Cepti sienāži brokastīs

Pirms pāris dienām skatījos kaut kādu raidījumu pa TV par to kā eksotiskajās valstīs cep dažādus kukaiņus un ar tiem baro tūristus. Es vēl padomāju, ka labprāt gribētu apmierināt savu ziņkāri un apēstu kādu siseni vai citu kukaini, kas ir smalki pagatavos restorānā.

Cepti sienāži

Šorīt pa ofisu staigāja kolēģe, kas visiem piedāvāja ceptus sienāžus no Meksikas. Visi smīnēja un šķobijās, līdz beidzot uzradās pāris drosminieki, kas paņēma un nogaršoja eksotisko maltīti. Es biju viens no viņiem. 😉

Bildītē, ko nospēru, šie sienāži ir nedaudz sarkanāki nekā tie, ko mēs garšojām.  Angliski tie saucas Chapulines. Šajā blogā ir labāka bilde, kas ir tuvāka realitātei.

Šorīt ēstie sienāži bija nedaudz brūnāki un pārsvarā bez kājiņām. Tā kā zobos nekas neķērās un nekur neviens nerāpoja.

Izaicinājums bija gana liels. Pirms tam nekad mūžā nebiju ēdis sienāžus vai līdzīgus kukaiņus. Paņēmu to sienāzi pirkstos un sākumā kārtīgi izpētīju. Interesanti taču apskatīties kāds tas izskatās. Nevar jau visu pēc kārtas bāzt uzreiz mutē. 😉  Izskatījās līdzīgs šim, tikai bez kājiņām, lai gan dažiem vēl bija arī kājiņas palikušas.

Cepts sienāzis

Tālāk jau hrm, hrm un lieta darīta. Cik nopratu, tad šie sienāži ir iesālīti un cepti. Man vairāk šķita, ka tas ir iesālīts un kaltēts. Pēc garšas atgādina kaut ko līdzīgu kā vobla. Tāds sālīts, kraukšķīgs un ar savdabīgu piegaršu. Ļoti labi ietu kopā ar alu. Patiesībā gribu vēl.

No aprakstiem sapratu, ka šos sienāžus gatavo kopā ar Chili mērci un tie ir tie, ko sauc par Chapulines. Mūsējie bija vienkārši sālīti. Noteikti gribētu pagaršot kādu ēdienu ar sienāžiem.

22 thoughts on “Cepti sienāži brokastīs

  1. agrix

    pirms laiciņa ēdu no taizemes vestos, tur bija arī skorpioni un prusaki, nekāda vaina. neēdamas likās tikai sienāžu kājas tur kur tie asumi ko gar spārniem berzē

    Atbildēt
  2. munky

    Der vēl noprovēt miltu tārpus (ideāla uzkoda pie alus, atgādina nenogatavojušos lazdu riekstus) un Madagaskaras sņācējprusakus (cepti garšo pēc rupjmaizes ar vistu).

    Atbildēt
  3. atis

    Sienāži ir baigi labā uzkoda pie alus. Vācijā kad pie meksikāņiem ciemos gāju, viņiem vienmēr bija svaigi apgrauzdēti – viņi gan īpaši nesālīja. Un pirka parastos mūsu zaļos sienāžus makšķernieku veikalā 🙂 Svaigus ēst gan neesot labi, jo kaut kādus tārpus iespējams dabūt

    Atbildēt
  4. budzis

    Ko tur kukini salit? Vinjaa iekshaa taa shljura pati par sevi i saalja 🙂

    Pie mums gan nez vai shitadus var tirgot – SESss panjems priekshaa pr antisanitariju ;D

    Atbildēt
  5. Mārcis Balodis

    Ceptu un ar sāli var visu apēst. Nekāds challenge.
    Pamēģini jēlas mantas dabūt iekšā, lūk tas jau ir interesantāk 🙂

    Atbildēt
  6. vimba

    Praksē ar tauriņķeramajiem rīkiem arī pa pļavām staigājām un ķerām lielos sienāžus. Cepām uz pannas ar saulespuķu eļļu tāpēc beigās garšoja pēc sēmočķam 😉

    Atbildēt
  7. Vaards

    Nav tik traki.
    Eeedu taizemee smuki pasniegtus skorpioninjus – taadi atsevishkji kuupunaati, ar astiiteem uz augshu (klienta klaatbuutnee tiem uz shkjiivja tiek nokniebti indes dzelkshnja galinji uz astes). Atvedu paaris bundzhas ar zhaaveetu visaadu prusaku asorti – iipashi neviens need. Garsho kaa parasts kaut kas sauss, chipsi, piem.

    Atbildēt
  8. flipo

    Savulaik man viens jaunsardzei piederošs jaunsargs stāstīja, ka izdzīvošanas nometnē viņi ir gatavojuši sienāžu putru.. nez cik tā patiesībā par putru, bet kā pagatavot zalkti viņš man nodemonstrēja.

    Atbildēt
  9. kembal

    *nevar jau visu pēc kārtas bāzt uzreiz mutē. 😉

    nu tu gan nepatiesibu staasti, kad biji mazs visu baazi 😉 pasaules iepazisana notika caur muti 😀

    Atbildēt
  10. ulzha

    Ir redzēts arī, kā svaigam Latvijas sienāzim norauj stilbiņus un ēd. Bet tas tā izklaides pēc, lai pārējais rumpis no makšķerāķa mazāk vairītos :/

    Atbildēt
  11. pele

    🙁 kā var cept tos jaukos radījumus??
    (un nejautājiet ar pretjautājumu par cita veida dzīvo radībiņu nogalināšanu. gaļu neēdu)

    Atbildēt
  12. Atbalss: Kā pagatavot Suši mājas apstākļos | Pods.lv

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *