    Ideja ir laba, jau pasen ir zināms ka “čips” un “pins” nespēj nodrošināt atbilstošu drošību. Līdzīgs princips tiek izmantots pieejas kontroles sistēmas, skat. http://www.pinoptic.com/

    Atbildēt
  7. Taka

    Neaizmirstiet, ka Latvijā neviens bankomāts kartes čipu nenolasa.
    Bankomāti joprojām nolasa tikai magnētisko slāni. Veikalos gan ir citādi, daudzos ir čipkaršu nolasītāji POSos…
    Čipu nolasošu bankomātu es sastapu Helsinku lidostā – tam bija 2 sloti, viens magnētiskā slāņa kartēm, otrs čipkartēm.
    Tāpat mūsu banku stāstītais, ka čipkartēm nevar nomainīt PINu ir pasakas, fiziski jau čipam PINu nomainīt ta var, bet tā kā bankomātā čipa nolasītāja nav, tad sanāk, ka nevar 🙂

    Lieta ir tāda, ja nosper karti, tad var mēģināt uzminēt PINu, nu vismaz populārākās kombinācijas. Savukārt ar šādu karti, PINa minēšana neko nedos.
    Plus ar šādu PINu tiešām var iepirkties pa telefonu un ne tikai, jo autorizācijas kods derēs tikai vienam darījumam, līdz ar to, karte netiek fiziski nolasīta, tad šis kods pēc darījuma veikšanas ir tikai tukša ciparu virkne bez jebkādas nozīmes, kuru var kaut vai uzrakstīt uz sienas tualetē.

    Atbildēt
  8. Taka

    Aizmirsu piebilst, ka šajā gadījumā karte fiziski nolasīta netiek, līdz ar to to nevar nokopēt un nevienam nav jādod savas kartes nummurs. Tikai 1x lietojams autorizācijas kods. Manuprāt ārkārtīgi labi dažādām onlaina tranzakcijām…

    Atbildēt
  9. suspends

    Taka, ja nemaldos, unibankas bankomaati lasa info tikai no chipa.
    Neatceros gan iisti, vai tas tieshi bija SEB, bet naacaas pabriiniities ka viens bankomaats luudza uzgaidiit, jo tiek lasiita info no chipa, skjiet ka par to arii preses reliize bij

    Atbildēt
  10. Taka

    Naudas iemaksas bankomātus neesmu daudz lietojis, bet tā kā man nav SEB bankas karte, tad gluži dabiski, ka SEB bankas naudas iemaksas automātiem nepievēršu uzmanību.

    Atbildēt
  11. ...

    No kurienes Tu Taka izrāvi, ka nenolasa čipu? Taisni otrādi- nolasa tikai čipu, tapēc jau ar bojātu čipkarti naudu bankomātā noņemt nevar, jo “neatpazīstama karte”, kamēr veikalā tā pati karte, caur magnētisko joslu iet bez problēmām!

    Atbildēt
  12. Taka

    A kāpēc PIN jābūt ierakstītam čipā? Man šķiet, ka tas notiek šādu – tu ievadi PIN un šos datus nosūta uz izdevējbanku, kas salīdzina ar saviem datiem, un pasaka, vai tas ir pieņemts vai nē.Uz čipa glabāt PIN pat šifrētā veidā ir riskanti, jo tieši čipkartēm ir paredzēti off-line darījumi. Tas nozīmē, ka pielāgotā off-line iekārtā ar brute force metodi PIN varētu viegli atkost.

    Atbildēt
  13. kintu

    Piedod Taka, iepriešējais koments bija mans. Paypal kartei es PIN varu nomainīt online. Tas nozīmē, ka uz pašas kartes PIN vispār neglabājas. Atļaut to mainīt vai nē, ir atkarīgs no bankas politikas. Hansabanka PIN mainīt neļauj un man tas šķiet stulbi, jo, ja mans PIN ir nejauši kādam kļuvis zināms, tad iespēja to nomainīt padarītu karti daudz drošāku.

    Atbildēt
  14. kintu

    Nezinu gan, manai kartei to iespēju Hansabankas ATM nerāda. Un es prasīju darbiniecei filiālē un viņa atbildēja, ka tas nav iespējams.

    Atbildēt
  15. Taka

    Tā kā man ir Swed/Hansa karte tad es viņām PINu nomainīt nekur nevaru.
    Tāpēc arī saku – banka saka ka nevar, bet patiesībā banka vienkārši nenodrošina tādu iespēju savos bankomātos. Nu vismaz naudas izņemšanas, naudas iemaksas mašīnas izmantot sanāk samērā reti.
    Protams, es neesmu apskraidījis VISUS Hansenes bankomātus, var būt ka ir kāds 🙂

    Atbildēt
  16. Raivo

    Es saprotu tā, ka ja nozog karti, tad tā ir tikpat droša/nedroša pret ļaunprātīgu izmantošanu kā parastā karte – t.i. ja zagis kodu zin, tad naudu viņš var izņemt, zaglis kodu nezin vai mēģina kodu 3x uzminēt – karte tiek bloķēta tāpat kā tas ir ar parastajām kartēm.
    Un tas, kas šo karti parada drošāku, ir ka vairāk nav jābaidās, ka bankomātā vai veikalā kartes magnētisko celiņu varētu slepus nokopēt un zinot pin kodu lietot kartes kopiju tāpat kā oriģinālo karti.

    Atbildēt
  17. Raivo

    Papildinājums to Bubu – piemeram karte tiek padarīta droša pret šo http://pods.lv/2008/11/09/kijeva_bankomatos_ir_uzstaditi_skimmeri/

    Atbildēt
  18. Raivo

    Papildinājums nr. 2 kad noskatījos videoklipu, tātad kaut kas līdzīgs telefonbankai, kur piezvanot bankai, iespējams veikt maksājumus ar kartes kodu palīdzību.
    Es biju iedomājies tā – tu pieej pie bankomāta, ievadi uz kartes pin kodu, tā ģenerē vienreiz izmantojamu kodu, ieliec karti bankomātā, vienreiz izmantojamais kods tiek nolasīts un maksājums apstiprināts.

    Atbildēt
  19. U

    Taka: Swedbankas kartēm pin kodu var nomainīt naudas iemaksas bankomātos. Zinu 100%, jo mainīju pin kodu savai kartei bankomātā Dominā.

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *