AKKA/LAA darbiniekiem algās izmaksāja gandrīz 400 000 latu

Tagad ir skaidrs kāpēc tik ļoti tiek lobētas AKKA/LAA intereses valdībā. Laacz bija paturpinājis tēmu par AKKA/LAA vēlmi veikt izmaiņas ministru kabineta noteikumos un palielināt nodevu uz atlikušajiem datu nesējiem.

Kāds labdaris bija noziedojis dažus latus un nopircis no Lursoft datubāzes AKKA/LAA 2007.gada pārskatu, ko laacz pie sevis ir arī nopublicējis. Ja pareizi atceros, tad Lursofts neļauj šādi izplatīt viņu publicēto informāciju, tāpēc baidos, ka šo pārskatu var palūgt izņemt. Bet pastāv arī varbūtība, ka cilvēces vardā tas nenotiks un šis pārskats būs pieejams arī turpmāk.

Es biju autā, kad pamanīju cik liels ir algu fonds AKKA/LAA darbiniekiem.

Precīzāk 396 114 lati tika izmaksāti AKKA/LAA darbinieku algās. Nav brīnums, ka viņi tik ļoti cenšās ieviest savu kārtību un savākt visu iespējamo naudu no cilvēkiem.

Principā sanāk, ka visus ieņēmumus notrallina citos izdevumos, kas sastāda 215 560 latus un algās. Ļoti laba shēma, lai nepaliktu lieka nauda, ko vajadzētu kādam autoram atdot.

Es atļāvos vēl izkopēt atšifrējumu Citiem izdevumiem, lai būtu skaidrs kā tā nauda ir sadalīta pa izdevumu posteņiem.

128 thoughts on “AKKA/LAA darbiniekiem algās izmaksāja gandrīz 400 000 latu

  1. normunds

    Paklau, vai tu maz pievērsi uzmanību cik akka-laa ir darbinieku? Normāls algu fonds, tu pats par 400Ls mēnesī strādā?

    /šī jezga no traģēdijas jau ir pārvērtusis farsā. es pagaidīšu pārējo pza rindu interpretāciju.

    Atbildēt
  2. CooLynX Raksta autors

    Vidēji 36 darbinieki. Algās aprēķināti 378994 lati. Sanāk, ka vidēji uz cilvēku 877 lati. Organizācijai, kas neko neražo, neko nepārdod un tikai savāc nodevas. Eleganti!

    Atbildēt
  3. normunds

    877 lati.
    Jā, kā mēnešalga tas ir ārkārtīgi grandiozs cipars.

    atgādināt cik saņem LTK un LB šefi? Pa abiem laikam sanāk viens akka-laa algu budžets.

    Atbildēt
  4. CooLynX Raksta autors

    normunds, ja tu neesi saistīts ar šo organizāciju, tad kāpēc tā cepies. Es jau neko sliktu par viņiem nerakstu – tikai patiesību. Ostaps Benders iet pensijā, salīdzinājumā ar AKKA/LAA shēmotājiem.

    Atbildēt
  5. rbm

    Brīnums, ka lai administrētu šos līdzekļus ir nepieciešami veseli 36 darbinieki. Pie tam ja var pareizi saprast, tad 795 tūkstošiem Ls ienākumiem, tikai 215 tūkstoši atgriežas pie autoriem. Vai tiešam autori ir pelnījuši saņemt tikai 27% no ieņēmumiem?

    Atbildēt
  6. Ingus

    rbm, es gan nemāku lasīt gada pārskatus, bet lapā nr 9 ir vēlviena tabula, kur figurē pavisam citi cipari – atlīdzībās iekasēti > 4 milj Ls. Bet 13. lapā, ka izmaksāti ir ~2 milj Ls.

    Atbildēt
  7. rbm

    normunds, LTK šefs sniedz pakalpojumus, vada vairāktūkstošu darbieku kolektīvu samērā sīvas konkurences tirgū, savukārt LAKKAKAKA kā monopols iekasē paša noteiktu nodevu.

    Tas ir līdzīgi kā ar SIA Rīgas radiotranslācija , kas ik gadu iekasē ap 4milj Ls no rīgas mikrorajonu iedzīvotājiem par dzīvokļos ierīkotām raditočkām. Jautājums – ck no jums mājās radio klausās caur šo uzpraikti?

    Atbildēt
  8. CooLynX Raksta autors

    Papildināju rakstu, lai būtu skaidrs, ka tie 215k nav autoratlīdzībās izmaksātās summas, bet gan viņu izdevumu pozīcija.

    Atbildēt
  9. rbm

    ingus, OK iekasēti 4milj, no kuriem adminstrēšanai un saistītiem izdevumiem aizgājis 0,7milj tātad 20% noēsts administrējot.

    Tāpat interesanta pozīcija pārskatā – nekustamais īpašums par 0,5milj Ls nez no kurienes tas radies?

    Atbildēt
  10. Eduards Ozoliņš

    Šokējoši cipari! Domāju, ka ir pēdējais laiks pārskatīt AKKA/LAA darbības likumību no: 1)Latvijas likumdošanas ; 2)Satversmes ; 3)Eiropas likumdošanas puses, jo AKKA/LAA nav valsts institūcija, kam ar šādām lietām būtu jānodarbojas, tā ir biedrība (nevalstiskā organizācija, kuras mērķis nedrīkst būt gūt peļņu, tas var būt tikai līdzeklis mērķa sasniegšanai, tātad, faktiski šis punkts tiek pārkāpts, jo organizācijas pamatuzdevums ir kļuvis sekundārs) un biedrību nodibināt var ikviens.
    Piemēram, es varu rīt izdomāt nodibināt uz mata tādu pašu organizāciju, ar tādiem pašiem mērķiem un paziņot, ka tagad es, mistisku autoru vārdā, iekasēšu nodevas, AKKA/LAA taču nav nekāds monopols. Cits jautājums ir par to, vai kāds to uztvertu nopietni, jo likumīga pamata manām darbībām nebūtu un tāds nav arī AKKA/LAA, ja vien mēs dzīvotu tiesiskā valstī – Latvijā un nevis banānrepublikā.
    normund, es, piemēram, strādāju par 00.00 Ls mēnesī, vadu nekomerciālu interneta radiostaciju, kas negūst itin nekādu peļņu, turklāt esmu vēl papildus pārējiem izdevumiem spiests AKKA/LAA pārskaitīt vairākus desmitus latus mēnesī. Kur ir loģika?
    Un jā, es esmu 100% pārliecināts, ka, ja AKKA/LAA darbinieki vairs nedrīkstētu saņemt savas trīsstāvīgās algas, bet viņiem savs “cēlais mērķis” pabarot Latvijas šlāgermūzikas industriju, kuru no mūsu visu naudas jau tā cītīgi baro Latvijas Radio 2, būtu jāīsteno brīvprātīgi, ātri vien šī organizācija pazustu no zemes virsas.

    Atbildēt
  11. R

    Nu izdomājuši arī salīdzināt ciparus ar Latvenergo, kas ir reāls, ražojošs uzņēmums. Runa te vairāk ir par pašu bezjēdzīgo un necaurskatāmo sistēmu un mūsu banānijas likumiem. Ja to visu atbilstoši nointerpretē, sanāk, ka kaut kādai mistiskai LKAKAI pienākas procenti pat no tā, ka es iepiržu mikrofonā un to atskaņo radio lāga, pat ja es ar viņiem nekādā veidā neesmu saistījies…

    Atbildēt
  12. normunds

    trīsstāvīgās algas

    Atgādināšu: vidējā trīsstāvīgā alga Eduardaprāt ir 877 Lati mēnesī! Tak viņi visi saņemot tādu Algu noteikti ir Miljonāri!

    ak jā, tā bija ironija. piedodiet.

    Atbildēt
  13. ithink.lv

    Vidējā alga 877 ir dafiga. Vidējā! Uz 36 darbiniekiem.
    Pieņemsim, ka 10 darbinieki dara vienkāršākus darbus un saņem 500lvl. Uz pārējiem 26 nu jau alga sanāk 1022lvl.
    Pieņemsim, ka nākamie 15 darbinieki ir labāk apmaksāti un saņem 750lvl. Uz pārējiem 11 paliek nu jau 1393. Labs cipars. Patiešām labs.

    Atbildēt
  14. normunds

    Kas mani fascinē ir ka gandrīz neviens no komentāros nosauktiem cipariem nav pareizs. Nav nekāds brīnums, ka no klātesošajiem gandrīz neviens nesaprot ar ko nodarbojas akka-laa, , kas ir tās biedri un kāda ir tās likumiskā bāze, jo to izprast ir vēl sarežģītāk nekā pareizi norakstīt 6 ciparus.

    kā jau minēju, gaidīšu pārējo pza rindu interpetācijas 🙂

    Atbildēt
  15. normunds

    eco, normundaprāt 916.93Ls mēnesī ir normāla alga. No tās vēl ir jāatskaita iedzīvotāju ienākuma nodoklis un tad reālā vidējā alga ir nedaudz virs 600Ls. Lai paceļ rokas tie, kas šo algu uzskata par lielu un ir gatavi nedomājot mainīt darbu, ja viņiem tādu piedāvās.

    Atbildēt
  16. Janka

    Normundiņ, tak paskaidroja Tev pēdājās dienās jau:
    1) AKKA-LAA nodarbojas ar klaju parazitēšanu
    2) Biedri ir burlaku bariņš
    3) Likumiskā bāze – politisks atbalstīts “bezpreģels”

    Un tagad pasaki, kas tur slikts, ka sabiedrībā veidojas atbilsošs viedoklis?

    Atbildēt
  17. ithink.lv

    Normund, Tavi vienīgie komentāri ir, ka skaitļi tiek interpretēti nepareizi. Pasaki kā tad ir pareizi. Vai arī īsti nav ko teikt?

    Atbildēt
  18. normunds

    Normund, Tavi vienīgie komentāri ir, ka skaitļi tiek interpretēti nepareizi.

    Hmm, disleksija? Es rakstīju – šeit uzrakstītie cipari ir nepareizi, es nerakstīju, ka tie tiek nepareizi interpretēti, jūs jau līdz nepareizai interpetēšanai netiekat 🙂 Coolynx minētā alga 877 Ls ir nepareiza, jo 396114 latus izdalot ar 12 un pēc tam 36 man sanāk 916.93 lati mēnesī vidējā alga. šis 795 tūkstošiem Ls ienākumiem, tikai 215 tūkstoši atgriežas pie autoriem. arī nav pareizs. Un tā tālāk. Es gaidu cilvēku kurš mācēs pareizi norakstīt no tabulas ciparus 🙂

    Atbildēt
  19. KKTK

    Citi izdevumi ir prēmijas un nauda lobijiem valdībā?

    Soc. apdr. maksājumi gan ir nevis polises darbiniekiem, bet gan valsts nodoklis – http://lv.wikipedia.org/wiki/Soci%C4%81lais_nodoklis

    Atbildēt
  20. bezmiegs

    man tad jau driizaak gribeetos teikt ka 600 Ls ir liela vai maza alga atkariibaa no pienaakumiem… ja es vareetu teiksim seedeet urbinaat degunu un 1nreiz meenesii kaut ko izdariit tad 600 Ls ir vaajpraatiiga alga… te arii rodas tas ko mums paarmet ka gribam lielas algas bet produktivitaate ir zem katras normas un “imiteet darbiibu” neskaitaas straadaashana diemzheel

    un iespeejams nemaaku lasiit tabulas pareizi bet nevienaa punktaa nav teikts ka autoriem vispaar kaut kas tiek atdots… ja nu vieniigi tie nav citi izdevumi kas ir apakshpunkts zem citiem izdevumiem… taa ir anekdote vai kas? tb smieties vai raudaat?

    Atbildēt
  21. micro

    Interesanta ir XI pozīcija – citiem vārdiem “Peļņa”. Jo īpaši, ja tiek ņemta vērā VIII pozīcija. Izskatās, ka organizācija spējusi pār-īstenot sevis uzstādītos mērķus un pat gūt peļņu. Man vairāk šis uzņēmums saistītos ar bezpeļņas principu, jo viņi takš strādā citu interesēs!!! Sanāk, ka peļņa ir apzināti neizmaksāta autoru atlīdzība!

    Atbildēt
  22. Poasis

    Piedod, Normunds, bet ~800ls alga ir liela summa, ja reiz tu šo organizāciju centies pielīdzināt valsts iestādei.
    Valsts iestādēs tādas algas nav kuram katram, tāpēc priekš biedrības, kurai pēc statūties jānodarbojas ar brīvprātīgu darbu bez atlīdzības, 800ls katru mēnesi.. tas ir vairāk nekā daudz.

    Atbildēt
  23. Onkuliņš

    lielos vilcienos ko jūs te perās 800-900ls ir vai nav normāla alga; tak ņemot vērā ka AKKA ir parazīti tad man kaut 100ls mēnesi būtu bonus kurus varētu dabūt neko nedarot tikai urbinot pakaļu un izdomājot jaunas shēmas

    un normunds ir kaitinoš – tipa es te beigi vissu zinu un taga seedeeshu gaidīšu kāmēr kāds uzrakstīs pareizo atbildi 🙂 – imho normunds pats neko nezin ja zinātu tad būtu jau ar info padalījies. a tā mētāties ar frāzēm jūs te visi rakstat nepareizi un es gaidīšu kāmēr kāds uzrakstīs pareizi var arī 4gadīgs bērns 🙂

    Atbildēt
  24. micro

    Ls 600 uz rokas ir diezgan pieklājīga aldziņa. Es pēc tādas braucu uz Rīgu un rakstu PPS’us un PPA’sus, ik dienas ceļā pavadot vismaz 2 stundas! Tā ka nav te ko sprēgāt tādiem liekēžiem kā Normundam, kam tāla ir ikdienas realitāte!

    Atbildēt
  25. micro

    @KKTK
    pie ‘Citi izdevumi’ ir atsevišķs postenis ‘darba aizsardzības izdevumi, darbinieku veselības apdrošināšanas polises’, šo ciparu, dalot ar pieņemtiem 36 darbiniekiem, arī sanāk Ls 284. Darba aizsardzībai bija kāda valsts nodeva, bet tā bija minimāla, liekas ap 1.50 Ls mēnesī! Tā ka polišu cenas ar iespaidīgas!

    Atbildēt
  26. mihy

    Te jau nav runa tikai par tīro algu. Šāda tipa iestādes jau labi apzinās, ka algām ir jāizskatās ne pārāk grandiozām. Protams, viņi nesaņem LS 3 000 mēnesī katrs. Bet vienmēr vēl jāatceras -> komandējumi (dienas naudas), tehnikas iegādes darba vajadzībām, utt.

    Man ir grūti spriest par viņu darba efektivitāti (vai visiem tiešām šis ir vienīgais naudas ieguves avots!), jo pat parādu piedziņai tērēta nopietna summa…

    Nav būtiski – vai kļūda kādam aprēķinos ir Ls 100.
    Būtiskāk ir izvērtēt kādu labu gūst no šīs organizācijas sabiedrība?

    Ja jau visi ir samaksājuši teorētisko pārkāpumu (nomaksājot nodokli par datu nesējiem), vai tad mūs vēlreiz var sodīt par pirātismu???

    Tad labāk lai šie 40 cilvēki iet un cīnās pret pirātiem -izveidojot LIELUS sodus likumdošanā – tā būs laba iespēja iekasēt daudz lielāku naudu, samaksāt lielāku naudu parādu iekasētājiem un sabiedrība būs laimīga – SODĪS tikai (!) sliktos!!!

    Un tad arī vēl tikai neaizmirst izmaksāt arī tiem mūziķiem (u.c. censoņiem) par tieši viņu autortiesību pārkāpumiem!

    Sviestainā Latvija… kas ļauj sev d*** uz galvas un vēl papīru padod…

    Atbildēt
  27. Qued

    Āksti. Pirms spriest, ko dara 36 darbnieki, mož vajadzētu pajautāt tam uzņēmumam, ko darbinieki dara? Varbūt visam ir vienkāršs, saprotams un jēdzīgs izskaidrojums.

    Atbildēt
  28. CooLynX Raksta autors

    normuds, ja iepriekš es sajūsminājos par to kā tu visu laiku manipulē ar dažādiem datiem un pasniedz tos pilnīgi atšķirīgi jeb sev vēlamā gultnē, tad šobrīd jau tas ir kļuvis, kā tu pats saki, par farsu. Cik var ņemties un tajā pašā laikā pilnīgi neko konstruktīvu nepateikt? Kaut vai pēdējais komentārs, kurā tika izmantota daļa no mana teksta un klāt piedzejots savs:

    Vidēji 36 darbinieki. Algās aprēķināti 378994 lati. Sanāk, ka vidēji uz cilvēku 877 lati.

    Tava interpretācija:

    Coolynx minētā alga 877 Ls ir nepareiza, jo 396114 latus izdalot ar 12 un pēc tam 36 man sanāk 916.93 lati mēnesī vidējā alga.

    Kā, lai no šādiem komentāriem atrod iebildumus? Varbūt pamēģini nedaudz konstruktīvāk, vai arī nejauc iekšā mani savos demagoģiskajos tekstos.

    Vai es skaidri izteicos?

    Atbildēt
  29. micro

    Tikko pamanīju, ka nav Ienākuma nodokļa postenis – toč nav, vai tik šajā lapā??? Tad viņu peļņa vēl neapliekas ar nodokli!!! O_O

    Atbildēt
  30. CooLynX Raksta autors

    micro, iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir gada atskaitē, bet nav šeit ielikts. Par 2007.gadu ir samaksāts darba algās IIN 96539.90 ls.

    Atbildēt
  31. Artis

    Man tikai nav skaidrs, kapeec, lai kāds tai akalaa vispār maksātu, ja tā darbība ir prettiesiska? Ja reiz prettiesiska tad vienkārši visi beidz uzturēt to kantori un miers. Uz sakropļota tirgus rēķina tiek uzturēti 36 darbinieki – es pat nezinu 36 latviešu mūziķus, kuru darbi būtu tik vērti, ka tos atskaņo tik bieži, ka būtu tos pašus 800Ls mēnesī pelnījuši. Kaut kā stulbi, ne? 36 darbinieki uztur pāris mūziķus … sviests.

    Atbildēt
  32. Pozners

    Es ciest nevaru AKKA/LAA. Bet šis ieraksts un kaukšana komentāros ir vienkārši nožēlojami tizli.

    Coolynx, tev acīmredzot aizsitas elpa no cipariem, kas lielāki par pāris tūkstošiem. Varu tevi apbēdināt, paņem jebkura uzņēmuma vai iestādes ciparus, kuriem ir pāri pār desmit darbiniekiem, un ja viņi nesaņem aplokšņu algas, šie cipari būs gandrīz tikpat iespaidīgi.

    Varu saderēt, ka AKKA/LAA algo juristus. Un varu saderēt, ka kvalificēts jurists nemaksā lēti (Man pazīstams labs advokāts prasa Ls50/h, bet nu konsultācija protams ir stipri dārgāka nekā algots darbs).

    Es atkārtoju. Es uzskatu, ka AKKA/LAA un autortiesību modelis, ko viņi izmanto, ir novecojis, neatbilstošs un orientēts nevis uz autoru, bet gan uz lielo izdevniecību (Troicka vārdiem – liekēžu) bagātināšanu.

    Taču šāda ņerkstēšana, mēģinot aiz matiem izvilkt dajebko, un pēc tam ilgi un dikti ķeskāties tur, kur jau prātā saliekot pāris ciparus, var redzēt, ka nav nekāda krimināla… nu, tas nav nopietni ņemams. Tas diskreditē.

    Atbildēt
  33. CooLynX Raksta autors

    Pozners, vai tu varētu precizēt, kas bija domāts ar vārdiem

    Bet šis ieraksts un kaukšana komentāros ir vienkārši nožēlojami tizli.

    Vai es pareizi sapratu tavu domu, ka tev ir pārliecība par to, ka viņi algo augstas klases speciālistus, lai viņu darbības būtu juridiski korektas un tajās neviena no institūcijām neatrastu krimināli sodāmu rīcību un šī iemesla pēc nav vērs par to diskutēt?

    Atbildēt
  34. rbm

    Normunds, es atzinu savu kludu un izlaboju savus ciparus. Bet paliek jautajumi – 1. par ko padome sanema 17000 ls
    2. no kurienes biedribai ir nekustamais ipasums un kada ir ta izcelsme
    3. Vai shi biedriba nebutu japarsauc par valsts jo pec butibas si organizacija iekase un administre nodokli
    4. Kada pec normunda ieskatiem butu taisniga komisija par sis nodevas iekasesanu? Vai sa briza ap 20% ir samerigi?

    Atbildēt
  35. micro

    @ CooLynX – o.k.

    18. lapā ir interesants postenis “naudas līdzekļu noguldījums depozītos Hansabankā un SEB Unibankā” – Ls 2755000. Tai pat laikā 9. lpp., Ieņēmumi no banku uzkrātajiem % un depozītiem – Ls 107037!!!

    Smuka naudiņa, bet kas tos % saņems, jo pēc būtības tā nav autoratlīdzība.
    Otrkārt, autoratlīdzība noguldīta depozītā!!! WTF!!! Kaut kur komentos kāds minēja, ka mūsu radošie darboņi no ūdens un maizes pārtiek, tad vai šai organizācijai nav pienākums šo iekasēto summu pēc iespējas ātrāk izmaksāt likumīgajiem īpašniekiem? Bet viņiem tā stāv depozītā! 😀 Es ar labprāt tādu paturētu depozītā!

    Šitais sāk atgādināt Bankas Baltijas laikus, kad uz nakti izņēma naudu no firmas apgrozāmiem līdzekļiem, lai nopelnītu % un no rīta atliktu vietā! 😉

    Lai gan no otras puses, ja sanāk lielā ekonomiskā šaize un bankas aiziet pa burbuli, tad valsts garantē 20 000 Eur atgūšanu (valsts garantijas attiecas tik uz DEPOZĪTIEM). Bet tāpat jēgas nav, jo šie 20000 EUR (14000 ls) tik vien ir kā 0.5% no visas summas!

    Jo tālāk mežā, jo … interesē ko laacz izraks. Šoreiz viņš ir mācījies no savām kļūdām, respect!

    Atbildēt
  36. pozitivus

    Normund,
    faktus cel galdā faktus, kas neliek man domāt:”Kaka ir valdības stūķēta organizācija ar kārtīgi ierubītu % nodokli, katram pircējam”.
    Kādreiz bija sižeti “Padumjā Latvija”, te reiz var teikt, ka brīdī, kad valstī notiek cina ar inflaciju, gandrīz likvidējot pat ministrijas; te ierubī vēl lielākus nodokļus datu nesējiem, lai tādas parazītorganizācijas kā akka-kakka varētu audzēt birokrātisko pumpu. Tā teikt, vieta, kur “svarīgiem” politiskās kultūras darboņiem pierakstīt sevi pie algu listes.
    Tā kā arī es šādu sviestainu nodokli maksāju par datu nesējiem, lūdzu detalizētu izdevumu atskaiti pa šādiem posteņiem:
    *komandējumi – uz kādām kanāriju salām braukusi podome vasaras atvalinājumos?
    *juridiskie pakalpojumi – caur kādu firmu un kuram Pēterim kontā ieskaitījāt?
    *informācijas iegāde – kādus bukletus un grāmatas iepirkāt pa 27k?
    Šite vajadzētu kādu kartīgu auditoru izlaist cauri un miers.

    Atbildēt
  37. KKTK

    Jā, atlīdzību autoriem viņi izmaksā 2x gadā, tātad likumsakarīgi, ka visu brīvo iegūto naudu viņi glabā bankā uz %, vienīgais autoram tos % nedod, tos nu gan patur sev.

    Paziņa izdevējs un ar mūziku tuvu saistīts man teica, ka uz papīra viss izskatās smuki un pareizi, bet neko lielu no šiem nevar nedabūt. Pills līgumos esot ar mistiskiem % un likmēm. Tātad shēma tikai viņiem ir zināma, no ārpuses diez vai ielauzīsies lai atrastu cik liels piķis aiziet par to ka viņi vienkārši ir forši un draugos ar valdības jumtu.

    Atbildēt
  38. normunds

    Kā, lai no šādiem komentāriem atrod iebildumus? Varbūt pamēģini nedaudz konstruktīvāk

    Coolynx, vai tu tagad vēlies teikt, ka dokumentā uz kuru tu atsaucies ir minētas aprēķinātās algas 378 994 lati? Un manis minētie 396 114 lati ir nepareizi? Un ja oponents tev aizrāda uz faktu kļūdu, viņš automātiski nemāk konstruktīvi diskutēt? Ja tas ir tiesa, es esmu gatavs tev atvainoties par to, ka norādīju uz tavām kļūdām, mea culpa.

    Atbildēt
  39. normunds

    Micro, tev ir pazīstams kāds grāmatvedības kursus beidzis cilvēks? Aizej pie viņa un aprunājies, jo tavi jautājumi par darba aizsardzību un ienākuma nodokli parāda tavu nezināšanu. Un nevajag apvainoties, es arī nezinu daudzas lietas, bet ja es nezinu php nianses es pajautāju cilvēkiem kas cērt zivi nevis cenšos interpretēt nepareizi.

    Atbildēt
  40. Artis

    Šķiet normuds strādā kaut kur par kļūdu labotāju, jo sava viedokļa viņam nav, bet visiem aizrāda par kļūdām, neprecizitātēm vai kaut ko tamlīdzīgu, bet lietas būtību jau tas nemaina. Un normunda vārdiem sakot, ja nezini to, ka zivis cērt zivju cirtēji, nevis programmētāji, tad nevajag ar to lielīties, jo tas parāda tavu nezināšanu 🙂
    Bet varbūt normunds ir tāds pats demagogs kā Artis Pabriks, kurš ir spējīgs 1/2 stundu runāt, bet nepateikt, neko, kas kādu interesētu.

    Atbildēt
  41. Pozners

    [Coolynx]: Vai es pareizi sapratu tavu domu, ka tev ir pārliecība par to, ka viņi algo augstas klases speciālistus, lai viņu darbības būtu juridiski korektas un tajās neviena no institūcijām neatrastu krimināli sodāmu rīcību un šī iemesla pēc nav vērs par to diskutēt?


    Tas arī.

    Bet galvenais ir tas. Ka cepties par algām, kamēr teorētiski pieņemot uz 36 darbiniekiem tās nemaz nav lielas, un mēģināt visādi izfinglierēt tā, lai tās izskatās pārdabiski lielas, es teiktu, ir zem tevis.

    Es teiktu, ka jācepās ir par nopietnām lietām. Par to, ka AKKA/LAA nosaka atlīdzību apmērus vienpersoniski. Par to, ka daļas no autoratlīdzībām nekādi NEVAR nonākt līdz autoriem, jo viņi ir miruši un viņu mantinieki nav zināmi. Līdz ar to jautājums – par ko īsti iekasējam. Par to, ka datu nesēju nodoklis kā tāds ir netaisnīgs, jo man ir jāmaksā par to, ko es varbūt nemaz nedaru. Un tā tālāk, un tā joprojām. Ir daudz lietu, ko var pateikt par autortiesībām un AKKA/LAA.

    Bet, manuprāt, cepties par to, ka (lai kāda šī organizācija būtu) tās darbinieki nesaņem vis minimālās algas, bet tādas, par kurām Rīgā var arī izdzīvot normāli – nu tas, manuprāt, ir točno tizli.

    Atbildēt
  42. micro

    Bļin, bet tas Normunds ir īsta suņanagla, t.i., kaut ko izspļauj bez jebkādiem paskaidrojumiem. Tie, kas otrā krastā – šitādi cipari, tādi cipari, bet tas tik – strups nē! 😉

    Bet par lietu. Es nedomāju, ka izdevumi par darba aizsardzību uzņēmumā ir lieli. Ir mums Darba aizsardzības likums, bet uzņēmumi parasti izpilda minimālās prasības. Attiecīgi es domāju, ka vismaz 90% no tās summas (ls 10252) ir veselības polisēs – 10252*0,9/36 ~ 256 Ls/cilv. (zinu no pieredzes; ne tik sen rēķināju produktiem pašizmaksas – tiešie darba pienākumi)

    Par Uzņēmumu ienākumu nodokli moš sastrēbu karstu, jo 6. lapā tabula izskatījās līdzīga P/Z aprēķinam, bet tai pat laikā būtība ta ir. No saimnieciskiem ieņēmumiem atņemam izdevumus un dabonam peļņu, no kuras samaksājam to ienākuma nodokli. (šis nebija manos pienākumos, tāpēc varbūt ar kļūdījos)

    Normunds var palasīties te:
    http://fm.gov.lv/page.php?id=1028

    Protams ir cits āķis, biedrībai var būt tāds īpašs juridiskais statuss … kā sacīt citi likuma priekšā ir vienlīdzīgāki par pārējiem.

    labs i, pietiek fantazēt, Normim ir arī taisnība, vakarā aiziešu pie savas paziņas, kura ar ir auditore – parunāsimies.

    Atbildēt
  43. micro

    @Pozners

    Jums vajag palasīt iepriekšējos rakstus, ar ko tad viss sākās.

    Algu apspriešana būtībā ir šī proces blakusprodukts, kas to neietekmē, tik atsevišķi indivīdi izdomāja par to pacepties – lai jau. Bet par problēmas būtību Jums ir tainība. Tā nav mainījusies …

    Domāju, ka tagad tauta nedaudz ievilks uz brīvdienām elpu, un diskusijas atsāksies pirmdien.

    Labi atpūsties visiem brīvdienās (arī tev, Normund, citādi mums nebūs oponenta)! 🙂

    Atbildēt
  44. normunds

    Attiecīgi es domāju, ka vismaz 90% no tās summas (ls 10252) ir veselības polisēs

    Es tagad cenšos saprast. Vai darba devējs nedrīkst pirkt veselības apdrošināšanas polises? Vai veselības apdrošināšanas polises tiek pieskaitītas pie naudas nopludināšanas?

    p.s pievienojos pozneram, šitā cepšanās par algām un veselības apdrošināšanu ir tizla, jo no gada pārskata ir redzams, ka nekādas astronomiskās summas nekur netiek tērētas. Tāda prasta piekasīšanās.

    p.s Bļin, bet tas Normunds ir īsta suņanagla, t.i., kaut ko izspļauj bez jebkādiem paskaidrojumiem. mana necilā pieredze interneta diskusijās mani ir iemācījusi izlaist long story. Tas nevienam nav vajadzīgs, to neviens nelasa. Līdz ar to es cenšos pēc iespējas mazāk deldēt klavieri. man ir dārgs kompis, vēl laikam trīs gadi būs jāamortizē 🙂

    Atbildēt
  45. ivanz

    ok, laikam jāpieliek klāt savs punktiņš šaj diskusijai:

    Algas/izdevumi ir ok, kā teica iepriekš Jeremy – noteikta administratīvās darbības izmaksas procenta ietvaros (~20%), taču man vairāk uzjautrina cits, atlīdzības atlikuma neizmaksāšana. Šī nauda būtībā ir domāta nezināmiem autoriem/nezināmiem izpildītājiem (tas ir – ja ir zināms, ka dziesmu izpilda grupa Saulesstariņi, tad nu nav reāli zināms, cik konkrēti cilvēku piedalās šaj kolektīvā/iedziedāja šo fonogrammu), un cik man ir zināms, gan AKKA/LAA, gan LaIPA šīs naudas diezgan brutālā veidā tur pie sevis, neizmaksājot nevienam! Ir vairākas problēmas, kādēļ šāda situācija pastāv:
    1)darbinieku nekompetence (tad nu ir otrs jautājums par adekvātām/neadekvātām izmaksām :))
    2)sistēmas trūkums
    3)negribēšana

    Pazīstot Paklones kundzi, es sliecos pie trešā varianta :))))

    Atbildēt
  46. Artis

    no 57. komentāriem kopā – 9 ir normunda, bet par lietas būtību viņš nerunā aizbildinoties ar klaviatūras nevajadzīgu deldēšanu – kaut kā neloģiski.

    Atbildēt
  47. normunds

    bet par lietas būtību viņš nerunā

    Jā, es pamanīju ārkārtīgi konstruktīvi iztirzātu vienas biedrības gada pārskatu. Starp citu mana grāmatvede nezin kāpēc vienu otru komentāru uzskatīja par ārkārtīgi uzjautrinošu. Vai man jāpalūdz viņai atvainoties?

    Atbildēt
  48. Artis

    Un atkal ne par lietas būtību. Būtība ir tāda ka 36 cilvēki saņem algu no nodokļa kurš visus pircējus, kas pērk cd, flash, utt automatiski padara par zagļiem un liek viņiem jau priekšlaicīgi samaksāt sodu – nodokli. Bet neviens to nekontrolē un līdz ar to arī šī te biedrība nenes atbildību – kaut vai par to, ka 90% matricu varbūt nemaz nesatur audio ierakstus un 90% sd karšu savu dzīvi sāk un beidz fotoaparātā, kurš nemaz nezin, kas ir MP3 fails. Ja šie 36 cilvēki būtu strādājuši pie tā, kā apkarot šo te autortiesību pārkāpšanu, kā legalizēt mp3 failus, kā ļaut cilvēkiem viņus pirkt, tad tas noteikti šobrīd jau būtu atrisināts, bet šobrīd jau n gadus šis te bariņš vienkārši skaita naudu un apliek visu, kas ir izdomāts un kur var kaut ko ierakstīt, ar nodokli. Labāk iesaki kādu variantu kā rīkoties, nevis stāsti par savas grāmatvedes humora izjūtu.

    Atbildēt
  49. Intuicija

    Starp citu mana grāmatvede nezin kāpēc vienu otru komentāru uzskatīja par ārkārtīgi uzjautrinošu.

    normundam pieder grāmatvede. Laikam būs vergturis kaut kādā AKKA/LAA līdzīgā parazītorganizācijā. Darbs — visu dienu sēdēt un rakstīt komentārus vairākos blogos. Un grāmatvedei ir laiks lasīt blogu komentārus un ķiķināt. Tā noteikti nav privāta struktūra.

    Atbildēt
  50. normunds

    Būtība ir tāda ka 36 cilvēki saņem algu no nodokļa kurš visus pircējus, kas pērk cd, flash, utt automatiski padara par zagļiem un liek viņiem jau priekšlaicīgi samaksāt sodu – nodokli.

    Redzi, tā kā es, atšķirībā no daudziem citiem šajā diskusijā iesaistītajiem esmu lasījis autortiesību likumu, es nevaru piekrist šim uzstādījumam. Es esmu izskaidrojis neskaitāmas reizes kāpēc šis nodoklis formāli ir pareizs un ne reizi neesmu teicis kādas ir manas personiskās domas par nodokli per se, mehānisms [būtība, nezinu kā lai to nosauc] ir pareizs. Bet tas nav traucējis lielai daļai diskutētāju mani nosaukt par akka-laa aizstāvi un apvainot visos iespējamos grēkos, es tikai brīnos kā man vēl nav piešuvuši pasaules finanšu krīzes izraisīšanu 🙂

    Atbildēt
  51. Artis

    vaitad tu tas nebiji? (attiecībā uz krīzi)
    Bet lai cik tad nebūtu dīvaini, domāju ka 90% no tiem, kas šeit diskutē, nav lasījuši šo likumu, es tajā skaitā, un tas ka ir kaut kāds likums, nenozīmē, ka tas ir loģiski, pareizi, un tagad visu mūžu visam tieši tā arī jānotiek.
    Katraa valstii ir pilns ar stulbiem likumiem, kuri būtu jāpārstrādā vai vispār jālikvidē, nu tad te par to arī tiek runāts, kā ir jāmaina likums, lai nebūtu šāds šmucis.

    rekur stulbi likumi ASV:
    Alabamā
    1. Aizliegts vadīt mašīnu ar aizsietām acīm.
    2. Aizliegts nēsāt mākslīgās ūsas, ieejot baznīcā.
    3. Sāls likšana uz dzelzceļa sliedēm tiks sodīta ar nāvi.
    4. Aizliegts pieķēdēt savu aligatoru pie ugunsdzēsēju ūdensbākas.
    5. Lī apgabalā Alabamā ir aizliegts pārdot zemesriekstus pēc saulrieta.
    6. Aizliegts nēsāt saldējumu bikšu aizmugurējā kabatā.

    Aļaskā
    1. Nedrīkst skatīties uz aļņiem no lidmašīnas.
    2. Frizētavās ir aizliegts ievest ķengurus.
    3. Ir legāli medīt lāčus, taču ir nelegāli tos pamodināt un nofotografēt.
    4. Aizliegts izstumt alni no lidmašīnas, kura uzsākusi kustību.
    5. Štata polise ir tāda, ka negadījumiem jācenšas notikt reti.

    Arkanzasā
    1. Aizliegts nepareizi izrunāt Arkanzasas nosaukumu, atrodoties Arkanzasā.

    Kalifornijā
    1. Štata pašvaldība ir aizliegusi jebkuram mēģināt apturēt bērnus, kad tie rotaļājoties lēkā pāri peļķēm.
    2. Aizliegts ēst apelsīnus vannā.
    3. Par kodollādiņa uzspridzināšanu pilsētas robežās, draud 500 dolāru sods!

    Kolorādo
    1. Sievietēm ir aizliegts nēsāt sarkanas kleitas atrodoties uz ielām pēc septiņiem vakarā.

    Konektikutā
    1. Par braukšanu ar riteni ar ātrumu virs 100 kilometriem stundā, draud sods.
    2. Nedrīkst šķērsot ielu, ejot uz rokām!

    Floridā
    1. Var sodīt sievietes par aizmigšanu frizētavās ar matu žāvētāju galvā.
    2. Speciāls likums aizliedz lekt ar izpletni neprecētām sievietēm svētdienās. Vainīgās var tikt arestētas.
    3. Ja ziloni piesien pie stāvvietas skaitītāja, tad par to jāmaksā tik pat, cik būtu par mašīnu.
    4. Maiami ir aizliegts atdarināt dzīvniekus.
    5. Aizliegts pirst publiskās vietās pēc sešiem vakarā ceturtdienās.
    6. Aizliegts nodarboties ar seksu ar dzeloņcūku!
    7. Sievietēm lekt ar gumiju kailām svētdienās pirms pēcpusdienas ir nelegāli?!

    Džordžija
    1. Aizliegts piesiet žirafi pie ielas lampas.
    2. Aizliegts vannoties apelsīnu miziņās.

    Havaju salās
    1. Ja kādam nav laivas, viņš tiks par to sodīts.

    Nezinu cik šitas ir patiesi, bet nu internetā tādi klejo, pieņemu, ka varētu būt arī kādreiz kaut kādu apsvērumu dēļ pieņemti likumi, varbūt arī pilnīgas muļķības…

    Atbildēt
  52. normundam

    Pietiks reiz šeit rakstīt muļķības un aizstāvēt šlāgermūzikas mafiju. Piekristu MP3 atskaņotājiem, bet par to, ka fotografēju uz Compact Flash kartēm netaisos nevienam maksāt. Arī datoru izmantoju darbam, nevis šlāgermūzikas atskaņošanai.

    Atbildēt
  53. CooLynX Raksta autors

    normunds, parēķini pats – pārfrāzēju savu citātu un sarakstīju kā skolā bērniem, lai vieglāk saprast. 36 (darbinieki) * 12 (mēneši) * 877 (vidējā alga) nu nekādi nesanāk 396 114.

    Atbildēt
  54. KKTK

    normunds ir cilvēks kam patīk mazie, ātrie varoņdarbiņi. Ātri rakstā vai komentāros sameklēt kļūdu, iebāzt to acī un miers un laimīgs. Bet neies jau palīgā meklēt risinājumu situācijai – tas ir pārāk grūti un var neizdoties. Tiešam suņanagla. Krieviem ir vēl labāks vārds tādu apzīmēšanai bet te tomēr LV forums…

    Atbildēt
  55. normunds

    Coolynx, es vairs nesaprotu ko tu no manis gribi?

    Tu uzrakstīji otrajā komentārā: Vidēji 36 darbinieki. Algās aprēķināti 378994 lati. Es skatos gada pārskatā un redzu, ka algā izmaksāti 396 114 lati.

    Grūti atzīt, ka kļūdījies?

    Atbildēt
  56. normunds

    Coolynx, sanāk akka-laa savā gada pārskatā ir nepareizi uzrakstījusi izmaksātās darba algas? Pilnīgi laikam jāierosina VID nodokļu audits, ne?

    Kā jau es pašā pirmajā komentārā teicu – es ar prieku gaidīšu turpmākās pza rindu interpretācijas.

    KKTK: Ātri rakstā vai komentāros sameklēt kļūdu, iebāzt to acī un miers

    Man ir ieteikums: savus domu graudus pamatot ar faktiem un pārlasīt pirms nospiest send, tad man nebūs pie kā piesieties 🙁

    Atbildēt
  57. ZBH

    vispaar iraid lot incant, nafig AKKA/LAA vispaar iekasee nezinaam autor autoratliidziibs. nezinaamie autor tak neir ar AKKA/LAA parakstiijus liigum.

    Atbildēt
  58. CooLynX Raksta autors

    normunds, man patīk tava tehnika – nepadodies līdz pat pēdējam. 😀

    Redz, tu it kā no vienas puses te visus liec pie vietas un saki, ka neviens nemāk pareizi nolasīt pza, bet no otras puses uzrāvies uz tādas vienkāršas lietas.

    P.S.
    Un es neteicu un nesaku, ka AKKA/LAA grāmatveži ir kļūdījušies, jo nākamajā komentārā tu atkal man piesiesi to ko es neesmu teicis, lai gan patiesībā to jau paspēji izdarīt iepriekšējā komentārā, uzdodot šo jautājumu. 🙂

    Atbildēt
  59. normunds

    Un es neteicu un nesaku, ka AKKA/LAA grāmatveži ir kļūdījušies

    Tad kāpēc tavs cipars ir atšķirīgs no tā ko es redzu gada pārskatā? Ja tu spītīgi neatzīsti ka biji kļūdījies atliek secināt ka kļūdījušies ir akka-laa grāmatveži.

    Atbildēt
  60. CooLynX Raksta autors

    normunds, ja tu kaut nedaudz saprastu no grāmatvedības un pza, kā to esi izkladzinājis gan šajos komentāros, gan pie laacz blogā, tad šādus jautājumus neuzdotu. Tā kā sveicini vien savu grāmatvedi un iedod viņai vēl pāris komentārus palasīt, lai turpina vien smieties. 🙂

    Atbildēt
  61. CooLynX Raksta autors

    normunds, nja, Akismet sistēma ir jau novērtējusi tavu credibility – katrs otrais komentārs iet spamā. 😀

    Un, ja nopietni, tad tiešām pamēģini atrast kādu grāmatvedi un noskaidro šos jautājumus, lai nākamreiz neizgāztos kā veca sēta. Tad arī paturpināsim.

    Atbildēt
  62. normunds

    Un, ja nopietni, tad tiešām pamēģini atrast kādu grāmatvedi un noskaidro šos jautājumus

    Es ļoti šaubos vai mana grāmatvede būs tik advancēta, ka zinās teikt kāpēc coolynx tik cītīgi turas pie cipara, kas ir atšķirīgs no gada pārskatā ierakstīta.

    Atbildēt
  63. normunds

    Un, ja nopietni, tad tiešām pamēģini atrast kādu grāmatvedi un noskaidro šos jautājumus

    Es baidos, ka mana grāmatvede nebūs tik apķērīga lai izskaidrotu kāpēc coolynx komentējot izmaksātās algas ir minējis savādāku ciparu nekā rakstīts gada pārskatā. Es domāju, ka viņa teiks, ka coolynx savā meistarībā ir biš kļūdījies.

    Atbildēt
  64. /dev/null

    Nja, foršs bizness, praktiski neigeuldot neko, garantēti ienākumi. Ja jau man jāmaksā datu nesēja nodoklis par to, ka es varbūt ierakstu kāda mākslinieka darbu, tad es gribētu saņemt atlīdzību par to, ka es varbūt uzrakstu kādu pasaulslavenu skaņdarbu, ko kāds varbūt ieraksta kādā datu nesējā. A? Normund. Kur un kā var pieteikties?

    Atbildēt
  65. CooLynX Raksta autors

    normunds, jā, protams, ka viņa tā varētu pateikt, ja nebūtu redzējusi šo atskaiti un tieši tāpēc tu beidzot pārstāsi atbildēt citu cilvēku vietā un pajautāsi viņiem pašiem, ko viņi domā par to. 😉

    Atbildēt
  66. x-f

    CooLynX, ir 199 piketidejas atbalstītāji. Vajag sarīkot kaut ko, lai arī Normunds atnāk un nenogurstoši norāda, kas tad uz plakātiem, viņa un viņa grāmatvedesprāt, šķērsām sarakstīts.
    Varbūt pat nevajag piketu, bet flešmobu? Katrs tā neatkarīgi un pats par sevi noteiktā laikā, noteiktā vietā uz kādu stundiņu. :>
    Bet vispār man patīk Akismet domu gājiens..

    Atbildēt
  67. AMB

    Iz www.likumi.lv:

    10. Organizācija izveido profesionālo lietotāju reģistru, norādot personas nosaukumu un juridisko adresi. Organizācija profesionālo lietotāju reģistrā ietverto informāciju aktualizē katru mēnesi un uztur to publiski pieejamu. Profesionālo lietotāju reģistrā reģistrē:

    10.3. komersantus un valsts vai pašvaldību iestādes (aģentūras), kas tukšos materiālos nesējus un reproducēšanai izmantojamās iekārtas lieto savā darbībā, neizmantojot tos reproducēšanai personiskām vajadzībām un neatsavinot tos.

    Varbūt izveidot sabiedrisku organizāciju, kura komersantiem palīdzēs reģistrēties profesionālo lietotāju datubāzē un nemaksāt šo nodokli, pērkot datu nesējus? Kā teikt, uzliktu akmeni kaklā kaka-lakai, lai tiem 36 ir ko darīt 🙂 Žēl, ka tur nevar fiziskās personas aiziet ar saviem diskiem ar pašu uzņemtiem foto un backupiem un paprasīt naudu atpakaļ 🙂

    Atbildēt
  68. AMB

    Normunds: Tad kāpēc tavs cipars ir atšķirīgs no tā ko es redzu gada pārskatā? Ja tu spītīgi neatzīsti ka biji kļūdījies atliek secināt ka kļūdījušies ir akka-laa grāmatveži.

    Tas ir tāpēc, ka normunds, kā jau citi ir pamanījuši, neiedziļinās lietā, vienkārši uzmet aci un uzbrauc ne pa tēmu. Būtu Tu ielādejis PDFu un izlasījis gada pārskatu līdz galam, tad saprastu, ka CooLynX rakstītais “Vidēji 36 darbinieki. Algās aprēķināti 378994 lati.” nāk no gada pārskata punkta 2.5.3. Kāpēc tas atšķiras no 6.lpp. skaitļiem varēsi uzprasīt SAVAM grāmatvedim 🙂

    Atbildēt
  69. :D

    Normund beidz tak vienreiz spamot. Te jau daudziem ir radies priekshstats ka esi vareni kaartiigs viirs, iistens latvietis un sirdii taisniibas mekleetaajs, kas staigaa baltaa kreklaa un no riitiem eed klimpu zupu 🙂 Viss tak ir ok. Relax 🙂 Bet ja nu gadiijienaa esi no tiem viirinjiem kuriem rudenii ir veseliibas saasinaajumi tad man zeel jo pie daktera jau esi iekaveejis 🙂

    Atbildēt
  70. normunds

    AMB: žēl, par agru tu atklāji coolynx little dirty secret, es gribēju lai viņš pats pasaka.

    Ne velti es uzrakstīju par credibility, tā ir jocīga lieta.

    Līdzībās runājot: sēž veči un runā par lietu x. Viņi secina, ka ir par maz info un viens aiziet pie drauga pakaļ papīriem. Viņš atnes divas papīra lapas un visi turpina sarunu līdz izrādās, ka gājējs runā par lietām, kas nav uz galda rakstītajās lapās. Un kad viņam iebilst, izrādās, ka viņš uz galda no 20 lapām ir uzlicis vien divas. Pārējās jebkurš diskusijas dalībnieks drīkstēja iet viņam līdz un izlasīt. Tas nekas, ka uz galda uzlika tikai divas.

    Es turu savu vārdu un atvainojos coolynx, aprēķini bija pareizi, jāteic – tiesa, uz stundu viņš mani paķēra, līdz es sapratu, ka viņš runā par lietām, kas jālasa citur, pēc tam vienkārši palika interesanti.

    Atbildēt
  71. ivanZ

    vēlreiz – ir smieklīgi bazarēt par AKKA/LAA algām, labāk būtu uzdevuši sev jautājumu, kādēļ joprojām nav izmaksāta atlikusī summa vairāku miljonu latu vērtībā! Un nevajag teikt, ka nu nākamgad tas noteikti būs darīts, jo šis viss pasākums velkās jau no AKKA/LAA pastāvēšanas vēstures.

    Atbildēt
  72. CooLynX Raksta autors

    ivanZ, laikam manos rakstos ir pārāk daudz zemtekstu un ne katram ir lemts tos nolasīt. 🙂

    36 cilvēku komanda spēj iztērēt vairāk par pusmiljonu latu gadā un pēc pārskata spriežot kaut ko arī dara, bet tajā pašā laikā nav spējuši paveikt savas organizācijas pamatuzdevumu – izmaksāt autoriem viņiem pienākošo atlīdzību.

    Līdz ar to arī es neuzdevu šo banālo jautājumu, kas skar jau sekas, bet ķēros pie problēmas saknes – ko tie visi 36 darbinieki dara? Ja tā ir smalki izstrādāta naudas izkrāpšana lielos apmēros, tad tā ir krimināli sodāma darbība, ja tā ir vienkārši profesionālā nekompetence, tad ir taču jābūt kādai institūcijai, kas to varētu izkontrolēt un nomainīt neprofesionālos darbiniekus.

    Kā jau iepriekš vairākkārtīgi esmu minējis, tad man šis kantoris asociējas ar ļoti labi izstrādātu krāpniecisku shēmu.

    Atbildēt
  73. krāce

    Viss ir likumīgi un Jūs varat kaut apmest kūleni, bet tāds ir valdības likums :). Šito nodokli būs iekasēt. Kamēr būs politiskais jumts, tikmēr te viss ies uz velna paraušanu.

    Atbildēt
  74. asmo

    Iečekoju tos AKKA/LAA finstatus, no finanšu viedokļa tur atspoguļojums ir okei, likuma paredzētajā kārtībā. Protams kantoris izskatās pēc nelielas barotnes tajā strādājošiem cilvēkiem, bet tas man tikai tā šķiet.

    Tie 400000 LVL uz 36 cilvēkiem, nu ir labas algas, bet neteiktu ka kaut kas izcils, bet tad tas ir darbs attiecīgajām instancēm, kuras šo biedrību kontrolē.

    Bet šo to interesantu ar uzzināju patapinājuma atlīdzība, kuru automātā samaksā Kultūras ministrija un, kas ir cik saprotu 10% no krājumu papildināšanas izdevumiem. Tas ka autoriem atlīdzību izmaksā tikai reizi gadā ļauj nedaudz nopelnīt uz depozītiem papildus naudiņas, bet turēt tādu piķi kasē negrozot būtu noziegums (manā izpratnē).

    Vēl interesanti ka datu nesēju atlīdzība 521 k LVL nekādā veidā nav sadalīta bet vienkārši mētājas kreditoros pie nesadalītās atlīdzības, daļa no nesēju atlīdzības tiek atspoguiļota kā Pašas biedrības ieņēmumi, izskatās ka neviens naudiņu atpakaļ nav prasījis un tā akumulēsies tur līdz laika galam, pelnot procentus.

    Atbildēt
  75. Netinsh

    Njā puiki uztaisījuši ģeniālu biznesu. Nē nu es visu saprotu, bet nu naudas pelnīšana ar depozītnoguldījumiem (paldies Dievam ka ne ar akciju spekulācijām) BIEDRĪBAI kuras statūtos šāda darbība nav norādīta man nu nekādī nelīmējas kopā. Nekustamais īpašums par pusļimonu arī ir skarbi 🙂 Bet “nezināmo autoru autoratlīdzības” tas nu ir kronis visam. Kur Bodmanis ar savu cauro budžetu ibio – rekur nepiesieta nauda mētājas! Algās gan es neko kriminālu neredzu – nu nestrādā pašlaik vairs profesionāļi par ciparu bez vismaz 4 nullēm. Izdevumi arī sadalās vairāk vai mazāk normāli – pieļauju ka kāds kaut ko velk nāsīs, bet nu v preģelax razumnova. Neesmu no tiem, kas skaita svešu naudu, bet šajā gadījumā bet šajā gadījumā nauda ta ir mana un pārējo šeit komentētāju, kas kaut reizi mūža pirkuši matricu.
    Normunds neargumentē slikti, taču ļoti viegli pamanāma tendence glumi apbraukt sāpīgākos oponentu argumentus un piesieties par kļūdām, kas neietekmē kopainu pēc būtības.
    Var jau būt, ka Normundam nav tiešas saiknes ar AKKA/LAA bet nu no kau kurienes jau kājām jāaug, tā kā neticu ka cilvēks var tik kaismīgi un jāatzīst diezgan professionāli aizstāvēt parazītorganizāciju.Vai nu arī vīnš ir profesionāls demogogs un provokators, kas pieradis jebkurā tēmā nostāties opozīcijā vairākumam un “iemet akmeni skudrupūznī” tīri mākslas pēc – ir redzēti arī tādi 🙂

    Atbildēt
  76. normunds

    Nekustamais īpašums par pusļimonu arī ir skarbi 🙂

    Nekustamais īpašums ir ēka Čaka ielā kurā atrodas akka-laa birojs. No veselā saprāta viedokļa tas ir labāk nekā dzīvot īrētās telpās.

    Nē nu es visu saprotu, bet nu naudas pelnīšana ar depozītnoguldījumiem (paldies Dievam ka ne ar akciju spekulācijām) BIEDRĪBAI kuras statūtos šāda darbība nav norādīta man nu nekādī nelīmējas kopā.

    Rekur tieši vienu komentāru augstāk cilvēks saka, ka turēt kasē gandrīz trīs ļimonus un nepelnīt viņaprāt būtu noziegums. Es neesmu tik kategorisks, es saku, ka ir normāli, ka nauda grozās, galvenais lai šajos juku laikos netiktu pakāsta kā tas gadījās dažai labai Anglijas pašvaldībai, kas brīvos līdzekļus bija izvietojušas Islandes bankās.

    Atbildēt
  77. Vaards

    Var jau būt, ka Normundam nav tiešas saiknes ar AKKA/LAA bet nu no kau kurienes jau kājām jāaug, tā kā neticu ka cilvēks var tik kaismīgi un jāatzīst diezgan professionāli aizstāvēt parazītorganizāciju.Vai nu arī vīnš ir profesionāls demogogs un provokators, kas pieradis jebkurā tēmā nostāties opozīcijā vairākumam un “iemet akmeni skudrupūznī” tīri mākslas pēc – ir redzēti arī tādi 🙂

    Pieturos pie domas, ka Normunds šajā konkrētajā gadījumā pārstāv profesionālo demagoģiju. Vai tad Normundu neviens nepazīst? 🙂 Normunda profesionālās demagoģijas virziens parasti ir iestāties opozīcijā klasiskajiem “padomju bērniem”, kam valdība slikta, putru no debesīm mutē ar karotēm neviens neiebaro un “visi” zog.

    Mans viedoklis par šādām pusvalstiskām SIA ir tāds, ka vīzija parasti ir pareiza, bet veidojot pasākumu no nulles, tas parasti izveidojas visai kroplīgs. Un tādas Akalakas ir daudz. Vēl populārākas nozares tādiem veidojumiem ir Vides un Zaļo punktu padarīšana, dažādas aģentūras un ES fondi, valstiski visādi personāla, bezdarbnieku, sertifikācijas u.c. pasākumi.

    Jautājums drīzāk ir par to – vai izveidojot sākotnējos elementus tai vīzijai, tiks nodrošināti arī pārējie etapi un to iedzīvināšana? Vai arī paliksies tā, kā to “padomju bērni” saredz un jau izsaka galējās instances spriedumu.

    Atbildēt
  78. Netinsh

    To Normunds

    Par tiem depozītnoguldījumiem būtu normāli, ja nauda tiktu ieguldīta un pēc tam izmaksu brīdī proporcionāli vai citādi izdalīta. Bet pelnīt ar SVEŠU naudu un bāzt % to sev kabatā ir banku utml. finanšu institūtcija nevis “biedrību” privilēģija, pie tam arī tam ir sava cena – jāņem licence FKTK, jāpierāda noteikti aktīvi, rezerves, jāpieļauj drastiska kontrole un valsts iejaukšanās tavās iekšējās lietās utt.

    Atbildēt
  79. spoo

    Nesekoju līdzi aktualitātēm; jautajums vai kāds mēdijs šo informāciju ir pacilājis, izmantojot savus galus, vai arī Pasaules krīzes un Latvijas inflācijas temati vel nav sevi līdz galam izsmēluši?

    Atbildēt
  80. normunds

    Par tiem depozītnoguldījumiem būtu normāli, ja nauda tiktu ieguldīta un pēc tam izmaksu brīdī proporcionāli vai citādi izdalīta.

    Tas lūk, nebūtu normāli, akka-laa nav nekāda paju sabiedrība kurā labumu gūst visi tās biedri vienādā apjomā. Autortiesību maksājumus maksā proporcionāli tam cik autora dziesmas ir spēlētas nevis sadala ļimonus uz galviņām. Pēc tavas shēmas es labprāt uzceptu vienu songu un reizi gadā dotos saņemt depozīta procentu naudu, kurai nebūt ne mazākā sakara ar manis uzrakstīto dziesmu.

    Atbildēt
  81. ss

    Visa sākums ir savtīgos mērķos vai stulbi ( to nav viegli atšķirt) izstrādāti un Saeimas pieņemti likumi vai MK līmeņa normatīvie akti. Pēc tam visi kam netrūkst lobiju, pildot šos likumus, var likumīgi audzēt milzu birokrātisko aparātu līdz bezjēdzībai.

    Šodien katram bezideju cilvēkam visērtākā vieta ir sēdēt valsts pārvaldē un saņemt stabilu algu. Tāpēc valstī ir tik milzīgs pārvaldes mehānisms. Superdators vada zirgu pajūgu.

    Atbildēt
  82. normunds

    Šodien katram bezideju cilvēkam visērtākā vieta ir sēdēt valsts pārvaldē un saņemt stabilu algu. Tāpēc valstī ir tik milzīgs pārvaldes mehānisms.

    Tu joprojām runā par tēmu?

    Atbildēt
  83. normunds

    Nu bet es tak saku PROPORCIONĀLI 🙂

    redzi, ja autoram pienākas 0.07Ls par radio nospēlētu dziesmu, viņam nevar izmaksāt vairāk. Tad tā vairs nav autortiesību organizācija, bet SIA vai AS, kas nes dividendes.

    Atbildēt
  84. Netinsh

    normunds

    Nu bet AKA/LAKa tak ar nav organizācija kam ir tiesības ģenerēt profitu sev izmantojot svešus (autoru) līdzekļus. Cik saprotu vieņiem ir biedrības (bezpeļnas organizācijas) statuss nevis fonda utml. un ir tiesības savas darbības nodrošināšanai nepieciešamos % ieturēt bet ne jau vārīties…

    Atbildēt
  85. normunds

    un ir tiesības savas darbības nodrošināšanai nepieciešamos % ieturēt bet ne jau vārīties…

    draw the line – aiz ko naudas turēšana depozīta kontā tiek uzskatīta par nekrietnu vārīšanos?

    Atbildēt
  86. bezmiegs

    ak jel.. i think i’m going to be sick… cik daudz flame aizstaavot vienu organizaaciju var viens cilveekas izgaazt .. leave it.. you are alone my dumb friend…. zaglji vinji ir un liecies mieraa

    Atbildēt
  87. kma

    aiz to normund, ka tā ar šādu mērķi piedzīta. Akkai ir izdevīgi “tiesāties, piedzīt un oguldīt”, nevis parakstīt līgumu un “saņemt-izmaksāt”. Beidz ilzikties.

    Atbildēt
  88. xc

    Uzņēmēji skeptiski par papildu autoratlīdzības maksājumiem datu nesējiem
    http://www.financenet.lv/zinas/latvija/article.php?id=193504

    Atbildēt
  89. qic

    Algas varbūt ari normalas, bet kadi tie darbinieki? Tie ka sbīda šitadus likumus, te ari kalikums kļūst par darbiniekiem un turpmakos gadus katru mēnesi naudu saņem ne par ko.

    Atbildēt
  90. zagle

    davaika tas, kurš grib par 600 latie rukāt nejēgā, lai aiziet uz to iestādi!!! man viena paziņa tur strādā – un ne jau aiz mīlestības pret paziņu, bet jūsu patupo paurīšu informēšanas dēļ – tur ir tiešām jāstrādā.

    Tā ka savas haltūriņas un pa naktīm spiestos kodus varat iebāzt sev tur kur saule nespīd.

    Atbildēt
  91. ivanZ

    zaglej

    Da pajāt uz tiem 600/700/1000Ls. Runa iet par nereālo varku mazajā tirgū, nepildot savas funkcijas. Un ja jau šie cilvēki strādātu, tad rezultātā nebūtu vairāku ļimonu uzkrājumu hujzin kur. Un ja tagad grib pievienot 6% uzcenojumu visām elektroprecēm (jebal, ar ledusskapi tagad rakstīšu Paula dziesmas iekšā!), tad nu nekā citādāk kā par bandītismu es to nevaru nosaukt.

    Piedodiet par slāviskiem izteicieniem, bet nu zaebali jau šie gudrīši, kuri “strādā melnās miesās”.

    Atbildēt
  92. Baļķis acī

    To CooLynX!
    Tas ir ļoti skumji, ka jūs bez apstājas rokaties citu cilvēku darba lietās, izsekojat, ko kurš ,pēc jūsu domām, dara vai nedara un izdarāt savus pārgudros [aplamos] secinājumus.
    Pat nezinu, kur rodas tik dziļi neapmierināti cilvēki. Neapmierināti ar sevi un ar pasauli sev apkārt.
    Nav citu vaina, ka jums ir neizdevusies dzīve…
    Varbūt kādā brīdī jāpārstāj liet savu žulti uz cilvēkiem, kas to nav pelnījuši, jo dara godīgi savu darbu.
    Atliek tikai ieņemt galvā kādu nepamatotu ideju un ar to maldināt lasītājus.
    Tā ir nožēlojama rīcība.

    Atbildēt
  93. AMB

    To Baļķis acī – sasmīdināji 🙂

    Es arī nezinu, kur rodas tik dziļi neapmierināti cilvēki. Neapmierināti ar sevi un ar pasauli sev apkārt. Nav citu vaina, ka tādiem ir neizdevusies dzīve un VIŅI par pašsaprotamu pieņem, ka problēma, kas ir viņiem, ir arī citiem, šajā gadījumā CooLynx 🙂

    Un darbu, kurā visi datu nesēji tiek uzskatīti par zagļiem, nosaukt par godīgu darbu, var tikai Baļķis acī 🙂

    Atbildēt
  94. AMB

    labojums: Un darbu, kurā visi datu nesēju PIRCĒJI tiek uzskatīti par zagļiem, nosaukt par godīgu darbu, var tikai Baļķis acī 🙂

    Man likās, ka kolektīvā atbildība pastāvēja tikai PSRS laikos, nevis modernā sabiedrībā.

    Atbildēt
  95. Audiovizualais makslinieks

    Baļķis acī > Teksts izklausaas peec nika “Baļķis dirsā” :))
    Liels Paldies “CooLynx” par to, ka viņš rokas šīs smirdīgās kompaškas netīrajās blēžu lietās!

    Atbildēt
  96. Atbalss: Soon blogs » Mainīgais pirātisms

  97. Aleksejs

    Nez, kad pie mums kāds jurists papētīs AKKA/LAA biznesa modeli…
    Līdzīgi kā amerikā Harvardas juridiskās fakultātes profesoram ar diviem 3. gada studentiem ir uzsākuši prāvu pret RIAA izmantotajām metodēm – apgalvojot, ka tās ir nokonstitucionālas:
    http://techdirt.com/articles/20081030/0203582685.shtml
    http://www.usatoday.com/tech/news/2008-11-16-music-downloading_N.htm
    Imagine a statute which, in the name of deterrence, provides for a $750 fine for each mile-per-hour that a driver exceeds the speed limit, with the fine escalating to $150,000 per mile over the limit if the driver knew he or she was speeding. Imagine that the fines are not publicized, and most drivers do not know they exist. Imagine that enforcement of the fines is put in the hands of a private, self-interested police force, that has no political accountability, that can pursue any defendant it chooses at its own whim, that can accept or reject payoffs in exchange for not prosecuting the tickets, and that pockets for itself all payoffs and fines. Imagine that a significant percentage of these fines were never contested, regardless of whether they had merit, because the individuals being fined have limited financial resources and little idea of whether they can prevail in front of an objective judicial body.

    Atbildēt
  98. Atbalss: Comment on AKKA/LAA darbiniekiem algās izmaksāja gandrīz 400 000 latu by Aleksejs pie Blogs

  99. skalds

    Alga bruto – 916.93; alga neto sanāk = 663.20 Ls Vidējā… bet zinot ka parastie saņemtu piemēram uz rokas 400 Ls tad priekšniekiem sanāk diezgan zolīda alga- vispār kāpēc kautkādai biedrībai ļauj šitā saimniekot…kāpēc valsts organizācija nevar pārņemt viņu funkcijas?

    Atbildēt
  100. l0l

    skalds, jo ta ir Latvija. Tu tikai tagad saproti ka 18 gadu laikā viss ir nozagts, kā no valst budžeta, kā arī no musu kabatiem, un vel mums maksat kādus 30-50 gadus par kredītiem un tiltiem(kuru nauda ir kādiem kabatā)?

    Atbildēt
  101. Atbalss: Izdevīga nekompetence — dabas.untu.ms

  102. jhfjhfg

    Jā!!! Tas draņķa birkavs nodibināja organizāciju, kura sāka darbību parazitējot uz sakariem ar valsts struktūrām… Tur Birkavam bija savi čomi visur bija tolaik… Tālāk sākās ietekmes sfēras paplašināšana… Ši ekspansija gāja caur tiesām, tādejādi veidojot precedentus un ietekmējot likumdošanu… Tā kā tiesāšanās ir viņu galvenais pievienotās vērtības veidošanas instruments… Par tiem 24% viņi drīz varēs algot vēl vairāk darbinieku… Jau tagad viņi sev ir izveidojuši tik labu eksistences tiesisko vidi ka neredzu nekādu iespēju viņus nostumt malā. Kamēr viņiem ir kaut vai 1 biedrs (ierakstu kompānijas personā, bet tādu ir noteikti vairāk) tikmēr šitā banda ālēsies vēl ilgi

    Atbildēt
  103. Atbalss: Policija arestē E-bibliotēkas serverus | Pods.lv

  104. Atbalss: Parazīti tikuši līdz USB flash (zibatmiņām) kartēm | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *