Latviešu valodas klaviatūras pārslēgs – Apostrofs v0.2

Uztaisīju nelielu labojumu pirms gada 🙂 taisītam latviešu valodas klaviatūras pārslēgam un nodēvēju to par Apostrofs v0.2 16KiB. Izmaiņas jaunajā versijā nav daudz un pat varētu teikt, ka nebūtiskas.

  • Ar Caps Lock taustiņu var aktivizēt un deaktivizēt visu lielo burtu rakstīšanas režīmu.
    Iepriekš nācās izslēgt šo režīmu izmantojot Shift taustiņu. Kaut kā biju palaidis garām šo fišku. Laikam tāpēc, ka nekad nelietoju Caps Lock.
  • Nospiežot apostrofu ‘ jeb mēmo taustiņu, ar kuru aktivizējam specifiskos latviešu valodas burtus, un pēc tam “space” jeb tukšuma taustiņu tagad vajadzētu būtu ‘ simbolam. Iepriekš tas nebija nodefinēts un laikam tur kaut kas gļukoja, neatceros vairs.
  • Tika nomainīti jaunā .dll faila kā arī pārējie nosaukumi. Pievienojot jauno valodas pārslēgu jāmeklē “Latvian (Apostrofs v0.2)”.

Abi šie pārslēgi var draudzīgi sadzīvot uz vienas sistēmas. Vairāk arī nekādu izmaiņu nav. Tā kā pēc idejas, ja apmierināja iepriekšējā versija, tad var nemaz nemocīties un nelikt jauno.

Tieši tāpat kā iepriekš, jebkurš, kam interesē izveidot šādu valodas pārslēgu, var to izdarīt ar saviem spēkiem. Ā, un strādā šitais pasākums kā arī ir testēts uz Windows 2k/XP. Uz citām sistēmām, kas nav NT bāzēta, nevajadzētu strādāt.

46 thoughts on “Latviešu valodas klaviatūras pārslēgs – Apostrofs v0.2

  1. Rukicc

    Vareeji veel papildinaajumu izveikt unizveidot otru izkaartojumu kur uz ciparu klavieres ir komats ne punkts. Bet to var arii pasrociigi izveikt…..:)

    Atbildēt
  2. bljaaviens

    ja nemaldos, taa "izslegshanas ar Shift" fishka ir no vaacu klaviereem, kur tas ir norma: iesledz ar Caps, izsledz ar shift. un uz caps pogas uzzimeta uz leju versta bultinja…

    Atbildēt
  3. Pow

    2000/xp supportee Latvian charu ievadiishanu ar alt taustinju. Ljoti eleganti, iznjemot to, ka nevar ievadiit (kautkaads ° raadaas).

    Atbildēt
  4. Papuass

    Bezjēdzīga lieta, protams respect veidotājam, bet tomēr bezjēdzīga

    Nu vai zini… Noderības ziņā šī lieta ir essential. Atkrīt problēmas ar Tildi (instalācija un gļuki, kompja bremzēšana) un ap sirdi mierīgāk, ka vairs nešmauc savus latvju bāleliņus, lietojot zagtu mantu.

    Atbildēt
  5. atis

    Vecīt, pirmkārt tilde ir liels klucis par maksu, otrkārt defaultā zem XP latviešu valoda ir ar ALT mēmo taustiņu, kas ne vienmēr darbojas, kā tam vajadzētu būt.
    Bet varbūt kāds var paskaidrot, kā to izkārtojumu pašam uzdabūt savu. Lai uzinstalētu to Microsoft Keyboard Layout Creator, vajag .NET framefork. Gribēju jau no microsoft vinu novilkt, bet… sver 100mb…
    Man norvēģu klaviere un tur vajadzētu drusku to izkārtojumu pamainīt.

    Atbildēt
  6. murmulītis

    ar Tildes produktiem ir bijušas tikai un vienīgi problēmas, pie kam viselementārākajās lietās, ļoti švaki programmētāji
    nu kāpēc uz ciparu klaviatūras jābūt komatam, nevis punktam; nu nesaprot es to labumu nekādi !? tur ir jābūt punktam…..

    Atbildēt
  7. ls

    Nepiekrītu Monstram ("..bezjēdziigi utt.". Viņam – varbūt. Man ļoti jēdzīgi. Veco versiju lietoju jau gandrīz gadu un esmu vēl salicis citiem saviem kolēģiem LU. Man nav nekas pret "Tildi", uz W98 joprojām lietoju viņu klavieres pārslēgu, bet man nekas cits no viņu "Biroja" nav vajadzīgs. Garumzīmes māku salikt pats, skolā labi mācījos. Coolinx ir laps. Monstrs ir slikc.
    P.S. Lielāka čakarēšanās vienmēr iznāk, lai Linuxā uztaisītu latviešu apostrofa klavieri (Mandrake vai Suse). Vietējās HowTo lapās līdz pat pēdējam laikam bija sviests, vienmēr nācies pašam čakarēties (lai dabūtu apostrofa klavieri, AltGr iet defaultā bez problēmām). Vīri, kas sevi uzskata par Latvijas Linux guru, varēja taču beidzot to lietu sakārtot.

    Atbildēt
  8. bljaaviens

    M$ tipa izmeta sava VC++ komandrindas versiju pa free (tapat, ka Borlands kadreiz) bet ak nerazha – ari vajag .NET, vismaz pec dotnetfx.exe spriezhot. uz XP nezkapec vispar neinstalejas

    Atbildēt
  9. aabele

    Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvaldes darbinieki aizdomās par nesankcionētu interneta elektroniskā pasta sistēmas «inbox.lv» «uzlaušanu» aizturējusi kādu 48 gadus vecu Limbažu rajona iedzīvotāju.
    alsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas priekšniece Kristīne Mežaraupe aģentūrai LETA apstiprināja, ka 1956. gadā dzimušais Jānis nesankcionēti «uzlauzis» e-pasta aizsardzības sistēmu.
    Par notikušo policija ierosinājusi krimināllietu pēc Krimināllikuma 241. panta 2. daļas par patvaļīgu piekļūšanu datorsistēmai, ja tā saistīta ar datortehnikas programmatūras aizsardzības līdzekļu pārvarēšanu vai ar pievienošanos sakaru līnijām.
    Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām.
    Aizturētais vīrietis aizsardzības sistēmu «uzlauzis», atrodoties Rīgā.

    Atbildēt
  10. sutka24

    Es sev zem Debiana sačiņīju LV izkārtojumu šādi:
    $ cd /etc/X11/
    /etc/X11$ find . -name lv
    ./xkb/symbols/lv
    ./xkb/symbols/pc/lv
    Shitos te divus samianam pret šito http://lokalizacijas.risinajumi.lv/down/lv
    P.S. Bija kaut kur boot.lv forumā šitā štelle pieminēta.
    Pēc idejas tie "lv" izkārtojumi mētājas kaut kur iekš /usr/lib/X11/xkb/symbols/ un /usr/lib/X11/xkb/symbols/pc/ vnk debianam ir simboliskie linki.

    Atbildēt
  11. sutka24

    Nu un vēl piemirsu, ierubī to štelli ar:
    setxkbmap -layout lv -variant apostrophe[vai tilde], bet nu iekš KDE ļoti vienkārši … pievienojama tikai lv izkārtojumu + izvēlamies attiecīgo variantu.
    Varēja vēl kaut kā iekš /etc/X11/XF86Config ierubīt, tagad neatceros vairs 🙁

    Atbildēt
  12. W

    1. noliedzējam nav taisnība.
    2. right-alt ir neērts.
    3. Keyb Creator var dabūt iepriekšējā postā (NB! Direktoriju norādiet _bez_ atstarpēm, citādi man tas brīnums neprata pie sevis kompileri/linkeri atrast, bet return code 1 neko daudz neizsaka).
    4. Salīdzinot – ar Tildi piespiežot "apostrofs space" iegūst abus, nevis tikai apostrofu, kā gribētos. Tas pats ar ".
    Savā izkārtojumā var mierīgi iegūt shift-‘ kā " bez jociņiem. Gribam _reizē_ caur altgr un caur apostrofu? Lūdzu. Iegūt vienu apostrofa zīmi 2x nospiežot apostrofa taustinu? Lūdzu.
    Principā vēl bija doma izveidot mēmos taustiņus _visiem_ burtiem, lai kļūdaini piespiežot ‘ tas tiktu ignorēts ne-diakritiskajiem burtiem.
    Vienīgā problēma, ka instalējot nākas līst valodās un likt ar roku izklājumu, bet tas tomēr ir sīkums.

    Atbildēt
  13. BBK

    Atis
    Tildes Biroju kaut profesionālāki cilvēki taisīja, bet šito brīnumu amatieris. Un ja kam līkas rokas pats vainīgs ka ar Tildes Biroju problēmas.

    Atbildēt
  14. murmulītis

    nu, nu

    Tildes Biroju kaut profesionālāki cilvēki taisīja, bet šito brīnumu amatieris. Un ja kam līkas rokas pats vainīgs ka ar Tildes Biroju problēmas.

    šitam gan nekādi nevaru piekrist, jo fakti spītīgi parāda pavisam ko citu

    Atbildēt
  15. Knagis

    nu nevajag .NET framework to, kas sver 100Mb – taa ir versija ar kompilaatoriem utt., vajag versiju kas sver ap 15Mb un ko var dabuut windowsupdate.com

    Atbildēt
  16. Spameris

    labas vakaras viiri, offtopic, kas par saizeem, uz mana kompja ir divi accounts – admins, es – arii ar admina privileegijaam, respektiivi taada lieta, kad esmu kaa admins tad nospiezot uz piem. shorcut’a labo pogu paraadaas run as, bet kad savu accountu paarveidoju uz usser, vai guest, vairs run as neparaadaas un uz usera taa lieta manupraat sausmiigi atvieglo darbu, ar nospiestu shift arii nestraadaa. kaa lai to lietinu izlabo? vai arī kas ir jaadara savaadaak, lai vareetu katru progi palaist uz admina privileegijaam, nelienot katreiz piem. taijaa pasaa system32 direktorijaa un spiest tiesi uz sysdm.cpl to labo peles pogu? Lieki piebilst ka WinXP. P.S. ceru ka izteicos kautcik saprotami. Thanks jau ieprieks.

    Atbildēt
  17. hvz

    šoreiz gan nesaprotu noliedzējus.
    Tildes birojs ir zvērīgs monstrs. Tur, protams, ir viena otra noderīga lieta. Bet reti.
    Un, ja ir vajadzīgs tikai latviskotājs ar ierasto taustiņu, tad šis ir ideāls risinājums. mazos kantoros tas arī ļauj ietaupīt ievērojamu naudiņu par tildes licencēm.

    Atbildēt
  18. Yoda

    1- kārt pilnīgi piekrītu, ka fiška ir baigi labā, sevišķi kantoriem, kas grib LV valodu par velti. Ne 1 vien ir nācies sastapt, kas tomēr negrib par Tildi maksāt 60-80 Ls uz kasti. Tādiem kantoriem – nopērc tikai OEM Winu, saliec OO, šādus latviskotājus, 7-zipu, utt. un rullē!
    2- kārt viens no latvju bāleliņiem bija uztaisījis tādu pašu priekš W9X, man pat arhīvos kaut kur mētājas. Pārbaudīju, un šancē afigenna labi.

    Atbildēt
  19. Mr. Skepse

    Yoda: 2- kārt viens no latvju bāleliņiem bija uztaisījis tādu pašu priekš W9X, man pat arhīvos kaut kur mētājas. Pārbaudīju, un šancē afigenna labi.

    Nu esi tik laipns, padalies, ar coolynx, vai…
    Lai citi ar tiek pie tā ofigenna labā verķa.
    Paldies!

    Atbildēt
  20. Lupus

    TypeR – Ja palasīsi pašu postu tad sapratīsi ka tā ir šamā iepriekšējā versija.
    Vēl, par tildi – ir neliela atšķirība kompleksitātē un iespējamo kļūdu skaitā ja "amatieris" uztaisa pliku valodas izkārtojumu izmantojot Microsoft sagatavotos rīkus vai "profesionālāki cilvēki" uztaisa savu ūberrisinājumu izdrāžot opsisi visos caurumos. Protams ka šamais ir labāks kā tilde, ja ir nepieciešams tikai latviešu valodas atbalsts klavierē.

    Atbildēt
  21. Yoda

    Nē, nu nav vis gluži iepriekšējā versija. Tas ir viens senils rīks, ko sen jau lietoju. Varu iemest meilā kādam, kas alkst pēc viņa. Tiesa, nezinu kas ir izstrādātājs – pārāk sen tas bija. Noformēc kā pašatarhivējošā exe. Domāju, ka tēmēts bija vēl uz Win95, bet stabili strādā arī uz 98. Saucas lk.exe

    Atbildēt
  22. TypeR

    Thks Lupus par skaidorjumu!
    Bet kadel Microsofts nevar beidzot uztaisiit kartigu klavieri prieks latvieshu valodas, bet reliize kaut kaadas nekam nevajadzigas latviskotas Windows versijas.
    Vai tik te nepastaav negodiiga konkurence no Tilde puses un vai M$ nepastaav kaada slepena vienoshanas ar musu komopaniju?
    Vareetu varbuut Konkurences padomei shaadu jautajumu kaads uzdot.

    Atbildēt
  23. Lapais

    ar Win98(Me) ir pavisam vienkārši. Pats esmu ne reizi vien darījies. Pie Win iestalēšanas vai var arī pēc tam, pieinstalējam LV klaviatūtu no Microsofta (to kur ar Alt jāraksta). Tad pārstartējam kompi DOS režīmā (WinME nostartē ar disketi) un nomainam Windows/System direktorijā failu kbdlv.kbd ar tādu pašu, tikai Tildes ražojumu. Tik daudz kā nokopēt to uz disketes no kāda cita datora ar Win9X un Tildi jau mācēsiet….

    Atbildēt
  24. Yoda

    Tikai atceries, ka oficiāli tas skaitās Tildes autortiesību pārkāpums, jo izmantots viņu fails. Bet, ja Tu ņem failu, ko vienkārši uzkompilējis kāds no Latvju bāleliņiem, un nosaucis par freeware, tad Tu esi tīrs likuma priekšā…

    Atbildēt
  25. Velko

    Tildes Biroju kaut profesionālāki cilvēki taisīja, bet šito brīnumu amatieris. Un ja kam līkas rokas pats vainīgs ka ar Tildes Biroju problēmas.

    Nu nu, amatieri(s) uzbūvēja Noasa šķirstu, bet profesionāļi …Titāniku.
    Ja pareizi sapratu Apostrofu coolynx rakstīja, tad nu arī slavējiet/peliet par to ka strādā/nestrādā. Bet anonīmais Tildes programmētājs netiks ne slavēts ne pelts (vismaz publiski nē), tāpēc viņam pilnīgi pie kājas kā savu produktu uzrakstījis, galvenais ka termiņā…

    Atbildēt
  26. bljaaviens

    TypeR: imho var, vajag tikai palaist atbilstosho .reg:
    REGEDIT4
    [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrent ControlSetControlKeyboard Layouts0030426]
    "Layout File"="kbdlvap.dll"
    "Layout Text"="Latvian (‘.)"
    "Layout ID"="0088"

    Atbildēt
  27. VSE LABUSI BOTI !!!

    VI VSE DEBILI NADA V NASTROJKAH POLAZITJ 4TOB NE SHIFTOM OTKLU$ATJ CAPS LOCKS A CAPSLOCLOM DOLBAEBIKI HUJEVI I V PRAVDU VSE GOVORAT 4TO VI VSE LOHIIII !!!

    Atbildēt

Ieraksti komentāru

Tava e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *