Latvijā slēdz pirmos torrent serverus un aiztur divus lietotājus

Pirms gada policija uzsāka cīņu ar DC serveriem un to turētājiem, bet toreiz tika runāts, ka privātpersonas neaiztiks. Torrentu lietotāji turpināja apmainīties ar failiem un dzīvoja cepuri kuldami.

Vakar Edgars atsūtīja saiti uz kādu forumu, kur ir rakstīts, ka policija ir aizvērusi populārāko trakeri File.lv.

File.lv и все его проекты закрыты не неопределённое время.
Канал в ирце закрыт.Форум умер.

По слухам в серверную заявилась Экономическая Полиция и забрала около 40 компов.
Так же FileX и tralivali были задержаны. О FileX До сих пор ничего не слышно, хотя сегодня он был в ирце, а может и кто то с его компа. tralivali же ничего толкового не сказал. Только то что был в участке.

Forumā ir vairāki ieraksti, kur to autori raksta, ka viņiem ir reālas problēmas ar policiju.

Te ir viens no ierakstiem. Nemāku pateikt vai tā ir patiesība, vai nav.

никогда не думал что я так попаду, ладно у меня комп отберут, штраф, но сдесь я понял что у меня уголовное дело, это же клеймо на всю жизнь, минимум что я могу получить так это условный срок, не дай бог еще реальный срок, будет легче застрелиться, кто как думает, можно надеяться что все обоидеться, или всех заливал накроют?? я же всего заливал музыку, делился с вами, дело было добровольное.Знал бы что это так серьезна будет…ушел бы в отсавку  я просто в ужасе, как я влип, вот так всегда стараеся для народа,а потом тебе выходит все боком, даже незнаю что делать, … Лампа накажет чувствую по полной, придеться нанимать хорошего адвоката, есть у каво знакомый по таким делам, мне главное чтоб дело на меня небыло.. нетолько Тралика уже взяли, на днях и к Раптору приежали.. так что всех заливал тресут, мы считаемся как бы приступники.. на самом деле звучит бредова

Doto tēmu pārtvēra arī Times.lv. Viņi pieprasīja informāciju no policijas, bet vēl nebija saņēmuši atbildi.

Эта информация подкрепляется тем фактом, что в начале 2007 года FileX получил письмо от одной из немецких компаний, занимающихся продажей DVD-дисков с фильмами на территории Европы. В письме содержалось требование прекратить деятельность сайта или, по крайней мере, заблокировать на него вход для германских IP-адресов. В противном случае компания угрожала судебными исками.

Janka iemeta saites uz Notepad.lv un Netgames.lv, kur šī tēma tiek turpināta.

Šodien jau ir parādījusies preses relīze no policijas, kas apstiprina šīs runas par aizturētajiem torrent lietotājiem.

Argumentācija bija diezgan smieklīga.

Resoriskās pārbaudes laikā Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) EPP 7. nodaļas (Intelektuālā īpašuma aizsardzība) darbinieki konstatēja, ka kādā interneta resursā tiek uzturēts failu apmaiņas serveris torent klientu (failu apmaiņas programmas) izmantošanai un materiāli, kas tiek augšup un lejup ielādēti, ir autortiesību un blakustiesību objekti (video, audio, programmu faili). Lai resursa uzturētāji būtu tiesīgi piedāvāt lejupielādēšanai autortiesību un blakustiesību objektus, viņiem ir jāsaņem autortiesību un blakustiesību subjektu atļaujas, kas šajā gadījumā nebija saņemtas.

Tā kā vīri nemaksā nodevas, tad par to piesien lietu.

Tādējādi autortiesību un blakustiesību objekti tiek nelikumīgi izplatīti internetā,  pārkāpjot autortiesības un blakustiesības.
VP GKrPP EPP darbinieki aizdomās par minēto pretlikumīgo darbību organizēšanu aizturējuši divas personas– 1984.gadā dzimušu vīrieti un 1978.gadā dzimušu vīrieti. Vienam no aizturētajiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Pants izskatās diezgan nopietns.

Par minētajiem faktiem VP GKrPP Ekonomikas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148. panta 5. daļas  „Par Autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa”, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un 149. panta 4. daļas „Par nelikumīgām darbībām ar autortiesību un blakustiesību objektiem, ja to izdarījusi organizēta grupa”, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Ar dievu Latvijas torrenti?

120 thoughts on “Latvijā slēdz pirmos torrent serverus un aiztur divus lietotājus

  1. hmm

    patiesībā, baigi izskatās pēc kārtējā trika, lai iebiedētu tautu..palasiet to krievu valodas tekstu, šausmīgi velk uz tādu tekstu, lai tik vairāk dumiķīšus varētu nobiedēt un likt pazust..
    kā jau minēji, tad pēc smieklīgās argumentācijas tad varētu visus pēc kārtas trakerus nevis vienu..

    Atbildēt
  2. CooLynX Raksta autors

    Tieši tāpēc es vakar arī nenopublicēju šo ziņu, jo es arī sliecos domāt, ka tā ir iebiedēšanas kampaņa.

    Ievērības cienīga tā bija, jo policija teica savu traktējumu šiem notikumiem. Attiecīgi tur ir daļa patiesības. Tātad jāskatās uz to kā policija to traktē un attiecīgi jāpielāgojas šiem spēles noteikumiem, lai paliktu uz brīvām kājām.

    Atbildēt
  3. Buddhaed

    Foruma raksts krievu val. izskatās nedaudz jocīgs. Tāds īpaši biedējošs – tā teikt, lai citi nelien. Varbūt, ka man tikai tā liekas.

    Atbildēt
  4. normunds

    Nu ko lai saka, ir 21, gadsimts, cilvēki, kas ir tikuši pie kompja jau nu varēja saprast, ka nav tādas “dalīšanās”, tautas valodā to sauc daudz prastāk – par zagšanu vai tās veicināšanu…

    Atbildēt
  5. gerard

    Tagad kāds gudrinieks varēja ierakstīt, cik ļoti visu vajag šifrēt un kā sūtīt policiju vienu māju tālāk. Tā, lūk, praksē tas viss notiekās – vienkārši atsūta vēstuli un pēc tam atnāk onkuļi un neko neprasa šifrēt.
    Ja nenodropoja tabulas ar logiem, tad atliek tikai jautājums: vai būs ziepes arī parastajiem lietotājiem un uplaoderiem.

    Atbildēt
  6. Edgars

    Kā jau teicu iepriekš – apokalipse ir tuvu. Lieta ir tāda, ka ir iegūti logi, kur ir visu uploaderu ip-adreses, pamazām sāk tramdīt arī viņus. Uz doto momentu ir kādi 5-6 nopratināti, par pārējiem info nav. Piešūt pantu varēs elementāri, jo uz kompjiem ir kontents, un tas tika uploadots caur torrentu + vēl pieķēra, pirms tie tika izdzēsti.

    Atbildēt
  7. Atbalss: _undelete » Blog Archive » file.lv part3

  8. Aidus

    Tas pats kas ar thepriatebay. Slēdz gadiem ilgi a šie kā kakāja visiem uz galvas tā turpina darīt to joprojām. Pat demonoid pēc ilgāka laika atgriezās, lai gan izskatījās pavisam dziļš bezcers 🙂 Nu nevar neko padarīt viņiem 🙂 Un kamēr negrābstās gar privātajiem (nedomāju ka manas dzīves laikā tas notiks) tikmēr dzīvojam zaļi 🙂

    Atbildēt
  9. Aidus

    to gerard
    Nerausties. Parastajiem ziepes nebūs. Galu galā novilktō torrentu nfo failos bieži pavīd rinda : lietojams tikai iepazīšanās nolūkā, tipa patīk – pērc. Ar šo tekstu var manipulēt kā nu vien ienāk prātā 🙂

    Atbildēt
  10. Janka

    PAPILDINĀTS

    Lūk, Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas priekšnieces Sintijas Virses raksts par File.lv notiekošo:

    Par nelikumīgu autortiesību un blakustiesību objektu izplatīšanu internetā aizturētas divas personas

    Aizvadītajā nedēļā, Rīgā Ekonomikas policijas pārvaldes (EPP) darbinieki par nelikumīgu autortiesību un blakustiesību objektu izplatīšanu internetā aizturējuši divas personas, atsavināti trīs serveri.

    Resoriskās pārbaudes laikā Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) EPP 7.nodaļas (Intelektuālā īpašuma aizsardzība) darbinieki konstatēja, ka kādā interneta resursā tiek uzturēts failu apmaiņas serveris torent klientu (failu apmaiņas programmas) izmantošanai un materiāli, kas tiek augšup un lejup ielādēti, ir autortiesību un blakustiesību objekti (video, audio, programmu faili). Lai resursa uzturētāji būtu tiesīgi piedāvāt lejupielādēšanai autortiesību un blakustiesību objektus, viņiem ir jāsaņem autortiesību un blakustiesību subjektu atļaujas, kas šajā gadījumā nebija saņemtas.

    Tādējādi autortiesību un blakustiesību objekti tiek nelikumīgi izplatīti internetā, pārkāpjot autortiesības un blakustiesības.

    VP GKrPP EPP darbinieki aizdomās par minēto pretlikumīgo darbību organizēšanu aizturējuši divas personas– 1984.gadā dzimušu vīrieti un 1978.gadā dzimušu vīrieti. Vienam no aizturētajiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

    Par minētajiem faktiem VP GKrPP Ekonomikas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta 5.daļas „Par Autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa”, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un 149.panta 4.daļas „Par nelikumīgām darbībām ar autortiesību un blakustiesību objektiem, ja to izdarījusi organizēta grupa”, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

    (C) netgames.apollo.lv

    Atbildēt
  11. stripe4

    Aidus: atceries, ka šeit nav Zviedrija – ja labi gribēs, aizklapēs dajebko. LOL, kas ir saistošāks – nfo fails, vai EULA, ko tu akceptē? Un kas tos nfo failus raksta – pati Adobe un Mazmīkstais, vai?

    Atbildēt
  12. Kakucis

    Nu ja reali tam autoram kurš tipa ir saņemts ciet un raksta tādu vēstuli. Kura viņam nav ne steiga manāma ne kādu gramatisku kļūdu ne nepareizu teikuma konstrukciju. Vis ir trīsreiz pārlasīts un noslīpēts. 😀 Kā tad. Tipa no cietuma kameras uzbakstīja tik čotka ziņu kā brīdinājumu visiem pārējiem. 😀

    Da iepriekš Lampa ņēmās par to ka lativeišu mūziku nevar torrentos vilkt.
    Ir tāda lieta ka Latvijas likumdošana var sodīt tikai tos kuriem ir mūzika uz viņu hdd. Ja muzxika atrodas citā datu nesējā, tad viņi var iet ieskrieties. Un vēl var sodīt ja tev ir savs uzņēmums un tu lieto nelegālas programmas.
    Par izplatīšanu aŗi var dabūt sodu, bet šeit jau viņi tikai izplata štelles, bet uz viņu serveriem NEKĀ NAV. Tātad kur te ir kāds pārkāpums? Ja viņi paši bija aktīvi uploaderi un failu vilcēji, tad piekritu, bet ja bija tikai trakeris kura neka nav, tad LaMPAi ir aplauziens. Vismaz cik man izpratne par Latvijas likumdošanu.

    Atbildēt
  13. Janka

    Tīri teorētiski viņi neko nav izplatījuši, uz servera atradās tikai torrent faili. Vai tad Latvijas likumdošana ļauj tiesāt par torrent failiem.
    Un ja mērķis bija iebiedēt, tad tas ir izdevies ar uzviju, jo daudzi trakeri ir jau pazuduši. Un kāda jēga viņiem riskēt? Neviens nevēlas, lai konfiscē datoru, vai uzliek naudas sodu un draud ar cietumu.
    Ja es būtu trakera īpašnieks, man jau sen būtu uzlikts format C un ja kādam gribas riskēt tad uz priekšu. Var jau no malas runāt, bet kurš reāli ir gatavs tiesāties, ņemties, un cīnīties?

    Atbildēt
  14. Janka

    http://notesjokes.blogspot.com/2008/08/kd-latvij-torrentu-serveru-paniekus-var.html

    Šajā linkā izskaidrots, ka trakera turētājus var tiesāt.
    “Tad nu gribētu lieku reizi atgādināt, ka jau labu laiku tā vairs nav taisnība, jo, lai arī šķietami dažādi interpretējami, ar 2007. gada 1. martu spēkā stājās grozījumi Autortiesību likuma 69.panta 1. punkta 7. apakšpunktā, kas tagad nosaka, …………….”

    Atbildēt
  15. Arnolds

    Un tas viss notiek mūsdienās, kad ir pieejami tādi spēcīgi attālinātās administrēšanas rīki kā “ES ES EIDŽ”… Un vajag izmantot to, kas ir pieejams – Lukašenko vai Medvedjeva spēcīgo plecu. Cik zinu – tur neviens par autortiesībām vēl nav sēdejis.

    Atbildēt
  16. bush

    man tikko pieleca, ka bithaks arī ir pazudis. jau pārdienas skatījos uz to 404 – Not Found, lasīju par file.lv aizvēršanu un tagad tikai aizgāja. un torrents.lv arī ir prom. un danger.lv arī neizskatās optimistiski.

    Atbildēt
  17. hvz

    tas, ka šitam nebūs ilga dzīve, jau sen bija skaidrs. reģistrācijas sistēma ar centralizētu uzskaiti (!!!) ir tik labs pierādījums. Un lohi tik regojas bariem. Nekas labāks par emule vēljoprojām nav izdomāts.

    Atbildēt
  18. BlackHalt

    Te man tādas pārdomas.

    Varētu izstrādat kaut kādu jaunu protokolu.

    Pati tā torrent trakeru uzbūve ir neatbilstoša “tādu tur failu” izplatīšanai.
    Viss kā uz delnas – Kādi mums ir lietotāji, kas ko lejuplādē, kas ko augšuplādē. Log faili.

    Iespējamie risinājumi:

    Viss tiek maksimāli šifrēts, tā, ka pat servera īpašnieks īsti nezina, kas notiek šifrētajās direktorijās, diskos.
    Nav nekādu statiski reģistrētu lietotāju “Jānis Bērziņš”, bet ir “peldošie lietotāji” tas ir “Jānis Bērziņš” kļūst par #ID1234, kur ID kaut kādā periodā vai kā citādi regulāri mainās.

    Piespiedu šifrēšana. Lietotāji lejuplādē 37235572383.crypt (caur šifrētu savienojumu ;)), nevis warez.rar. Pats fails ir šifrēts, ko atšifrē lietotājs uz sava datora.

    Arī failu nosaukumi ir iegūstami tikai atšifrējot kaut ko.

    Vienīgi, tad tiks apgrūtināts trakeru visāds tur SMS, ratio bizness 😉

    Atbildēt
  19. baltaisvells

    smiekligi shito lasit, atkal sacel pirmssezonas breku (rudenii visi siichi atgriezhas no laukiem, lien torrentos un nepeerk aishas jaunos diskus)

    neviens nekad Latvijaa nevarees sodiit par plika trackera tureeshanu (ja vien nav sharoti faili no pasha trackera un trackers neatrodas juridiskas firmas telpaas), ja pat Latvijas likumi ir tik greizi, neviena tiesa neriskees da jebko piespriest par pliku trackera tureshanu (ja pat pelniits no reklaamas vai da jebkaa cita iznemot failu sharoshanu), jo tas automaataa tiktu parsudzeets aarpus latvijas (piem. Eiropaa), un neviens lokaalais tiesnesis negribeetu valstij nodroshinaa 4 vai 5 ciparu moraalaas kompensaacijas, liidz ar to es pat shaubos, ka shaada lieta var kaadreiz aiziet liidz izskatiishanai.

    un ja pat tu esi individuals super top3 uploaders (esi vilcis visus aishas jaunos mp3, kuri tev aktiivi staav uz cietaa diska) file.lv, diemzheel ir diezgan gruuti kaut ko pieradiit, ja vien kaads nav jau paviesojies pie tevis un savaacis tavus dzelzhus, bet savukaart ir atkal gruuti pieraadiit, ka tieshi tu esi to dzelzhu lietotajs, nevis kaads radinieks, vai kaiminsh……., kaa arii var pielikt klaat, ka diez vai kaads sniegs kratiishanas orderi pret vienu privatpersonu, jo loti gruti buus argumenteet kaapeec juus sodat vienu teroristu, bet paareejos 2000 nesodat, kaut arii Jums ir tie pashi pieraadijumi…. bet masiivai ciinai policijai laika nav, jo resursu maz un kopumaa daudz nopietnaakas lietas daraamas…. (itsevishki pieaugoshaa noziedziibas vilna laikaa)

    shitaa vareetu vaariities veel un veel………

    liidz ar to visas shii demagogija spilgtaakajaa taas izteiksmee atduras sienaa

    bottomline, saakotneeji izskataas, ka file.lv, tika panemts priekshaa, lai vnk iebiedeetu sabiedriibu, kas viniem ir veiksmiigi izdevies, ar to arii apsveicam!

    Atbildēt
  20. bezmiegs

    nu apm. reizi gadaa notiek shaadas akcijas taa kaa nekas jauns
    vairaak izbriina tas ka LaMPA tik traki par to njemas…jo latvieshu muuziku iipashi neviens neshaaree it iipashi file.lv kas tomeer ir lielaakoties krievvalodiigo passaakums… no taa izriet diivains jautaajums kaapeec LaMPinjai tur vispaar ir interese un vai tieshaam tas nav domaats iebiedeeshanas noluukaa t.i. panjemt pie dziesmas lielaakos .. uzrakstiit netaa draudiigus pazinjojumus par pantiem un likumiem lai visi citi sabiitos un miers

    bez tam nezinu kaa tiesa speetu pieraadiit tieshi konkreetas personas vainu (kaa tika teikts ka ir panjemts kaads(i) no uploaderiem) ja teiksim kaa privaatpersona vinjsh saka ka neko par to nezin un ka no kompjuuteriem vispaar neko nezin… ka droshvien kaads ljauns hackeris to visu ir dariijis (kaiminjsh vanja) kurs droshvien izmanto manu IP ljaunajos nodariijumos

    bez tam … neesmu speeciigs juridiskajaa zinjaa… bet cik zinu tad lai privaatpersonas iipashumaa veiktu kratiishanu ir pirms tam jaaierosina kriminaallieta un par ierosinaashanu jaapazinjo veestules formaa cilveekam… taadeejaadi nekaadus pieraadiijumus uz privaatpersonas datora nevajadzeetu atrast jo viss jau sen buus iztiiriits.

    Atbildēt
  21. budzis

    Par pashu trekeri nez vai ko nopietnu var iegriezt. Cita lieta, ka tur var savakt info par lietotajiem…
    Tapec ir jega pariet uz kaut ko decentralizetaku. Piemeram, var meginat veidot uzticamu cilveku tiklu ar Alliance P2P…

    Atbildēt
  22. normunds

    bez tam … neesmu speeciigs juridiskajaa zinjaa…

    🙂 Tu tiešām neesi spēcīgs juridiskajā ziņā. Izlasot tavus pārspriedumus par to kā vajag veikt kratīšanu, es tiektu ka tava izpratne par juridiskām lietām līdzinās apaļai nullei. Tieši tāpat kā lielai daļa, kas nezinot neko, jau zina, ka tā kā izdarīja EPP vīri, darīt nedrīkst 😉

    neviens nekad Latvijaa nevarees sodiit par plika trackera tureeshanu

    es nevēlos sagraut tavu nepamatoto optimismu, pārlasi Jeremy citēto Autortiesību likuma 69.panta 1. punkta 7. apakšpunktu.

    Atbildēt
  23. CooLynX Raksta autors

    normunds, diemžēl šis likuma pants ir uzrakstīts vislabākajās juristu tradīcijās un zem tā var pabāzt da jeb ko, kas attiecīgajā gadījumā ir vajadzīgs. Tā kā pie mums tiesas ir pērkamas, tad visu izšķir naudas daudzums. Zinot to, kas aiz šīm “organizācijām” stāv, nav grūti paredzēt kāds būs spriedums.

    Citēsim
    http://likumi.lv/doc.php?id=5138

    69.pants. Autortiesību un blakustiesību subjektu tiesību aizsardzības vispārīgie principi

    7) prasīt, lai starpnieki, kuru sniegtie pakalpojumi tiek izmantoti nolūkā pārkāpt autortiesību vai blakustiesību subjektu tiesības vai kuri padara iespējamu šādu pārkāpumu, veic attiecīgus pasākumus, lai pārtrauktu izmantotāju iespējas izdarīt šādus pārkāpumus. Ja starpnieks neveic attiecīgus pasākumus, autortiesību vai blakustiesību subjektam vai tā pārstāvim ir tiesības vērsties pret starpnieku.

    Atbildēt
  24. BlackHalt

    Atslēgas vārdi: Latvijas Skaņu Ierakstu Producentu Izdevēju un Izplatītāju Apvienība (LaMPA)

    Maklēt: konkrēti cilvēku vārdi, kas aiz tā stāv.

    Atbildēt
  25. bezmiegs

    nu atvaino normund ka neesmu viens bet esmu nulle 😉 bet taapeec jau rakstiiju ka diemzheel nezinu preciizas juridiskas darbiibas kaa tas daraas bet man driizaak paceljas jautaajums vai tieshaam muusu valstii policisti avr saakt kratiit privaatiipashumu bez kratiishanas ordera utt? un ja vajadziigs ir orderis kaadaa seciibaa vinjsh tiek izsniegts..

    tas ja esi gudraaks par kaadu nedod tiesiibas cilveeku noniecinaat… tas driizaak liecina par dumjiibu un neaudzinaatiibu diemzheel

    par to skaisto pantu runaajot:

    nu tad jau lai LaMPA kopaa ar EP suudz tiesaa google par torrent lapu indexeeshanu
    vai varbuut saakt posteet blogu komentos linkus uz publiskiem torrent failiem… un tad visus seedinaasim
    taadeelj trackeru pirmajaas lapaas un regjistreejoties ir skaidri un gaishi rakstiits ka par taadu datu izplatiishanu uz kuriem attiecas autortiesiibas ir atbildiigs augshupielaadeetaajs kuram nav tiesiibu vinjus izplatiit… galu galaa trackera iipashnieks neskraida pakal katram uploaderam prasiit vai vinjsh ir nopircis copyrightus uz attieciigo materiaalu

    juridiskaas lietaas esmu nulle bet man liekas ka muusu likumdoshana veeljoprojaam ir paaraak visaptverosha diemzheel

    Atbildēt
  26. Artis

    Sodīt tikai attiecīgā trackera īpašnieku būtu tikpat stulbi, kā kad banda uzbrūk veikalam, soda tikai bandā neaizsargātāko perosnu, bet pārējās palaiž vaļā.

    Ir Latnet, kurš uzrauga domēnus. VIŅŠ ir tieši iesaistīts, jo saņem pat materiālu labumu no šī FILE.LV
    Ir interneta provaideris, pie kura šis serveris stāvēja – arī materiāli iesaistīts.
    Ir google.lv, latne.lv, http://smart.delfi.lv, utt, kas arī ir MATERIĀLI (varbūt netieši) bet ieinteresēti un reklamē šos te saitus.
    Ir attiecīgie programmu izstrādātāji, kas arī ir MATERIĀLI ieinteresēti, lai cilvēki šīs programmas lietotu un par to saņemtu ziedojumus.

    Man jau pietiek negatīvas pieredzes ar STULBO latvijas valsti un visām debīlajām valsts iestādēm, kā viņas palīdz mazajiem uzņēmējiem piesavinoties to naudu uz vairākiem mēnešiem tādējādi sedzot savus izdevumus.

    Visi likumi Latvijā ir tikai un vienīgi lai izčakarētu mazāk aizsargātos, un te nu tas ir. Bet redz google.lv serverus gan viņiem slabo izņemt un kantori aizklopēt ciet.

    LOHI, LOHI un vēlreiz lohi!!! Da būtu tos noziedzniekus, kas ar ieročiem tagad skraida, ķēruši, LOHI! Vienkārši neizturami debīlā valstī mēs dzīvojam.

    Atbildēt
  27. emm

    # Janka: 2008.08.26 @ 17:48:15

    http://notesjokes.blogspot.com…..s-var.html

    Šajā linkā izskaidrots, ka trakera turētājus var tiesāt.
    ————–
    Nav tik vienkārši. file.lv laikam paši uz vietas arī šārēja no tiem pašiem datoriem. Ja neko nešārētu paši, tad policijai(vai kam citam) vispirms vajadzēja sūtīt vēstuli ar brīdinājumu, jo nav iespējams izkontrolēt visus torrentus, bet tā gan jau ka atradīs datoros iemeslu, lai notiesātu… Ja ir sarakste bijusi ar kaut ko un ir panākta vienošanās(vai tās panākšana ir kaut kādā procesā) torrenti var eksistēt, tikai vajag atcerēties, ka uz šiem datoriem drīskst atrasties tikai licencēts softs… o.O

    The piratebay, kā te visi piemin, nav nemaz tādi, kas kakā visiem uz galvas – ir arī saites, kuras tika izņemtas no torrenta, bet pirms tam bija vēstulīte ar lūgumu to izdarīt. Ja nemaldos, tad pilnīgs ignore ir visām BSA utt., kas nepārstāv autorus pa tiešo(ar domu Zviedrijas mūziķu pārstāvji nav tiesīgi aizsargāt ASV mūziķus…)un pieprasa kaut ko ultimatīvā formā – tas arī tiek apņirgts. Ja kompānija vai pats autors ir norādījis trakera adresi un izteicis lūguma formā to noņemt, tad no thepiratebay šī saite ir tikusi aizvākta. Viņi ir pirāti, bet zina arī likumus… 😉

    Atbildēt
  28. normunds

    diemžēl šis likuma pants ir uzrakstīts vislabākajās juristu tradīcijās un zem tā var pabāzt da jeb ko

    Coolynx, ko nozīmē dajebko? Palasot komentārus man sāk likties, ka torentu trakeru turētāji ir gandrīz vai pusdievi, viņi var pizģīt visu un viņiem par to nekas nevar būt. Un tad kad izrādās, ka intelektuālā īpašuma zādzība ir tieši tāda pati zādzība kā nosperts velosipēds, tad sākas puņķi un asaras, es nezināju.

    Skumjā patiesība ir tāda, ka principiāli šis pants ir tieši tāds pats, kā tas kas paredz kriminālatbildību par noziegumu atbalstīšanu un veicināšanu. Juristi var parakties pa krimināllikumu un nocitēt.

    Bezmiegs, es nesaprotu tavu sāpi par privātpersonu kratīšanu. Goda vārds, man tava sāpe nav saprotama. Policija, KNAB u.c struktūras var veikt kratīšanu privātpersonu īpašumos. Tam ir nepieciešama prokurora vai tiesas sankcija un nē, policijai nav 3 dienas iepriekš jāpaziņo par nodomu veikt kratīšanu. Lai tev taptu skaidrāks, iedomājies, ka tevi apzaga persona X, tu paziņoji policijai un tā vietā lai viņi pārsteigtu personu X ar lietiskajiem pierādījumiem, viņi nosūta brīdinājumu “aizparīt mēs nāksim tevi kratīt, slēp visu ko esi nozadzis”.

    Atbildēt
  29. jareks

    emm: 2008.08.27 @ 10:29:23
    Piratebay nekad nevienu torrentu nav izņemis!

    no piratebay:
    we used to have a nice graph here, but it’s simpler to just say: 0 torrents has been removed, and 0 torrents will ever be removed.)

    Atbildēt
  30. CooLynX Raksta autors

    normunds, palasot tavus komentārus man sāk likties, ka tu esi naivs vai arī labi izliecies. 😉

    Jau neskaitāmas reizes ir pierādījies fakts, ka mūsu tiesneši ir nekompetenti jautājumos, kas ir saistīti ar IT lietām, tieši tāpat tas attiecas uz likumdevējiem, kas pieņem likumus balstoties uz lobējošo organizāciju interesēm. Attiecīgi par kādu objektivitāti un tiesiskumu var būt runa šādā situācijā?

    Atbildēt
  31. ZBH

    “ja starpnieks neveic attiecīgus pasākumus, autortiesību vai blakustiesību subjektam vai tā pārstāvim ir tiesības vērsties pret starpnieku.”

    veersties iraid tiesiibs, tikai kaads mums iraid sods par attieciigo pasaakum neveiksan?
    mums iraid ne vien vien liet, ko nedriikst dariit, tikai neir noteikt sod.

    Atbildēt
  32. normunds

    Jau neskaitāmas reizes ir pierādījies fakts, ka mūsu tiesneši ir nekompetenti jautājumos, kas ir saistīti ar IT lietām, tieši tāpat tas attiecas uz likumdevējiem, kas pieņem likumus balstoties uz lobējošo organizāciju interesēm.

    Coolynx, tu laikam gribi spamu? Sekojot tavai loģikai mēs jebkuru likumu varam pasludināt par stulbu un tādu ko nav vērts ievērot, jo

    a) likumdevēji [saeima] nav kompetenti pieņemt nevienu likumu, jo tos par 95% viņiem sagatavo lobējošas organizācijas. Ja netici – pajautā kolēģiem [tev taču bija kaut kāds sakars ar db?] 🙂
    b) par nekompetentajiem tiesnešiem ir ļoti šķidrs arguments. Tiesnesim nav jābūt IT profesionālim lai spētu izvērtēt apsūdzētā darbību atbilstību likumam. Tieši tāpat kā tiesnesim nav jābūt slepkavam lai izvērtētu slepkavas rīcību.

    Es neizliekos, es cenšos saprast kā cilvēki, kas dažreiz lasa EULA [un daži pat ļoti cītīgi] un lepojas, ka izmanto opensource risinājumus, aizmirst paskatīties to pašu EULA, kas ir uz katra CD vai DVD. Un nevajag attaisnoties, ka grūti izlasīt, tur parasti ir tikai viena rindiņa, kas nosaka ko autors vai izplatītājs ir atļāvis darīt ar konkrēto ripuli. Un es tiešām nekad nesapratīšu lepošanos ar zagšanu, tipa, es zogu un fig tu man kaut ko padarīsi, nesaprotot, ka nozogot grupas x ierakstu tu izdari visu lai viņi nākamo ripuli neierakstītu. Es reiz te liku citātu no A klases mūziķa, kurš skaidri un gaiši pateica, ka viņš neierakstīs jaunu disku, jo viņš nespēj pabarot savu ģimeni ar domu, ka viņa albumu ir nokačājuši 100000 cilvēki visā pasaulē.

    Atbildēt
  33. CooLynX Raksta autors

    normunds, diemžēl tev nāksies vēl krietni pacensties, lai tiktu līdz Vaarda līmenim demagoģijā. Viņš to dara diezgan eleganti un dažreiz ir vērts padiskutēt. 😉

    Kad izbrauksi no grāvja uz ceļu, tad turpināsim. Un es neaizstāvu zagļus, kā arī neatbalstu viņus. Vienkārši ļoti labi zinu reālo situāciju Latvijā un varu tikai vēlreiz nocitēt šo teikumu no padomju laikiem.

    Был бы человек, а статья найдется.

    Latvijā tas strādā 100%.

    Atbildēt
  34. normunds

    Coolynx, es negrasos demagoģijā sacensties ar Vaardu, viņš ir demagoģijas vectēvs 🙂

    Anyway, ar pirātismu ir tieši tāpat kā ar autovadīšanu. Nekas mūsu cilvēku tik labi nenoved līdz baltkvēlei kā atgādinājums, ka ir jāievēro noteikumi. Nu lūk, ja likumā ir teikts, ka par ātruma pārsniegšanu pienākas sods, ir muļķīgi izdomāt iemeslus kāpēc policistam nav jāsoda. Un ja jāsaka godīgi, mani besī nespēja uzņemties atbildību par to ko tu esi izdarījis – pārkāpi ātrumu, nometi auto zem zīmes – maksā ragā. Tieši tas pats ar pirātismu – kačāji muzonu vai filmas, tad neizliecies ka nesaprati, ka tā ir prasta zagšana un par to pienākas sods. Tāpč mani vienmēr sajūsmina šīs diskusijas un izmantotā argumentācija 🙂 Šodienas topā ir naivais jautājums vai policijai pirms veikt kratīšanu privātpersona nav jābrīdina 😉

    Atbildēt
  35. CooLynX Raksta autors

    Es atkal šo situāciju redzu nedaudz citādāk. Turvojas septembris, kad visi atgriezīsies mācību iestādēs un vispār dzīvā kūsās. Līdz ar to arī sāks aktīvi lietot dažādus P2P tīklus. Dažām kompānijām ir nepieciešams pacelt pārdošanas apjomus, bet ļoti traucē iepriekš minētais apstāklis. Problēma tāda, ka pie pakaļas lietotājus nevar paņemt un tāpēc ir jātaisa liels troksnis ar serveru uzturētājiem, jo:
    * tos var viegli atrast;
    * ir izdomājuši elegantu pantu, ko var viņiem piesiet;

    Lai resursa uzturētāji būtu tiesīgi piedāvāt lejupielādēšanai autortiesību un blakustiesību objektus, viņiem ir jāsaņem autortiesību un blakustiesību subjektu atļaujas, kas šajā gadījumā nebija saņemtas.

    * uz servera vienmēr var atrast kaut ko interesantu, lai būtu iegansts konfiscēt tos uz papildus izmekēšanu
    bet tālāk jau pēc principa:

    Был бы человек, а статья найдется.

    Atbildēt
  36. budzis

    Minētajā pantā i uzraksīts tā, ka pat Latvenergo var pataisītpar grēkāzi, jo piegādā elektrību slikto puiku serveriem 🙂

    Atbildēt
  37. uga

    Coolynx: nu nevajag stereotipus bārstīt. pasaki konkrētus piemērus, kad kāds mazais datorists Latvijā ir sodīts nepamatoti.
    Jebkurā gadījumā vismaz pēc pašreizējā likuma gara (cita starpā, tiesā vērtē ne tikai burtisko likuma tekstu, bet arī t.s. garu – domu, kas tajā ir iekļauta) files.lv ir sodāmi (kaut vai par torrenta turēšanas faktu). Turklāt gan jau uz viņu datoriem nebija nevienas licenzētas programmas, tā kā par to arī ir sodāmi.

    Var jau te bārstīt gudrības, ka neko īsti nevarēs pierādīt utt, bet padomājiet vai paši jūs gribētu iet un čakarēties pa tiesām, pēc tam vēl mēģināt savu “nevainību” un policijas proceduālās kļūdas pierādīt ES tiesās…

    Tas vai likums ir pareizs vai nē ir filosofisks jautājums, daudziem pat reliģisks. Tā kā par to daudz diskutēt nav jēgas. Varu tikai izteikt savas personiskās pārdomas.
    Ņemot vērā, ka man pašam patīk, ka par manu darbu samaksā, ja vien es apzināti to neveicu bez maksas, vismaz es personiski pēdējā gadā esmu legalizējis pilnībā visas mājās izmantotās datorprogrammas un, pateicoties jaukajām DVD cenām amazonē, arī filmu kolekciju esmu legalizējis pa 90%, mūziku es pamazām šķiroju, atstāšu tikai to, ko tiešām klausos un arī to legalizēšu.
    No otras puses, “pirātismu” uzskatu par pozitīvu procesu, kas ir licis autortiesību īpašniekiem meklēt daudz elastīgākus un patērētājiem draudzīgākus modeļus, kas man ļauj pamazām “legalizēties”. Tiesa, vēl daudz viņiem jāizdara, lai es šeit Latvijā legāli varētu apmierināt savas patērētāja vēlmes (teiksim, redzēt, samaksājot, to, ko LV nerāda, turklāt negaidot gadu).
    Principā mēs pagaidām varam tikai priecāties, ka BSA veidīgās organizācijas nav pārāk IT gudras. Nemaz nav neiespējams padarīt pirātismu par praktiski ļoti sarežģīti realizējamu pasākumu (tā teikt – tikai gudrajiem), vismaz tādas mazas valsts kā Latvija ietvaros, ar viegli pārskatāmu ISP daudzumu un salīdzinoši viegli ietekmējamu likumdošanu.

    Atbildēt
  38. CooLynX Raksta autors

    uga, torrents nav nekas nelikumīgs, ja kas. Tas ir tikai viens no ērtiem failu izplatīšanas veidiem, kas ir legāls. Bet pantu piesēja arī pie tā. Skat. augstāk esošos citātus. Kaut vai tas ir apsurdi.

    Atbildēt
  39. Dveesele

    9.pants. Autortiesību un blakustiesību subjektu tiesību aizsardzības vispārīgie principi

    7) prasīt, lai starpnieki, kuru sniegtie pakalpojumi tiek izmantoti nolūkā pārkāpt autortiesību vai blakustiesību subjektu tiesības vai kuri padara iespējamu šādu pārkāpumu, veic attiecīgus pasākumus, lai pārtrauktu izmantotāju iespējas izdarīt šādus pārkāpumus. Ja starpnieks neveic attiecīgus pasākumus, autortiesību vai blakustiesību subjektam vai tā pārstāvim ir tiesības vērsties pret starpnieku.

    Ja balstaas uz sho likumu, tad jebkursh interenta provaideris ir tiesaajams, it iipashi Lattelecom jo peec butiibas vinji ir starpnieki starp torrentu serveri un litotaaju.

    Atbildēt
  40. bezmiegs

    “…vismaz tādas mazas valsts kā Latvija ietvaros, ar viegli pārskatāmu ISP daudzumu un salīdzinoši viegli ietekmējamu likumdošanu.”

    vot shitas gan buutu jautri… mosh arii veikalu tiiklus tikai 2-3 lai var paarskatiit ko cilveeki peerk vei veel labaak katram pa ID chipam ar GPS iekshaa lai var sekot katrai darbiibai un notikumam… noziedziiba pazustu kaa rase 😉

    un peec buutiibas neaizmirstam ka torrenti pashi par sevi jau nenoziimee piraatismu bet gan iespeeju eerti un aatri apmainiities ar informaaciju…

    un tiesa jau kas tiesa… paarejam uz SSL enabled FTP tiikliem (kaa to “sceena” dara) un miers… neviens nevarees piesieties par daliishanu

    ja es otram iedodu graamatu izlasiit ko esmu nopircis un jau izlasiijis tas arii ir piraatisms? jeb piraatisms ir ja es sho graamatu nokopeeju un iedodu otram?

    Atbildēt
  41. BlackHalt

    Tā šodien ir 2008-08-27T13:31:18+03:00

    http://thepiratebay.org/search.php?q=prata+vetra&sourceid=Mozilla-search

    Gaidām.

    Bilde: http://bh.id.lv/home/lampa-nevar.png

    Jeb laMPA aizsārgā tikai račiņus?

    Atbildēt
  42. uga

    Coolynx un bezmiegs: paši par sevi torenti, protams, nenozīmē, ka tas ir pirātisms. Taču gan jūs, gan files paši zina, ko ir darījuši. Jautājums, protams, ir cik juridiski korekti policija spēs pierādīt zināšanas faktu, bet cik zinu, tas nav pilnīgi neiespējami. Turklāt, nezināšana neatbrīvo no atbildības, bet to laikam gan var arī izmantot kā vainu mīkstinošu apstākli.

    Man ir bijusi pieredze ar uzņēmuma sodīšanu par nelicenzētām programmām. Tiesa ļoti labi pieņēma faktu, ka uzņēmumā bija 99% licensētas programmas un tās dažas, kas nebija, tur bija darbinieku patvaļas/nezināšanas dēļ. Tiesa uzlika minimālo sodu – tā teikt, lai būtu uzmanīgāki, savukārt, uzņēmums ātri sakārtoja iekšējos procesus, lai tādi joki neatkārtos.

    Par grāmatu. Ja pareizi saprotu autortiesību likumu līkločus, tad tas ir atkarīgs no tā, kā grāmatas izdevējs ir to noformulējis. Parasti ir tā, ka, ja tu iedod grāmatu, tad tas nav pirātisms. Pirātisms ir, ja tu to kopē un tad dod (bet izdevējs tev nav atļāvis kopēt, tātad neatļauti pavairo kopijas).

    Tikko iedomājos, ka, iespējams, ja legālas izcelsmes failu apmaiņa notiktos bez fiziskas failu pārnešanas (strīms), tad, kaut kādos gadījumos, tas īsti nesanāktu pirātisms (mana iekšējā balss, saka, ka tā būtu filosofiski pareizi :).

    Atbildēt
  43. Janka

    Nezinu kāda motivācija un līdzekļi ārzemju trakeriem liek cīnīties pret likumsargiem, bet Latvija ir pārāk maza un neviens negribēs riskēt, ja pastāvēs iespēja iekļūt nepatikšanas. Tas ir kā spēlēt krievu ruleti, kad pret tevi uzsāks paraugprāvu.
    Līdzīga situācija bija aptuveni pirms 5. gadiem, kad džeki tirgū (ne Rīgā) tirgoja Playstation 1-2 diskus. Valdība izmainīja likumus un tirgotāji ātri vien pārtrauca CD tirdzniecību.

    Ja tiešam EM izdosies aizvērt torrentus un dc++, tas nebūs nekas. Kad ASV valdība aizvēra Napster, tie tikai pasmējās, jo izlietu ūdeni nesasmelsi. Ātri vien pēc tam parādījās dažādu paveidu P2P tīkli. Tas pats arī būs Latvijā, DC++ un torrentu vietā nāks decentralizētāks un anonīmāks P2P tīkls.

    Starp citu vai tas nav satversmes tiesību pārkāpums, kad tiesā tikai lielākos uploadotājus. Uploadoja taču visi? 91. pants skaidri un gaiši saka

    Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

    Tad davai ar ko pārējie uperi ir sliktāki par lielajiem? Laikam jau negrib savus bērnus radinieku bērnus un pašus radiniekus bāzt cietumā. :))

    Atbildēt
  44. Janka

    Čort nemāku lietot XHTML birkas.

    Satversmes 91. pants saka – “91. Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.”

    Atbildēt
  45. BlackHalt

    Janka, tas pants jau sen ir grozīts.

    Tagad ir šāda redakcija:
    “91. Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, bet daži ir vienlīdzīgāki.”

    Atbildēt
  46. normunds

    torrents nav nekas nelikumīgs, ja kas. Tas ir tikai viens no ērtiem failu izplatīšanas veidiem, kas ir legāls.

    Vai tad kāds saka ka torentu tīkls ir nelegāls? Kontents lielākotiesu in nelegāls, rokas nost no tīkla 😉

    Un tiem kas uzbrūk Latvenergo, Lattelecom u.c provideriem, mol viņi atbalsta. Tas nu gan nebūs tiesa. Pirmkārt viņi neuztur torentu trakerus per se. Otrkārt, un te varat nešaubīties ne mirkli, brīdī, kad viņiem [interneta provaideriem] pamatoti palūgs pievērt to vai citu servisu, portu vai IP adresi, viņi to izdarīs. Un to izdarīs jebkurš interneta provaideris, jo neviens neies sapi$t savu biznesu dažu dumbass jūzeru dēļ.

    Bezmiegs, nu ko lai tev saka, tava argumentācija par SSL tīkliem ir nedaudz naiva. Ja jau tu uzskati, ka par torentu lietošanu, dalīšanos un baitu dzenāšanu sodīt nevar, tad jau nav jēgas slēpties 🙂 Nopublicē Dienas pirmajā lapā savu trakera adresi un lai taču EPP iet ieskrieties, viņi neko pierādīt nevarēs 🙂

    Atbildēt
  47. CooLynX Raksta autors

    normunds, tiklīdz IPS nogriezīs šos protokolus tā zudīs jēga no viņu mārketinga trikiem par megabaitiem nu un attiecīgi arī “lielais bizness”, kas šobrīd par 80% balstās uz nelegālo datu pārsūtīšanu ies pa pieskari. Visi to ļoti labi zina, bet pilnīgi neviens neko nedara, lai kaut ko mainītu.

    Tajā pašā laikā daži te liekuļodami gudri spriedelē par kaut kādu intelektuālo tiesību aizsardzību un zagļiem. Pašiem nešķebina nedaudz? 🙂

    Atbildēt
  48. Janka

    Ja es uztaisītu trakeri. dusha.de.best.lv kur būtu mani labākie gabali dziedot duša un es atļautu pārējiem ievietot savasu labākos dušu gabaliņus, es to trakeri varētu kaut vai pa nakti uz policijas durvīm uzkrāsot. Vis par ko mani tiesātu būtu huligānisms un svešas mantas bojāšana.

    Atbildēt
  49. normunds

    Coolynx, tu taču nedomāji, ka LTC aizies uz Saeimu un pieprasīs grozījumus likumos lai viņi varētu griezt ciet portus? 🙂

    Anyway, viss beigu beigās atduras pret noteikumu/likumu ievērošanu un atbildību. Ja reiz kaut kas ir aizliegts, tas nozīmē – tas ir aizliegts, nav atļauts un pārkāpuma gadījumā nevajag sūkstēties par uzsistajiem puniem, jo tev taču neviens neinstalēja BT progu, nespieda pārkāpt ātrumu, pats savām rociņām to izdarīji. Bet kamēr mēs to sapratīsim laikam paies viena otra desmitgade…

    Atbildēt
  50. CooLynX Raksta autors

    normunds, nepareizi, vēlreiz atkārtoju — viss, kas šeit notiek ir tikai un vienīgi cīņa par naudu. Noteikumu/likumu ievērošana ir tikai iegansts, lai piespiestu noteiktu cilvēku grupu sākt maksāt, neatkarīgi no tā vai viņi veic, vai neveic prettiesiskas darbības.

    Atbildēt
  51. normunds

    viss, kas šeit notiek ir tikai un vienīgi cīņa par naudu.

    Nenoliedzami. Un kas tur slikts? Ja tu būtu mūziķis, vai tev būtu dziļi pajāt uz faktu, ka ieraksts, kura tapšanā tu no savas kabatas esi ielicis piem. ~10kLs ir pārdots 10 kopijās un ir pieejams par baltu velti torentos?

    Vai te ir kāds programmeris, kam būtu dziļi pajāt uz to, ka viņa super-puper softu, kam viņš ir veltījis n mēnešus laika, ieķīlājis dzīvokli lai nopirktu nepieciešamos softus un hārdu, tā vienkārši var par baltu velti dabūt torentos? Kredītu viņš laikam var maksāt no sava labā garastāvokļa par to ka kādam viņa softs ir nepieciešams 🙂

    Vai te ir kāds fotogrāfs kurš ieraugot savu bildi uz piena pakas iepakojuma paraustīs plecus un pateiks, ka viņam ir pofig, ja bilde patīk lai taču lieto?

    p.s un to pārdomu daļu ka mūziķim jāpelna ar koncertiem vai jauniem distribūcijas kanāliem, plz, atstāj pie sevis, jo es neesmu nevienu vārdu teicis par to vai esošā ierakstu vai filmu izplatīšanas sistēma ir laba vai slikta. Pašlaik tam pat nav nozīmes.

    Atbildēt
  52. CooLynX Raksta autors

    Tu atkal velc uz galējībām. Es saprotu, ka nav pie kā pieķerties un vieglāk ir saduļķot krāsas. 😉

    Problēma ir tāda, ka latviešu mūziķu garadarbus nemaz nevar tika vienkārši atrast, kā arī tos neviens diez ko nedala pa labi un pa kreisi. Varbūt nav pieprasījuma? Cīņa notiek par autortiesībām, kas pieder trešajai pusei, bet naudu savāks akkas un lampas. Patiesie šo darbu autori pat paostīt nedabūs.

    Atbildēt
  53. Taustiņklabeklis

    Interesanti kā tiek traktēts “torrent servera turētājs”? Vai sistēmas administrators ir tas turētājs? Vai varbūt satura redaktors/lietotāju moderators ir tas turētājs?

    Savā ziņā, pieņemsim, ka mani algo torrentutrakeris.lv kā mājas lapas administratoru – menedžēju lietotājus, forumus, tēmas, padzēšu tos torrentus utml. Un vai tādā gadījumā mani var ņemt pie dziesmas? Bet nezināšana jau laikam neatbrīvo no atbildības.

    Tā pat mani varētu algot kāda automehāniķu firma, kas strādā ar zagtiem auto – un, ja es pats neesmu ne zadzis, ne pārdevis, bet tikai viņas krāsojis un labojis – vai esmu vainojams zagto auto zādzībās un izpatīšanā?

    Vienkārši filosofēju, ko tad īsti šajā gadījumā ņem pie dziesmas. Te pat kaimiņos ir viens liels trakeris, kam īpašnieks ir viens, servera turētājs un admins cits, bet pašas lapas super-admins ir vēl cits.

    Atbildēt
  54. Benvenuto

    Vajag LAMPAI aizbliezt vienkāršu shēmu, kas apierāda, ka pirātisms nav zādzība: http://eatliver.com/i.php?n=3428

    Viss, varam lietu uzskatīt par izbeigtu.

    Atbildēt
  55. normunds

    Tu atkal velc uz galējībām

    Kapēc galējībām? Pagaidīsim, varbūt šeit pieteiksies kāda filantropiska dvēsele, kas pateiks, ka man nav taisnība. Ka viņu principā neinteresē, ka viņu apzog. Bet laikam gan neuzradīsies, es nespēju iedomāties cilvēku, kas par savu darbu negribētu saņemt pienācīgu atlīdzību.

    Cīņa notiek par autortiesībām, kas pieder trešajai pusei

    Opā, tad jau man tev jāpajautā kas ir autortiesības un kam tās pieder. Nejauc autortiesības ar izplatīšanas tiesībām.

    Patiesie šo darbu autori pat paostīt nedabūs.

    Te, kā reiz, tev nav taisnība. Es pat īsti nezinu kam ir izdevīgi izplatīt šitos murgus. Es tev varu ieteikt pameklēt žunālu Klubs, tur pirms dažiem mēnešiem bija sīki un smalki aprakstīti autortiesību jautājumi un tici man – autoram ir izdevīgi atrasties akka/laa paspārnē.

    Atbildēt
  56. CooLynX Raksta autors

    normunds, redzi, file.lv bija krievu torrent serveris un būtu diezgan naivi domāt, ka tur varēja atrast kaut ko no Latvijas autoru mākslas darbiem. Tajā pašā laikā, par to, ka vispār tāds serviss eksistē Latvijas teritorijā, attiecīgās iestādes gribēja iekasēt naudu, kas pēc visiem noteikumiem gandrīz 100% būtu jāatdod kādai no aizjūras kompānijām, atskaitot lampas administratīvos izdevumus. Bet tā taču nenotiek. Viņi šo naudu sadalīs vietējiem, kuriem vispār ar to nav nekāda sakara. Kur ir loģika?

    Atbildēt
  57. Jeremy

    Vai tā ir iebiedēšanas akcija? Protams. Vai tā strādā? Protams.
    Visi varoņi var sprēgāt, cik vien vēlās, taču reāli te neviens trakera turētājs nav gatavs tiesā savu taisnību pierādīt. Neapšaubāmi, to varētu mēģināt darīt, taču čakars vienkārši nav tā vērts.
    Pagājušajā gadā, kad daži cilvēki izdomāja un realizēja elementāru, bet ģeniālu plānu, kā likvidēt made-in-LV satura apmaiņu torentos, arī bija vesels bars drosminieku, kas teicās tiesāties, sūdzēties un ko vēl ne darīt, taču reālais fakts ir tāds, ka vēl šodien latviešu mūziku vietējos torrentos praktiski nevar atrast. Reāli pāris dienās tika panākts tas, ko gadiem nevarēja panākt nedz ierakstu kompānijas, nedz AKKA/LAA.
    Protams, parādīsies advancētākas tehnoloģijas, tiks atrasti robi likumos, taču stresa faktors vienalga būs augsts, līdz ar to liela daļa no tiem, kas šobrīd, apzinoties savu nesodāmību, mierīgi kačā un šārē, turpmāk raustīsies to darīt.
    Vai tas ir biznesa jautājums? Daļēji noteikti. Taču tās ir autora tiesības noteikt, vai viņš par savu darbu vēlas saņemt samaksu vai nē, un nevis patērētāja brīva izvēle maksāt vai nē.

    Atbildēt
  58. normunds

    Kur ir loģika?

    Tiešām, es tevis rakstītajā vairs nespēju izsekot loģikai. Pateic kā tu no autortiesībām nonāci līdz krievu serverim?

    p.s akka/laa maksā ienākušos autortiesību maksājumus ne tika Latvijas autoriem, bet arī visiem pārējiem autoriem [precīzāk – tos pārstāvošajām aģentūrām] visā plašajā pasaulē. Tā ka gadījumā, ja tiks piespriests naudas sods, akka/laa tas bus jāiemet kopējā katlā un jāsamaksā konkrētiem autoriem [tos pārstāvošajām aģentūrām]. Šajā gadījumā – krievu. Vai tas tā būs, nezinu, es neesmu ne akka/laa, ne jurists, ne valsts budžeta konts kurā ienāk soda naudu maksājumi.

    Atbildēt
  59. normunds

    Jeremy, paldies, perfekts skaidrojums.

    Un piebildīšu, ka primārie ieguvēji būs vietējie autori kurus mazāk zags un, cerams, vairāk pirks legāli. Un tāpēc es atbalstu šāda veida akcijas.

    Atbildēt
  60. Janka

    Jautājums ir tāds. Ko mums kā iedzīvotājam darīt? Priecāties, ka ļaunais pirātisms beidzot tiek ierobežots, vai protestēt. Kurš te ir “Sliktais”???

    Atbildēt
  61. CooLynX Raksta autors

    Droši vien, ka jautājums nav par to, ka nespēji, bet gan par to, ka negribi saprast, kā arī runāt par konkrēto gadījumu.

    Ja spriedelēt par ienākošo maksājumu sadali. Ja attiecīgās pārstāvniecības nav akka/laa biedri, tad viņi neko nesaņem, pat, ja šajos torrentos tika izmantoti viņu darbi. Vēl interesanta lieta ir princips kā sadala šos ienākumus — proporcijas. Principā jau tēma ir apmuļļāta, bet neko jaunu jau tāpat neuzzināšu. Jeremy jau visu pateica, ko tur vairs klaviatūru deldēt.

    Atbildēt
  62. BlackHalt

    Tas viss vēl ir jāpierāda. Ja nu vienīgi aizdomās turamie laprātīgā piespiedu kārta paši neatzīstas.
    Nav jau kaimiņu onkulim nosperts žigulis.

    Atbildēt
  63. Jeremy

    Jāpiebilst, ka tā ir tikai mana versija par to, kas šobrīd notiek, jo, atšķirībā no pagājušā gada, man nav nekādas saistības ar šīm aktivitātēm. Iespējams, ka policija pati uz savu galvu ir izlēmusi beidzot sākt bezkompromisa cīņu ar visiem digitālā pirātisma uzturētājiem un lietotājiem, taču manā skatījumā tas būtu stulbums, jo, kā jau teicu, vienkārši nogādājot pareizo mesidžu pareizajai mērķauditorijai, rezultāti būs daudz labāki. Un, šaubu nav, bailes ir ļoti spēcīgs motivators 😉

    Atbildēt
  64. bezmiegs

    LOL normunds kaapeec iedomaajies ka esmu trackera iipashnieks vai kas liidziigs… es par pashu principu runaaju, man taa P2P padariishana jau kaadu briidi ir tikai kaa rets iznjeemums, ir daudz efektiivaaki un eertaaki veidi kaa tikt pie vajadziigaa 🙂

    Atbildēt
  65. Janka

    Kādu laiku atpakaļ datuvē, vai kakao bija ievietots video, kur bija autortiesībām internetā paredzēja nelabu galu. Es šim viedoklim piekrītu. Domāju, ka autortiesību ievērošana kibervidē ir cīņa ar vējdzirnavām.

    Atbildēt
  66. Jeremy

    Janka – tas tā tiešām varētu būt. Taču es šaubos, vai tev patiks tie produkti, ko izklaides industrija piedāvās pēc tam. Jo nevag būt īpaši gudram, lai saprastu, ka par velti neviens neko neražos.

    Atbildēt
  67. normunds

    Jautājums ir tāds. [skip] Kurš te ir “Sliktais”???

    No kuras puses skatās. No iedzīvotāja-vulgaris puses sliktie ir visi – policija, tiesa, akka/laa, USA un G.W.Bush personīgi 🙂 etc. No autora viedokļa sliktie ir kačātāji un trakeru turētāji.

    Coolynx, iespējams es nespēju līdz galam izprast kur ir tava sāpe. Mana pozīcija visā šajā jezgā ir tāda, ja tu izdari pārkāpumu, tad esi tik laipns un nespirinies pretī, ja tev piespriež sodu. Nostājies autora pozīcijā un padomā kāda būtu tava rīcība ieraugot savu garadarbu izplatot par baltu velti.

    Ja spriedelēt par ienākošo maksājumu sadali.
    Es ceru tu pats saproti, ka šis ir bezjēdzīgs spams? Ne tu zini ko pārstāv akka/laa, ne to kā viņi veic iekasēto autoratlīdzību sadali, bet spriedums gatavs – viņi to iespējams dara nepareizi. Nav tam nekāda sakara ar šo konkrēto trakeri un cilvēkiem, kas ir tapuši brīdināti par savām darbībām.

    Atbildēt
  68. normunds

    Kādu laiku atpakaļ datuvē, vai kakao bija ievietots video, kur bija autortiesībām internetā paredzēja nelabu galu.

    Nē, nu es pieļauju domu, ka esošā kārtība kaut kur nav pareiza un ir nepilnīga. Tā noteikti mainīsies, tikai jāsaprot, ka jaunā kārtība tiks vērsta uz pelēkās zonas sakārtošanu. Līdz ar to es nedomāju, ka tas būs baigais cukurūdens 🙂

    Atbildēt
  69. Janka

    Es laikam esmu optimists un domāju ka interneta nākotne piederēs lietotājam. Dažādi blogeri, youtube, un open source lietotāji jau sen sagādā milzīgas galvassāpes miljardu industrijām. Protams blogers nepiedāvās tiešo reportāžu no Gruzijas kara.

    Atbildēt
  70. CooLynX Raksta autors

    normunds, ja tu neesi akka/laa vai lampas pārstāvis, tad šis precedents varbūt varētu dot nedaudz lielāku apskaidrību par lietām. Tiešām es nezinu kā “patiesībā” šīs organizācijas izsaimnieko šo naudu, jo to zina tikai šīs organizācijas. Pat VID to nezina, jo šīm organizācijām ir īpašs statuss — tās savāc ar likumu noteiktu nodevu, bet to nekontrolē attiecīgas valsts institūcijas, bet gan Kultūras ministrija(?!), kas lobēja likumdevējus, lai pieņemtu pareizo likumu. To taču to zini, vai ne? 😉

    Runa ir par veco stāstu ar Datu nesēju likumu, kas ļoti veiksmīgi tika aplikts ar nodokli.
    http://www.apollo.lv/portal/news/85/articles/25399/0
    un
    http://pods.lv/2005/01/03/datu_neseju_likums/

    Tālāk par naudas pārdali, kas tika iegūta no šīs nodevas. http://www.delfi.lv/archive/article.php?id=8645695

    Izrāvums par godīgo naudas sadali un citām blēņām, ko tu aizstāvi.
    http://64.233.183.104/search?q=cache:lOS_U6f7SqQJ:www.ritdiena.lv/arhivs/ritdiena_20060110.pdf&hl=lv&ct=clnk&cd=16&gl=lv

    Jānosaka valdībai
    Māra Zālīte, dzejniece, AKKA-LAA prezidente:
    Autori taisnīgu atlīdzību par viņu darbu pavairošanu nesaņem jau piecus gadus un deviņas dienas, lai gan Eiropas Savienības direktīva to paredz. Es vēlētos, lai valdība nosaka atlīdzības lielumu un tās sadales kārtību autoriem

    Vēl par šo organizāciju.
    http://www.tvnet.lv/zinas/article.php?id=544901

    AKKA/LAA tarifu pārskatāmību mazina tas, ka mājaslapā nav atrodami ne tie, ne arī iepriekšējo gadu finanšu pārskati. Aģentūra norāda – gada pārskats un daļa tarifu atbilstoši Autortiesību likuma prasībām tiek publicēti laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, ritot arī darbs pie mājaslapas izstrādes.

    Tas ir tas kā strādā šī organizācija.

    Es domāju, ka pats varēsi atrast publikācijas par doto tēmu, lai gan izskatās, ka pats to zini daudz labāk.

    Man vienkārši besī ārā demagogi, kas muļķo cilvēkus. Ja tu aizstāvētu akka/laa un lampa biznesa intereses un godīgi, kā to izdarīja Jeremy, pateiktu, ka tiešām tāds ir šo organizāciju pamatuzdevums, tad stresa nav, bet kāpēc klaji melot un aizsegties ar skaļiem saukļiem par pirātismu un autoriem? Tas arī viss.

    Atbildēt
  71. Janka

    Mana sāpe ir tāda, ka autortiesības ir pret cilvēka dabu, autortiesības ir radītas tikai naudas raušanai. Cilvēki vienmēr ir ņēmuši kaukto no cita, lietojuši un uzlabojuši. Tagad tev aizliedz rīkoties brīvi ar lietām kas tev pieder. Patiesībā tevi padara par industrijas vergu kas maksā patstāvīgu nomu par lietām ko ikdienā lieto. Lielajiem miljardieriem tas ir ļoti izdevīgi, likt mums maksāt par lietām kuras mēs visvairāk izmantojam.

    Tāpēc arī daudziem rodas tāds (pat instinktīvs) riebums pret to, ka tev vienkārši liek maksāt maksāt un turpināt maksāt…

    Atbildēt
  72. baltaisvells

    izskataas, ka manu pointu neviens neuzkera, ka tikai taapeec, ka Latvijas banaanu republikaa ir viens divdomiigs likums, taapat nevienu nekad nenotiesaas par pliku torrenta servera tureeshanu, jo visi tiesneshi apzinaas savus reitingus un nepiespriediis spriedumu, kursh rezultaataa tiktu parsudzets un valstij tiktu piespriests sods (piem. morala kompensacija)

    shitam visam par spiti vajadzetu uzbliezt Latvian-Music-Torrents.ru

    Atbildēt
  73. Janka

    baltaisvells>
    Ceru ka tev ir taisnība, bet atceries, ka nauda ir autortiesību pusē. Nez kas uzvarēs cemputernerd v.s. multimillion industry
    :))))

    Atbildēt
  74. baltaisvells

    Latvijas merogos, tas ir vairaak uz multithousand industry
    bet labaakais, ka citaas ES valstiis tas ir iziets etaps piem. SE un NL, liidz ar to tas butiski atvieglotu procesu

    kaa arii, ja mees atlaujamies biku pafilozofeet tad:
    interneta plashumos tureet torrenta trakeri ir apmeeram liidziigi kaa uz pasaules tureet valsti, turpinot pienemam, ka abas vietas ir informacijas apmainai (un torrenta trackers ir veel labaaks par valsti, jo neiekasee nekaadas maksas(lasi nodoklus)). Tad piemeeram, ja Peteris Anninai raksta veestules un ik pa laikam paarsuuta arii kaadu failu izmantojot visa plashaa interneta teritoriju iznemot torrenta trackera territoriju, tad vai var sodiit torrenta trackera iipashnieku?
    tb ja Peeteris dziivojot Latvijaaa paarsuuuta atombumbu no iraanaas uz asv, vai Latvijas valsti var aresteet?

    Vai veel labaak, ja es skatots nelegaalu filmu uz legaala jaunaakaa windows vista, tad principaa jaasuudz tiesaa microsofts, jo vini tieshi man assistee nelegaalas autortiesibu aizsargaatas produkcijas izmantoshanaa

    kaarteejais bottomlines manai bezteemai ir, ka liela breeka maza jeega

    Atbildēt
  75. Janka

    Tātad AKKA/LAA vēlas vairāk iekasēt naudu. Viņi iebiedē pirātus, un pagaidām tas viņiem ļoti veiksmīgi izdodas. Nu un, kas no tā mainās? Tas, ko es gribu pateikt ir, ka ne manos, ne arī jūsu spēkos ir ko manīt. Tie kas atradīs jaunu veidu kā atvilkt, darīs to, kas nemācies būs spiest pirkt. Un viss..

    Atbildēt
  76. baltaisvells

    ko dariit? nez. ja buutu kaada trackera iipashnieks, tad atrastu veel 2 domubiedrus trackera ipashniekus un paceltu serveri par 50 EUR menesii, kaut kur zviedrijaa vai krievijaa

    Latvijas populaacijai pietiktu ar diviem kartigiem torrent serveriem, un tad arii AKKA/LAA lai arii ciinas ar tiem, ja var

    Atbildēt
  77. Jeremy

    CoolynX – Tu būsi mani pārpratis. Ar biznesa interesēm es domāju nevis AKKA/LAA kā organizācijas, bet gan autoru, producentu un ierakstu kompāniju absolūti leģitīmas intereses godīgi saņemt savu nopelnīto naudu, kura tiem pienākas saskaņā ar spēlā esosošajiem nacionālajiem un starptautiskajiem normatīvajiem aktiem. Es arī esmu AKKA/LAA klients un arī man nav līdz galam skaidrs, kas un kā tur notiek, tajā pašā laikā es kā autors apzinos, ka privāti savas tiesības es nekad nevarētu aizstāvēt un īstenot tā, kā to dara kolektīva tiesību pārvaldītājorganizācija. Tur vismaz ir cilvēki, kuriem tas ir darbs ar to nodarboties un es viņiem par to maksāju algu. Tiesa, lielāka skaidrība par ļaunu nenāktu.

    Tomēr, kā jau teicu, laikā, kad AKKA/LAA gadiem sūkstījās par to, ka internetā tiek piratizēti vietējie mākslinieki un ne velna nedarīja, tas prasīja tikai dažas dienas, lai es sava klienta interesēs, kurš apzinājās, ka augsts pirātisma līmenis viņa biznesu padara neiespējamu, izpētītu situāciju un piedāvātu teorētisko risinājumu, kurš pēcāk tika arī veiksmīgi īstenots jau vairs ne ar manām rokām. Tā kā ar to efektivitāti un kreativitāti AKKA/LAA un LaMPAi ir kā ir.

    baltaisvells – esmu gatavs ar Tevi saderēt, ka Tu smagi kļūdies. Nav tādas instances, kas valstij varētu kaut ko piespriest, ja vien pati valsts nav pievienojusies kādam starptautiskam normatīvam (piemēram, iestājoties ES, apņēmusies ieviest un atbalstīt miljardu dažādu direktīvu arī mūsu valstī). Respektīvi, valstij ir jāpārkāpj kādi starptautiski līgumi, kurus ir apstiprinājusi arī Latvija, lai pret to varētu vērsties kādā starptautiskā tiesu instancē. Un tiesnešiem Latvijā ir jāievēro Latvijas likumi.

    Atbildēt
  78. Jeremy

    🙂 Tev ir vāja izpratne par starptautiskajām tiesībām.
    ECT ir tikai institūcija, kura izskata sūdzības par iespējamiem Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas (starptautiska līguma). Tai ir jurisdikcija tikai pār tām valstīm, kuras ir pievienojušās šai Konvencijai, un tikai tiem skaidri definētajiem jautājumiem, kuri ir uzskaitīti minētajā konvencijā. Baltkrievija, kura arī ir Eiropā, piemēram, šai Konvencijai nav pievienojusies, un tai nav nekādas ietekmes uz šo valsti. Krievija, savukārt ir, un tai ir saistoši ECT spriedumi, lai arī Krievija nav ES sastāvdaļa.

    http://www.mkparstavis.am.gov.lv/lv/?id=16

    Atbildēt
  79. baltaisvells

    un tajaa smagajaa starptautiskajaa liigumaa ir rakstiits, ka nevar paarkaapt cilveektiesiibas, kuras ar Latvijas likuma greizo redakciju tiek parkaptas…

    Atbildēt
  80. baltaisvells

    nodroshinaat informaacijas apmainas platformu (tas pats ja tev pieder sludinajumu aviize) tu nevari atbildeet, ka divi indiviidi caur tavu aviizi sarunaa par nozagtas mashiinas tirgoshanu

    Atbildēt
  81. Jeremy

    Tu atbildi par savu servisu. Tas ir tavs uzdevums nepublicēt sludinājumu, kurā ir rakstīts: pārdod zagtu auto. Jo to publicējot, tu kļūsti līdzatbildīgs.
    Tāpat ir ar trakeriem. Īpašnieks lieliski zina, kādi faili tur tiek apmainīti, jo viņam ir pieeja šiem datiem.

    Atbildēt
  82. baltaisvells

    ipashnieks uztur forumu ar iespeeju daliities ar failiem, iipashnieks uzskata, ka jebkuri faili, kas tiek mainiiti ir to cilveeku iipashums (vai var redzeet, kaut kur rakstiitu piratizeeta filma? aishas jaunais nelegaalais mp3?)

    Atbildēt
  83. Janka

    Tāds jēlais 13 gadnieka viedoklis, bet es uzskatu ka autortiesības ir bulšits. Ja tu esi iemācījies vai ieguvis ko jaunu, tad tas ir tavs. Pēc autortiesībām sanāk, ka nekas nav tavs, praktiski viss ko tu zini nav tevis izdomāts. Sanāk ka mūsu galvās ir domas, kas nepieder mums, tas pieder kādam citam. Bet tas tā nav, viss ko tu esi ieguvis ir tavs, un ja tavā galvā ir kāda sveša doma tad tev ar steigu pie ārsta jāiet. Tas pats ar lietām, ja tu to esi ieguvis, tad tas ir tavs. Ar autortiesībām mums to cenšas aizliegt. AUTORTIESĪBAS IR TIKAI LAI IEKASĒTU NAUDU. Mūsdienu tehnoloģijas ir izdarījušas brīnumu, lai nodotu tālāk zināšanas vairs pat tās nav jāiemācās vai jāizprot, viss ir novienkāršots līdz absolūtam trulumam. Uzspied copy – past un lieta darīta. Senos laikos cilvēkam nāktos to dziesmu iemācīties, vai precīzi to pierakstīt. Tagad nav jāmāk ne šis ne tas. Kādu tas reāli besī āra, jo tiek atņemtas informācijas izplatīšanas iespējas. Cilvēki paši izplata informāciju, atņemot to prieku naudas rausējiem.
    Autortiesībām ir ļoti daudz dilemmu. Tāpēc tās arī ir neloģiski kroplas.
    Ir ļoti grūti noteikt kur tās sākas un beidzas. Piemēram, Endzelīna radinieki var pieprasīt samaksu par latviešu valodas vārdu lietošanu, Forda radinieki par katru konveijeri uz pasaules. Kāds man teiks, ka tās ir pašsaprotams un kopēji lietojamas lietas, bet kas tad ir Windows 95..98..XP….. daudziem uz pasaules tās ir pašsaprotami un plaši lietoti. Katrs kam nav slinkums, un ja sabiedrība to pieņem, var izdomāt par ko var iekasēt naudu un viss. Galvenais ir ieborēt, ka tā tam ir jābūt. Par vienām autortiesībām mēs smiesimies un teiksim, ka tā nevar, kamēr par otrām (iespējams absurdākam) maksāsim ragā.

    Atbildēt
  84. normunds

    Janka, lūdzu tikai nekad nekrati galvu, saiesi sviestā 🙂

    Coolynx, man ir patiess prieks par taviem linkiem. Jāteic, ka vērā ņemams ir tikai pēdējais, jo tas ir datēts ar šo gadu, tātad tur ir vismaz kaut kas aktuāls. Un aktuālais, kā es sapratu ir tas, ka radio un TV kompānijas vēlas lietot ar autortiesībām aizsargātus perduktus un nemaksāt pienākošos atlīdzību. Un kas mani sajūsmināja, bija tas, ka Latgales radio spēj nomaksāt, bet lielie Rīgas radio spirinās ar visām četrām pret un kviec, ka 3% no apgrozījuma viņus nogalēs. Principiāli nekā jauna es tur neizlasīju.

    Atbildēt
  85. xxx2

    Mans viedoklis – autortiesības un patenti īstenībā ir ļoti liela bremze cilvēces attīstībai. Ne velti austrumu zemēs cilvēkiem ir svešs šāds jēdziens. Protams ka māksliniekiem ir jāēd, tomēr tas nav normāli ka cilvēks saņem par dažu mēnešu darbu miljonus. Tieši modernās tehnoloģijas un kopēšanas iespējas ir tās kas mūziķus un aktierus padarīja par multimiljonāriem!!!!!! Un šīs pašas tehnoloģijas arī “atņems” šo bagātību viņiem…
    (Neviens mūziķis vai aktieris pirms skaņuplašu un filmēšanas izgudrošanas nebija bagāts….)
    Jau tagad mūziķiem nākas strādāt lai nopenītu – paskataties cik daudz koncertu šogad ir Latvijā!!!! Nebūtu DC, torrentu – izdotu albūmu un kāstu piķi. Un vai tad ir slikti, ka notiek koncerti??? Kā citādi mēs ieraudzītu kaut to pašu Metallica (viņi bija pirmie cīnītāji pret p2p tīkliem, ja kas)

    Arīdzen filmas – ja sen pastāv tehnoloģija kura uz parasta PC, nepērko dārgas vidokartes un BlueRay lasītājus ļauj baudīt HD kvalitātes filmas. Nebūtu torrentu – HD kvalitāti mājās mēs neredzētu kā savas ausis vēl labu laiku.

    Un tās runas par negūto peļņu – tik pat labi MAXIMA varētu uzrakstīt brīddinājuma vēstu RIMI, ka viņi uzcēluši veikalu netālu, atņēmuši klientus un piegriezuši peļnu…
    Vienu vārdu sakot – lielākā tautas daļa uzskata ka pirātisms – jebšu kopēšana nav nekas nosodāms. (Ja tiešām pastāvētu tāda lieta kā demokrātija – tad autortiesību likumi jau sen būtu atcelti vai stipri mīkstināti)

    Tāpēc cīņa ar P2P tīkliem ir kā cīņa ar vējdzirnavām. Jau tagad ir pieejamas praktiski neatlaužamas datu šifrēšanas metodes. Tas pats truecrypt. Nošifrējam disku ar filmām, disku ar trakera informāciju servera galā un policija neko nevarēs pierādīt. Lai nevarētu atsekot lietotājus izstrādās datu apmaiņas prtokolus, kur “kačāšana” notiksies nevis pa taisno, kā tagad lietotājs(devējs) -> lietotājs(ņēmējs), bet gan caur trešo lietotāju šifrētā veidā Lietotājs (devējs) -> Lietotājs (starpnieks) -> Lietotājs (ņēmējs).Tas jādara tāpēc, lai policija piereģistrējoties trakerī pēc ip adresēm nevarētu pateikt no kurienes kas tiek kačāts – uz kuru lietotāju datoriem kāds nelegāls stuff atrodas.

    Mūzikas un filmu industrijai nāksies mainīties, kaut gan viņi to ļoti, ļoti negrib darīt. Protams ka negrib, jo no mega peļņas nāksies atteikties.

    Atbildēt
  86. xxx2

    Ak jā –

    Ar autortiesībām aizsargātu materiālu kopēšana NAV ZAGŠANA!!!

    Zagšanas gadījumā īpašniekam tiek atņemta viņam piederošā lieta. Kopēšanas gadījumā autoram nekas netiek atņemts. Var runāt tikai par peļnas samazināšanos.

    Atbildēt
  87. Lycan

    eee a kapē “spuldzīte” nebļauj par to ka mēs maksājam mistisko “matricu nodokli” arī tad ja mēs tur savas bērnības bildes glabājam ???

    viss ir līdz svarā, es tiem PID##### ienākumu nesu kad pērku matricias, tapē arī fking kačāju visu kas pagadās …

    Atbildēt
  88. xc

    http://torrentfreak.com/trial-against-the-pirate-bay-delayed-080828/
    Written by Ernesto on August 28, 2008
    The upcoming trial against ‘The Pirate Bay Four’ has been delayed and at its earliest will begin at the end of this year – maybe even next year. Stockholm District Court initially said that the trial would start by the end of the summer, but gathering damage claims and serving summons took longer than expected.

    Atbildēt
  89. Johns

    File.lv interesantas dokumentālās filmas, raidījumus, parastu kino u.c. lietderīgu info var nokačāt. Un cerams, Ļoti cerams, ka varēs arī turpmāk.

    Atbildēt
  90. jork

    blin file.lv likvideja…… un shkiet ka outlaw ari tape ka es meginau iet outlaw a nevar vela lapu

    un nah likvidet saitus ja dauduz to tik un ta maksa pa vip vai dazreiz perk uploadu

    Atbildēt
  91. veelais

    vēls komentārs. bet man ir jautājums un pārdomas.

    Kas tad īsti ir autortiesību pārkāpums, jeb kurā brīdī mēs pārkāpjam autortiesības un nesamaksājam ražotājam par produktu, runa iet par media, jo par soft viss ir skaidrs?

    tas ir brīdī kad mēs noskatamies/noklausamies produktu par to nesamaksājuši? Vai tas ir brīdī, kad mēs gūstam peļņu tieši(pārdodot ripuļus ar ierakstiem) vai netieši(pelnot no reklāmas trakeros un sms par ratio) no produkta izplatīšanas?
    Pirmajā gadījumā cietumā jāliek arī mani draugi, ko esmu uzaicinājis noskatīties filmu par kuru samaksājis esmu es ne viņi.
    Otrais – nu jā otro es atbalstu, ja es, kopējot, gūstu peļņu es zogu. Arī dīvaini. man varbūt kolekcija ar DVD diskiem un dodot tos saviem draugiem, pretī saņemot kādu pakalpojumu, minetu no kaimiņienes vai svaigas zivis no kaimiņa – makšķernieka es ar gūstu sev labumu maiņas ceļā, bet kā zināms nauda ir maiņas līdzeklis – pants!.

    ieguvums no media produkta ir mērāms labsajūtā un baudā.
    daloties ar produktiem kas izraisa labsajūtu un baudu mēs veicinam tādu kā media inflāciju nu gluži kā ekonomisko ar kredītiem bez seguma.

    A

    Atbildēt
  92. ghost

    Galigs Bulshits sis vis!
    manu prat pats ments(vai ka nu vinjus deve) gribeja kadu failinju noladet,pielikt un dabuja ban! tad vinjam vis sis nepatika un toorenta adminstraciju panjema pie dziesmas!! tie menti galigi iesuka!!! gribetu vinjiem visiem pa muti sadot!! ee kads nezin kad bus tiesa File.lv?? deretu uztaisit rigai un vinju pasvaldibai tadu skandalu!! ejam visi uz file.lv tiesu un panemsim prieksa visus tos meerrgl…..

    Atbildēt
  93. me

    Ko? Sanāk, ka par autortiesību pārkāpšanu 3-7 gadi cietumsods ir tik pat liels kā izvarotājiem? nu piedodiet, protams pirātisms ir nelegāls, bet man visu laiku likās, ka pedofīlija, izvarošanas u.c. ir daudz trakāki.. un, ja mūsu valsts gribētu sodīt visus torrnet lietotājus, kačātājus, servera turetājus, nu tad tiesās vnk nepietiktu vietas..

    Atbildēt
  94. aleksejs

    juplādēt mūziku,video u. c. tad ko mums atliek citu darīt,es lietoju dc serverus un lietošu.ja latvijas mājaslapas piedāvā lejuplādēt mūziku un video par maksu,tad ko tad citu atliek darīt es lietoju dc serverus un lietošu tos arī turpmāk.

    Atbildēt
  95. mar4ix

    sittie idioti,kas sledz tos torrentu trakeru neapjedz ka neko nemainis,neiesu jau pirkt pa ntam naudam kkadas jaunakas filmas,dziesmas,vai speles,pilnigi poxui,ja slegs torrent trakerus lv tad sleedziet ciet pajolji,neizkontrolesiet katru pc,pilns pc man ar piratisko produkciju iesuudziet mani :p gribu un kacaju :@

    Atbildēt
  96. Atbalss: Ekonomikas policija aizklapē lielāko Latvijas torrentu trakeri FILE.lv | iBlog.lv

  97. bonijs

    lai vinji un visa sii valsts iet dirst !! neviens ar torrenta izskaussanu nenonemsies !! es gribu tiessaam redzeet to mentu kurss ir gatavs ar to ciiniities, jo no visiem latvijas iedziivotaajiem, kam ir majaas dators, 80 % izmanto trekerus !! un arii ja kaads uznemsies to dariit, tad divu gadu laikaa vinjam buus sirma galva un dziives beigas trako namaa !!

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *