Datu nesēju nodokļa likuma karš turpinās

Pēdējā laika viens no skaļākajiem IT nozares skandāliem ir Datu nesēju nodokļa noteikumu izmaiņas. Sākās tas viss salīdzinoši klusi, tad viena no ieinteresētajām pusēm sāka braukt augumā otrai, pēc sekoja skaidrojums par šiem uzbraucieniem. Bet ar to viss vēl nebeidzās, jo noteikumi ir spēkā un naudiņa ir jāmaksā. Valdība var pieņemt kaudzi ar stulbiem likumiem no kuriem lielākā daļa tiks ignorēta, bet tiklīdz kādam būs jāsāk maksāt par šīm stulbībām no savas kabatas tā parādās arī interese aizstāvēt savas tiesības.

Vienīgais reālais veidojums, kas ir spējīgs kaut ko darīt, lai aizstāvētos pret šādu absurdu situāciju ir Latvijas Datortehnoloģiju Asociācija (LDA), kas nosūtīja Kultūras ministrijai vēstuli ar ieteikumiem un priekšlikumiem, lai risinātu problēmu.

Dzintars iesūtīja ieskanētu Latvijas Republikas Kultūras Ministrijas atbildi 65KiB uz LDA ieteikumiem. Uz jautājumu, ko LDA plāno darīt tālāk saņēmu sekojošu atbildi.

Ko tālāk? Citas iespējas nav, kā iesaistītiesdarba grupā, jo MK noteikumu darbību mūsu valstī nevar apturēt,tikai grozīt. Protams, jāmeklē arī atbalsts Saeimā, lai varētu grozīt arī autortiesību likumu, jo jautājums – vai AKKA/LAA kopā ar autoriem ir pelnījusi vairāk kā Ls 2 milj. šogad un dubulti nākamgad uz IT nozares rēķina?

Šis cipars Ls 2 milj. mani nedaudz pārsteidza, jo neesmu pārāk labi informēts par summām, kas tiek maksātas AKKA/LAA kantorim. Te seko skaidrojums par to kā tikt pie šādiem skaitļiem.

Ja skatamies iepriekšējos rādītājus, tiesa, nedaudz demagoģisks aprēķins, bet – No 2004.g.1.maija ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr 443 “Noteikumi par nesēja atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, sadales un izmaksas kārtību”.

Pirms šo noteikumu stāšanās spēkā AKKA/LAA autoru atlīdzībai iekasēja 6% no datu nesēju iepirkšanas cenas. Saskaņā ar šiem noteikumiem AKKA/LAA iekasē 100% no datu nesēju iepirkšanas vērtības (konkrēti no ierakstāmām CD-R, kas sastāda lielāko šā nodokļa daļu).

Iekasējot 6% no datu nesēju iepirkšanas cenas AKKA/LAA gadā iekasēja 134 000Ls. Iekasējot 100% no datu nesēju iepirkšanas cenas, iegūstam, ka AKKA/LAA gadā iekasēs 2 233 333Ls.

Atlīdzību autoriem izmaksā vienreiz gadā. Bankā procentos no šīs naudas AKKA/LAA iegūt (piemēram, ar depozītu 5%) 111 667Ls gadā. Šo naudu nesaņem autori.

Pilnīgākai laimei vēl divi ieskanēti izrāvumi no AKKA/LAA ziņām – #1 177KiB un #2 144KiB. Savukārt tie, kas vēlas parēķināt nodokļus no dažādiem datu nesējiem var paspēlēties ar šo autoratlīdzību kalkulatoru 18KiB (Excel fails).

77 thoughts on “Datu nesēju nodokļa likuma karš turpinās

  1. autors

    ev vechi, es esmu sarakstiijis muuziku un ieraktiiju to diskaa.
    jautaajiens ir shaads, kaa tagad es varu dabuut kautkadu dalju no shiis naudas ?

    Atbildēt
  2. Kaklz

    hm, jāsāk domāt par to, kas notiks, ja visas organizācijas/iestādes sāks prasīt nodokli par iespēju kaut ko darīt. Sāksim kaut vai ar Jūrmalas domi, vai nebūtu skaisti, ja tagad visiem Latvijas iedzīvotājiem, arī Genādijam, kura īpašumā ir VAZ 2101 tālajā Daugavpilī būtu jāmaksā iebraukšanas nodeva Jūrmalas pilsētā? Tas jau nekas, ka Genādijs līdz Rīgai savā mūžā tā arī neatbrauc, galvenais jau ka viņš samaksā :)~

    Atbildēt
  3. Andris

    Vispaar jau AKKA/LAA izteicaas, ka valsts instituucijas kaa arii juridiskaas personas varot kaut kaadaa iipasaa veidaa dapuut to paarmaksaato naudinju atpakal. Vajagot tikai pastaigaat pa birokraatijas gaiteniem un aizpildiit lielu daudzumu papiiru. Parastam cilveecinjam tas buusot paaraak gruuti un neatmaksaasoties. Taa vismaz man paskaidroja kaads iereedniitis no siis organizaacijas. Taa kaa, ja kaadam ir liela veeleesanaas, var pameeginaat:)) Lai veicas!

    Atbildēt
  4. Rukicc

    Moš jānopērk kvalaitatīva matricu razosanas līnija un jārazo tepat uz vietas savām mājas vajadzībām, ja varēja dzeki naudu drukāt kāda x pēc lai kāds matricas nesāktu razot….:D

    Atbildēt
  5. MAndersons

    izskataas pec stulbuma kanlgala.
    nepaies ne 2 meeneshi, kad arii saaks prasiit 1sant. par katru A4 kopiju.
    "Atlīdzība tiek maksāta par tiesībām veikt privātu kopēšanu, neatkarīgi no tā vai šī tiesība tiek izmantota vai nē"
    patieshaam saak rasties asociaacijas ar commentu Nr.3
    augstaakmineetais citaats to ari apstprina – Genaadijam jaanopeerk atlauju iebraukshanai Juurmalaa, kaut arii vispaar netaisas uz Juurmalu braukt. ja nenopirks – buus paarkaapis likumu un nevarees likumiigi pat pie kaiminja peec piena aizbraukt

    Atbildēt
  6. MAndersons

    un "Tā kā atlīdzība tiek maksāta par tiesībām veikt privātu kopēšanu, nevis par pašu kopēšanas faktu, […bla bla blaa] nav nepieciešams nodalīt informāciju par to, kādiem mērķiem tiek realizēta konkrētā iekārta vai tukšais materiālais nesējs" -> aciimredzams, ka tiem iereednjiem "pofig" ko mees tur dariisim.. galvenais ka var iekaseet nodokli & viegli piekjer tos, kuri vinjus nenomaxaas. bet nu lab – vediisim matricas no Lietuvas kontrabandaa.. nav jau gruuti =)
    varbuut tagad vajadzees arii maksaat par tiesiibaam aiziet uz WC???

    Atbildēt
  7. stripe4

    bet vispār kaut kur ir pieejams konkrēts izklāsts, kādēļ man būtu jāmaksā atlīdzība par personīgo (tb man pieder autortiesības uz savu materiālu) fotogrāfiju, mūzikas, video utt. ierakstīšanu matricās vai uzglabāšanu cietnī? un ja arī es esmu kaut ko nofočējis, es taču skaitos autortiesību owneris? moš man šajā gadījumā arī pienākas daļa no lielā kaku lakas kāposta, jo redziet arī manus garadarbus var kāds nokopēt!

    Atbildēt
  8. stripe4

    un tikai nevajag atrunāties, ka šie MK noteikumi nav domāti, lai kompensētu pirātisma radītos zaudējumus. ja jau tik akūti vajag šo maksājumu, kādēļ gan to nepiemērot nevis tukšajiem datu nesējiem, kuros ir iespēja kaut ko ierakstīt, bet gan medijiem, kuros šis autortiesību pasargātais materiāls ir jau ierakstīts, piemēram, veikalos nopērkamie audio cd & kasetes, video dvd & kasetes. iespēja, ka no viņiem tiks kopēts taču ir daudz lielāka, turklāt nodeva tiks nomaksāta pareizajā momentā – samaksājot tu iegūsti tiesības šo materiālu kopēt personiskajām vajadzībām, plus kaku laka zinās savus īstos ienākumus, nevis lielīsies ar to, kas ir negodīgi sarausts. poh, ka oriģinālo darbu cenas pieaugs, ne jau mums būs jādomā, kā padarīt pircējam mūzikas sīdi cenas ziņā pievilcīgāku. vai nav jauka ideja?

    Atbildēt
  9. Dewo

    Ja es pareizi sapratu, tad iznaak apmeeram taa: Tos procentus sanjems tie, kuri jau ir pieteikushi autortiesiibas, bet shie pashi jau sanjem procentus no legaali paardotajiem ierakstiem. Turklaat sho ierakstu kopeeshana ,saskanjaa ar autortieiibaam jau ir nelegaala. Tad jau iznaak, ka nodoklji tiek prasiiti pat par piraatismu. Lai gan man no likumiem nav taa lielaakaa sajeega, es tomeer shaubos, vai nopeerkot matricu tu ieguusti tiesiibas pavairot kaadus jau pieteiktus darbus.
    Es pareizi sapratu?

    Atbildēt
  10. bljaaviens

    manuprat, iegust tiesibas izgatavot vienu kopiju diskam kuru tu esi godiigi nopircis (tipa backup) – gadijumam, ja tev originalais sachakarejas. ka ne katram ir laiks backupot visus savus diskus, daudzi vienkarshi samierinas un izmet saskrapetos… un ko darit ar "aizsargatajiem" CD? likumigi apmaksaataa "iespeja" nevar tikt likumigi izmantota. starp citu, Moors neiebilst, ka vinja 9/11 filma tiek brivi kopeta internetaa pa labi un pa kreisi.

    Atbildēt
  11. raicha

    Nu ja, taa sanaak, tagad es iepeerku matricas saraxtu muzonu un tirgoju kaa pilniigi un galiigi legaalas pa daudz latiem leetak nekaa veikalaa, ja jau es to autortiesiibu nodokli esmu nomaksaajis…
    Vai tad nesanaak taa??? 🙂

    Atbildēt
  12. Spameris

    John: kasetes nelietoju, nezinu. ACME CD bija vienīgie, ko man ņēma pretī viens padsmit gadus atpakaļ ražots CD playeris.

    Atbildēt
  13. Arta

    Varbūt šis sižets viesīs nedaudz skaidrības 🙂 http://www.ltv-panorama.lv/raksts/4567/
    Tiem, kam slinkums lasīt- nodokļa samaksāšana nelegalizē nelikumīgu autordarbu kopēšanu komerciāliem mērķiem- drīkst nopirkt CD, piemēram, klausīties to mašīnā un, lai nav jānēsā šurpu turpu, uztaisīt kopiju sev uz compa, ko paklausīties, kad sakārojas 🙂 . Ievedot matricas no kaimiņvalstīm, tās būtu labprātīgi jādeklarē. Starp citu- pirmajā šo noteikumu versijā bija paredzēts iekasēt nodokļus arī no A4 kopējamā papīra, šo lietu nepieņēma, jo nebija nevienas tādas organizācijas tipa AKA/LAA, kas uzņemtos ar to cīnīties. Liekas gan, ka studentu un skolnieku "zinātniskajiem darbiem" lielai daļai tāds nodoklītis nenāktu par nāvi 🙂
    Vispār noteikumi sviests, par to nav šaubu, – tie ir pārāk vispārīgi, nav nekādas garantijas, ka nodoklis nonāk īstajam adresātam un ka tas tiek iekasēts no reāla vaininieka, bet nu pirātisms arī diez ko nerullē.

    Atbildēt
  14. Tāpat vien

    Palasīju tos MK noteikumus. Formāli visu veidu strīmeru lentas ietilpst kategorijā "pārējiem tukšajiem materiālajiem nesējiem ar ietilpību 3MB un vairāk – audiolikme 100 % apmērā". Kultūras ministrija gan saka nē, bet nemin konkrēti kāpēc. Saproti kā gribi.
    Par vienu lietu es priecājos – HDD nodoklis sanāk vislētākais par GB – ~ 0.0212 Ls/GB, taču, piemēram, visu veidu flash kartēm (tai skaitā strīmeru lentes un formāli pat varētu teikt, ka arī DVD+R, DVD+RW un DVD-RAM matricas, jo punktā 6.5 minētas DVD-R un DVD-RW), tas ir vislielākais, 0.4 Ls/GB. Digitālas fotogrāfijas un video cienītājiem (tai skaitā arī man) tas it nemaz neliksies forši.
    Nez, man liekas, likuma rakstītāji ir nohaltūrējuši – varēja vismaz aprakstīt visus pastāvošos datu nesējus kārtīgāk (CF, SD, MMC, Memorystick) un nevajag atsaukties uz muļķīgu "ņemot vērā tehnoloģisko attīstību, bla bla".
    Interesantākais šajā gadījumā ir kā notiks datu nesēju uzskaite un vēlāk naudas iekasēšana. Precīzāk vai muitas (ne)darboņi būs pietiekoši izglītoti, lai to visu kārtīgi fiksētu un vēlāk info nodotu arī AKKAi. Un tās apliecības – atkal jauna birokrātija, kas nāk par labu tikai lielajām firmām, nevis mazajām.
    Šo te visu apkopojot, var nonākt tikai un vienīgi pie viena secinājuma. Legālus ierakstus nav jēgas pirkt, vairs arī ne pat Latvijas izpildītāju/veidotāju, nodevu par to jau esmu samaksājis, saskaitot nodevas par nesējiem, kur tiešām stāv "neoficiālie" ieraksti, un kur pašu veidotais materiāls. Gaidu līdzīga veida MK noteikumus no BSA. Interesanti kāda būs programmas stundas likme un vidējais apjoms MB?

    Atbildēt
  15. Galdnieks

    jūs tikai iedomājaties kādu nudu viņi dabū par vienu betacam kaseti kas tā jau vidējā izmēra maksā 22 Ls a kas ir ar lielajām ?
    Apsurds

    Atbildēt
  16. Spameris

    Man ir cupas ar pasa rakstitiem referatiem un pasa bildetiem digitalajiem foto, ko lidz sim raxtiju matricas, jo uz cietnja vietas par maz! Tagad sanak ka man bus jamaksa kaut kadai naudaskarai organizacijai, par to, ka es matricās ierakstu pats savus darbus!Jebshu AKKA/LAA ari man maksas autoratlidzibu?

    Atbildēt
  17. gi

    Jautājums vienkāršs – varbūt samaksājam 100,- Ls ceļu policijai par satiksmes pārkāpumiem, kurus iespējams izdarīsim. Turklāt neatkarīgi no tā, vai Tu vadi auto vai nē. Pārkāpumus vari izdarīt arī kā gājēsjs un pat ja nevari pastaigāt, veinalga samaksā.

    Atbildēt
  18. gi

    .. vēl tā kā gribējās pateikt. Kā jau stūrgalvīgs puika, laikam Latvijā nepirkšu nevienu matricu vienkārši principa pēc. A par ko man pie brāļiem lietuviešiem vai igauņiem neaizbraukt? Robežas tagad vaļā. Lai plaukst un zeļ kaimiņu ekonomika – par igauņiem un leišiem. A ko padarīsi, ja mūsējiem čuras galvā?

    Atbildēt
  19. endrju

    Jābrauc uz kaimiņzemēm un tur gan jānopērk viss kas vajadzīgs (piemēram matricas), gan tās jāaizpilda (piemēram jāieraksta kāda filma 😉 …

    Atbildēt
  20. hvz

    "Mans ieteikums, par kuru vērts padomāt!"
    Gribēju to realizēt pats, bet laika trūkuma dēļ laikam nesanāks :(.
    Tātad ideja sekojoša. Kādam vajag saņemties un izzināt no AKKA/LAA procedūru, kā notiek samaksātā nodokļa atgūšana.
    Kādi iesniegumi jāraksta, kam jāadresē, kādi čeki jāsūta pielikumā.
    Pēc tam to visu skaidri un saprotami aprakstīt podā, gan jau Apollo arī ieliktu pēc tam.
    Un tad jau cilvēki varētu sākt pieprasīt savus nodokļus atpakaļ.
    Te nav svarīgi summas, bet pats fakts. Ja to darītu desmiti un simti, tad pati AKKA sāktu domāt ko iesākt, jo viņi fiziski nebūtu spējīgi apstrādāt pieprasījumus. Pie tam mazo summu pieprasījumi viņiem radītu lielus administrēšanas izdevumus.
    Saņemas kāds un uzzina sīkāk, kas un kā.

    Atbildēt
  21. Spameris

    Manas domas
    Tad jau man vajadzēs maksāt kaut kādu summu ari par maksas tualetēm, jo redz es šad un tad braucu uz pilsētu un kā saka varu tās izmantot nav svarīgi vai man tajā brīdi kaut kas nāks ārā vai, bet varu.

    Atbildēt
  22. nbinc™

    Pievienojos 35. komantāram. Patiešām vajag lai ir izskaidrots mehanisms kā var atdabūt šo nodokli atpakaļ jo es pietiekoši daudz esmu safočējis un sarkastījis matricās, kāda vella pēc man būtu jāmaksā nodoklis kaut kam par savām fotogrāfijām…. arī interesanti kā ir ar CompactFlash atmiņām prieksh fotoaparāta vai es varu dabūt atpakaļ nomaksāto nodokli ja izmantoju to fotoaparātrā….

    Atbildēt
  23. vimba

    Man ir vēl labāks ieteikums.
    Ir pilnīgi skaidrs, pat ja daļa no mums aizies un pieprasīs atpakaļ šo nodokli AKKA/LAA kontos vēl paliks pietiekami daudz naudas, ko izmaksāt autoriem, bet to mūsu banānu valstiņā nav īpaši daudz. Sanāk pietiekami liels procents no kopējās kaudzes neparko. Varbūt izdevīgāk būtu reģistrēties AKKA/LAA kā "autoram" un saņemt iespējamos procentus no tā ka manus darbus kopēs?

    Atbildēt
  24. Bytec

    Pilniigi noteikti jaadara taa kaa raxta 35. komentaaraa. Taa teikt uztaisiit DoS uzbrukumu 🙂 Starpcitu es arii saaku domaat par braalju lietuvieshu apciemoshanu un vinju ekonomkas uzlaboshanu 🙂

    Atbildēt
  25. raiviic

    Pilnīgi piekrītu 35. komentam, tikai baidos, ka neviens tā arī neko neuzsāks. Ideāli jau būtu, ja šim cīnītājam būtu kaut kāda juridiska saprašana, varbūt kāds students-jurists vēlas izmēģināt spēkus.

    Atbildēt
  26. karuuzo

    Te jau ir tik daudz sarakstīts, visu neizlasīju, tāpēc varbūt atkārtošos, bet Vai tad mēs neesam Eiropas Savienībā un vai tad mums nav vienota ekonomiskā zona? Par kādu robežu iet runa? Es tik tiešām neesmu stiprs šajās lietās, bet pēc manas saprašanas ekonomiskā robeža vairs nepastāv un no citām ES valstīm es varu vest iekšā ko gribu un cik gribu, ja nu vienīgi prece ir likumīga, tāpēc arī nepastāv vairs kontrobandas. Vai es kļūdos?
    m

    Atbildēt
  27. putipu

    ja tauta sāks darīt kā ieteikts 35. komentā, tad tas nāks tikai tai akai/kakai par labu, jo viņiem radīsies brīnišķa iespēja pieņemt darbā savus radus un draugus, kuri tur sēdēs un mierīgā garā pāris stundas dienā uztaisīs pieņemšanas laikus. mierīgā garā pieņems iesniegumus, pārbaudīs, vīzēs, saskaņos, nosūtīs, ievadīs, izmaksās u.t.t. vārdu sakot būs brīnišķīgs birokrātisks aparāts uz labām aldziņām, kantora kafijām un atpūtas pasākumiem. vārdu sakot, viņiem to tikai vajag, lai nāktu 10 cilvēki dienā un prasītu atpakaļ katrs pa 15 santīmiem…

    Atbildēt
  28. Spameris

    A ko viņi saka ja piemeram uz robežas es kādas 100 parvedu paari? Man jādeklarē un jāsamaksā nodoklis?

    Mees tagad esam EU un uz robezas paarbauda tika pases un masinu teh-pases, dazeiz ieskataas bagazniekaa.
    Vest var cik gribi.

    Atbildēt
  29. Yoda

    Redz, vajag tikai atrast veidu, kā dabūt iekšā likumdošanā faktu, ka tava profesija, peļņa vai jebkuri citi ienākumi ir apmaksājami nodokļa veidā. Un nav svarīgi ko tu dari, un ar kādiem līdzekļiem to panāc. Pēc tam var rāmi sēdēt trubas galā, un skatīties kā naudiņa ripo pa renīti maciņā.
    Var to saukt par autortiesībām, var – par gaismas tīklu vai pili, var – par digitālo televīziju. Tiklīdz tu dabū iekšā likumdošanā faktu, ka par to ir jāmaksā tev, tā tu vari vairs īpaši nesaspringt par sava darba kvalitāti, konkurenci un da jebko citu.
    Kā jau redzējām vienā no augstākminētajiem dokumentiem, nauda pēdējos gados ienāk vairāk 🙂 Galvenais šo stāvokli saglabāt. Un te vajag pietiekoši "pasmērēt" kādam valdībā, piemēram.

    Atbildēt
  30. captsolo

    35. komentārs: Tātad ideja sekojoša. Kādam vajag saņemties un izzināt no AKKA/LAA procedūru, kā notiek samaksātā nodokļa atgūšana. Kādi iesniegumi jāraksta, kam jāadresē, kādi čeki jāsūta pielikumā.

    To darīt nevajag – mēs dabūsim tikai kripatas, tiksim pazemoti, piedevām ar savu darbību atzīsim šīs nodevas likumību un tikai palīdzēsim šim mehānismam darboties.
    Nevajag aizmirst – šī nodeva pārkāpj 1) cilvēku privātumu, kam ir jāuzrāda privātai (un pat ja tā būtu valsts, tas neko nemainītu) organizācijai sava ierakstītā informācija (iespējams privāta) + 2) nevainības prezumpciju pasludinot katru par briesmīgo pirātu + 3) vienkārši domāta AKKA/LAA maciņa papildināšanai uz mūsu rēķina.
    Ko ierosinu darīt – nepirkt legālos CD/DVD!
    Vismaz Latvijas veikalos ne.
    Tas vislabāk sitīs pretī AKKA/LAA.
    Uztaisīt akciju – neko nepirkt muzikas veikalos pirms nav atcelta šī nodeva.

    Atbildēt
  31. captsolo

    Un, protams, pašsaprotams ierosinājums – nepirkt matricas, par kurām ir iekasēta šī nodeva. Tas būtu tikai loģiski vienkārši no matricu cenu viedokļa.

    Atbildēt
  32. Bytec

    Jep. Es jau saaku skatiities uz Lietuvas pusi, jaabrauc ciemos pie ACME! 🙂 Jo te uz vietas Latvijaa neko nepirkshu! Lai taa LAKA iet ieskrieties…

    Atbildēt
  33. Cucuks

    Kas tie par muljkiem tur tajaa akka/laa seezj?
    Vinji pashi gan jau ka lietuvaa ripukus iepeerk, bet vispaar latvijaa vairs ripukus nepirkshu dziivoshu uz rw

    Atbildēt
  34. afigel

    Ko vēl ko brīnīties ka esam paši nabadzīgākie/atpalikušākie no visām 3jām baltijas valstīm.Jātaisa revolūcija, KAKA/LAKA ziepēs! valdību ar.

    Atbildēt
  35. Muurr

    Vajadzētu noorganizēt Pods.lv komentāru rakstītāju tusiņu apvienojot braucienu uz Lietuvu pēc matricām! 🙂 Jānoīrē kāds smagais un aidaaa …. 😀

    Atbildēt
  36. R21vo

    piekrītu – šito stulbo likumu vaig boikotēt (nepērkam ar nodokli apliktos datu nesējus latvijā).
    likumu vaig atcelt, vienīgi jāizdomā kā to panākt. vai nevar sūtīt kaudzi ar vēstulēm/iet sūdzēties kautkur pie varasvīriem?? (vajadzīgs tikai normāls, aunapierēm saprotams pamatojums)

    Atbildēt
  37. tomz

    jadodas braucienos pie braliem igauniem/lietuviesiem ar busu un privatam vajadzibam prece jaieperk…
    domaju ka degviela letak sanax…
    plus vel arii apvidi apskatiiti jauni… exkursija…

    Atbildēt
  38. whitefox

    Boikotēt ta labi, a kur es pirkšu ripas? Man nevelk braukāt uz leišiem iepirkties. Taisiet tad savu biznesu. Vediet ripas un dodiet zināt, kur tirgosiet, lai visiem prieks tiek! 🙂 Tik tā klusu.

    Atbildēt
  39. Murgonis

    Eh sudigi ka man aizvaka nebija Fotoaparatisnh pa rokai… Tukumaa bij vel trakaak nekaa tajas bildees uudens paari mashinas nummuram..Tur taajaa panckaa numuri peldeejas.. mazie chali tur lasija (Cilvecinji vecuma ap 12).. un cik dzirdeju pec tam katru nummuru pa latu atdod ipasniekam 😉 ..
    Katram jau savs biznes..

    Atbildēt
  40. captsolo

    whitefox: Boikotēt ta labi, a kur es pirkšu ripas? Man nevelk braukāt uz leišiem iepirkties.

    Būtu jau labi ar šo nejēdzīgo nodevu tikt galā pareizajā veidā – panākt, ka to atceļ.
    Boikotēt diskus (gan audio/video ieraxtus, gan matricas) veikalos, vest matricas no Lietuvas – tie ir tikai pagaidu mēri. Ilgtermiņā – vai nu maksāsim to nodevu, vai arī tiksim ar to galā. Jautājums tikai – kā to panākt.
    Kur ir patērētāju tiesību aizsargi?

    Atbildēt
  41. Lucky

    Apollo.lv pārpublicētajā rakstā komentāros pavīd ideāla doma:
    "lops 15:23 29.Jul.
    HAHHAA …. tagad liksim tiesas priekšā katru Latvijas vīrieti par izvarošanu, jo TAS APARĀTS TAČU VIŅAM IR …."

    Atbildēt
  42. StarChild

    shobriid man lieks laiks ir daudz ja kads man pateiks ka es varu dabuut roka to AKKA/LAA es vareetu noskaidrot kur dabuut atpakalj to atliidzibu !

    Atbildēt
  43. Maris

    A kad ieviesiis Naudasviltoshanas nodokli visiem kraasainajiem printeriem un kopeetaajiem. Tas nodoklis vareetu buut proporcionaals printera razhotaaja paredzeeto izdrukaato lapu skaitam gadaa pareizinaatam ar 500Ls.
    Veel teiksim visus datorus ar interneta piesleegumu vareetu aplikt ar autortiesiibu nodokli. Kaa arii visas tumbas aplikt ar to pashujo pa taam var klausiities piraatiskos ierakstus ar nosaciijumu jo jaudiigaakas jo lielaaks nodoklis jo vairaak cilveeku var klausiities.
    Un beigu beigaas cilveeku ausis un acis ar vaidzeetu aplikt ar nodokli jo ar taam var klausiities piraatiskos ierakstus un skatiities piraatiskaas filmas.
    Ieteiktu paintereseeties par to cik kaac ir sanjeemis lai shitie noteikumi taadaa redakcijaa tiktu izbiidiiti cauri pienjemshanai.

    Atbildēt
  44. raiviic

    Vēl jau ierēdņiem daudz iespēju:)! Senos laikos skatījos krivu filmu Čipilīno piedzīvojumi un nez kāpēc labi palicis atmiņā viena filmā rādītās vadošās šķiras pārstāvja teiktais:"Kopš uzlikām nodokli par gaisu, viņi sākuši mazāk elpot"! Tālu no tā jau neesam:).

    Atbildēt
  45. pyro

    nu… kā jau kārtējo reizi pierādās ka mūsu valstī visss iet tik skībi cik vien var iet un visi kas vien var mēgina izskāsst naudu – beidzot laiks ir pienācis arī IT svērai – CD un DVD ieraxtam… 🙂
    rēali es saprattu to ja viņi ņemtu naudu un dotu arī citiem – remontētu kauc ko, sakoptu… kauc kā pēc tā neizskatās – tādā ziņā ventspils ir daudz lapāka… nekas nenotiek bez lemberga līdzdalības bet arī viss ir ok.
    skatoties uz visu šito es nesaprtotu kāpēc valsts uzskata ka katram ir jābūt valsts patriotam ja valstī notiek šitāc vecuma marazms… smiekli nāk skatoties
    mans ieteikums ir – kas var pērciet matricas un hdd ārzemēs un vediet šurp… nauda būs par ko nopirkt… me personiski pērk vācijā par 12s gabalā… nejūtos neapmierināc… drīzsāk sajūsmā… tas pac par hdd apmērām par 20% lētāk nekā nesenās cenas pie mums… dauņu bars ne valsts… nav jau brīnums ka regulāri mainās valdības… nesaprotu vienu… kā viņi iedomājas kontrolēt to ka es vedu ieksā matricas un tirgoju saviem draugiem par 15s? nu vot nesaprotu… kropļu bars… veicina spekulacijas tiesi tā pat kā PSRS laikā… algas zemas… jo lūk katrs var sazagt tik cik vajg… nu tad tā taggad jau arī ir + vēl ved ieksā un piepelnās

    Atbildēt
  46. Skeptikis

    Pilniigaakaa meeeslaine. Pagaajsnedeelj sanaaca buut Lietuvaa sapirkos matricas pus gadam uz prieksu….pa veco cenu, pat vee leetaak 🙂

    Atbildēt
  47. Spameris

    Nupat paarreekinaaju korekti 10 ”Profarmance” matricu paka Lietuvaa, veikalaa maksaa 1,70 Ls muusu naudaa :O Pie mums gandriiz 5 Ls :O normaali…

    Atbildēt
  48. bush

    Uztaisīt akciju – neko nepirkt muzikas veikalos pirms nav atcelta šī nodeva.

    nee. vispār neko nepirkt. ne mūzikas, ne video diskus, ne mūzikas, ne video kasetes. nekādu programmnodrošinājumu, īpaši to, kas ir ražots latvijā. tad es piedalos.

    Atbildēt
  49. njaa

    A kur Igaunijaa vai Lietuvaa jaabrauc pirkt taas matricas??? Kkaadaa parastaa datorveikalaa vai kur citur??? Ja es zinaatu kur nopirkt, vareetu meegjinaat aizbraukt.

    Atbildēt
  50. Susi(s)

    Varbūt aizrobežas e-veikalos var iepirkt CD matricas? Vai nesanāk lētāk, ja iepērk kvantumu? Varbūt kadam ir adresītes?

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *