Hanzanet rūpējas par manu drošību?

Šodien ielīdu internetbankā, lai samaksātu rēķinu, ievadīju paroli un kodu no kodu kalkulatora, un manā priekšā parādījās šis teksts.

Hanzanet ieteikums

Es nepievērsu uzmanību lapas adresei, jo atrodos, manuprāt, drošākajā lapā un uzklikšķināju uz piedāvātās saites. Nu, interesanti taču kā Hansabanka rūpējās par saviem klientiem.

Bļāviens. Tā jau ir ņirgāšanās. Atvērās kaut kāda sūdaina lapa, kuras aplūkošanai man ir nepieciešams visnedrošākais pārlūks.

Microsoft sux

Lūk tādā veidā mana drošā banka rūpējās par saviem klientiem. Tā vietā, lai izskaustu problēmu jau pašā saknē, piedāvājot lietot drošus pārlūkus, man piedāvā noskanēt datoru, izmantojot duršlaku jeb Internet Explorer. Es jau šobrīd vairs neatceros, kad pēdējo reizi labprātīgi to lietoju kā noklusēto pārlūku.

Es mazliet paironizēju. 😉 Bet no otras puses – kaut kā taču tie amatieri ir jāmāca. Bet, ja pavisam nopietni, tad domāju, ka šis gājiens nāk no Igaunijas, kur nesen it kā kādam klientam bija uzsēdināts trojāns, kas esot noslaucis kāpostu no internetbankas konta.

Gribētos cerēt, ka Hanzene noslauca no Microsoft apaļu ciparu par šī linka izvietošanu savā internetbankā. Pretējā gadījumā viņi ir izdarījuši lāča pakalpojumu paši sev, jo reāli jau ar šādiem skaneriem viņi nepalīdz parastam mirstīgam samazināt risku noķert sifu. Viņi vienkārši reklamē pakalpojumus, kas citam uzņēmumam palīdzēs nopelnīt naudu.

Starp citu, pims Hanzenes es ielīdu LU lapā un uzrāvos uz nekorekti nokonfigurētas SSL lapas. Pirms laika lasīju, ka iekš Firefox 3 tiks pilnībā pārtaisīta sistēma kā pārlūks atrādīs lapas kurās nav pareizi piekabināts SSL drošības sertifikāts. Izstrādātāji, tomēr ir uztaisījuši sakarīgu veidu kā tikt klāt pie līkām lapām. Testa versijās pavīdēja idiotisms, ka šādās lapās vispār nevarēs ieiet. Tagad ir smukas podziņas kurās var pievienot “īpašos” gadījumus.

Estudijas

12 thoughts on “Hanzanet rūpējas par manu drošību?

  1. persix

    Man liekas, ka Hansabankai tas nav vienīgaipēdējā laika prikols, lietojot telehanzanetu, kas ir hanzaneta versija uzņēmumiem, tur viss ir pārveidots uz AJAX un tas pasākums mazliet iebremzē, pogas nespiežas no pirmās reizes, atgiežoties iezīmnēta ievades laukā nevar turpināt iebadīt tekstu ( ne vienmēr, bet ļoti bieži).
    Cerams, ka novedīs visu līdz labam rezultātam. 🙂
    Šīs kļudas radās lietojot Firefox pārlūku.

    Atbildēt
  2. UL

    Par AJAX , BONUX, VELUX un citiem veļas pulveriem neko nezinu, bet tiešām no janvāra otrās puses ievēroju , ka thnet’s tāds jokaini gļukains palicis, lapas kaut kā nesaprotami pārlādējas. Un tā teksta ievade arī gļuko, nemaz nerunājot par definēto maksājumu gļukiem, kad pazūd puse no komentāru lauka.

    Atbildēt
  3. marcis.gailitis

    manupraat ne-dumaakais gaajiens no hansabankas puses, kaa nekaa lielaakaa dalja ieksh LV veeljoprojaam izmanto IE (firefox biku zem 30%, tatad IE ~ 70%), liidz ar to iisterminjaa hansabanaki jau vieglaak ir iedot skaneri, kas darbojas uz IE, nekaa mekleet altenatiivas

    Atbildēt
  4. Knaģis

    Lanet CA sertifikāts vienkārši nav kārtīgs, bet pašizdots. Velns viņu zin, kāpēc kļūda ir lielāka nekā parasti, bet es to risinu domēna līmenī ievietojot Lanet CA sertifikātu visiem datoriem.

    Protams, tavs dārgais FF izceļas, jo nemāk ņemt sertifikātus no Windows, bet tikai savus iebūvētos. Lai nu ko, bet nu sertifikātu stori jau nu vajag izmantot centrālo, savu var kā papildus/sekundāro izmantot.

    Atbildēt
  5. Arnolds

    Knaģi – tavs dārgais IE7 arī tikpat izceļas. Ja 6tā versija ļāva ieimportēt pašparakstītu sertifikātu un vairs nebļaustījās, tad jaunajam nav pilnīgi ne silts ne auksts vai sertifikāts ir ieimportēts vai nav. Met savu erroru “We recommend to close this website”

    Atbildēt
  6. LU

    Ka ieimportēt LU sertifikātu
    http://serviss.lanet.lv/modules/news/article.php?storyid=38
    un šeit
    http://serviss.lanet.lv/modules/news/article.php?storyid=52

    Atbildēt
  7. Janekuss

    “Tagad ir smukas podziņas kurās var pievienot “īpašos” gadījumus.”
    Heh, šitā ir laba ideja. Kāpēc M$ nepielieto šito fīču savam jaunajam MSIE?
    Tipa, renderēt visus pēc standartiem, ar ko viņi tagad jaunajā MSIE tā lepojas. Bet, ja lapa nepareizi attēlojas (veidota ne pēc standartiem, veidota ņemot vērā MSIE 5-6 gļukus) lietotājs to var ievietot īpašajā gļukaino lapu kategorijā (kategorijas ikona varētu būt kāda pretīga vabole) un skatīt to īpašā “quirks mode”
    /

    Atbildēt
  8. Juris

    Krutais MACists ibio, labaak buutu ieteicis iet uz banku ar kaajaam, lai viirusi kaut ko nesachakareetu, ak nee, taa var dabuut kaadu gribas viirusu- tad jau labaak vispaar neleitot banku…
    A hanzanets ar savu parolju mainiishanu jau ir piegriezies >{

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *